Day tags 2023-09-20

osn ruský člověk cena karabach pražský rok fiala pavel soud sparta ukrajina auto koruna rusko žena muž praha velký zápas

Tags with an unusual surge in popularity:

ázerbájdžánský arcibiskupství bartošem d7 jindřišskou servette souček varhaník školačku 289 adéla alijev aris bašce blažkově central chaji chomutovsko fernanda gombitová

Latest Published News for Each Tag

osn

Pavel v OSN znovu odsoudil Rusko. Vládci Kremlu patří před soud, prohlásil, link

Český prezident Petr Pavel ve středu ve svém projevu před Radou bezpečnosti OSN znovu ostře odsoudil Rusko, které od loňska vede útočnou válku proti sousední Ukrajině. Její porážka by podle něj byla vítězstvím brutality a bezpráví, a proto by žádná země neměla vůči tomuto konfliktu zůstat neutrální. Obdobné poselství hlava českého státu v úterý (v noci na středu SELČ) adresovala i státníkům na zasedání Valného shromáždění.

ruský

Zastavte válku a Zelenskyj mluvit nebude, odpálil albánský premiér v OSN protest ruského zástupce, link

Albánský premiér Edi Rama během středečního zasedání Rady bezpečnosti OSN zpražil ruského velvyslance Vasilije Něbenzju. Ten si stěžoval na to, že ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj má mluvit dříve, než zástupci 15 členů Rady. „Na to existuje řešení,“ odvětil Rama jako zástupce přesedající země. „Pokud budete souhlasit, zastavíte válku a prezident Zelenskyj se neujme slova,“ dodal.

člověk

Metabolický věk dětí je i osmdesát let. Lidé se chodí měřit častěji, link

Lidé si stále častěji nechávají analyzovat složení svého těla. Fenomén InBody podle fitness center začal během pandemie a klienty neopustil. Na různých částech těla jim přístroj změří, kolik je v organismu tuku, vody, rozliší hmotnost svalů, kostí a vypočítá i metabolický věk. Přesně popíše též rozložení tuku a svalů. Vyzkoušel si to i redaktor iDNES.cz.

cena

Ropa znepokojuje centrální bankéře. Může přiživovat už tak vysokou inflaci, link

Cena ropy se blíží k psychologické hranici 100 dolarů za barel a podle některých analytiků by ji měla v příštích týdnech dokonce překonat. Pro centrální bankéře jde o varování, že inflační impulsy v ekonomikách po celém světě budou stále přetrvávat. Pokud by se cena ropy kolem stovky dolarů pohybovala dlouhodoběji, mohlo by to inflaci v eurozóně přikrmit asi o 0,4 procentního bodu.

karabach

Stačil den a máme Karabach, těší Alijeva. Nikol je zrádce, ryčel dav v Jerevanu, link

V arménské metropoli Jerevan se ve středu večer sešly tisíce protestujících. Žádali po své vládě, aby výrazněji podpořila etnické arménské obyvatelstvo Náhorního Karabachu. Baku tam v úterý zahájilo vojenskou operaci s cílem převzít nad oblastí kontrolu. Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev pak v projevu k národu řekl, že cíl operace byl splněn za jediný den.

pražský

Na pražském letišti nouzově přistává letadlo, link

Na pražském letišti Václava Havla by mělo nouzově přistávat letadlo. Novinkám to potvrdila mluvčí letiště Klára Divíšková.

rok

Firmy hledají nové cesty financování. Vysoké sazby bank je od úvěrů odrazují, link

Nejméně úvěrů pro firmy za posledních 20 let. Taková je podle českých bank bilance první poloviny letošního roku. Za poslední dva roky klesl objem poskytnutých úvěrů více než dvojnásobně. Vysoké úrokové sazby a dodatečné požadavky na zajištění úvěrů nutí firmy odkládat investice nebo hledat financování jinde. Stále populárnější tak je crowdfunding.

fiala

Fiala očekává schválení rozpočtu 27. září, potvrdil schodek 252 mld. Kč, link

Kadaň (Chomutovsko) - Premiér Petr Fiala (ODS) očekává, že vláda schválí státní rozpočet na příští rok 27. září. Schodek podle něj bude 252 miliard korun, jak navrhlo na konci srpna…

pavel

Prezidenta Pavla čekají v New Yorku další schůzky i prohlídka města, link

New York - Prezidenta Petra Pavla, který se tento týden účastní zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, dnes čeká například schůzka s mongolským prezidentem Uchnágínem Chürelsüchem,…

soud

Vražda v Bašce: Soud potrestal varhaníka, který v kostele ubodal kamaráda, link

Krajský soud v Ostravě se ve středu zabýval případem vraždy osmnáctiletého mladíka v kostele v Bašce na Frýdecko-Místecku. Na lavici obžalovaných usedl jednadvacetiletý varhaník Jaroslav F., který loni 30. listopadu zavraždil svého kamaráda, osmnáctiletého varhaníka Josefa. Nožem mu tehdy zasadil více než deset ran. Motivem činu byla neopětovaná láska.

sparta

Čerešňák po bitvě na Spartě: Remíza spravedlivá, pak byli domácí šťastnější, link

Praha - Jen do třetího kola vydržela neporazitelnost hlavního favorita na zlato v hokejové extralize. Pardubičtí se ve šlágru na Spartě museli nakonec sklonit před domácími Pražany, jimž…

ukrajina

Polsko již nedodává zbraně Ukrajině, uvedla kancelář Morawieckého, link

Varšava - Polsko již nedodává zbraně Ukrajině, protože vyzbrojuje vlastní armádu. V době pokračujícího sporu o vývoz ukrajinského obilí to dnes uvedla kancelář polského premiéra…

auto

Při předjíždění zemřel na Liberecku řidič, testovací Škoda Kodiaq se převrátila na střechu, link

Řidič osobního auta na Liberecku nepřežil střet s protijedoucím autem, když předjížděl nákladní auto. Součástí nehody byl i testovací vůz společnosti Škoda Auto značky Kodiaq, který skončil na střeše.

koruna

Koruně se dařilo, polepšila si vůči euru a skoro o desetník i k dolaru, link

Praha - Koruna dnes posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od úterního podvečera o pět haléřů na 24,39 Kč/EUR. K dolaru si polepšila o devět haléřů a kolem…

rusko

Pavel v OSN znovu odsoudil Rusko. Vládci Kremlu patří před soud, prohlásil, link

Český prezident Petr Pavel ve středu ve svém projevu před Radou bezpečnosti OSN znovu ostře odsoudil Rusko, které od loňska vede útočnou válku proti sousední Ukrajině. Její porážka by podle něj byla vítězstvím brutality a bezpráví, a proto by žádná země neměla vůči tomuto konfliktu zůstat neutrální. Obdobné poselství hlava českého státu v úterý (v noci na středu SELČ) adresovala i státníkům na zasedání Valného shromáždění.

žena

Ženám v Íránu bude za porušení pravidel oblékání hrozit až desetileté vězení, link

Íránský parlament ve středu schválil kontroverzní návrh zákona, jenž zpřísňuje tresty pro ženy a dívky, které poruší striktní pravidla oblékání. Tresty přitom mohou dosahovat až deseti let odnětí svobody. Zavedení změny má předcházet „tříleté zkušební období“, přičemž novelu musí ještě formálně schválit íránská Rada dohlížitelů.

muž

Za vraždu varhaníka dostal 15,5 roku. Soud stvrdil dohodu o vině a trestu, link

Jednadvacetiletého muže obžalovaného z loňské vraždy osmnáctiletého varhaníka v kostele v Bašce na Frýdecko-Místecku soud poslal do vězení na 15,5 roku. Muž se na výši trestu dohodl se státním zástupcem. Dohodu o vině a trestu ve středu potvrdil Krajský soud v Ostravě, informoval o tom jeho mluvčí Igor Krajdl.

praha

Marika Gombitová se v Praze chystá na koncerty. Představí na nich dvě nové písničky, link

Slovenská zpěvačka Marika Gombitová je v Praze. Přijela, aby se připravila na dva velké koncerty v O2 areně, které se odehrají 16. a 30. ledna příštího roku. „Dolaďujeme především playlist, také zkoušky a technické záležitosti,“ řekla. „V úterý večer jsem se byla podívat po Praze. Je to nádherné město.“

velký

Vydavatelé požadují stažení velké mediální novely, link

Vydavatelé ze Sdružení pro internetový rozvoj a Unie vydavatelů požadují po vládě stažení takzvané velké mediální novely z legislativního procesu. Návrh novel zákonů o České televizi, o Českém rozhlasu a o rozhlasových a televizních poplatcích je podle nich nepřiměřený a vychyluje rovnováhu mezi komerčními a veřejnoprávními vydavateli zpravodajství.

zápas

Italští ragbisté otočili na MS zápas s Uruguayí a znovu vyhráli, link

Italští ragbisté po velkém obratu vyhráli i druhý zápas na mistrovství světa ve Francii. V Nice porazili Uruguay 38:17, i když v poločase prohrávali 7:17. Jejich dalším soupeřem ve skupině A bude favorizovaný Nový Zéland v pátek 29. září.


ázerbájdžánský

Úspěšná operace. Obnovili jsme svou svrchovanost nad Karabachem, tvrdí Alijev, link

Ázerbájdžán za jediný den splnil zadání své operace v Náhorním Karabachu a obnovil tam svou svrchovanost, prohlásil ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev podle tiskových agentur. V projevu k národu také uvedl, že ázerbájdžánská vojska zničila většinu sil a výzbroje arménských separatistů, kteří horskou enklávu po desítky let ovládali. Arménské jednotky již skládají zbraně, dodal Alijev.

arcibiskupství

Pražské arcibiskupství chce prodat Jindřišskou věž hlavnímu městu za 100 milionů, link

Pražské arcibiskupství chce prodat středověkou Jindřišskou věž za 100 milionů korun Praze, uvedl pražský arcibiskup Jan Graubner. Podle něj se momentálně čeká na další jednání pražského zastupitelstva, jestli prodej schválí. Arcibiskupství se rozhodlo prodat za 308 milionů korun také hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.

bartošem

Setkání ministra Blažka s Nejedlým? Za mě je kauza uzavřená, prohlásil Fiala, link

Premiér Petr Fiala (ODS) má kauzu setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s lobbistou Martinem Nejedlým za uzavřenou. I když ještě promluví s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem o výsledcích víkendového hlasování jeho spolustraníků o výzvě k Blažkově odstoupení, lídři dalších vládních stran se k případu vracet nechtějí. Fiala to řekl novinářům při středeční návštěvě Loun.

d7

Obchvat Loun je hotový. Do konce roku se má otevřít i další úsek D7 na obchvatu Chlumčan, link

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo dostavbu obchvatu Loun. Nový úsek dálnice D7 má výrazně zvýšit bezpečnost a plynulost dopravy v místě, kudy každý den projede téměř 13 tisíc aut. Premiér Petr Fiala (ODS) očekává od dostavby celé dálnice také zlepšení spojení na Německo, dopravní obslužnosti průmyslových zón u Mostu, Loun a Postoloprt a strategické průmyslové zóny Triangle, která je jednou z největších v Česku.

jindřišskou

Pražské arcibiskupství chce prodat Jindřišskou věž hlavnímu městu za 100 milionů, link

Pražské arcibiskupství chce prodat středověkou Jindřišskou věž za 100 milionů korun Praze, uvedl pražský arcibiskup Jan Graubner. Podle něj se momentálně čeká na další jednání pražského zastupitelstva, jestli prodej schválí. Arcibiskupství se rozhodlo prodat za 308 milionů korun také hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.

servette

Chytat bude Mandous, prozradil Trpišovský. Útočníci soupeře jsou jako Baroš a Koller, link

Trenér Slavie věří, že úvodní zápas jeho týmu v Evropské lize na hřišti Servette Ženeva nabídne ofenzivní podívanou.

souček

Souček si v čele České televize oproti Dvořákovi polepší o 47 000 korun měsíčně, link

Nový generální ředitel České televize (ČT) Jan Souček bude pobírat měsíční mzdu 289 000 korun, což je o 47 000 korun více, než dostával jeho předchůdce Petr Dvořák. Ujednání o mzdě je součástí smlouvy s novým šéfem ČT, kterou ve středu schválila Rada ČT.

varhaník

Vražda v Bašce: Soud potrestal varhaníka, který v kostele ubodal kamaráda, link

Krajský soud v Ostravě se ve středu zabýval případem vraždy osmnáctiletého mladíka v kostele v Bašce na Frýdecko-Místecku. Na lavici obžalovaných usedl jednadvacetiletý varhaník Jaroslav F., který loni 30. listopadu zavraždil svého kamaráda, osmnáctiletého varhaníka Josefa. Nožem mu tehdy zasadil více než deset ran. Motivem činu byla neopětovaná láska.

školačku

Školačku v Brně napadl náhodný kolemjdoucí, policisté ho zadrželi, link

Brno - Školačku v Brně-Židenicích dnes kolem 14:30 napadl v Táborské ulici náhodný kolemjdoucí. Záchranáři ji poté museli převézt k ošetření do dětské nemocnice. Policisté již…

289

Nový šéf ČT Souček bude brát 289 tisíc korun měsíčně, o 47 tisíc víc než Dvořák, link

Nový generální ředitel České televize Jan Souček bude pobírat měsíční mzdu 289 000 korun, což je o 47 000 korun více, než dostával jeho předchůdce Petr Dvořák.

adéla

Zápasnici Hanzlíčkovou čekají na MS po prohře ve čtvrtfinále opravy, link

Zápasnice Adéla Hanzlíčková prohrála na mistrovství světa ve váhové kategorii do 68 kg ve čtvrtfinále, na šampionátu v Bělehradu ale dostane ještě šanci ve čtvrtečních opravách. Její turecká přemožitelka Buse Tosunová totiž uspěla i v následném semifinále a postupem do finále vytáhla českou reprezentantku do opravného pavouka. V něm může Hanzlíčková zabojovat o naději na bronz či místo na olympijských hrách v Paříži.

alijev

Úspěšná operace. Obnovili jsme svou svrchovanost nad Karabachem, tvrdí Alijev, link

Ázerbájdžán za jediný den splnil zadání své operace v Náhorním Karabachu a obnovil tam svou svrchovanost, prohlásil ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev podle tiskových agentur. V projevu k národu také uvedl, že ázerbájdžánská vojska zničila většinu sil a výzbroje arménských separatistů, kteří horskou enklávu po desítky let ovládali. Arménské jednotky již skládají zbraně, dodal Alijev.

aris

Limassol pro nás bude dobrý test, věří sparťanský kouč Priske, link

Trenér fotbalistů Sparty Brian Priske považuje Aris Limassol za mužstvo, které je kvalitnější v útoku než v obraně.

bašce

Vražda v Bašce: Soud potrestal varhaníka, který v kostele ubodal kamaráda, link

Krajský soud v Ostravě se ve středu zabýval případem vraždy osmnáctiletého mladíka v kostele v Bašce na Frýdecko-Místecku. Na lavici obžalovaných usedl jednadvacetiletý varhaník Jaroslav F., který loni 30. listopadu zavraždil svého kamaráda, osmnáctiletého varhaníka Josefa. Nožem mu tehdy zasadil více než deset ran. Motivem činu byla neopětovaná láska.

blažkově

Setkání ministra Blažka s Nejedlým? Za mě je kauza uzavřená, prohlásil Fiala, link

Premiér Petr Fiala (ODS) má kauzu setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s lobbistou Martinem Nejedlým za uzavřenou. I když ještě promluví s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem o výsledcích víkendového hlasování jeho spolustraníků o výzvě k Blažkově odstoupení, lídři dalších vládních stran se k případu vracet nechtějí. Fiala to řekl novinářům při středeční návštěvě Loun.

central

Prezidentovi v patách aneb jak jsem joggoval s Pavlem v Central Parku, link

Novináře si prezident Petr Pavel obvykle drží spíše od těla. O to větší očekávání nastala, když jeho tým oznámil, že se hlava státu půjde ve středu ráno proběhnout do Central Parku a novináře vezme s sebou. Rozespalý si oblékám triko a kraťasy a vyrážím na místo srazu.

chaji

Prokletý Jihoafričan. Veselý s Harrisem prohrál i třetí zápas, link

Jiří Veselý na tenisovém turnaji v Ču-chaji vypadl v prvním kole po hladké porážce s Jihoafričanem Lloydem Harrisem 4:6 a 2:6.

chomutovsko

Jednání se třemi investory gigafactory jsou v pokročilém stadiu, řekl Síkela, link

Kadaň (Chomutovsko) - Ohledně továrny na autobaterie jsou jednání se třemi investory v pokročilém stadiu. Jeden projekt se týká Plzně-Líní, jeden by mohl být v Ústeckém kraji. Po jednání…

fernanda

Fotbalisté Polska mají nového trenéra. Odvolaného Santose střídá Probierz, link

Novým trenérem fotbalistů Polska, kteří jsou soupeřem českého týmu v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2024, se stal Michal Probierz. Nahradil odvolaného Fernanda Santose. Informoval o tom polský svaz.

gombitová

Na koncertech zpívám živě, odmítá Marika Gombitová dohady o playbacku, link

Do Prahy přijela slovenská zpěvačka Marika Gombitová. Středeční dvouhodinové setkání s novináři využila k propagaci svých dvou lednových koncertů v O2 areně. Věří, že budou vyprodané. V rozhovoru pro iDNES.tv zároveň odmítla dohady ze sociálních sítí, že na koncertech zpívá na playback.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.