Day tags 2023-08-15

ruský požár rusko soud sparta moci rok ukrajina americký hasič stát kraj muž velký volba začít země český žebrák bouřka

Tags with an unusual surge in popularity:

negramotný cincinnati beatriz bidenem gamů gramotnost ohniska vznést zvrátit aris athletic aucklandu biologicky bulhar bulharský carmonaové hamem holcové klingenthala limassol

Latest Published News for Each Tag

ruský

Mapa bývalého komunistického bloku včetně Aljašky má učit Rusy milovat vlast, link

Školící centrum v ruském městě Trambov v pondělí vyvěsilo transparent s heslem „Naučíme vás milovat svou vlast“. Mapa zobrazující území Ruské federace přitom zahrnuje celou střední a východní Evropu, rozdělené Německo, Finsko, střední Asii, Mongolsko a Aljašku.

požár

Rolavská vrchoviště procházejí hasiči i policisté. Turisty upozorňují na nebezpečí vzniku požárů, link

Policisté a hasiči v začali hlídkovat v přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště. Lokalita, která je oblíbeným místem turistů, je podle hasičů riziková kvůli hrozbě rozsáhlých přírodních požárů. Někteří návštěvníci tam však odhazují odpadky, nebo dokonce rozdělávají oheň. Uklid pak na své náklady musí zajistit radnice nedaleké Přebuzi.

rusko

Rusko čeká pádivá inflace až 100 procent, tvrdí místní ekonom, link

Rusko spěje k situaci, kdy se bude roční inflace v zemi pohybovat od 20 do 100 procent, tvrdí ruský profesor ekonomie Igor Lipsic. V rozhovoru se stanicí Nastojaščeje vremja také řekl, že v Rusku si oficiální představitelé nemůžou dovolit vysvětlit současný prudký pád rublu ruskou invazí na Ukrajinu a s ní spojenými omezeními zahraničního obchodu, a proto z něj viní centrální banku.

soud

Soud začne řešit případ policisty a jeho bratra související s kauzou Dozimetr, link

Praha - Obvodní soud pro Prahu 8 se dnes začne zabývat případem Zakaríi a Karíma Nemrahových, který souvisí s kauzou Dozimetr. Policistu Karíma Nemraha žalobce viní ze zneužití pravomoci…

sparta

Dojatý dánský kouč Sparty: Bylo mi ctí být tady na Letné, jsem velmi pyšný, link

Okamžik, jaký je po prohraném zápase k vidění málokdy. Sotva Kodaň proměnila rozhodující penaltu a fotbalisté v rudých dresech padli zklamaně na trávník, vyprodaný stadion spustil aplaus. Sparta přišla o možnost zahrát si Ligu mistrů po strhujícím utkání a statečném výkonu. „Fanoušky máme úžasné, jsou nedílnou součástí našeho výkonu. Cítím to už několik měsíců, stejně jako hráči na hřišti, kteří ze sebe vydali úplně všechno,“ kvituje trenér Brian Priske ovace diváků, které jsou pro mužstvo satisfakcí za vyřazení.

moci

Invaze netopýrů začíná. Lidé mají při jejich návštěvě doma zhasnout a odejít, link

Pokud do bytu zaletí netopýr, je potřeba zhasnout, otevřít okno a opustit místnost, radí odborníci. V období takzvaných netopýřích záletů, které se opakuje každoročně od poloviny srpna do poloviny září, hrozí, že do městských bytů, ale i chalup zaletí větší počet netopýrů. Podle ochranářů mohou být invaze velmi intenzivní, netopýří návštěva může čítat i přes 100 jedinců.

rok

Letošní rok má nakročeno být nejteplejší v historii měření. Rok 2024 bude ještě teplejší, link

Letošní rok směřuje k tomu, že se může stát nejteplejším v dějinách, a aby toho nebylo málo, rok 2024 bude nejspíš ještě teplejší. Podle agentury AFP to vyplývá ze závěrů amerických vědců působících ve vládních institucích, jako je např. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Příslušné závěry byly zveřejněny v pondělí 14. srpna.

ukrajina

Jak válčit na Ukrajině? Já to vím, Putin ne. Exdůstojník rozvědky dostal pokutu, link

Moskevský soud uložil pokutu 40 tisíc rublů (9000 korun) bývalému vysokému důstojníkovi ruské vojenské rozvědky Vladimiru Kvačkovovi za diskreditaci ruské armády. Kvačkov na ruské sociální síti Odnoklassniki podle soudu zveřejnil tři příspěvky kritizující ruské vedení a válečné tažení na Ukrajině.

americký

Fort Jefferson je obří americká pevnost, která měla mít 450 děl, link

Třetí největší americká pevnost leží na malém floridském ostrůvku. Při její stavbě se použilo přes 16 milionů cihel a právě cihlovým zdivem je tato pevnost nápadná. Nikdy však nebyla podle původních plánů kompletně dokončena a ani se o ni nikdy nebojovalo.

hasič

Hasiči v Karlovarském kraji vyjížděli k popadaným stromům i zaplaveným ulicím, link

Karlovarským krajem se v úterý odpoledne po čtvrté hodině přehnaly bouřky. Místy pršelo i velmi intenzivně, ale po krátký čas. Hasiči kvůli následkům silného deště vyjížděli k popadaným stromům i zaplaveným ulicím, a to i v centru Karlových Varů. Informoval o tom mluvčí tamních hasičů Martin Kasal. Bouře postupují pomalu k severu, podle předpovědi by v kraji mohly být i večer.

stát

Taliban Afghánistánu vládne dva roky. Ekonomika stojí na drogách, ženy přišly o práva, link

Konec afghánské vlády podporované Západem přišel před dvěma roky, kdy radikálové z hnutí Taliban ovládli hlavní město Kábul. Rychlost, jakou se islamisté zmocnili celé země včetně metropole, překvapila celý svět. Následovala chaotická evakuace těch, kteří se obávali pomsty radikálů. V současnosti se mohou stát hrozbou pro okolní státy, Afghánistán sužuje vysoká produkce i konzumace drog, ženy přišly o svá práva a novináři dříve podporovaní Spojenými státy museli uprchnout do zahraničí.

kraj

Hasiči v Karlovarském kraji vyjížděli k popadaným stromům i zaplaveným ulicím, link

Karlovarským krajem se v úterý odpoledne po čtvrté hodině přehnaly bouřky. Místy pršelo i velmi intenzivně, ale po krátký čas. Hasiči kvůli následkům silného deště vyjížděli k popadaným stromům i zaplaveným ulicím, a to i v centru Karlových Varů. Informoval o tom mluvčí tamních hasičů Martin Kasal. Bouře postupují pomalu k severu, podle předpovědi by v kraji mohly být i večer.

muž

Muže srazila v Praze tramvaj, na místě zemřel, link

Tragické následky měla nehoda v pražské části Podbaba, kde se tramvaj střetla s mužem. Záchranáři muže seniorského věku půl hodiny oživovali, nakonec ale podlehl vážným zraněním.

velký

Jednotní republikáni. Ani čtvrté Trumpovo obvinění nic nemění na jeho podpoře uvnitř strany, link

Spolu s exprezidentem Donaldem Trumpem bylo velkou porotou ve státě Georgia obviněno dalších osmnáct lidí, mj. z vydírání či pokusu zvrátit výsledky voleb. Trumpova podpora mezi straníky však zůstává vysoká a exprezident si do prezidentských primárek drží velký náskok.

volba

STALO SE DNES: Západ Česka zasáhly bouřky. V Argentině po volbách rostou ceny, link

V západních Čechách udeřily silné bouřky. Velká porota ve státě Georgia obvinila exprezidenta Donalda Trumpa kvůli zásahům do voleb. Policie popírá, že by zesnulý prezidentům bodyguard čelil před smrtí šikaně. Po argentinských volbách se tamní ceny i úroky zvýšily o pětinu. Kazma představil svůj film. Přinášíme přehled úterních událostí.

začít

V Praze začne 20. ročník festivalu Letní Letná, link

Praha - V Letenských sadech v Praze dnes večer začne 20. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Do 3. září na diváky čekají umělci z 15 zemí. Zahraniční…

země

V Ekvádoru zavraždili dalšího politika. Rozjitřenou zemi čekají prezidentské volby, link

Necelý týden po vraždě jednoho z kandidátů na ekvádorského prezidenta zastřelili v této jihoamerické zemi dalšího politika. Obětí útoku se v pondělí stal Pedro Briones, regionální lídr strany Občanská revoluce (RC), jejíž členka Luisa Gonzálezová je favoritkou nedělních voleb. Informoval o tom deník El País.

český

České dráhy modernizují. Na trať poprvé vyrazila nová souprava RegioFox, link

Zatím ve zkušebním provozu na koleje poprvé vyjela nová souprava Českých drah RegioFox. Sloužit bude na neelektrifikovaných tratích a nahradí dosluhující RegioNovy. Kromě většího komfortu mají nové vlaky řešit i nedostatek vozidel v regionech. Právě kvůli tomu platí České dráhy v některých krajích milionové pokuty – nejčastěji proto, že nasazují starší vagony, než mají ve smlouvě. Nových souprav nakoupí dopravce zatím celkem 78 za téměř sedm miliard korun. Podle národního dopravce jde o jednu z nejvýraznějších změn v regionální dopravě na železnici za poslední roky.

žebrák

Praha chce žebrákům sebrat psy. I u nich ale může být zvíře šťastné, říká expertka, link

Město plánuje zakročit proti bezdomovcům, kteří pomocí psů ze soucitných kolemjdoucích loudí peníze.

bouřka

STALO SE DNES: Západ Česka zasáhly bouřky. V Argentině po volbách rostou ceny, link

V západních Čechách udeřily silné bouřky. Velká porota ve státě Georgia obvinila exprezidenta Donalda Trumpa kvůli zásahům do voleb. Policie popírá, že by zesnulý prezidentům bodyguard čelil před smrtí šikaně. Po argentinských volbách se tamní ceny i úroky zvýšily o pětinu. Kazma představil svůj film. Přinášíme přehled úterních událostí.


negramotný

Hrozivé zjištění inspekce: Pětina čerstvých středoškoláků je finančně negramotná, link

Výbornou úroveň ve finanční gramotnosti dosahuje třetina žáků prvních ročníků středních škol, téměř každý pátý středoškolák je ale finančně negramotný. Nejslabšího výsledku studenti dosáhli v oblastech týkajících se každodenní činnosti jako bezpečného chování při placení nebo hospodaření domácnosti. Množství informací o penězích u žáků ovlivňuje zejména rodina. Upozornila na to Česká školní inspekce ve své zprávě, kterou dnes novinářům představil ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

cincinnati

Kvitová v Cincinnati postoupila, Plíšková i Lehečka v prvním kole skončili, link

Petra Kvitová postoupila na tenisovém turnaji v Cincinnati do druhého kola. Devátá hráčka světového žebříčku a loňská finalistka dvouhry v Ohiu porazila Rusku Annu Blinkovovou 7:6, 6:0. V úvodním kole naopak neuspěli Jiří Lehečka ani Karolína Plíšková.

beatriz

Muchovou v Cincinnati vyhnal z kurtu déšť, Plíšková ve čtyřhře postoupila, link

Karolína Muchová jako první z českých tenistek rozehrála ve dvouhře turnaj v Cincinnati, ale s Beatriz Haddadovou Maiovou stihly jen pět gamů, než je z kurtu vyhnal déšť. Finalistka letošního Roland Garros prohrává s Brazilkou 2:3.

bidenem

Pokusil se zvrátit výsledek voleb v Georgii. Trump čelí obvinění ve čtvrté kauze, link

Bývalý americký prezident Donald Trump byl obviněn velkou porotou, že se pokusil zvrátit svou těsnou volební porážku v klání s Joem Bidenem v roce 2020 v americkém státu Georgia. Trump, který je s náskokem před ostatními soupeři předním uchazečem o republikánskou nominaci do prezidentských voleb v příštím roce, je obviněn už ve čtvrtém případu, uvedly tiskové agentury.

gamů

Muchovou v Cincinnati vyhnal z kurtu déšť, Plíšková ve čtyřhře postoupila, link

Karolína Muchová jako první z českých tenistek rozehrála ve dvouhře turnaj v Cincinnati, ale s Beatriz Haddadovou Maiovou stihly jen pět gamů, než je z kurtu vyhnal déšť. Finalistka letošního Roland Garros prohrává s Brazilkou 2:3.

gramotnost

Inspekce: Každý pátý žák 1. ročníku SŠ je finančně negramotný, link

Výbornou úroveň ve finanční gramotnosti dosahuje třetina žáků prvních ročníků středních škol, téměř každý pátý čerstvý středoškolák je ale finančně negramotný. Nejslabšího výsledku studenti dosáhli v oblastech týkajících se každodenních činností jako bezpečného chování při placení či hospodaření domácnosti. Množství informací o penězích u žáků ovlivňuje zejména rodina.

ohniska

Hasiči likvidovali požár haly v Žebráku i přes noc. Hledají skrytá ohniska, link

Hasiči pokračují v likvidaci rozsáhlého požáru průmyslové haly na výrobu plastů v Žebráku na Berounsku, který vypukl v pondělí zhruba hodinu před polednem. Přes noc s pomocí termokamery vyhledávali skrytá ohniska, která se nacházejí pod zřícenými částmi budovy. Současně s těžkou technikou rozebírali část železobetonové konstrukce vyhořelé haly.

vznést

Sousedům nosili koláčky, řídil sanitku. Vyklubali se z nich špioni pro Rusko, link

Britské úřady zadržely a vznesly obvinění vůči třem bulharským občanům, kteří čelí podezření ze špionáže pro Rusko, informoval v úterý server BBC News. Obvinění byli zatčeni již v únoru a od té doby jsou ve vazbě, údajně pracovali pro ruské bezpečnostní služby.

zvrátit

Pokusil se zvrátit výsledek voleb v Georgii. Trump čelí obvinění ve čtvrté kauze, link

Bývalý americký prezident Donald Trump byl obviněn velkou porotou, že se pokusil zvrátit svou těsnou volební porážku v klání s Joem Bidenem v roce 2020 v americkém státu Georgia. Trump, který je s náskokem před ostatními soupeři předním uchazečem o republikánskou nominaci do prezidentských voleb v příštím roce, je obviněn už ve čtvrtém případu, uvedly tiskové agentury.

aris

Sparta se v případě postupu utká v play off LM s Rakówem Čenstochová, link

Fotbalisté pražské Sparty se v případě postupu přes Kodaň utkají v závěrečném play off Ligy mistrů s Čenstochovou, která vyřadila Aris Limassol. Polští šampioni dnes navázali na domácí triumf 2:1 a na hřišti kyperského soupeře uspěli 1:0.

athletic

Nová smlouva pro českého kapitána. V Londýně prodloužil o čtyři roky, link

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Souček uzavřel podle serveru The Athletic s West Hamem novou čtyřletou smlouvu do roku 2027. Osmadvacetiletý záložník působí v londýnském klubu od začátku roku 2020, kdy přišel na hostování z pražské Slavie. V létě pak do West Hamu přestoupil a podepsal kontrakt na čtyři roky. Klub za něj Slavii zaplatil celkem 521 milionů korun, což ze Součka dělá nejdražšího fotbalistu, který kdy přestoupil z české ligy do zahraničí.

aucklandu

Španělské fotbalistky jsou poprvé ve finále, rozhodla přestřelka v závěru, link

Španělské fotbalistky v semifinále mistrovství světa v Aucklandu zdolaly Švédsko 2:1 gólem kapitánky Olgy Carmonaové z předposlední minuty a poprvé si zahrají o zlato. V nedělním finále se utkají s vítězkami středečního zápasu mezi spolupořadatelem turnaje Austrálií a Anglií.

biologicky

Biologicky rozložitelný plast se může vyrábět z těl mrtvých much, navrhují američtí chemici, link

Z mrtvých much by se mohl vyrábět biologicky rozložitelný plast, oznámili vědci na zasedání Americké chemické společnosti (ACS). Poznatek by mohl být užitečný, protože je obtížné najít zdroje biologicky rozložitelných polymerů, které nemají žádné jiné využití, například při výrobě potravin, napsal list The Guardian.

bulhar

V Británii zadrželi Bulhary s falešnými doklady, podezírají je ze špionáže pro Rusko, link

Měli u sebe mít pasy, občanské průkazy a další doklady nejen Spojeného království a Bulharska, aale i Francie, Itálie, Španělska, Řecka nebo Česka.

bulharský

V Británii zadrželi tři Bulhary podezřelé ze špionáže pro Rusko, link

Londýn - Britské úřady zadržely a vznesly obvinění vůči třem bulharským občanům, kteří čelí podezření ze špionáže pro Rusko, informoval dnes server BBC News. Obvinění byli zatčeni…

carmonaové

Španělské fotbalistky jsou poprvé ve finále, rozhodla přestřelka v závěru, link

Španělské fotbalistky v semifinále mistrovství světa v Aucklandu zdolaly Švédsko 2:1 gólem kapitánky Olgy Carmonaové z předposlední minuty a poprvé si zahrají o zlato. V nedělním finále se utkají s vítězkami středečního zápasu mezi spolupořadatelem turnaje Austrálií a Anglií.

hamem

Odměna pro Součka. S West Hamem podepsal novou smlouvu až do roku 2027, link

Osmadvacetiletý záložník působí v londýnském klubu od začátku roku 2020

holcové

Babiš se musí omluvit Holcové za příspěvek o „domluvě se Sorosem“, link

Šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové za příspěvek, který o ní zveřejnil na Facebooku. O květnovém rozsudku Krajského soudu v Praze, podle kterého musí politik na svém profilu na sociální síti omluvu zveřejnit do tří dnů od právní moci usnesení, za server informovala Marie Wichterlová. Babiš se k věci zatím nevyjádřil.

klingenthala

Hokejová extraliga v Klingenthalu: Vary a Plzeň se střetnou pod skokanským můstkem, link

Hokejisté Karlových Varů a Plzně sehrají 17. února 2024 extraligový zápas pod širým nebem u skokanského můstku v německém Klingenthalu. Na tiskové konferenci o tom informovali organizátoři akce Hockey Outdoor Triple, která se uskuteční k desátému výročí vzniku druhé německé hokejové ligy.

limassol

Sparta se v případě postupu utká v play off LM s Rakówem Čenstochová, link

Fotbalisté pražské Sparty se v případě postupu přes Kodaň utkají v závěrečném play off Ligy mistrů s Čenstochovou, která vyřadila Aris Limassol. Polští šampioni dnes navázali na domácí triumf 2:1 a na hřišti kyperského soupeře uspěli 1:0.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.