Day tags 2023-10-04

rok autobus miliarda soud stát milión pavel ruský vláda cena hranice koruna dítě velký člověk evropský kontrola ukrajina dům místo

Tags with an unusual surge in popularity:

kellnerová smoleňák 1966 2032 absolvent civitas cooper daniila fundamentalistické happening havel ifw kapalina kielu klimatolog medveděv mániček nastražil odpolední plavidla

Latest Published News for Each Tag

rok

Účetní dvůr: Chyby ve výdajích z rozpočtu EU se v roce 2022 výrazně zvýšily, link

Brusel/Lucemburk - Chyby ve výdajích z rozpočtu Evropské unie se v roce 2022 výrazně zvýšily. Míra chybovosti byla 4,2 procenta, v roce 2021 to přitom byla tři procenta. Vyplývá to z výroční…

autobus

Cestování bez davů? Stačí nasednout na autobus a projít si evropské metropole na podzim, link

Podzim umí kouzlit, a když se vyvede počasí, je jedním z nejhezčích období pro cestování po Evropě. Odradit vás nemusí ani nečekané sychravější počasí. O to víc času přece můžete strávit v muzeích, galeriích a kavárnách. Máme pro vás tip na tři kouzelné evropské metropole, ve kterých jste autobusem cobydup!

miliarda

Edwin Castro vyhrál v loterii 48 miliard. Teď si koupil luxusní sídlo, link

Američan Edwin Castro vyhrál v listopadu loňského roku v loterii Powerball dvě miliardy dolarů. Jednatřicetiletý Kaliforňan začal po vyplacení výhry okamžitě utrácet. Nedávno si pořídil v Bel Air luxusní vilu za 47 milionů dolarů, v přepočtu za více než miliardu korun.

soud

Syn svou matku bil a nutil prodávat drogy, tyranovi soud vyměřil osm let, link

Roky snášela nadávky i bití od svého syna, ze kterého měla strach. I když jí po útocích zůstávaly po těle modřiny, nikdy nešla k lékaři. Když její syn nebyl doma, musela místo něj prodávat marihuanu přesně tak, jak jí před odchodem přikázal. Krajský soud v Plzni za to muže poslal na osm let do vězení, rozsudek není pravomocný.

stát

Kolik stojí dobro? Firmy počítají, jak draho je vyjde nová povinnost, link

Firmy začínají zjišťovat, kolik je bude stát nefinanční výkaznictví, tedy pravidelné reporty, v čem firma přispívá k ochraně klimatu, šetření životního prostředí, nebo vykazování nediskriminačního přístupu k zaměstnancům. Takzvané ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) přitom bude od začátku příštího roku pro celou řadu společností povinné.

milión

Rána za desítky milionů. Nehody, na které je povinné ručení malé, link

Povinné ručení sice kryje škody, které svým vozem způsobíme, ale má své limity. Pokud nejsou dostatečně vysoké, musí veškeré škody, které je přesahují, platit pojistník z vlastní kapsy. A může jít i o miliony.

pavel

Prezident Pavel by se vzdal českého veta. Znepokojil koalici i opozici, link

Velké státy Evropské unie v čele s Německem by si to velmi přály. Ty menší se tomu brání. Řeč je o možnosti použití veta ve společné zahraniční a bezpečnostní politice EU. Jinými slovy, každý ze sedmadvacítky členských států má možnost zablokovat návrh, i kdyby se na něm zbylých 26 států shodlo. Prezident Petr Pavel v úterý v projevu v belgických Bruggách kromě jiného řekl, že by bylo dobré diskutovat o tom, zda by se členské státy EU neměly práva veta vzdát.

ruský

Policie vyšetřuje investiční firmu napojenou na ruské podnikatele. Zmizela z ní miliarda, link

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) začala prověřovat investiční společnost Diversity Capital ze skupiny IC Group. Podle věřitelského výboru zmizela z firmy napojené na ruské podnikatele asi miliarda korun, informovala ve středu Česká televize (ČT). Podle ní zůstal ve společnosti jediný člen správní rady – bývalý poslanec za Sládkovy republikány Petr Vrzáň.

vláda

Organizovaný zločin ve vládě? Velkohubý nesmysl, reagoval Rakušan na Babiše, link

Ministr vnitra Vít Rakušan v středečním rozhovoru pro rádio Prostor odmítl, že by se kdokoli z členů vlády podílel na organizovaném zločinu. Označil to za „velkohubý nesmysl“. Rakušan tak reagoval na výroky bývalého premiéra Andreje Babiše. Ten i uvedl, že Rakušanův šifrovaný telefon je dostatečný důkaz o jeho podílu na kauze Dozimetr.

cena

Ceny ropy kvůli obavám o další vývoj poptávky prudce klesají, link

Londýn - Ceny ropy dnes výrazně klesají. Mohou za to obavy o poptávku související s makroekonomickým vývojem. Ztráty částečně zbrzdily sliby Saúdské Arábie a Ruska, že budou pokračovat…

hranice

Valašský expres přivážel dva syrské migranty, link

Dvojice mladých Syřanů se ve středu dopoledne snažila dostat do České republiky přes státní hranici se Slovenskem. Pro nelegální vstup ze Slovenska do Česka si vybrali rychlík Valašský expres. Netušili však, že jejich cesta skončí už v první stanici za hranicemi, a to v Horní Lidči na Valašsku.

koruna

Ministerstvo kultury sníží filmové pobídky. Kvůli úsporám škrtne 200 milionů, link

Ministerstvo kultury v příštím roce sníží filmové pobídky pro natáčení snímků v Česku o 200 milionů korun. Klesnou tak z 1,4 na 1,2 miliardy korun. Plánovaná úspora je součástí dotačních škrtů za celkem 84 miliard korun, na kterých se minulý týden při schvalování návrhu státního rozpočtu na příští rok shodla vláda. Fialův kabinet plánuje zrušit i státní dotace některým spolkům, které sdružují legionáře a starají se o propagaci odkazu Tomáše Garriqua Masaryka. A právě to kritizuje část vládních poslanců.

dítě

Celý život v kufříku. Žena uchovává vzpomínky odloženým dětem, teď dostala cenu, link

Martina Wojtylová Opava v roce 2015 rozjela pomoc dětem odloženým v nemocnicích. Díky kufříku mají vzpomínky na první chvíle. Nyní získala ocenění Laskavec.

velký

Letošní největší armádní cvičení simuluje útok nepřítele ve střední Evropě, link

Největší cvičení pozemních sil české armády v letošním roce vrcholí v těchto dnech ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště na Karlovarsku. Akce s názvem Czech Lion 2023 je řízená z velitelství pozemních sil jako mezinárodní velitelsko-štábní cvičení zemí Visegrádské skupiny.  Hlavním úkolem bylo prověřit schopnost velitele a štábu plánovat a řídit operace v konfliktu vysoké intenzity v mezinárodním prostředí.

člověk

Lidé si na různých místech připomenou výročí narození Havla, link

Praha - Lidé si dnes na různých místech Česka připomenou 87. výročí narození československého a českého prezidenta Václava Havla. V Trutnově odhalí na budově kina Vesmír pietní…

evropský

Cestování bez davů? Stačí nasednout na autobus a projít si evropské metropole na podzim, link

Podzim umí kouzlit, a když se vyvede počasí, je jedním z nejhezčích období pro cestování po Evropě. Odradit vás nemusí ani nečekané sychravější počasí. O to víc času přece můžete strávit v muzeích, galeriích a kavárnách. Máme pro vás tip na tři kouzelné evropské metropole, ve kterých jste autobusem cobydup!

kontrola

Letištní kontrolu v USA vyděsila lebka s podezřelým obsahem, link

Blíží se Halloween a ve Spojených státech amerických bude brzy lebka na každém rohu. V zavazadle na letišti se ale stále může jednat o podezřelý předmět, obzvláště když se v ní nachází něco dalšího. V Utahu incident s lebkou v zavazadle ochromil letištní kontrolu na několik hodin.

ukrajina

USA poslaly Ukrajině milion kusů zabavené íránské munice, chystají se poslat i zbraně, link

Centrální velení Spojených států amerických (CENTCOM) ve středu oznámilo, že USA na Ukrajinu odeslaly přibližně 1,1 milionu nábojů ráže 7,62 mm určených pro útočné pušky. Informuje o tom agentura Reuters, podle které byly náboje zabaveny na cestě z Íránu do Jemenu, kde měly sloužit hútijským silám. Podle CNN Washington plánuje Ukrajině předat i zbraně, které byly zabaveny společně s municí.

dům

Nový trend: po operaci hned domů. Pojišťovny zvýhodnily jednodenní péči, link

Česko zažívá boom jednodenní péče. V zemi přibývá nemocnic i jiných zdravotnických zařízení, která nabízejí nebo brzy nabídnou pacientům po operaci rychlé propuštění domů – týž den nebo nejdéle do 24 hodin od přijetí.

místo

Lidé si na různých místech připomenou výročí narození Havla, link

Praha - Lidé si dnes na různých místech Česka připomenou 87. výročí narození československého a českého prezidenta Václava Havla. V Trutnově odhalí na budově kina Vesmír pietní…


kellnerová

STALO SE DNES: Nejbohatším Čechem je Kellnerová, Ukrajinci zasáhli systém Triumf, link

Nejbohatším Čechem je Renata Kellnerová. Ruské síly s vysokou pravděpodobností minulý týden sestřelily na Ukrajině vlastní stíhačku. Není jasné, proč došlo k nehodě autobusu u italských Benátek. Čínská ekonomika nadále zpomaluje. Ukrajinci v Rusku zasáhli systém Triumf.

smoleňák

Zadarmo drahý? Jágrovi platím, abych tady mohl hrát, smál se Rytíř Smoleňák, link

Ve středu dopoledne absolvoval první trénink s kladenskými hokejisty. Dres Rytířů oblékne útočník Radek Smoleňák po dlouhých dvanácti letech, i když kontakt s klubem nikdy zcela neztratil. „Jednání se táhla, ale je to návrat domů,“ řekl pro Sport.cz po prvním tréninku v Kladně. Příchod do známého prostředí mu ulehčí také dlouholetí kamarádi Michael Frolík a Jakub Voráček, se kterými se setká v jednom týmu.

1966

Nejvyšší soud se zastal účastníků demonstrace „mániček“ v roce 1966, link

Tresty nad čtrnácti muži, kteří se v roce 1966 zúčastnili pochodu dlouhovlasých mladíků, tzv. mániček, ve středu zrušil Nejvyšší soud. Vyhověl tak stížnosti pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Tehdejší justice muže trestala za výtržnictví, některé ještě za příživnictví.

2032

Šéfům fotbalu nevadí, že se o Euro 2032 mohou ucházet společně Itálie a Turecko, link

V roce 2028 fotbalové Euro ve Velké Británii a Irsku, o čtyři roky později v Itálii a v Turecku. Evropská fotbalová unie (UEFA) o tom definitivně rozhodne příští týden, ale volba šampionátů je s největší pravděpodobností formalitou. Jiní kandidáti totiž zatím nejsou.

absolvent

Trend: Při studiu pracuje. Rád bych ve firmě rostl, kam to půjde, říká, link

Jsou pryč doby, kdy si personalisté stěžovali na to, že mladí lidé čerstvě po škole vůbec nevědí, co vlastně chtějí v životě dělat. Když se dnes bavíte s absolventy, nezřídka mají o své pracovní kariéře jasnou představu. Třeba Filip Tóth včas vytušil, že nebude politikem, jak snil v dětství, ani právníkem, jak si myslel ještě před pár lety.

civitas

Francie rozpustila fundamentalistické katolické hnutí Civitas, link

Francouzská vláda ve středu rozpustila fundamentalistické katolické hnutí Civitas, které viní zejména z výzev k válce proti republice, a to i za použití síly. Informoval o tom web listu Le Monde.

cooper

Maestro hororového rocku Alice Cooper dorazí příští rok do Pardubic, link

Průkopník teatrálního hororového rocku Alice Cooper letos potěšil fanoušky vystoupením se skupinou Hollywood Vampires v Brně, se chystá znovu zavítat do České republiky. V červnu příštího roku bude koncertovat v pardubické Enteria areně.

daniila

Italský “hříšník” útočí. Sinner poprvé porazil Medveděva a bude světovou čtyřkou, link

Italský tenista Jannik Sinner na sedmý pokus porazil poprvé v kariéře Rusa Daniila Medveděva a po výhře 7:6, 7:6 získal titul na turnaji v Pekingu.

fundamentalistické

Francie rozpustila fundamentalistické katolické hnutí Civitas, link

Francouzská vláda ve středu rozpustila fundamentalistické katolické hnutí Civitas, které viní zejména z výzev k válce proti republice, a to i za použití síly. Informoval o tom web listu Le Monde.

happening

Modelky a modelové se předvedli nejen v brněnské šalině, link

Nahlédnout zblízka pod ruce vizážistů či kadeřníků. To mohl každý z návštěvníků brněnské Galerie Vaňkovka, která ve středu po loňské úspěšné premiéře nabídla celodenní unikátní módní happening Street Fashion Show.

havel

Lidé si na různých místech připomenou výročí narození Havla, link

Praha - Lidé si dnes na různých místech Česka připomenou 87. výročí narození československého a českého prezidenta Václava Havla. V Trutnově odhalí na budově kina Vesmír pietní…

ifw

Klimatologovi hrozí výpověď. Odmítl se vrátit do Evropy letadlem, chce cestovat dva měsíce bez emisí, link

Klimatologovi, zaměstnanci Institutu pro světovou ekonomiku (IfW) v Kielu, hrozí výpověď za to, že se odmítl narychlo vrátit do Německa letadlem ze Šalamounových ostrovů, kde dokončil výzkum v terénu. O případu informoval britský deník The Guardian.

kapalina

Na školní děti vytekla v městském autobusu v Plzni chladicí kapalina. Zdravotníci jich šestnáct ošetřili, link

Záchranáři ošetřili ráno v Plzni šestnáct dětí, které potřísnila chladicí kapalina. Vytekla na ně v městském autobusu, kterým jely do školy. O incidentu informovala plzeňská záchranná služba, únik kapaliny potvrdily i dopravní podniky. Incidentem se zabývá i policie.

kielu

Klimatologovi hrozí výpověď. Odmítl se vrátit do Evropy letadlem, chce cestovat dva měsíce bez emisí, link

Klimatologovi, zaměstnanci Institutu pro světovou ekonomiku (IfW) v Kielu, hrozí výpověď za to, že se odmítl narychlo vrátit do Německa letadlem ze Šalamounových ostrovů, kde dokončil výzkum v terénu. O případu informoval britský deník The Guardian.

klimatolog

Na podzim teploty kolísají. Říjen může přinést vedra i sníh, říká klimatolog, link

Astronomické léto skončilo minulý měsíc, tropické teploty ale pokračovaly i na začátku října a jih Evropy stále hlásí téměř 40 stupňů. Klimatolog ČHMÚ Radim Tolasz předpokládá, že do Česka už se vedra nevrátí, s kolísáním teplot ale musíme počítat minimálně do konce měsíce, řekl v rozhovoru pro iDNES.cz.

medveděv

Italský “hříšník” útočí. Sinner poprvé porazil Medveděva a bude světovou čtyřkou, link

Italský tenista Jannik Sinner na sedmý pokus porazil poprvé v kariéře Rusa Daniila Medveděva a po výhře 7:6, 7:6 získal titul na turnaji v Pekingu.

mániček

Nejvyšší soud se zastal účastníků demonstrace „mániček“ v roce 1966, link

Tresty nad čtrnácti muži, kteří se v roce 1966 zúčastnili pochodu dlouhovlasých mladíků, tzv. mániček, ve středu zrušil Nejvyšší soud. Vyhověl tak stížnosti pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Tehdejší justice muže trestala za výtržnictví, některé ještě za příživnictví.

nastražil

Čínská ponorka se chytila do vlastní pasti. Její posádka zahynula, tvrdí Britové, link

Čínské vojenské námořnictvo údajně přišlo o 55 svých členů, když se jeho jaderná ponorka chytila do pasti, kterou Peking nastražil na plavidla USA a jejich spojenců. Informovaly o tom britské listy The Times a Daily Mail s odvoláním na uniklou zprávu britské rozvědky. K nehodě podle nich došlo minulý měsíc ve Žlutém moři.

odpolední

Ruská sedmnáctka se má vrátit do světového fotbalu, senioři zůstávají vyřazeni, link

Mezinárodní fotbalová federace FIFA se chystá zrušit vyloučení ruských mládežnických týmů ze světových soutěží. Podle agentury AP o tom bude Rada FIFA diskutovat na odpoledním online jednání. Uvolněním sankcí uvalených po ruské invazi na Ukrajinu by tak mohla následovat evropskou unii UEFA, která minulý týden schválila návrat výběrů chlapců a dívek do 17 let.

plavidla

Čínská ponorka se chytila do vlastní pasti. Její posádka zahynula, tvrdí Britové, link

Čínské vojenské námořnictvo údajně přišlo o 55 svých členů, když se jeho jaderná ponorka chytila do pasti, kterou Peking nastražil na plavidla USA a jejich spojenců. Informovaly o tom britské listy The Times a Daily Mail s odvoláním na uniklou zprávu britské rozvědky. K nehodě podle nich došlo minulý měsíc ve Žlutém moři.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.