Day tags 2023-06-20

ukrajina milión evropský moci ruský miliarda ponorka rok soud ukrajinský hra hrát kandidovat koruna policie černý člověk řidič pomoc pražský

Tags with an unusual surge in popularity:

anett beroun chelsea dar estonsko gerrard kontaveitová mynář robin steven toxický tradiční výprava úspěšně čaputové šperk

Latest Published News for Each Tag

ukrajina

Unijní kasa zeje prázdnotou. Evropská komise žádá státy o další miliardy pro Ukrajinu, link

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vyčíslila nutnou dodatečnou pomoc Ukrajině na 50 miliard eur.

milión

Pavučina jménem Dozimetr. Policie tuší, jak zbohatl nesvéprávný podnikatel Redl, link

Kontroverzní podnikatel Michal Redl žije nákladným životem. Bydlí ve vile za desítky milionů korun nad Zlínem blízko filmových ateliérů, jezdí ve sportovním bentley a létá na drahé dovolené. V pozadí toho ale do „jeho“ firem, které má zaparkované v rodinném svěřenském fondu, tečou desítky milionů korun z neprůhledných zdrojů z Česka i zahraničí. Podaří se je rozkrýt?

evropský

Jsme připraveni, hlásí šéf výpravy Doktor. Evropské hry budou výzvou pro všechny, link

Jedenáct polských měst, 29 disciplín a rekordní česká výprava. Evropské hry slibují báječnou podívanou, od 21. června na nich sportovci budou sbírat body do žebříčků, pokoušet se o úspěchy na evropských šampionátech a bojovat o místa v olympijských kvalifikacích. „Snad přijede fandit co nejvíce lidí, když to mají za humny,“ přeje si šéf výpravy Martin Doktor.

moci

Čaputová už nebude kandidovat, jak to ovlivní volby? Ve hře může být i Fico, link

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že už nebude kandidovat v příštích volbách v roce 2024.

ruský

Jako Islámský stát. Rusové vysílají proti nepříteli vozidla naplněná výbušninami, link

Ke zničení opěrného bodu Ukrajinců použila ruská jednotka pásové, lehce pancéřované a na dálku řízené vozidlo naložené výbušninami, uvedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany. Stejnou taktiku použilo ruské velení i u Marjinky, kam proti ukrajinským pozicím vyslalo starý tank naložený trhavinou. Rusko se uchýlilo k taktice využívané často na Blízkém východě a později i Islámským státem.

miliarda

Unijní kasa zeje prázdnotou. Evropská komise žádá státy o další miliardy pro Ukrajinu, link

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vyčíslila nutnou dodatečnou pomoc Ukrajině na 50 miliard eur.

ponorka

Záchrana ponorky Titan ze dna: Největší nadějí je dron, problém je ale čas, link

I pokud se ztracenou ponorku Titan podaří nalézt na mořském dně, možnosti záchrany její posádky budou omezené, shodují se experti. Vrak Titaniku, k němuž ponorka mířila, leží více než 3800 metrů pod hladinou. Do takové hloubky dokáže připlout jen minimum strojů s posádkou, největší naději tak mohou představovat podmořské drony.

rok

Etna před 100 lety chrlila lávu, která vydržela horká skoro dva roky, link

Před 100 lety se znovu probudila sopka Etna. Nejvyšší činná sopka a jedna z nejmohutnějších sopek v Evropě se nachází na východním pobřeží italského ostrova Sicílie, nedaleko měst Messina a Catania.

soud

Bidenův syn se přizná k přečinům s daněmi a držením zbraně, podepsal dohodu, link

Syn amerického prezidenta Hunter Biden u soudu přizná vinu za porušení federálních zákonů ve třech bodech: dva se týkají vědomého neodvedení daně z příjmů a jeden držení zbraně člověkem užívajícím zakázané návykové látky. O případu píší americká média s odvoláním na dokument okresního soudu v Bidenově domovském státě Delaware. Biden mladší se na přiznání viny u soudu dohodl s prokuraturou.

ukrajinský

K lepší integraci ukrajinských dětí chybí ve školách češtináři pro cizince, link

České základní a střední školy pracují již více než rok a čtvrt na integraci ukrajinských dětí, k lepšímu zapojení ale podle odborníků z Národního institutu SYRI chybí češtináři pro cizince. Experti také zmiňují absenci podpůrných pozic jako jsou asistenti pedagoga nebo školní psychologové, kteří by hovořili ukrajinsky. Obě zmíněné skupiny přitom chybí i pro české děti.

hra

Alpská kombinace se na olympijských hrách pojede jako soutěž dvojic, link

Alpská kombinace se na příštích olympijských hrách v roce 2026 v Miláně a Cortině d’Ampezzo už nepojede v tradiční podobě, ale jako soutěž dvojic složených ze specialistů na slalom a rychlostní závod. Rozhodl o tom dnes Mezinárodní olympijský výbor, který na návrh mezinárodní federace FIS upravil i další lyžařské závody.

hrát

ONLINE: Soupeři v kvalifikaci: Polsko hraje v Moldavsku, Faery hostí Albánii, link

S jakým náskokem půjdou čeští fotbalisté do zbývající části kvalifikace, která se odehraje na podzim? Uvidí se po zápasech jejich soupeřů. Polsko hraje dnes večer v Moldavsku, kde Češi klopýtli. Albánie se představí na Faerských ostrovech. Na programu je celkem jedenáct utkání, všechna mají výkop od 20.45.

kandidovat

STALO SE DNES: Čaputová nebude znovu kandidovat, pokračuje pátrání po ponorce, link

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že nebude znovu kandidovat. Záchranáři závodí s časem, aby v Atlantiku našli ponorku, co se ztratila během cesty k vraku Titaniku. Ze šestice uprchlých makaků se podařilo chytnout i toho posledního. Ukrajinští vojáci, kteří padli do ruského zajetí, zažili mučení a ponižování. Vratislav Mynář vybral z hradního skladu cenné šperky. Přinášíme přehled úterních zpráv.

koruna

Pavučina jménem Dozimetr. Policie tuší, jak zbohatl nesvéprávný podnikatel Redl, link

Kontroverzní podnikatel Michal Redl žije nákladným životem. Bydlí ve vile za desítky milionů korun nad Zlínem blízko filmových ateliérů, jezdí ve sportovním bentley a létá na drahé dovolené. V pozadí toho ale do „jeho“ firem, které má zaparkované v rodinném svěřenském fondu, tečou desítky milionů korun z neprůhledných zdrojů z Česka i zahraničí. Podaří se je rozkrýt?

policie

Policie zadržela jednatele hokejového klubu ve Zlíně, link

Policisté při úterním zásahu ve Zlínském a Jihomoravském kraji zadrželi devět lidí kvůli hospodářské kriminalitě. Podle České televize, která na událost upozornila, byl údajně zadržen i jednatel hokejového klubu ve Zlíně Robert Hamrla. Mluvčí zlínské policie Simona Kyšnerová zatím nechtěla uvést bližší informace o zadržených, ani o vyšetřování.

černý

Sadílek před premiérovou reprezentační trefou přemluvil Černého, ať mu nechá přímý kop, link

Záložník Michal Sadílek pomohl českým fotbalistům premiérovým reprezentačním gólem k vítězství 4:1 v přípravě v Černé Hoře. Přímý kop měl v Podgorici původně zahrávat Václav Černý, ale Sadílek spoluhráče z Twente Enschede přemluvil, aby mu standardní situaci přenechal.

člověk

Bankovních podvodů neustále přibývá. Jak si nenechat vybrakovat účet?, link

Stačí chvilka nepozornosti, pár kliknutí… A člověk přijde o veškeré úspory. Realita, kterou zažívá stále více Čechů. Podvody, jejichž cestou se pachatelé snaží z lidí vylákat peníze nebo se jim nabourat do účtu, totiž zdaleka nejsou na ústupu. Právě naopak.

řidič

Řidiče náklaďáku našli po nehodě na Českokrumlovsku vedle auta, oživit se ho už nepodařilo, link

Řidič nákladního vozidla Tatra 815 zemřel v úterý při havárii v obci Brloh na Českokrumlovsku. Sjel z vedlejší silnice do příkopu. Okolnosti tragédie vyšetřuje policie.

pomoc

Konec zpožděných vlaků? Pomoci má umělá inteligence, link

Řízení dopravy je velmi náročné. A je úplně jedno, zda se bavíme o letovém nebo železničním provozu. Ve druhém zmiňovaném případě by ale mohla pomoci umělá inteligence (AI). S jejím nasazením počítají německé dráhy Deutsche Bahn (DB), které si od AI slibují, že se jim tak podaří dosáhnout plynulejšího provozu a zmírnit zpoždění vlaků.

pražský

Biotop v pražské Lhotce byl uzavřen kvůli výskytu vyrážky po koupání, link

Koupaliště v pražské Lhotce bylo v úterý uzavřeno kvůli zvýšenému výskytu kožních problémů po koupání. Pražská hygienická stanice oznámila na svém webu, že u plavců se zřejmě objevila cerkáriová dermatitida.


anett

Kontaveitová ukončí po Wimbledonu tenisovou kariéru, trápí ji záda, link

Estonská tenistka Anett Kontaveitová se rozhodla kvůli vážným problémům se zády ukončit v 27 letech kariéru. Někdejší světová dvojka oznámila, že se rozloučí po letošním Wimbledonu. Grandslamový turnaj na trávě v All England Clubu začne 3. července.

beroun

V Berouně bude hrát 15 českých golfistek, nechybí Napoleaová ani Spilková, link

S čerstvou vítězkou German Masters Kristýnou Napoleaovou se uskuteční na konci týdne v Berouně golfový Tipsport Czech Ladies Open. Do pátého ročníku turnaje série Ladies European Tour (LET) zasáhne patnáct Češek, nechybí ani úřadující šampionka Jana Melichová nebo loni druhá Klára Davidson Spilková. Hrát se bude od 23. do 25. června, pořadatelé na dnešní tiskové konferenci také oznámili zvýšenou dotaci 300 tisíc eur (přes sedm milionů korun).

chelsea

Chelsea získala za téměř miliardu a půl francouzského záložníka Nkunka, link

Fotbalisty Chelsea posílí Christopher Nkunku z Lipska, média odhadují odstupné na 60 milionů eur (zhruba 1,43 miliardy korun). Francouzský reprezentační záložník podepíše v novém působišti smlouvu na šest let s platností od 1. července. Klub Premier League o tom informoval na svém webu, aniž by zveřejnil finanční podrobnosti, stejně tak Lipsko.

dar

Mynář měl rozdat šperky za půl milionu, evidence na Hradě chybí, link

Bývalý vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář za éry Miloše Zemana vybral z hradního skladu darů šperky a další cenné zboží za zhruba půl milionu korun. Neexistují ale doklady, kde tyto předměty následně skončily, napsaly v úterý Seznam Zprávy.

estonsko

Estonsko uzákonilo manželství stejnopohlavních párů, link

Estonsko v úterý jako první pobaltský stát schválilo sňatky stejnopohlavních párů. Na Twitteru to uvedla premiérka Kaja Kallasová, podle které budou moci estonské stejnopohlavní páry díky historickému rozhodnutí uzavírat manželství od roku 2024.

gerrard

Trenér Gerrard odmítl lukrativní nabídku ze Saúdské Arábie, link

Bývalý anglický fotbalový reprezentant Steven Gerrard odmítl možnost trénovat v Saúdské Arábii. Třiačtyřicetiletý kouč, jenž je od říjnového propuštění z Aston Villy bez angažmá, měl lukrativní nabídku z klubu Ittifák. Nakonec se ale rozhodl, že ji nepřijme.

kontaveitová

Kontaveitová ukončí po Wimbledonu tenisovou kariéru, trápí ji záda, link

Estonská tenistka Anett Kontaveitová se rozhodla kvůli vážným problémům se zády ukončit v 27 letech kariéru. Někdejší světová dvojka oznámila, že se rozloučí po letošním Wimbledonu. Grandslamový turnaj na trávě v All England Clubu začne 3. července.

mynář

Mynář měl rozdat šperky za půl milionu, evidence na Hradě chybí, link

Bývalý vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář za éry Miloše Zemana vybral z hradního skladu darů šperky a další cenné zboží za zhruba půl milionu korun. Neexistují ale doklady, kde tyto předměty následně skončily, napsaly v úterý Seznam Zprávy.

robin

Herečka Robin Wright převezme ve Varech cenu prezidenta festivalu, link

Bývalá modelka nejprve hrála v televizních seriálech. Směrodatnou se pro ni stala role v epické fantasy Princezna nevěsta z roku 1987.

steven

Trenér Gerrard odmítl lukrativní nabídku ze Saúdské Arábie, link

Bývalý anglický fotbalový reprezentant Steven Gerrard odmítl možnost trénovat v Saúdské Arábii. Třiačtyřicetiletý kouč, jenž je od říjnového propuštění z Aston Villy bez angažmá, měl lukrativní nabídku z klubu Ittifák. Nakonec se ale rozhodl, že ji nepřijme.

toxický

Jak se vypořádat s toxickou rodinou, link

Manipulace, lži, neúcta a vydírání jsou věci, které ve funkčních rodinách nenajdete. Naopak v těch toxických jsou doslova zakořeněné. Žít v takové rodině přitom není vůbec snadné, natož se z ní vymanit.

tradiční

Alpská kombinace se na příštích OH 2026 nepojede v tradiční podobě, link

Alpská kombinace se na příštích olympijských hrách v roce 2026 v Miláně a Cortině d’Ampezzo už nepojede v tradiční podobě, ale jako soutěž dvojic složených ze specialistů na slalom a rychlostní závod. Rozhodl o tom dnes Mezinárodní olympijský výbor, který na návrh mezinárodní federace FIS upravil i další lyžařské závody.

výprava

Jsme připraveni, hlásí šéf výpravy Doktor. Evropské hry budou výzvou pro všechny, link

Jedenáct polských měst, 29 disciplín a rekordní česká výprava. Evropské hry slibují báječnou podívanou, od 21. června na nich sportovci budou sbírat body do žebříčků, pokoušet se o úspěchy na evropských šampionátech a bojovat o místa v olympijských kvalifikacích. „Snad přijede fandit co nejvíce lidí, když to mají za humny,“ přeje si šéf výpravy Martin Doktor.

úspěšně

Úleva. Navrátilová znovu oznámila, že se vyléčila z rakoviny, link

Česko-americká tenisová legenda Martina Navrátilová úspěšně zvládla boj s rakovinou. Šestašedesátiletá pražská rodačka, jež minulý týden v Praze převzala stříbrnou medaili předsedy Senátu, oznámila dobrou zprávu po sérii vyšetření v New Yorku. Lékaři jí loni v listopadu diagnostikovali rakovinu hrtanu prvního stupně a vrátilo se jí nádorové onemocnění prsu, s nímž se úspěšně léčila již v roce 2010.

čaputové

Kdo nahradí Čaputovou? Padají první jména, link

Po oznámení Zuzany Čaputové, že se nebude ucházet o znovuzvolení, se ve slovenských médiích objevily první spekulace, kdo by se o nejvyšší ústavní post mohl v příštím roce ucházet. Oficiálně zatím kandidaturu ale neoznámil nikdo.

šperk

Mynář měl rozdat šperky za půl milionu, evidence na Hradě chybí, link

Bývalý vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář za éry Miloše Zemana vybral z hradního skladu darů šperky a další cenné zboží za zhruba půl milionu korun. Neexistují ale doklady, kde tyto předměty následně skončily, napsaly v úterý Seznam Zprávy.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.