Day tags 2023-09-05

koruna soud škola miliarda policie rok milión ruský člověk ministr ukrajina vláda zemřít dítě dostat procento rusko český žena auto

Tags with an unusual surge in popularity:

minařík žokej admiru baxa delegát diskvalifikovat dvanáctileté havany jakkoliv kubánec kubánská látalem úsek 195 arcibiskup bednář běžců disident doudlebách flamíková

Latest Published News for Each Tag

koruna

Divili jsme se, co se vešlo do výbavy mobilu za méně než tři tisíce korun, link

V kategorii opravdu levných smartphonů jsme objevili jeden, který má překvapivě solidní výbavu. Jde o Infinix Hot 30i, který za méně než tři tisíce korun už dovede nabídnout třeba velké úložiště pro data nebo schopnost placení v obchodě.

soud

Vrchní soud zrušil konkurz zadlužené Jindřichohradecké místní dráhy, link

Vrchní soud v Praze zrušil konkurz na zadluženou firmu Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Krajský soud v Českých Budějovicích se musí vypořádat s návrhem reorganizace firmy, uvedl vrchní soud. Vyhověl odvolání firmy JHMD a konkurz zrušil. Případ bude ale dál posuzovat soudce Zdeněk Strnad, což společnost JHMD napadala. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Proti rozhodnutí vrchního soudu není možné dovolání. Firma JHMD je od loňského podzimu v úpadku a provoz vlaků na úzkokolejce v říjnu zastavila.

škola

Přibývá dopravních nehod s dětmi. Riziko zvyšují rodiče, kteří vozí potomky do škol autem, link

Září patří dlouhodobě k měsícům s nadprůměrným počtem závažných dopravních nehod, při kterých utrpí zranění dítě. K sedmnácti procentům z nich dojde podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v době, kdy jdou děti ráno do školy. Například v Pardubicích srazila v první školní den auta hned dva školáky mladší deseti let. Obě nehody se staly na přechodu pro chodce. Nejvíc nehod u škol je podle neziskové organizace Pěšky městem ve středních Čechách, naopak nejméně jich je na Vysočině a jižní Moravě.

miliarda

Vláda stále trvá na snížení výdajů na sport, NSA boj proti škrtům nevzdává, link

Vláda i nadále navrhuje ve státním rozpočtu na příští rok na sport 5,2 miliardy korun, což je o 1,7 miliardy méně než letos. Národní sportovní agentura (NSA) chce proti plánovaným škrtům ještě bojovat, uvedl její místopředseda Roman Brandýs na dnešní tiskové konferenci k založení Asociace trenérů a učitelů tělesné výchovy. Současnou částku považuje za likvidační.

policie

Podvodů na internetu přibývá, klienti bank letos přišli o stamiliony, link

Internetoví podvodníci připravili v letošním prvním pololetí klienty bank o více než 674 milionů korun. Celkem na ně podnikli 31 233 útoků. Lidé na policii nahlásili 10 219 z nich, což je o patnáct procent více než ve stejném období loňského roku. Průměrná škoda na jednoho podvedeného dosáhla 21 522 korun. Oznámila to v pondělí Česká bankovní asociace (ČBA) spolu s Policií ČR.

rok

Horor Alone in the Dark se odkládá na příští rok, link

milión

Ruský pilot, který odletěl na Ukrajinu s Mi-8, dostane půl milionu dolarů, link

Ruský pilot Maksim Kuzminov, který odletěl na Ukrajinu s nejnovější verzí vojenského transportního vrtulníku Mi-8, dostane odměnu ve výši v  přepočtu půl milionu dolarů (asi 11,3 milionu Kč), uvedl v úterý v televizi mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. Současně vybídl další ruské piloty a vojáky k následování krajanova příkladu.

ruský

Ruský pilot, který odletěl na Ukrajinu s Mi-8, dostane půl milionu dolarů, link

Ruský pilot Maksim Kuzminov, který odletěl na Ukrajinu s nejnovější verzí vojenského transportního vrtulníku Mi-8, dostane odměnu ve výši v  přepočtu půl milionu dolarů (asi 11,3 milionu Kč), uvedl v úterý v televizi mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. Současně vybídl další ruské piloty a vojáky k následování krajanova příkladu.

člověk

Cyklóna v Brazílii připravila o život nejméně 22 lidí, link

Cyklóna od pondělí ve státě Rio Grande do Sul na jihu Brazílie způsobila smrt nejméně 22 osob. Uvedl to dnes guvernér státu Eduardo Leite, podle kterého bylo nutné evakuovat na čtyři tisíce lidí. Podle agentury EFE v souvislosti s tlakovou níží přišel o život také další člověk v sousedním státě Santa Catarina.

ministr

Ministr školství odmítá snižování počtu nepedagogů, do budoucna je ale nechce platit z rozpočtu resortu, link

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) bude ve vládě prosazovat, aby v příštím roce zůstal počet školníků, kuchařů, uklízečů a dalších nepedagogických pracovníků stejný jako letos. Řekl to po jednání s odbory. Resort financí navrhl dvacet tisíc těchto míst zrušit. Do budoucna by Bek chtěl, aby nepedagogičtí pracovníci nebyli financováni z rozpočtu ministerstva.

ukrajina

Ruský pilot, který odletěl na Ukrajinu s Mi-8, dostane půl milionu dolarů, link

Ruský pilot Maksim Kuzminov, který odletěl na Ukrajinu s nejnovější verzí vojenského transportního vrtulníku Mi-8, dostane odměnu ve výši v  přepočtu půl milionu dolarů (asi 11,3 milionu Kč), uvedl v úterý v televizi mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. Současně vybídl další ruské piloty a vojáky k následování krajanova příkladu.

vláda

Prezident Pavel: Česku ujíždí vlak a vláda se mnou nejednala úplně férově, link

Petr Pavel poskytl exkluzivní rozhovor serveru iDNES.cz. V Prezidentském SPECIÁLU mimo jiné ostře kritizoval současnou vládu, hovořil o tom, zda bude udělovat milosti, prozradil, jak bude vypadat jeho návštěva v USA, zhodnotil vývoj konfliktu na Ukrajině a také působení ministryně obrany Jany Černochové z ODS.

zemřít

Zemřela disidentka Otta Bednářová, stála u zrodu organizace VONS, link

Za protirežimní činnost strávila více než rok a čtvrt ve vězení.

dítě

Dětí se sociální fobií přibývá. Rady psycholožky, jak ji odhalit a řešit, link

Právě začátek školního roku bývá pro mnohé děti náročný. Při pouhém pomyšlení na školu je přepadá silná úzkost nebo dokonce panika. Jak včas odhalit u dítěte sociální fobii a jak ji řešit, radí Marie Funke, vedoucí psychologické a psychiatrické kliniky Adicare.

dostat

Dostaly se na vrchol. Jak vidí bankovní svět a peníze dvě šéfky bank, link

Dostat se v bankovním světě až na vrchol bylo donedávna doménou mužů. Svět se ale mění. Na vrcholných bankovních postech jsou v Česku velmi úspěšné i ženy. Eva Collardová a Ivana Pícková jsou toho důkazem. Než se dostaly do čela bankovních domů, musely získat hodně zkušeností. V exkluzivním rozhovoru pro iDNES.cz přibližují svou cestu i pohled na bankovní svět.

procento

Prodej osobních aut v ČR za osm měsíců stoupl na 150.356 vozů, link

Praha - Prodej nových osobních aut v Česku od začátku ledna do konce srpna vzrostl o 16,6 procenta na 150.356 vozů. V samotném srpnu se registrace zvýšily o téměř 13 procent na 18.718 aut….

rusko

Ropa zdražuje. Saúdská Arábie a Rusko přiškrtí kohoutky na další tři měsíce, link

Saúdská Arábie a Rusko, což jsou největší exportéři ropy na světě, prodlouží dobrovolné škrty v těžbě suroviny o tři měsíce, to znamená až do konce letošního roku. V případě Saúdské Arábie jde o milion barelů denně, v případě Ruska o 300 tisíc barelů denně. V úterý o tom informovaly tiskové agentury.

český

Jak se dělá dobrá škola? Po seriálu Ochránce ukáže televize příklady, kde se to daří, link

Česká televize spouští desetidílný seriál představující inspirativní příklady z českých škol. Provede jím režisér Jiří Havelka.

žena

Od streamerek po vývojářky. Vybíráme nejvýznamnější ženy herního průmyslu, link

Na hraní videoher bývá často nahlíženo jako na koníček vytvářený muži pro muže. Není to ale pravda a ani nikdy nebyla. Od samotných počátků hrají videohry i ženy, a to ne v malých počtech, jsou podepsány pod mnoha z největších hitů a v roli obchodnic či streamerek pomáhají otáčet kolesa miliardového průmyslu. Pojďme se podívat na ty nejvýraznější z nich.

auto

ČSÚ zveřejní červencová data z průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu, link

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní výsledky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za červenec. V červnu průmyslová produkce díky výrobě aut meziročně…


minařík

Zemřel nejúspěšnější český žokej Filip Minařík. Bylo mu 48 let, link

žokej

Zemřel nejúspěšnější český žokej Filip Minařík. Bylo mu 48 let, link

admiru

První výhra Jablonce v sezoně. Poslední tým ligy si v poháru vyšlápl na Admiru, link

Jablonec zvítězil poprvé pod trenérem Radoslavem Látalem.

baxa

Češi si připlatí za TV i rozhlas. Vláda chce zvýšit koncesionářský poplatek, link

Koncesionářský televizní poplatek se od začátku roku 2025 pravděpodobně zvýší o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový vzroste o deset korun na 55 korun za měsíc. Počítá s tím návrh takzvané velké mediální novely, na kterém se shodli zástupci vládní koalice. Na tiskové konferenci to uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

delegát

Kauza kolem Berba: první tresty. Padly podmínky, pokuty i zákaz činnosti, link

Soud schválil dohodu o vině a trestu, kterou se státním zástupcem Janem Schollem uzavřeli bývalý fotbalový delegát Miroslav Skála a Petr Tarkovský.

diskvalifikovat

Masivní podvod. Diskvalifikováno bylo 11 tisíc závodníků, link

Kolem 11 tisíc běžců dodatečně diskvalifikovali organizátoři maratonu v Mexiku kvůli tomu, že na trati podváděli. Po stížnostech některých účastníků prověřovali údaje o startujících a zjistili, že řada z nich neproběhla kontrolními body. Někteří údajně využili hromadnou dopravu či jiná vozidla, aby si trať dlouhou 42 195 metrů zkrátili. Informoval o tom španělský list Marca.

dvanáctileté

Dvanáctiletá dívka z Rychnovska nedorazila do školy, může být v ohrožení života, link

Policie vyhlásila pátrání po dvanáctileté Karolíně Fendrychové, která v úterý ráno nedorazila do školy v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku. Hrozí, že může sama sobě ublížit. Kdo ji viděl, ať volá linku 158, žádají policisté.

havany

Kuba odhalila obchodníky s lidmi, kteří verbují vojáky pro Rusko, link

Kubánská vláda v pondělí oznámila, že rozkryla síť obchodníků s lidmi, která se snažila získat Kubánce jako bojovníky na straně Ruska ve válce na Ukrajině. Kubánské ministerstvo zahraničí v prohlášení odsoudilo žoldnéřství a odmítlo, že by se Kuba jakkoliv účastnila války na Ukrajině. Moskva, která je dlouhodobým spojencem Havany, zatím obvinění nijak nekomentovala.

jakkoliv

Kuba odhalila obchodníky s lidmi, kteří verbují vojáky pro Rusko, link

Kubánská vláda v pondělí oznámila, že rozkryla síť obchodníků s lidmi, která se snažila získat Kubánce jako bojovníky na straně Ruska ve válce na Ukrajině. Kubánské ministerstvo zahraničí v prohlášení odsoudilo žoldnéřství a odmítlo, že by se Kuba jakkoliv účastnila války na Ukrajině. Moskva, která je dlouhodobým spojencem Havany, zatím obvinění nijak nekomentovala.

kubánec

Havana odhalila síť obchodníků s lidmi. Chtěli zlákat Kubánce do ruské armády, link

Kubánská vláda v pondělí oznámila, že rozkryla síť obchodníků s lidmi, která se snažila získat Kubánce jako bojovníky na straně Ruska ve válce na Ukrajině. Kubánské ministerstvo zahraničí v prohlášení odsoudilo žoldnéřství a odmítlo, že by se Kuba jakkoliv účastnila války na Ukrajině. Moskva, která je dlouhodobým spojencem Havany, zatím obvinění nijak nekomentovala.

kubánská

Kuba odhalila obchodníky s lidmi, kteří verbují vojáky pro Rusko, link

Kubánská vláda v pondělí oznámila, že rozkryla síť obchodníků s lidmi, která se snažila získat Kubánce jako bojovníky na straně Ruska ve válce na Ukrajině. Kubánské ministerstvo zahraničí v prohlášení odsoudilo žoldnéřství a odmítlo, že by se Kuba jakkoliv účastnila války na Ukrajině. Moskva, která je dlouhodobým spojencem Havany, zatím obvinění nijak nekomentovala.

látalem

První výhra Jablonce v sezoně. Poslední tým ligy si v poháru vyšlápl na Admiru, link

Jablonec zvítězil poprvé pod trenérem Radoslavem Látalem.

úsek

Druhý úsek metra D postaví sdružení firmy Subterra, vyjde na 30 miliard, link

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vybral zhotovitele stavby druhého úseku metra D od stanice Olbrachtova po Nové Dvory. Ze tří přihlášených kandidátů uspělo sdružení firem, které vede společnost Subterra, s nabídnutou cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH. Jeden z kandidátů byl během řízení vyloučen kvůli nedostatkům v harmonogramu stavby.

195

Masivní podvod. Diskvalifikováno bylo 11 tisíc závodníků, link

Kolem 11 tisíc běžců dodatečně diskvalifikovali organizátoři maratonu v Mexiku kvůli tomu, že na trati podváděli. Po stížnostech některých účastníků prověřovali údaje o startujících a zjistili, že řada z nich neproběhla kontrolními body. Někteří údajně využili hromadnou dopravu či jiná vozidla, aby si trať dlouhou 42 195 metrů zkrátili. Informoval o tom španělský list Marca.

arcibiskup

Papež vyzval Graubnera, aby setrval ve funkci pražského arcibiskupa, link

Papež František přijal rezignaci pražského arcibiskupa Jana Graubnera, kterou mu předložil u příležitosti svých 75. narozenin. Papež zároveň Graubnera vyzval, aby v úřadě nadále setrval, a to až do chvíle, než učiní jiné rozhodnutí. Na webu to v úterý uvedlo pražské arcibiskupství. Hlava katolické církve tak rozhodla stejně jako před pěti lety v případě Graubnerova předchůdce Dominika Duky. Graubner po loňském jmenování řekl, že je připraven úřad vykonávat několik let.

bednář

Zemřela disidentka Otta Bednářová, stála u zrodu organizace VONS, link

Za protirežimní činnost strávila více než rok a čtvrt ve vězení.

běžců

Masivní podvod. Diskvalifikováno bylo 11 tisíc závodníků, link

Kolem 11 tisíc běžců dodatečně diskvalifikovali organizátoři maratonu v Mexiku kvůli tomu, že na trati podváděli. Po stížnostech některých účastníků prověřovali údaje o startujících a zjistili, že řada z nich neproběhla kontrolními body. Někteří údajně využili hromadnou dopravu či jiná vozidla, aby si trať dlouhou 42 195 metrů zkrátili. Informoval o tom španělský list Marca.

disident

Zemřela disidentka Otta Bednářová, stála u zrodu organizace VONS, link

Za protirežimní činnost strávila více než rok a čtvrt ve vězení.

doudlebách

Dvanáctiletá dívka z Rychnovska nedorazila do školy, může být v ohrožení života, link

Policie vyhlásila pátrání po dvanáctileté Karolíně Fendrychové, která v úterý ráno nedorazila do školy v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku. Hrozí, že může sama sobě ublížit. Kdo ji viděl, ať volá linku 158, žádají policisté.

flamíková

Flamíková s Novotníkovou postoupily do semifinále veslařského MS, link

Dvojka bez kormidelnice Pavlína Flamíková, Radka Novotníková postoupila do semifinále mistrovství světa ve veslování v Bělehradě a udržela se v boji o účastnické místo na olympijských hrách v Paříži. České reprezentantky v dnešních opravách obsadily druhé místo, nestačily jen na litevskou dvojici Kamile Kralikaiteová, Ieva Adomavičiuteová. Semifinálová jízda čeká svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského ve čtvrtek.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.