Day tags 2023-06-13

ruský zemřít vyhrát soud ukrajinský český dítě pavel poslanec ukrajina člověk americký cena centr denveru dům fotbalový klub muž nba

Tags with an unusual surge in popularity:

navrátil nottinghamu alicia bowieová cormac ewan ladislava mbappé mccarthy nymburské orenburgu pitevní sokolovský today tori treat vadlejch vikanderová williams ústit

Latest Published News for Each Tag

ruský

Bizarní plány KHL. Ruská liga se chce rozšířit do Kadyrovovy muslimské republiky, link

Ruská KHL myslí do budoucna na rozšíření hokeje do Čečenska.

zemřít

Zemřel spisovatel Cormac McCarthy, link

Ve věku 89 let v úterý zemřel jeden z nejvýznamnějších amerických spisovatelů současnosti Cormac McCarthy. Podle agentury AP to oznámilo jeho nakladatelství.

vyhrát

Oštěpař Vadlejch vyhrál mítink v Turku nejlepším světovým výkonem sezony, link

Oštěpař Jakub Vadlejch vyhrál zlatý mítink Continental Tour v Turku výkonem 89,51 metru. Stříbrný olympijský medailista se díky tomu na Paavo Nurmi Games dostal do čela letošních světových tabulek.

soud

Trump u soudu v Miami. Exprezidentovi USA hrozí i vězení, link

Americký exprezident Donald Trump v úterý dorazil k soudu ve floridském Miami v kauze, která v historii Spojených států nemá obdoby. Stal se prvním šéfem Bílého domu v historii, který čelí federálnímu obvinění. Žaloba, která čítá celkem 37 bodů, se týká ukrývání tajných vládních dokumentů, které loni v srpnu v Trumpově soukromé rezidenci zabavili agenti FBI.

ukrajinský

Nedopadnout jako Rusové. Protiofenzivu pohání „neviditelný“ logistický konvoj, link

Úspěchy ukrajinské protiofenzivy závisí nejen na západních tancích, ale i na nebojových vozidlech. Bez rozsáhlé podpůrné sítě zajišťující opravy tanků, hladký přesun přes mosty, překonávání příkopů či dodávky paliva se kopí ukrajinského úderu může zastavit, upozorňují experti na důležitost logistiky. Právě její nezvládnutí zlomilo vaz ruskému pokusu o ovládnutí země.

český

Esport a deprese? Nespojovat! Psycholožka o závislostech, tlaku i stresu, link

Je to týden, co českou esportovou scénu šokovala tragická zpráva o úmrtí předního českého hráče Karla Ašenbrenera. Devatenáctiletého kluka, jenž trpěl depresemi a sám si vzal život. Smutný osud, který okamžitě rozvířil diskusi české veřejnosti.

dítě

Dítě v těle matky získává chutě, ale i toleranci k alkoholu, popisuje biolog, link

Rodí se děti jako nepopsaný list papíru? Anebo už na svět přicházejí s něčím, co si ze svého prenatálního života pamatují? A co vše v mámině břiše z vnějšího světa vnímají? „Děti se například rodí s očekáváním, že se kolem nich budou vyskytovat obličeje,“ říká biolog a popularizátor vědy profesor Jaroslav Petr a vysvětluje, proč tomu tak je.

pavel

Měl jsem na výběr: Pavel, nebo Brusel. Farský o stáži v USA i nabídce z Hradu, link

V únoru se o Janu Farském mluvilo jako o možném poradci prezidenta Petra Pavla. On sám měl tehdy dilema – odejít z politiky na Hrad, nebo kandidovat do Bruselu. „V tu chvíli jsem se rozhodl pro aktivní politiku, a to by nešlo dohromady. Bylo by sice krásné být v hradním týmu, ale od loňska už vím, že člověk nemůže mít všechno,“ řekl MF DNES Farský, někdejší dlouholetý poslanec, který se po volbách v roce 2021 kvůli stáži v USA mandátu vzdal.

poslanec

Sněmovno, hlasuj! Iniciativa vyzvala politiky, aby jednala o manželství pro všechny, link

Již před rokem předložili poslanci ve Sněmovně novelu o manželství, která by umožňovala sňatek i stejnopohlavním párům. Od té doby se projednávání významně neposunulo, a proto iniciativa Jsme fér uspořádala v úterý na Malostranském náměstí happening „Sněmovno, hlasuj!“. Na mítink krátce dorazila i poslankyně KDU-ČSL Marie Jílková, jejíž strana se proti manželství pro všechny staví.

ukrajina

STALO SE DNES: Nečasovi dostali trest, Rusové na Ukrajině ukořistili tanky, link

Někdejší premiér Petr Nečas dostal trest 2,5 roku vězení v kauze trafik pro poslance ODS. Ruští vojáci na Ukrajině ukořistili německé tanky a americká bojová vozidla. V Tunisku zemřela česká turistka. V centru Brna se strhla bitka mezi Romy a Ukrajinci. Prezidentovi Pavlovi chybí tolerance a naslouchání mezi vládou a opozicí. Přinášíme přehled úterních událostí.

člověk

Při oslavách titulu v NBA bylo postřeleno deset lidí. Hlavní hvězda míří raději domů, link

Ke střelbě v Denveru došlo po konfliktu několika skupin lidí. Tři osoby byly podle agentury Reuters ve vážném stavu převezeny do nemocnice.

americký

Zemřel spisovatel Cormac McCarthy, link

Ve věku 89 let v úterý zemřel jeden z nejvýznamnějších amerických spisovatelů současnosti Cormac McCarthy. Podle agentury AP to oznámilo jeho nakladatelství.

cena

Ceny potravin se stabilizují. Kontroly ukázaly pochybení, řekl ministr Nekula, link

Zatímco v lednu ceny potravin meziročně stouply o čtvrtinu, v květnu to bylo 14,5 procent, zmínil na úterní tiskové konferenci ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Jde podle něj o pozitivní trend. Poukázal ale na to, že některé potraviny meziměsíčně zdražily.

centr

Aktivisté zastavili provoz v centru Brna. Žádají snížení povolené rychlosti, link

Dopravu na jedné z nejvytíženějších silnic v centru Brna v úterý večer zastavil protest organizovaný skupinou Poslední generace. Na Moravském náměstí se sešlo odhadem sedmdesát lidí včetně malých dětí. Na půl hodiny se posadili do přilehlé ulice.

denveru

Brutální násilí! Při oslavách titulu jde o život, link

Při oslavách prvního titulu basketbalistů Nuggets v NBA bylo nedaleko haly v Denveru postřeleno minimálně deset lidí. Informovala o tom zámořská média.

dům

Atletka Kipyegonová dostala za dva rekordy během týdne dům a 35 tisíc dolarů, link

Keňská atletka Faith Kipyegonová dostala od prezidenta Williama Ruta za překonání dvou světových rekordů během jediného týdne jako odměnu 35 tisíc dolarů a dům. Informovala o tom agentura AP.

fotbalový

Fotbalová “Lvíčata” startují na EURO U21. Kompletní program a výsledky mistrovství Evropy do 21 let 2023, link

Přelom měsíců června a července si pro fotbalové nadšence připravil další z vrcholných akcí, kterou je mistrovství Evropy hráčů do 21 let. Fotbalový turnaj, kde nechybí ani český výběr, startuje ve středu 21. června, evropské šampiony budeme znát 8. července. Kompletní program, výsledky i online zápasy naleznete na Sport.cz.

klub

Novým majitelem Ottawy v NHL se stane kanadský obchodník Andlauer, link

Novým majitelem Ottawy Senators by se měl stát Michael Andlauer. Kanadský obchodník uspěl s nabídkou na koupi týmu NHL za téměř jednu miliardu dolarů. Klub o tom informoval na webu. Transakci musí ještě schválit rada guvernérů. Sedmapadesátiletý miliardář se však ještě před tím musí zbavit desetiprocentního podílu v Montrealu Canadiens. Vlastnil také kluby v nižších zámořských soutěžích.

muž

Muž v Pardubicích vezl ve dvě ráno na elektrokoloběžce své pětileté dítě. Nadýchal 1,8 promile, link

Hned několik prohřešků v dopravě při jedné jízdě na sdílené elektrokoloběžce nasekal 30letý muž, který v noci vezl své pětileté dítě ulicemi Pardubic. Potomek navíc neměl přilbu. Po zastavení strážníky otec nadýchal alkohol a odmítl říct, kdo se o dítě může postarat. Rozumnější byl po příjezdu sociální pracovnice.

nba

Při oslavách titulu v NBA bylo postřeleno deset lidí. Hlavní hvězda míří raději domů, link

Ke střelbě v Denveru došlo po konfliktu několika skupin lidí. Tři osoby byly podle agentury Reuters ve vážném stavu převezeny do nemocnice.


Byla mužem, teď poráží ženy a vydělává statisíce. Tohle je vtip, zuří Navrátilová, link

Transgender cyklistka Austin Killipsová oslavuje další triumf mezi ženami.

nottinghamu

Bída Martincové pokračuje, v Nottinghamu vypadla v prvním kole, link

Tereza Martincová potvrdila, že nezažívá zrovna nejlepší období kariéry. Na turnaji v Nottinghamu česká tenistka v prvním kole prohrála 6:7, 6:3 a 6:7 s domácí Britkou Jodie Annou Burrageovou a loňskou semifinálovou účast na tamní trávě nezopakuje.

alicia

Cenu na festivalu ve Varech převezmou Ewan McGregor a Alicia Vikanderová, link

Oba převezmou Cenu prezidenta festivalu a představí své nejnovější filmy. Letos se festivalu zúčastní i herec, režisér a držitel Oscara Russell Crowe.

bowieová

Šampionka zemřela kvůli komplikacím při porodu. O dceru přišla ještě předtím, link

Bývalá mistryně světa v běhu na 100 metrů Tori Bowieová zemřela před měsícem ve svém domě. Pitevní zprávu získal list USA Today.

cormac

Zemřel spisovatel Cormac McCarthy, autor románu Tahle země není pro starý, link

Zůstával v ústraní. Nepořádal veřejná čtení, nepublikoval články, neučil a velkou část života neměl ani vlastního agenta.

ewan

Cenu na festivalu ve Varech převezmou Ewan McGregor a Alicia Vikanderová, link

Oba převezmou Cenu prezidenta festivalu a představí své nejnovější filmy. Letos se festivalu zúčastní i herec, režisér a držitel Oscara Russell Crowe.

ladislava

Mé zkušenosti nestačily, připustil Sokolovský. Nymburk hledá jiného kouče, link

Nymburské basketbalisty už nebude trénovat sportovní ředitel Ladislav Sokolovský. Nového kouče klub, který po 20 letech přepustil ligový trůn Opavě, hledá. Sokolovský to uvedl na klubovém webu.

mbappé

Velký pařížský výprodej? I Mbappé je ve dveřích, PSG odmítl novou smlouvu, link

Francouzský fotbalový útočník Kylian Mbappé odmítl prodloužit s Paris St. Germain smlouvu, která mu končí za rok. Podle listu L’Équipe i dalších médií to vedení klubu oznámil v dopise. Francouzský mistr by po Lionelu Messim mohl ztratit další hvězdu, rozhodne-li se Mbappého zpeněžit.

mccarthy

Zemřel spisovatel Cormac McCarthy, autor románu Tahle země není pro starý, link

Zůstával v ústraní. Nepořádal veřejná čtení, nepublikoval články, neučil a velkou část života neměl ani vlastního agenta.

nymburské

Mé zkušenosti nestačily, připustil Sokolovský. Nymburk hledá jiného kouče, link

Nymburské basketbalisty už nebude trénovat sportovní ředitel Ladislav Sokolovský. Nového kouče klub, který po 20 letech přepustil ligový trůn Opavě, hledá. Sokolovský to uvedl na klubovém webu.

orenburgu

Jarošík míří do Ruska. V Orenburgu má nahradit Ličku, který převezme slavné Dynamo, link

Lička se stal koučem Orenburgu před třemi roky a zůstal u mužstva i po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Loni postoupil s týmem do nejvyšší soutěže.

pitevní

Šampionka zemřela kvůli komplikacím při porodu. O dceru přišla ještě předtím, link

Bývalá mistryně světa v běhu na 100 metrů Tori Bowieová zemřela před měsícem ve svém domě. Pitevní zprávu získal list USA Today.

sokolovský

Mé zkušenosti nestačily, připustil Sokolovský. Nymburk hledá jiného kouče, link

Nymburské basketbalisty už nebude trénovat sportovní ředitel Ladislav Sokolovský. Nového kouče klub, který po 20 letech přepustil ligový trůn Opavě, hledá. Sokolovský to uvedl na klubovém webu.

today

Šampionka zemřela kvůli komplikacím při porodu. O dceru přišla ještě předtím, link

Bývalá mistryně světa v běhu na 100 metrů Tori Bowieová zemřela před měsícem ve svém domě. Pitevní zprávu získal list USA Today.

tori

Šampionka zemřela kvůli komplikacím při porodu. O dceru přišla ještě předtím, link

Bývalá mistryně světa v běhu na 100 metrů Tori Bowieová zemřela před měsícem ve svém domě. Pitevní zprávu získal list USA Today.

treat

Zemřel Treat Williams, slavný Berger ve Formanových Vlasech, link

Známý je nejen z Formanových Vlasů, ale i mnoha seriálů, například Everwood.

vadlejch

Oštěpař Vadlejch vyhrál mítink v Turku nejlepším světovým výkonem sezony, link

Oštěpař Jakub Vadlejch vyhrál zlatý mítink Continental Tour v Turku výkonem 89,51 metru. Stříbrný olympijský medailista se díky tomu na Paavo Nurmi Games dostal do čela letošních světových tabulek.

vikanderová

Cenu na festivalu ve Varech převezmou Ewan McGregor a Alicia Vikanderová, link

Oba převezmou Cenu prezidenta festivalu a představí své nejnovější filmy. Letos se festivalu zúčastní i herec, režisér a držitel Oscara Russell Crowe.

williams

Zemřel Treat Williams, slavný Berger ve Formanových Vlasech, link

Známý je nejen z Formanových Vlasů, ale i mnoha seriálů, například Everwood.

ústit

Šotnar do Nymburka? Oficiální nabídka se nezjevila, kouč zůstává v Ústí, link

Ústecký basketbal o strůjce posledních historických úspěchů nepřijde. Trenér na vzestupu Jan Šotnar zůstane ve Slunetě, ač se v zákulisí hovořilo o vábení ze slovutného Nymburka. „Žádná oficiální nabídka, ať už z Nymburku či jiného klubu, není a nebyla na stole,“ řekl Šotnar, který Ústí loni dovedl do semifinále ligy, letos k pátému místu po dlouhodobé části a k jedenácti výhrám v řadě; všechno to jsou klubové milníky.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.