Day tags 2023-08-22

soud požár řecko ruský země dítě hasič milión muž rok svět ukrajinský začít šéf americký cena místo město měsíc program

Tags with an unusual surge in popularity:

d3 holcové robotyne strýc timmermans antibiotik babišovi biatlonisté biatlonu buben county cutugno davidová drogový england fulton houška indisponovaného jarošík krčmář

Latest Published News for Each Tag

soud

Celní správa vrátila sběrateli zabavené sovětské rakety, link

Celní správa vrátila zabavené sovětské rakety původnímu majiteli. Tím je sběratel vojenské techniky z Valašskomeziříčska. Vysloužilé armádní zboží chtěl vyvézt do muzea ve Spojených státech. Zásilku ale celníci zabavili a majitel skončil před soudem kvůli podezření z nelegálního obchodování s vojenským materiálem. Soud ale letos sběratele zprostil obžaloby.

požár

Požáry v Řecku spálily území velké jako Praha. Předměstí Atén se evakuuje, link

Řecké úřady nařídily evakuaci obyvatel na předměstí Atén. Píše to agentura AFP s odvoláním na hasiče. K obydlené části obce Ano Liosia se přiblížil požár a reportér agentury viděl na místě hořící domy. V oblasti bydlí desítky tisíc lidí. Vážná je situace také ve městě Aspropyrgos, které se rovněž nachází nedaleko od Atén.

řecko

Hasiči vyrazili na pomoc do Řecka, link

Jen pár hodin poté, co Řecko využilo nabídku na pomoc českých hasičů, sestavil Hasičský záchranný sbor skupinu hasičů s technikou, která v úterý před čtrnáctou hodinou vyrazila na 1800 kilometrů dlouhou cestu na Balkán.

ruský

Surovikin byl zbaven funkce šéfa ruských vzdušných a kosmických sil, tvrdí média, link

Ruský generál Sergej Surovikin, zástupce velitele ruských jednotek nasazených na Ukrajině, byl odvolán z funkce šéfa vzdušných a kosmických sil. Na Telegramu to v úterý uvedl Alexej Venediktov, který stál v čele nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy až do jejího uzavření po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

země

Kraj Vysočina doveze na výstavu Země živitelka sumečka, mák i kmín, link

Ani letos nebude zastoupení Kraje Vysočina chybět na výstavě Země živitelka, jejíž 49. ročník začíná v Českých Budějovicích již ve čtvrtek. Vysočina se bude na šestidenní akci prezentovat už popatnácté, a to celou řadou svých vyhlášených regionálních produktů.

dítě

Pro rodiče nutnost, pro děti trauma. Nový zákon zmírní dopady rozvodů, link

Ministerstvo spravedlnosti v úterý představilo návrh nové legislativy o nesporných rozvodech, výživném a nepřijatelnosti tělesných trestů při výchově dětí. „Chceme, aby byly rozvody levnější, rychlejší a přátelštější. A také aby způsobily co nejmíň škod,“ říká poslankyně Eva Decroix. Legislativa by měla vejít v platnost ideálně na začátku roku 2025.

hasič

Hasiči vyrazili na pomoc do Řecka, link

Jen pár hodin poté, co Řecko využilo nabídku na pomoc českých hasičů, sestavil Hasičský záchranný sbor skupinu hasičů s technikou, která v úterý před čtrnáctou hodinou vyrazila na 1800 kilometrů dlouhou cestu na Balkán.

milión

Drsná pokuta! Trojnásobný král střelců označil šéfa za lháře a zaplatí více než dva miliony, link

Basketbalová NBA udělila hvězdě Philadelphie Jamesi Hardenovi pokutu 100.000 dolarů (2,2 milionu korun) za výhrůžky, že nebude plnit svou smlouvu, pokud nebude vyměněn do jiného klubu. Vedení soutěže se zabývalo výroky trojnásobného nejlepšího střelce zámořské basketbalové ligy na propagační akci v Číně, při níž šéfa klubu Daryla Moreyho veřejně označil za lháře. Podezření, že 76ers slíbili Hardenovi něco, co by bylo v rozporu s pravidly platového stropu, se ale nepotvrdilo.

muž

V Itálii zatkli falešného plastického chirurga. Rukama mu prošly stovky žen, link

Italská policie v Benátkách zadržela muže, který se patnáct let vydával za plastického chirurga. Podle úřadů přitom má jen základní vzdělání. Rukama třiačtyřicetiletého muže podle deníku La Stampa prošly stovky pacientů a o jeho vydání z Itálie žádá Rumunsko.

rok

Dělilo je téměř 50 let, spojila láska. Až teď mám sílu o tom mluvit, říká zpěvačka, link

Má za sebou nelehké životní období. Loni na jaře měla vážnou nehodu na skútru a na podzim zemřel muž jejího srdce – dirigent Libor Pešek, s nímž žila šestnáct let. „To, co jsem v našem životě prožila a viděla skrze jeho optiku, mě neskutečně ovlivnilo a zůstane to ve mně napořád,“ říká zpěvačka a herečka Dáša Zázvůrková o vztahu s mužem starším o 48 let.

svět

Příběh nejrychlejší ženy světa. Opuštěna matkou, marihuana, arogance i obdiv, link

Je divná. Afektovaná. Arogantní. I tak se o ní hovoří v atletickém zákulisí. Je ženou okázalých gest a mnohých skandálů. Ale zároveň je 23letá Sha’Carri Richardsonová mimořádnou atletkou s ohromným potenciálem. A od pondělního večera i mistryní světa v běhu na 100 metrů. S ohromným zástupem 2,5 milionu sledujících na Instagramu za sebou.

ukrajinský

Jen F-16 nestačí, musíme se bavit o zbraních, které ponesou, řekl Reznikov, link

Než se západní bojové letouny F-16 objeví na ukrajinském nebi, potrvá to ještě nejméně šest měsíců. Pro ukrajinská média to řekl tamní ministr obrany Oleksij Reznikov. A samotné stroje jsou podle něj jen jednou částí problému. Na řadu teď musí přijít debata o zbraních, které stíhačky ponesou.

začít

Táhněte pryč. Spojenci se před 100 lety začali stahovat z okupovaného Turecka, link

  1. srpna 1923 se začali spojenci stahovat z okupované Konstantinopole, dnes Istanbulu. Teprve v tu chvíli tak pro Turecko definitivně skončila první světová válka.

šéf

Španělský král pověřil sestavením nové vlády lídra lidovců. Podle Sáncheze je předurčen k nezdaru, link

Šéf španělských lidovců Alberto Feijóo se pokusí získat důvěru v parlamentu a stát se novým španělským premiérem. V úterý dostal pověření od krále Felipa VI. Jedná se o první pokus vytvořit vládu po červencových parlamentních volbách, lidovci však nemají v parlamentu většinu. O pověření usiloval i stávající premiér a šéf socialistů Pedro Sánchez.

americký

Muskův vliv znervózňuje americké elity. Obávají se, že podlehne Moskvě, link

Rozsáhlé podnikatelské impérium amerického miliardáře Elona Muska vyvolává u americké vlády obavy z jeho až přílišné moci. Současní i bývalí úředníci přiznávají, že se s vlivem šéfa SpaceX a Tesly setkávají na mnoha úrovních. Administrativu prezidenta Joe Bidena znepokojují možné snahy Ruska a Číny Muska získat na svou stranu.

cena

Tisícům lidí hrozí ceny energie nad stropem, „záchrannou“ nabídku zaspí, link

Účinnost vládních cenových stropů na energie se chýlí ke konci. Opatření, které mělo chránit domácnosti před růstem cen energií, vzhledem k příznivému vývoji na trhu pozbylo smysl. Stále ale představuje polštář pro stovky tisíc lidí, kteří v době vrcholu energetické krize podepsali smlouvy s vysokými cenami.

místo

Na řadě míst v Česku padly teplotní rekordy. V Brodě nad Dyjí bylo 35,6 stupně, link

Teploty v Česku se v úterý opět vyšplhaly nad 35 stupňů Celsia a nejtepleji bylo v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku, 35,6 stupně. Na desítkách míst padly teplotní rekordy. Překonány byly na téměř dvou pětinách ze 163 meteorologických stanic měřících 30 a více let. ČTK to řekli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

město

Dopravu ve Varech na závěr prázdnin ještě víc komplikují opravy průtahu, link

Cesta Karlovými Vary ze západu na východ se dál komplikuje. K rekonstrukci křižovatky u železničního přejezdu v Tuhnicích, jejímž investorem je město, se přidalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Začalo s opravami na průtahu městem. Průjezd krajskou metropolí se má zlepšit s novým školním rokem, kdy chce město vrátit dopravu do Západní ulice.

měsíc

Indové se modlí za zdárné středeční přistání na Měsíci, link

Indie by se ve středu mohla stát čtvrtou zemí světa, která dopraví své zařízení - bezposádkový přistávací modul Vikrám s vozítkem - na Měsíc, a zároveň prvním státem, který přistane nedaleko jižního pólu Měsíce. Agentura Reuters uvedla, že v Indii se v úterý 22. srpna konaly modlitby za úspěch mise, některé školy plánují pro žáky sledování přímého přenosu přistání a zájemci o kosmonautiku připravují oslavy.

program

Finanční jistota pro nejlepší tenisty. ATP chystá nový program, link

Tenisová asociace ATP spustí od příštího roku nový finanční pojistný program, který by měl hráčům zajistit dostatečný příjem i v případě dlouhodobého zranění. Plán Baseline, který dnes ATP představila na svém webu, počítá s tříletým zkušebním provozem. Týkat se bude tenistů, kteří budou ve světovém žebříčku figurovat do 250. místa.


d3

Na D3 u Tábora se převrátil kamion, vysypané dřevo zablokovalo směr na Budějovice, link

Kamion převážející dřevo se v úterý ráno převrátil na D3 u Tábora. Dálnice je ve směru na České Budějovice zavřená, vyproštění vozu bude trvat zřejmě několik hodin. Řidiči proto musí z dálnice sjet na silnici I/3 a úseku se vyhnout, uvedli policisté.

holcové

Babiš se omluvil novinářce Holcové za „Došlo Whatsappem“, link

Expremiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se omluvil investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové za loňský nepravdivý příspěvek. Omluvu Babišovi před týdnem nařídil Krajský soud v Praze.

robotyne

Ukrajinská armáda se probojovala do obce Robotyne, link

Ukrajinští vojáci se probojovali do obce Robotyne v Záporožské oblasti a evakuovali tam civilisty, uvedla dnes na telegramu náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. O ukrajinských úspěších u vsi Robotyne informovali i další ukrajinští vojenští činitelé. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ukrajinští vojáci dosáhli v posledních dvou dnech takticky významných zisků v Robotyne a východně od této vesnice. Agentura Reuters vývoj označila za potenciálně významný pokrok v ukrajinské ofenzívě proti ruským invazním silám.

strýc

Při střelbě ve Francii zemřelo desetileté dítě. Čtyři útočníky hledá policie, link

Desetileté dítě bylo v noci na úterý zabito při střelbě ve městě Nîmes na jihu Francie. Bylo se strýcem v jeho automobilu, který se stal terčem útoku nejméně čtyř střelců. Vyplývá to podle francouzské rozhlasové stanice Franceinfo z prvních zjištění policie. Podle agentury AFP byla střelba nejspíš vyřizováním účtů mezi drogovými gangy, které ve městě soupeří o vliv. Sedmadvacetiletý strýc nemá kriminální minulost a podle jedné z vyšetřovacích verzí mohlo jít o omyl, uvedla policie.

timmermans

Timmermans opouští Evropskou komisi, povede levici v nizozemských volbách, link

Evropský komisař pro klima Frans Timmermans v úterý podal demisi, neboť hodlá kandidovat v listopadových předčasných parlamentních volbách v Nizozemsku. Uvedla to v prohlášení Evropská komise (EK). Klimatickou agendu Timmermanse, který byl zároveň výkonným místopředsedou unijní exekutivy, převezme místopředseda Maroš Šefčovič ze Slovenska.

antibiotik

STALO SE DNES: Řecko bojuje s požáry, Patejdlův pohřeb bude na Strahově, link

V Řecku našli osmnáct spálených těl, nejspíš šlo o migranty. V Polsku se blíží parlamentní volby a předvolební kampaň se rozjela naplno. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek slíbil, že na podzim jeho resort zajistí dostatek antibiotik. Pohřeb slovenského hudebníka Václava Patejdla se bude konat 30. srpna v pražském Strahovském klášteře. USA vyzvaly své občany, aby okamžitě opustili Bělorusko.

babišovi

Babiš se musel omluvit novinářce. Nepravdivý příspěvek podle ní nabádá k šikaně, link

Za zveřejnění nepravdivého příspěvku na sociální síti se předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš omluvil investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové. Babišovi zveřejnění omluvy nařídil Krajský soud v Praze.

biatlonisté

Krčmář chybí v nominaci na MS v letním biatlonu, oporou bude Davidová, link

Čeští biatlonisté se musí obejít na mistrovství světa na kolečkových lyžích bez zdravotně indisponovaného Michala Krčmáře. Dvaatřicetiletý reprezentant se dál zotavuje z virové infekce a chybí v nominaci pro letní šampionát, který se uskuteční od čtvrtka do neděle ve slovenském Osrblie. Hlavní oporou bude obhájkyně dvou medailí Markéta Davidová. Biatlonový svaz o tom informoval na svém webu.

biatlonu

Krčmář chybí v nominaci na MS v letním biatlonu, oporou bude Davidová, link

Čeští biatlonisté se musí obejít na mistrovství světa na kolečkových lyžích bez zdravotně indisponovaného Michala Krčmáře. Dvaatřicetiletý reprezentant se dál zotavuje z virové infekce a chybí v nominaci pro letní šampionát, který se uskuteční od čtvrtka do neděle ve slovenském Osrblie. Hlavní oporou bude obhájkyně dvou medailí Markéta Davidová. Biatlonový svaz o tom informoval na svém webu.

buben

Trať z Bubnů na Výstaviště bude hotová za dva roky, projekt podraží o 7 miliard, link

Vlaky by na přestavěnou železniční trať mezi pražskými Bubny a Výstavištěm měly vyjet v polovině roku 2025, uvedl během návštěvy staveniště ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Stavba je součástí projektu modernizace železniční trati mezi pražským Masarykovým nádražím a Kladnem s odbočkou na Letiště Václava Havla v Praze.

county

Jedu do Atlanty, kde mě zatknou, oznámil Trump. Bude se muset vyplatit, link

Americký exprezident Donald Trump plánuje návštěvu státu Georgia, kde čelí obvinění ze spiknutí kvůli snaze zvrátit svou porážku v prezidentských volbách z roku 2020. Zprávu televize CNN, podle níž se sledovaná událost uskuteční ve vězení v okrese Fulton County, potvrdil Trump v prohlášení na své sociální síti Truth Social.

cutugno

Zemřel slavný italský zpěvák Toto Cutugno. Autorovi hitu L’Italiano bylo 80 let, link

V Miláně dnes zemřel italský zpěvák a skladatel Toto Cutugno, který se proslavil svými hity v 80. letech minulého století. Podle agentury ANSA o tom informoval zpěvákův manažer. Hudebník, který v červenci oslavil 80. narozeniny, podle něj trpěl vážnou nemocí, která se v uplynulých měsících zhoršila.

davidová

Krčmář chybí v nominaci na MS v letním biatlonu, oporou bude Davidová, link

Čeští biatlonisté se musí obejít na mistrovství světa na kolečkových lyžích bez zdravotně indisponovaného Michala Krčmáře. Dvaatřicetiletý reprezentant se dál zotavuje z virové infekce a chybí v nominaci pro letní šampionát, který se uskuteční od čtvrtka do neděle ve slovenském Osrblie. Hlavní oporou bude obhájkyně dvou medailí Markéta Davidová. Biatlonový svaz o tom informoval na svém webu.

drogový

Američané prohrávají s fentanylem. Obětí drogy přibývá, vznikají „zombie“ čtvrtě, link

Spojené státy bojují proti fentanylu a smrtící epidemii se jim stále nedaří zastavit. Tato syntetická látka způsobila v americké drogové sféře revoluci. Je silná a stačí jí nepatrné množství. Snáze se tak vyrábí i pašuje. A snadno dokáže i zabíjet. Na nebezpečí fentanylu nyní v New Yorku upozornily rodiny, které droga připravila o nejbližší.

england

Vaclík do MLS? Brankář je blízko dohodě s New England Revolution, link

Tak se nakonec zřejmě dočká přestupu. Fotbalový brankář Tomáš Vaclík podle serveru The Athletic zamíří do New England Revolution. Druhý nejlepší tým Východní konference MLS a český reprezentant jsou prý blízko dohodě.

fulton

Jedu do Atlanty, kde mě zatknou, oznámil Trump. Bude se muset vyplatit, link

Americký exprezident Donald Trump plánuje návštěvu státu Georgia, kde čelí obvinění ze spiknutí kvůli snaze zvrátit svou porážku v prezidentských volbách z roku 2020. Zprávu televize CNN, podle níž se sledovaná událost uskuteční ve vězení v okrese Fulton County, potvrdil Trump v prohlášení na své sociální síti Truth Social.

houška

Pětibojaři Houška a Tůma byli na MS šestí ve štafetě, link

Moderní pětibojaři Matouš Tůma a Filip Houška obsadili na úvod mistrovství světa v britském Bathu šesté místo ve štafetě. Od zopakování loňského nečekaného bronzu z šampionátu v Alexandrii je v závěrečném běhu se střelbou dělilo 29 sekund. Zvítězili Egypťané Mutáz Muhamad a Ahmad Hamid před dvojicemi z Maďarska a Jižní Koreje.

indisponovaného

Krčmář chybí v nominaci na MS v letním biatlonu, oporou bude Davidová, link

Čeští biatlonisté se musí obejít na mistrovství světa na kolečkových lyžích bez zdravotně indisponovaného Michala Krčmáře. Dvaatřicetiletý reprezentant se dál zotavuje z virové infekce a chybí v nominaci pro letní šampionát, který se uskuteční od čtvrtka do neděle ve slovenském Osrblie. Hlavní oporou bude obhájkyně dvou medailí Markéta Davidová. Biatlonový svaz o tom informoval na svém webu.

jarošík

Jarošík po dvou měsících končí v Rusku. Důvodem mají být rodinné záležitosti, link

Když se před více než dvěma měsíci začalo spekulovat o tom, že by bývalý kouč Teplic Jiří Jarošík mohl zamířit do Ruska jako hlavní trenér Orenburgu, spousta lidí se tomu podivovala a trenéra zatracovala. O několik týdnů později už je jasné, že Jarošík v Rusku po dvouměsíční anabázi kvůli rodinným důvodům končí.

krčmář

Krčmář chybí v nominaci na MS v letním biatlonu, oporou bude Davidová, link

Čeští biatlonisté se musí obejít na mistrovství světa na kolečkových lyžích bez zdravotně indisponovaného Michala Krčmáře. Dvaatřicetiletý reprezentant se dál zotavuje z virové infekce a chybí v nominaci pro letní šampionát, který se uskuteční od čtvrtka do neděle ve slovenském Osrblie. Hlavní oporou bude obhájkyně dvou medailí Markéta Davidová. Biatlonový svaz o tom informoval na svém webu.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.