Day tags 2023-09-19

ukrajinský ruský dítě ukrajina osn liga svět auto karabach ministr moci procento zbraň česko český člověk generální kvalifikace policie rok

Tags with an unusual surge in popularity:

kosťantynivce buk kanoistky mikrovlnné nagelsmann zakázkám zpoplatnit absurdní benjaminem botů eurostat irena istanbulský jedině katapultáži kontaktní lužic náhorním podrazilová protiteroristický

Latest Published News for Each Tag

ukrajinský

Do Běloruska přijela padesátka dětí z Donbasu, prý na prázdniny, link

Do Běloruska přijelo 48 dětí z ukrajinských regionů, které okupují ruské invazní síly. S odvoláním na běloruská státní média o tom v úterý informovala agentura AP. Ukrajinské úřady i běloruská opozice dlouhodobě odsuzují převoz dětí z obsazených ukrajinských oblastí jako nezákonnou deportaci.

ruský

Při ruském ostřelování Lvova shořelo 300 tun humanitární pomoci, link

Na tři sta tun humanitární pomoci pro Ukrajinu lehlo popelem při ruském ostřelování západoukrajinského Lvova. Útok v noci na úterý směřoval na průmyslový podnik, kde byly zásilky, kromě jiného také z Vatikánu, uskladněny, uvedla Ukrajinska pravda.

dítě

U Lužic bourala dvě osobní auta. Zranilo se šest lidí, z toho dvě děti, link

Na silnici u Lužic na Hodonínsku se v úterý před 20. hodinou střetla dvě osobní vozidla. Záchranáři ošetřili šest zraněných, z toho dvě děti, které utrpěly těžká poranění. Jedno převezl vrtulník na ARO Dětské nemocnice v Brně, druhé tam odvezla sanitka, uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

ukrajina

Moc opotřebované. Ukrajina odmítla část německých tanků Leopard, link

Kyjev odmítl převzít deset německých tanků Leopard 1A5, na kterých předtím ukrajinští vojáci absolvovali výcvik. Stroje byly podle zjištění týdeníku Der Spiegel po cvičení tak opotřebované, že potřebovaly opravu. Podobný problém se objevil i u některých tanků tohoto typu, které na Ukrajinu dorazily už v červenci. Šlo o obrněnce, které byly ve skladech německých zbrojovek a které byly první částí plánované velké dodávky tanků.

osn

Putinovi nelze věřit, zeptejte se Prigožina. Zelenskyj poprvé osobně promluvil v OSN, link

Rusko útočí nejen zbraněmi na Ukrajině, ale ohrožuje i další státy. Snaží se vyhandlovat přístup potravin na světové trhy za uznání okupace některých, ne-li všech zabraných území. Proměnilo ve zbraň i jadernou energetiku, prohlásil v úterý před Valným shromážděním OSN ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten se zasedání v New Yorku osobně účastní poprvé.

liga

Liga grázlů a odpadlíků. Rusko otevírá náruč těm, které vyhazují z NHL, link

Při pompézním zrodu plánovala Kontinentální liga hokejově a finančně konkurovat NHL. Postupem času, k čemuž přispívá i vpád Putinových vojsk na Ukrajinu, ze zámoří nepřivádí hvězdy, ale především neuspokojené hokejisty bez řádné praxe. Nebo známé osobnosti, které však NHL zavrhuje. I proto teď ruské weby řeší: Angažujeme Mika Babcocka?

svět

V Číně mají největší dobíjecí stanici světa, dráty v ní má dravá domácí značka, link

Britská energetická společnost Shell v Číně otevřela svou největší dobíjecí stanici pro elektromobily na světě. Stanice, která se nachází v blízkosti letiště u města Šen-čen, má 258 dobíjecích bodů a solární panely s roční výrobní kapacitou 300 000 kilowatthodin (kWh).

auto

Sex v ulicích na denním pořádku. Roboauta fungují jako šmajchlkabinety, link

Co je lepší než sex v autě? Sex v jedoucím autě, odpoví pohotově ti, co aktivně vyhledávají vzrušení. A platí, že v autonomně řízeném voze, taxíku, který projíždí setmělými ulicemi San Franciska, vás fyzická přítomnost řidiče nejspíš obtěžovat nebude. Snad jen pátravé čočky bezpečnostních kamer.

karabach

Náhorní Karabach je pod plnou palbou, Arménie hlásí už téměř tři desítky mrtvých, link

Úterní ostřelování Náhorního Karabachu ázerbájdžánskou armádou si již podle arménských zdrojů vyžádalo nejméně 25 mrtvých a 138 zraněných. Ázerbájdžán útočí podél celé hraniční linie, oznámilo ministerstvo obrany neuznávané republiky Arcach.

ministr

Sociální služby jsou bez peněz. Ministři prověří možnost převést eurodotace, link

Ministerstvo dopravy má v příštích týdnech prověřit, zda by nemohlo část svých evropských dotací přesunout zpět do Evropského sociálního fondu (ESF+) na pomoc potřebným. Podle Ivy Kuchyňkové z Charity ČR to přislíbil premiér Petr Fiala (ODS) na schůzce s nevládními organizacemi a ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Organizace opakovaně žádaly vrácení peněz z jiných fondů zpátky do ESF+.

moci

Autobus, který jezdí bez řidiče, je v Praze. Ozkoušet ho může každý, link

Na pražském Výstavišti jezdí autonomní minibus. Svézt se může zdarma i veřejnost. Během testovacího provozu je ve voze přítomný operátor, jenž by teoreticky zasahoval jedině v případě selhání automatického systému řízení. Jízdy probíhají až do čtvrtka pátého října.

procento

Inflace v Evropské unii poklesla. Nejvyšší zůstává v Maďarsku a Česku, link

Míra inflace v Evropské unii během srpna klesla na 5,9 procenta z předchozí červencové hodnoty 6,1 procenta. Ve své úterní zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Nejvyšší inflaci mělo s hodnotou 14,2 procenta Maďarsko, s 10,1 procenta následovalo Česko. Tyto dvě země jsou v EU zároveň jediné, kde byla inflace v srpnu nad deseti procenty.

zbraň

Putinovi nelze věřit, zeptejte se Prigožina. Zelenskyj poprvé osobně promluvil v OSN, link

Rusko útočí nejen zbraněmi na Ukrajině, ale ohrožuje i další státy. Snaží se vyhandlovat přístup potravin na světové trhy za uznání okupace některých, ne-li všech zabraných území. Proměnilo ve zbraň i jadernou energetiku, prohlásil v úterý před Valným shromážděním OSN ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten se zasedání v New Yorku osobně účastní poprvé.

česko

Futsalisté v kvalifikaci podlehli Slovinsku, link

Utkání skupiny D elitní fáze kvalifikace MS 2024 futsalistů:

Slovinsko - Česko 2:1 (1:1)

Branky: 17. Vesel, 22. Turk - 20. Seidler.

Sestava Česka: Vahala (Němec) - Záruba, P. Drozd, Rešetár, D. Drozd - Kuchta, Slováček, Seidler, Bína, Holý, Vnuk, Knobloch. Trenér: Neumann.

český

Pavel se v projevu v OSN zaměří na ruskou agresi vůči Ukrajině, link

Český prezident Petr Pavel se ve svém projevu před Valným shromážděním Organizace spojených národů (VS OSN) chystá odsoudit ruskou vojenskou agresi proti Ukrajině a chce také apelovat na další podporu Kyjevu. Řekl to v úterý českým novinářům. Vystoupení prezidenta České republiky v rámci všeobecné rozpravy VS se v New Yorku čeká dnes kolem 19:00 místního času (ve středu kolem 1:00 SELČ).

člověk

Bez vody a elektřiny. Kvůli krizi čínských realit bydlí lidé v nedostavěném, link

Rozsáhlý bytový komplex o dvanácti blocích v čínské provincii Šen-si měl být řešením pro tisíce lidí, kteří toužili po bydlení ve vlastním. Práce na stavbě ale zamrzly a lidé, kteří nemají jinou možnost, se nastěhovali do nedostavěných bytů. Často přitom na slibovaný domov splácejí půjčky. Stěžují si sice místním orgánům, zatím ale bez úspěchu.

generální

STALO SE DNES: Razie na generálním štábu. Ázerbájdžán bombardoval Karabach, link

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala na Generálním štábu Armády ČR. Do ruského parlamentu míří zákon, podle kterého by se hranice Ruska měly obnovit v hranicích SSSR. Nadační fond Ivany Zemanové je v likvidaci. Ázerbájdžánské síly narušily příměří s Arménií a podnikly útoky na Náhorní Karabach. Žák při vyučování vyskočil z okna gymnázia. Přinášíme přehled úterních zpráv.

kvalifikace

Kanoistky po stříbru v hlídkách čeká na MS v Londýně kvalifikace, link

Londýn - Po úterním stříbrném závodu hlídek vstoupí české kanoistky na mistrovství světa v Londýně do individuálního závodu. Od 11:30 je čeká první kolo kvalifikace, muži zahájí…

policie

Státní zástupkyně obžalovala dvanáct lidí v kauze veřejných zakázek agentury CzechTourism, link

Případ údajného podplácení kvůli veřejným zakázkám agentury CzechTourism míří před soud. Státní zástupkyně k němu podala obžalobu na dvanáct lidí. Informoval o tom mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Hlavní postavou případu je bývalý manažer agentury Aleš Pangrác, který podle policie manipuloval zakázky a přijímal úplatky za jejich rozdělování. Zbývající lidé včetně karlovarského radního Petra Bursíka (ODS) čelí obvinění z podplácení. Policie kvůli zakázkám prověřovala i exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), její případ ale odložila.

rok

Negativní zprávy lidi přitahují, ale je to ochranný mechanismus, říká Cyril Höschl, link

Svět je dnes na úplně jiné platformě než kdysi. To, že si stará generace s mladou nerozumí, není jejich vina, říká psychiatr Cyril Höschl, který příští rok oslaví padesát let v oboru. Psychiatrem ale původně být nechtěl. „Jinde tehdy nebylo místo. Nicméně obor bych už za pár let nevyměnil,“ líčí v rozhovoru pro MF DNES.


kosťantynivce

Masakr v Kosťantynivce? Tržiště omylem zasáhla ukrajinská raketa, tvrdí list, link

Na tržiště v ukrajinské Kosťantynivce v Doněcké oblasti 6. září patrně omylem dopadla ukrajinská raketa vypálená komplexem Buk, napsal deník The New York Times po analýze této události. Úder v Kosťantynivce byl co do počtu civilních obětí jedním z nejhorších na Ukrajině v posledních měsících. Podle oznámení ukrajinského ministra vnitra Ihora Klymenka při něm 17 lidí zahynulo a 32 dalších utrpělo zranění.

buk

Při čelní srážce autobusu a osobního auta byl těžce zraněn řidič, link

Čelní srážka osobního auta a autobusu společnosti RegioJet zastavila v úterý po poledni provoz na silnici I/4 u obce Buk na Příbramsku. Jeden člověk byl těžce zraněn.

kanoistky

Kanoistky po stříbru v hlídkách čeká na MS v Londýně kvalifikace, link

Londýn - Po úterním stříbrném závodu hlídek vstoupí české kanoistky na mistrovství světa v Londýně do individuálního závodu. Od 11:30 je čeká první kolo kvalifikace, muži zahájí…

mikrovlnné

Policie prohledává generální štáb. Kvůli veřejným zakázkám obvinila devět lidí, link

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahuje na Generálním štábu Armády ČR. Podle informací redakce MF DNES jde o zásah v souvislosti s veřejnými zakázkami. Podle žalobců stíhá policie devět lidí, má jít o zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě.

nagelsmann

Němci vybrali trenéra. Flicka nahradí u fotbalové reprezentace Nagelsmann, link

Nagelsmann naposledy trénoval Bayern Mnichov, kde rovněž střídal Flicka a kde skončil v březnu po necelých dvou letech.

zakázkám

Státní zástupkyně obžalovala dvanáct lidí v kauze veřejných zakázek agentury CzechTourism, link

Případ údajného podplácení kvůli veřejným zakázkám agentury CzechTourism míří před soud. Státní zástupkyně k němu podala obžalobu na dvanáct lidí. Informoval o tom mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Hlavní postavou případu je bývalý manažer agentury Aleš Pangrác, který podle policie manipuloval zakázky a přijímal úplatky za jejich rozdělování. Zbývající lidé včetně karlovarského radního Petra Bursíka (ODS) čelí obvinění z podplácení. Policie kvůli zakázkám prověřovala i exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), její případ ale odložila.

zpoplatnit

Musk plánuje zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X, dříve Twitteru, link

“Je to na delší diskusi, ale podle mého názoru je to vlastně jediná obrana proti obrovským armádám botů,” řekl Musk.

absurdní

Rusové si v zákopech vybírají město svých snů. Sliby ruské armády jsou ale absurdní, link

Mezi vlastenecky naladěnými Rusy může reklama rezonovat. Na realitě nezáleží, tvrdí historik.

benjaminem

Musk naznačil zpoplatnění sítě X, údajně kvůli botům, link

Miliardář Elon Musk naznačil, že hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X (dříve Twitteru). Podle něj je to jediná možnost, jak se zbavit takzvaných botů a rovněž falešných účtů. Podnikatel to uvedl v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, píše BBC. Není ale jasné, zda to z Muskovy strany byla jen poznámka na okraj, anebo signál, že takový plán je v přípravě.

botů

Musk plánuje zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X, dříve Twitteru, link

“Je to na delší diskusi, ale podle mého názoru je to vlastně jediná obrana proti obrovským armádám botů,” řekl Musk.

eurostat

Inflace v Evropské unii poklesla. Nejvyšší zůstává v Maďarsku a Česku, link

Míra inflace v Evropské unii během srpna klesla na 5,9 procenta z předchozí červencové hodnoty 6,1 procenta. Ve své úterní zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Nejvyšší inflaci mělo s hodnotou 14,2 procenta Maďarsko, s 10,1 procenta následovalo Česko. Tyto dvě země jsou v EU zároveň jediné, kde byla inflace v srpnu nad deseti procenty.

irena

Lékový ústav bude mít novou ředitelku. Storovou nahradí Podrazilová, link

V čele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude nově Kateřina Podrazilová, která dříve vedla odbor cen a úhrad tohoto orgánu, řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Podle něj by měla na novou pozici nastoupit ještě v září. Dosavadní ředitelce Ireně Storové, která se výběrového řízení také účastnila, letos končí pětileté funkční období.

istanbulský

Senátní ústavní komise nedokázala schválit přijetí Istanbulské úmluvy. Hlasování znemožnili odpůrci dokumentu, link

Zastánci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí (takzvané Istanbulské úmluvy) nedokázali prosadit, aby senátní ústavní komise doporučila ratifikaci tohoto dokumentu. Hlasování znemožnili odpůrci úmluvy, většina před rozhodováním opustila jednací místnost. Zamítnutí ratifikace ani jeden z nich komisi nenavrhoval. Zatím není jisté, jestli Senát bude o úmluvě rozhodovat na předpokládané schůzi od 18. října.

jedině

Rusko stojí v cestě míru, řekl Biden na půdě OSN, link

Jedině Rusko je zodpovědné za současnou válku na Ukrajině a jedině Rusko stojí v cestě míru, prohlásil v úterý v projevu na Valnému shromáždění OSN americký prezident Joe Biden. Moskvě vyčetl, že jako cenu za ukončení konfliktu požaduje ukrajinskou kapitulaci, ukrajinská území a životy ukrajinských dětí.

katapultáži

Americká armáda našla trosky stíhačky F-35, kterou ztratila po katapultáži pilota, link

Americká armáda oznámila, že se jí v pondělí v Jižní Karolíně podařilo najít trosky bojového letounu F-35, který se ztratil po katapultáži pilota. Armáda kvůli problémům s lokalizací stíhačky žádala o pomoc při pátrání i veřejnost.

kontaktní

Tanky Abrams dorazí na Ukrajinu už brzy, oznámil šéf Pentagonu, link

Ukrajinská armáda dostane slibované americké tanky Abrams už v nejbližší době. Na jednání tzv. kontaktní skupiny na vojenské základně USA Ramstein v Německu to v úterý oznámil ministr obrany USA Lloyd Austin.

lužic

U Lužic bourala dvě osobní auta. Zranilo se šest lidí, z toho dvě děti, link

Na silnici u Lužic na Hodonínsku se v úterý před 20. hodinou střetla dvě osobní vozidla. Záchranáři ošetřili šest zraněných, z toho dvě děti, které utrpěly těžká poranění. Jedno převezl vrtulník na ARO Dětské nemocnice v Brně, druhé tam odvezla sanitka, uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

náhorním

Stěpanakert v Náhorním Karabachu hlásí výbuchy, město prý bombardují Ázerbájdžánci, link

Ve Stěpanakertu jsou podle videí na sociálních sítích slyšet sirény a střelba.

podrazilová

Lékový ústav bude mít novou ředitelku. Storovou nahradí Podrazilová, link

V čele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude nově Kateřina Podrazilová, která dříve vedla odbor cen a úhrad tohoto orgánu, řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Podle něj by měla na novou pozici nastoupit ještě v září. Dosavadní ředitelce Ireně Storové, která se výběrového řízení také účastnila, letos končí pětileté funkční období.

protiteroristický

Ázerbájdžán znovu vpadl do Karabachu. Mluví o protiteroristické operaci, link

Ázerbájdžán zahájil protiteroristickou operaci v Náhorním Karabachu, uvedlo ázerbájdžánské ministerstvo obrany . Operaci vysvětlilo jako nutnou reakci na kroky arménské armády, která podle něj pravidelně ostřeluje ázerbájdžánské pozice a pokládá miny na ázerbájdžánském území. Arménské ministerstvo obrany uvedlo, že situace na hranicích s Ázerbájdžánem je stabilní.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.