Day tags 2023-06-30

evropský hra policie festival ruský zemřít člověk filmový klub tour velký český cena plzeň francie hvězda liga miliarda muž prázdniny

Tags with an unusual surge in popularity:

arkin bek kneblová koutná macochy olympic sekta střílet tlumočník verstappen

Latest Published News for Each Tag

evropský

Do vesmíru míří evropský dalekohled, zaměří se na záhadu temné hmoty a energie, link

Euclid je projekt Evropské vesmírné agentury (ESA), jejímž cílem je prozkoumat dvě z velkých záhad vesmíru v současnosti: temnou hmotu a temnou energii. Tento 1,2metrový teleskop k tomu využije jednu kameru pro viditelné spektrum a další pak bude fungovat jako spektrometr pro oblast blízkou infračervenému záření.

hra

Ze vzorů kamarádi. Kosteleckého sledoval v televizi u babičky, teď od něj Štěpán dostává rady, link

Trap je výstavní českou střeleckou disciplínou, fanoušci mají v živé paměti rozstřel o zlato na hrách v Tokiu mezi Jiřím Liptákem a Davidem Kosteleckým. Jenže na Evropských hrách ve Vratislavi se radoval ze stříbra úplně jiný Čech, sedmadvacetiletý Vladimír Štěpán.

policie

Noc čtvrtá. Policie rozhání další protest v Paříži, link

Policie ve Francii rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti. Lidé se ve městě už čtvrtou noc v řadě sešli po smrti 17letého mladíka, kterého zastřelil policista. Z jihofrancouzského Grenoblu je hlášeno rabování obchodů, v Lyonu se s demonstranty střetla policie. V ulicích měst je 45 000 policistů.

festival

Vojtěch Dyk zpívá na karlovarském filmovém festivalu, link

Nejen s filmem je tradičně spojený karlovarský filmový festival, jehož 57. ročník právě začíná. Podobně žádané jsou také četné koncerty, které akci doprovázejí. Novinky.cz živě přenáší koncert Vojtěcha Dyka, který vystupuje v rámci programu firmy Mattoni.

ruský

Jen 500 metrů za den? Tohle není show! Jak „pomalá“ ofenziva naštvala generála, link

Ukrajinská protiofenziva se setkala s tuhým ruským odporem. Nyní se částečně pozastavila, protože Ukrajinci se rozhodli nejdřív oslabit ruskou obranu. Útočí na zásobovací linie a provádí průzkumné útočné operace. Podle vojenského vedení Ukrajinci postupují po celé frontě, ukrajinský velitel generálního štábu Valerij Zalužnyj řekl, že jej slova o pomalé protiofenzivě „vytáčejí“.

zemřít

Zemřel oscarový herec Alan Arkin, známý z filmu Hlava-22. Bylo mu 89 let, link

Ve věku 89 let zemřel americký herec, dramatik, producent, zpěvák, kytarista a skladatel Alan Arkin. V roce 2006 získal Oscara za roli dědečka užívajícího heroin ve filmu Malá Miss Sunshine. O jeho úmrtí informoval server Variety s odvoláním na prohlášení Arkinovy rodiny.

člověk

Cestující střílel na letišti v Kišiněvě, dva mrtví, link

Na letišti v moldavském hlavním městě Kišiněv se v pátek večer střílelo, uvedla policie podle Reuters. Lidé byli evakuováni, všechny lety jsou pozastaveny. Dva lidé přišli o život. Střelec se zabarikádoval s rukojmími, policii se ho ovšem podařilo zajmout.

filmový

Vojtěch Dyk zpívá na karlovarském filmovém festivalu, link

Nejen s filmem je tradičně spojený karlovarský filmový festival, jehož 57. ročník právě začíná. Podobně žádané jsou také četné koncerty, které akci doprovázejí. Novinky.cz živě přenáší koncert Vojtěcha Dyka, který vystupuje v rámci programu firmy Mattoni.

klub

Auda zůstává věrný Japonsku, z Jokohamy se stěhuje do Aomori, link

Basketbalový reprezentant Patrik Auda bude po odchodu z Jokohamy nadále působit v Japonsku. Třiatřicetiletý český pivot uzavřel na sezonu 2023/24 smlouvu s druhodivizním klubem Aomori Wat’s. Klub o jeho příchodu informoval na svém webu.

tour

Tour de France v Praze. Účastněte se závodu L’Etape a získejte 15% slevu na startovné, link

Jste milovníky cyklistky a Tour de France je pro vás královnou všech závodů? Díky projektu L’Etape Czech Republic by Tour de France si můžete vyzkoušet, jaké to je zajet si etapu tohoto prestižního podniku. Členové iDNES Premium navíc získají exkluzivní 15% slevu na startovné na krátkou a střední trasu závodu.

velký

V Indii se rodí bankovní gigant. HDFC bude čtvrtou největší bankou na světě, link

V Indii se rodí čtvrtý největší bankovní gigant na světě. Před dokončením je totiž fúze společností HDFC Bank a poskytovatele hypotečních úvěrů Housing Development Finance. Nově vzniká indická banka se tak stane velkým vyzyvatelem konkurenčních společností z USA či Číny, které v pomyslném žebříčku bankovních společností už několik let okupují přední příčky.

český

Problém pro Český hokej, přišel o statisíce sledujících!, link

K poslednímu červnovému dni končí po patnácti letech smlouva mezi Českým hokejem a společností BPA sport marketing, výhradním marketingovým partnerem svazu. Prezident ČSLH Alois Hadamczik totiž v prosinci po zveřejnění auditu oznámil, že o prodloužení spolupráce už nemá zájem. Pro českou hokejovou reprezentaci to však přináší minimálně jeden zásadní problém: přišla kvůli tomu o všechny účty na sociálních sítích, které spravovala právě BPA.

cena

iPhony byly vždy drahé, ale na současné ceny se šplhaly docela dlouho, link

Apple nikdy nebyl levnou značkou. Platilo to i o iPhonech, ale dostat se na současné ceny to kultovním přístrojům trvalo docela dlouho. Třeba první iPhone v Česku začínal na částce okolo 12 000 korun.

plzeň

Nový majitel Plzně vydělal miliony na myčkách aut, link

Martin Dellenbach a Raphael Landthaler. Kdo jsou dva muži, kteří stojí za novou rakousko-švýcarskou podnikatelskou skupinou FCVP GmbH, která majoritně vstoupila do fotbalové Plzně?

francie

Francie nasadí o pět tisíc policistů víc než minulou noc, oznámil ministr, link

Ve Francii již čtvrtým dnem pokračují násilné nepokoje, které vyvolala smrt 17letého mladíka při zásahu policie. V zemi hoří požáry, rabuje se a odpaluje pyrotechnika nejen v centru Paříže, ale i na většině předměstí, kde pyrotechnikou střílej lidé na policisty a zapalují vše od popelnic přes auta až po autobusy.

hvězda

Karlovarský filmový festival začíná v dešti. Hvězdy přijíždějí na červený koberec, link

Milovníci kinematografie i umění se opět vydávají do Karlových Varů. V pátek vpodvečer oficiálně začne již 57. ročník mezinárodního filmového festivalu. První hvězdy, osobnosti, které se účastní slavnostního zahájení, právě přijíždějí na červený koberec.

liga

Oštěpař Vadlejch byl na mítinku Diamantové ligy v Lausanne třetí, Staněk sedmý, link

Oštěpař Jakub Vadlejch obsadil třetí příčku na mítinku Diamantové ligy v Lausanne. Hodil 86,13 metru a poprvé v sezoně skončil hůře než na druhém místě. Porazili ho olympijský šampion Níradž Čopra a úřadující mistr Evropy Julian Weber. Druhý český zástupce na tomto mítinku, koulař Tomáš Staněk, obsadil sedmou příčku.

miliarda

Údolím Tiché Orlice vede bezpečnější trať, modernizace stála 4 miliardy, link

Jeden z nejromantičtějších a zároveň nejpomalejších úseků hlavního koridoru mezi Ústím a Brandýsem nad Orlicí se dočkal zásadní přestavby. V pátek se na trať vrátí poslední dálkové vlaky odkloněné přes Havlíčkův Brod. Modernizace téměř desetikilometrového úseku stála více než čtyři miliardy korun.

muž

Po pádu ze střechy během nepokojů ve Francii zahynul mladý muž, link

Po nočním pádu ze střechy supermarketu ve francouzském Petit-Quevilly v pátek odpoledne zahynul mladý muž, píše agentura AFP. Web stanice RTL uvedl, že 19letý mladík spadl ze střechy obchodu, na který zaútočili výtržníci, načež byl ve stavu mozkové smrti převezen do univerzitní nemocnice v Rouenu a později prohlášen za mrtvého.

prázdniny

Dovolená politiků: Plány mají, ale i rozpaky. Záležet bude na Sněmovně, link

Až na poslední chvíli budou někteří politici řešit, jak naloží se svými prázdninami. Jejich podobu, tedy to, kdy začnou, totiž ovlivní projednávání ozdravného balíčku z dílny ministerstva financí. Vláda ho chce v prvním čtení projednat ještě před sněmovními prázdninami. Na ty se původně poslanci a poslankyně měli rozjet v pátek 14. srpna.


arkin

Zemřel oscarový herec Alan Arkin, kapitán Yossarian z Hlavy 22. Bylo mu 89 let, link

Alan Arkin se objevil v celé řadě filmů, byl čtyřikrát nominován na Oscara a v roce 1963 získal nejvyšší broadwayské ocenění, cenu Tony.

bek

Bek: Na střední by mohlo být příští rok až pět přihlášek, link

„Byl jsem šokován tím, jak se přijímá na střední školy,“ řekl v podcastu Politalk ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Do příštího roku tak udělá vše pro elektronizaci přihlášek, spolu se kterou by také mohli uchazeči místo nynějších dvou přihlášek podávat až pět. V rozhovoru se rozpovídal také o nastavení systému vysokých škol či o úsporách resortu. Zmínil také, že pokud se mu nepodaří vyjednat finance pro slušné fungování resortu, rezignuje.

kneblová

Hlídka kanoistek vyhrála mistrovství Evropy, kanoisté byli šestí, link

Kanoistky Tereza Fišerová, Gabriela Satková a Tereza Kneblová vyhrály na mistrovství Evropy v Krakově závod hlídek. V rámci Evropských her se postaraly o páté české zlato.

koutná

I mě se stane, že někdy nerozumím, říká tlumočnice hvězd Helena Koutná, link

Tlumočnice Helena Koutná patří mezi zásadní tváře karlovarského filmového festivalu, se kterým spolupracuje už 26 let. Ocitla se ve společnosti desítek filmových hvězd včetně Antonia Banderase, Susan Sarandonové nebo Johnnyho Deppa. Ten ji dokonce objal a políbil, stejně jako třeba Jeremy Renner. V prvním z festivalových Rozstřelů Koutná promluvila i o tlumočení pro Václava Havla nebo poangličťování češtiny.

macochy

Žena skočila se dvěma dětmi do Macochy. Všichni tři zemřeli, link

Na tragickou událost upozornil server Novinky.cz, podle kterého do Macochy skočila žena s dětmi.

olympic

Obrazem: Olympic hrál v pražském metru, Janda sehrál scénku s revizorem, link

Ve stanici metra Náměstí Republiky ve čtvrtek zahrála kapela Olympic. Koncert byl utajovaný do poslední chvíle. Zachytil to fotograf Radek Vnenčák.

sekta

Záhadná úmrtí v kutnohorské sektě. Dva muži nepřežili rituál u hradu Šternberk, link

Samozvaného léčitele později usmrtily dvě jeho stoupenkyně, případem se zabývá Městský soud v Praze.

střílet

Francie nasadí o pět tisíc policistů víc než minulou noc, oznámil ministr, link

Ve Francii již čtvrtým dnem pokračují násilné nepokoje, které vyvolala smrt 17letého mladíka při zásahu policie. V zemi hoří požáry, rabuje se a odpaluje pyrotechnika nejen v centru Paříže, ale i na většině předměstí, kde pyrotechnikou střílej lidé na policisty a zapalují vše od popelnic přes auta až po autobusy.

tlumočník

I mě se stane, že někdy nerozumím, říká tlumočnice hvězd Helena Koutná, link

Tlumočnice Helena Koutná patří mezi zásadní tváře karlovarského filmového festivalu, se kterým spolupracuje už 26 let. Ocitla se ve společnosti desítek filmových hvězd včetně Antonia Banderase, Susan Sarandonové nebo Johnnyho Deppa. Ten ji dokonce objal a políbil, stejně jako třeba Jeremy Renner. V prvním z festivalových Rozstřelů Koutná promluvila i o tlumočení pro Václava Havla nebo poangličťování češtiny.

verstappen

Kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska vyhrál Verstappen před duem z Ferrari, link

Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Rakouska formule 1 vyhrál úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu. Pětadvacetiletý lídr průběžného pořadí šampionátu porazil na trati ve Spielbergu o 48 tisícin sekundy Charlese Leclerca z Ferrari. Třetí byl Leclercův týmový kolega Carlos Sainz.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.