Day tags 2023-08-16

ruský praha velký vláda bouřka policista požár soud ukrajinský řidič žena dům liga milión muž ostrov práh sparta člověk auto

Tags with an unusual surge in popularity:

setkat košice scala bolek nosková potužil sankční statik sídlo 1200 doněcké gruzie hamburku idylický jmout killers kunovic ljudmilu medvídci mokri

Latest Published News for Each Tag

ruský

Zemřel generál odpovědný za ruské selhání v Charkovské oblasti, link

V Rusku zemřel generál, který velel ruským invazním jednotkám na Ukrajině. Generálu Gennadiji Židkovi, bývalému veliteli ruského Východního okruhu a někdejšímu náměstkovi ministra obrany, bylo 57 let. Podle gubernátora Chabarovské oblasti Michaila Děgťarjova zemřel „po dlouhé nemoci v Moskvě“.

praha

Úder blesku v Praze způsobil problémy ve vysílání České televize, link

Úder blesku při bouřce v Praze způsobil ve středu večer problémy ve vysílání České televize (ČT). Krátce bylo přerušeno vysílání ČT1 a i poté přetrvávaly třeba potíže s posunem obrazu. Sdělila to mluvčí ČT Karolína Blinková.

velký

Zisky potravinářských firem nejsou enormní, tvrdí šéfka komory Večeřová. Některé přitom trhaly rekordy, link

Některé velké zemědělské a potravinářské firmy hlásí za loňský rok rekordní zisky. Ceny výrobců rostly rychleji než jejich náklady, jako jsou energie nebo krmiva. V porovnání k obratu nejde o žádné enormní sumy, řekla ve středeční 90‘ ČT24 prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Místopředseda Zemědělského svazu Jaroslav Vaňous přikládá úspěšný rok v zemědělství „mimořádnému souběhu okolností“. Podle ekonoma ze společnosti MND Martina Janíčka ale takto velké zisky svědčí o nedostatečné konkurenci.

vláda

Vláda v době šetření zřídila nová dvě pracovní místa, link

Vláda ve středu schválila zřízení dvou pracovních míst v nově vzniklém útvaru poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara, oznámil ve středu na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). A to v době, kdy kabinet slíbil šetření a škrtání úřednických míst. Pozice by měly podle materiálu předloženého ministerstvem vnitra vzniknout od září. Na platy úředníků vyčleňuje návrh 831 tisíc korun.

bouřka

Do Česka dorazily bouřky. Komplikují provoz na některých železničních tratích, link

Bouřky komplikují ve středu večer železniční provoz v Česku. Kvůli poruchám nemohou několika úseky vlaky projíždět vůbec, nebo pouze s omezením. Týká se to hlavně Prahy, Středočeského a Jihočeského kraje. Na tratě také spadlo několik stromů. Vyplývá to z údajů na webu Českých drah (ČD).

policista

Policisté poznali padělaný řidičák, cizinec jim vzápětí nabídl 10 tisíc, link

Z čerpací stanice v pražských Stodůlkách v neděli odjel řidič bez zaplacení. Toho policisté brzy dohledali a následně zastavili. Ihned však poznali, že předložený řidičský průkaz je padělkem. Situaci se muž snažil zachránit úplatkem ve výši 400 euro, což je přes 9 600 korun.

požár

Požáry a povodně v dovolenkových destinacích mění podmínky cestovního pojištění, link

Požáry v Řecku, záplavy ve Slovinsku či na Slovensku. Dlouho plánované zahraniční dovolené mnoha Čechů letošní počasí proměnilo v noční můru. Mnozí na dovolenou ani nevyjeli, jiní vyjeli, ale často i riskovali. A další se vrátili třeba jen v žabkách.

soud

Znalec Klicpera u soudu trval na tom, že otravu Bečvy způsobila Energoaqua. Zapojení Dezy odmítl, link

Vsetínský okresní soud, který projednává případ otravy řeky Bečvy, ve středu po třech jednacích dnech ukončil výslech znalce z oboru vodního hospodářství Jiřího Klicpery. Za viníka havárie ze září 2020 znalec označil společnost Energoaqua, která je v případu obžalovaná. Obhajoba s tím nesouhlasí, Klicperův posudek je podle ní plný nepravd. Spolu s firmou Energoaqua je v kauze obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Vinu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.

ukrajinský

Ukrajina nebude mít letos k dispozici stíhačky F-16, uvedlo ukrajinské letectvo, link

Kyjev - Ukrajina nebude mít letos na podzim ani v zimě k dispozici stíhací letouny F-16 západní provenience. Uvedl to mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat, informovala o tom ruskojazyčná…

řidič

„Vina je jednoznačná.“ Polský řidič, který u Brna zabil dva silničáře, neuspěl s odvoláním, link

Krajský soud v Brně ve středu zamítl odvolání řidiče, který předloni u Kunovic na Uherskohradišťsku při nehodě usmrtil dva silničáře pracující u krajnice. Uherskohradišťský okresní soud polskému řidiči nákladního auta uložil letos v březnu tři roky vězení ve věznici s ostrahou a zákaz řízení motorových vozidel na pět let. Krajský soud neshledal pro mírnější trest důvod, kvůli řidičově nepozornosti měla nehoda fatální následky, řekl předseda senátu Josef Teplý. Tři roky vězení považuje odvolací soud za přiměřený trest, pětiletý zákaz řízení naopak označil za mírný.

žena

Izraelské ministerstvo chce zavést oddělené koupání pro muže a ženy, link

V Izraeli se vede spor o to, jestli na přírodních koupalištích zavést oddělené návštěvní hodiny pro muže a pro ženy. Ty už fungují na některých mořských plážích. Návrh vychází vstříc početné populaci věřících židů i muslimů, pro které je společné koupání mužů a žen problematické. Sekulární část společnosti ale plán vnímá jako další krok od liberálního k náboženskému charakteru státu.

dům

K domu přikoupili dopravní křižovatku. Na ní vmáčkli vynikající přístavbu, link

Neobvyklá přístavba na historickém místě, kde by jiní úředníci z památkářského odboru asi skřípali zuby, se vydařila na jedničku. Strohost moderního domu naopak koncentruje veškerou pozornost k historické stavbě staré 600 let, která stojí v jihokorejském Soulu v památkové rezervaci.

liga

ONLINE: City - Sevilla 0:1, anglický mistr může získat další evropskou trofej, link

V minulé sezoně vyhráli prakticky všechno, co mohli. Domácí soutěž, pohár a také Ligu mistrů. Nyní fotbalisté Manchesteru City usilují o další trofej. V Superpoháru UEFA se utkávají se Sevillou, která ovládla Evropskou ligu. Duel v řeckém Pireu na stadionu Olympiakosu sledujte v podrobné online reportáži od 21 hodin.

milión

Aut v Praze opět přibylo, nejvytíženější je Barrandovský most, link

V hlavním městě se v loňském roce zvýšil počet aut o 40 800 automobilů na 1,258 milionu. Většinu z nich tvoří osobní automobily. Celkem po metropoli auta najezdila asi 22,8 milionu kilometrů, meziročně méně. Nejvytíženější komunikací byl stejně jako v uplynulých letech Barrandovský most. Vyplývá to z dopravní ročenky Technické správy komunikací (TSK) za rok 2022.

muž

Zranění muže v Jeseníkách: Mohlo za něj krokové napětí po úderu blesku, link

Do nemocnice převezli ve středu záchranáři muže, který byl v Jeseníkách zřejmě zasažen proudem vyvolaným takzvaným krokovým napětím po úderu blesku při prudké bouřce. Informovala o tom horská služba.

ostrov

Proč hořela Havaj? Na ostrově Maui se přestaly pěstovat ananasy a třtina, link

Na opuštěných plantážích vyrostla dvoumetrová hořlavá africká tráva, která zarostla čtvrtinu Havaje. Sahala až k domům, které pak spláchl oheň. Svádí se to přičinlivě na klimatickou změnu, ale město Lahaina lehlo popelem zřejmě proto, že na havajském ostrově Maui se přestaly pěstovat ananasy a třtina.

práh

Prahu i další kraje zasáhly silné bouřky, komplikují provoz MHD i železniční dopravu, link

Poruchy na trati se týkají hlavně Prahy, Středočeského a Jihočeského kraje.

sparta

Neudržíme tempo po celý zápas, stěžuje si trenér možného soupeře Sparty, link

Ačkoli v prvním poločase vedli, nakonec fotbalisté Dinama Záhřeb první utkání 3. předkola Ligy mistrů nezvládli a v domácím prostředí podlehli Aténám 1:2. Atmosféru zápasu ovlivnila hlavně nedávná smrt řeckého fanouška v potyčce s fanoušky chorvatského mistra. Pokud navíc v sobotu nevybojuje postup, přesune se do play-off Evropské ligy, kde už čeká Sparta, která v úterý vypadla s Kodaní.

člověk

Kariéru dělá i zdravé sebevědomí, málo i moc ale škodí, říká expert, link

Má klíče od zeměkoule, je to mistr světa s rameny, že jimi neprojde dveřmi… tak a podobně hovoří lidé o člověku s přehnaným sebevědomím. Kdy je sebevědomí tak akorát, jak škodí v kariéře, když je ho málo, nebo moc? Podle trenéra obchodních dovedností a psychoterapeuta Petra Starého je zdravá míra sebevědomí velmi důležitá.

auto

V Praze přibývá automobilů, meziročně o 41 tisíc. Pražané ale jezdí méně, link

Aut registrovaných v Praze meziročně přibylo. Obyvatelé hlavního města ale najeli méně kilometrů.


setkat

Takové jamboree nezažili. Tajfun nás zahnal k vojákům, popisují skauti po návratu, link

Na Letiště Václava Havla v Praze ve středu odpoledne dorazila zhruba stovka skautů, které na světovém Jamboree v Jižní Koreji potrápilo počasí. Nejdříve jejich setkání sužovala obrovská vedra, následně se tam přihnala tropická bouře Khanun. I tak se ale skauti shodují, že šlo o velmi vydařené setkání.

košice

Hromada se na zápas ve svém rodišti těší, blízkým sehnal přes 40 lístků, link

Pro slávistického záložníka Jakuba Hromadu bude čtvrteční odveta 3. předkola Evropské ligy proti Dnipru v jeho domácím azylu v Košicích mimořádná.

scala

Polívkovo divadlo a kino Scala v Brně musí opustit svou budovu, není bezpečná, link

Dosud přitom provozovatelé divadla i kina počítali s tím, že se do sálů alespoň dočasně vrátí během podzimu.

bolek

Polívkovo divadlo i kino Scala musí opustit budovu, statici našli další závady, link

Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala musí ukončit působení v dosavadním sídle. Statici totiž našli další závady, kvůli nimž sály nelze bezpečně využívat. Dosud provozovatelé divadla i kina počítali s tím, že se na podzimní měsíce alespoň dočasně do sálů vrátí.

nosková

Nosková v Cincinnati vyřadila Samsonovovou a bude hrát s Kvitovou, link

Cincinnati (USA) - Osmnáctiletá Linda Nosková porazila na tenisovém turnaji v Cincinnati dvanáctou hráčku světa Ljudmilu Samsonovovou z Ruska 2:6, 6:3, 6:1. V druhém kole se utká s českou…

potužil

Ve věku 75 let zemřel režisér a dramaturg Zdeněk Potužil, link

Praha - Ve věku 75 let zemřel 14. srpna divadelní a televizní režisér a dramaturg Zdeněk Potužil. Byl vedoucí osobností někdejšího Divadla na okraji, v 90. letech a počátkem nového…

sankční

Ze tří na šest jmen. Vláda na sankční seznam přidala i ruského podnikatele Obnosova, link

Na seznamu přibyli také Obnosovovi přibuzní, manželé Rostislav a Olga Zorikovovi.

statik

Polívkovo divadlo i kino Scala musí opustit budovu, statici našli další závady, link

Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala musí ukončit působení v dosavadním sídle. Statici totiž našli další závady, kvůli nimž sály nelze bezpečně využívat. Dosud provozovatelé divadla i kina počítali s tím, že se na podzimní měsíce alespoň dočasně do sálů vrátí.

sídlo

ČR by mohla danit zisky velkých nadnárodních firem se sídlem v zahraničí, schválila vláda, link

Česká republika by mohla získat možnost danit zisky velkých nadnárodních firem se sídlem v zahraničí. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) to ve středu schválila vláda. V Poslanecké sněmovně chce kabinet návrh projednat zrychleně.

1200

Jednotná jízdenka v Německu uspěla. Její budoucnost je ale nejistá, link

Už čtvrt roku se dá v Německu jezdit městskou hromadnou dopravou a regionálními vlaky pouze s jednou jízdenkou. Měsíčně vyjde na 49 eur, tedy zhruba 1200 korun, a platí na území celé spolkové republiky. Čísla dopravců ukazují, že lidé začali více používat vlaky a autobusy. Budoucnost jízdenky v příštím roce je ale nejistá, a to kvůli nevyřešenému financování.

doněcké

Ukrajinci dobyli ves na západě Doněcké oblasti, pokračují v ofenzivě, link

Ukrajinská armáda dobyla a osvobodila vesnici Urožajne na západě Doněcké oblasti, uvedla ve středu na Telegramu náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová. Už v předchozích dnech hovořila o tom, že o ves na řece Mokri Jaly svádí ukrajinské síly boje s ruskými jednotkami.

gruzie

The Killers se omluvili Gruzíncům. Na pódium pozvali Rusa a řekli, že je jejich bratr, link

Na stadionu bylo slyšet bučení, mnozí diváci na protest odešli. Rusko v roce 2008 zahájilo invazi do Gruzie.

hamburku

Perušič je na vyléčený břišní sval opatrný, se Schweinerem nastoupí v Hamburku, link

Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner absolvují v Hamburku první světový turnaj po Perušičově zranění. Polař elitní české dvojice už může hrát bez omezení, ale v rozhovoru na svazovém webu připustil, že je na nedávno natržený břišní sval stále opatrný.

idylický

Jedna sanitka na čtyřicet tisíc lidí. Na řeckých ostrovech zoufale chybí lékaři, link

Řecké ostrovy se svojí idylickou krajinou překypují turisty, jejich zdravotnictví je ale na hraně kolapsu. Úmrtí mladé ženy v pokročilém stadiu těhotenství a jejího nenarozeného dítěte jsou jen dva případy smrti kvůli chronickému nedostatku záchranářů a zdravotníků, píše server Politico.

jmout

Ukrajinci útočí na jih podél řeky Mokri Jaly, Rusové ztratili Urožajne, link

Ukrajinským jednotkám se podařilo zajistit obec Staromajorske, kterou osvobodili v červenci. Zároveň pronikli do menší vesnice Urožajne, jež leží proti Staromajorskému na druhém břehu řeky Mokri Jaly. Není jasné, zda se z ní Rusové skutečně stáhli, ale Ukrajinci už útočili o dva kilometry dále na obec Zavitne Bažannja na půl cesty mezi Staromajorským a Staromlynivkou.

killers

The Killers se omluvili Gruzíncům. Na pódium pozvali Rusa a řekli, že je jejich bratr, link

Na stadionu bylo slyšet bučení, mnozí diváci na protest odešli. Rusko v roce 2008 zahájilo invazi do Gruzie.

kunovic

Kvůli nepozornosti řidiče zemřeli dva silničáři, soud mu potvrdil tříletý trest, link

Polský řidič nákladního vozu, který předloni u Kunovic na Uherskohradišťsku při bouračce usmrtil dva silničáře pracující u krajnice, neuspěl s odvoláním u Krajského soudu v Brně. Senát mu dnes potvrdil tříletý trest.

ljudmilu

Nosková v Cincinnati vyřadila Samsonovovou a bude hrát s Kvitovou, link

Cincinnati (USA) - Osmnáctiletá Linda Nosková porazila na tenisovém turnaji v Cincinnati dvanáctou hráčku světa Ljudmilu Samsonovovou z Ruska 2:6, 6:3, 6:1. V druhém kole se utká s českou…

medvídci

Policisté v Berlíně pomohli mývalům z popelnice. S plnými břichy se neuměli dostat ven, link

Čtyři mladí medvídci mývalové uvázli v Berlíně v popelnici, do níž se zjevně vydali za potravou. S plnými žaludky se však nemohli vyškrábat zpátky ven.

mokri

Ukrajinci útočí na jih podél řeky Mokri Jaly, Rusové ztratili Urožajne, link

Ukrajinským jednotkám se podařilo zajistit obec Staromajorske, kterou osvobodili v červenci. Zároveň pronikli do menší vesnice Urožajne, jež leží proti Staromajorskému na druhém břehu řeky Mokri Jaly. Není jasné, zda se z ní Rusové skutečně stáhli, ale Ukrajinci už útočili o dva kilometry dále na obec Zavitne Bažannja na půl cesty mezi Staromajorským a Staromlynivkou.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.