Day tags 2023-07-13

ruský ukrajina dostat finále moci rok inflace konec procento rusko vláda česko člověk fotbalový klub tour vondroušová hra letiště milan

Tags with an unusual surge in popularity:

přestupy lebron navrátil an düsseldorfu kovář nasr přilepit příběh příznivec rozptýlit ubodali usb čtyřletá čvančara

Latest Published News for Each Tag

ruský

STALO SE DNES: V Chorvatsku zemřela dívka, Aliance pro rodinu je terčem kritiky, link

V chorvatském Medulinu zemřela čtyřletá česká holčička. Petici k odvolání Aliance pro rodinu podepsalo téměř 16 tisíc lidí. Tenistka Markéta Vondroušová v Londýně přemohla Ukrajinku Elinu Svitolinovou. Ruský generál Ivan Popov osočil ruské nejvyšší vojenské vedení. V polích poblíž obce Ludslavice na Kroměřížsku se objevil vzácný drop velký. Přinášíme přehled čtvrtečních zpráv.

ukrajina

Putin: Možné členství Ukrajiny v NATO je pro Rusko hrozbou, link

Možné členství Ukrajiny v NATO, které bylo tento týden předmětem debat členských zemí aliance a Kyjeva na summitu ve Vilniusu, je hrozbou pro Rusko. V televizním vysílání to ve čtvrtek řekl ruský prezident Vladimir Putin. Moskva podle něj není proti diskuzi o bezpečnostních zárukách, ty ale nesmí být na úkor zájmů Ruska.

dostat

Maďarské knihkupectví dostalo pokutu tři čtvrtě milionu, prodávalo gay romanci, link

Maďarská síť knihkupectví Líra könyv dostala od úřadů pokutu za prodej gay romance Srdcerváči kvůli porušení zákona, který má zabránit prezentaci homosexuality dětem. Úřady firmě nařídily, aby knihu prodávala jen způsobem, který by legislativě vyhovoval. Firma je druhou největší knihkupeckou sítí v Maďarsku a zřejmě se proti pokutě odvolá.

finále

Ve finále ME fotbalistů do 19 let se utká Portugalsko s Itálií, link

Mistrovství Evropy fotbalistů do 19 let na Maltě: Semifinále: Portugalsko - Norsko 5:0 (3:0), Španělsko - Itálie 2:3 (0:0).

moci

KOMENTÁŘ: Plošné zkrácení doby oddlužení může rozpoutat nejen zvýšení cen, link

Novela insolvenčního zákona by do naší legislativy měla transponovat i část evropských pravidel. Jedním z nich je zkrácení doby oddlužení pro podnikající fyzické osoby, a to z pěti na tři roky, vláda ale navrhuje dobu oddlužení zkrátit plošně pro všechny. Jaké negativní důsledky by takový krok mohl vyvolat, rozebírá ve svém komentáři ekonom Michal Kuděj.

rok

Objeví Need For Speed sílu remaků? Spekuluje se o oživení oblíbeného dílu, link

Pokud nostalgicky vzpomínáte na díly série Need For Speed krátce po přelomu tisíciletí, možná budete příští rok vyhlížet s nadšením. Jedna z původních dabérek dílu Most Wanted z roku 2005 se totiž prořekla, že Electronic Arts chystají na příští rok remake této závodní legendy.

inflace

Ekonomové cupují Fialovu sebechválu za pokles inflace, link

Inflace v Česku byla v červnu přes pokles devátá nejvyšší mezi 41 sledovanými evropskými státy. Proti květnu si Česko pohoršilo o čtyři příčky, vyplývá z analýzy investiční platformy Portu. Premiér Petr Fiala (ODS) nicméně ve čtvrtek označil červnovou inflaci 9,7 procenta za dobrou zprávu s tím, že k jejímu snížení dopomohly kroky kabinetu. Podle ekonomů však hlavní roli sehrála spíše loňská vysoká srovnávací základna.

konec

Zklamání a zlost. Konec ve Wimbledonu zdrtil hvězdu, uvažuje, že zabalí kariéru, link

Musí překousnout jedno zklamání za druhým. Britská tenisová legenda Andy Murray se chystá na překvapivou životní změnu. Po vypadnutí ve druhém kole dvouhry ve Wimbledonu, kdy po boji prohrál se Stefanosem Tsitsipasem, podle listu The Sun začal uvažovat o konci hráčské kariéry. Zklamání možná ještě umocnila situace, kdy byl na oficiální účet Wimbledonu nahrán obrázek legend a dvojnásobný vítěz z All England Clubu tam schází… „Prohrát ve druhém kole, to mi nepřijde motivující, abych na to celý rok tvrdě makal,” nechal se slyšet zklamaný Murray.

procento

Ve 2. čtvrtletí klesla spotřeba elektřiny o 7,9 procenta, plynu o 5,1 procenta, link

Spotřeba elektřiny v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně klesla po očištění o vliv počasí o 7,9 procenta. Ve čtvrtletním srovnání šlo o největší úspory od začátku roku 2022. Důvodem je masivní rozvoj zejména střešních solárních systémů a zavádění úsporných opatření.

rusko

Putin: Možné členství Ukrajiny v NATO je pro Rusko hrozbou, link

Možné členství Ukrajiny v NATO, které bylo tento týden předmětem debat členských zemí aliance a Kyjeva na summitu ve Vilniusu, je hrozbou pro Rusko. V televizním vysílání to ve čtvrtek řekl ruský prezident Vladimir Putin. Moskva podle něj není proti diskuzi o bezpečnostních zárukách, ty ale nesmí být na úkor zájmů Ruska.

vláda

Chybí nám pocit bezpečí. Romové před Úřadem vlády demonstrovali za mír, link

Několik desítek lidí se ve středu a ve čtvrtek zúčastnilo protestu s názvem Demonstrace za mír a bezpečnost v ČR před Úřadem vlády. Organizátor akce Alex Muraskin uvedl, že nesouhlasí s přístupem vlády k incidentům v Pardubicích a Brně, při nichž byli zraněni nebo zemřeli Romové.

česko

Jednotná USB nabíječka bude povinná i v Česku, schválila vláda, link

Po vzoru Evropského parlamentu schválila vláda sjednocení nabíječek i v Česku, od konce příštího roku se budou používat u chytrých telefonů výhradně konektory typu USB-C. Laptopy čeká stejný osud o dva roky později. Ve čtvrtek o tom informoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

člověk

Na Jindřichohradecku se srazil náklaďák s dodávkou a osobním autem. Dva lidé zemřeli, link

K tragické nehodě, při které zemřeli dva lidé a čtyři se zranili, vyjížděli ve čtvrtek odpoledne jihočeští záchranáři. Na silnici mezi Lišovem a Třeboní se srazilo nákladní auto s dodávkou a osobním autem. Podle policistů za tragédií zřejmě stojí defekt na pneumatice nákladního auta.

fotbalový

Francouzský fotbalový reprezentant čelí obvinění ze znásilnění, link

Francouzský fotbalový reprezentant Wissam Ben Yedder čelí ve své vlasti obvinění ze znásilnění. Na útočníka Monaka a dalšího nejmenovaného muže byla podle dnešního vyjádření státního zastupitelství v Nice podána stížnost dvěma ženami.

klub

FOTBALOVÉ PŘESTUPY ONLINE: Jurásek vydělá Slavii balík, Černý si vystřílel bundesligu, link

Domácí soutěž začne předposlední červencový víkend, kluby však na ni intenzivně zbrojí již od začátku přestupního termínu. A posily budou jistě shánět ještě v průběhu ligy až do uzávěrky transferů. Fotbalová burza je dál ve varu, a tak Sport.cz přináší přehled nejaktuálnějších novinek v ligových klubech, stejně tak bude sledovat přestupy českých hráčů v zahraničí.

tour

O sebevražedném manévru i bizarní ceduli. Legenda Tony Martin vzpomíná na Tour, link

Třináctkrát startoval na Tour de France, šestkrát ji dokončil a posbíral pět etapových vítězství. Aspoň jeden den vezl bílý, puntíkatý i žlutý dres. Už druhým rokem však sleduje čtyřnásobný mistr světa v časovce Tony Martin francouzskou Grand Tour pouze v televizi a užívá si cyklistického důchodu. O svých nejpamátnějších chvílích, které na Grande Boucle prožil, se rozpovídal v exkluzivním rozhovoru pro iDNES Premium.

vondroušová

Vondroušová: Šílené, co se tady děje, trenér jde v případě titulu na tetování, link

Tenistka Markéta Vondroušová si nadělila nejlepší dárek k čtvrtečnímu svátku. Po vítězství nad Ukrajinkou Elinou Svitolinovou dvakrát 6:3 postoupila do finále Wimbledonu a jedna výhra ji dělí od senzačního titulu na trávě, kterou doteď neměla v oblibě. Novinářům řekla, že ji v sobotní duelu s Tunisankou Uns Džábirovou podpoří z hlediště i manžel Štěpán. Pokud uspěje, trenér Jan Hernych se nechá tetovat.

hra

MOV nepošle Rusku a Bělorusku tradiční formální pozvánku na hry v Paříži, link

Rusko a Bělorusko neobdrží formální pozvánku na olympijské hry v Paříži, kterou koncem července dostanou všechny národní olympijské výbory. Oznámili to zástupci Mezinárodního olympijského výboru, který tradičně rozesílá přesně rok před začátkem letních nebo zimních olympijských her pozvánku reprezentačním týmům z celého světa.

letiště

Letní putování s Technetem: Z mobilizačních letišť startovali i králové vzduchu, link

Druhý díl našeho putování po polních letištích zářijové mobilizace roku 1938 nás ještě pozdrží v těsné blízkosti hlavního města, kde se na obyčejných polích připravovali vzlétnou skutečně elitní letci Evropy.

milan

Kvíz: Psal radši o Mozartovi, nebo o Mahlerovi? Vyzkoušejte si, jak znáte Kunderu, link

Vyzkoušejte si, jak se vyznáte v životě a díle zesnulého Milana Kundery.


přestupy

FOTBALOVÉ PŘESTUPY ONLINE: Jurásek vydělá Slavii balík, Černý si vystřílel bundesligu, link

Domácí soutěž začne předposlední červencový víkend, kluby však na ni intenzivně zbrojí již od začátku přestupního termínu. A posily budou jistě shánět ještě v průběhu ligy až do uzávěrky transferů. Fotbalová burza je dál ve varu, a tak Sport.cz přináší přehled nejaktuálnějších novinek v ligových klubech, stejně tak bude sledovat přestupy českých hráčů v zahraničí.

lebron

Konec? Ne, hvězda pokračuje. LeBron James vyhlíží svou 21. sezonu v NBA, link

Hvězdný basketbalista LeBron James rozptýlil spekulace o možném konci kariéry a oznámil, že bude pokračovat. Osmatřicetiletou superstar čeká 21. sezona v zámořské lize. Při středečním předávání ocenění mediální skupiny ESPN pro nejlepší americké sportovce James řekl, že s basketbalem skončí, až jednoho dne nebude schopen odevzdat na palubovce maximum.

Navrátilová žasne: Postup Vondroušové je zázrak, link

Tenisová legenda Martina Navrátilová vyzdvihla nečekané zlepšení Markéty Vondroušové na travnatém povrchu. Postup české hráčky do finále Wimbledonu označila devítinásobná vítězka turnaje ve dvouhře za zázrak. Rodačku ze Sokolova chválila po dnešním duelu s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou za pohyb, údery i mentální nastavení. Ráda by si s ní popovídala, co za jejím vzestupem na trávě stojí. Novinářům také řekla, že má Vondroušová šanci i v sobotním finále proti Tunisance Uns Džábirové.

an

Ronaldův klub an-Nasr má zastavené přestupy. Důvod? Dluh vůči Leicesteru, link

Saúdskoarabský fotbalový klub an-Nasr s hvězdným Cristianem Ronaldem má zastavené přestupy. Důvodem je dluh vůči Leicesteru za někdejší přestup Nigerijce Ahmeda Musy, uvedl britský list Mirror. Mezinárodní federace FIFA informace o zákazu hráčských transferů potvrdila s konstatováním, že v okamžiku uhrazení dlužné částky bude opatření zrušeno.

düsseldorfu

Klimatičtí aktivisté zablokovali dvě německá letiště, přilepili se k dráze, link

Protestní hnutí Poslední generace zablokovalo plochu letišť v Hamburku a Düsseldorfu. Letecký provoz byl dočasně silně omezen.

kovář

Rosický: Čvančara na odchodu, jsme před dohodou. Sparta bez Kováře? Přijde jiný brankář, link

Útočník fotbalové Sparty Tomáš Čvančara už není s týmem na letním soustředění v rakouském Bad Kleinkirchheimu. Důvod? Jednání o přestupu, potvrdil sportovní ředitel Tomáš Rosický. Promluvil také o situaci kolem gólmana Matěje Kováře nebo Adama Karabce.

nasr

Ronaldův klub an-Nasr má zastavené přestupy. Důvod? Dluh vůči Leicesteru, link

Saúdskoarabský fotbalový klub an-Nasr s hvězdným Cristianem Ronaldem má zastavené přestupy. Důvodem je dluh vůči Leicesteru za někdejší přestup Nigerijce Ahmeda Musy, uvedl britský list Mirror. Mezinárodní federace FIFA informace o zákazu hráčských transferů potvrdila s konstatováním, že v okamžiku uhrazení dlužné částky bude opatření zrušeno.

přilepit

Klimatičtí aktivisté zablokovali dvě německá letiště, přilepili se k dráze, link

Protestní hnutí Poslední generace zablokovalo plochu letišť v Hamburku a Düsseldorfu. Letecký provoz byl dočasně silně omezen.

příběh

Zachránila vám vztah až společná dovolená? Napište nám svůj příběh, link

Někdy stačí jen jeden důvěrný rozhovor. Jindy už je potřeba udělat mnohem víc a téměř mrtvý vztah oživí až důkladná terapie, kurzy tance, nebo třeba vytoužená a sto let odkládaná dovolená ve dvou. Prošel váš vztah partnerskou krizí a dokázali jste jej vzkřísit? Podělte se s námi o váš příběh a o místo, kde se odehrál. Pět z vás oceníme knihou.

příznivec

Ubodali mladíka, dostali doživotí. Sedm fanoušků v Řecku pyká za své běsnění, link

Sedm fotbalových fanoušků dostalo v Řecku trest doživotí za to, že loni v únoru ubodali k smrti devatenáctiletého příznivce Arisu Soluň. Dalších pět lidí bylo ve středu po půlročním procesu odsouzeno k 19 či 20 letům vězení. Napsala to agentura AP.

rozptýlit

LeBron prozradil, že o konci uvažuje léta. Teď ale přidá ještě jednu sezonu, link

Hvězdný basketbalista LeBron James rozptýlil spekulace o možném konci kariéry a oznámil, že bude pokračovat.

ubodali

Ubodali mladíka, dostali doživotí. Sedm fanoušků v Řecku pyká za své běsnění, link

Sedm fotbalových fanoušků dostalo v Řecku trest doživotí za to, že loni v únoru ubodali k smrti devatenáctiletého příznivce Arisu Soluň. Dalších pět lidí bylo ve středu po půlročním procesu odsouzeno k 19 či 20 letům vězení. Napsala to agentura AP.

usb

Jednotná USB nabíječka bude povinná i v Česku, schválila vláda, link

Po vzoru Evropského parlamentu schválila vláda sjednocení nabíječek i v Česku, od konce příštího roku se budou používat u chytrých telefonů výhradně konektory typu USB-C. Laptopy čeká stejný osud o dva roky později. Ve čtvrtek o tom informoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

čtyřletá

Na dovolené v Chorvatsku zemřela čtyřletá Češka. Stěžovala si na bolest břicha, link

Dívka si stěžovala na bolesti břicha už v noci. Záchranářům se nepodařilo obnovit srdeční činnost.

čvančara

Další velký český přestup. Rosický potvrdil, že Čvančara míří do Německa, link

Fotbalista Tomáš Čvančara má namířeno ze Sparty do Mönchengladbachu. Reprezentační útočník se odpojil od týmu, uvedl sportovní ředitel Tomáš Rosický.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.