Day tags 2023-08-24

ruský požár zemřít hasič člověk muž liga město finále plzeň praha uvést český 25 firma miliarda milión smrt soud ukrajina

Tags with an unusual surge in popularity:

taussig kaplici masopust mačetou norsko bazar cyril důležitost egyptu hunterovou jednotlivec kajakář kanoista kojeneckou kupní letuška liptákovi luisem lysak nejmenovaní

Latest Published News for Each Tag

ruský

Vladimir Putin se vyjádřil ke smrti Prigožina. Poslal vzkaz jeho rodině, link

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil soustrast všem pozůstalým po pádu letadla s vůdcem soukromé žoldnéřské armády Jevgenijem Prigožinem. Putin podle státní agentury TASS uvedl, že Prigožin se ve středu, kdy se letadlo zřítilo v ruské Tverské oblasti, právě vrátil z Afriky. Označil jej za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby, a uvedl, že vyšetřování pádu stroje si vyžádá čas. Agentura Reuters označila Putinovy výroky za první potvrzení Prigožinovy smrti Kremlem.

požár

STALO SE DNES: Muž na Žižkově usmrtil ženu, Řekové dál bojují s požáry, link

Muž na pražském Žižkově usmrtil ženu a další zranil, policie ho zadržela. Rusové u Prigožinova sídla zapalují svíčky. Někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je v nemocnici. Řekové dál bojují s lesními požáry, na pomoc jim dorazil konvoj českých hasičů. Ve věku 74 let zemřel významný filmový historik a scenárista Pavel Taussig. Přinášíme přehled čtvrtečních událostí.

zemřít

Ve věku 74 let zemřel filmový historik, scenárista a publicista Pavel Taussig, link

Zlín - Dnes zemřel filmový historik, scenárista a publicista Pavel Taussig. Bylo mu 74 let. Na facebooku o tom informoval Zlín Film Festival. Taussig na něm zanechal výraznou a nezapomenutelnou…

hasič

Něco takového jsme nezažili, říkají vyčerpaní řečtí hasiči. Do akce jdou Češi, líčí reportér Novinek, link

Ve čtvrtek vypukly další rozsáhlé požáry zhruba 30 kilometrů severně od řeckého města Alexandroupoli, kde hašení komplikuje horský terén. Zasahuje zde množství řeckých hasičů a dva vrtulníky. Hasiči pracují dnem i nocí a v jejich tvářích se zračí vyčerpání. Brzy by se ale měli dočkat pomoci českých hasičů. Ti už jsou na místě a připravují se k zásahu, popisuje přímo z místa reportér Novinek.

člověk

Lidé se dnes mohou přijít naposledy rozloučit s muzikantem Janem Kalinou, link

Praha - V pražském krematoriu ve Strašnicích se dnes odpoledne mohou lidé přijít naposledy rozloučit s muzikantem a frontmanem kapely Sto zvířat Janem Kalinou. Skladatel a kapelník skupiny,…

muž

Shrnutí výsledků tenisových turnajů mužů a žen, link

Tenisový turnaj mužů ve Winston-Salemu v USA (tvrdý povrch, dotace 850,680 dolarů):

Dvouhra - 3. kolo:

Lehečka (5-ČR) - Koepfer (Něm.) 6:3, 3:6, 6:4, Čorič (1-Chorv.) - Mmoh (USA) 6:4, 6:7 (3:7), 6:3, Purcell (Austr.) - Griekspoor (2-Niz.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:2), Djere (4-Srb.) - Michelsen (USA) 6:4, 6:4, Báez (6-Arg.) - Vukic (9-Austr.) 6:4, 4:6, 6:4, Gasquet (12-Fr.) - Nakashima (USA) 2:6, 6:4, 6:4, J. M. Cerúndolo (Arg.) - Kumar (USA) 7:5, 6:3.

Čtvrtfinále:

Korda (3-USA) - Gasquet (12-Fr.) 4:6, 6:1, 7:6 (9:7).

Tenisový turnaj žen v Clevelandu (tvrdý povrch, dotace 271.363 dolarů):

Dvouhra - 2. kolo:

Sorribesová (Šp.) - Kuděrmětovová (3-Rus.) 6:4, 6:1, Stephensová (9-USA) - Andrejevová (Rus.) 6:3, 6:3.

Čtvrtfinále:

Ču Lin (Čína) - Garciaová (1-Fr.) 6:4, 6:1, Alexandrovová (4-Rus.) - Wang Sin-jü (Čína) 5:7, 6:0, 7:5.

Kvalifikace na tenisové US Open v New Yorku:

Muži - 1. kolo:

Menšík (ČR) - Fognini (It.) 1:6, 6:1, 6:1, Cressy (13-USA) - Kopřiva (ČR) 6:3, 6:3.

Ženy - 1. kolo:

Wang Ja-fan (15-Čína) - Bejlek (ČR) 6:0, 6:0, Čang So-čong (Korea) - Havlíčková (ČR) 6:1, 7:6 (7:5).

Tenisový challenger v Praze (antuka, dotace 36.000 eur):

Dvouhra - čtvrtfinále:

Vacherot (8-Mon.) - Paulson (ČR) 7:6 (7:5), 6:2.

liga

Neměli jsme drajv, který nás zdobil, litoval kapitán Sparty, link

Složil úspěšný reparát za selhání v nedávném penaltovém rozstřelu s Kodaní v odvetě 3. předkola Ligy mistrů. Po čtvrtečním utkání na stadionu Dinama Záhřeb měl ale kapitán Sparty Ladislav Krejčí mizernou náladu. Chorvatský mistr totiž třemi góly úvodní zápas play off Evropské ligy otočil, český šampion je nyní spíš blíž až třetí pohárové soutěži, Konferenční lize.

město

Bojíme se, ale hasit musíme, řekl řecký dobrovolník reportérovi Novinek. V akci jsou už i Češi, link

Slunce pomalu zapadá, situace v kopcovitých oblastech nad řeckým městem Alexandroupoli se ale příliš nelepší. Dvacet kilometrů od města se připravuje obrana vesnice Aisymi, popisuje neustávající boj s plameny v Řecku reportér Novinek.

finále

Paříž, Wimbledon, New York. Do třetice Češka v grandslamovém finále?, link

Laik žasne, odborník se diví. Od 9. do 12. místa světového žebříčku tenistek se seřadil český čtyřblok, na předchozích dvou grandslamech se navíc dvě Češky probily do finále. Karolíně Muchové titul v Paříži ještě unikl, ale Markéta Vondroušová si na vítěznou trofej ve Wimbledonu sáhla. Jak teď dopadnou na US Open?

plzeň

Slavia s Plzní nakročily k postupu do skupin. Sparta musí v odvetě zabrat, link

Skupinovou fázi evropských pohárů mají sice fotbalisté Sparty jistou, nicméně boj o „lepší“ Evropskou ligu zatím prohrávají. V úvodním utkání čtvrtého předkola v Záhřebu podlehli 1:3 a v domácí odvetě mají co napravovat. Do stejné soutěže může proniknout i Slavia, která první krok zvládla a porazila Zorju 2:0, zahodila však spoustu dalších šancí. Vítězství bere také Plzeň, která si daleko od domova poradila s kazachstánskou Kostanají 2:1.

praha

Přehled změn úsporného balíčku schválených stranami vládní koalice, link

Praha - Přehled změn konsolidačního balíčku schválených stranami vládní koalice na jednání 23. srpna:…

uvést

Vladimir Putin se vyjádřil ke smrti Prigožina. Poslal vzkaz jeho rodině, link

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil soustrast všem pozůstalým po pádu letadla s vůdcem soukromé žoldnéřské armády Jevgenijem Prigožinem. Putin podle státní agentury TASS uvedl, že Prigožin se ve středu, kdy se letadlo zřítilo v ruské Tverské oblasti, právě vrátil z Afriky. Označil jej za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby, a uvedl, že vyšetřování pádu stroje si vyžádá čas. Agentura Reuters označila Putinovy výroky za první potvrzení Prigožinovy smrti Kremlem.

český

Českou medailovou naději oštěpaře Vadlejcha čeká na MS kvalifikace, link

Budapešť - Největší česká medailová naděje Jakub Vadlejch vstoupí dnes do bojů na mistrovství světa v atletice. Kvalifikace oštěpařů je v Budapešti na programu od 10:10, stříbrný…

25

Čeští volejbalisté prohráli v generálce na ME se Srbskem ve třech setech, link

Čeští volejbalisté neuspěli ani ve druhém přípravném utkání proti Srbsku. V generálce na mistrovství Evropy dnes v Bělehradě soupeři podlehli 0:3 po setech 21:25, 20:25 a 16:25.

firma

Léky z Koreje? Zůstalo u slibů. Asijským firmám se dovoz do Česka nevyplatí, link

Výpadky antibiotik i jiných léků trvají téměř rok. Zástupci vlády na jaře tvrdili, že je dodá Jižní Korea. Jenže asijské farmaceutické firmy by musely kvůli vyvážení léků do Česka investovat. Dovoz levných léků se jim nevyplatí, míní odborníci.

miliarda

ČEPS dá za plynové zásobníky 8,68 miliardy. Nákup musí schválit regulátor, link

Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS koupí od německé společnosti RWE provozovatele šesti tuzemských zásobníků plynu za 360 milionů eur, tedy přes 8,68 miliardy korun. Ve čtvrtek obě společnosti uzavřely kupní smlouvu.

milión

Dýňové latte od Starbucks slaví dvacetiny. Každoročně přiláká miliony lidí, link

Šály, padající listí, oranžová a dýňové latte. Starbucksu se před dvaceti lety podařilo do života milionů lidí po celém světě prodat chuť podzimu. Dýňová specialita slaví už druhé kulatiny a její obliba stále roste.

smrt

Prigožinova smrt bude test houževnatosti jeho afrických žoldáků, míní Britové, link

Smrt šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina otestuje houževnatost operací tisícovek žoldnéřů působících v Mali, Středoafrické republice a Libyi. Píše to britská veřejnoprávní BBC. Britský deník The Guardian připomíná, že „africká říše“ Wagnerovy skupiny z velké části spoléhala na „bezskrupulózní konexe“, které Prigožin a jeho společníci pěstovali celé roky.

soud

O důchodech veřejně? Zvažuji to, říká předseda Ústavního soudu Josef Baxa, link

Nový šéf Ústavního soudu Josef Baxa má před sebou mnoho obtížných úkolů i vytčených cílů. K nim patří například větší otevřenost této respektované, ale občanům poněkud vzdálené instituce.

ukrajina

Norsko má dodat Ukrajině stíhačky F-16, link

Norsko by se mělo stát třetí zemí Severoatlantické aliance, která daruje Kyjevu stíhací letouny F-16. Informaci uvedla ve čtvrtek norská televize TV2 bez udání počtu strojů. Několik desítek těchto stíhaček se před několika dny zavázaly dodat Ukrajině Dánsko a Nizozemsko.


taussig

Ve věku 74 let zemřel filmový historik, scenárista a publicista Pavel Taussig, link

Byl autorem scénáře k filmu Kolja, ale také mnoha knih a televizních pořadů o tuzemské kinematografii a osudech filmových hvězd.

kaplici

Tragédie v Kaplici: Při srážce osobního auta s kamionem zemřeli tři lidé, link

Nehody na jihočeských silnicích si ve čtvrtek 24. srpna vyžádaly již čtyři lidské životy. Dopoledne na silnici ze Strakonic na Přední Zborovice po srážce s kamionem zemřel motocyklista a krátce po 14. hodině se stala tragická nehoda na hlavním tahu na Dolní Dvořiště v Kaplici. V osobním autě zemřeli dva lidé a v kamionu řidič.

masopust

Masopust ukončil gólový půst až napodruhé a byl šťastný za důležitou branku, link

Praha - Slávistického fotbalistu Lukáše Masopusta potěšilo, že se po deseti měsících konečně dočkal soutěžního gólu. V dnešním úvodním utkání závěrečného 4. předkola Evropské…

mačetou

Muž s mačetou útočil na Frýdecko-Místecku. Po zneškodnění policejní hlídkou zemřel, link

Incident s agresivním mužem ozbrojeným mačetou ve středu řešili policisté na Frýdecko-Místecku. Muž během zákroku, kdy měl napadat hlídku, upadl do bezvědomí, načež při převozu do nemocnice zemřel. Případ si převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

norsko

Norsko má dodat Ukrajině stíhačky F-16, link

Norsko by se mělo stát třetí zemí Severoatlantické aliance, která daruje Kyjevu stíhací letouny F-16. Informaci uvedla ve čtvrtek norská televize TV2 bez udání počtu strojů. Několik desítek těchto stíhaček se před několika dny zavázaly dodat Ukrajině Dánsko a Nizozemsko.

bazar

Češi přišli kvůli podvodům na on-line bazarech o stovky milionů korun, link

Jen letos do července se celkový počet nahlášených skutků v kyberprostoru zvýšil o 11 procent.

cyril

BRICS se chce rozšířit. Zve k sobě ropné vládce z Perského zálivu, včetně Íránu, link

Skupina zemí BRICS na summitu v Johannesburgu tento týden rozhodla, že pozve šest zemí, aby se staly novými členy bloku. Pozvánku pošle Argentině, Egyptu, Íránu, Etiopii, Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům, oznámil prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa.

důležitost

Ukrajinci si připomínají Den nezávislosti. Zelenskyj hovořil o důležitosti všech lidí i činů, link

Ukrajina si ve čtvrtek připomíná 32. výročí nezávislosti na Sovětském svazu. Zároveň je to přesně rok a půl od okamžiku, kdy zemi napadla ruská invazní vojska. Prezident Volodymyr Zelenskyj při této příležitosti hovořil o důležitosti každého člověka. Každý je potřebný, zdůraznil v předtočeném projevu.

egyptu

BRICS se chce rozšířit. Zve k sobě ropné vládce z Perského zálivu, včetně Íránu, link

Skupina zemí BRICS na summitu v Johannesburgu tento týden rozhodla, že pozve šest zemí, aby se staly novými členy bloku. Pozvánku pošle Argentině, Egyptu, Íránu, Etiopii, Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům, oznámil prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa.

hunterovou

Vondroušová zahájí US Open proti kvalifikantce, Muchová vyzve Hunterovou, link

Wimbledonská vítězka a nejvýše nasazená česká tenistka Markéta Vondroušová zahájí US Open proti hráčce z kvalifikace a v případě postupu až do čtvrtfinále může narazit stejně jako před několika týdny v Londýně na Američanku Jessicu Pegulaovou. Karolína Muchová vyzve v úvodu posledního grandslamového turnaje roku ve Flushing Meadows Storm Hunterovou z Austrálie. Petra Kvitová se utká se Španělkou Cristinou Bucsaovou. Rozhodl o tom dnešní los v New Yorku.

jednotlivec

Družstvo střelců na trap získalo na MS bronz, Liptákovi těsně uteklo finále, link

Čeští střelci na trap Jiří Lipták, Pavel Vaněk a David Kostelecký získali na mistrovství světa v Baku bronz v družstvech. V soutěži jednotlivců úřadující olympijský vítěz Lipták ze sedmého místa těsně neprošel do finále.

kajakář

Kanoista Fuksa i kajakář Dostál jsou na MS ve finále olympijského kilometru, link

Kanoista Martin Fuksa i kajakář Josef Dostál se na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Duisburgu probojovali do finále na olympijské trati 1000 metrů. Po středečních triumfech v rozjížďkách dnes Fuksa v druhém soutěžním dnu v Německu vyhrál i semifinálovou jízdu, Dostál v té své dopádloval druhý. V neolympijské disciplíně K2 na 1000 metrů se do bojů o medaile probojovali také Michal Kulich a Jan Vorel. Finálové jízdy jsou na programu v sobotu.

kanoista

Kanoista Fuksa i kajakář Dostál jsou na MS ve finále olympijského kilometru, link

Kanoista Martin Fuksa i kajakář Josef Dostál se na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Duisburgu probojovali do finále na olympijské trati 1000 metrů. Po středečních triumfech v rozjížďkách dnes Fuksa v druhém soutěžním dnu v Německu vyhrál i semifinálovou jízdu, Dostál v té své dopádloval druhý. V neolympijské disciplíně K2 na 1000 metrů se do bojů o medaile probojovali také Michal Kulich a Jan Vorel. Finálové jízdy jsou na programu v sobotu.

kojeneckou

Vyšší daň bude na kojeneckou vodu i hygienické potřeby. Michálek: Nebyla shoda, link

Pro další změny sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) ve vládním konsolidačním balíčku, například na kojeneckou a minerální vodu či menstruační pomůcky, nebyly všechny koaliční strany. Na dotaz ČTK to uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. O možnosti změn se diskutovalo, neměly však dostatečnou podporu.

kupní

ČEPS dá za plynové zásobníky 8,68 miliardy. Nákup musí schválit regulátor, link

Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS koupí od německé společnosti RWE provozovatele šesti tuzemských zásobníků plynu za 360 milionů eur, tedy přes 8,68 miliardy korun. Ve čtvrtek obě společnosti uzavřely kupní smlouvu.

letuška

Na letadle něco montují, hlásila zesnulá letuška před startem Prigožinova tryskáče, link

Zesnulá letuška ze zříceného letounu šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina si krátce před středečním startem stěžovala blízkým na zpoždění odletu „kvůli neplánované údržbě nebo opravě“. Zpráva, kterou postupně přebírají světová média, pochází z již dříve citovaného telegramového účtu VČK-OGPU. Nahrává spekulacím, že do Prigožinova tryskáče kdosi nastražil výbušninu.

liptákovi

Družstvo střelců na trap získalo na MS bronz, Liptákovi těsně uteklo finále, link

Čeští střelci na trap Jiří Lipták, Pavel Vaněk a David Kostelecký získali na mistrovství světa v Baku bronz v družstvech. V soutěži jednotlivců úřadující olympijský vítěz Lipták ze sedmého místa těsně neprošel do finále.

luisem

Chytal se za rozkrok, líbal na ústa. FIFA zahájila řízení s šéfem španělského svazu, link

Světová federace FIFA zahájila disciplinární řízení s prezidentem španělského svazu Luisem Rubialesem kvůli jeho důvěrnému chování k fotbalistkám.

lysak

Rusko zaútočilo na Dnipro, několik lidí je zraněných, link

Město Dnipro na jihovýchodě Ukrajiny ve čtvrtek brzy ráno poznamenaly silné výbuchy, na město zaútočila ruská armáda, informoval ruskojazyčný server BBC. Úder si vyžádal sedm zraněných, uvedl na Telegramu šéf správy Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

nejmenovaní

Podle Američanů Prigožinův letoun sestřelila raketa. Odpálit ji měli z Ruska, link

Spojené státy se domnívají, že soukromý letoun, který se ve středu zřítil v ruské Tverské oblasti a ve kterém byl zřejmě šéf Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin, sestřelila raketa země-vzduch odpálená z území Ruska. Agentuře Reuters to ve čtvrtek řekli dva nejmenovaní američtí činitelé.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.