Day tags 2023-08-31

liga evropský dítě koruna skupina cena mistr soud kolo novela požár pražský ukrajinský člověk britský policie rok ruský zdražit ředitel

Tags with an unusual surge in popularity:

johannesburgu babišovi baleka důchodech farský hendrych ludvík moneta nerudová 140 adamovou arisu chao crvenou danuše desetkrát dieselu disciplinární fixovanou jurásek

Latest Published News for Each Tag

liga

Vadlejch vyhrál mítink Diamantové ligy v Curychu, Juška byl čtvrtý, link

Oštěpař Jakub Vadlejch vyhrál mítink Diamantové ligy v Curychu. Hodil 85,86 metru a podařila se mu odveta za nedělní soutěž na mistrovství světa v Budapešti, kde získal bronz. Olympijský šampion a čerstvý mistr světa Níradž Čopra z Indie za ním skončil o 15 centimetrů druhý. Těsně pod stupni vítězů se umístil při prvním letošním startu v Diamantové lize dálkař Radek Juška, který výkonem 804 centimetrů obsadil čtvrtou příčku.

evropský

Sparta a Slavia mohou narazit na West Ham, Liverpool či Leverkusen, link

Monte Carlo - Fotbalisté Sparty, Slavie a Plzně se den po postupu dozví jména soupeřů v evropských pohárech. Pražským klubům dnešní los v Monaku ve 13 hodin přidělí protivníky v Evropské…

dítě

Kladenští policisté hledají matku s dvouměsíčním synem, dítě potřebuje lékaře, link

Kladenští kriminalisté vyhlásili pátrání po osmadvacetileté Dominice Rožánkové a jejím dvouměsíčním synovi. Kvůli zdravotním komplikacím musí dítě pravidelně každý měsíc vyšetřit lékař, nyní se ale žena na kontrolu s chlapcem nedostavila. Matka s kojencem naposledy pobývala v Dětském centru v Kladně, kam se ale nevrátila.

koruna

Manchester City koupí za 1,5 miliardy korun záložníka Nunese, link

Portugalský záložník Matheus Nunes se dočká vytouženého přestupu z Wolverhamptonu do Manchesteru City. Odchod pětadvacetiletého fotbalisty dnes potvrdil trenér Wolves Gary O’Neil. Podle BBC zaplatí úřadující vítězové anglické ligy a Ligy mistrů za Nunese 53 milionů liber (1,49 miliardy korun).

skupina

Nejlepší dárek, smál se oslavenec Koubek po postupu. Trochu ho zkásnu, opáčil pokladník, link

K pátečním dvaasedmdesátinám nemohl doufat v nic jiného než postup. A svěřenci Miroslava Koubka se řádně činili. V odvetě play-off o účast ve skupině Konferenční ligy přejeli kazašský Tobol Kostanaj 3:0 a zkušený kouč si tak poprvé v bohaté kariéře vyzkouší, jaké to je vést mužstvo v základní skupině evropských pohárů. „Lepší dárek jsem dostat nemohl,“ prohlásil dobře naladěný veterán mezi trenéry.

cena

Francie se dohodla s některými prodejci a výrobci potravin na snížení cen, link

Francouzská vláda se dohodla s prodejci a výrobci potravin na zintenzivnění boje proti inflaci, uvedl ve čtvrtek ministr financí Bruno Le Maire. Dodal nicméně, že některé podniky, například britsko-nizozemský producent spotřebního zboží Unilever, švýcarská potravinářská firma Nestlé či americký výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo, se k dohodě odmítly připojit. Firmy se podle ministra v rámci dohody zavázaly zmrazit nebo snížit ceny u 5000 výrobků denní potřeby.

mistr

Olatunji naplnil šifru mistra Haraslína, odmítl prodloužení a trefil postup do Evropské ligy, link

Snili o Lize mistrů, na podzim si zahrají aspoň Evropskou ligu. Fotbalisté pražské Sparty porazili v odvetě závěrečného předkola Dinamo Záhřeb 4:1 a odmítli tak sestup až do Konferenční ligy. Na Letné opět hrozilo prodloužení, k němuž došlo před dvěma týdny v dramatické bitvě s Kodaní. Hrdinou se však stal Victor Olatunji. Letní posila z Nigérie rozhodla tři minuty před koncem o postupu do základní skupiny EL, která se losuje v pátek po poledni.

soud

Trump se cítí nevinen v kauze pokusu o zvrácení výsledků voleb v Georgii. K tamnímu soudu nedorazí, link

Bývalý americký prezident Donald Trump odmítl obvinění, že se pokusil protizákonně zvrátit výsledky prezidentských voleb ve státě Georgie. Vyplývá to podle tiskových agentur z příslušného soudního dokumentu. Podle agentury AP se Trump nezúčastní slyšení, jehož termín stanovil soud v Georgii na příští středu. Na něm se měli exprezident a dalších osmnáct spoluobviněných po čtení obžaloby vyjádřit právě k otázce viny. Trump je z pokusu o volební podvod v Georgii obžalován také na federální úrovni.

kolo

Sabalenková postoupila na US Open do 3. kola, nezaváhal ani Sinner, link

New York - Světová dvojka Běloruska Aryna Sabalenková postoupila do 3. kola tenisového US Open. Vítězka letošního Australian Open porazila Britku Jodie Burrageovou jasně 6:3, 6:2. Mezi muži…

novela

Prezident bude informoval veřejnost o svém postoji k penzijní novele, link

Praha - Prezident Petr Pavel dnes zveřejní své výhrady k vládní penzijní novele. Mluvčí hlavy státu Markéta Řeháková po čtvrtečním jednání prezidenta s premiérem Petrem Fialou (ODS)…

požár

Ničivé požáry v Řecku stále neustávají. U národního parku hasili i Češi, link

V Řecku opět nabraly na síle požáry v národním parku Dadia u hranic s Tureckem, evakuovat se tam museli obyvatelé dalších vesnic, které plameny ohrožovaly. U obce Jannuli celou noc pomáhali i čeští hasiči, sdělila jejich mluvčí Martina Götzová. Požáry v Řecku hoří nepřetržitě už skoro dva týdny, navzdory nasazení několika stovek hasičů včetně posil ze zahraničí se je stále nedaří dostat pod kontrolu.

pražský

Praha Sobě žádá šéfku TOP 09 o rozpuštění pražské buňky kvůli Pospíšilovi, link

Praha Sobě se obrátí na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou s výzvou, aby kvůli informacím médií o roli náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) v korupční kauze Dozimetr rozpustila pražskou buňku strany. Vedení uskupení se chce také v pondělí sejít se zástupci koaličních Pirátů a STAN a jednat s nimi o podpoře Pospíšilova odvolání z funkce. Pospíšil pochybení odmítá.

ukrajinský

Ukrajinské zbraně zasáhly cíl vzdálený 700 kilometrů, pochlubil se Zelenskyj, link

Ukrajinské armádě se podařilo prostřednictvím vlastních zbraní dalekého dosahu zasáhnout a zničit cíl vzdálený 700 kilometrů. Na Telegramu to s odkazem na pravidelné hlášení ministerstva strategického průmyslu ve čtvrtek napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

člověk

Přes 40 lidí zemřelo při vojenském zásahu proti násilné demonstraci v Kongu, link

Kinshasa - Přes 40 lidí zemřelo a 56 bylo zraněno při středečním vojenském zásahu proti násilné demonstraci proti OSN a dalším zahraničním organizacím ve východokonžském města…

britský

Jehňata krále Karla III. unesly veganky. Mazlí se s nimi v dodávce a slibují jim lepší život, link

Únosem tří jehňat z královského stáda britského monarchy Karla III. chtěla trojice veganek upozornit na problematiku ochrany zvířat. Pozornost na sebe sice dámy strhly, zároveň si ale vykoledovaly oplétačky se zákonem. V úterý na to upozornil britský The Daily Mail.

policie

Ministerstvo dál řeší, koho pověří vedením IKEMu. Náměstka Malého prý prověřuje policie, link

Ministerstvo zdravotnictví dál řeší, koho po bývalém řediteli Michalu Stiborkovi pověří vedením Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Mluvčí Ondřej Jakob to uvedl v reakci na podezření, které ve čtvrtek přinesl server Seznam Zprávy ohledně statutárního náměstka Jiřího Malého, jenž po Stiborkově rezignaci instituci vede. Stiborek rezignoval před dvěma týdny, v pondělí v IKEM zasahovala policie. Prověřuje podezření z vydírání, korupce a manipulace veřejné zakázky.

rok

Narozeniny génia autodesignu. Navrhl nejslavnější lamborghini i ztracené BMW, link

Rok 1938 byl pro Itálii naprosto výjimečný. Jaká supernova tehdy před pětaosmdesáti lety ozářila vesmír, už asi nezjistíme, ten rok se ovšem rodili géniové automobilového designu: Giorgetto Giugiaro, Marcello Gandini, Ercole Spada a Leonardo Fioravanti. Co jméno, to dodnes žijící absolutní superstar. Kdo z nich je nejlepší, se říci nedá. Gandini v sobě ovšem přece jen určitou výjimečnost má.

ruský

České úřady prověřují podnikání Putinova spojence Vekselberga, link

České úřady prověřují majetek tří ruských zbrojařů. Kromě Borise Obnosova a Vladimira Jevtušenka, kteří jsou na českém sankčním seznamu, je zajímá i podnikání Viktora Vekselberga. Tajné služby a Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT analyzují jeho možný vliv na společnost Safina, které se oficiálně zbavil ještě před začátkem loňské otevřené ruské invaze na Ukrajinu.

zdražit

Povinné ručení podraží v příštím roce v průměru o desetinu, link

Povinné ručení se řidičům příští rok zvedne v průměru asi o desetinu. Rizikovým skupinám, jako jsou třeba mladí do osmadvaceti let z velkých měst, mohou ceny růst víc, naopak lidé ve věku kolem čtyřiceti a z malých obcí mohou počítat se zdražením zhruba o procento.

ředitel

Z Britského muzea dlouhodobě mizely artefakty staré i tisíce let, ředitel rezignoval, link

Britské muzeum v Londýně řeší skandál kolem podezření z krádeží ve svých sbírkách. Dlouhodobě z nich mizely drobné předměty, které pak končily v aukcích. Z depozitářů jednoho z nejvýznamnějších muzeí na světě se ztratily artefakty staré i několik tisíc let. Kvůli případu už rezignoval ředitel prestižní instituce.


johannesburgu

Požár pětipatrového domu v centru Johannesburgu, zatím přes 50 mrtvých, link

Desítky mrtvých a zraněných si ve čtvrtek vyžádal požár v nejlidnatějším městě Jihoafrické republiky Johannesburgu. Podle agentury AP krizové složky hlásí, že o život podle dosavadních informací přišlo nejméně 52 lidí.

babišovi

Prohrajte, jinak zemřete. Policie odložila případ výhrůžného dopisu Babišovi, link

Policie odložila prověřování případu anonymního výhrůžného dopisu, který Andreji Babišovi přišel před druhým kolem prezidentských voleb. Nepodařilo se totiž zjistit pachatele. O dopisu se Babiš zmínil 24. ledna na tiskové konferenci, zrušil kvůli němu i svou kontaktní kampaň. Informaci České televize (ČT) ve čtvrtek ČTK potvrdila mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

baleka

Novým šéfem Pražské plynárenské je Ludvík Baleka, nahradil Pacovského, link

Novým předsedou představenstva Pražské plynárenské je Ludvík Baleka. Ve firmách skupiny působí od roku 2018, v minulosti pracoval i v dalších energetických společnostech jako například ČEZ nebo MND. Ve funkci nahradil Martina Pacovského, kterého v pondělí odvolala dozorčí rada společnosti.

důchodech

Změny ve valorizacích penzí zrušíme, plánuje ANO. Opozice s koalicí se neshodnou ani na tom, zda spolu jednají, link

ANO, dostane-li se k moci, je podle jeho místopředsedy Richarda Brabce připraveno zrušit změny v důchodech, které prosadila nynější vláda. Poslanec ODS Jiří Havránek je přesvědčen, že se silnější z dvojice opozičních hnutí staví tak důrazně proti reformě hlavně proto, že mění nastavení systému zavedené za vlády ANO. Koaliční a opoziční politici se neshodují ani v tom, zda spolu vůbec jednají o dalších chystaných změnách. Podle Brabce dostala opozice od ministerstva práce jen dotazník. Poslanci Brabec a Havránek hovořili o důchodových změnách a konsolidaci veřejných financí v Událostech, komentářích.

farský

STAN povedou do eurovoleb Nerudová a exposlanec Farský, link

Hnutí se samostatnou kandidátkou Starostové a osobnosti pro Evropu by chtělo obsadit alespoň tři křesla.

hendrych

Ředitelem GIBS by se měl stát náměstek Hendrych, návrh projednává výbor, link

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) by se měl stát dosavadní náměstek inspekce Vít Hendrych. Návrh vlády na jeho jmenování projednává sněmovní bezpečnostní výbor. Hendrych má ve funkci nahradit Radima Dragouna, který minulý týden zvítězil ve výběrovém řízení na pozici olomouckého vrchního státního zástupce.

ludvík

Novým šéfem Pražské plynárenské je Ludvík Baleka, nahradil Pacovského, link

Novým předsedou představenstva Pražské plynárenské je Ludvík Baleka. Ve firmách skupiny působí od roku 2018, v minulosti pracoval i v dalších energetických společnostech jako například ČEZ nebo MND. Ve funkci nahradil Martina Pacovského, kterého v pondělí odvolala dozorčí rada společnosti.

moneta

Výpadky webů a bankovnictví hlásí další banky. Tentokrát Raiffeisenbank a Moneta, link

Zpomaleně fungují také internetové stránky pražské burzy.

nerudová

STAN povedou do eurovoleb Nerudová a exposlanec Farský, link

Hnutí se samostatnou kandidátkou Starostové a osobnosti pro Evropu by chtělo obsadit alespoň tři křesla.

140

E.ON zlevní desetitisícům klientů plyn, bude o čtvrtinu pod cenovým stropem, link

Energetická společnost E.ON od září zlevní plyn všem svým stávajícím zákazníkům, kteří nemají fixovanou cenu. Týkat by se to mělo přibližně 140 tisíc klientů.

adamovou

Praha Sobě vyzve Pekarovou Adamovou k rozpuštění pražské buňky TOP 09, link

Praha - Praha Sobě se obrátí na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou s výzvou, aby kvůli informacím médií o roli náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) v…

arisu

Slovan Bratislava po debaklu s Limassolem do Evropské ligy nepostoupil, link

Fotbalisté Slovanu Bratislava v odvetě play off o postup do Evropské ligy utrpěli debakl 2:6 na hřišti Arisu Limassol a hlavní fázi soutěže si nezahrají. Slovenské šampiony čeká stejně jako loni skupina Evropské konferenční ligy.

chao

Fuksovi byli v Paříži druzí na deblu, mají první společnou medaili ze SP, link

Sourozenci Martin a Petr Fuksovi mají první společnou medaili ze Světového poháru. Na olympijské pětistovce je v Paříži porazili jen Číňané Liou Chao a Ťi Po-wen, kteří minulý týden získali stříbro na mistrovství světa. Tam byli Češi osmí, tentokrát si výrazně polepšili. Na vítěze ztratili 83 setin sekundy.

crvenou

Manchester City čeká v Lize mistrů Lipsko, PSG vyzve Dortmund a Milán, link

Fotbalisté Manchesteru City se při obhajobě titulu v Lize mistrů utkají ve skupině G s Lipskem, Crvenou zvezdou Bělehrad a Young Boys Bern. Papírově nejsilnější skupinu F tvoří Paris St. Germain, Dortmund, AC Milán a Newcastle.

danuše

Nerudová a Farský povedou STAN do eurovoleb, link

Hnutí Starostové a nezávislí povedou do evropských voleb ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s exposlancem hnutí Janem Farským. Jejich nominaci ve čtvrtek podle očekávání schválil celostátní výbor STAN, oznámil předseda hnutí Vít Rakušan.

desetkrát

Ukrajinci se za úplatky čím dál víc vyhýbají armádě, razítko stojí statisíce, link

Počet vydaných potvrzení o neschopnosti sloužit v armádě neustále stoupá. V některých ukrajinských regionech se od začátku ruské invaze zvýšit až desetkrát. Ve středu to ve svém nočním projevu uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na vině je podle něj korupce. Připomíná také, že úřady vedou v patrnosti tisíce případů podplácení.

dieselu

Ceny pohonných hmot v ČR stále rostou, nafta překonala letošní maximum, link

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne opět vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o 22 haléřů na průměrných 39,75 Kč/l. Za litr nafty řidiči zaplatí v průměru 38,04 Kč/l, což je o 25 haléřů více než minulou středu. Cena dieselu se nad 38 korun dostala poprvé od poloviny loňského prosince. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Paliva postupně zdražují zhruba od konce letošního května.

disciplinární

Za úder loktem stop na tři zápasy. Sparťan Karabec přijde také o derby, link

Sparťan Adam Karabec dostal za úder loktem a vyloučení ve víkendovém utkání s Karvinou od disciplinární komise LFA trest na tři zápasy.

fixovanou

Desítkám tisíc Čechů v září zlevní plyn. E.ON chystá ceny o čtvrtinu pod stropem, link

Energetická společnost E.ON od září zlevní plyn všem svým stávajícím zákazníkům, kteří nemají fixovanou cenu. Týkat by se to mělo přibližně 140 tisíc klientů. Oproti současnosti jim klesnou ceny o 16 procent, vůči vládnímu cenovému stropu pak budou nižší až o čtvrtinu. Firma zároveň do dalších týdnů zvažuje i možné úpravy cen elektřiny. Společnost E.ON o tom informovala ČTK. Ceny energií postupně snižují i ostatní dodavatelé v Česku.

jurásek

Vyskočil jsem naslepo a spadlo mi to na hlavu, řekl o postupovém gólu Jurásek, link

Většinu poločasové přestávky se fotbalista Matěj Jurásek rozcvičoval na trávníku, protože věděl, že půjde do hry. Ale když vstoupil do šatny opařené nepříznivým výsledkem, slyšel trenéra Jindřicha Trpišovského, jak hráče motivuje: „Říkal, že musíme bojovat, abychom mohli pomýšlet na vysněné zápasy s West Hamem nebo s Liverpoolem.“

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.