Day tags 2023-08-17

ukrajinský bouřka ukrajina moci policie dům ruský člověk vláda ministr služba český řidič miliarda milión město nato premiér vrtulník zemřít

Tags with an unusual surge in popularity:

nejedlý atlantě coe mandát platný stephensova šestašedesátiletý arrow benjamin bitevník boeing běžkyně capetownetc elite henning infarkt kapském legie netanjahu nětrebková

Latest Published News for Each Tag

ukrajinský

Šéf slovenské armády navštívil frontu na Ukrajině, link

Náčelník Generálního štábu slovenských sil Daniel Zmeko navštívil frontu v jižní části Ukrajiny. Na facebooku o tom dnes informoval generální štáb ukrajinské armády. Ukrajinská strana při té příležitosti poděkovala Slovensku za efektivitu zbraní, které jí poskytlo.

bouřka

Další den, další bouřky. První na Novojičínsku udeřila i s nárazy větru a krupobitím, link

V předchozích dnech se Českem prohnala řada silných bouřek. I na čtvrtek meteorologové předpovídali velmi silné lokální bouřky doprovázené přívalovým deštěm a až dvoucentimetrovými kroupami. První silná bouřka se vyskytla na Novojičínsku kolem třetí hodiny odpoledne. V průběhu odpoledne a noci platí výstraha pro celém území ČR.

ukrajina

Šéf slovenské armády navštívil frontu na Ukrajině, link

Náčelník Generálního štábu slovenských sil Daniel Zmeko navštívil frontu v jižní části Ukrajiny. Na facebooku o tom dnes informoval generální štáb ukrajinské armády. Ukrajinská strana při té příležitosti poděkovala Slovensku za efektivitu zbraní, které jí poskytlo.

moci

Spokojenost. Splnili jsme roli favorita i přispěli do koeficientu, těšilo Koubka, link

Před dvěma týdny v Kosovu se nervoval do poslední sekundy, ve čtvrtek na Maltě si trenér plzeňských fotbalistů Miroslav Koubek mohl pohárový zápas prožít v klidu. „Byli jsme favoritem a tuto roli jsme potvrdili. Navíc jsme přispěli do klubového i českého koeficientu, takže můžeme být spokojeni,“ prohlásil po výhře 2:0 nad tamním klubem Gzira United.

policie

Ukrajina žádá o pomoc s korupcí. Má stopy i v Česku, naznačují žádosti, link

Přestože Ukrajina už rok a půl čelí ruské invazi, tamní zločince to příliš nezastavilo. Například v dubnu ukrajinská policie zatkla dva členy gangu kyberzločinců, který pomocí podvodů na internetu získal přes čtyři miliony dolarů, tedy téměř sto milionů korun. Oběti byly po celé Evropě včetně Česka. Z toho důvodu se do případu zapojila i tuzemská policie.

dům

Bydlení na nádraží mezi kolejišti je na prodej. Také kryt a dům z kontejnerů, link

Bydlet se dá všude. Například v historické nádražní budově, která je památkově chráněná. Výpravní objekt v Ústí nad Orlicí je na prodej a nabízí bydlení i nebytové prostory. Vlastnit můžete i kryt pod chomutovským panelákem a v nabídce jsou i zámky, vily a dům ze dvou kontejnerů. Podívejte se.

ruský

Nětrebková si stěžuje na cenzuru, link

Ruská operní pěvkyně Anna Nětrebková zaslala ruské redakci BBC své prohlášení ke zrušení jejího říjnového koncertu v pražském Obecném domě. Tvrdí, že rozhodnutí bylo učiněné pod politickým tlakem. Příznivce pak pozvala na své představení do Vídně, kde podle jejích slov „taková cenzura neexistuje“.

člověk

Když vyjdete ven, začnete se dusit. Tenerife sužuje nejhorší požár za posledních 40 let, link

Přes 7600 lidí je postiženo v důsledku požáru, který se od úterka šíří na kanárském ostrově Tenerife. Část z nich úřady podle stanice RTVC evakuovaly, dalším bylo doporučeno zůstat doma. Kvůli kouři by lidé venku měli používat respirátory.

vláda

Lotyšský premiér s celou vládou podal demisi, link

Lotyšský premiér Krišjánis Kariňš dnes spolu s celou vládou oficiálně podal demisi. Jeho kabinet bude pokračovat v práci, dokud nevznikne a parlament (Saeima) neschválí vládu novou, což bude nejspíše trvat několik týdnů, uvedla veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice LSM. Kariňš svůj záměr odstoupit avizoval v pondělí. Koaliční strany podle agentury Reuters minulý týden odmítly jím navrženou rekonstrukci kabinetu.

ministr

Ministr Válek se na tiskové konferenci vyjádří k situaci v IKEM, link

Praha - ČTK bude dnes od 10:00 živě vysílat briefing ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) k situaci v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM)….

služba

Velká razie na Slovensku. Policie obvinila i šéfa civilní tajné služby, link

Slovenská policie podle svého šéfa Štefana Hamrana obvinila pět lidí včetně současných a bývalých příslušníků civilní tajné služby SIS pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů. Podle médií je mezi nimi současný šéf SIS Michal Aláč a jeho předchůdce Vladimír Pčolinský. V další kauze byly obviněné dvě osoby, podle televize Markíza také šéf Národního bezpečnostního úřadu Roman Konečný. Hamran jména obviněných na čtvrteční tiskové konferenci neuvedl.

český

Německé volejbalistky v “české” skupině ME porazily ve třech setech Řecko, link

Německé volejbalistky porazily v „české“ skupině na mistrovství Evropy Řecko 3:0. V Düsseldorfu, kde Češky rozehrají turnaj v pátek proti Ázerbájdžánu, domácí reprezentantky bez větších problémů získaly první i druhý set, ale ve třetím musely odvracet pět setbolů. Řekyně budou soupeřkami českého týmu v neděli, Němky v úterý.

řidič

Zničené fasády a popraskané stropy. Přibývá havárií, kdy řidič narazí do domu, link

Chybějící obchvaty měst a obcí nebo neopatrná jízda řidičů bývají příčinami havárií, kdy vozidlo narazí do domu nebo jiné stavby. Podle pojišťoven vyjdou následné opravy v průměru na 41 tisíc korun. Jak obecně houstne doprava, je takových nehod stále víc a rostou i způsobené škody.

miliarda

Vyspělé země extrémy zvládnou, do pohybu se ale dá miliarda lidí, varuje klimatolog, link

Následující dekáda je obdobím zlomu, pod dvěma stupni ale zvýšení globální teploty už neudržíme, míní Radim Tolasz, vedoucí oddělení klimatické změny ČHMÚ. Klimatická opatření podle něj nemusejí znamenat pokles ekonomiky, stačí je správně implementovat. I když Česko a další vyspělé země si s následky změn poradí, miliarda lidí z chudých regionů se dá do pohybu, upozornil klimatolog v Interview ČT24. Varoval také před vědci z jiných oborů, kteří mluví o klimatické změně, aniž by jí rozuměli.

milión

V roce 2008 mi ukradli titul, míní Massa. A chce po F1 a FIA desítky milionů eur jako odškodné, link

Byl to infarktový závěr sezony, kdy se na moment skutečně stal mistrem světa F1, aby mu titul nakonec v posledním kolem posunem o příčku výš vyfoukl Lewis Hamilton. Jenže ani po 15 letech se Felipe Massa nehodlá smířit se smutnou porážkou a rozhodl se zažalovat Mezinárodní automobilovou federaci FIA a vedení F1 za „spiknutí“ a žádá náhradu ušlých škod ve výši desítek milionů eur. Jeho právníci se opírají o to, že vedení obou organizací zamlčovala události o úmyslné nehodě Nelsona Piqueta z Velké ceny Singapuru. Kdyby se tak prý nestalo, Massa by titul v roce 2008 bezpečně získal.

město

OBRAZEM: Chlouba Česka. Vydejte se na 10 výletů do nádherných skalních měst, link

Skalní města jsou seskupení útvarů, jako jsou skalní věže, bloky či stěny. Vznikla zvětráváním různých typů hornin, v českých podmínkách především pískovců. Zde je přehled vybraných skalních měst na našem území.

nato

Čína je ve střehu: bedlivě sleduje, jak USA chystají „asijské NATO“, link

Prezident Joe Biden v pátek hostí v Camp Davidu v Marylandu vůdce Japonska a Jižní Koreje, a zejména v Číně mají oči na stopkách. Nejen proto, že je to poprvé, co se nejvyšší představitelé těchto tří států scházejí na samostatném summitu. Čína má obavy, že budou chtít „upéct“ něco na způsob „asijského NATO“, nové vojenské organizace namířené právě proti ní.

premiér

Lotyšský premiér s celou vládou podal demisi, link

Lotyšský premiér Krišjánis Kariňš dnes spolu s celou vládou oficiálně podal demisi. Jeho kabinet bude pokračovat v práci, dokud nevznikne a parlament (Saeima) neschválí vládu novou, což bude nejspíše trvat několik týdnů, uvedla veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice LSM. Kariňš svůj záměr odstoupit avizoval v pondělí. Koaliční strany podle agentury Reuters minulý týden odmítly jím navrženou rekonstrukci kabinetu.

vrtulník

Česká armáda má další americké vrtulníky. Vyřazené sovětské pravděpodobně zamíří na Ukrajinu, link

Ve čtvrtek odpoledne proběhlo v Základně vrtulníkového letectva na Letišti v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku představení prvního víceúčelového bojového vrtulníku. Celkem má Česko již čtyři nové americké vrtulníky z plánovaných dvaceti, jimiž armáda nahradí ruskou techniku. Staré sovětské vrtulníky Mi- 24 by podle náznaků ministryně obrany Jany Černochové z ODS měly zamířit na Ukrajinu.

zemřít

Kreml mlčí o smrti elitního generála. Ukrajinci spekulují, že zemřel po bombardování, link

Generálplukovník Židko loni velel ruským okupačním vojskům na Ukrajině. Ve středu náhle zemřel.


nejedlý

STALO SE DNES: Blažek se setkal Nejedlým, koncert ruské pěvkyně je zrušen, link

Ministr Blažek se setkal s lobbistou Nejedlým. Organizátoři zrušili plánovaný koncert ruské operní pěvkyně Nětrebkové, který se měl v říjnu konat v pražském Obecním domě. V nejdelším železničním tunelu vykolejil vlak. Ukrajinská armáda natočilo video, v němž je vidět, co se přihodí, když vozidlo vjede na ruskou protitankovou minu. Přinášíme přehled čtvrtečních zpráv.

atlantě

Jedna sezóna v NBA a stačilo. Basketbalista Krejčí končí, link

Jediný český basketbalista v NBA Vít Krejčí končí po jedné sezoně v Atlantě. Klub na svém webu oznámil, že se rozhodl vzdát jeho služeb, i když má třiadvacetiletý hráč platnou smlouvu.

coe

Světovou atletiku dál povede Coe, čekají ho poslední čtyři roky ve funkci, link

Sebastian Coe byl znovu zvolen předsedou Světové atletiky. Šestašedesátiletého Brita čeká třetí a poslední čtyřletý mandát. Na čtvrtečním kongresu v Budapešti neměl Coe protikandidáta stejně jako při volbách v roce 2019. Atletická federace informovala o jeho zvolení na síti X, dříve twitter.

mandát

Světovou atletiku dál povede Coe, čekají ho poslední čtyři roky ve funkci, link

Sebastian Coe byl znovu zvolen předsedou Světové atletiky. Šestašedesátiletého Brita čeká třetí a poslední čtyřletý mandát. Na čtvrtečním kongresu v Budapešti neměl Coe protikandidáta stejně jako při volbách v roce 2019. Atletická federace informovala o jeho zvolení na síti X, dříve twitter.

platný

Jedna sezóna v NBA a stačilo. Basketbalista Krejčí končí, link

Jediný český basketbalista v NBA Vít Krejčí končí po jedné sezoně v Atlantě. Klub na svém webu oznámil, že se rozhodl vzdát jeho služeb, i když má třiadvacetiletý hráč platnou smlouvu.

stephensova

Wimbledonská šampionka Vondroušová postoupila do čtvrtfinále v Cincinnati, link

Cincinnati (USA) - Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová postoupila bez ztráty setu do čtvrtfinále turnaje v Cincinnati. Ve 3. kole česká tenistka porazila 7:5, 6:3 Sloane Stephensovou…

šestašedesátiletý

Světovou atletiku dál povede Coe, čekají ho poslední čtyři roky ve funkci, link

Sebastian Coe byl znovu zvolen předsedou Světové atletiky. Šestašedesátiletého Brita čeká třetí a poslední čtyřletý mandát. Na čtvrtečním kongresu v Budapešti neměl Coe protikandidáta stejně jako při volbách v roce 2019. Atletická federace informovala o jeho zvolení na síti X, dříve twitter.

arrow

USA schválily prodej protiraketového systému Arrow 3 do Německa, informuje Izrael, link

Spojené státy daly zelenou prodeji protiraketového systému Arrow 3 do Německa za 3,5 miliardy dolarů (skoro 80 miliard Kč), uvedlo dnes podle agentury Reuters izraelské ministerstvo obrany. Informovalo, že půjde o největší obranný obchod v izraelských dějinách.

benjamin

Izraelský premiér Netanjahu přiletí v říjnu do ČR, link

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přiletí v říjnu s částí svého kabinetu do Prahy kvůli obnovenému společnému jednání vlád obou zemí. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy, kterému to sdělila nastupující česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová.

bitevník

Viper a Venom. V Česku jsou další dva vrtulníky z USA, link

Základna vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou ve čtvrtek dostala ze Spojených států první víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom. V součtu tak už má čtyři nové americké vrtulníky, jimiž česká armáda nahradí ruskou techniku. Nákladní letoun ve čtvrtek brzo ráno na základnu přepravil i třetí bitevník AH-1Z Viper. Informovala o tom Jindřiška Budíková z tiskového oddělení 22. základny vrtulníkového letectva. První dva americké stroje má základna od konce července.

boeing

Dramatické momenty nad Českem: Nákladní boeing musel vypustit desítky tun paliva, link

Nákladní Boeing 747, který se v pondělí na trase z Německa do Japonska dostal do problémů kvůli prasklému oknu, musel vypustit většinu ze 110 tun paliva nad Českou republikou a menší část nad Saskem. ČTK to dnes řekla mluvčí německé služby bezpečnosti leteckého provozu (DFS) Utte Otterbeinová. O místě vyprázdnění nádrží dosud v médiích panovaly nejasnosti. České Řízení letového provozu (ŘLP) dnes na síti X (dříve twitter) uvedlo, že událost byla vyřešena v souladu s bezpečnostními postupy.

běžkyně

V Jihoafrické republice zemřel český občan. Podle médií dostal při běhu infarkt, link

V Kapském Městě v úterý zemřel na infarkt pětačtyřicetiletý běžec. Informoval o tom dnes server capetownetc, podle kterého šlo o českého turistu, jenž byl na dovolené a zkolaboval při běhu. Informaci o úmrtí českého občana v Jihoafrické republice ČTK potvrdilo české ministerstvo zahraničí.

capetownetc

V Jihoafrické republice zemřel český občan. Podle médií dostal při běhu infarkt, link

V Kapském Městě v úterý zemřel na infarkt pětačtyřicetiletý běžec. Informoval o tom dnes server capetownetc, podle kterého šlo o českého turistu, jenž byl na dovolené a zkolaboval při běhu. Informaci o úmrtí českého občana v Jihoafrické republice ČTK potvrdilo české ministerstvo zahraničí.

elite

Schweiner s uzdraveným Perušičem začali na písku v Hamburku vítězně, link

David Schweiner s uzdraveným Ondřejem Perušičem zahájili turnaj Pro Tour Elite v Hamburku vítězně. Nad domácí dvojicí Paul Henning, Sven Winter zvítězili třetí nasazení čeští beachvolejbalisté 21:23, 21:17 a 15:9. V pátek Schweiner s Perušičem, jenž kvůli zranění břišního svalu přišel o evropský šampionát a dva světové turnaje, zakončí dvěma zápasy skupinu.

henning

Schweiner s uzdraveným Perušičem začali na písku v Hamburku vítězně, link

David Schweiner s uzdraveným Ondřejem Perušičem zahájili turnaj Pro Tour Elite v Hamburku vítězně. Nad domácí dvojicí Paul Henning, Sven Winter zvítězili třetí nasazení čeští beachvolejbalisté 21:23, 21:17 a 15:9. V pátek Schweiner s Perušičem, jenž kvůli zranění břišního svalu přišel o evropský šampionát a dva světové turnaje, zakončí dvěma zápasy skupinu.

infarkt

V Jihoafrické republice zemřel český občan. Podle médií dostal při běhu infarkt, link

V Kapském Městě v úterý zemřel na infarkt pětačtyřicetiletý běžec. Informoval o tom dnes server capetownetc, podle kterého šlo o českého turistu, jenž byl na dovolené a zkolaboval při běhu. Informaci o úmrtí českého občana v Jihoafrické republice ČTK potvrdilo české ministerstvo zahraničí.

kapském

V Jihoafrické republice zemřel český občan. Podle médií dostal při běhu infarkt, link

V Kapském Městě v úterý zemřel na infarkt pětačtyřicetiletý běžec. Informoval o tom dnes server capetownetc, podle kterého šlo o českého turistu, jenž byl na dovolené a zkolaboval při běhu. Informaci o úmrtí českého občana v Jihoafrické republice ČTK potvrdilo české ministerstvo zahraničí.

legie

Další zásah českého útočníka pomohl Legii k postupu, link

Útočník Tomáš Pekhart v dramatické odvetě 3. předkola Evropské konferenční ligy pomohl gólem fotbalistům Legie Varšava k výhře 5:3 na hřišti Austrie Vídeň. Polský celek i díky českému hráči napravil úvodní domácí prohru 1:2 a postoupil do závěrečného 4. předkola. V něm se představí i norský tým Bodö/Glimt, přemožitel Bohemians 1905 z 2. předkola.

netanjahu

Izraelský premiér Netanjahu přiletí v říjnu do ČR, link

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přiletí v říjnu s částí svého kabinetu do Prahy kvůli obnovenému společnému jednání vlád obou zemí. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy, kterému to sdělila nastupující česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová.

nětrebková

Nětrebková si po zrušeném koncertu v Praze podle BBC stěžuje na cenzuru, link

Vídeň/Praha - Ruská operní pěvkyně Anna Nětrebková v reakci na zrušení svého koncertu v pražském Obecním domě uvedla, že rozhodnutí bylo učiněno pod politickým tlakem a postěžovala…

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.