Day tags 2023-08-09

ruský člověk česko praha soud žena americký město ukrajinský koruna policie zemřít moskva muž požár český dům hranice milión moci

Tags with an unusual surge in popularity:

otřást chudoba jára průplav rodriguez sixto sladkovodní atlantický dezinformačních evakuováno gajdoš gloria göteborgu haifa havaji juniorskou lipa lurdes maccabi maui

Latest Published News for Each Tag

ruský

Rubl se hluboce propadl. Ruská centrální banka zastavuje nákup zahraničních měn, link

Ruská centrální banka nebude od čtvrtka až do konce roku nakupovat zahraniční měny, důvodem rozhodnutí je vysoký pokles rublu. Cílem tohoto kroku je snížit výkyvy na finančních trzích, uvádí se v prohlášení banky. Zároveň ale banka bude pokračovat v prodeji zahraničních měn.

člověk

Požár na Havaji má šest obětí, hoří druhý největší ostrov Maui, link

Na druhém největším havajském ostrově Maui se šíří lesní požáry, které si vyžádaly nejméně šest mrtvých a dvě desítky zraněných, informovala ve středu agentura AP s odkazem na starostu města Lahaina Richarda Bissena. Oheň přiměl k evakuaci stovky lidí, z nichž někteří před živlem prchali do oceánu. Plameny poničily část historické Lahainy na západě, hoří ale také v hornatém středu ostrova a na sousedním „Velkém ostrově“ Havaj. Média informují o lidech s popáleninami a „apokalyptických“ scénách.

česko

OBRAZEM: Nejkrásnější zámky v Česku. 25 výletů za fantastickou historií, link

Když začaly být opevněné hrady pro své majitele nepohodlné a nemoderní, nastala éra zámků. Novověká feudální sídla panovníků a šlechticů vznikala v českých zemích od 16. století do roku 1918, kdy byly zrušeny šlechtické tituly. V následujícím přehledu přinášíme vizitky některých z nejznámějších zámků v Česku.

praha

Mezinárodní gang kapsářek? Přísahám, že jsme kradly jen ve dvou, tvrdí žena, link

Na lavici obžalovaných u Městského soudu v Praze usedlo ve středu pět cizinek, které podle policie okrádaly cestující na pražském hlavním nádraží. Měly využívat tlačenice, vytipovaným obětem pak otevřít tašku a odcizit peněženku. Ženy přiznaly, že v Praze kradly, odmítají však, že to bylo v rámci organizované skupiny.

soud

„Lidé, kteří nenašli sílu vzepřít se komunistům, do Ústavního soudu nepatří,“ řekl politolog. Podle historika je na místě opatrnost, link

Lidé, kteří v sobě nenašli sílu vzepřít se komunistickému režimu podle politologa Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Daniela Kroupy do Ústavního soudu nepatří. V reakci na plány jmenovat do funkce ústavního soudce Roberta Fremra to řekl v Událostech, komentářích. Také historik Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jakub Rákosník si myslí, že opatrnost je na místě. Fremrovo působení nyní posoudí Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Ředitel odboru výzkumu a vzdělávání ÚSTR Petr Hlaváček ale upozornil, že ÚSTR tu není od toho, aby někoho soudil.

žena

Žena v Praze poplivala policistu. Pak mu řekla, že má žloutenku typu C, link

S týdny nejistoty ohledně možné nákazy bude nyní žít pražský policista, kterého při kontrole u hlavního nádraží poplivala žena nakažená žloutenkou typu C. Ta je nyní podezřelá z trestného činu.

americký

Zemřel americký zpěvák Sixto Rodriguez. Jeho příběh zachytil oscarový dokument, link

Ve věku 81 let v úterý zemřel americký písničkář Sixto Rodriguez, jehož neuvěřitelný životní příběh vypráví oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012. Umělec, který vystupoval jen pod svým příjmením, po vydání dvou alb na začátku 70. let nadlouho přerušil svou hudební kariéru, zatímco si svou angažovanou tvorbou získal fanoušky v zámoří, aniž o tom věděl. Později Rodriguez vystupoval po celém světě včetně Česka.

město

STALO SE DNES: Guru Jára je v českém vězení. Ruským městem otřásl výbuch, link

Přibývá ukrajinských uprchlíků kteří chtějí v Česku zůstat. V ruské státní televizi zaznělo, že Rusko dobude Berlín, Paříž nebo Prahu. Policie do Česka deportovala Jaroslava Dobeše známého jako Guru Jára. Nedávná letecká přeprava prezidenta Volodymyra Zelenského stála nejméně dva miliony korun. Městem u Moskvy otřásla dopoledne silná exploze. Přinášíme přehled středečních událostí.

ukrajinský

Zůstane vám nula lodí, varuje Ukrajina Rusy. V Černém moři se neschovají, link

Ukrajina varovala Rusko, že hodlá provádět vojenské akce proti jeho lodím v Černém moři. Má jít o odvetu za ostřelování ukrajinského území. Vzkaz vyslala po několika úspěšných úderech proti ruským plavidlům. Analytici poukazují na to, že Ukrajinci si chytře vybírají cíle a ruské námořnictvo se před nimi nemá kde schovat. Ukrajinské útoky můžou mít dopad na ruský export ropy.

koruna

Endiaron není nebo se dá sehnat za 800 korun. Neetické, reaguje ministerstvo, link

Lék proti průjmu Endiaron je stále nedostatkovým zbožím a na pultech lékáren není k dohledání. Některé obchody přesto léčivo nabízejí za bezmála 800 korun. To je podle lékárníků a ministerstva zdravotnictví zcela šokující cena a pacientům proto nadále doporučují Endiaron nahrazovat podobnými a dostupnými léky, popřípadě používat i živočišné uhlí.

policie

Policie na Šumavě pátrá po ztraceném autistovi, pohyboval se v okolí Černého jezera, link

Policie na Šumavě pátrá po mladíkovi s poruchou autistického spektra. Osmnáctiletý Adam Šimon Blažek z Nymburska byl naposledy viděn kolem 13:00 v okolí Černého jezera na Železnorudsku. Policie do pátrání nasadila vrtulník, v terénu jezdí policisté na čtyřkolkách. Do pátrání se zapojili také hasiči, řekla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

zemřít

Ve věku 80 let zemřel kytarista kapely The Band Robbie Robertson, link

Los Angeles - Ve věku 80 let dnes zemřel kanadský kytarista, skladatel a zpěvák Robbie Robertson, který v sedmdesátých letech proslavil kanadsko-americkou rockovou kapelu The Band a spolupracoval…

moskva

Ve vybuchlé továrně u Moskvy vyvíjeli strategický bombardér nové generace, link

Ruský závod Zagorsk Optical-Mechanical Plant, který ve středu explodoval ve městě Sergijev Posad nedaleko Moskvy, se podílel na vývoji bombardéru nové generace zvaného Messenger, uvedl na Telegramu kanál Agentura, který cituje například ruský server Meduza. Při výbuchu továrny zemřel jeden člověk a přes 50 jich bylo zraněno.

muž

Pleš, břicho, málo svalů. Muži jsou častěji obětí body shamingu, tlak na ně vzrůstá, link

Když se řekne body shaming neboli zesměšňování fyzické stránky člověka, představíme si především ženy a jejich neustálou nespokojenost s vlastním tělem. V poslední době se však fenomén body shamingu začíná týkat také mužů. Těm společnost předkládá, jak by měli vypadat, aby uspěli v dnešním dokonalém světě.

požár

Požár na Havaji má šest obětí, hoří druhý největší ostrov Maui, link

Na druhém největším havajském ostrově Maui se šíří lesní požáry, které si vyžádaly nejméně šest mrtvých a dvě desítky zraněných, informovala ve středu agentura AP s odkazem na starostu města Lahaina Richarda Bissena. Oheň přiměl k evakuaci stovky lidí, z nichž někteří před živlem prchali do oceánu. Plameny poničily část historické Lahainy na západě, hoří ale také v hornatém středu ostrova a na sousedním „Velkém ostrově“ Havaj. Média informují o lidech s popáleninami a „apokalyptických“ scénách.

český

České Švýcarsko se znovu zelená, link

Příroda si na plochách v národním parku České Švýcarsko, kde před rokem řádil ničivý lesní požár, s obnovou vegetace poradila sama. Spáleniště je den ode dne zelenější, daří se na něm zejména kapradinám, mechům nebo břízkám.

dům

Vnitřní klima domů ovlivní i tvar střechy nebo umístění oken, link

Living Places Copenhagen neboli prototyp udržitelného konceptu pěti otevřených pavilonů a dvou vybavených rodinných domů vznikl díky iniciativě předního výrobce střešních oken. Ten ji veřejnosti představil v dánské metropoli na Den Země.

hranice

Polsko vojensky posílí hranici s Běloruskem. Minsk prý provozuje „pašeráckou službu“, link

Polsko vyšle další dva tisíce vojáků na hranici s Běloruskem. Je to dvojnásobek toho, co původně žádala pohraniční stráž kvůli zvýšené migraci. Varšava a EU dříve obvinily Minsk, že běžence využil jako hybridní zbraň. V poslední době se navíc poblíž hranic objevili ruští žoldnéři z Wagnerovy skupiny, která má podle polského premiéra Mateusze Morawieckého za cíl destabilizovat situaci na východním křídle NATO. Rusko v reakci na „militarizaci Polska“ oznámilo posílení svých vojsk u západních hranic.

milión

Migrénou trpí v Česku až milion lidí. Účinnou léčbu ale zatím podstupuje jen zlomek, link

Vážné problémy s migrénou má v Česku zhruba 300 tisíc lidí a pokud se započtou i mírnější příznaky, vyhoupne se číslo k milionu. Pacienty často provází nižší výkon či úplná pracovní neschopnost. Účinná léčba existuje, zatím ji ale podstupuje jen zlomek nemocných.

moci

Spotřební daň na e-cigarety by mohla být likvidační. Koalice řeší její případné snížení, link

V navrhovaném konsolidačním balíčku by mohlo dojít k dalším změnám. Koalice nyní diskutuje o výši nově zaváděné spotřební daně na elektronické cigarety. Část vládních stran navrhuje menší zatížení. Původní plán počítal s deseti korunami na mililitr, což by mohlo produkty až dvojnásobně zdražit. Třeba hnutí STAN chce taxu snížit na méně než polovinu. Odkazuje přitom i na situaci v sousedních zemích.


otřást

VIDEO: Náměstím ve Slaném otřásla exploze. Evakuováno bylo 15 lidí, link

Bytovým domem na Masarykově náměstí ve Slaném otřásl ve středu večer okolo 20. hodiny výbuch. Při explozi byl popálen jeden člověk, který skončil v péči záchranářů.

chudoba

Lidé si na válku zvykli. Situace uprchlíků se bude dál zhoršovat, říká expert, link

Sedm z deseti uprchlíků v Česku žije pod hranicí příjmové chudoby. Dvě třetiny příchozích nad 17 let přitom mají práci. Dvě třetiny ukrajinských pracovníků si ale nevydělají ani 150 korun čistého na hodinu, ukázaly výsledky červnového výzkumu agentury PAQ Research. V Česku zároveň podpora uprchlíků slábne.

jára

STALO SE DNES: Guru Jára je v českém vězení. Ruským městem otřásl výbuch, link

Přibývá ukrajinských uprchlíků kteří chtějí v Česku zůstat. V ruské státní televizi zaznělo, že Rusko dobude Berlín, Paříž nebo Prahu. Policie do Česka deportovala Jaroslava Dobeše známého jako Guru Jára. Nedávná letecká přeprava prezidenta Volodymyra Zelenského stála nejméně dva miliony korun. Městem u Moskvy otřásla dopoledne silná exploze. Přinášíme přehled středečních událostí.

průplav

Panamský průplav čelí klimatické hrozbě. Nádrže vysychají, počet lodí musel být omezen, link

Panamskému průplavu hrozí vážné problémy, pokud se nedokáže přizpůsobit změnám klimatu, píše agentura AFP. Infrastrukturu, která spojuje Tichý a Atlantický oceán, ohrožuje především pokles srážek, protože používá pro své plavební komory vodu ze sladkovodních nádrží. Kvůli suchu již musel provozovatel omezit pohyb lodí v kanálu, což se zřejmě promítne do jeho hospodaření.

rodriguez

Zemřel americký zpěvák Sixto Rodriguez. Jeho příběh zachytil oscarový dokument, link

Ve věku 81 let v úterý zemřel americký písničkář Sixto Rodriguez, jehož neuvěřitelný životní příběh vypráví oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012. Umělec, který vystupoval jen pod svým příjmením, po vydání dvou alb na začátku 70. let nadlouho přerušil svou hudební kariéru, zatímco si svou angažovanou tvorbou získal fanoušky v zámoří, aniž o tom věděl. Později Rodriguez vystupoval po celém světě včetně Česka.

sixto

Zemřel americký zpěvák Sixto Rodriguez. Jeho příběh zachytil oscarový dokument, link

Ve věku 81 let v úterý zemřel americký písničkář Sixto Rodriguez, jehož neuvěřitelný životní příběh vypráví oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012. Umělec, který vystupoval jen pod svým příjmením, po vydání dvou alb na začátku 70. let nadlouho přerušil svou hudební kariéru, zatímco si svou angažovanou tvorbou získal fanoušky v zámoří, aniž o tom věděl. Později Rodriguez vystupoval po celém světě včetně Česka.

sladkovodní

Panamský průplav čelí klimatické hrozbě. Nádrže vysychají, počet lodí musel být omezen, link

Panamskému průplavu hrozí vážné problémy, pokud se nedokáže přizpůsobit změnám klimatu, píše agentura AFP. Infrastrukturu, která spojuje Tichý a Atlantický oceán, ohrožuje především pokles srážek, protože používá pro své plavební komory vodu ze sladkovodních nádrží. Kvůli suchu již musel provozovatel omezit pohyb lodí v kanálu, což se zřejmě promítne do jeho hospodaření.

atlantický

Panamskému průplavu hrozí zánik, link

Panamskému průplavu hrozí vážné problémy, pokud se nedokáže přizpůsobit změnám klimatu. Infrastrukturu, která spojuje Tichý a Atlantický oceán, ohrožuje především pokles srážek, protože používá pro své plavební komory vodu ze sladkovodních nádrží. Kvůli suchu již musel provozovatel omezit pohyb lodí v kanálu, což se zřejmě promítne do jeho hospodaření. Informuje o tom agentura AFP.

dezinformačních

Stížnost na blokaci dezinformačních webů smetl soud ze stolu, link

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost neziskových organizací Institute H21 a Otevřená společnost, které kritizovaly loňskou výzvu k zablokování vybraných dezinformačních webů. Stát výzvou reagoval na vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Podle obou organizací šlo o nezákonný zásah. Jejich žalobu ale v lednu zamítl Městský soud v Praze, podle kterého nešlo o autoritativní pokyn soukromým subjektům, ale spíše o doporučení nebo žádost, v praxi nevymahatelnou.

evakuováno

VIDEO: Náměstím ve Slaném otřásla exploze. Evakuováno bylo 15 lidí, link

Bytovým domem na Masarykově náměstí ve Slaném otřásl ve středu večer okolo 20. hodiny výbuch. Při explozi byl popálen jeden člověk, který skončil v péči záchranářů.

gajdoš

Čtvrtkařka Manuel je juniorskou mistryní Evropy, Gajdoš a Millerová mají bronz, link

Česká běžkyně Lurdes Gloria Manuel se stala juniorskou mistryní Evropy na trati 400 metrů. Ondřej Gajdoš a Natálie Millerová dnes získali v Jeruzalémě v závodech na 1500 metrů bronzové medaile.

gloria

Čtvrtkařka Manuel a steeplařka Jarošová jsou juniorskými mistryněmi Evropy, link

Jeruzalém - České běžkyně Lurdes Gloria Manuel a Karolína Jarošová se staly juniorskými mistryněmi Evropy. Manuel zvítězila v Jeruzalémě na trati 400 metrů a Jarošová ovládla běh…

göteborgu

Stovky Norů se kvůli dešťům musely evakuovat, pod vodou jsou i ve Švédsku, link

V Norsku se kvůli lijákům částečně zhroutila hráz přehrady u vodní elektrárny v Braskereidfossu. Záchranáři v noci na úterý evakuovali přes 600 lidí, během dne pak své domovy musely opustit další stovky Norů. Všechny hlavní silnice mezi Oslem a Trondheimem jsou uzavřené, jedna žena zemřela. Pod vodou také přístav v druhém největším švédském městě Göteborgu.

haifa

Slovan v předkole Ligy mistrů doma podlehl Haifě, link

Fotbalisté Slovanu Bratislava v úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů prohráli na svém hřišti 1:2 s Maccabi Haifa. Závěr duelu odehrál český záložník Jaromír Zmrhal, jenž v 87. minutě nahradil v domácí sestavě Lukáše Pauscheka.

havaji

Požáry na Havaji: Šest mrtvých, lidé před plameny prchali do oceánu, link

Na druhém největším havajském ostrově Maui se šíří lesní požáry, které si vyžádaly nejméně šest mrtvých a dvě desítky zraněných, informovala ve středu agentura AP s odkazem na starostu města Lahaina Richarda Bissena. Oheň přiměl k evakuaci stovky lidí, z nichž někteří před živlem prchali do oceánu.

juniorskou

Čtvrtkařka Manuel je juniorskou mistryní Evropy, Gajdoš a Millerová mají bronz, link

Česká běžkyně Lurdes Gloria Manuel se stala juniorskou mistryní Evropy na trati 400 metrů. Ondřej Gajdoš a Natálie Millerová dnes získali v Jeruzalémě v závodech na 1500 metrů bronzové medaile.

lipa

Zpěvačka Dua Lipa bude čelit žalobě. Svůj hit Levitating prý okopírovala, link

Britská popová zpěvačka Dua Lipa bude čelit žalobě, že okopírovala svůj hit Levitating z roku 2021. Žalobu připustil soud v New Yorku. Podle autorů žaloby zpěvačka okopírovala některé prvky sklady pro diskotéky z roku 1979. Dua Lipa rozhodnutí soudu nekomentovala.

lurdes

Čtvrtkařka Manuel a steeplařka Jarošová jsou juniorskými mistryněmi Evropy, link

Jeruzalém - České běžkyně Lurdes Gloria Manuel a Karolína Jarošová se staly juniorskými mistryněmi Evropy. Manuel zvítězila v Jeruzalémě na trati 400 metrů a Jarošová ovládla běh…

maccabi

Slovan v předkole Ligy mistrů doma podlehl Haifě, link

Fotbalisté Slovanu Bratislava v úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů prohráli na svém hřišti 1:2 s Maccabi Haifa. Závěr duelu odehrál český záložník Jaromír Zmrhal, jenž v 87. minutě nahradil v domácí sestavě Lukáše Pauscheka.

maui

Požár na Havaji má šest obětí, hoří druhý největší ostrov Maui, link

Na druhém největším havajském ostrově Maui se šíří lesní požáry, které si vyžádaly nejméně šest mrtvých a dvě desítky zraněných, informovala ve středu agentura AP s odkazem na starostu města Lahaina Richarda Bissena. Oheň přiměl k evakuaci stovky lidí, z nichž někteří před živlem prchali do oceánu. Plameny poničily část historické Lahainy na západě, hoří ale také v hornatém středu ostrova a na sousedním „Velkém ostrově“ Havaj. Média informují o lidech s popáleninami a „apokalyptických“ scénách.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.