Day tags 2023-08-11

ruský plzeň ukrajinský požár koruna miliarda milión muset ukrajina český oběť skončit soud srpen žena policie velký zraněný člověk 16

Tags with an unusual surge in popularity:

lukašenko odvodových 111 1700 belindou gašpara green kona liverpool naka nepoběží příměstský sd ukrajinka vries šéfy

Latest Published News for Each Tag

ruský

BBC: Do Litvy zběhl další ruský důstojník, žádá o politický azyl, link

Další důstojník ruské armády zběhl do Litvy. V pobaltské zemi požádal o politický azyl, uvedla v pátek britská stanice BBC, která s uprchlíkem hovořila.

plzeň

Legendární americký sporťák má 70 let. Corvetty slavily v Plzni u piva, link

Neznají ji jen milovníci zlatavého moku, příznivci fotbalu či velkolepých oslav osvobození, ale i majitelé a obdivovatelé vozů Chevrolet Corvette. Plzeň totiž po roce opět hostila mezinárodní sraz tohoto legendárního amerického sporťáku, který letos slaví jubilejní 70. výročí. Desítky exemplářů tradičně zaplnily malebné nádvoří Prazdroje.

ukrajinský

Ruské kinžaly mířily na ukrajinské piloty, které čeká výcvik na F-16, link

Rusové v pátek odpálili čtyři rakety Kinžal na letiště v Ivanofrakivské oblasti. Zaměřili se tak na mladé ukrajinské piloty, kteří mají brzy odjet na výcvik na letounech F-16, prohlásil podle listu Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Místo nich ale zabili osmiletého chlapce v rodinném domku.

požár

Do havajského města se po požáru vrací obyvatelé, nachází zkázu, link

Honolulu (USA) - Úřady na Havajských ostrovech dnes začaly evakuovaným obyvatelům umožňovat návrat do města Lahaina, které v předchozích dnech zdevastoval rychle postupující lesní požár….

koruna

Naděje na ukončení letitých exekucí. Stát je zastaví, ale musí platit odškodné, link

Desítkám tisíc lidí se zastaví exekuce. Na druhou stranu stát za to jako náhradu bude muset vyplatit exekutorům odhadem 862 milionů korun, a to v době, kdy hledá různé způsoby, jak ušetřit. Konkrétně jde o náhradu výdajů, které údajně exekutoři vynaloží na zastavení takzvaných bezvýsledných exekucí. To jsou ty, u nichž se za posledních šest let nepovedlo vymoci ani korunu. Státu to ukládá novela exekučního řádu, kterou ve čtvrtek podepsal prezident Petr Pavel.

miliarda

Mickelson dal podle známého gamblera do sportovních sázek přes miliardu dolarů, link

Přes miliardu dolarů údajně vložil hvězdný americký golfista Phil Mickelson během více než třiceti let do sportovních sázek. Ve své životopisné knize to tvrdí profesionální hazardní hráč Billy Walters. Vítěz šesti turnajů kategorie major Mickelson se podle časopisu Golfweek odmítl k jeho tvrzením vyjádřit.

milión

Jako vyloupit banku. Zloději ukradli kartičky Magicu v hodnotě šesti milionů, link

Populární sběratelská hra Magic the Gathering už dávno není jen kratochvílí pro pár nerdů, ale točí se v ní obrovské peníze. Toho využili dva zloději v americkém městě Indianopolis a z fanouškovského veletrhu odcizili paletu ještě nerozbalených karet v hodnotě přes šest a půl milionu korun.

muset

Co bude s mobily, které nemají USB-C konektor? Další typy EU zakázala, link

Od prosince 2024 bude muset většina přenosných elektronických zařízení, tedy i mobilní telefony, používat nabíjecí konektor USB-C. Vyplývá to z nařízení, které v Evropské unii zavádí jednotnou nabíječku a jehož finální podobu schválili europoslanci loni v říjnu. Přizpůsobit se budou muset i výrobci specializující se na obyčejné mobily.

ukrajina

Ukrajina je blíž k dodávce raket Taurus. Výrobce je upraví, aby nemohly zasáhnout ruské území, link

Německý ministr obrany Boris Pistorius (SPD) měl požádat výrobce raket Taurus, aby do těchto střel s plochou dráhou letu integroval odpovídající omezení, které by Ukrajině znemožnilo útočit na cíle na ruském území. Informuje o tom německý deník Der Spiegel, který uvedl, že by přeprogramování mělo trvat několik týdnů.

český

Hokejisté Plzně prohráli v přípravě s finským soupeřem, link

Hokejisté Plzně prohráli ve svém druhém přípravném utkání na novou sezonu extraligy doma s KooKoo Kouvola 1:5. Nenavázali tak na úterní výhru nad Českými Budějovicemi 4:2. Finský tým v sestavě s českým brankářem Nickem Malíkem a útočníkem Radkem Koblížkem na druhý pokus během soustředění v Česku uspěl. Ve čtvrtek prohrál v Českých Budějovicích 0:3.

oběť

Nic se nevyřeší a mě odsoudí. Násilí a výhrůžky sexuální menšiny policii nehlásí, link

Nejen oběti znásilnění v Česku mlčí. Podle statistik více než osmdesát procent příslušníků LGBTQ komunity, kteří se vůči sobě setkali s projevy násilí, činy neohlásí. Důvodem je nedůvěra i obavy z prozrazení sexuální identity. České právo zatím útoky motivované příslušností oběti k sexuální menšině jako zločiny z nenávisti neposuzuje.

skončit

Bikerka Holubová skončila na MS v závodě žen do 23 let devátá, link

Bikerka Adéla Holubová obsadila v na mistrovství světa v cross country žen do 23 let deváté místo. Zvítězila Novozélanďanka Samara Maxwellová. Mezi muži si v této kategorii vyjel titul Brit Charlie Aldridge, Jan Zatloukal skončil osmadvacátý.

soud

Brutálně znásilnil patnáctiletou dívku. Mladíka poslal soud do vazby, link

Ve vazbě skončil teprve osmnáctiletý Ukrajinec, který v noci na středu znásilnil v Plzni v Lobzích patnáctiletou dívku a následně se ji snažil i zabít. Dívku zachránilo to, že předstírala svoji smrt. Policisté mladíka, který v České republice žije dlouhodobě, během několika hodin zadrželi, ve čtvrtek byl obviněn ze spáchání pokusu o vraždu a znásilnění. V pátek pak rozhodl Okresní soud Plzeň-město o tom, že bude umístěn do vazby.

srpen

Nejdůležitější zprávy dne v jedné minutě: pátek 11. srpna 2023, link

Podívejte se na minutový přehled událostí z pátku 11. srpna 2023.

žena

Starokatolická církev v Česku poprvé vysvětí na kněží ženy, link

Praha - Starokatolická církev v Česku poprvé vysvětí dvě ženy na kněží. Svěcení se bude konat dnes dopoledne v kostele sv. Vavřince na Petříně v Praze. Církev to oznámila v tiskové…

policie

Soud poslal do vazby cizince obviněného ze znásilnění a pokusu o vraždu dívky, link

Okresní soud v Plzni v pátek poslal do vazby osmnáctiletého muže, kterého policie ve čtvrtek obvinila ze znásilnění a z pokusu o vraždu mladé dívky. Obviněný je podle policie cizinec dlouhodobě žijící v Česku, zemi původu neupřesnila. Plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO), který kvůli situaci svolal bezpečnostní tým, uvedl, že obviněný je Ukrajinec, nikoliv ale uprchlík. Primátor, stejně jako ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) varoval před násilím, šířením nenávisti a generalizací a vyzval lidi, aby nechali policii pracovat. Ukrajinské velvyslanectví v Česku násilný čin v Plzni odsoudilo a vyjádřilo upřímný soucit oběti.

velký

Jak Číňané tráví dovolenou. Na vodu je neužije a míří tam, kde jsou největší davy, link

V době dovolených propuká v Číně skutečné šílenství. Na nádražích, na letištích, všude. Stamiliony lidí si totiž obyčejně berou volno ve stejné době, okolo období největších svátků. Například letos na počátku května se po celé zemi dalo do pohybu 274 milionů lidí, kteří beznadějně zaplavili nejslavnější turistické památky.

zraněný

Americká hvězda McLaughlinová-Levroneová na MS v Budapešti nepoběží, link

Nejrychlejší čtvrtkařka této sezony Američanka Sydney McLaughlinová-Levroneová odřekla MS kvůli zranění.

člověk

V Ústeckém kraji přibývají defibrilátory na veřejných místech. Zachraňují životy, link

Stále více úřadů nebo firem nakupuje defibrilátory. Tyto přístroje mohou lidé použít při první pomoci člověku se zástavou srdce, a to ještě předtím, než na místo dorazí záchranka. Bývají už také běžnou součástí výbavy policejních aut. Například v Ústeckém kraji záchranáři rozmístili defibrilátory už na osmnáct veřejných stanovišť.

16

Ruské kinžaly mířily na ukrajinské piloty, které čeká výcvik na F-16, link

Rusové v pátek odpálili čtyři rakety Kinžal na letiště v Ivanofrakivské oblasti. Zaměřili se tak na mladé ukrajinské piloty, kteří mají brzy odjet na výcvik na letounech F-16, prohlásil podle listu Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Místo nich ale zabili osmiletého chlapce v rodinném domku.


lukašenko

Bůh nás odmění za záchranu ukrajinských dětí, na Západ je prodávají na orgány, řekl Lukašenko, link

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko obvinil Západ, že unáší děti z Ukrajiny za účelem prodeje orgánů. Dodal, že jeho a ruského prezidenta Vladimir Putina Bůh odmění za to, že zachraňuje ukrajinské děti, které vozí z Donbaské oblasti na „ozdravné“ tábory. Informuje o tom tisková agentura Belta.

odvodových

Ukrajina kvůli korupci vymění šéfy všech oblastních odvodových středisek, link

Na Ukrajině propustí šéfy všech oblastních odvodových center. Na svém zasedání o tom rozhodla ukrajinská bezpečnostní rada. Prezident Volodymyr Zelenskyj odsoudil úplatkářství a cynismus v době, kdy je Ukrajina ve válce. Uvedl, že proti činitelům odvodových center je vedeno dohromady 112 trestních řízení.

111

Španělské fotbalistky jsou po dramatu s Nizozemskem poprvé v semifinále MS, link

Španělské fotbalistky se po vítězství 2:1 po prodloužení nad Nizozemskem poprvé probojovaly do semifinále mistrovství světa. Vítězný gól vstřelila ve 111. minutě devatenáctiletá Salma Paralluelová po rychlém protiútoku. O postup do finále si Španělky zahrají s lepším z dnešního čtvrtfinále mezi obhájkyněmi bronzu Švédkami a Japonskem.

1700

Havajský ráj se změnil v ohnivé peklo. Obětí už je 53, pátrá se po dalších, link

Ničivé lesní požáry na havajském ostrově Maui mají na svědomí už 53 obětí, oznámily v pátek havajské úřady. Ke čtvrtečnímu poledni místního času se podle prohlášení okresu Maui počet potvrzených úmrtí zvýšil z 36 o dalších 17. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až 1700 budov.

belindou

Kvitová v maratonském duelu podlehla Bencicové. Obě hráčky potřebovaly ošetření, link

Tenistka Petra Kvitová vypadla v Montrealu v osmifinále. Utkání s Belindou Bencicovou, v němž obě hráčky potřebovaly ošetření, prohrála 7:6, 3:6, 1:6.

gašpara

Na Slovensku zadrželi kvůli korupci bývalého policejního šéfa Gašpara, link

Elitní jednotka slovenských kriminalistů NAKA zadržela bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara a dalšího někdejšího předního policistu, podle portálu Aktuality.sk je důvodem korupce. Portál Startitup.sk napsal, že zadržená dvojice už byla obviněna. Policie zadržení dvou osob pro podezření z korupce potvrdila, detaily k případu neuvedla. Gašpar je v první desítce kandidátní listiny sociálních demokratů (Smer-SD) pro zářijové předčasné volby. Předseda nyní nejpopulárnějšího Smeru-SD Robert Fico postup NAKA kritizoval.

green

Havajský ráj se změnil v ohnivé peklo. Obětí už je 53, pátrá se po dalších, link

Ničivé lesní požáry na havajském ostrově Maui mají na svědomí už 53 obětí, oznámily v pátek havajské úřady. Ke čtvrtečnímu poledni místního času se podle prohlášení okresu Maui počet potvrzených úmrtí zvýšil z 36 o dalších 17. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až 1700 budov.

kona

Kona Electric první a druhé generace. Rozdíly jsme hledali přímo v továrně, link

Po třech letech, kdy v továrně Hyundai v Nošovicích vyráběli elektrickou verzi rodinného SUV Kona první generace, nyní již sjíždí z výrobní linky první kusy Kony Electric II….

liverpool

Rekordní přestup v Anglii. Liverpool získal z Brightonu záložníka Caiceda, link

Liverpool se dohodl na přestupu ekvádorského fotbalisty Moisése Caiceda z Brightonu. Podle britských médií zaplatí za jednadvacetiletého záložníka až 127 milionů eur (3,07 miliardy korun) a udělají z něj nejdražšího hráče v historii anglické ligy.

naka

Na Slovensku zadrželi kvůli korupci bývalého policejního šéfa Gašpara, link

Elitní jednotka slovenských kriminalistů NAKA zadržela bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara a dalšího někdejšího předního policistu, podle portálu Aktuality.sk je důvodem korupce. Portál Startitup.sk napsal, že zadržená dvojice už byla obviněna. Policie zadržení dvou osob pro podezření z korupce potvrdila, detaily k případu neuvedla. Gašpar je v první desítce kandidátní listiny sociálních demokratů (Smer-SD) pro zářijové předčasné volby. Předseda nyní nejpopulárnějšího Smeru-SD Robert Fico postup NAKA kritizoval.

nepoběží

Americká hvězda McLaughlinová-Levroneová na MS v Budapešti nepoběží, link

Nejrychlejší čtvrtkařka této sezony Američanka Sydney McLaughlinová-Levroneová odřekla MS kvůli zranění.

příměstský

Rusko v Záporoží útočilo na hotel hostící příměstský tábor. Používá ho i OSN, link

V hotelu Reikartz v ukrajinském Záporoží, který ve čtvrtek zasáhla ruská raketa, jen o chvíli dříve skončil dětský příměstský tábor, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Tábor skončil v šest večer místního času (17:00 SELČ), raketa do hotelu udeřila v 19:00 místního času a zabila jednoho člověka a 16 dalším způsobila zranění. Dětem se nic nestalo.

sd

Na Slovensku zadrželi kvůli korupci bývalého policejního šéfa Gašpara, link

Elitní jednotka slovenských kriminalistů NAKA zadržela bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara a dalšího někdejšího předního policistu, podle portálu Aktuality.sk je důvodem korupce. Portál Startitup.sk napsal, že zadržená dvojice už byla obviněna. Policie zadržení dvou osob pro podezření z korupce potvrdila, detaily k případu neuvedla. Gašpar je v první desítce kandidátní listiny sociálních demokratů (Smer-SD) pro zářijové předčasné volby. Předseda nyní nejpopulárnějšího Smeru-SD Robert Fico postup NAKA kritizoval.

ukrajinka

Majiteli se do domu úředně „nastěhoval“ Ukrajinec, žaluje kvůli tomu ministerstvo, link

Když Bedřich Bulička přijel domů z práce, našel v poště složenku na zaplacení poplatku za domovní odpad. Jenže adresátem byl osmnáctiletý Ukrajinec s iniciálami O. H. Podle složenky měl mít bydliště na jihlavské adrese rodinného domu Bedřicha Buličky. Ten ovšem tvrdí, že u sebe doma nikoho neubytoval.

vries

Pilot po ztrátě místa ve formuli 1 překvapil. Nikdy jsem nic takového nedělal, říká, link

Životní dráhu si zpestří nečekanou odbočkou. Nizozemský pilot formule 1 Nyck de Vries míří po ztrátě místa v týmu AlphaTauri na Harvard, kde chce studovat kurz zaměřený na vyjednávání a vedení. Osmadvacetiletý jezdec to uvedl v rozhovoru pro web racingnews365.com. De Vries vydržel v kokpitu jen deset závodů, v nichž ani jednou nebodoval. V červenci ho vedení stáje nahradilo Australanem Danielem Ricciardem.

šéfy

Ukrajina kvůli korupci vymění šéfy všech oblastních odvodových středisek, link

Na Ukrajině propustí šéfy všech oblastních odvodových center. Na svém zasedání o tom rozhodla ukrajinská bezpečnostní rada. Prezident Volodymyr Zelenskyj odsoudil úplatkářství a cynismus v době, kdy je Ukrajina ve válce. Uvedl, že proti činitelům odvodových center je vedeno dohromady 112 trestních řízení.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.