Day tags 2023-09-21

ukrajina ukrajinský člověk liga skupina koruna rusko zemřít trest milión procento ruský soud dům evropský plzeň polsko polský česko dítě

Tags with an unusual surge in popularity:

otinovsi šašek bečvy dragoun fox masopust murdoch otýlie rupert villu vranské argentinec corp cukrovka fernstädtová helimadoe kalvacha kolja legie magnát

Latest Published News for Each Tag

ukrajina

Tanky Abrams půjdou na Ukrajinu již příští týden, řekl Biden. Střely ATACMS zatím ne, link

První americké tanky Abrams budou na Ukrajinu dodány už příští týden, řekl po čtvrteční schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským jeho americký protějšek Joe Biden. Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek zároveň zveřejnil nový balíček americké pomoci Ukrajině. Ukrajinou požadované střely ATACMS v něm však nejsou.

ukrajinský

Ukrajinské obilí chceme dostat skrze koridory do třetích zemí, říká Výborný. Řešíme to tady a teď, oponuje Balaštíková, link

Trojice středoevropských zemí –⁠ Polsko, Maďarsko a Slovensko –⁠ setrvává ve svém embargu na dovoz ukrajinského obilí. Kyjev na to reagoval stížností u Světové obchodní organizace (WTO). Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je nutné zatlačit na export obilí z Ruskem napadené země skrze solidární koridory. Poslankyně a členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO) v debatě v Událostech, komentářích uvedla, že se problém řeší jen současně, bez výhledu do budoucna.

člověk

Přibývá pacientů s Alzheimerovou chorobou, domovy bojují s neléčitelností, link

Přes 150 tisíc lidí může trpět Alzheimerovou chorobou, které byl ve čtvrtek věnován mezinárodní den. Podle pojišťoven i pacientských organizací zároveň s tím narůstají počty lidí, kterým je tato nemoc diagnostikována. Způsobuje nezvratné změny v mozku a zatím není léčitelná. Některé seniorské domovy se proto snaží prodloužit soběstačnost nemocného v rámci svých nových projektů.

liga

Fotbalisté Legie Varšava na úvod skupiny Konferenční ligy porazili Aston Villu, link

Fotbalisté Legie Varšava, za které v 67. minutě naskočil do hry český útočník Tomáš Pekhart, na úvod skupiny Evropské konferenční ligy nečekaně porazili doma Aston Villu 3:2. Trnava se střídajícím záložníkem Erikem Danielem utrpěla debakl 0:4 v Razgradu s Ludogorcem, středopolař Fiorentiny Antonín Barák zůstal při remíze 2:2 v Genku jen na lavičce.

skupina

Dlouhé čekání skončilo, Vitík je mužem pohárových milníků, link

Pokud jde o karierní milníky, jako by si je schovával na Evropskou ligu. Obránce Martin Vitík v prvním týmu fotbalové Sparty debutoval v říjnu 2020 v utkání prvního kola základní skupiny proti Lille. V základní sestavě Letenských pak poprvé nastoupil v prosinci téhož roku v závěrečném kole skupiny proti slavnému AC Milán. A vůbec první gól na domácím trávníku si teď dvacetiletý stoper schoval na čtvrteční večer a vítězný duel proti Arisu Limassol (3:2).

koruna

Prodáno. Česká pošta za nemovitosti na Praze 4 získá téměř 400 milionů korun, link

Státní podnik Česká pošta ve čtvrtek prodal v elektronické aukci tři nepotřebné nemovitosti v pražské Krči. Dohromady za ně získá téměř 400 milionů korun, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Vítěz musí cenu uhradit do 30 dní. Pošta kvůli špatným hospodářským výsledkům zrušila od letošního července v Česku tři stovky poboček a ohlásila, že se bude zbavovat majetku.

rusko

ANALÝZA: Špinavá hra o Karabach. Zradily nás Rusko i Západ, tuší Arméni, link

Ázerbájdžánská vojenská operace netrvala ani den a více než tři dekády existující kvazirepublika arménských separatistů v Náhorním Karabachu se zhroutila. Nyní se očekává odsun arménského obyvatelstva, množí se obavy z etnických čistek. Ilham Alijev prestižního vítězství dosáhl za mlčenlivého souhlasu Ruska, ale i Evropské unie.

zemřít

Zemřel scenárista filmů Kolja nebo Vesničko má středisková Václav Šašek, link

Za scénář k filmu Helimadoe dostal v roce 1993 Českého lva.

trest

Nejtvrdší trest pro aktivistku Letzte Generation. Za lepení k vozovce osm měsíců, link

Berlínský soud ve čtvrtek na osm měsíců poslal do vězení aktivistku ze skupiny Letzte Generation, která při demonstracích proti nedůsledné ochraně klimatu především blokuje dopravu. Podle skupiny jde o zatím nejpřísnější trest, který někdo z protestujících dostal.

milión

Biden oznámil balíček pomoci Ukrajina ve výší 325 milionů dolarů, link

Washington - Americký prezident Joe Biden schválil novou vlnu vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy Kč). Řekl to po schůzce s ukrajinským…

procento

Umělá inteligence patří do škol, myslí si učitelé. Část má strach z podvádění, link

Více než polovina českých učitelů je přesvědčena o tom, že umělá inteligence patří i do školství. Opačného názoru je 19 procent pedagogů. Nicméně podle 60 procent nejsou lidé na masové zavádění umělé inteligence připraveni a 47 procent soudí, že ve školství by sloužila žákům k podvádění.

ruský

Už se za něj stydí? Ruská sportovní superhvězda smazala svoji fotku s Putinem, link

Ruské sportovní hvězdy často pózují s předními politiky své země a se společnými snímky třeba s prezidentem Vladimirem Putinem se rády chlubí i na vlastních profilech na sociálních sítích. A nic moc na tom nezměnila ani stále probíhající krvavá invaze Ruska na Ukrajinu, kvůli níž jsou hlavní postavy kremelského režimu často označovány za válečné zločince. Teď se ale přece jen jedna z mála výjimek našla.

soud

Útok kostkou na hlavu mohl svědka zabít. Stříž chce pro výtržníka vyšší trest, link

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž prosazuje přísnější postih bývalého advokáta Tomáše Přikryla. Ten v jednací síni v roce 2021 hodil po svědkovi žulovou dlažební kostku. Městský soud v Praze v únoru Přikrylovi vyměřil 12 let vězení plus detenci za pokus o vraždu. Vrchní soud v Praze ale v červnu trest zmírnil na šestiletý trest, opět se zabezpečovací detencí. Právě mírnější postih žádá Stříž zrušit.

dům

Biden podle Bílého domu představí nový balík vojenské pomoci Ukrajině, link

Washington - Americký prezident Joe Biden dnes představí nový balík vojenské pomoci Ukrajině, uvedl podle Reuters bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Součástí balíku podle…

evropský

Slavia začala v Evropské lize výhrou, link

Fotbalisté Slavie zvítězili v úvodním kole skupiny Evropské ligy na hřišti Servette Ženeva 2:0.

plzeň

Plzeň udolala Ballkani gólem Kalvacha. Domácí přečkali osmiminutové nastavení, link

Fotbalisté Plzně vstoupili do skupiny Evropské konferenční ligy domácí výhrou 1:0 nad kosovským týmem Ballkani. V 73. minutě vstřelil gól Kalvach.

polsko

Mezi Varšavou a Kyjevem létají ostrá slova. Po volbách v Polsku se čeká zklidnění, link

Polsko podle premiéra Mateusze Morawieckého přestává dodávat Ukrajině nové zbraně. Kyjev se brání ruské agresi už 19 měsíců.

polský

Polské úřady budou před novým filmem Hollandové pouštět spot o pohraničnících, link

Varšava - V polských klubových kinech diváci před novým filmem režisérky Agnieszky Hollandové Hranice (Zielona granica) uvidí spot o pohraničnících, který připravilo ministerstvo vnitra….

česko

Obliba otcovské v Česku roste, doma zůstávají nejčastěji oba dva týdny, link

V Česku roste zájem otců o placené volno po narození dítěte. Od státu ho teď žádá zhruba polovina otců, zatímco v roce 2018, kdy dávka — otcovská – vznikla, to byla asi třetina. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení. Podle ministerstva práce a sociálních věcí souvisí popularita tohoto volna s celkovým přerodem společnosti. Moderní otcové se chtějí víc zapojit do péče o děti. Doma podle ČSSZ zůstávají nejčastěji dva týdny, průměrně pobírají 13 316 korun.

dítě

Policie odhalila u Hodonína dodávku s 33 uprchlíky ze Sýrie. Bylo mezi nimi 10 dětí, link

Jihomoravští policisté zastavili ve čtvrtek večer při namátkové kontrole poblíž Hodonína u slovenských hranic dodávku, ve které bylo 33 uprchlíků ze Sýrie. Mezi nimi bylo deset dětí. Převaděče policie na místě zadržela.


otinovsi

Mysleli jsme, že je to granát, říkají o tragickém výbuchu domu lidé z Otinovsi, link

„Slyšeli jsme jednu ránu, mysleli jsme, že snad granát, pak jsme slyšeli druhou. Běželi jsme se podívat, co to je,“ popisovala pro MF DNES žena z Otinovsi na Prostějovsku, jíž ve čtvrtek po poledni otřásl výbuch v rodinném domě. Zničující exploze usmrtila majitele objektu, v níž provozoval firmu se zábavní pyrotechnikou.

šašek

Zemřel scenárista filmů Kolja nebo Vesničko má středisková Václav Šašek, link

Za scénář k filmu Helimadoe dostal v roce 1993 Českého lva.

bečvy

Kauza otrávené Bečvy spěje ke konci, rozsudek může padnout už v říjnu, link

Vsetínský okresní soud skončil dokazování v případu otravy řeky Bečvy ze září 2020. Závěrečné návrhy by měly zaznít 18. a 19. října, uvedla soudkyně. Rozsudek ve sledované kauze by podle ní mohl soud vynést už 23. října. Proces začal v lednu a jeho spis má více než šest tisíc stran. V kauze jsou obžalovaní společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka.

dragoun

Vrchním žalobcem v Olomouci bude exšéf GIBS Dragoun, jmenoval ho Blažek, link

Novým vrchním státním zástupcem v Olomouci bude Radim Dragoun, bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Do funkce ho ve čtvrtek jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek, a to s účinností od pondělí 25. září.

fox

Rupert Murdoch odchází z čela mediálních společností Fox a News, link

Mediální magnát Rupert Murdoch odstupuje z čela správních rad svých společností Fox Corp a News Corp. Ukončuje tak zhruba sedmdesátiletou kariéru, během které vybudoval mediální impérium sahající od Austrálie po Spojené státy, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Murdoch už bude jen emeritním předsedou.

masopust

Nebylo to tak jednoduché, jak se možná zdálo, řekl Masopust, link

Ženeva - Podle střelce vítězné branky Lukáše Masopusta nebyl pro Slavii duel na stadionu Servette Ženeva zdaleka tak jednoduchý, jak napovídal průběh zápasu. Po utkání to řekl novinářům….

murdoch

Rupert Murdoch odchází z čela mediálních společností Fox a News, link

Mediální magnát Rupert Murdoch odstupuje z čela správních rad svých společností Fox Corp a News Corp. Ukončuje tak zhruba sedmdesátiletou kariéru, během které vybudoval mediální impérium sahající od Austrálie po Spojené státy, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Murdoch už bude jen emeritním předsedou.

otýlie

Badatelé po 90 letech označili vraha Otýlie Vranské, důkazy by stačily na obžalobu, link

Po 90 letech od spáchání vraždy si nemůžeme být stoprocentně jistí, ale na 80 procent si jistí jsme, prohlásil šéf badatelů Radek Galaš.

rupert

Rupert Murdoch odchází z čela mediálních společností Fox a News, link

Mediální magnát Rupert Murdoch odstupuje z čela správních rad svých společností Fox Corp a News Corp. Ukončuje tak zhruba sedmdesátiletou kariéru, během které vybudoval mediální impérium sahající od Austrálie po Spojené státy, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Murdoch už bude jen emeritním předsedou.

villu

Fotbalisté Legie Varšava na úvod skupiny Konferenční ligy porazili Aston Villu, link

Fotbalisté Legie Varšava, za které v 67. minutě naskočil do hry český útočník Tomáš Pekhart, na úvod skupiny Evropské konferenční ligy nečekaně porazili doma Aston Villu 3:2. Trnava se střídajícím záložníkem Erikem Danielem utrpěla debakl 0:4 v Razgradu s Ludogorcem, středopolař Fiorentiny Antonín Barák zůstal při remíze 2:2 v Genku jen na lavičce.

vranské

Vražda Otýlie Vranské objasněna. Vrahy jsou voják a prostitutka, míní policisté, link

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Po devadesáti letech policisté objasnili případ vraždy Otýlie Vranské. Její tělo se ve dvou kufrech našlo v září 1933. Nyní policisté a badatelé prozradili jména nejpravděpodobnějších pachatelů.

argentinec

Čeští fotbalisté po dvou remízách zůstali v žebříčku na 37. místě, link

Čeští fotbalisté po dvou zářijových remízách zůstali v žebříčku reprezentací FIFA na 37. místě. Pořadí národních týmů nadále vévodí mistři světa Argentinci před poraženým finalistou loňského šampionátu Francií. FIFA zveřejnila nové vydání žebříčku na svých internetových stránkách.

corp

Rupert Murdoch odchází z čela mediálních společností Fox a News, link

Mediální magnát Rupert Murdoch odstupuje z čela správních rad svých společností Fox Corp a News Corp. Ukončuje tak zhruba sedmdesátiletou kariéru, během které vybudoval mediální impérium sahající od Austrálie po Spojené státy, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Murdoch už bude jen emeritním předsedou.

cukrovka

Fernstädtová o cukrovce: boj s váhou, upozaděné cíle a každý den nová zkušenost, link

Už skoro dva roky se sžívá s tím, že sportuje na vrcholové úrovni a zároveň trpí cukrovkou prvního typu. Minulá sezona byla pro skeletonistku Annu Fernstädtovou v tomhle ohledu tuze důležitá, přinesla jí řadu poznatků, které chce využít pro následující zimu. „Ale chci si závodění i trochu užít, nestresovat se,“ říká trojnásobná juniorská mistryně světa.

fernstädtová

Při čekání na start dostanu hlad, najím se a cukr letí nahoru, popisuje Fernstädtová, link

Šestadvacetileté skeletonistce Anně Fernstädtové lékaři začátkem loňského roku diagnostikovali cukrovku prvního typu.

helimadoe

Zemřel scenárista filmů Kolja nebo Vesničko má středisková Václav Šašek, link

Za scénář k filmu Helimadoe dostal v roce 1993 Českého lva.

kalvacha

Kalvach je kluk na pusinku, vtipkoval po výhře nad Ballkani Koubek, link

Byl samý úsměv. Aby také ne, trenér Miroslav Koubek prožil v 72 letech vítěznou premiéru v hlavní fázi evropských pohárů. S Plzní vstoupil těsnou výhrou 1:0 nad kosovským Ballkani do skupiny Konferenční ligy, kterou zařídil gól Lukáše Kalvacha ze 74. minuty.

kolja

Zemřel scenárista filmů Kolja nebo Vesničko má středisková Václav Šašek, link

Za scénář k filmu Helimadoe dostal v roce 1993 Českého lva.

legie

Fotbalisté Legie Varšava na úvod skupiny Konferenční ligy porazili Aston Villu, link

Fotbalisté Legie Varšava, za které v 67. minutě naskočil do hry český útočník Tomáš Pekhart, na úvod skupiny Evropské konferenční ligy nečekaně porazili doma Aston Villu 3:2. Trnava se střídajícím záložníkem Erikem Danielem utrpěla debakl 0:4 v Razgradu s Ludogorcem, středopolař Fiorentiny Antonín Barák zůstal při remíze 2:2 v Genku jen na lavičce.

magnát

Rupert Murdoch odchází z čela mediálních společností Fox a News, link

Mediální magnát Rupert Murdoch odstupuje z čela správních rad svých společností Fox Corp a News Corp. Ukončuje tak zhruba sedmdesátiletou kariéru, během které vybudoval mediální impérium sahající od Austrálie po Spojené státy, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Murdoch už bude jen emeritním předsedou.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.