Day tags 2023-09-18

ruský ukrajinský ministr miliarda procento slovensko člověk policie polsko stát rok ukrajina aktivisté auto obrana prezident česko cena dostat dítě

Tags with an unusual surge in popularity:

weber žatec clarou andreou baptisteovou bulovka burnley chmel destruktivní draftovanou florencie jednostranný kotal lásková protržení připsala siniaková spotřeba staronový tausonový

Latest Published News for Each Tag

ruský

Světové cíle udržitelného rozvoje jsou ohroženy i kvůli ruské agresi, řekl prezident Pavel v OSN, link

Cesta k naplnění cílů udržitelného rozvoje stanovených před osmi lety v rámci takzvané Agendy 2030 je ve velkých nesnázích, přímý dopad má i ruská agrese na Ukrajině, řekl v pondělí na summitu OSN v New Yorku český prezident Petr Pavel.

ukrajinský

Kyjev podal kvůli obilí stížnost u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko, link

Kyjev podal u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku kvůli jejich rozhodnutí pokračovat v embargu na dovoz ukrajinského obilí. S odvoláním na dnešní prohlášení ukrajinského ministerstva pro ekonomiku a obchod o tom informovala agentura Reuters. Embargo trojici středoevropských zemí, ale i Rumunsku a Bulharsku povolila zavést letos v květnu Evropská komise, zákaz ale skončil minulý pátek.

ministr

Piráti vyzvali své špičky, aby naléhaly na odvolání Blažka z vlády, link

Piráti ve stranickém hlasování vyzvali své zákonodárce a zástupce ve vládě, aby navrhli okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) z čela ministerstva. Podnětem k hlasování bylo Blažkovo srpnové setkání s proruským lobbistou a poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Piráti navíc vyzvali svého předsedu Ivana Bartoše, aby ohledně Blažkova setrvání ve vládě zjistil i názor poslanců a ministrů STAN, s nimiž Piráti kandidovali v koalici.

miliarda

Na vydělané miliardy si nesáhnete. Kreml odpírá západním firmám jejich zisky, link

Západní firmy podnikající v Rusku i po začátku války na Ukrajině mají v zemi miliardové zisky. Kreml ale těm, které nepovažuje za přátelské, v přístupu k těmto penězům brání. Zahraniční firmy v Rusku loni vykázaly zisk asi 20 miliard dolarů, 90 procent této částky přitom vydělaly právě „nepřátelské“ společnosti. S odkazem na Kyjevskou ekonomickou školu (KSE) to napsal list Financial Times (FT).

procento

ANALÝZA: Pravice ani levice. Slovenské volby rozhodne něco jiného, link

Na Slovensku se blíží volby. Slovenská pravice však nenabízí pravicová řešení a levice nenabízí levicová. Dluh Slovenska atakuje 60 procent HDP a deficit šest procent. Zemi proto čeká velké utahování opasků. Jinak se roztočí dluhová spirála a stát si do budoucna ponese na bedrech obrovské břemeno.

slovensko

Z dealerů Škody na Slovensku jsou minutové autopůjčovny, link

Kdo potřeboval před 20 lety auto na pár hodin, pár dnů nebo výjimečně pár týdnů, šel si pro něj do půjčovny. Postupem času získala tato služba „světovější“ pojmenování sdílení aut nebo carsharing. Vznikaly na to nové společnosti a aplikace. Teď Škoda vrací pojem autopůjčovna znovu do hry a tam, kam logicky nejvíc patří – k dealerům nových a ojetých aut. Zatím jen na Slovensku.

člověk

Na maličkém ostrůvku se mačká 500 lidí. Jsou zde nevěstince i hospody, link

Keňský ostrůvek Migingo na Viktoriině jezeře má rozlohu dva tisíce metrů čtverečních a je extrémně hustě osídlený. V roce 2009 se na něm mačkalo 131 lidí. Nyní by už měl mít kolem pěti set obyvatel.

policie

Nahé fotky nezletilých dívek ze španělského města vytvořila umělá inteligence. Vyšetřuje to policie, link

Ve městě Almendralejo na jihozápadě Španělska začal kdosi po internetu šířit fotomontáže desítek místních nezletilých dívek vytvořených za pomoci umělé inteligence. Fotografie navozují dojem, že na nich dívky pózují bez oblečení; na policii se obrátilo nejméně 20 rodin.

polsko

Kyjev podal kvůli obilí stížnost u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko, link

Kyjev podal u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku kvůli jejich rozhodnutí pokračovat v embargu na dovoz ukrajinského obilí. S odvoláním na dnešní prohlášení ukrajinského ministerstva pro ekonomiku a obchod o tom informovala agentura Reuters. Embargo trojici středoevropských zemí, ale i Rumunsku a Bulharsku povolila zavést letos v květnu Evropská komise, zákaz ale skončil minulý pátek.

stát

Nejvýše draftovanou Češkou v zámořské PWHL se stala obránkyně Lásková, link

Dominika Lásková se stala nejvýše draftovanou českou hokejistkou v premiérovém výběru hráček do týmů nové zámořské soutěže Professional Women’s Hockey League (PWHL). Šestadvacetiletou obránkyni a členku bronzového týmu z posledních dvou mistrovství světa si vybral ve čtvrtém kole jako 19. v pořadí klub z Montrealu.

rok

Příspěvek na péči: Ministerstvo chce dávku zvýšit, rozpočet s tím ale nepočítá, link

Příspěvek na péči by se mohl navýšit v prvním pololetí příštího roku. Vzrůst by mohl hlavně lidem, kteří žijí v domácím prostředí. Na přesných částkách by se koalice mohla dohodnout do konce letošního roku. Na dotaz ČTK to dnes řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Přidání si vyžádá několik miliard korun. Podle ministra resort peníze na zvednutí příspěvku v navrhovaném rozpočtu nemá a potřebnou sumu na výdaje chce zajistit až příští rok přesunem ve státní pokladně.

ukrajina

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu, link

Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu, kteří si prošli peklem ruského zajetí, vrátili se oklikou do vlasti, znovu stanuli v čele praporu Azov, rozšířili ho a vycvičili na úroveň brigády a nyní se na bojištích východní Ukrajiny dočkali (částečné) satisfakce.

aktivisté

Klimatičtí aktivisté zablokovali v Berlíně dopravu na více než 20 místech, link

Klimatičtí aktivisté z hnutí Letzte Generation (Poslední generace) v pondělí 18. září na rušných křižovatkách a dopravních tepnách v Berlíně vytvořili přes 20 blokád. Policie po zhruba dvou hodinách místa zprůjezdnila. Policie pro dnešek vyčlenila 500 policistů, kteří jsou připraveni proti demonstrantům zakročit. Zároveň vyzvala řidiče ke klidu a varovala je před tím, aby proti aktivistům sami zasahovali. Ne všichni výzvu uposlechli, jeden z řidičů nastříkal do tváří demonstrantů pepřový sprej.

auto

Z dealerů Škody na Slovensku jsou minutové autopůjčovny, link

Kdo potřeboval před 20 lety auto na pár hodin, pár dnů nebo výjimečně pár týdnů, šel si pro něj do půjčovny. Postupem času získala tato služba „světovější“ pojmenování sdílení aut nebo carsharing. Vznikaly na to nové společnosti a aplikace. Teď Škoda vrací pojem autopůjčovna znovu do hry a tam, kam logicky nejvíc patří – k dealerům nových a ojetých aut. Zatím jen na Slovensku.

obrana

Polsko posiluje armádu. Do teritoriální obrany chce zacvičit tisíce civilistů, link

Polsko chce do dvanácti let vycvičit až padesát tisíc civilistů, kteří by sloužili v teritoriální obraně. Sbor zapadá do plánu vybudovat armádu o síle 300 tisíc lidí. Teď je vojsko sousední země poloviční. Podle kritiků ale tato ambice neodpovídá možnostem země.

prezident

Prezident Pavel promluví před Valným shromážděním OSN, nejspíš zmíní Ukrajinu, link

New York - Český prezident Petr Pavel promluví před Valným shromážděním OSN v New Yorku. Jeho projev během prvního dne všeobecné rozpravy přijde na řadu kolem 19:00 místního času…

česko

Česko zatím nebude plošně zabavovat auta s ruskými SPZ, link

Česko zatím auta s ruskými poznávacími značkami plošně zabavovat nebude. ČT to řekla mluvčí celní správy Hana Prudičová s tím, že vozy už byly jednou vpuštěny do schengenského prostoru. Zmíněnou pravomoc nově dává směrnice Evropské komise. Polsko, Finsko a pobaltské státy už v minulých dnech oznámily, že v Rusku registrovaná auta nebudou na své území pouštět.

cena

Energie by mohly zlevnit, na ceny před covidem ale zapomeňte, link

Sjednat si pevné ceny energií a na jak dlouho, nebo se spolehnout na burzovní vývoj a platit spotové ceny? To jsou otázky, které řeší většina domácností. I když jasnou odpověď neznají ani odborníci, volili by kratší fixace.

dostat

Napětí na Slovensku pokračuje. Poslanec Jožo Pročko dostal vejci do hlavy, link

Série bitek před slovenskými volbami pokračuje. Poslanec za hnutí OLaNO a komik Jozef „Jožo“ Pročko dostal v Lučenci na jihu Slovenska dostal přímo do obličeje několika vejci. Hodil je na něj muž v triku s nápisem „brat za brata“ (bratr za bratra). Pročko také tvrdí, že ho jistý muž udeřil zezadu do hlavy. Během pár dní jde už o třetí incident kolem hnutí OLaNO.

dítě

Lékař zabil ženě dítě v náručí. Rodina požaduje po domažlické nemocnici miliony, link

Martínek byl doslova vymodlené dítě. Radost celé rodiny ale trvala jen rok a tři měsíce. Během banálního vyšetření v březnu 2020 chlapeček zemřel v Domažlické nemocnici. Za jeho smrt soud pravomocně potrestal podmínkou a zákazem činnosti tamního jednasedmdesátiletého primáře dětského oddělení Františka Zahálku, který batoleti po požití syrových fazolí vypláchl žaludek přesoleným roztokem, přestože mu žádné akutní nebezpečí nehrozilo.


weber

ANALÝZA: Rychlý vyhazov po Koubkovi. Webera stála místo děravá defenziva i neshody s oporou, link

Trenérský matador Miroslav Koubek u fotbalistů Hradce Králové působil téměř dvě celé sezony. Angažmá jeho nástupce Jozefa Webera se naopak smrsklo na pouhých osm duelů se ziskem značně podprůměrných sedmi bodů. Klíčovým v otázce brzkého odvolání 52letého kouče byl hlavně sobotní výbuch v Mladé Boleslavi (1:5), který do naha svlékl defenzivu Votroků.

žatec

Žatec se dostal na seznam UNESCO. Takhle se tu česal chmel v 60. letech, link

Žatec a jeho chmelařské okolí zapíše UNESCO na seznam světového dědictví.

clarou

Neúspěšná série Fruhvirtové nekončí, v Kuang-čou dohrála v prvním kole, link

Česká tenistka Linda Fruhvirtová v prvním kole v Kuang-čou prohrála 2:6 a 6:7 s Clarou Tausonovou z Dánska. Osmnáctiletá česká hráčka si připsala devátou porážku za sebou.

andreou

V kauze nemocničních zakázek uzavřel žalobce tři dohody o vině a trestu, link

Státní zástupce uzavřel dohody o vině a trestu v kauze nemocničních zakázek Fakultní nemocnice Bulovka se třemi obžalovanými – bývalými řediteli nemocnice Andreou Vrbovskou a Františkem Novákem a také s někdejší ekonomickou náměstkyní nemocnice Marií Nushiovou. Všichni přijali podmíněné a peněžité tresty a několikaleté zákazy činnosti.

baptisteovou

Plíšková předvedla další kolaps. Proti 174. hráčce světa jí nestačilo ani vedení 5:2, link

Česká tenistka prohrála na turnaji v Guadalajaře s Hailey Baptisteovou 6:7, 7:5, 6:7.

bulovka

Soud schválil dohody v kauze zakázek v nemocnici Bulovka. Obžalovaní přijali podmínky, link

Obvodní soud pro Prahu 8 schválil tři dohody o vině a trestu v kauze dvou zakázek Fakultní nemocnice Bulovka. Bývalí ředitelé nemocnice Andrea Vrbovská a František Novák a také někdejší ekonomická náměstkyně Bulovky Marie Nushiová přijali podmíněné i peněžité tresty a několikaleté zákazy činnosti. Rozhodnutí je pravomocné.

burnley

Burnley má v Premier League první bod, remizovalo v Nottinghamu, link

Fotbalisté Burnley ani ve čtvrtém utkání po postupu do Premier League nedokázali zvítězit, na hřišti Nottinghamu ale získali alespoň první bod za remízu 1:1.

chmel

Žatec se dostal na seznam UNESCO. Takhle se tu česal chmel v 60. letech, link

Žatec a jeho chmelařské okolí zapíše UNESCO na seznam světového dědictví.

destruktivní

Co Čína chystá? Tchaj-wan u svého území registroval stovku vojenských letadel, link

Tchajwanské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že za posledních 24 hodin v okolí Tchaj-wanu registrovalo stovku čínských vojenských letadel. Informovala o tom agentura AFP, podle níž jde o neobvykle velký počet. Tchajwanské ministerstvo obrany rovněž vyzvalo Čínu, aby zastavila „destruktivní, jednostrannou akci“, která může prudce zvýšit napětí.

draftovanou

Lásková je nejvýše draftovanou Češkou v hokejové PWHL, vzal si ji Montreal, link

Dominika Lásková se stala nejvýše draftovanou českou hokejistkou v premiérovém výběru nové zámořské soutěže Professional Women’s Hockey League (PWHL). Šestadvacetiletou obránkyni a členku bronzového týmu z posledních dvou mistrovství světa si vybral ve čtvrtém kole jako 19. v pořadí klub z Montrealu.

florencie

Paříž, Londýn, Florencie. Potěmkinovy vesnice, v nichž mohou Číňané žít evropský sen, link

Číňané milují imitace evropských měst. S rozmachem sociálních sítí navíc mohou díky šikovné fotce předstírat, že na starý kontinent odletěli.

jednostranný

Co Čína chystá? Tchaj-wan u svého území registroval stovku vojenských letadel, link

Tchajwanské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že za posledních 24 hodin v okolí Tchaj-wanu registrovalo stovku čínských vojenských letadel. Informovala o tom agentura AFP, podle níž jde o neobvykle velký počet. Tchajwanské ministerstvo obrany rovněž vyzvalo Čínu, aby zastavila „destruktivní, jednostrannou akci“, která může prudce zvýšit napětí.

kotal

Weber je prvním odvolaným koučem ve fotbalové lize, v Hradci ho nahradí Kotal, link

Weber převzal východočeský klub před sezonou a u aktuálně jedenáctého týmu tabulky vydržel jen osm kol.

lásková

Lásková je nejvýše draftovanou Češkou v hokejové PWHL, vzal si ji Montreal, link

Dominika Lásková se stala nejvýše draftovanou českou hokejistkou v premiérovém výběru nové zámořské soutěže Professional Women’s Hockey League (PWHL). Šestadvacetiletou obránkyni a členku bronzového týmu z posledních dvou mistrovství světa si vybral ve čtvrtém kole jako 19. v pořadí klub z Montrealu.

protržení

V Libyi hrozí protržení dalších dvou přehrad u Benghází, píše DPA. Humanitární pomoc vázne, link

Na severovýchodě Libye, který před týdnem postihly masivní záplavy, hrozí protržení dalších dvou přehrad. Agentura DPA uvedla, že z jedné z ohrožených staveb poblíž města Benghází tamní úřady odčerpávají vodu, aby uvolnily tlak na hráz. Právě voda z nádrží způsobila před týdnem povodně ve městě Derna. O život tam podle Červeného půlměsíce přišlo přes 11 tisíc lidí.

připsala

Neúspěšná série Fruhvirtové nekončí, v Kuang-čou dohrála v prvním kole, link

Česká tenistka Linda Fruhvirtová v prvním kole v Kuang-čou prohrála 2:6 a 6:7 s Clarou Tausonovou z Dánska. Osmnáctiletá česká hráčka si připsala devátou porážku za sebou.

siniaková

Krejčíková je po triumfu v San Diegu ve světovém žebříčku už desátá, link

Česká tenistka Barbora Krejčíková si po zisku titulu v San Diegu polepšila v žebříčku na desáté místo. Staronovou světovou jedničkou ve čtyřhře je Kateřina Siniaková. Pořadí singlu stále vede Běloruska Aryna Sabalenková.

spotřeba

Stát koupil plynové zásobníky za devět miliard, pojmou třetinu roční spotřeby, link

Český stát koupil za 360 milionů eur (8,8 miliard korun) firmu RWE Gas Storage, která vlastnila a spravovala šest plynových zásobníků. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby. Podle premiéra Petra Fialy jde o jeden z několika kroků k větší energetické bezpečnosti Česka.

staronový

Krejčíková je po triumfu v San Diegu ve světovém žebříčku už desátá, link

Česká tenistka Barbora Krejčíková si po zisku titulu v San Diegu polepšila v žebříčku na desáté místo. Staronovou světovou jedničkou ve čtyřhře je Kateřina Siniaková. Pořadí singlu stále vede Běloruska Aryna Sabalenková.

tausonový

Tak zase nic. Fruhvirtová prohrála už podeváté v řadě, nevyužila ani dva setboly, link

Česká tenistka podlehla v 1. kole turnaje v Kuang-čou 2:6, 6:7 Claře Tausonové z Dánska.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.