Day tags 2023-09-04

ukrajinský prezident ruský škola open soud stát nehoda us dohoda pavel rusko svět člověk čtvrtfinále cena novela policie procento slavia

Tags with an unusual surge in popularity:

cimického kostry nkú otálet 193 7000 basketbalistka cimický ekvádorský epopej inženýrských izmajil ostrožské porůst recepem seat slovanský sobčaková surovikin vojensky

Latest Published News for Each Tag

ukrajinský

Na Rudém náměstí se zahalila do ukrajinské vlajky, skončila za mřížemi, link

K odvážnému protestu proti ruské invazi se odhodlala aktivistka Aljona Koževnikovová, která se zahalená v ukrajinské vlajce pokusila přejít Rudé náměstí v Moskvě. Její pokus skončil nepřekvapivě - ženu zadržela policie a ona skončila za mřížemi.

prezident

STALO SE DNES: Prezident uvítal v lavicích prvňáčky. Psychiatr Cimický čelí obžalobě, link

Do školních lavic usedlo přes 1,5 milionu dětí. Psychiatr Cimický čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan jednali o obnově dohody o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře. Slovenský nejvyšší soud rozhodl v kauze evidence předsedy hnutí ANO Andreje Babiše u StB. Přečtěte si přehled pondělních událostí.

ruský

NYT: Kim Čong-un pojede do Ruska jednat s Putinem o dodávkách zbraní, link

New York/Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-un nejspíš zhruba za týden pojede do ruského Vladivostoku, kde bude s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat o možných dodávkách…

škola

Socha rudoarmějce u školy v Přerově zůstává, zastupitelé ji zbourat nechtějí, link

Socha rudoarmějce stojící poblíž základní školy na Želátovské ulici v Přerově k zemi zatím nepůjde. Rozhodli o tom přerovští zastupitelé, drtivá většina z nich se na pondělním jednání postavila za ponechání skulptury na místě.

open

Úřadující šampion Alcaraz prošel na US Open bez potíží do čtvrtfinále, link

New York - Úřadující šampion Španěl Carlos Alcaraz postoupil na tenisovém US Open bez problémů do čtvrtfinále. Itala Mattea Arnaldiho porazil na newyorském betonu za necelé dvě hodiny…

soud

ANO má plán: důchody žene k Ústavnímu soudu, úsporný balíček zavalí změnami, link

Sněmovní klub opozičního ANO se v pondělí dohodl, že poslanci hnutí napadnou u Ústavního soudu vládní penzijní novelu o zpřísnění podmínek pro předčasné důchody a o zpomalení řádných lednových valorizací. Po skončení schůze to řekla její předsedkyně Alena Schillerová. Podání soudu by mohlo být podle ní zpracováno do konce října. Ke konsolidačnímu balíčku podají poslanci ANO kolem 35 pozměňovacích návrhů.

stát

Jaké jsou náklady rodičů na školáky a kolik přispěje stát, link

Na školní pomůcky prvňáčkům přispívá stát prostřednictvím školy 500 korun. Pořízení ostatního vybavení už je na rodičích. Pokud do něj zahrnou platbu za obědy, pracovní sešity i oblečení na tělocvik, pak se výdaj často vyšplhá i k deseti tisícům korun.

nehoda

Hvězda Amélie z Montmartru měla vážnou nehodu na motorce, bojuje o život, link

Francouzský herec, režisér a producent Mathieu Kassovitz (56) skončil ve vážném stavu v nemocnici. Měl nehodu na motorce nedaleko Paříže. Podle lékařů je jeho stav znepokojivý.

us

Úřadující šampion Alcaraz prošel na US Open bez potíží do čtvrtfinále, link

New York - Úřadující šampion Španěl Carlos Alcaraz postoupil na tenisovém US Open bez problémů do čtvrtfinále. Itala Mattea Arnaldiho porazil na newyorském betonu za necelé dvě hodiny…

dohoda

Dohodu o menší zóně Líně odklepli plzeňští zastupitelé, letecká záchranka musí zůstat v kraji, link

Plzeňské krajské zastupitelstvo schválilo v pondělí dohodu o zmenšení podnikatelského parku v Líních, kde možná Volkswagen postaví gigafactory. Pro starosty dotčených obcí jde o důležitý příslib. Součástí usnesení je také požadavek, aby letecká záchranná služba zůstala v Plzeňském kraji a fungovala nepřetržitě.

pavel

KOMENTÁŘ: Hradní tápání s Petrem Pavlem. Strategie, nebo to jen dělá blbě?, link

Výhodou zvláštního manévrování prezidenta Petra Pavla s penzijní novelou, jak se ukázalo hned v pátek a pak i v nedělních diskusních pořadech, je, že si je každý může vysvětlovat po svém, jak to zrovna jeho partaji vyhovuje. Drobnou nevýhodou ale je, že ani běžný občan prezidentovi a jeho motivacím vůbec nerozumí, píše ve svém komentáři Miroslav Korecký.

rusko

Rusko zrušilo vojenské cvičení Západ. Letos cvičíme na Ukrajině, vysvětloval Šojgu, link

Rusko zrušilo na tento měsíc plánované vojenské cvičení Západ-2023, uvedl v pondělí podle agentury Interfax ministr obrany Sergej Šojgu. Ruská armáda podle něj místo toho „cvičí na Ukrajině“.

svět

Na mistrovství světa beachvolejbalistů v Mexiku budou dva české páry, link

Na říjnové mistrovství světa v plážovém volejbalu v mexických městech Tlaxcala, Huamantla a Apizaco se z českých párů kvalifikovaly pouze domácí jedničky Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem a Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou. Novopečení mistři republiky v mužské i ženské kategorii byli při losování nasazení ve druhém ze čtyř košů.

člověk

V Číně zadrželi dva lidi za údajné poškození velké čínské zdi bagrem, link

Peking - V provincii Šan-si na východě Číny zadrželi dva lidi za to, že údajně bagrem poškodili Velkou čínskou zeď. Osmatřicetiletý muž a pětapadesátiletá žena přerušili historické…

čtvrtfinále

Úřadující šampion Alcaraz prošel na US Open bez potíží do čtvrtfinále, link

New York - Úřadující šampion Španěl Carlos Alcaraz postoupil na tenisovém US Open bez problémů do čtvrtfinále. Itala Mattea Arnaldiho porazil na newyorském betonu za necelé dvě hodiny…

cena

Ceny ropy kvůli vyhlídce na prodloužení škrtů skupinou OPEC+ rostou, link

Londýn - Ceny ropy na začátku nového týdne rostou. Přispívá k tomu očekávání, že skupina OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu a její spojence v čele s Ruskem,…

novela

ANO napadne penzijní novelu u Ústavního soudu. K úspornému balíčku podá 35 návrhů, link

Sněmovní klub opozičního ANO se dohodl, že jeho poslanci napadnou u Ústavního soudu vládní penzijní novelu o zpřísnění podmínek pro předčasné důchody a o zpomalení řádných lednových valorizací. K vládnímu konsolidačnímu balíčku podají kolem 35 pozměňovacích návrhů. Po pondělním jednání sněmovní frakce to řekla předsedkyně klubu Alena Schillerová.

policie

Slovenská policie mluví o zneužívání tématu migrace v kampani, žádá vládu o posily, link

Silným tématem před slovenskými parlamentními volbami se stala otázka nelegální migrace. Policie zvýšila kontroly při jižní hranici – úřady o víkendu vyhlásily mimořádnou situaci v okrese Velký Krtíš. Část opozičních politiků viní vládu a hlavně policii z nečinnosti. Vedení policie se ale hájí, že mu chybí lidé, a mluví o zneužívání tématu ve volební kampani. Cizinci dosud na jihu země nespáchali žádný přestupek.

procento

Biden je pro tři čtvrtiny Američanů na další mandát příliš starý, link

Celkem 77 procent amerických voličů si myslí, že současný americký prezident Joe Biden (80) je příliš starý na to, aby se znovu ucházel o Bílý dům. Podle průzkumu agentury AP je o tom přesvědčeno nejen 89 procent republikánů, ale také 69 procent demokratů.

slavia

Hotovo! Slavia potvrdila příchod milionové posily, link

Posila fotbalové Slavie, o které mluvil po nedělní výhře nad Karvinou trenér sešívaných Jindřich Trpišovský, je z Rumunska. Levý kraj obrany v kádru českého vicemistra přišel doplnit dvaadvacetiletý Andres Dumitrescu z klubu Sepsi OSK. V Edenu podepsal smlouvu do 30. června 2027. Podle informací Sport.cz za něj sešívaní zaplatí milion eur (24 milionů korun), další výkonnostní bonusy by již ale neměly být součástí dohody, jen podíl Sepsi z případného dalšího transferu Dumitreska.


cimického

Psychiatr Cimický čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, link

Státní zástupce obžaloval psychiatra Jana Cimického ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz, kterému informaci potvrdil soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Novák. Podle dřívějších informací se případy týkají Cimického pacientek. Lékař už dříve obvinění odmítl.

kostry

Bagr na Uherskohradišťsku odhalil kostry staré 7000 let, link

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku kostry staré přibližně 7000 let. Na lidské pozůstatky narazili stavbaři při pokládce inženýrských sítí pro již postavený rodinný dům. Nález oznámili pracovníkům Slováckého muzea, kteří se na místě v červenci a srpnu věnovali záchrannému archeologickému výzkumu. V tiskové zprávě to v pondělí novinářům sdělila mluvčí muzea Petra Bubeníková.

nkú

Nejhorší v nárůstu dluhu, pátý v inflaci. NKÚ kritizuje loňské hospodaření státu, link

Česko bylo v posledních letech nejrychleji se zadlužující zemí EU a tento trend pokračoval i loni. Stát nedokáže získat výhody z nejnižší nezaměstnanosti v EU, protože ani příjmy z vysoké zaměstnanosti nedokážou pokrýt stále rostoucí výdaje státu, píše Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve svém stanovisku ke státnímu závěrečnému účtu za loňský rok.

otálet

Já jsem nic nezdržoval, to vláda si to měla lépe naplánovat, odmítá Pavel kritiku podpisu změn penzí, link

Prezident Petr Pavel v pondělí odmítl tvrzení, že by otálel s podpisem penzijní novely. Kabinet předpokládal, že by mohla začít platit již od září, nicméně hlava státu ji podepsala až 1. září, čímž se platnost o měsíc posunula.

193

Průměrná mzda stoupla, je přes 43 tisíc. Kvůli inflaci si za ni Češi koupí méně, link

Průměrná mzda v Česku se v letošním druhém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,7 procenta na 43 193 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 11,1 procenta, se ale mzda reálně snížila o 3,1 procenta. Zaměstnanci si tedy mohli koupit za průměrnou mzdu méně zboží či služeb než před rokem. Reálná mzda klesla sedmé čtvrtletí v řadě. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

7000

Bagr na Uherskohradišťsku odhalil kostry staré 7000 let, link

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku kostry staré přibližně 7000 let. Na lidské pozůstatky narazili stavbaři při pokládce inženýrských sítí pro již postavený rodinný dům. Nález oznámili pracovníkům Slováckého muzea, kteří se na místě v červenci a srpnu věnovali záchrannému archeologickému výzkumu. V tiskové zprávě to v pondělí novinářům sdělila mluvčí muzea Petra Bubeníková.

basketbalistka

Srbové jsou v jedenácti. Simanič přišel na MS po ráně do zad o ledvinu, link

Srbský basketbalista Boriša Simanič přišel o ledvinu po úderu loktem od soupeře na mistrovství světa. Pětadvacetiletý podkošový hráč Zaragozy byl v Manile hospitalizován po středečním utkání proti Jižnímu Súdánu.

cimický

STALO SE DNES: Prezident uvítal v lavicích prvňáčky. Psychiatr Cimický čelí obžalobě, link

Do školních lavic usedlo přes 1,5 milionu dětí. Psychiatr Cimický čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan jednali o obnově dohody o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře. Slovenský nejvyšší soud rozhodl v kauze evidence předsedy hnutí ANO Andreje Babiše u StB. Přečtěte si přehled pondělních událostí.

ekvádorský

Sparta hlásí pozoruhodnou posilu. Přivedla účastníka loňského mistrovství světa, link

Na Letnou přišel z Genku krajní obránce Ángelo Preciado, pětadvacetiletý ekvádorský reprezentant.

epopej

Spor o vlastnictví Slovanské epopeje končí. Vedení Prahy schválilo dohodu s dědicem Alfonse Muchy, link

Praha uzavře dohodu o ukončení soudního sporu o vlastnictví slavného cyklu obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej, který s městem vede malířův dědic John Mucha. Dohodu, na které se shodly obě strany, odsouhlasili městští radní. Podle dvou schválených smluv Mucha stáhne žalobu a obě strany budou spolupracovat na vzniku centra, ve kterém bude umístěna epopej i rodinná sbírka malířových dědiců.

inženýrských

Bagr na Uherskohradišťsku odhalil kostry staré 7000 let, link

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku kostry staré přibližně 7000 let. Na lidské pozůstatky narazili stavbaři při pokládce inženýrských sítí pro již postavený rodinný dům. Nález oznámili pracovníkům Slováckého muzea, kteří se na místě v červenci a srpnu věnovali záchrannému archeologickému výzkumu. V tiskové zprávě to v pondělí novinářům sdělila mluvčí muzea Petra Bubeníková.

izmajil

Rusko čeká vyjednávání s Tureckem o obilí, předtím zaútočilo na jeden z přístavů, link

Rusko v noci na pondělí provedlo vzdušný útok na jeden z velkých ukrajinských přístavů pro vývoz obilí. Uvedli to podle agentury Reuters ukrajinští představitelé. Zpráva o útoku na přístav Izmajil na Dunaji přišla jen několik hodin před plánovanými rozhovory ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

ostrožské

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě kostry staré přibližně sedm tisíc let, link

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku kostry staré přibližně sedm tisíc let. Na lidské pozůstatky narazili stavbaři při pokládce inženýrských sítí pro již postavený rodinný dům. Nález oznámili pracovníkům Slováckého muzea, kteří se na místě v červenci a srpnu věnovali záchrannému archeologickému výzkumu. V tiskové zprávě to novinářům sdělila mluvčí muzea Petra Bubeníková.

porůst

Začátek září bude slunečný a bez deště. Teploty porostou až ke 30 stupňům, link

První zářijový týden bude provázet slunečné a teplé počasí prakticky beze srážek. Teploty postupně porostou a v závěru týdne mohou dosáhnout až ke tropickým 30 stupňům Celsia. Ráno se mohou objevit mlhy. Podobný ráz počasí vydrží podle meteorologů i po víkendu, vyplývá z týdenní předpovědi počasí.

recepem

Putin se v Soči sešel s Erdoganem. Jednají i o obilné dohodě, link

Ruský prezident Vladimir Putin v černomořském letovisku v Soči jedná s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Jedním z hlavních bodů jejich schůzky je obnovení dohody o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře nebo situace na Ukrajině. Tu Rusko před rokem a půl vojensky napadlo.

seat

Seat bude mít v rámci VW novou úlohu, výrobu aut převezme Cupra, link

Mnichov (Německo) - Španělská automobilka Seat, která je součástí koncernu Volkswagen, přestane vyrábět automobily jako dosud a místo toho se zaměří na výrobu elektromobilů značky…

slovanský

Praha ukončí spor s dědicem Slovanské epopeje. Stále není jasné, kde dílo vystaví, link

Praha uzavře dohodu o ukončení soudního sporu o vlastnictví Slovanské epopeje, slavného cyklu obrazů Alfonse Muchy, který s městem vede malířův dědic John Mucha, schválili radní. Podle dvou nových smluv John Mucha stáhne žalobu a obě strany budou spolupracovat na vzniku centra, ve kterém bude epopej umístěna.

sobčaková

Cvičíme na Ukrajině, řekl Šojgu a zrušil manévry. Surovikina zahlédli v Moskvě, link

Rusko zrušilo na tento měsíc plánované vojenské cvičení Západ-2023, uvedl ministr obrany Sergej Šojgu. Ruská armáda podle něj místo toho „cvičí na Ukrajině“. Ruská moderátorka Xenija Sobčaková tvrdí, že ruský generál Sergej Surovikin byl poprvé od červnové vzpoury žoldnéřské Wagnerovy skupiny spatřen na veřejnosti.

surovikin

Cvičíme na Ukrajině, řekl Šojgu a zrušil manévry. Surovikina zahlédli v Moskvě, link

Rusko zrušilo na tento měsíc plánované vojenské cvičení Západ-2023, uvedl ministr obrany Sergej Šojgu. Ruská armáda podle něj místo toho „cvičí na Ukrajině“. Ruská moderátorka Xenija Sobčaková tvrdí, že ruský generál Sergej Surovikin byl poprvé od červnové vzpoury žoldnéřské Wagnerovy skupiny spatřen na veřejnosti.

vojensky

Putin se v Soči sešel s Erdoganem. Jednají i o obilné dohodě, link

Ruský prezident Vladimir Putin v černomořském letovisku v Soči jedná s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Jedním z hlavních bodů jejich schůzky je obnovení dohody o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře nebo situace na Ukrajině. Tu Rusko před rokem a půl vojensky napadlo.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.