Day tags 2023-08-02

soud člověk ruský český cena rok ukrajinský americký moci muž řidič loď město praha ukrajina velký auto letiště senát sparta

Tags with an unusual surge in popularity:

synagoga anděl fitch gzira maltským pittsburghu rating 2000 bodovém breidablik dynamický lm maltský marcelo mechanizované místní nejvydatnější rm vylákali vyznat

Latest Published News for Each Tag

soud

Americký soud pošle na smrt střelce, který vraždil Židy v synagoze v Pittsburghu, link

K trestu smrti byl odsouzen muž, který zaútočil v říjnu 2018 na synagogu v americkém Pittsburghu a zastřelil jedenáct lidí. Bývalého řidiče kamionu Roberta Bowerse motivovala nenávist vůči Židům. Dvanáctičlenná porota padesátiletého muže už v polovině června uznala vinným ve všech 63 bodech obžaloby. O rozhodnutí soudu informoval deník The New York Times (NYT). Podle listu je to první rozsudek smrti v době prezidentství demokrata Joea Bidena.

člověk

Američan dostal za útok na synagogu trest smrti, zabil jedenáct lidí, link

Americký soud ve středu odsoudil k trestu smrti muže, který zaútočil v roce 2018 na synagogu v americkém Pittsburghu a zastřelil jedenáct lidí. Bývalý řidič kamionu Robert Bowers byl při činu motivovaném nenávistí vůči Židům. Porotci padesátiletého muže už v polovině června uznali vinným ve všech 63 bodech obžaloby. Jde o první rozsudek smrti během prezidentství Joea Bidena.

ruský

Duda podepsal novelizovaný kontroverzní zákon o ruském vlivu, link

Varšava - Polský prezident Andrzej Duda podepsal novelu zákona o zřízení komise, která má zkoumat ruské vlivy na vnitřní bezpečnost Polska. Informovala o tom dnes polská média. Opozice…

český

OBRAZEM: Z Českých Budějovic na dovolenou. Z letiště odstartoval první boeing, link

Z Plané u Českých Budějovic se konečně létá na dovolenou do zahraničí. Ve středu v půl desáté večer se při prvním letu v rámci pravidelného mezinárodního provozu ze vzletové dráhy odlepil Boeing 737. Jeho cílem byla turecká Antalya. Na první den provozu se přišli podívat i někteří obyvatelé Českých Budějovic, fronta stovek diváků se táhla po obou stranách silnice k letišti.

cena

Fixovaná cena elektřiny pro mě bude nevýhodná. Co dělat, až skončí regulace, link

Loňský raketový nárůst cen energií mnoho odběratelů zahnal do kouta a v panice z dalšího zdražování uzavřeli smlouvy s fixací. Letos nic řešit nemusí díky zastropování cen. Co když se ale současné smlouvy ukáží v příštím roce jako nevýhodné?

rok

Z Plané u Budějovic se konečně létá na dovolenou, link

Po dlouhých 17 letech se Jihočeši dočkali a z Plané u Českých Budějovic se konečně létá na dovolenou do zahraničí. Jihočeské letiště České Budějovice ve spolupráci s Čedokem uskutečňuje lety do turistických destinací v Turecku a v Řecku. Ve středu se do letištní haly vydalo 189 cestujících, se kterými ve 21.30 vzlétne Boeing 737 do turecké Antalye. Letadlo pilotuje jihočeský rodák Jiří Jirmus. Celkem by se mělo na letišti uskutečnit v letošním roce 28 letů.

ukrajinský

Výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16 začne tento měsíc, řekl Zelenskyj, link

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16 začne ještě v srpnu letošního roku. Měl by trvat šest až osm měsíců. Zatím ale není známý odhad, kdy by stíhačky mohly bránit ukrajinské nebe.

americký

Americká kladivářka Berryová má dopingový trest, který ji připraví o olympiádu, link

Přední americká kladivářka Gwen Berryová dostala za doping zákaz startu na 16 měsíců. Národní antidopingová agentura USADA informovala, že čtyřiatřicetiletá atletka užila zakázaný prostředek spironolacton. Osmou ženu historických světových tabulek trest připraví o možnost startovat na OH v Paříži, neboť vyprší 28. srpna příštího roku.

moci

Kupka: Stavba tunelu, jenž je součástí obchvatu Č.Budějovic, by mohla skončit dříve, link

České Budějovice - Stavba tunelu Pohůrka, součásti obchvatu Českých Budějovice na dálnici D3, by mohla skončit o něco dříve než v závěru roku 2024, což byl plánovaný termín. Ředitelství…

muž

Nejprve chemikálie, poté slzný sprej. V Dunajské Strede zaútočil muž na Romy, link

Neznámý muž polil ve slovenské Dunajské Strede místo, kde se setkávají romské rodiny, neznámou chemikálií. Později tam jedné ze žen nastříkal do tváře slzný sprej. Muž podle médií vykřikoval rasistická hesla namířená proti Romům. Případ vyšetřuje Národní kriminální agentura (NAKA).

řidič

Dámská jízda se Zlatonkou. Suzuki vychovává superřidičky na polygonu, link

Den, který člověku dá víc než roky praxe za volantem. Ne každý řidič – a řidička obzvlášť – ale na testovací polygon zamíří. V Česku se to rozhodlo změnit zastoupení Suzuki. Denní výcvik na polygonu na Masarykově okruhu v Brně, který stojí běžně téměř pět tisíc, řidičkám za volantem suzuki nabízí za symbolických 1234 korun.

loď

Izraelské plošiny a lodě hlídají drony propojené s umělou inteligencí. Sbírá data o podezřelých cílech, link

Umělá inteligence nachází uplatnění i v armádě. Do utajeného výzkumu výjimečně poskytl krátké nahlédnutí Izrael. Propojení umělé inteligence a dronů demonstroval kromě svých nepřátel i obchodním partnerům. Židovský stát posílá bezpilotní letouny sbírat data o potencionálních cílech na moři. Izrael tímto způsobem brání plošiny na těžbu plynu nebo těžební lodě. Sám je ale používá i k útokům.

město

Sklidili bouři, ohnivou bouři. Před osmdesáti lety byl zničen Hamburk, link

K bombardování měst docházelo za první i za druhé světové války. Největší ztráty na životech nezpůsobil jaderný, ale konvenční nálet na Tokio. Předzvěstí k němu byla operace Gomorrah - série náletů na německé město Hamburk. Ohnivá bouře zpustošila město a celkový počet obětí byl porovnatelný s jaderným bombardováním Nagasaki

praha

Tenistky Martincová a Nosková budou v Praze bojovat o postup do čtvrtfinále, link

Praha - Tenistku Terezu Martincovou dnes na turnaji WTA Tour v Praze čeká odložený osmifinálový zápas s Číňankou Jüan Jüe. Odehrát ho měly už ve středu odpoledne, v areálu Sparty ve…

ukrajina

Psychiatrická nemocnice u Užhorodu bere pacienty z válkou zasažených částí Ukrajiny, link

Nejzápadnější část Ukrajiny útoky prakticky nezasáhly, dopady války jsou ale patrné i tam. Třeba v psychiatrické léčebně nedaleko Užhorodu, kde pomáhali přijímat pacienty z evakuovaných oblastí. V současnosti se jedná o několik stovek mužů.

velký

O největší výletní loď světa je zájem. Navzdory posměškům jsou lístky pryč, link

Ačkoliv ještě před pár dny čelilo představení největší výletní lodi světa Icon of the Seas (Ikona moří) častým posměškům, lístky na její první plavbu už jsou téměř všechny vyprodány. Na moře se poprvé výletní loď o kapacitě 7 600 osob vydá už v lednu příštího roku a čekat ji bude plavba z Miami až do Karibiku.

auto

Srážku dvou vozů u Studénky nepřežil jeden řidič, zasahoval i vrtulník, link

U Studénky na Novojičínsku zemřel ve středu odpoledne 75letý řidič osobního auta značky Hyundai po srážce s nákladním vozem. Nehoda se stala na křižovatce na silnici II/464, osobní auto zřejmě nedalo nákladnímu přednost, informovali hasiči, zdravotníci a policisté. Silnice byla kyvadlově zprůjezdněna po 18:00 hodině.

letiště

Luxusní cesty jsou zpět. Hongkongské letiště otvírá salon pro VIP klientelu, link

Přední světová aerolinka Cathay Pacific se zotavuje z covidových ztrát. Po třech letech znovu otevírá luxusní salonek na hongkongském letišti. Pokořila tak další milník na cestě k plnému provozu. Luxusní letištní čekárna nabízí mistrovská jídla, wellness i masáže.

senát

V Senátu USA zasahovala policie kvůli telefonátu o střelci, link

Washington - V budovách amerického Senátu zasahovala policie, reagovala na tísňové volání ohledně možného střelce. Přítomní se měli zabarikádovat v nejbližší kanceláři, informují…

sparta

Soupeřem Sparty v předkole fotbalové LM bude Kodaň, která přešla přes Breidablik, link

Kodaň - Fotbalisté pražské Sparty se ve 3. předkole Ligy mistrů utkají s FC Kodaň. Dánští šampioni dnes porazili v domácí odvetě 2. předkola 6:3 islandský Breidablik a podle očekávání…


synagoga

Zabil 11 lidí. Střelec ze synagogy v americkém Pittsburghu dostal trest smrti, link

K trestu smrti byl odsouzen muž, který zaútočil v říjnu 2018 na synagogu v americkém Pittsburghu a zastřelil 11 lidí. Bývalý řidič kamionu Robert Bowers byl při činu motivován nenávistí vůči Židům. Dvanáctičlenná porota padesátiletého muže už v polovině června uznala vinným ve všech 63 bodech obžaloby. Porota rozhodla, že si zaslouží trest smrti, ve čtvrtek trest vyhlásí soudce, který se musí řídit názorem poroty.

anděl

Podzim na Nově: Táta v nesnázích, Kriminálka Anděl i Big Brother, link

Podzimní nabídka televize Nova bude ve znamení návratů i novinek. Vrátí se Kriminálka Anděl, pokračovat bude například Ulice, Zlatá labuť i soutěž Na lovu a její speciály. Novinkami pak bude komediální seriál Táta v nesnázích a dokureality Ztracená rodina.

fitch

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Proč agentura Fitch snížila rating USA a co to znamená?, link

Agentura Fitch se rozhodla snížit rating Spojených států amerických. Krok jedné ze tří nejvýznamnějších ratingových agentur na světě vzbudil na trzích rozruch. Shrnutí hlavních příčin i dopadů přinášejí následující otázky a odpovědi.

gzira

Fotbalisty Plzně v případě postupu přes Dritu čeká v EKL maltský tým Gzira, link

Plzeňští fotbalisté se v případě postupu přes kosovskou Dritu střetnou ve 3. předkole Evropské konferenční ligy s maltským týmem Gzira. Ten dnes v odvetě 2. předkola podlehl 1:2 na hřišti lucemburského Dudelange, v součtu s úvodní výhrou 2:0 ale postoupil do další fáze.

maltským

Fotbalisty Plzně v případě postupu přes Dritu čeká v EKL maltský tým Gzira, link

Plzeňští fotbalisté se v případě postupu přes kosovskou Dritu střetnou ve 3. předkole Evropské konferenční ligy s maltským týmem Gzira. Ten dnes v odvetě 2. předkola podlehl 1:2 na hřišti lucemburského Dudelange, v součtu s úvodní výhrou 2:0 ale postoupil do další fáze.

pittsburghu

Zabil 11 lidí. Střelec ze synagogy v americkém Pittsburghu dostal trest smrti, link

K trestu smrti byl odsouzen muž, který zaútočil v říjnu 2018 na synagogu v americkém Pittsburghu a zastřelil 11 lidí. Bývalý řidič kamionu Robert Bowers byl při činu motivován nenávistí vůči Židům. Dvanáctičlenná porota padesátiletého muže už v polovině června uznala vinným ve všech 63 bodech obžaloby. Porota rozhodla, že si zaslouží trest smrti, ve čtvrtek trest vyhlásí soudce, který se musí řídit názorem poroty.

rating

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Proč agentura Fitch snížila rating USA a co to znamená?, link

Agentura Fitch se rozhodla snížit rating Spojených států amerických. Krok jedné ze tří nejvýznamnějších ratingových agentur na světě vzbudil na trzích rozruch. Shrnutí hlavních příčin i dopadů přinášejí následující otázky a odpovědi.

2000

VIDEO: U Říma našli vrak lodi starý 2000 let, amfory jsou v perfektním stavu, link

Odborníci u italského pobřeží nedaleko Říma objevili vrak obchodní lodi starý nejméně dva tisíce let. Na jeho palubě se v téměř neporušeném stavu dochovala řada amfor a džbánů.

bodovém

Senátem prošly změny v bodovém systému a řidičáky na zkoušku, link

Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku změní, zvýší se některé pokuty. Řídit auto bude možné už od 17 let, ale jen pod dozorem mentora. Zavedou se také řidičské průkazy na zkoušku. Schválil také zpřísnění vlastnictví médií vrcholnými politiky, možné navyšování jmění státních podniků nebo exekuční náhrady. Horní komora také nominovala rekordní stovku adeptů na státní vyznamenání, mimo jiné členy třetího odboje.

breidablik

Sparťany čeká v předkole LM Kodaň. Islandskému soupeři nedala šanci, link

Dánští šampioni dnes porazili v domácí odvetě 2. předkola 6:3 islandský Breidablik a podle očekávání navázali na triumf 2:0 z úvodního duelu.

dynamický

Ukrajinci si pochvalují český raketomet. Je to opravdu bestiální stroj, tvrdí, link

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj zveřejnil video zachycující raketomet RM-70 Vampire české výroby „v dynamické práci“ ve službách ukrajinské 110. samostatné mechanizované brigády v boji proti ruským jednotkám, okupujícím ukrajinské území. Na generálův příspěvek na facebooku upozornil dnes na svém webu list Ukrajinska pravda. Citoval také chválu ukrajinských vojáků na tuto zbraň.

lm

Sparťany čeká v předkole LM Kodaň. Islandskému soupeři nedala šanci, link

Dánští šampioni dnes porazili v domácí odvetě 2. předkola 6:3 islandský Breidablik a podle očekávání navázali na triumf 2:0 z úvodního duelu.

maltský

Fotbalisty Plzně v případě postupu přes Dritu čeká v EKL maltský tým Gzira, link

Plzeňští fotbalisté se v případě postupu přes kosovskou Dritu střetnou ve 3. předkole Evropské konferenční ligy s maltským týmem Gzira. Ten dnes v odvetě 2. předkola podlehl 1:2 na hřišti lucemburského Dudelange, v součtu s úvodní výhrou 2:0 ale postoupil do další fáze.

marcelo

VIDEO: Děs na hřišti. Marcelo vykloubil soupeři koleno, pak plakal a omlouval se, link

Vypadalo to přímo šíleně. Slavný brazilský fotbalista Marcelo, který dlouhé roky působil v Realu Madrid a nyní dohrává kariéru doma ve Fluminense, v utkání Poháru osvoboditelů proti Argentinos Juniors hrozivě zranil soupeře Luciana Sáncheze. Při pokusu o kličku mu šlápl do horní části holeně, Sánchezova levá noha se pak zkroutila v nepřirozeném úhlu.

mechanizované

Ukrajinci si pochvalují český raketomet. Je to opravdu bestiální stroj, tvrdí, link

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj zveřejnil video zachycující raketomet RM-70 Vampire české výroby „v dynamické práci“ ve službách ukrajinské 110. samostatné mechanizované brigády v boji proti ruským jednotkám, okupujícím ukrajinské území. Na generálův příspěvek na facebooku upozornil dnes na svém webu list Ukrajinska pravda. Citoval také chválu ukrajinských vojáků na tuto zbraň.

místní

Policisté stále pátrají po matce zavražděného novorozence. Místní spekulují, link

Jihočeští policisté už přes týden bezvýsledně pátrají po matce zavražděného novorozence, který byl nalezen v kontejneru na posyp u jednoho z domů v Lipně nad Vltavou. Mezi místními se zatím šíří spekulace.

nejvydatnější

Peking uklízí po tajfunu Doksuri, další větrná smršť Khanun zasáhla Okinawu, link

Tajfun Doksuri způsobil v Pekingu v posledních dnech nejvydatnější deště za posledních 140 let, kdy se tento údaj ve městě měří. Při záplavách ve městě a okolí zemřelo nejméně dvacet lidí a dalších nejméně 27 se pohřešuje, uvedly úřady. Na japonskou prefekturu Okinawa udeřil tajfun Khanun. Bez proudu kvůli tomu byla ve středu ráno zhruba třetina tamních domácností a zhruba sedm set tisíc lidí dostalo výzvu k evakuaci. V souvislosti s tajfunem zemřel jeden člověk.

rm

Ukrajinci si pochvalují český raketomet. Je to opravdu bestiální stroj, tvrdí, link

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj zveřejnil video zachycující raketomet RM-70 Vampire české výroby „v dynamické práci“ ve službách ukrajinské 110. samostatné mechanizované brigády v boji proti ruským jednotkám, okupujícím ukrajinské území. Na generálův příspěvek na facebooku upozornil dnes na svém webu list Ukrajinska pravda. Citoval také chválu ukrajinských vojáků na tuto zbraň.

vylákali

Českem se šíří falešné kryptoinvestice. Podvodníci vylákali statisíce korun, link

Českem se šíří podvodné nabídky falešných investic, které zneužívají jméno největší kryptoměnové burzy Binance. Podvodníci takto z lidí vylákali až stovky tisíc korun.

vyznat

TEST: Skála v příboji, nebo stále v napětí. Jak zvládáte stres?, link

Život klade všelijaké překážky a každý člověk na ně reaguje odlišně. Jak to máte vy? Jakým způsobem řešíte stresové situace? Zkuste si odpovědět na následující otázky, třeba vám náš malý test pomůže lépe se v sobě vyznat.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.