Day tags 2023-07-28

ruský rok druhý milión stát ukrajinský dítě požár země zemřít loď praha turnaj czech hasič moci muž stále tour ukrajina

Tags with an unusual surge in popularity:

šulcová 76 benzema horolezkyně motýlkářských popravit slonovina tenistky řetězec

Latest Published News for Each Tag

ruský

Šojgu řekl, že máme nejsilnější armádu, chlubí se KLDR. Čína šla stranou, link

Severokorejská armáda je nejsilnější na světě, prohlásil podle tamních médií ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Severokorejci v čele se svým vůdcem Kim Čong-unem věnovali ruské delegaci mnohem větší pozornost než té čínské, podle pozorovatelů to ukazuje na sílící vazby mezi Ruskem a KLDR v kontextu války na Ukrajině a mezinárodní izolace.

rok

Zemřela herečka Jana Šulcová známá z komedie S tebou mě baví svět, link

Ve věku 76 let dnes v podvečer zemřela herečka Jana Šulcová. ČTK to řekla její dcera. V 70. a 80. letech byla populární zejména v televizních seriálech Byl jednou jeden dům a My všichni školou povinní, výraznou úlohu dostala i v komedii S tebou mě baví svět, kterou diváci v roce 1998 vybrali za českou filmovou veselohru století. Hrála také ve Spalovači mrtvol nebo ve filmu Fešák Hubert. Desítky velkých rolí vytvořila Šulcová i na prknech Městských divadel pražských.

druhý

Volejbalistky porazily v druhém utkání Maďarsko bez ztráty setu, link

České volejbalistky porazily i v druhém přípravném utkání před mistrovstvím Evropy Maďarsko. Po čtvrtečním vítězství 3:1 dnes svěřenkyně trenéra Jannise Athanasopulose vyhrály čtyři klasické sety i pátý do 15 bodů.

milión

Migréna drtí milion Čechů, účinné léčby se však dočká jen zlomek nemocných, link

Migréna postihuje milion lidí v republice, ale jen zlomek z nich našel léčbu, která přináší úlevu. Že se zdravotní problémy takových pacientů účinně neřeší, „okrádá“ společnost ročně přibližně o 320 tisíc korun za každého nemocného. Přitom to není jen chvilková a přechodná bolest hlavy.

stát

Díra v paušální dani. Příspěvek na bydlení dostane i OSVČ s vysokým příjmem, link

Sto tisíc korun měsíčně, a přesto má člověk nárok na dávky od státu? Proč ne. Živnostníci neboli osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) si v režimu paušální daně mohou vydělat až dva miliony ročně. Své příjmy ale nikomu nenahlašují. Stát proto všem automaticky započítává, že pobírají polovinu průměrné mzdy za uplynulé zdaňovací obdob, nyní je to příjem kolem 19 500 měsíčně.

ukrajinský

MOV hasí trapný verdikt. Ukrajinská šermířka Charlanová o olympiádu nepřijde, link

Bezcitné, cynické, odporné. Takovými přívlastky komentovala světová média, ale i sportovci na sociálních sítích čtvrteční diskvalifikaci ukrajinské šermířky Olhy Charlanové z mistrovství světa v Miláně.

dítě

Nechtěla dráty v zádech, pomohla změna stravy. Klára Cibulková nejen o skolióze, link

Od puberty se potýká s těžkou skoliózou, tedy vychýlením páteře. Hrozilo, že nebude moci mít děti ani dělat vysněnou profesi. V šestnácti ji čekala operace páteře s nejistým výsledkem. Veškeré úsilí napřela k tomu, aby na ni nemusela, a podařilo se. Dnes je Klára Cibulková maminkou dvou dospívajících dětí a herectví se, bolesti navzdory, věnuje už přes dvacet let.

požár

Situace s požáry na Rhodosu se zlepšila, podle ministryně je ostrov bezpečný, link

Řecko hlásí výrazné zlepšení situace kolem lesních požárů. Drtivá většina ohňů byla v pátek pod kontrolou, uvedli večer hasiči. Ti v celé zemi napočítali skoro 100 požárů, z nichž polovina trvala méně než 24 hodin, uvedl řecký tisk. Ministryně cestovního ruchu Olga Kefalogianniová prohlásila, že ostrov Rhodos, kde v minulých dnech muselo být evakuováno až 30 000 lidí, je bezpečnou destinací a život se tam vrací k normálu. Nebezpečí vzniku dalších požárů však kvůli týdny trvajícímu suchu zůstává vysoké.

země

Za slunce, mořem a líným desaterem. Černá Hora je země, kde se nespěchá, link

Je jen o něco větší než Středočeský kraj a žije tu kolem 620 tisíc obyvatel, což není ani půlka Prahy. Do jedné z nejmenších zemí Evropy se přesto vešlo tolik krásy, že jí to mohou závidět i státy mnohem zvučnějších jmen. Představuje se Černá Hora.

zemřít

Zemřel spisovatel Martin Walser, link

Ve věku 96 let zemřel německý spisovatel Martin Walser. Informoval o tom v pátek deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s odkazem na literátovy blízké. Walser se vypracoval na jednoho z nejvýznamnějších a nejkontroverznějších autorů poválečné německé literatury, který za sebou zanechal rozsáhlé dílo, s jehož rozsahem se může měřit jen několik německých poválečných autorů, poznamenal německý zpravodajský magazín Der Spiegel.

loď

Ruská lodi, jdi do pr…, tentokrát v Gruzii. Ruské turisty vyhnali z přístavu, link

Výletní loď Astoria Grande s několika stovkami turistů z Ruska na palubě musela opustit gruzínský přístav Batumi dříve, než plánovala. Donutili ji k tomu masivní demonstrace. K těm došlo v reakci na vyjádření několika ruských turistů, kteří gruzínskému tisku řekli, že podporují okupaci Abcházie z roku 2008. Informuje o tom rádio Ekho Kavkaza.

praha

WTA o zákazu Rusek a Bělorusek v Praze: Navzdory jejich neutralitě jim české orgány odepřely možnost hrát, link

Po téměř dvanácti hodinách od veřejného oznámení, že na tenisovém turnaji Livesport Prague Open v Praze startovat nebudou ruské a běloruské hráčky, zareagovala na situaci i WTA. Cizinecká policie ve čtvrtek vpodvečer na ruzyňském letišti neumožnila jedné z ruských tenistek vstup do Česka a byl jí udělen výjezdní příkaz.

turnaj

Basketbalisté při premiéře trenéra Ocampa prohráli s Pobřežím slonoviny, link

Čeští basketbalisté v prvním zápase pod vedením nového trenéra Diega Ocampa neuspěli, v portugalském Viana de Castelo podlehli v přípravném turnaji 81:97 Pobřeží slonoviny. Národní tým doplatil na 30 ztrát a nepomohlo mu ani 12 bodů Matěje Svobody a Tomáše Kyzlinka, soupeře táhl dvacetibodový Zamba Camara. V sobotu vyzvou Češi domácí Portugalsko, o den později zakončí turnaj duelem s Jordánskem.

czech

Z Froomova maséra se na Czech Tour stal i kuchař. A jezdím mu domů prát, směje se Rak, link

Má pořádně nabitý měsíc. Tomáš Rak, masér cyklistické stáje Israel-Premier Tech, se teprve v úterý vrátil z Tour de France a teď se nedaleko bydliště stará o jezdce, včetně slavného Chrise Frooma, na Czech Tour. „Popravdě už jedu trochu na dluh, potřebuju to nějak vydržet,“ líčil unavený masér.

hasič

Hasili jsme nejdřív doma, pak už Řekové naši pomoc odmítli, říká náměstek hasičů, link

Čeští hasiči nemohli v první fázi požárů na Rhodosu nabídnout Řecku pomoc. Zasahovali totiž u několika lesních požárů doma, později už ostrov pomoc neakceptoval. V Rozstřelu to uvedl náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Petr Ošlejšek. Podle něj je třeba počítat s tím, že lesních požárů bude kvůli počasí přibývat i v Česku. Na Rhodos by on sám rodinu na dovolenou nyní neposlal.

moci

Pozor na kontraband. Celníkům může vadit mapa, brýle či e-cigareta, link

Trable při kontrole zavazadel očekáváme spíš až při návratu ze zahraničí. Ale dusno může být hned po příletu na dovolenou. Nevědomky totiž můžeme porušovat místní zákony a nařízení, která z dočista obyčejných věcí v naší bagáži dělají zakázaný kontraband.

muž

Dva muži se v Klatovech zřítili ze stromu. Pro jednoho letěl vrtulník, link

Pádem a zraněním skončila pro dva muže, ročník 1990 a 1997, v pátek odpoledne práce na vzrostlém stromě v Klatovech. Pro jednoho z nich letěl vrtulník.

stále

Kompaktní novinky Sony jsou stále své. A také stále dobré, link

Značka Sony kráčí ve světě smartphonů už léta svou vlastní cestou. Její telefony se tak trochu vymykají všemu, co dělá konkurence. Letos se u ní novinky sice trochu přiučily, ale nic ze svého charakteru neztratily. Nadále jsou to neobvyklé a příjemně kompaktní smartphony.

tour

Z Froomova maséra se na Czech Tour stal i kuchař. A jezdím mu domů prát, směje se Rak, link

Má pořádně nabitý měsíc. Tomáš Rak, masér cyklistické stáje Israel-Premier Tech, se teprve v úterý vrátil z Tour de France a teď se nedaleko bydliště stará o jezdce, včetně slavného Chrise Frooma, na Czech Tour. „Popravdě už jedu trochu na dluh, potřebuju to nějak vydržet,“ líčil unavený masér.

ukrajina

Putin si stěžuje, že s ním USA, NATO a Ukrajina nechtějí jednat, link

Ruský prezident Vladimir Putin si v pátek během summitu Rusko - Afrika stěžoval na plenárním zasedání, že USA, NATO a Ukrajina s ním odmítají jednat, přičemž se konflikt na Ukrajině dá vyřešit jen u jednacího stolu. Pokračoval také ve snaze zajistit si podporu afrických zemí, když jim odpustil další dluhy, uvedla agentura TASS.


šulcová

Zemřela herečka Jana Šulcová známá z komedie S tebou mě baví svět, link

Ve věku 76 let dnes v podvečer zemřela herečka Jana Šulcová. ČTK to řekla její dcera. V 70. a 80. letech byla populární zejména v televizních seriálech Byl jednou jeden dům a My všichni školou povinní, výraznou úlohu dostala i v komedii S tebou mě baví svět, kterou diváci v roce 1998 vybrali za českou filmovou veselohru století. Hrála také ve Spalovači mrtvol nebo ve filmu Fešák Hubert. Desítky velkých rolí vytvořila Šulcová i na prknech Městských divadel pražských.

76

Zemřela herečka Jana Šulcová známá z komedie S tebou mě baví svět. Bylo jí 76 let, link

V 70. a 80. letech byla populární zejména v televizních seriálech Byl jednou jeden dům a My všichni školou povinní.

benzema

Senzační premiéra fotbalové superstar!, link

Hvězdný fotbalový útočník Karim Benzema se střelecky prosadil hned v prvním utkání za al-Ittihád. Úřadující držitel Zlatého míče rozhodl o výhře 2:1 nad tuniským celkem Espérance v úvodním kole základní skupiny Arabského poháru mistrů.

horolezkyně

Český horolezec zahynul po pádu u Mont Blanku, link

V jihovýchodní Francii v pátek přišel o život český horolezec. Třiapadesátiletý muž zemřel při sestupu z Mont Mauditu nedaleko nejvyšší alpské hory Mont Blanc, informoval místní deník Le Dauphiné Libéré.

motýlkářských

Seemanová i Gracík byli v motýlkářských rozplavbách na MS ve čtvrté desítce, link

Barbora Seemanová i Daniel Gracík skončili v motýlkářských rozplavbách na plaveckém mistrovství světa ve čtvrté desítce. K postupu do semifinále tak měli v japonské Fukuoce daleko.

popravit

Singapur po téměř dvaceti letech popravil ženu za obchod s drogami, link

V Singapuru dnes za obchodování s drogami popravili pětačtyřicetiletou ženu, první po téměř 20 letech. Před pěti lety ji odsoudili za držení 30,72 gramu heroinu, což je více než dvojnásobek množství, za něž asijská země dává hrdelní trest. Zatímco Singapur přísné tresty za drogové přečiny obhajuje s důrazem na bezpečnost, ochránci lidských práv je odsuzují jako nepřiměřeně přísné, píše agentura AFP.

slonovina

Hořký debut, ale poučíme se, řekl po porážce s Pobřežím slonoviny Svoboda, link

Basketbalista Matěj Svoboda nastřílel při pátečním debutu v reprezentaci 12 bodů, po porážce v přípravném utkání s Pobřežím slonoviny 81:97 ale netajil zklamání. Národní tým při premiéře trenéra Diega Ocampa doplatil na 30 ztrát, přičemž řada z nich byla podle českého střelce naivních. Po utkání však křídelní hráč Děčína českým novinářům řekl, že se tým z chyb poučí a postupně se zlepší.

tenistky

STALO SE DNES: Chování Koláříka řeší policie, požáry v Řecku jsou pod kontrolou, link

Bývalý náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík měl údajně napadnout svou asistentku. Všechny požáry v Řecku se už podařilo dostat pod kontrolu. Ruské a běloruské tenistky se nezúčastní turnaje Prague Open. Poslanci pro iDNES.cz uvedli, kdo podle nich má mít právo uzavřít v Česku manželství. Ukrajinská vojska postupují proti Rusku na nejméně třech úsecích fronty. Přinášíme přehled pátečních událostí.

řetězec

Jde to i bez e-shopu. Zdražování svědčí diskontům s levnou módou, tržby rostou, link

Diskontní řetězce s levnou módou a spotřebním zbožím si vedou v Česku většinou dobře. Polský řetězec Pepco, který je s 292 prodejnami (stav k září loňského roku) lídrem trhu, vykázal za minulé finanční období končící v září 2022 tržby ve výši 7,3 miliardy korun, meziročně o 2,1 miliardy korun více. Dvojkou je řetězec Kik s tržbami ve výši necelých tří miliard korun, následují Action, TEDi a NKD.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.