Day tags 2023-10-06

cena ruský procento rok zápas česko člověk hradec místo policie ukrajinský americký muž velký evropský fotbalový koruna liga plzeň poslední

Tags with an unusual surge in popularity:

sršeň bohdal jiřina mohammadíová 82letého geretsbergu narges ochránce ošetřovatelka čtyřiadvacetiletá antracit bernhard betlém blogeři charkova chystaný elonem grimes invazní jezerce

Latest Published News for Each Tag

cena

Dodavatelé se předhánějí ve zlevňování elektřiny. Od ledna však zase zdraží, link

Zlevňování energií pokračuje i s příchodem podzimu. Od prvního října upravila ceníky znovu většina předních dodavatelů. Například E.ON oznámil říjnové snížení cen elektřiny o třináct až šestnáct procent a navázal tak na zářijové zlevnění plynu. Podobně třeba innogy zlevnila od října plyn zhruba o osmnáct procent pod současný vládní strop, nové ceny slibuje i Centropol.

ruský

Nenecháme šikanovat naše lidi. USA v odvetě vyhostily dva ruské diplomaty, link

Spojené státy vyhostily dvojici ruských diplomatů, oznámilo v pátek podle agentury Reuters americké ministerstvo zahraničí. Jde o reakci na tentýž krok Moskvy ze 14. září. Ruské úřady tehdy obvinily dva Američany z kontaktů s Rusem R. Šonovem „obviněným z tajné spolupráce s cizím státem“. Washington toto rozhodnutí označil za neopodstatněné.

procento

Dodavatelé se předhánějí ve zlevňování elektřiny. Od ledna však zase zdraží, link

Zlevňování energií pokračuje i s příchodem podzimu. Od prvního října upravila ceníky znovu většina předních dodavatelů. Například E.ON oznámil říjnové snížení cen elektřiny o třináct až šestnáct procent a navázal tak na zářijové zlevnění plynu. Podobně třeba innogy zlevnila od října plyn zhruba o osmnáct procent pod současný vládní strop, nové ceny slibuje i Centropol.

rok

Jako cesta strojem času. Jak vypadaly herní show před dvaceti lety, link

Herní server Bonusweb právě oslavil dvacet pět let od založení a my jsme během prohledávání bohatého archivu narazili na řadu už těžko dostupných materiálů. Pojďte se podívat, jak vypadaly herní show zhruba před dvaceti lety.

zápas

ONLINE: Video momenty ze zápasu Pardubice–Brno, link

Hokejová extraliga pokračuje dnes zápasy 8. kola. Rozjeté Pardubice hostí probuzené Brno. Domácí útočí v tabulce na vedoucí Spartu, která má zápas k dobru a náskok dva body. Kometa se zvedla po velmi špatném vstupu do soutěže a poslední tři kola neztratila bod. Duel začíná v 18:00. Sport.cz vám nabízí v této online reportáži nejdůležitější údaje a ve video ukázkách i všechny góly a nejzajímavější momenty zápasu.

česko

Covid nastavil zrcadlo, Česko si z pandemie nevzalo ponaučení, upozorňuje Konvalinka, link

Pandemie koronaviru byla testem, nastavila určité zrcadlo – a některé komunity, včetně Česka, v něm nedopadly úplně dobře, prohlásil ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd Jan Konvalinka v Interview ČT24. Biochemik zároveň nevidí, že by si z toho stát vzal nějaké ponaučení. Jedním z problémů podle něj je neexistence zdravotnické autority typu německého Insitutu Roberta Kocha.

člověk

Nehoda v Brně-Židenicích. Vlak srazil a usmrtil člověka, provoz se nezastavil, link

Vlak v pátek večer v Brně srazil a usmrtil člověka. Neštěstí se stalo před 20:00 ve stanici Brno-Židenice, pravděpodobně to byla nešťastná náhoda či neopatrnost při práci, řekl policejní mluvčí David Chaloupka. Doplnil, že vyšetřování je teprve na začátku.

hradec

Kdybych byl šikovnější. Kladenskou posilu štvala vyloučení i neproměněná šance, link

V Hradci Králové zanechal výraznou stopu, ale při své obnovené premiéře za hokejové Kladno Východočechy nešetřil. Radek Smoleňák byl ve vzájemném zápase hodně vidět a dostával se soupeři pod kůži. V závěru třetí třetiny dokonce mohl rozhodnout, ale nepřekonal brankáře Hradce. Přesto Rytíři alespoň uhráli svůj první domácí bod a odlepili se ze dna tabulky.

místo

Dům si postavili na magickém místě u hřbitova. Zesnulí jsou báječní sousedé, link

Příběh naší dřevostavby začal v roce 2015. Při procházkách po okolí jsme našli magické místo, hned vedle kostela u kterého je malý hřbitov. Za nás jsou to ti nejlepší sousedé, píše Gabriela do seriálu Splněný sen.

policie

Na Praze 4 našli mrtvého muže. Podle policie se mohl předávkovat drogami, link

V Michelské ulici byl nalezen muž bez známek života, redakci iDNES.cz to řekl policejní mluvčí Martin Hrdina. Policie má podezření, že muž byl uživatelem omamných či psychotropních látek.

ukrajinský

Ukrajinu čeká další zima plná výpadků elektřiny. Horší než loni, varují někteří, link

Už druhý rok čelí Ukrajina rozsáhlým výpadkům elektrické energie. Mohou za to nekončící ruské útoky raket a dronů, kvůli nimž je ukrajinský energetický systém před blížící se zimou značně zranitelný. Tisíce ukrajinských inženýrů se během léta snažily poškozená zařízení opravit, ne všechno se ale podařilo. Na dokončení všech oprav nebyl čas ani finanční prostředky.

americký

ANALÝZA: Zeď má svou tradici, stavěl ji už Clinton. Za Obamy také sám Biden, link

V dokonalém čelem vzad odvolává Joe Biden to, co odvolal, takže na amerických hranicích s Mexikem se bude zase stavět „Trumpova“ zeď. Ta, kterou před volbami demokraté označovali za rasistickou a Biden ji první den v úřadu zarazil. Ukazuje se však, že šlo pouze o snahu přetáhnout voliče, nyní se demokraté vrací ke své bývalé politice - v minulosti byla zeď projektem obou největších amerických stran.

muž

Pod záminkou, že chtějí na benzín, mladého muže ve Zdicích oloupili, link

Mladého muže ve Zdicích v pátek odpoledne oloupila posádka tmavého vozu, která původně chtěla finanční příspěvek na benzín. Po pachatelích pátral na Berounsku policejní vrtulník.

velký

Čína zažívá odliv mozků. Do Spojených států však kroky mladých nemíří, link

Stále větší počet největších čínských odborných kapacit včetně top technologických pracovníků emigruje ze země. Většina z dotazovaných přitom pracovala v technologickém průmyslu, kde jsou platy vyšší než v jiných odvětvích. Redaktoři deníku The New York Times vyzpovídali několik Číňanů, aby zjistili, proč se tak rozhodli a jak se jim daří v cizí zemi v porovnání s domovinou.

evropský

Fiala: Právo veta by se v Evropské unii rušit nemělo, link

Neuvažujeme směrem, že by se právo veta mělo zrušit, řekl v pátek premiér Petr Fiala (ODS) před odletem ze Španělska. Tam se zúčastnil neformálního summitu Evropské unie. Špičky zemí jednaly hlavně o migraci, rozšíření EU a její strategické agendě na další roky.

fotbalový

Štrasburk prohrál ve francouzské lize s Nantes, link

Francouzská fotbalová liga - 8. kolo: Štrasburk - Nantes 1:2 (90.+2 Dion - 50. Coco, 57. Moutoussamy).

koruna

Přestřelil Huawei? Za chytré hodinky chce přes 70 000 korun, link

Huawei pro čínský trh a v omezeném množství představil nové chytré hodinky. Hodně luxusní hodinky. Na tamním trhu totiž v přepočtu stojí více než 70 000 korun. Vysoká cena reflektuje zpracování a hlavně použité materiály.

liga

Zahraniční ligy: Mönchengladbach se střídajícím Čvančarou doma jen remizoval, link

Fotbalisté Mönchengladbachu se střídajícím Tomášem Čvančarou remizovali v 7. kole německé ligy 2:2 s dosud poslední Mohučí a poprvé doma bodovali.

plzeň

Plzeň těsně prohrála v Olomouci a uzavírá tabulku, link

Olomouc - Hokejisté Plzně prohráli v 8. extraligovém kole na ledě Olomouce 2:3 a připsali si již šestou porážku za sebou. Hanáci naproti tomu přetrhli sérii čtyř neúspěchů. Podařilo…

poslední

Bilbao je po hladké výhře nad poslední Almeríou čtvrté ve španělské lize, link

Fotbalisté Bilbaa porazili v předehrávce 9. kola španělské ligy poslední Almeríu 3:0 a před víkendovým programem poskočili na čtvrté místo v tabulce.


sršeň

S hledáním hnízda invazivních sršní může pomoci veřejnost, link

Ochránci přírody zatím nenašli hnízdo sršní asijských, které se vůbec poprvé objevily v České republice. Na místě, konkrétně v plzeňské části Skvrňany, viděli asi deset jedinců. Invazivní druh hmyzu je potřeba co nejdříve zlikvidovat. Je totiž nebezpečný pro včely, které zabíjí.

bohdal

STALO SE DNES: V Česku se vyskytla sršeň asijská. Bohdalová končí s divadlem, link

V Česku je první potvrzený výskyt sršně asijské lovící včely. Jiřina Bohdalová po 66 letech ukončila divadelní kariéru. Penicilin dorazil, ale je na příděl. V Rakousku podezírají Slovenskou ošetřovatelku z vraždy seniora. Orbán se setkal se Zelenským. Ruský útok v Charkově zabil dítě a jeho babičku. Nobelovu cenu za mír dostala vězněná aktivistka bojující za lidská práva. Přinášíme přehled pátečních zpráv.

jiřina

Jiřina Bohdalová ukončila divadelní kariéru. Má pro to vážný důvod, link

Jiřina Bohdalová definitivně opouští divadelní prkna. Rozhodla se tak po doporučení svého kardiologa. Letošní ani loňský rok nebyl pro 92letou herečku snadný a bojovala se zdravotními problémy, mimo jiné s těžkou chřipkou, bolavými zády a plicní embolií. Končí tím její dlouhá, více než pětašedesátiletá, divadelní kariéra.

mohammadíová

Nobelovu cenu za mír má íránská bojovnice za práva žen Narges Mohammadíová, link

Letošní Nobelovu cenu za mír získala vězněná íránská aktivistka Narges Mohammadíová, která bojuje proti útlaku žen v Íránu a za dodržování lidských práv a svobodu pro všechny. Oznámil to dnes norský Nobelův výbor. „Letošní Nobelova cena je také vyznamenáním statisíců lidí, kteří v předešlém roce demonstrovali proti íránskému teokratickému režimu, jenž diskriminuje a utiskuje ženy,“ dodal Nobelův výbor, který zároveň vyzval k propuštění Mohammadíové. Politici oslovení ČTK kvitují udělení ceny íránské aktivistce Mohammadíové. Podle senátora Fischera se Nobelův výbor letos trefil.

82letého

Slovenská ošetřovatelka je podezřelá, že nožem zavraždila seniora v Rakousku, link

Čtyřiadvacetiletá ošetřovatelka ze Slovenska je podezřelá, že v Geretsbergu v Horním Rakousku nožem zabila 82letého muže, o kterého se starala. Informuje o tom rakouská zpravodajská agentura APA, podle níž to potvrdila místní policie.

geretsbergu

Slovenská ošetřovatelka je podezřelá, že nožem zavraždila seniora v Rakousku, link

Čtyřiadvacetiletá ošetřovatelka ze Slovenska je podezřelá, že v Geretsbergu v Horním Rakousku nožem zabila 82letého muže, o kterého se starala. Informuje o tom rakouská zpravodajská agentura APA, podle níž to potvrdila místní policie.

narges

Nobelovu cenu za mír má íránská bojovnice za práva žen Narges Mohammadíová, link

Letošní Nobelovu cenu za mír získala vězněná íránská aktivistka Narges Mohammadíová, která bojuje proti útlaku žen v Íránu a za dodržování lidských práv a svobodu pro všechny. Oznámil to dnes norský Nobelův výbor. „Letošní Nobelova cena je také vyznamenáním statisíců lidí, kteří v předešlém roce demonstrovali proti íránskému teokratickému režimu, jenž diskriminuje a utiskuje ženy,“ dodal Nobelův výbor, který zároveň vyzval k propuštění Mohammadíové. Politici oslovení ČTK kvitují udělení ceny íránské aktivistce Mohammadíové. Podle senátora Fischera se Nobelův výbor letos trefil.

ochránce

S hledáním hnízda invazivních sršní může pomoci veřejnost, link

Ochránci přírody zatím nenašli hnízdo sršní asijských, které se vůbec poprvé objevily v České republice. Na místě, konkrétně v plzeňské části Skvrňany, viděli asi deset jedinců. Invazivní druh hmyzu je potřeba co nejdříve zlikvidovat. Je totiž nebezpečný pro včely, které zabíjí.

ošetřovatelka

Slovenská ošetřovatelka je podezřelá, že nožem zavraždila seniora v Rakousku, link

Čtyřiadvacetiletá ošetřovatelka ze Slovenska je podezřelá, že v Geretsbergu v Horním Rakousku nožem zabila 82letého muže, o kterého se starala. Informuje o tom rakouská zpravodajská agentura APA, podle níž to potvrdila místní policie.

čtyřiadvacetiletá

Slovenská ošetřovatelka je podezřelá, že nožem zavraždila seniora v Rakousku, link

Čtyřiadvacetiletá ošetřovatelka ze Slovenska je podezřelá, že v Geretsbergu v Horním Rakousku nožem zabila 82letého muže, o kterého se starala. Informuje o tom rakouská zpravodajská agentura APA, podle níž to potvrdila místní policie.

antracit

Ministerstvo změnilo názor. Kotle a kamna na uhlí se budou prodávat i nadále, link

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vypustilo z připravované novely zákona o ochraně ovzduší zákaz prodeje kamen a kotlů na uhlí, antracit a koks od ledna 2025. Návrh vyvolal odpor části veřejnosti a kritiku v připomínkovém řízení. Uvedl to deník Právo.

bernhard

Nizozemský princ Bernhard byl před válkou členem Hitlerovy strany NSDAP, link

Nizozemský princ Bernhard byl ve 30. letech minulého století členem německé národně socialistické strany NSDAP. Podle zprávy webu zpravodajské stanice BBC nizozemské úřady potvrdily autentičnost stranické knížky manžela někdejší královny Juliany. Bernhard, který zemřel v roce 2004, příslušnost ke straně nacistického vůdce Adolfa Hitlera popíral.

betlém

Restaurátoři nabarvili stovky figurek, oprava obřího betlému trvala sedm let, link

V Jindřichově Hradci představili zrestaurované Krýzovy jesličky, na kterých odborníci pracovali sedm let. Přestavěli některé scény a rozpohybovali další figurky. V muzeu nyní věří, že největší lidový mechanický betlém na světě přiláká více návštěvníků.

blogeři

Ruští blogeři se vysmáli Putinovu vysvětlení smrti Prigožina, link

Tvrdou kritiku, výsměch a opovržení sklidil prezident Vladimir Putin od ruských válečných blogerů za „vysvětlení“, že letadlo šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina vyhodily do povětří výbuchy ručních granátů poté, co lidé na palubě holdovali alkoholu a kokainu.

charkova

Rusové zasáhli centrum Charkova. Zabili desetiletého chlapce a jeho babičku, link

Při ruském raketovém útoku na centrum Charkova v pátek ráno zemřel desetiletý chlapec a jeho babička. Informoval o tom předseda oblastní správy Oleh Syněhubov. Zranění podle něj utrpěly další téměř tři desítky lidí včetně sourozence a rodičů zabitého chlapce. Rusové na Charkov, druhé největší ukrajinské město, zaútočili ani ne den poté, co si jiný jejich útok na smuteční shromáždění ve vesnici Hroza taktéž v Charkovské oblasti vyžádal přes padesát obětí.

chystaný

Prodej kotlů a kamen na uhlí v Česku zakázaný nebude. Ministerstvo se záměru vzdalo, link

Ministerstvo životního prostředí ustoupilo od chystaného zákazu prodeje kotlů a kamen na uhlí, antracit a koks, který měl vstoupit v platnost od ledna 2025. Návrh se totiž setkal s kritikou v připomínkovém řízení i s odporem veřejnosti, píše server Novinky.cz.

elonem

Muska čeká soud i výslech, zpěvačka ho žaluje kvůli dětem, úřad šetří převzetí X, link

Zpěvačka Grimes podala žalobu na rodičovská práva ke třem dětem, které má s miliardářem Elonem Muskem. Podnikatele zároveň vyšetřuje americká Komise pro cenné papíry a burzy kvůli jeho loňskému převzetí firmy Twitter (nyní X). Podle agentury Reuters jde především o to, jestli Musk neporušil federální zákony o cenných papírech, když Twitter za 44 miliard dolarů (bilion Kč) koupil.

grimes

Muska čeká soud i výslech, zpěvačka ho žaluje kvůli dětem, úřad šetří převzetí X, link

Zpěvačka Grimes podala žalobu na rodičovská práva ke třem dětem, které má s miliardářem Elonem Muskem. Podnikatele zároveň vyšetřuje americká Komise pro cenné papíry a burzy kvůli jeho loňskému převzetí firmy Twitter (nyní X). Podle agentury Reuters jde především o to, jestli Musk neporušil federální zákony o cenných papírech, když Twitter za 44 miliard dolarů (bilion Kč) koupil.

invazní

Invazní sršeň asijskou odborníci poprvé zaznamenali v Česku, link

Sršeň asijská se podle ochránců přírody vyskytuje v Česku, poprvé byla nalezena ve čtvrtek v Plzni. Tento invazní druh hmyzu se specializuje na lov včel. O prvním potvrzeném nálezu v Česku v pátek informovala Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR), která invazní druhy sleduje. Agentura se nyní snaží šíření sršně zamezit, důležité je podle ní najít a zlikvidovat hnízdo. Lidé mohou výskyt sršně hlásit na e-mail invaznidruhy@nature.cz.

jezerce

Jiřina Bohdalová končí s divadlem, link

Jiřina Bohdalová ukončila své působení v divadle. Na sociálních sítích to uvedl herec a ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Dvaadevadesátiletá herečka tak podle něj učinila na doporučení svého kardiologa. Bohdalová Na Jezerce v poslední době účinkovala ve hře Gin Game s Milanem Kňažkem.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.