Day tags 2023-06-26

ruský evropský hra rok miliarda člověk dům policie soud milión vzpoura škoda autobus chlapec kvitová muž prigožin práh stát tour

Tags with an unusual surge in popularity:

achillův alexandrie bezdomovec brionna cíl dopující jonesová kodiaq polepšila přetrhla vlastizrada vězněný zařadit čtverečních

Latest Published News for Each Tag

ruský

Bolehlav jménem Prigožin. Lukašenko posílil, ale přitáhl si domů hrozbu, link

Pokud někdo těžil z chaotické situace kolem vzpoury ruského oligarchy Jevgenije Prigožina, byl to podle analytiků běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který docílil toho, že se šéf Wagnerovy vojenské skupiny stáhl od Moskvy. Jeho krok ukázal slabost ruského prezidenta Vladimira Putina. Bojechtivý Prigožin se ale může stát bolehlavem i pro Lukašenka.

evropský

Jícha a Čumplová byli zařazeni do Síně slávy evropské házené, link

Filip Jícha a Petra Čumplová byli zařazeni do nově vytvořené Síně slávy Evropské házenkářské federace. Včetně obou bývalých českých reprezentantů bylo takto oceněno 60 osobností - třicet mužů a třicet žen - u příležitosti 30. výročí vzniku organizace.

hra

Která hra má nejtoxičtější komunitu? V počtu vulgarit vede Harry Potter, link

Hloubkový průzkum diskusí o počítačových hrách odhalil zajímavá data. Například to, že v debatách o letošním hitu Hogwarts Legacy, postaveném na dětských knihách o Harrym Potterovi, se objevuje více vulgarit než u vyhrocených online stříleček.

rok

RECENZE: Final Fantasy XVI je epické fantasy, jaké tu nebylo roky, link

miliarda

Lokomotivy za miliardu eur. Plzeňská Škoda získala v Egyptě historický kontrakt, link

Škoda Group podepsala svůj dosud největší kontrakt, jehož hodnota přesáhne jednu miliardu eur, což je v přepočtu přes 24 miliard korun. Jde o modernizaci a údržbu nejméně 280 lokomotiv pro Egyptské státní dráhy ENR.

člověk

Střelec, který loni v gay klubu v Coloradu zabil pět lidí, dostal doživotí, link

Třiadvacetiletý střelec, který loni v americkém městě Colorado Springs během útoku na gay klub zabil pět lidí a další desítky zranil, dostal doživotí bez možnosti předčasného propuštění. Anderson Lee Aldrich se v pondělí po dohodě s obžalobou k činům před soudem doznal. Dohoda proces výrazně zkrátila.

dům

Dům po nastěhování zarovnali věcmi a každodenní život je zasekl na místě, link

Ona na mateřské, on velmi zaměstnaný, původní profesí kuchař, který kvůli zdravotním problémům pracuje mimo obor. Před porodem se jen stihli přestěhovat do domku se zahradou, který si upravují k trvalému bydlení, ale jde to ztuha. Kdyby nepřišla pomoc zvenčí, trvala by jim proměna v normální uspořádání domu roky.

policie

Zneužíval chlapce napříč Českem, obvinila policie již dříve souzeného mladíka z Benešova, link

Až osmileté vězení hrozí 20letému muži z Benešova, kterého kriminalisté obvinili ze zneužívání chlapců ve věku 10 až 13 let. Podle policie má na svědomí 11 případů, poškození jsou z Prahy a šesti krajů. Mladík skončil ve vyšetřovací vazbě, v minulosti ho soudy za podobnou trestnou činnost pravomocně trestaly.

soud

Soud zrušil Vrabelovi podmínku za slova o přípravě útoku jadernými hlavicemi, link

Pražský městský soud zrušil podmíněný trest Ladislavu Vrabelovi za šíření poplašné zprávy. V dubnu dostal u Obvodního soudu pro Prahu 1 pořadatel protivládních demonstrací čtyřměsíční podmínku s odkladem na 18 měsíců. Tvrdil totiž, že česká vláda chce útočit na Rusko jadernými hlavicemi a že Rusko bude útok opětovat a nukleární zbraně pošle na Česko.

milión

Princ William zahájil program boje proti bezdomovectví, připomněl svou matku, link

Britský korunní princ William v pondělí zahájil pětiletý program boje proti bezdomovectví. K tématu ho již v dětství přivedla jeho matka princezna Diana, řekl William a dodal, že chce jít v jejích stopách. Nadace, kterou William řídí společně s manželkou Kate, na projekt věnuje tři miliony liber (82,6 milionu korun).

vzpoura

Putin musí konečně říct, co dál s válkou, hodnotí vzpouru ruský komentátor, link

Zatímco část Rusů víkendové tažení wagnerovců na Moskvu vnímala jako přízrak občanské války, jiní žoldáckou vzpouru sledovali se sympatiemi. „Povstání je natolik radikální událost, že na ni Putin musí politicky reagovat. Odpověď však nespočívá primárně v personálních rozhodnutích, ale spíše v jasném naznačení další strategie ve válce,“ říká ruský politolog a publicista Alexandr Morozov.

škoda

Škodu po pádu výtahu mohou vymáhat i u zraněných, klíčový bude verdikt policie, link

Pokud vyšetřování prokáže, že nedělní pád kabiny výtahu v pražské Fakultní nemocnici Bulovka způsobili sami lidé, může po nich hlavní město vymáhat náhradu za způsobenou škodu. Celou záležitost nyní prošetřují kriminalisté, zabývat se jí bude pravděpodobně i pojišťovna.

autobus

Pátrání po 11letém chlapci. Měl jet na výlet do Prahy, do školního autobusu ale nenastoupil, link

Policie vyhlásila pátrání po 11letém chlapci z obce Zvánovice v okrese Praha-východ. Měl ráno odjet na výlet se spolužáky a pedagogy do Prahy, nenastoupil ale do školního autobusu. Podle policie mohl nastoupit do jiného spoje. Po chlapci se pátrá v režimu Dítě v ohrožení.

chlapec

Dvě vážné nehody v Kladně: Sražený 10letý chlapec a střet aut v protisměru, link

Hned dvě vážné dopravní nehody zaměstnaly v pondělí záchranné složky v Kladně. Po střetu dvou vozů resuscitovali záchranáři řidiče, kterého pravděpodobně ještě za jízdy postihly zdravotní potíže. O několik hodin později pak záchranáři zachraňovali desetiletého chlapce, jehož při přebíhání silnice srazil řidič dodávky.

kvitová

Kvitová vítězí, ale přemýšlí o rodině. Děti je těžké načasovat, uvědomuje si, link

Česká tenistka se po nedělním vítězství v Berlíně radovala z 31. titulu na okruhu WTA, jako favoritka Wimbledonu se ale necítí.

muž

Další demonstrant nesmí do Prahy. Soud potrestal muže, který poškodil vůz s ukrajinskou SPZ, link

Muži, který podle vyšetřovatelů po březnové protivládní demonstraci na Václavském náměstí poškodil projíždějící auto s ukrajinskou SPZ, uložil Obvodní soud pro Prahu 1 půlroční podmínku se zkušební dobou na dva roky a roční zákaz pobytu v Praze. Protože proti trestnímu příkazu obviněný ani žalobce nepodali odpor, nabyl v polovině června právní moci.

prigožin

Bolehlav jménem Prigožin. Lukašenko posílil, ale přitáhl si domů hrozbu, link

Pokud někdo těžil z chaotické situace kolem vzpoury ruského oligarchy Jevgenije Prigožina, byl to podle analytiků běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který docílil toho, že se šéf Wagnerovy vojenské skupiny stáhl od Moskvy. Jeho krok ukázal slabost ruského prezidenta Vladimira Putina. Bojechtivý Prigožin se ale může stát bolehlavem i pro Lukašenka.

práh

Metro D, byty, školy. Vedení Prahy představilo programové prohlášení, link

Po devíti měsících od voleb a čtyřech od složení koalice představilo vedení Prahy (koalice Spolu, Piráti a STAN) programové prohlášení. Město bude dále pracovat na výstavbě metra D či dostavbě okruhu, chce ale také postavit nové sídlo záchranky, stavět byty či zlepšit situaci ve školství, aby se příští rok neopakovaly problémy s nedostatkem kapacit.

stát

Důchodcům stát na penzijko zřejmě již brzy nepřispěje, link

Od příštího roku stát zřejmě nepřispěje na penzijní spoření lidem, kteří pobírají státní důchod. Změnu chystá ministerstvo financí s tím argumentem, že smyslem státního příspěvku je motivovat lidi ke spoření na penzi v produktivním, nikoli penzijním věku.

tour

Šampion Tour de France Vingegaard nebude startovat na letošním MS, link

Dánský cyklista Jonas Vingegaard se nezúčastní letošního mistrovství světa. Jezdec stáje Jumbo-Visma se momentálně chystá na obhajobu titulu na Tour de France a startu na silničním šampionátu, který bude hostit na začátku srpna Glasgow, se vzdal kvůli nabitému programu. Informovali o tom zástupci dánského svazu.


achillův

Zlá zpráva pro USK: Jonesová si přetrhla achilovku, po operaci jí čeká pauza, link

Opora českých basketbalových mistryň USK Praha Brionna Jonesová si ve WNBA přetrhla Achillovu šlachu. Americká mistryně světa se v pátek podrobila operaci a čeká ji dlouhá pauza. Její klub Connecticut Sun to oznámil na svém webu.

alexandrie

V Alexandrii se zřítil třináctipatrový dům, link

Třináctipatrový obytný dům se v pondělí zřítil v egyptském přístavním městě Alexandria. V přízemí budovy se nacházel menší supermarket. Ministerstvo zdravotnictví informovalo o nejméně čtyřech zraněných.

bezdomovec

Bezdomovce bili a nechali je pracovat zadarmo, u soudu dostali podmínky, link

Krajský soud potrestal podmínkami dva muže z Karlovarska, kteří si podle rozsudku udělali z několika bezdomovců otroky. Museli pro ně pracovat zadarmo a když se vzpouzeli, dvojice je fyzicky napadla a zamkla. Součástí trestů je i dohled.

brionna

Zlá zpráva pro USK: Jonesová si přetrhla achilovku, po operaci jí čeká pauza, link

Opora českých basketbalových mistryň USK Praha Brionna Jonesová si ve WNBA přetrhla Achillovu šlachu. Americká mistryně světa se v pátek podrobila operaci a čeká ji dlouhá pauza. Její klub Connecticut Sun to oznámil na svém webu.

cíl

Konec snu o snížení emisí. Nebudou peníze, říká zpráva unijních auditorů, link

Evropský účetní dvůr (ECA) pochybuje o tom, že Evropská unie bude schopna do roku 2030 dosáhnout slíbeného snížení emisí skleníkových plynů o 55 procent proti konci minulého století. Unijní kontrolní orgán to uvedl po vypracování zprávy o dosavadním plnění klimatických cílů. Podle auditorů nic nenasvědčuje tomu, že EU má pro splnění cíle dostatečné finance.

dopující

Nebezpečný bizár. Obchodník chce uspořádat hry pro dopující sportovce, link

Hry lákají i na vystoupení nejrychlejšího muže planety, který překonal rekord jamajské hvězdy Usaina Bolta v běhu na 100 metrů.

jonesová

Zlá zpráva pro USK: Jonesová si přetrhla achilovku, po operaci jí čeká pauza, link

Opora českých basketbalových mistryň USK Praha Brionna Jonesová si ve WNBA přetrhla Achillovu šlachu. Americká mistryně světa se v pátek podrobila operaci a čeká ji dlouhá pauza. Její klub Connecticut Sun to oznámil na svém webu.

kodiaq

První dojmy z nové Škody Kodiaq. Kufr je o 75 litrů větší, s podvozkem se stal zázrak, link

První generace Škody Kodiaq je prodejní trhák, za šest let se prodalo celosvětově skoro 800 tisíc aut. A tak přišel čas na generaci číslo dvě.

polepšila

Krejčíková si v žebříčku polepšila na desáté místo, Kvitová je devátá, link

  • Česká tenistka Barbora Krejčíková si po finále v Birminghamu polepšila ve světovém žebříčku o dvě příčky na desáté místo. Petra Kvitová je po zisku titulu v Berlíně stále devátá.

přetrhla

Zlá zpráva pro USK: Jonesová si přetrhla achilovku, po operaci jí čeká pauza, link

Opora českých basketbalových mistryň USK Praha Brionna Jonesová si ve WNBA přetrhla Achillovu šlachu. Americká mistryně světa se v pátek podrobila operaci a čeká ji dlouhá pauza. Její klub Connecticut Sun to oznámil na svém webu.

vlastizrada

Ruský specialista na aerodynamiku dostal za vlastizradu 12 let, link

Na dvanáct let do vězení za vlastizradu poslal v pondělí do vězení ruský soud vědce Valerije Golubkina (71). Profesor Moskevského institutu fyziky a technologie, který se zabývá aerodynamikou, byl podle agentury Reuters zadržen v roce 2021 pro podezření, že předává tajné materiály jedné ze členských zemí NATO.

vězněný

Vězněný ruský opozičník zkritizoval Pavlův výrok, link

Vězněný ruský opozičník Ilja Jašin v otevřeném dopise zveřejněném v pondělí na sociálních sítích vytkl českému prezidentu Petru Pavlovi jeho nedávné vyjádření o potřebě přísnějšího dohledu nad Rusy žijícími na Západě. Uvedl, že výrok pomáhá ruské státní propagandě. Rusko podle něj není „zemí vrahů“, nýbrž zemí, kde se „vrazi chopili moci“.

zařadit

Maxi, rozevláté i elegantně uvázané. Šátky jsou zkrátka trendy, link

Na hlavu, na krk nebo na kabelku, kam si uvážete ten svůj šátek? Je léto, zařaďte je směle do šatníku.

čtverečních

Ukrajina během protiofenzívy osvobodila přibližně 130 čtverečních kilometrů území, link

Ukrajinské síly od začátku protiofenzivy osvobodily zhruba 130 čtverečních kilometrů území podél linie jižní fronty. Uvedla to dnes náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová, která později na telegramu napsala, že se armádě Kyjeva podařilo osvobodit vesnici Rivnopil na jihozápadě Doněcké oblasti. Spád nabral ukrajinský protiútok na frontě u Bachmutu, píše v dnešním hodnocení situace na frontě britská vojenská rozvědka.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.