Day tags 2023-07-31

ruský český policie ukrajina procento člověk auto soud svět život miliarda česko americký druhý milión místo země zemřít bouzková klesnout

Tags with an unusual surge in popularity:

čtvrtletý podvodník polášek prášek vaňková

Latest Published News for Each Tag

ruský

Velká automobilová revoluce. Pravé ruské auto je čínské, říká si moskvič, link

Docela pěkné ruské auto, řekli byste, jen vás docela nahlodá ta zprofanovaná značka. Jmenuje se Moskvič, ale s krabicemi z doby SSSR nemá nic společného. No, dokonce i ten název je jen šaráda, protože tenhle moskvič je číňan.

český

Česká esa zabojují o olympiádu. Cítí se dobře, na dlouhém mistrovství hrají roli i volné dny, link

Vrchol roku je tady. Sportovním lezcům startuje v úterý ve švýcarském Bernu mistrovství světa, na kterém se budou rozdávat i první místenky pro OH 2024 v Paříži. „Fyzicky se cítím výborně,” těší českou mužskou jedničku Adama Ondru. Také největší naděje mezi ženami, Eliška Adamovská, mluví díky úspěchům ve Světovém poháru o zvýšeném sebevědomí.

policie

Slovenské policii věří méně než polovina veřejnosti, link

Slovenská policie má druhou nejnižší podporu svých spoluobčanů ze všech členských zemí Evropské unie, tvrdí průzkum eurobarometru. Nevěří jí ani polovina obyvatel. Analytici to přičítají špatné komunikaci i nejasnému systému hodnocení. Nedávná studie navrhuje změny – třeba posílení sboru v některých krajích. Znalci totiž upozorňují i na personální nedostatek. Vedení policie s tím ale nesouhlasí.

ukrajina

Polovinu Čechů zprávy o Ukrajině unavují, nezajímá je ani inflace, ukázal průzkum, link

Zájem o informace o ruské invazi na Ukrajině si podle průzkumu drží 34 procent dotázaných.

procento

Žně komplikuje počasí, někde kvůli kroupám nesklidí nic. Podle odhadů bude úroda ale mírně nadprůměrná, link

Zemědělci sklidili čtyřicet procent osetých ploch obilovin a 65 procent řepky. Žně stejně jako předminulý týden pokračují pomaleji než minulý rok. Loni bylo touto dobou sklizeno přes 60 procent ploch obilovin a 78 procent ploch řepky. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství. Žně komplikuje také počasí. Na některých místech nesklidí zemědělci žádnou úrodu kvůli kroupám, které se přes pole prohnaly. Jinde jsou zase zrna obilovin menší kvůli suchu. Přes to všechno by letošní sklizeň mohla být podle odhadů Agrární komory mírně nadprůměrná.

člověk

V Kryvém Rihu zahynula i desetiletá holčička s matkou. Ruský úder má celkem pět obětí, link

Nejméně pět lidí včetně desetileté dívky zahynulo v ukrajinském Kryvém Rihu, kde v pondělí ráno dvě ruské střely zasáhly civilní budovy. Raněných je více než pět desítek. Jedna ze zasažených budov se zhroutila, pod sutinami mohou stále být uvězněni lidé. Na místě pokračují záchranné práce.

auto

Spadl vám na auto strom? Bez pojistky jste nahraní a povinné ručení nepomůže, link

V posledních dnech vystřídal horké počasí poměrně silný vítr, který sice přinesl ochlazení, ale zároveň také hrozbu škod. Ať už vám na auto spadne sousedův nebo obecní strom nebo třeba popelnice, škodu budete řešit ze své pojistky nebo ze svých peněz.

soud

Brazilec Alves stane před soudem kvůli údajnému sexuálnímu napadení, link

Někdejší hvězdu Barcelony, Paris St. Germain či brazilské fotbalové reprezentace Daniho Alvese čeká ve Španělsku soud kvůli podezření ze sexuálního napadení. Podle agentury AFP mu soudce sdělí obvinění. Termín zahájení procesu není znám. Čtyřicetiletý Alves je od ledna ve vazbě v Barceloně, podle dřívějších zpráv mu hrozí až dvanáctileté vězení.

svět

Žába jako ozdoba polévky ramen. Podnik proslavila po celém světě, link

Konzumace obojživelníků není ve světě zapovězená. Způsob, jakým je servíruje tchajwanský podnik Yuan Ramen, si dokázal získat pozornost po celém světě. Tradiční polévku tu vylepšili o vařenou žábu, která se v misce vznáší na obláčku z nudlí.

život

Sourozenecké války ničí životy. Pomoci může naslouchání i upřímná omluva, link

Mnoho lidí věří, že mít sestru nebo bratra je dar. Životní parťák s vámi může sdílet radosti i strasti života a později i péči o staré rodiče. Co když ale vztah mezi sourozenci není ideální, nebo jsou sourozenci dokonce na nože?

miliarda

Velryby i mír. Česko platí za členství v mezinárodních organizacích miliardy, link

Česko je členem 470 mezinárodních organizací. Mezinárodní úřad pro kontejnery, Evropská sociální síť, Mezinárodní velrybářská komise nebo Evropský výbor pro normalizaci. I to jsou organizace, ve kterých platí Česko členské příspěvky. Na příspěvcích v roce 2022 zaplatilo 5,5 miliardy korun. Navzdory chystaným úsporám se ale ministerstva rušit členství nechystají.

česko

V Evropě je táhnou statisícové dotace, v Česku však elektroauta nefrčí, link

Na tisíc registrovaných nových aut připadá v Česku 26 elektromobilů. Trend, který je v Evropě na vzestupu, je u nás ještě na úplném začátku, elektromobily stále patří spíš k raritě. A zbytek Evropy se nám začíná vzdalovat. Podle nového žebříčku webu Čistá doprava za letošní první pololetí je Česko v elektromobilech na předposledním místě. Předběhli jsme jen Slovensko.

americký

V lednu se mu zastavilo srdce, teď je hráč amerického fotbalu zpět v plném tréninku, link

Sedm měsíců poté, co v utkání NFL amerického fotbalu Buffala s Cincinnati prodělal srdeční zástavu, se Damar Hamlin vrátil vrátil do plného tréninku.

druhý

Slavia trefila do černého. Eso z Hané řádí a zastínilo letenský trumf, link

Bok po boku, přesně jak se čekalo. Nejvyšší soutěži už po dvou odehraných kolech nového ročníku Fortuna ligy vládnou pražská S. Díky lepšímu skóre tabulku vede produktivnější Slavia, v jejímž dresu střílí góly Mojmír Chytil, letní posila z Hané. Na Spartu zbývá druhé místo. Letenští pro změnu angažovali jako trumf brněnského Michala Ševčíka, který zatím ale hraje jen za béčko ve druhé lize. „Je tam velký rozdíl. I když Chytil naskakuje z lavičky, dokáže být rozdílovým hráčem,” chválí posilu z Edenu trenér David Horejš v pořadu Přímák.

milión

Realitní makléři v Londýně draží schodiště, začínají na půl milionu, link

Londýnský realitní trh se blýskl kuriozitou. Ve světle tamní bytové krize nabízejí makléři samostatné čtyřpatrové schodiště za více než půl milionu korun. Podle některých má potenciál rozvoje a v následujících letech by se prostor mohl proměnit třeba na kancelářské buňky.

místo

Návrat na stupně vítězů v Super Trofeo. Formánek s Baszem dojeli na Nürburgringu třetí, link

Mise splněna - tým Mičánek Motorsport powered by Buggyra veze z Nürburgringu třetí místo v seriálu Lamborghini Super Trofeo Europe. Spokojenost je přesto jen poloviční. V sobotním závodu totiž Formánek přišel o druhé místo i celkové pódium po sporné penalizaci.

země

Poslední díl domina padl. Západ v Nigeru prohrál, o slovo se hlásí Rusko, link

Západ dlouho sázel na Niger jako kotvu proti šířícímu se chaosu a džihádu v Sahelu. Jenže to dopadlo jako vždy: vojenským pučem. Zatímco Západ s juntou přerušuje spolupráci a okolní země hrozí intervencí, o slovo v jedné z nejchudších zemí světa se hlásí Rusové.

zemřít

V Brazílii zemřel údajně 127letý muž. Žil prostě a rád si dal skleničku, link

Úřední záznamy nejsou v případě Brazilce Josého Paulina Gomese zcela průkazné, ale když minulý týden zemřel, bylo mu podle místní matriky 127 let. K dlouhému životu mu pomohl venkovský život a také si čas od času rád dal něco na zvednutí nálady.

bouzková

Jednička dohrála v prvním zápase. Měla jsem to víc zmáčknout, litovala Bouzková, link

Obhajoba se konat nebude. Nasazená jednička a loňská vítězka Livesport Prague Open Marie Bouzková ztroskotala letos ve Stromovce na kurtech Sparty hned v prvním kole. S Rumunkou Jacqueline Cristianovou prohrála po skoro tříhodinové přetahované 4:6, 6:4, 4:6.

klesnout

Inflace v eurozóně v červenci klesla na 5,3 procenta, link

Inflace v eurozóně pokračuje v sestupném trendu. V červenci meziročně klesla o dvě desetiny bodu na 5,3 procenta. V pondělí to ve svém rychlém odhadu uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Ke snížení růstu spotřebitelských cen pomohly zejména klesající ceny energií. Drahé naopak zůstávají potraviny.


čtvrtletý

Ekonomika Evropské unie po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje, link

Ekonomika Evropské unie zůstala ve druhém čtvrtletí letošního roku proti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených dat beze změny. Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. V rychlém odhadu to v pondělí uvedl statistický úřad Eurostat. V prvním čtvrtletí stoupl HDP v EU o 0,2 procenta.

podvodník

Důchodce chtěl investovat do kryptoměny. Podvodníci ho připravili o tři miliony korun, link

Podvod v současné době vyšetřují krajští kriminalisté, pachatelům hrozí v případě dopadení až osmileté vězení.

polášek

V Třinci se chci učit, říká Polášek. O konci ve Spartě se dozvěděl z videa, link

Po tréninku se z něj dlouho řinul pot. Adam Polášek v neděli poprvé naskočil na led s hokejisty Třince. Poslední tři sezony strávil ve Spartě, která mu nenabídla novou smlouvu. Dvaatřicetiletý obránce nemá v kádru úřadujících extraligových šampionů nic jisté. O místo v sestavě bude muset pořádně bojovat.

prášek

Primátorka Vaňková připustila, že snímek, kde se s náměstkem Kerndlem dívají na lajny bílého prášku, může být pravý, link

Na sociálních sítích se objevily fotky primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS), na kterých jí někdo ukazuje bílý prášek. Původně podle serveru Blesk.cz tvrdila, že jde asi o fotomontáž. Pro televizi Nova následně uvedla, že neví, zda jsou fotky pravé a co na nich je. Připustila, že by foto mohlo pocházet ze setkání s mladými lidmi v nočním Brně před několika lety. Nevzpomíná si ale, co se přesně stalo. Důvod k rezignaci kvůli snímku Vaňková nevidí. Pokud ale kolegové z radnice dospějí k opačnému závěru, tak odstoupí, řekla televizi Nova.

vaňková

Primátorka Vaňková připustila, že snímek, kde se s náměstkem Kerndlem dívají na lajny bílého prášku, může být pravý, link

Na sociálních sítích se objevily fotky primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS), na kterých jí někdo ukazuje bílý prášek. Původně podle serveru Blesk.cz tvrdila, že jde asi o fotomontáž. Pro televizi Nova následně uvedla, že neví, zda jsou fotky pravé a co na nich je. Připustila, že by foto mohlo pocházet ze setkání s mladými lidmi v nočním Brně před několika lety. Nevzpomíná si ale, co se přesně stalo. Důvod k rezignaci kvůli snímku Vaňková nevidí. Pokud ale kolegové z radnice dospějí k opačnému závěru, tak odstoupí, řekla televizi Nova.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.