Day tags 2023-09-06

ruský člověk ministr soud prezident ukrajinský vláda firma koruna trest rakušan rok český miliarda moci vysoký červenec žena evropský léto

Tags with an unusual surge in popularity:

kyjeva žaloba polokoule zpřesnit dvouciferné janoch přísnost amazon autoškola blažkem blinken dabér dvoudenní formálně gevorkyan hendrycha kompetenční nereprezentují nesídlí nss

Latest Published News for Each Tag

ruský

Část ruského dronu zřejmě dopadla na naše území, informovali Rumuni NATO, link

Bukurešť informovala spojence v NATO o incidentu z noci na pondělí, při němž na rumunské území zřejmě dopadly části ruského dronu útočícího na ukrajinský přístav na Dunaji. Podle agentury Agerpres to uvedl prezident země Klaus Iohannis. Tvrzení Kyjeva, že na rumunské území dopadly trosky ruského dronu, dosud Bukurešť popírala.

člověk

Rusko udeřilo na tržiště v Kosťantynivce, o život přišlo šestnáct lidí, link

Nejméně šestnáct lidí ve středu zemřelo při ruském útoku na tržiště ve městě Kosťantynivka v ukrajinské Doněcké oblasti. Útok odsoudil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého se počet obětí může ještě zvýšit. Město se nachází v blízkosti frontové linie.

ministr

Dvořák: Skutečnou totalitu Babiš nezažil, protože byl vzorným komunistou v Maroku, link

Skutečnou totalitu Andrej Babiš nezažil, protože byl vzorným komunistou v Maroku. Tak v rozhovoru pro Novinky reagoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) na to, když šéf ANO opakovaně označil vládu Petra Fialy (ODS) za „novou totalitu“. Babišova slova ministra tak nadzdvihla, že se kvůli tomu ve středu ve Sněmovně několikrát pohádali.

soud

Ústavní soud odmítl stížnost Babiše ve sporu s jeho kritičkou Filipovou, link

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše ve sporu s jeho kritičkou a účastnicí protibabišovských demonstrací Janou Filipovou. Podle…

prezident

Eva Pavlová v Kyjevě reprezentovala Česko na summitu prvních dam a pánů, link

Kyjev ve středu navštívila Eva Pavlová. Manželka prezidenta se na své vůbec první samostatné cestě do zahraničí zúčastnila summitu prvních dam a pánů, který už potřetí pořádá Olena Zelenská, choť ukrajinského prezidenta. Účastníci probírali hlavně dopady války na duševní zdraví obyvatel napadené země i dalších států.

ukrajinský

Rusové zdrhali jak zajíci. Ukrajinský generál po roce promluvil o ofenzivě u Charkova, link

Deníky nalezené v ruských bunkrech dokládají, že vojáci tušili blížící se ukrajinskou bouři.

vláda

Izrael zavádí apartheid, prohlásil bývalý šéf Mosadu. Styď se, kritizuje ho vláda, link

Izrael prosazuje na okupovaném Západním břehu Jordánu apartheid. Prohlásil to bývalý šéf izraelské tajné služby Mosad Tamir Pardo, z něhož se stal velký kritik vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Vládní strana Likud Pardova slova odmítla s tím, že by se za svůj výrok měl stydět.

firma

Praha chce nová pravidla pro reklamní plochy, podle kritiků by nahrála jediné firmě, link

Praha chce zavést nová pravidla pro reklamní plochy. Návrh radního pro majetek Adama Zábranského (Piráti) nyní kritizuje opozice i některé firmy z oboru. Tvrdí, že plánované předpisy splňuje pouze jediná společnost, a to firma Borise Monoszona. ČT už dříve odhalila, že tento podnikatel pocházející z Ruska spolupracoval s StB i KGB.

koruna

Koruna je k euru nejslabší od začátku roku a vůči dolaru od letošního jara, link

Praha - Koruna dnes ztrácela vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru oslabila oproti úternímu podvečeru o 13 haléřů na 24,31 Kč/EUR, což je její nejslabší závěr v letošním…

trest

Brzy si začal sypat popel na hlavu, říká Grímmův obhájce o nízkém trestu, link

S výrazně sníženým trestem, než jaký mu hrozil, odešel od plzeňského soudu bývalý fotbalový rozhodčí Tomáš Grímm, jenž je součástí rozsáhlé kauzy Šváb kolem někdejšího místopředsedy FAČR Romana Berbra. Podle Grímmova obhájce Petra Papeže za to může včasné přiznání.

rakušan

Rakušan: Je třeba zpřesnit podmínky pro vstup Rusů u týmových sportů, link

Přísnost ohledně vstupu ruských a běloruských sportovců do Česka musí zůstat, je ale potřeba zpřesnit podmínky pro týmové sporty, aby vláda nemusela každou podobnou situaci řešit ad hoc. Novinářům to před dnešním zasedáním vlády řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

rok

Měsíční platba za státní pojištěnce příští rok stoupne o bezmála 200 korun, link

Za dítě, seniora nebo nezaměstnaného bude stát příští rok na zdravotní pojištění platit měsíčně 2085 korun, letos je to 1900 korun. Příslušné nařízení ve středu schválila vláda. Na takzvané státní pojištěnce půjde podle odhadu ministerstva financí příští rok z rozpočtu 151 miliard korun, téměř o jedenáct miliard víc než letos. Podle aktuálního odhadu stát letos zaplatí 140,1 miliardy, zhruba o 1,7 miliardy méně, než se očekávalo ve schváleném rozpočtu.

český

Český statistický úřad zveřejní vývoj maloobchodních tržeb za červenec, link

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní informace o tom, jak se v červenci vyvíjely maloobchodní tržby. V červnu byly meziročně nižší 14. měsíc za sebou, a to o 4,1…

miliarda

Další miliarda dolarů. USA dají Ukrajině odminovací systémy i náboje s uranem, link

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken oznámil nový balíček pomoci Ukrajině v hodnotě přes miliardu dolarů. Kyjev dostane i dříve slibovanou munici s ochuzeným uranem. Blinken dodal, že s prezidentem Volodymyrem Zelenským diskutovali také o dlouhodobě udržitelném bezpečnostním zajištění země.

moci

Messi může poosmé získat Zlatý míč, Ronaldo v nominaci chybí, link

Kapitán argentinských mistrů světa Lionel Messi je po loňské odmlce opět v nominaci na Zlatý míč a prestižní fotbalovou trofej může získat již poosmé. V třicetičlenné nominaci naopak chybí jeho dlouholetý rival a pětinásobný vítěz ankety Portugalec Cristiano Ronaldo, který od konce loňského roku působí v Saúdské Arábii. Jména kandidátů dnes oznámili pořadatelé ankety z časopisu France Football. Výsledky vyhlásí 30. října v Paříži.

vysoký

První tým z nejvyšší soutěže se loučí s pohárem. Karviná nestačila na Uničov, link

Fotbalisté Karviné ve 2. kole domácího poháru nečekaně podlehli na hřišti třetiligového Uničova 0:1 a v tomto ročníku MOL Cupu vypadli jako první tým z nejvyšší soutěže.

červenec

Český statistický úřad zveřejní vývoj maloobchodních tržeb za červenec, link

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní informace o tom, jak se v červenci vyvíjely maloobchodní tržby. V červnu byly meziročně nižší 14. měsíc za sebou, a to o 4,1…

žena

Pilulka na libido zázraky nepřinese, žena není hrací automat, říká sexuolog, link

Jestliže muži u sexuologů nejčastěji řeší potíže s erekcí, ženy si stěžují na ztrátu libida. V průzkumech ji opakovaně přiznává asi třetina žen, z nichž většina žije v dlouhodobém vztahu. „Libido je poměrně křehké a mění se v čase a v závislosti na nejrůznějších okolnostech,“ říká sexuolog Marek Broul a dodává, že žen s vrozeným nedostatkem libida je velice málo.

evropský

Házenkáři KP Brno porazili v prvním duelu Evropského poháru Zubří o šest gólů, link

Extraligové derby v 1. kole Evropského poháru rozehráli lépe házenkáři KP Brno, kteří v úvodním duelu porazili doma 28:22 Zubří. Odveta se bude hrát na Valašsku za deset dnů v sobotu 16. září.

léto

Problémy z jara se v létě neopakovaly. Elektřina z fotovoltaiky sítě neohrozila, link

Velká výroba elektřiny z fotovoltaických elektráren během léta nezpůsobila výraznější problémy ve fungování distribuční sítě v tuzemsku. Komplikace to nebyla ani při zvlášť slunečných dnech. Neopakovaly se tak komplikace z letošních Velikonoc, kdy provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS kvůli výkyvům v síti na dvě hodiny odpojil stovky fotovoltaik.


kyjeva

Do Kyjeva přijel Blinken, bude řešit vojenskou pomoc i protiofenzivu, link

Do Kyjeva přijel na předem neohlášenou dvoudenní návštěvu americký ministr zahraničí Antony Blinken. Sejít se má mimo jiné s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. V Kyjevě by měl oznámit další vojenskou pomoc, tématem jednání bude i ukrajinská protiofenziva. Ve městě se ve středu koná také summit prvních dam pořádaný chotí ukrajinského prezidenta Olenou Zelenskou, na který přijela i manželka českého prezidenta Eva Pavlová.

žaloba

Spor mezi ministry. Blažek podal žalobu na Rakušana, chce vyjasnit kompetence, link

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal kompetenční žalobu na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Uvedl to server Česká justice. Podle Blažka není ze zákona zřejmé, kdo má kompetenci rozhodovat o záležitostech služebního poměru v případech, kdy příslušníci bezpečnostních složek přecházejí mezi sbory, napsal web. Žalobu posoudí zvláštní kompetenční senát při Nejvyšším správním soudu (NSS).

polokoule

Severní polokoule má za sebou nejteplejší léto v historii, oznámili meteorologové, link

Letošní léto bylo na zemské severní polokouli nejteplejší v historii měření, uvádějí ve zprávě Světová meteorologická organizace (WMO) a program Evropské unie Copernicus. Letošní srpen byl nejen nejteplejším srpnem vůbec, ale také druhým nejteplejším měsícem v historii, a to po letošním červenci. Rekordní hodnoty zaznamenaly s průměrnou teplotou téměř 21 stupňů Celsia též oceány, jež pokrývají 71 procent zemského povrchu.

zpřesnit

Rakušan: Je třeba zpřesnit podmínky pro vstup Rusů u týmových sportů, link

Přísnost ohledně vstupu ruských a běloruských sportovců do Česka musí zůstat, je ale potřeba zpřesnit podmínky pro týmové sporty, aby vláda nemusela každou podobnou situaci řešit ad hoc. Novinářům to před dnešním zasedáním vlády řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

dvouciferné

Polská centrální banka krátce před volbami snížila úrokové sazby, link

Polská centrální banka v úterý poprvé po třech letech snížila svou hlavní úrokovou sazbu, a to navzdory dvouciferné inflaci. Učinila tak méně než šest týdnů před volbami. Rada pro měnovou politiku hlavní úrokovou sazbu snížila o tři čtvrtě procentního bodu na šest procent.

janoch

Další trest v korupční kauze. Bývalý rozhodčí Janoch dostal podmínku na rok a půl, link

Marek Janoch se u soudu přiznal k přijetí úplatků v zápasech kvůli sázkám.

přísnost

Rakušan: Je třeba zpřesnit podmínky pro vstup Rusů u týmových sportů, link

Přísnost ohledně vstupu ruských a běloruských sportovců do Česka musí zůstat, je ale potřeba zpřesnit podmínky pro týmové sporty, aby vláda nemusela každou podobnou situaci řešit ad hoc. Novinářům to před dnešním zasedáním vlády řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

amazon

Apple, TikTok i Facebook. Pod drobnohledem EK bude šest IT gigantů, link

Evropská komise (EK) ve středu poprvé jmenovala velké internetové společnosti, které budou pod drobnohledem kvůli novému zákonu o digitálních trzích. Jsou mezi nimi například firmy Amazon, Apple či Microsoft. Seznam se nicméně může v průběhu času rozrůstat.

autoškola

Do autoškoly můžou od příštího roku i patnáctiletí, Kupka odhalil detail novely, link

V Česku bude díky novele bodového systému možné od příštího roku zahájit kurz autoškoly k řízení osobního automobilu v 15 letech a šesti měsících. Od 17 let pak budou moct lidé řídit rok auto s dozorem mentora. Na tiskové konferenci to ve středu řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

blažkem

Hrad od ministerstva spravedlnosti převezme agendu prezidentských milostí, link

Agenda týkající se udělování milostí přejde z ministerstva spravedlnosti zpět na kancelář prezidenta. Se šéfem resortu Pavlem Blažkem (ODS) se na tom dohodl prezident Petr Pavel. Hlava státu to řekla v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Agendu spojenou s vyhodnocováním žádostí o milost převedl na ministerstvo Pavlův předchůdce ve funkci Miloš Zeman.

blinken

Další miliarda dolarů. USA dají Ukrajině odminovací systémy i náboje s uranem, link

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken oznámil nový balíček pomoci Ukrajině v hodnotě přes miliardu dolarů. Kyjev dostane i dříve slibovanou munici s ochuzeným uranem. Blinken dodal, že s prezidentem Volodymyrem Zelenským diskutovali také o dlouhodobě udržitelném bezpečnostním zajištění země.

dabér

Policisté pátrají po filmovém dabérovi Pantůčkovi, kterého pohřešuje rodina, link

Mukařov (u Prahy) - Policisté pátrají po filmovém dabérovi Zbyšku Pantůčkovi, kterého pohřešuje jeho rodina. Obává se o jeho zdraví a život. Pátrání po pětapadesátiletém muži…

dvoudenní

Nová podoba voleb: Zůstanou dvoudenní, změní se volební obvody, stojí v návrhu, link

Volby by měly i v budoucnu zůstat dvoudenní. Počítá s tím poslanecký návrh zákona o správě voleb. Nový předpis také zavádí pro některé typy voleb pevný termín v prvním říjnovém týdnu a centrálně vedený jednotný seznam voličů. Normu nyní bude projednávat vláda. Na webu ministerstva vnitra to uvedla mluvčí Klára Dlubalová.

formálně

Fiala: Rusové a Bělorusové v klubech z jiných zemí budou moci hrát v ČR, link

V České republice budou moci soutěžit ruští a běloruští sportovci, kteří formálně nereprezentují tyto země a jsou například součástí klubů, jež v Rusku a Bělorusku nesídlí. Po dnešním jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet zpřesnil podmínky pro podobné případy.

gevorkyan

Slovenský Gevorkyan chce na pražské burze přejít na hlavní trh Prime, link

Slovenská společnost Gevorkyan, která vyrábí kovové součástky procesem práškové metalurgie, chce do konce letošního roku přejít z trhu Start pražské burzy na její hlavní trh Prime. Součástí záměru aktuálně není nová emise akcií společnosti. Firma o tom ve středu informovala v tiskové zprávě. Na regulovaném trhu Prime se nyní obchoduje osm společností.

hendrycha

Vláda odsouhlasila jmenování Hendrycha do čela GIBS, link

Praha - Vláda na dnešním jednání podpořila jmenování dosavadního náměstka Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Víta Hendrycha na pozici ředitele inspekce. Na tiskové konferenci…

kompetenční

Spor mezi ministry. Blažek podal žalobu na Rakušana, chce vyjasnit kompetence, link

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal kompetenční žalobu na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Uvedl to server Česká justice. Podle Blažka není ze zákona zřejmé, kdo má kompetenci rozhodovat o záležitostech služebního poměru v případech, kdy příslušníci bezpečnostních složek přecházejí mezi sbory, napsal web. Žalobu posoudí zvláštní kompetenční senát při Nejvyšším správním soudu (NSS).

nereprezentují

Fiala: Rusové a Bělorusové v klubech z jiných zemí budou moci hrát v ČR, link

V České republice budou moci soutěžit ruští a běloruští sportovci, kteří formálně nereprezentují tyto země a jsou například součástí klubů, jež v Rusku a Bělorusku nesídlí. Po dnešním jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet zpřesnil podmínky pro podobné případy.

nesídlí

Fiala: Rusové a Bělorusové v klubech z jiných zemí budou moci hrát v ČR, link

V České republice budou moci soutěžit ruští a běloruští sportovci, kteří formálně nereprezentují tyto země a jsou například součástí klubů, jež v Rusku a Bělorusku nesídlí. Po dnešním jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet zpřesnil podmínky pro podobné případy.

nss

Spor mezi ministry. Blažek podal žalobu na Rakušana, chce vyjasnit kompetence, link

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal kompetenční žalobu na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Uvedl to server Česká justice. Podle Blažka není ze zákona zřejmé, kdo má kompetenci rozhodovat o záležitostech služebního poměru v případech, kdy příslušníci bezpečnostních složek přecházejí mezi sbory, napsal web. Žalobu posoudí zvláštní kompetenční senát při Nejvyšším správním soudu (NSS).

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.