Day tags 2023-09-07

ruský cena soud škola auto český místo měsíc stát svět česko albánie open člověk dostat druhý dítě prezident zápas fakulta

Tags with an unusual surge in popularity:

slapské čísnout němá registr sekretariát 2a brdo cancún ceníkům chko dodržený fotopast kirk kolínský konzervovat lewandowského mašín naladit naomi obdržálková

Latest Published News for Each Tag

ruský

Lavrov slíbil dokončení jaderné elektrárny v Bangladéši i přes sankce, link

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek slíbil, že ruská státní firma Rosatom dokončí výstavbu první jaderné elektrárny v Bangladéši. Projekt nabral zpoždění kvůli obtížím způsobeným nejdříve pandemií covidu-19 a později sankcemi zavedenými západními zeměmi po ruské invazi na Ukrajinu. Rusko usiluje - stejně jako Západ - o přízeň Bangladéše, který se podle agentury Reuters zatím nepostavil jednoznačně ani na jednu stranu konfliktu na Ukrajině.

cena

Ceny Thálie odtajnily nominace, link

Devatenáct laureátů letošního 30. ročníku Cen Thálie bude 30. září vyhlášeno na slavnostním večeru v pražském Národním divadle. Nominace odtajnil prezident Herecké asociace Ondřej Kepka na včerejší tiskové konferenci spolu s předsedy jednotlivých odborných porot.

soud

Tendr na první část metra D byl v pořádku, potvrdil soud verdikt ÚOHS, link

Krajský soud v Brně ve čtvrtek rozhodl o tom, že podmínky i průběh tendru na stavbu první části metra D v Praze byly v pořádku. Soud tak potvrdil verdikt Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže z roku 2021. Návrh k úřadu podala firma Eurovia CS, která také následně napadla rozhodnutí úřadu u soudu, jenž nyní její žalobu zamítl. Firma ještě může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

škola

Méně papírování? Lékaři chtějí změny u potvrzení pro školy, link

Pediatři si stěžují na nával administrativy, kvůli které se na ně rodiče se začátkem školního roku obracejí. V některých případech je to zbytečné. Třeba u potravinářských průkazů, které už školy vyžadovat nemohou. Vystřídají je potvrzení o zdravotní způsobilosti, ale i u těch usilují pediatři o to, aby se vyžadovaly jen v nejnutnějších případech.

auto

Drsný trest pro pouliční závodníky. Policie auta sešrotovala, link

Francouzské úřady zabavily a bleskově sešrotovaly dvě upravená BMW. Jejich majitelé nelegálně driftovali. Úřady a policie jednaly tak rychle, že si majitelé z auta ani nemohli vyndat osobní věci. V Česku mohou policisté auta zabavovat také.

český

Knedla vyhrál znakařskou padesátku a je druhým českým juniorským mistrem světa, link

Osmnáctiletý plavec Miroslav Knedla je juniorským mistrem světa v závodu na 50 metrů znak. V Netanji národní rekordman přidal zlato ke stříbru ze stovky a jako druhý český plavec dosáhl na juniorský titul z MS. Prvním byl Jan Čejka rovněž na znakařské padesátce před čtyřmi lety v Budapešti.

místo

Koupili parcely na klidném místě, teď se má vedle nich zpracovávat lithium, link

Těžba lithia na Cínovci v Krušných horách má začít za čtyři roky. Se stále zrychlujícími se přípravami se ale ozývá víc a víc hlasů proti. Hlavně lidem, kteří žijí v místech chystaného zpracovatelského závodu v Újezdečku na Teplicku, se záměr firmy ČEZ a EMH, tedy vlastníků těžařské firmy Geomet, nelíbí.

měsíc

Měsíc od požáru na Havaji. Hasiči dostali oheň pod kontrolu v tomto týdnu, pohřešuje se přes 380 lidí, link

Uplynul měsíc od zažehnutí tragického požáru na havajském ostrově Maui. Americké úřady potvrdily 115 obětí, přes 380 lidí se dále pohřešuje. Historické město Lahaina, kde před neštěstím žilo na jedenáct tisíc obyvatel, lehlo popelem. Specialisté teď na spáleništi hledají nebezpečné látky a materiály.

stát

Stal jsem se předsedou SVJ. Byla to největší chyba v mém životě, link

Před rokem jsem se stal předsedou společenství vlastníků jednotek (SVJ). V domě je celkem 15 bytů, všechno je strašný problém a já neustále s každým bojuji. Už mě nebaví být hrdinou, popisuje Jaroslav svůj problém pro seriál Sousedské války.

svět

Diktatura by v Německu nastala i bez Hitlera, říká autor Babylon Berlín, link

Románu Mokrá ryba, prvního dílu jeho detektivní ságy z meziválečného Berlína, se ve světě prodalo víc než dva miliony výtisků. Na letošní pražský veletrh Svět knihy přijel německý spisovatel Volker Kutscher představit devátý díl Transatlantik a připravuje desátou knihu o Mnichovské dohodě, jíž celou sérii uzavře. Studoval němčinu, filozofii a historii na univerzitách v Kolíně nad Rýnem a Wuppertalu, a než se stal spisovatelem, pracoval jako novinář.

česko

Živě: Česko - Albánie. Češi hrají klíčový zápas bez Hložka, ale s Kuchtou a Čvančarou, link

Sledujte on-line přenos z utkání kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství Evropy 2024 mezi Českem a Albánií.

albánie

Udrželi jsme první místo, bod je ale málo, řekl Černý, link

Praha - Záložník fotbalové reprezentace Václav Černý po remíze 1:1 v kvalifikaci o mistrovství Evropy proti Albánii neskrýval zklamání. Podle jediného českého střelce utkání si národní…

open

Muchová zabojuje o finále US Open, v cestě stojí mladá domácí hvězda, link

Už jenom čtyři tenistky zbývají v pavouku grandslamového US Open, které z nich si v sobotu v New Yorku zahrají o titul? V prvním semifinále se proti sobě postaví Karolína Muchová a Cori Gauffová ze Spojených států, zápas začne v jednu hodinu ráno českého času a budeme jej sledovat v podrobné online reportáži. Ve druhém semifinále, jež bude následovat, se utkají jiná Američanka Madison Keysová a Běloruska Aryna Sabalenková.

člověk

Měsíc od požáru na Havaji. Hasiči dostali oheň pod kontrolu v tomto týdnu, pohřešuje se přes 380 lidí, link

Uplynul měsíc od zažehnutí tragického požáru na havajském ostrově Maui. Americké úřady potvrdily 115 obětí, přes 380 lidí se dále pohřešuje. Historické město Lahaina, kde před neštěstím žilo na jedenáct tisíc obyvatel, lehlo popelem. Specialisté teď na spáleništi hledají nebezpečné látky a materiály.

dostat

Odměna za celoživotní mistrovství: Daniela Kolářová dostane Cenu Thálie, link

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství udělí Herecká asociace v oboru činohry Daniele Kolářové a Stanislavu Šárskému. V opeře obdobnou cenu dostane Jan Hladík, v oboru baletu, tance a pohybového divadla Miroslava Pešíková a za obor muzikál, opereta a jiný hudebně-dramatický žánr František Zacharník. Novinářům to dnes řekli pořadatelé cen při zveřejnění nominací na ceny za nejlepší divadelní výkony. Ceny se budou předávat 30. září v Národním divadle.

druhý

Knedla vyhrál znakařskou padesátku a je druhým českým juniorským mistrem světa, link

Osmnáctiletý plavec Miroslav Knedla je juniorským mistrem světa v závodu na 50 metrů znak. V Netanji národní rekordman přidal zlato ke stříbru ze stovky a jako druhý český plavec dosáhl na juniorský titul z MS. Prvním byl Jan Čejka rovněž na znakařské padesátce před čtyřmi lety v Budapešti.

dítě

Chyby ve výchově a jejich dopady. S dětmi si málo povídáme, líčí psycholožka, link

Psycholožka Eva Stupková se v praxi nejvíc věnuje rodině a dětem. „Být rodičem je hrozně těžké a nikdo nás na to nepřipraví.“ Přečtěte si v rozhovoru pro Magazín Víkend DNES, co děláte ve výchově špatně a jak se to dá zlepšit.

prezident

Když prezident využije milosti sporně, se zlou se potáže, míní Kysela. Válková i Benda jsou pro jejich zachování, link

Prezident Petr Pavel tento týden v rozhovoru pro deník MF DNES řekl, že se agenda udělování milostí vrátí z ministerstva spravedlnosti, kam ji delegoval exprezident Miloš Zeman, zpět na Pražský hrad. Ústavní právník a Pavlův poradce Jan Kysela v Událostech, komentářích upozornil, že pokud hlava státu milosti použije ve sporných případech, se zlou se potáže a může si pokazit svůj obraz v dějinách. Poslanci Marek Benda (ODS) a Helena Válková (ANO) se nicméně shodli na tom, že tato pravomoc hlavě státu náleží a neměla by o ni přijít.

zápas

ZNÁMKOVÁNÍ: Královi se vůbec nevedlo, naopak Souček s Černým patřili k nejlepším, link

Důležitý zápas neprohráli, ale z výkonu rozhodně jásat nemohou. Čeští fotbalisté předvedli v kvalifikačním utkání na EURO 2024 doma proti Albánii (1:1) místy dobrý, ale celkově spíše průměrný výkon. V redakčním hodnocení na školní stupnici se žádný jedničkář nenašel, naopak dvěma hráčům zápas oproti ostatním vůbec nesedl.

fakulta

Učebna s fantomy i ambulance, v Ostravě bude studovat dvacet nových zubařů, link

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství udělila tříletou akreditaci Lékařské fakultě Ostravské univerzity (OU) na studijní program Zubní lékařství. Kontrola kvality výuky a požadovaného rozvoje programu proběhne po roce. Fakulta zahájí výuku ještě letos na podzim, do prvního ročníku přijme 20 studentů. Zubní péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným.


slapské

Objasněná vražda. Rozřezané tělo vyčenichali psi na dně Slapské přehrady, link

Kriminalisté objasnili případ vraždy, která se v únoru odehrála v Jevanech u Prahy. Zavražděnou ženu našli ve Slapské přehradě pod Živohošťským mostem v hloubce 44 metrů a pomohli jim k tomu speciálně vycvičení psi. Z činu policisté obvinili devětatřicetiletého muže, který s obětí žil.

čísnout

Posílat peníze na účet bude jednodušší, lidem bude stačit znát telefonní číslo, link

Česká národní banka (ČNB) spustí registr, který umožní bankám zprovoznění služby, kdy pro poslání peněz bude stačit telefonní číslo příjemce. Banky budou mít přístup do registru od 30. října, služba by měla být lidem, kteří o ni projeví zájem, dostupná v listopadu. Nový systém by měl zjednodušit převádění peněz mezi lidmi, uvedla ČNB v tiskové zprávě.

němá

Plodková, Mitaš i Steinmasslová mají svá Němá tajemství. V kině je neutají, link

Když blízcí Bruce Willise loni oznámili, že herec ukončuje kariéru kvůli afázii, přitáhlo to pozornost k této nemoci, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. Přiblížit život afatiků je také jedním ze záměrů filmu Němá tajemství. „Není to ale film o pacientovi, o kterého je potřeba se starat,“ upozornil režisér Tomáš Mašín. Snímek kombinující drama, detektivku a love story vstupuje do kin 7. září. Příběh hlavního hrdiny, trpícího afázií, vyprávějí ženy z jeho blízkého okolí. Každá má přitom co skrývat.

registr

Od listopadu půjde poslat peníze na telefonní číslo. Systém má zjednodušit platby, link

Registr umožní párovat čísla účtu s telefonními čísly.

sekretariát

Kabinet prezidenta byl zrušen, místo něj vznikl sekretariát, link

Kabinet prezidenta republiky Petra Pavla byl s platností k úterý 5. září zrušen. O den později byl zřízen sekretariát prezidenta, jehož vedoucí se stala Lucie Obdržálková. Na dotaz ČTK to ve čtvrtek sdělil odbor komunikace Hradu.

2a

Na Měsíci chce přistát i Japonsko. Ve čtvrtek tam vyslalo sondu, link

Japonská vesmírná agentura JAXA ve středu vypustila raketu H-2A s lodí, jejíž malý modul SLIM se pokusí přistát na Měsíci. Vedle toho je na palubě i dalekohled XRISM určený pro rentgenovou astronomii.

brdo

Do Brd se vrátili vlci, link

V chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy se vyskytují vlci. Jejich přítomnost v centrální části oblasti potvrdily fotopasti. Pro vlky jde o vhodné teritorium s dostatkem přirozené potravy.

cancún

Turnaj mistryň v Česku nebude, uspořádá ho mexický Cancún, link

St. Petersburg (USA) - Tenisový Turnaj mistryň se bude konat 29. října až 5. listopadu v mexickém Cancúnu. Oznámila to WTA na oficiálním webu. O pořádání akce se podle médií ucházel…

ceníkům

E.ON zlevní zákazníkům elektřinu. Bude až o pětinu nižší než vládní strop, link

Energetická společnost E.ON zlevní od 1. října elektřinu asi 800 tisícům svých klientů, kteří nemají fixovanou cenu. Oproti současným ceníkům se sníží o 16 procent, vůči vládnímu cenovému stropu pak bude nižší až o pětinu. Od začátku září firma zlevnila 140 tisícům zákazníků plyn. E.ON o tom informoval v tiskové zprávě. Ceny energií postupně snižují i ostatní dodavatelé v Česku.

chko

V Labských pískovcích hoří hrabanka. Hasičům pomůže vrtulník, link

Sedm jednotek hasičů likviduje požár hrabanky v lese v CHKO Labské pískovce nedaleko česko-německé hranice na Děčínsku. Hasičům bude pomáhat také vrtulník.

dodržený

Rozpočtová rada: Bez úpravy výdajů nelze očekávat dodržení schodku, link

Bez zásahu do výdajové strany státního rozpočtu nelze letos očekávat dodržení plánovaného schodku 295 miliard korun. V pravidelném čtvrtletním stanovisku to ve čtvrtek uvedla Národní rozpočtová rada. Upozornila také, že návrh státního rozpočtu na příští rok a výhled na další roky konzervují deficit na úrovni dvou procent hrubého domácího produktu (HDP). Podle rady je to střednědobě neudržitelné, žádá pokračování konsolidace veřejných financí.

fotopast

Do Brd se vrátili vlci, link

V chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy se vyskytují vlci. Jejich přítomnost v centrální části oblasti potvrdily fotopasti. Pro vlky jde o vhodné teritorium s dostatkem přirozené potravy.

kirk

Britský hokejový útočník Kirk po ukončení kontraktu s Arizonou posílil Litvínov, link

Litvínov - Britský hokejový útočník Liam Kirk posílil Litvínov, s kterým podepsal roční smlouvu. Nejlepší střelec mistrovství světa v Rize z roku 2021 v minulých dnech předčasně…

kolínský

Kolínská Toyota prodlužuje odstávku, kvůli požáru u dodavatele chybějí díly, link

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá i příští týden, minimálně do pátku 15. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět 22. srpna. Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna požár. Podle automobilky se zatím nepodařilo obnovit výrobu u dodavatele, jasný není ani termín výroby aut v Kolíně.

konzervovat

Schodek ve výši 295 miliard? Bez úpravy výdajů ho vláda nedodrží, varuje rada, link

Bez zásahu do výdajové strany státního rozpočtu nelze letos očekávat dodržení plánovaného schodku 295 miliard korun. V pravidelném čtvrtletním stanovisku to dnes uvedla Národní rozpočtová rada. Upozornila také, že návrh státního rozpočtu na příští rok a výhled na další roky konzervují deficit na úrovni dvou procent hrubého domácího produktu (HDP). Podle rady je to střednědobě neudržitelné, žádá pokračování v konsolidaci veřejných financí.

lewandowského

Lewandowski dvěma góly zařídil Polsku výhru nad Faeřany. Maďaři porazili Srbsko, link

Fotbalisté Polska v kvalifikaci mistrovství Evropy doma udolali Faerské ostrovy 2:0 díky dvěma gólům kapitána Roberta Lewandowského. Svěřenci portugalského trenéra Fernanda Santose ve skupině E po čtyřech kolech z třetího místa ztrácejí dva body na vedoucí Česko a jeden bod na druhou Albánii. Jejich souboj v Praze skončil remízou 1:1.

mašín

Plodková, Mitaš i Steinmasslová mají svá Němá tajemství. V kině je neutají, link

Když blízcí Bruce Willise loni oznámili, že herec ukončuje kariéru kvůli afázii, přitáhlo to pozornost k této nemoci, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. Přiblížit život afatiků je také jedním ze záměrů filmu Němá tajemství. „Není to ale film o pacientovi, o kterého je potřeba se starat,“ upozornil režisér Tomáš Mašín. Snímek kombinující drama, detektivku a love story vstupuje do kin 7. září. Příběh hlavního hrdiny, trpícího afázií, vyprávějí ženy z jeho blízkého okolí. Každá má přitom co skrývat.

naladit

Suchopárek je s premiérou nové jednadvacítky spokojený. Karabec bude na Island nachystaný, těší kouče, link

Nově se tvořící české jednadvacítce premiérový duel vyšel. Mladí fotbalisté zdolali v přípravném utkání v Uherském Hradišti před 4158 diváky Slovensko 2:0 a naladili se výhrou na úterní vstup do kvalifikace o mistrovství Evropy na Islandu.

naomi

OBRAZEM: Kalendář Pirelli vzdá hold věčnosti s Naomi Campbell i králem, link

Naše životy mohou být ohraničené, ale náš příklad se může stát nekonečným. Nerodíme se věční, takovými se stáváme. Kalendář Pirelli pro rok 2024 nese právě název Věčnost. Uctí úsilí, odvahu a kreativitu. Fotograf Prince Gyasi do něj pozval například Naomi Campbell nebo ašantského krále. Podívejte se, jak dílo vznikalo.

obdržálková

Kabinet prezidenta byl zrušen, místo něj vznikl sekretariát, link

Kabinet prezidenta republiky Petra Pavla byl s platností k úterý 5. září zrušen. O den později byl zřízen sekretariát prezidenta, jehož vedoucí se stala Lucie Obdržálková. Na dotaz ČTK to ve čtvrtek sdělil odbor komunikace Hradu.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.