Day tags 2023-09-26

soud miliarda milión koruna český evropský ruský rok dům prezident euro policie rakušan vláda člověk auto dítě karabach muž zápas

Tags with an unusual surge in popularity:

martínka bob dunaji genový globusu green kostelecký realitního revidovaný sakacumeovou bobek diskriminace dospívajícího gorici hnát hrdost jol jun kotta králík

Latest Published News for Each Tag

soud

Trump se při budování realitního impéria dopouštěl podvodu, rozhodl soud. V minulosti nadhodnocoval svůj majetek, link

Bývalý americký prezident Donald Trump se při budování svého realitního impéria léta dopouštěl podvodu, rozhodl v úterý soud v New Yorku. Informovala o tom agentura AP, podle níž soudce vynesl verdikt v občanskoprávní žalobě, kterou podala newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová. Trump a jeho společnost podle soudu podváděli mimo jiné banky či pojišťovny tím, že masivně nadhodnocovali svůj majetek a zveličovali jeho čistou hodnotu v dokumentech používaných při uzavírání obchodů a zajišťování financování.

miliarda

Vláda dnes chystá schvalování rozpočtu se schodkem 252 miliard korun, link

Praha - Státní rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem 252 miliard korun, dnes projedná vláda Petra Fialy (ODS). Po kabinetu dostane rozpočet k projednání Sněmovna. Vláda…

milión

Jacksonův klobouk vydražili za dva miliony korun, měl ho před zlomovým „moonwalk“, link

Bylo to znamení, že je tu král a předzvěst ikonické měsíční chůze. Černý klobouk se stuhou, který během svých vystoupení nosil americký zpěvák Michael Jackson, se v úterý na aukci v Paříži prodal za 77 640 eur (1,9 milionu korun) včetně poplatků. Klobouk byl zlatým hřebem dražby, v níž se prodalo všech 200 nabízených předmětů, které měly spojitost s hudbou.

koruna

Vláda dnes chystá schvalování rozpočtu se schodkem 252 miliard korun, link

Praha - Státní rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem 252 miliard korun, dnes projedná vláda Petra Fialy (ODS). Po kabinetu dostane rozpočet k projednání Sněmovna. Vláda…

český

Lipavský se ve Vídni zúčastní setkání ministrů středoevropských zemí, link

Vídeň - Český ministr zahraničí Jan Lipavský se dnes ve Vídni zúčastní setkání šéfů diplomacií středoevropské skupiny C5, do které kromě České republiky patří také Slovensko,…

evropský

Němci popudili Italy. Platíte neziskovky, aby pašovaly migranty k nám, čílí se Řím, link

Migrační proud k evropským břehům letos láme rekordy z předchozích let. A přímo úměrně tomu roste nervozita zainteresovaných zemí. Itálie se cítí opuštěna zbytkem evropské sedmadvacítky a volá po velkorysejší unijní solidaritě.

ruský

STALO SE DNES: Češi Martínkovi darovali přes sto milionů, ANO žádá hlavu Rakušana, link

Češi vybrali přes sto milionů ve veřejné sbírce pro nemocného Martínka. Hnutí ANO kvůli kauze s telefonem žádá odvolání ministra vnitra Víta Rakušana. Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry velitele ruské Černomořské flotily Viktora Sokolova, o kterém Ukrajina tvrdila, že je mrtvý. Německo chystá kvůli převaděčům a migrantům bez dokladů stálé hraniční kontroly. Uber je novou oficiální taxislužbou pražského letiště.

rok

Vláda je při úsporách málo tvrdá, dva obtížné roky by byly lepší, řekl Pavel, link

Kroky vlády nejsou tak razantní, jak by bylo s ohledem na konsolidace veřejných peněz potřeba. Prezident Petr Pavel to uvedl v úterý na diskusi v Blansku při návštěvě Jihomoravského kraje. Konsolidační balíček by měl být tvrdší, než vláda plánuje. Mírná opatření potrvají několik let, lepší by byly dva obtížné roky, doplnil.

dům

Muzikant Kroutil se vrhl na stavbu domu. Odnesly to prsty, ramena i klouby, link

Není to nikdy snadný úkol, citlivě rekonstruovat více než stoleté stavení, a ještě větší výzvou bývá přistavět k letitému domu nové obydlí. Těchto nelehkých výzev se zhostil muzikant Petr Kroutil se ctí a pod jeho rukama stará stavba doslova rozkvetla všemi tóny.

prezident

Pavel zakončí návštěvu jižní Moravy, setká se starosty obcí zasažených tornádem, link

Brno - Prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva Pavlová dnes zakončí dvoudenní návštěvu Jihomoravského kraje. Dopoledne se prezident například setká se starosty obcí zasažených tornádem,…

euro

Kyjev vydal ČR pět osob podezřelých, že od Čechů vylákaly přes 7,5 milionu eur, link

Kyjev/Praha - Ukrajina v pondělí předala českým úřadům pět osob podezřelých, že od stovek Čechů vylákaly dohromady přes 7,5 milionů eur (183 milionů korun). Dnes o tom s odvoláním…

policie

Půta: Volat policii? V této zemi ztráta času. Telefon lidí z Dozimetru jsem vrátil, link

Šifrovaný telefon CryptoCult, jehož obsah ani hovory nedokáže prolomit ani policie a který ke komunikaci používal gang v kauze Dozimetr, měl i liberecký hejtman Martin Půta. V pondělí to zjistil Deník N. Předseda hnutí Starostové pro liberecký kraj, zdejší odnože STAN, nyní v rozhovoru pro MF DNES vysvětluje, že šlo o iniciativu širšího vedení STAN, nikoliv jeho stranického kolegy Stanislava Polčáka.

rakušan

Rakušan: Šifrovaný telefon měly mé děti mezi hračkami. Nechávám si ho, kdyby někoho zajímal, link

Šifrovaný telefon byl mezi hračkami mých dětí, zlehčoval v úterý ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Zároveň novinářům řekl, že ho nerozšlapal a že si ho nechává pro případ, kdyby někoho zajímal. To, že kvůli němu chce hnutí ANO vyvolat jednání o nedůvěře vlády, považuje za absurdní.

vláda

Poslanci se vrátí ke schvalování konsolidačního balíčku, link

Praha - Poslanci se dnes vrátí ke schvalování sporného konsolidačního balíčku, který má podle vlády přispět ke snižování rozpočtových schodků. Ani tentokrát se neočekává, že…

člověk

Dvě exploze ve Švédsku si vyžádaly raněné, válka gangů nabírá na síle, link

Dvě silné exploze otřásly v noci na úterý centrální částí Švédska, zranily tři lidi a poškodily několik domů. Švédský rozhlas uvedl, že výbuch ve městě Linköping souvisí s válkou gangů, která v posledních týdnech připravila v zemi o život několik lidí. Švédská vláda kvůli rostoucímu počtu násilností svolala na středu krizovou schůzku.

auto

Řidič havaroval na Orlickoústecku. Auto skončilo u bazénu na zahradě rodinného domu, link

Dva vážně zraněni lidé zůstali po úterní nehodě osobního auta na Orlickoústecku. Vůz se převrátil na zahradu rodinného domu.

dítě

Rakušan: Šifrovaný telefon měly mé děti mezi hračkami. Nechávám si ho, kdyby někoho zajímal, link

Šifrovaný telefon byl mezi hračkami mých dětí, zlehčoval v úterý ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Zároveň novinářům řekl, že ho nerozšlapal a že si ho nechává pro případ, kdyby někoho zajímal. To, že kvůli němu chce hnutí ANO vyvolat jednání o nedůvěře vlády, považuje za absurdní.

karabach

Výbuch v Náhorním Karabachu si podle úřadů vyžádal 125 mrtvých, link

Nejméně 125 životů si vyžádal pondělní výbuch skladu pohonných hmot v Náhorním Karabachu. Uvedla to arménská ministryně zdravotnictví Anahit Avanesjanová s tím, že těla obětí byla převezena do Arménie. Předchozí bilance úřadů Náhorního Karabachu, který je obklopen Ázerbájdžánem a kde žijí převážně Arméni, hovořila o 20 mrtvých a 290 zraněných.

muž

Soud propustil z vazby zubařku obžalovanou z vraždy vůdce sekty, link

Pražský městský soud pustil z vazby dvaatřicetiletou zubařku, která je obžalovaná z vraždy svého partnera, léčitele a vůdce sekty loni v říjnu. Uvedl to v úterý iRozhlas. Muže usmrtila spolu s učitelkou Irenou Stejskalovou na jeho přání. Muž jí údajně slíbil, že po smrti jeho tělo zmizí. To se ale nestalo.

zápas

Bořil si nezahraje čtyři zápasy, Krejčí dva. Tresty znají i Řehák s Barankem, link

Ladislav Krejčí bude Spartě chybět v poháru proti Líšni a v utkání s Plzní. Trest dostal za potyčku s Janem Bořilem v nedělním ligovém derby. Slávista si nezahraje čtyři zápasy. V úterý tom rozhodla Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace. Za vběhnutí na hřiště dostali stopku také Pavel Řehák a Miroslav Baranek. První na dva zápasy s pokutou čtyřicet tisíc korun, druhý pouze na jeden a k tomu zaplatí deset tisíc korun. Slavia se proti verdiktu odvolá.


martínka

Sbírka byla zoufalý pokus, teď už ladíme termín operace, děkuje otec Martínka, link

Na nemocného Martínka se ve veřejné sbírce nakonec podařilo vybrat přes 131 milionů korun. Dvouletý chlapec trpí vzácným genetickým syndromem AADC, jehož léčbu pojišťovna neproplácí. „Upřímně jsem nevěřil, že se to zvládne,“ přiznal Tomáš Zatloukal v rozhovoru pro portál iDNES.cz s tím, že založení sbírky byl zoufalý pokus. Díky štědrým dárcům vyšel a Martínka čeká léčba v zahraničí.

bob

KOMENTÁŘ: Bob a Bobek verze 2.0. Jistota zvítězila nad originalitou. Není to škoda?, link

Možná věří, že klobouk kouzelníka Pokustona zase vyčaruje divácký úspěch a že tentokrát k tomu přibude i ten sportovní. A tak z něj vedení tuzemského hokeje po devíti letech znovu vytáhlo duo oblíbených králíků a prohlásilo je za maskoty světového šampionátu. Však jak líčí Bob svému parťákovi Bobkovi: „Už jsme se jednou osvědčili, tak jdeme zase do akce.“ Ano, jedna pravda říká, že to dobré už bylo vymyšleno. Já si ale nemohu pomoct, že tady je to až moc velká sázka na jistotu bez špetky originality a invence, navíc zabalená ve „slovenském“ dresu.

dunaji

Kapitán Mořské panny dostal za tragickou nehodu na Dunaji pět a půl roku vězení, link

Ukrajinského kapitána hotelové lodě Viking Sigyn, osmašedesátiletého Jurije C., odsoudil budapešťský obvodní soud na pět a půl roku za nehodu na Dunaji, při níž v roce 2019 zahynulo 28 lidí. V úterý o tom informovala agentura MTI s tím, že rozsudek ještě není pravomocný.

genový

Podobnou sbírku v Evropě nepamatuju, Martínkovi rodiče jsou v šoku, říká šéf Donia, link

Češi ve sbírce na Doniu vybrali více než 100 milionů korun na genovou terapii pro dvouletého Martínka.

globusu

Globus čelí obvinění z diskriminace dodavatelů. Hrozí mu obří pokuta, link

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s obchodním řetězcem Globus. Podezírá jej z dlouhodobé diskriminace dodavatelů. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Za porušování zákona o významné tržní síle hrozí pokuty až do výše deseti procent z celkového obratu provinilé firmy, v případě Globusu by to mohlo být až 2,4 miliardy korun. Mluvčí Globusu Aneta Turnovská ČTK řekla, že řetězec zatím nebude situaci komentovat.

green

Protestovali proti Green Dealu a von der Leyenové. Ekoaktivistů přišla hrstka, link

Ekologičtí aktivisté dnes před technologickým centrem UMPRUM v Praze, kde se koná takzvaný Green Deal Summit – konference o Zelené dohodě, udržitelnosti a energetice, protestovali proti prodloužení těžby uhlí v Česku v hnědouhelném lomu Bílina na Teplicku. Chtěli upozornit na údajně problematické chování společnosti ČEZ, Komerční banky a nedostatky národního energeticko-klimatického plánu.

kostelecký

Střelci Lipták, Palacký a Kostelecký získali na ME stříbro v trapu družstev, link

Jiří Lipták, Jan Palacký a David Kostelecký vybojovali v závěrečný den mistrovství Evropy v brokové střelbě v Osijeku v stříbro v soutěži družstev v trapu. Češi v dramatickém finále podlehli až v rozstřelu Británii.

realitního

Trump se při budování realitního impéria dopouštěl podvodu, rozhodl soud. V minulosti nadhodnocoval svůj majetek, link

Bývalý americký prezident Donald Trump se při budování svého realitního impéria léta dopouštěl podvodu, rozhodl v úterý soud v New Yorku. Informovala o tom agentura AP, podle níž soudce vynesl verdikt v občanskoprávní žalobě, kterou podala newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová. Trump a jeho společnost podle soudu podváděli mimo jiné banky či pojišťovny tím, že masivně nadhodnocovali svůj majetek a zveličovali jeho čistou hodnotu v dokumentech používaných při uzavírání obchodů a zajišťování financování.

revidovaný

Česko dostane navíc 53 miliard na přechod k čisté energetice, link

Česko získá dodatečně 2,2 miliardy eur (v přepočtu přes 53 miliard korun) na transformaci průmyslu a přechod k čisté energetice. Po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) to oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská komise totiž schválila revidovaný český plán obnovy.

sakacumeovou

Nosková vstoupila do turnaje v Tokiu výhrou nad domácí Sakacumeovou, link

Tenistka Linda Nosková v prvním kole turnaje v Tokiu porazila 6:2 a 7:5 domácí Himeno Sakacumeovou. Další soupeřkou osmnáctileté české hráčky bude Anastasia Pavljučenkovová z Ruska.

bobek

Bob a Bobek podruhé. Maskoty šampionátu znovu budou populární králíci z klobouku, link

Připomeňte si i maskoty předchozích šampionátů.

diskriminace

Globus čelí obvinění z diskriminace dodavatelů. Hrozí mu obří pokuta, link

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s obchodním řetězcem Globus. Podezírá jej z dlouhodobé diskriminace dodavatelů. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Za porušování zákona o významné tržní síle hrozí pokuty až do výše deseti procent z celkového obratu provinilé firmy, v případě Globusu by to mohlo být až 2,4 miliardy korun. Mluvčí Globusu Aneta Turnovská ČTK řekla, že řetězec zatím nebude situaci komentovat.

dospívajícího

Kadyrov vyjádřil hrdost na svého syna, který na videu bije vězně, link

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov uvedl, že je hrdý na svého dospívajícího syna Adama, který na videu bije vězně obviněného ze spálení koránu. Informovala o tom agentura Reuters.

gorici

České fotbalistky porazily Bělorusko a v Lize národů podruhé vyhrály, link

Velika Gorica (Chorvatsko) - České fotbalistky vyhrály i druhé utkání premiérového ročníku Ligy národů. V “domácím” zápase v chorvatské Veliké Gorici porazily Bělorusko…

hnát

Amazon zneužíval dominantní pozici na trhu, tvrdí komise a žene gigant k soudu, link

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala antimonopolní žalobu na internetový obchod Amazon. Viní ho ze zneužívání dominantní pozice na trhu k vlastnímu prospěchu, a nutí spotřebitele platit za zboží vyšší ceny. Amazon uvedl, že žaloba je založená na špatných faktech. Firma je připravena se bránit.

hrdost

Kadyrov vyjádřil hrdost na svého syna, který na videu bije vězně, link

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov uvedl, že je hrdý na svého dospívajícího syna Adama, který na videu bije vězně obviněného ze spálení koránu. Informovala o tom agentura Reuters.

jol

Použije-li KLDR atomovku, její režim ukončí drtivá odezva, řekl jihokorejský prezident, link

Pokud Severní Korea použije jadernou zbraň, tak její vládu ukončí vojenská reakce Spojených států a Jižní Koreje. Pchjongjangu tím podle agentury Reuters pohrozil jihokorejský prezident Jun Sok-jol. Jižní Korea si v úterý připomíná den vojenských sil a v hlavním městě pořádá po deseti letech vojenskou přehlídku.

jun

Použije-li KLDR jadernou zbraň, její režim skončí, řekl jihokorejský prezident, link

Pokud Severní Korea použije jadernou zbraň, tak její vládu ukončí vojenská reakce Spojených států a Jižní Koreje. Řekl to dnes podle agentury Reuters jihokorejský prezident Jun Sok-jol. Jižní Korea si dnes připomíná den vojenských sil a v hlavním městě pořádá po deseti letech vojenskou přehlídku.

kotta

Soud na svobodu podmíněně propustil Petra Kotta. Pykal za Rathovu kauzu, link

Městský soud v Brně rozhodl o podmíněném propuštění Petra Kotta z vězení s délkou zkušební doby sedm let. Rozhodnutí je pravomocné, podmíněné propuštění navrhoval i žalobce. Kott má za sebou polovinu osmiletého trestu za korupci, vězení opustí ještě v úterý. Kotta, jeho manželku Kateřinu Kottovou a bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha soud potrestal za korupční kauzy kolem zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji. Rath z věznice na podmínku vyšel letos v polovině května.

králík

Bob a Bobek podruhé. Maskoty šampionátu znovu budou populární králíci z klobouku, link

Připomeňte si i maskoty předchozích šampionátů.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.