Day tags 2023-06-19

ruský titul muž stát trenér ukrajina český dítě dům euro turnaj tým velký útočník americký miliarda nejlepší nemocnice olomouc rok

Tags with an unusual surge in popularity:

členský bedard boston courtois doklad hartigovu koněvova oceán ponese protisměr přejmenovat srazu udženija víceletý ševčík

Latest Published News for Each Tag

ruský

Tavení za zvuků války. Dělníci Záporožstalu se odmítají podřídit ruským úderům, link

Dělníci u vysokých pecí ocelárny v ukrajinském Záporoží, které leží padesát kilometrů od frontové linie, pokračují v práci bez ohledu na ruské raketové údery. Rozžhavený kov nelze nechat bez dozoru a muži ve stříbrných ochranných oděvech jsou si vědomi toho, že Ukrajina je tváří v tvář nepříteli, který mnoho dalších závodů zničil, potřebuje více než kdy předtím.

titul

Krejčí je v Hradci: Titul? Byl jsem šťastně smutný. Na Spartu plivat nebudu, link

Po roce, kdy jen trénoval a neodehrál ve Spartě ani minutu, s ním lomcuje natěšení. Fotbalový záložník Ladislav Krejčí starší v pondělí stvrdil svůj přesun do Hradce Králové. „Jsem nenažraný po fotbale,“ prohlásil třicetiletý exreprezentant. Vylíčil svou motivaci i těžký rok ve Spartě. „Byl jsem šťastně smutný,“ popsal pocity ze zisku titulu.

muž

Lesníci z potoka vylovili muže, k záchranářům ho dopravili na vyvážečce dřeva, link

Lesní dělníci v pondělí dopoledne narazili ve zlínské části Malenovice na zraněného muže, který ležel v potoce v těžko přístupném terénu. Na místo vyjeli zdravotníci, hasiči a policie. Ta nyní také zjišťuje, jak se muž do potoka dostal.

stát

Patnáct let jednání u konce. Státy OSN schválily smlouvu o ochraně oceánů, link

Členské státy OSN dnes schválily mezinárodní smlouvu o ochraně oceánů. Smlouva označovaná odborníky i politiky za přelomovou má pomoci zachovat mořskou biodiverzitu a zajistit její udržitelné využívání. O smlouvě se jednalo 15 let. Její přijetí ocenil generální tajemník OSN António Guterres, uvedla agentura AFP.

trenér

Šok pro trenéra. Uražená hvězda v polovině srazu opustila reprezentaci, link

Belgický brankář Thibaut Courtois předčasně odjel z reprezentačního srazu, protože podle svých slov v týmu necítil dostatečný respekt. Nebude tak k dispozici na úterní zápas kvalifikace mistrovství Evropy s Estonskem v Tallinnu, čímž šokoval italského trenéra Belgičanů Domenica Tedesca.

ukrajina

Ukrajina jen těsně zdolala Maltu, link

Kvalifikace ME 2024 ve fotbale: Skupina C: Ukrajina - Malta 1:0 (0:0) Branka: 72. Cyhankov z pen. 20:45 Anglie - Severní Makedonie (Manchester), Skupina D: Arménie - Lotyšsko 2:1 (1:0). Branky: 35. Tiknizjan, 90.+1 Barsegjan z pen. - 67. Savalnieks. 20:45 Turecko - Wales (Samsun). Skupina H: Finsko - San Marino 6:0 (2:0). Branky: 65., 72. a 74. Hakans, 16. Kamara, 39. Källman, 76. Pukki

český

ŽEBŘÍČEK: Živly, Spider-Man a Flash. Česká kina ovládli superhrdinové, link

Uplynulý víkend v českých kinech potvrdil již týdny trvající skutečnost: Diváci do kin nechodí. A když už zajdou, volí velkofilmy, nejlépe americké produkce. V nejnovější desítce nejnavštěvovanějších titulů je jich hned devět, český zástupce v ní není ani jeden.

dítě

Co je dobré vědět, abyste své dítě pojistili dobře a neprodělali, link

Jsou pro nás vším, záleží nám na tom, aby prožili co nejšťastnější život. A trápí nás, když trpí. Řeč je o našich dětech. Má smysl pojistit jejich zdraví a jak je to s pojištěním drobných úrazů? Odpovědi přináší finanční poradce Partners Josef Uchytil.

dům

Z původního domu zůstaly pouze zdi a strop přízemí. Majitelka je nadšená, link

Téměř třicet let starý dům koupili jeho současní majitelé už před šestnácti lety, ale teprve nyní je zcela přizpůsobili svým představám. Cesta to byla poměrně plynulá a přímá, protože majitelka, Petra Bogačová, je zároveň interiérovou designérkou. Návštěva byla fotografovaná pro časopis Moderní byt.

euro

Mise Euro začíná. Jedenadvacítku vítala hymna, Suchopárek děkoval v gruzínštině, link

Z letadla nejdřív sledovali, jak se od hladiny Černého moře odráží sluneční paprsky. Když poprvé šlápli na gruzínskou půdu praštilo je do nosu dusno a horko, takže modrá saka hned házeli přes rameno. A jakmile na ploše vklouzli do přistaveného autobusu, narazili na přísné tváře letištních úředníků, kteří si přímo na palubu přišli vybrat pasy a dlouze je zkoumali. Fotbalovým reprezentantům do 21 let v pondělí začala mise Euro: do Batumi dorazili s cílem pokusit se o postup ze skupiny.

turnaj

Češky zvládly neskutečné drama. Řecko porazily o tři body a na ME jsou ve čtvrtfinále, link

Basketbalistky se na ME dostaly poprvé od roku 2013 mezi nejlepších osm týmů turnaje.

tým

U fotbalistů Mladé Boleslavi skončili Skalák či Škoda, tým posílil Poulolo, link

Fotbalisté Mladé Boleslavi zahájili dnes letní přípravu bez ofenzivních hráčů Jiřího Skaláka a Milana Škody, jimž vypršely smlouvy. Středočechy naopak posílil po odchodu z Olomouce stoper Florent Poulolo, k týmu se však připojí až po reprezentačních povinnostech na Martiniku. V kádru pokračuje i třetí nejstarší hráč ligy, jednačtyřicetiletý Marek Matějovský. Klub o tom informoval v tiskové zprávě.

velký

Škoda dostane na starosti spalovací motory pro celý VW. Už chystá výrobu, link

Koncern Volkswagen plánuje velkou transformaci, chce zvýšit zisk. „Půjde o největší restrukturalizaci za poslední desetiletí,“ uvedl pro německý Handelsblatt nejmenovaný manažer VW. Škoda by měla mít na starosti spalovací motory. V Boleslavi už se připravují na výrobu motoru 1,5 TSI.

útočník

Psychicky chorý učitel pobodal v Tunisku policistu, ten zraněním podlehl, link

Nejspíš psychicky nemocný útočník nožem napadl policistu střežícího brazilskou ambasádu v Tunisku. Muž na následky zranění zemřel. Motiv činu nebyl znám, uvedla agentura AP s odvoláním na tuniské ministerstvo vnitra. Podezřelý útočník byl zadržen.

americký

Americký Intel investuje do německé továrny na čipy přes 700 miliard, link

Americký výrobce polovodičů Intel investuje do továrny na čipy v německém Magdeburku přes 30 miliard eur (přes 713 miliard Kč). Společnost to uvedla v pondělním prohlášení, poté, co její šéf Pat Gelsinger podepsal v Berlíně dohodu o společném záměru s německou vládou.

miliarda

Americký Intel investuje do německé továrny na čipy přes 700 miliard, link

Americký výrobce polovodičů Intel investuje do továrny na čipy v německém Magdeburku přes 30 miliard eur (přes 713 miliard Kč). Společnost to uvedla v pondělním prohlášení, poté, co její šéf Pat Gelsinger podepsal v Berlíně dohodu o společném záměru s německou vládou.

nejlepší

Češky zvládly neskutečné drama. Řecko porazily o tři body a na ME jsou ve čtvrtfinále, link

Basketbalistky se na ME dostaly poprvé od roku 2013 mezi nejlepších osm týmů turnaje.

nemocnice

Peklo s mačetou v nemocnici rozpoutal kvůli přítelkyni. Svůj čin plánoval, link

Devětadvacetiletý mladík, který v pátek odpoledne v českobudějovické nemocnici mačetou posekal tři sestry a sanitáře, svůj čin plánoval. Na psychiatrické oddělení, kde se útok odehrál, podle zjištění MF DNES přišel už chvíli předtím a dožadoval se návštěvy své hospitalizované přítelkyně. Neúspěšně.

olomouc

Spartu obrečel, s Ibizou spadl. Do Olomouce mě táhlo srdce, říká Juliš, link

Získal český titul a sestoupil ze druhé španělské ligy. Fotbalový útočník Lukáš Juliš má za sebou zvláštní sezonu. Spartě v osmi zápasech na podzim pomohl k vytouženému triumfu jedním gólem, na jaře v dovolenkovém ráji na Ibize se ve třinácti utkáních trefil také jen jednou a neodvrátil pád. Teď se vrací v osmadvaceti letech do Olomouce, kde před třemi roky zazářil na půlročním hostování, když dal osm branek a další dvě přidal v domácím poháru.

rok

Soulsovka Flintlock se odkládá na příští rok, link


členský

Členské státy OSN schválily přelomovou smlouvu o ochraně oceánů, link

O smlouvě se jednalo 15 let. Její přijetí ocenil generální tajemník OSN António Guterres, uvedla agentura AFP.

bedard

Premiérovým vítězem ankety IIHF je Kanaďan Bedard, Kubalík skončil sedmý, link

Premiérovým vítězem ankety Mezinárodní hokejová federace (IIHF) o nejlepšího světového hráče sezony se stal kanadský supertalent Connor Bedard. Český útočník Dominik Kubalík dostal nejméně hlasů ze sedmičky nominovaných. Výsledky oznámila IIHF na webu, nejlepší hráčkou byla již dříve vyhlášená Američanka Hilary Knightová.

boston

STALO SE DNES: Šéf Dumy vyzval Rusy k návratu, Koněvova ulice změní název, link

Předseda ruské Dumy vyzval Rusy, aby se vrátili do vlasti. Koněvova ulice v Praze 3 se bude od října jmenovat podle prvního starosty Žižkova. Vlastimil Válek zavítal do nemocnice, kde podala výpověď skupina lékařů. Hlídka z Bostonu zahájila pátrání po ponorce, která plula k Titaniku. Ranami pěstí zasypal řidič cyklistu. Přinášíme přehled pondělních zpráv.

courtois

Courtois v půlce srazu opustil Belgičany, necítil dostatečný respekt. Kouč je v šoku, link

Podle kouče Domenica Tedesca byl při absenci zraněného Kevina de Bruyneho problém v určení kapitána.

doklad

Koněvova ulice na Žižkově se přejmenuje na Hartigovu, schválili radní, link

Koněvova ulice v Praze 3 se bude od října jmenovat Hartigova podle prvního starosty Žižkova. Na návrh městské části to v pondělí schválili radní hlavního města. Přibližně pět tisíc obyvatel teď čeká výměna dokladů.

hartigovu

Koněvova ulice na Žižkově se přejmenuje na Hartigovu, schválili radní, link

Koněvova ulice v Praze 3 se bude od října jmenovat Hartigova podle prvního starosty Žižkova. Na návrh městské části to v pondělí schválili radní hlavního města. Přibližně pět tisíc obyvatel teď čeká výměna dokladů.

koněvova

STALO SE DNES: Šéf Dumy vyzval Rusy k návratu, Koněvova ulice změní název, link

Předseda ruské Dumy vyzval Rusy, aby se vrátili do vlasti. Koněvova ulice v Praze 3 se bude od října jmenovat podle prvního starosty Žižkova. Vlastimil Válek zavítal do nemocnice, kde podala výpověď skupina lékařů. Hlídka z Bostonu zahájila pátrání po ponorce, která plula k Titaniku. Ranami pěstí zasypal řidič cyklistu. Přinášíme přehled pondělních zpráv.

oceán

Patnáct let jednání u konce. Státy OSN schválily smlouvu o ochraně oceánů, link

Členské státy OSN dnes schválily mezinárodní smlouvu o ochraně oceánů. Smlouva označovaná odborníky i politiky za přelomovou má pomoci zachovat mořskou biodiverzitu a zajistit její udržitelné využívání. O smlouvě se jednalo 15 let. Její přijetí ocenil generální tajemník OSN António Guterres, uvedla agentura AFP.

ponese

Pražská Koněvova ulice se přejmenuje na Hartigovu. Pět tisíc lidí čeká výměna dokladů, link

Místní budou mít na bezplatnou výměnu dokladů čas od října do března. Ulice nově ponese název po prvním starostovi Žižkova.

protisměr

Na červenou v protisměru. Policie v Brně natočila jízdu dvojice na elektrokoloběžce, link

S dopravními předpisy si nelámala hlavu dvojice jedoucí po Brně na elektrokoloběžce. Přímo před zraky policejní hlídky totiž projela křižovatku v centru města na červenou, a navíc ještě v protisměru. Za své počínání vyfasoval mladík za řídítky koloběžky přímo na místě tučnou pokutu.

přejmenovat

Koněvova ulice na Žižkově se přejmenuje na Hartigovu, schválili radní, link

Koněvova ulice v Praze 3 se bude od října jmenovat Hartigova podle prvního starosty Žižkova. Na návrh městské části to v pondělí schválili radní hlavního města. Přibližně pět tisíc obyvatel teď čeká výměna dokladů.

srazu

Courtois v půlce srazu opustil Belgičany, necítil dostatečný respekt. Kouč je v šoku, link

Podle kouče Domenica Tedesca byl při absenci zraněného Kevina de Bruyneho problém v určení kapitána.

udženija

Udženija rezignovala na post starostky Prahy 2, link

Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) v pondělí odstoupila z funkce v čele městské části, důvodem je souběh s funkcí náměstkyně primátora hlavního města pro sociální věci a zdravotnictví. Oznámila to na zasedání zastupitelů městské části. Starostkou se Udženija stala poprvé na konci roku 2021.

víceletý

Sparta má první posilu. S talentovaným záložníkem z Brna uzavřela víceletou smlouvu, link

Dvacetiletý Michal Ševčík v premiérové sezoně v nejvyšší soutěži zaznamenal devět branek a šest asistencí, její závěr se mu ale nepodařil.

ševčík

Sparta má první posilu. S talentovaným záložníkem z Brna uzavřela víceletou smlouvu, link

Dvacetiletý Michal Ševčík v premiérové sezoně v nejvyšší soutěži zaznamenal devět branek a šest asistencí, její závěr se mu ale nepodařil.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.