Day tags 2023-10-11

izrael izraelský vláda soud gazy útok ministr armáda hamásu liga plzeň podpora praha procento rok slovenský země albánie auto dostat

Tags with an unusual surge in popularity:

republikán cuketa kiska kisku rammstein vyzvedla aksá basketbalistce bennu bezradný bzučením dankem implodovala kings ktag memorandum pellegrinim planetky schválený titan

Latest Published News for Each Tag

izrael

Měli být protiváhou teroristů. Vrahy z Hamásu si pěstoval i sám Izrael, link

S blízkovýchodně krutou ironií osudu teď spáchalo největší masakr Židů od holokaustu zrovna hnutí Hamás, kterému Izrael pomáhal na svět, financoval ho a jako Frankenstein si tak vypěstoval své vlastní monstrum. Ale ti lidé tehdy proti Izraeli vůbec nic neměli.

izraelský

První vzdušná vítězství izraelského letectva vybojovala československá stíhačka, link

Izraelské letectvo patří mezi nejlepší vzdušné síly našeho světa. Velkou měrou zajistilo životaschopnost Izraele, který čelí nepřátelským sousedům. Vedle toho se může pyšnit bohatým kontem vzdušných vítězství. První sestřely vybojoval pro izraelské letectvo Modi Alon na československé stíhačce Avia S-199, když chránil Tel Aviv proti náletům Egypťanů.

vláda

Vláda zrušila dotace teplárnám. Zákazníci nedostanou kompenzace za drahé teplo, link

Vláda při středečním jednání rozhodla o zrušení loni schválené podpory tepláren ve výši 17 miliard korun. Peníze měly teplárenské společnosti následně promítnout do snížení cen tepelné energie pro zákazníky. Vyplývá to z výsledků jednání vlády. Zrušení dotací je součástí úsporných opatření vlády. Teplárenskému sdružení ČR se rozhodnutí nelíbí, podle něj tím utrpí zákazníci.

soud

Soud se začne zabývat kauzou úplatků v autoškolách na Jablonecku, link

Jablonec nad Nisou - Okresní soud v Jablonci se dnes začne zabývat kauzou úplatků v autoškolách na Jablonecku. V souvislosti s tímto případem zadrželi policisté loni v květnu pět lidí,…

gazy

Zachránit rukojmí z malé Gazy není jen tak, ale Izrael na ně nemusí brát ohledy, link

Malá enkláva o délce 25 kilometrů a šířce ne více než 7 kilometrů. To je Pásmo Gazy, které Izrael neustále sleduje a obklopuje svými zbraněmi. Zachránit – nebo dokonce najít – více než 150 rukojmích, které tam palestinští ozbrojenci v sobotu zavlekli, bude ale náročný úkol.

útok

Útok přišel z čista jasna. Myslela jsem si, že se mi to zdá, říká Češka v Izraeli, link

Kvůli útokům palestinského hnutí Hamás musely izraelské školy přerušit výuku. Univerzity zřejmě ani akademický rok nezahájí. Alexandra Nosková, česká studentka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, do Izraele odletěla před třemi týdny. Vracet se měla až koncem března. „Byla jsem v šoku. Izraelci jsou na útoky zvyklí, tenhle je však překvapil. Koupila jsem první letenku do Evropy, která byla,“ vypráví.

ministr

Ministr kultury ocení nejlepší knihovny a knihovníky, link

Praha - V pražském Klementinu se dnes budou udílet ceny v soutěži Knihovna roku. Ocenění knihovnám a knihovníkům udílí ministr kultury od roku 2003. Ocenění v kategorii základní knihovna…

armáda

Poplach na severu Izraele. Armáda prověřovala možné narušení vzdušného prostoru, link

Na severu Izraele se rozezněly výstražné sirény poté, co izraelská armáda obdržela zprávy o narušení vzdušného prostoru z Libanonu. Podle izraelské veřejnoprávní stranice Kan se zřejmě jednalo o dron. Informace se podle armády nakonec nepotvrdila a poplach byl zrušen, stejně jako výstraha před možným vniknutím teroristů do příhraničního města Maalot.

hamásu

Kdo je strůjcem teroru Hamásu? Tajemný muž bez nohou, ruky a oka uniká Izraeli už 30 let, link

Kdo je hlavním strůjcem brutálního útoku palestinských teroristů v Izraeli? Tajemný muž si říká Muhammad Dajf a ozbrojené síly židovského státu po něm marně pasou už skoro třicet let. Osmapadesátiletý lídr ozbrojeného křídla Hamásu, Brigád Izzadína Kásama, přežil podle webu Ynetnews už nejméně sedm pokusů o atentát, během nichž přišel o oko, ruku a obě nohy. Stále však zůstává nebezpečným teroristou.

liga

Hokejisté Poruby zdolali třetí Sokolov a vedou první ligu už o tři body, link

Hokejisté Poruby vyhráli v 11. kole první ligy ve svém azylu v Kravařích nad třetím Sokolovem 2:0 a zvýšili svůj náskok v čele tabulky před druhým Vsetínem na tři body. Valaši na vlastním ledě zdolali nováčka Znojmo 3:2 až v prodloužení. Po dvou porážkách se vrátil na vítěznou vlnu obhájce triumfu v druhé nejvyšší soutěži Zlín, který vyhrál v Chrudimi nad Pardubicemi B 2:1 v prodloužení.

plzeň

Kanaďan se zkušenostmi z NHL v Plzni končí už po sedmi zápasech, link

Kanadský hokejový útočník Luke Adam předčasně končí své angažmá v extraligové Plzni, za kterou odehrál jen sedm zápasů. Třiatřicetiletý hráč bude působit v Banské Bystrici, slovenský klub ho již na svém webu představil jako novou posilu.

podpora

Stavebko, životko, penzijko. Co se změní od roku 2024, link

Jedním z nástrojů podpory sociální politiky je přímá státní podpora a daňové odpočty. Do podporovaných produktů v kategorii penzí patří zejména důchodové penzijní spoření a investiční životní pojištění. V oblasti bydlení jde o stavební spoření a úvěry na bydlení. Jaké změny přinese vládní úsporný balíček, přibližuje obchodní ředitel Partners Jan Brejl.

praha

Festival Signal zahájí videomapping na kostele na Karlínském náměstí v Praze, link

Praha - Videomapping na fasádě kostela sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí v Praze dnes zahájí 11. ročník festivalu Signal. Projekt s názvem Echo od japonského studia Flightgraf,…

procento

Cítíme se lynčováni za zisk kolem dvou procent obratu, říká šéf mlékáren, link

Zisk v mléčném byznysu dlouhodobě činí zhruba dvě procenta obratu, což je méně než u kolegů v zahraničí, říká šéf české pobočky největšího francouzského mlékárenského výrobce Lactalis Michal Brada. V České republice chce v následujících letech investovat miliardy do výroby mozzarelly, přestože se společnost cítí být lynčována kvůli formě diskuse o výdělcích potravinářských firem.

rok

Ministr kultury ocení nejlepší knihovny a knihovníky, link

Praha - V pražském Klementinu se dnes budou udílet ceny v soutěži Knihovna roku. Ocenění knihovnám a knihovníkům udílí ministr kultury od roku 2003. Ocenění v kategorii základní knihovna…

slovenský

Kontroly na slovenských hranicích potrvají do 2. listopadu. Vláda je prodloužila, link

Namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem budou pokračovat i po 13. říjnu. Vláda původní desetidenní opatření prodloužila o 20 dní do 2. listopadu, řekl novinářům vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Česko, Polsko a Rakousko zavedly kontroly na slovenské hranici od minulé středy. Cílem je omezit počet migrantů, kteří se nelegálně dostávají na jejich území, odkud chtějí většinou zamířit dál na západ.

země

OBRAZEM: Majestátní, krásná, ničená. Světová soutěž zachycuje tváře přírody, link

O uznání se ucházelo přesně 49 957 fotografií z pětadevadesáti zemí světa. Teď již zná soutěž Wildlife Photographer Of the Year vítěze. Patří mezi ně i nadpozemsky vyhlížející snímek kraba podkovovitého ve společnosti třech zlatých kranasů. Tento krab žije na Zemi více než sto milionů let, nyní mu hrozí kvůli lovu vyhynutí. V sítích končí kvůli masu i své modré krvi, která se využívá ve vakcínách. Podívejte se na další snímky, které uspěly.

albánie

Bude to ohnivé, straší Čechy kouč Albánie. Možná proti nim pošle sparťana, link

Podle trenéra albánských fotbalistů Sylvinha čtvrteční přímý souboj s Českem o první místo v kvalifikační skupině ještě o postupu na Euro nerozhodne.

auto

Na parkovišti londýnského letiště Luton shořelo přes tisíc aut, link

Jedno z parkovišť na londýnském letišti Luton zachvátil v úterý večer rozsáhlý požár, který zničil přes tisíc aut a vedl k částečnému zřícení budovy. Letiště kvůli tomu zrušilo všechny spoje až do středečního pozdního odpoledne.

dostat

Peněžité tresty mají ulevit věznicím, link

Soudy dostanou nově možnost ukládat peněžitý trest samostatně jako ten hlavní. Týká se to především majetkových deliktů. Podle ministerstva spravedlnosti by tato změna mohla ulevit českým věznicím, protože by řada pachatelů místo vězení zaplatila soudem určenou finanční sankci. Navíc to má pomoci i samotným soudům, které dostanou na výběr víc variant trestů.


republikán

Většina republikánů chce v čele Sněmovny reprezentantů Stevea Scaliseho, link

Washington - Republikáni v americké Sněmovně reprezentantů dnes vybrali Stevea Scaliseho jako kandidáta na uvolněné místo předsedy komory. Kongresman z Louisiany a druhý nejvýše postavený…

cuketa

STALO SE DNES: Wollner žaluje bývalou kolegyni, žena ze Zlína se otrávila cuketou, link

Izraelská armáda v noci na středu zasáhla více než 200 cílů ve městě Gaza. Šéf ANO Andrej Babiš ve Sněmovně kritizoval ministra Jana Lipavského. Marek Wollner se rozhodl žalovat novinářku Markétu Dobiášovou. Pokud byl plynovod z Estonska do Finska poškozen úmyslně, NATO bude reagovat. Žena ze Zlína se otrávila cuketou a s otokem sliznice žaludku skončila na JIP.

kiska

Slovenský exprezident Kiska dostal za daňový podvod dvouletou podmínku, link

Soud první instance na Slovensku uznal bývalého prezidenta Andreje Kisku vinným z daňového podvodu a uložil mu trest podmíněně dva roky vězení a pokutu 15 000 eur. Exprezident byl souzen pro nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty (DPH) své rodinné firmy KTAG v souvislosti se svou prezidentskou kampaní.

kisku

Slovenský soud nepravomocně uznal exprezidenta Kisku vinným z daňového podvodu, link

Slovenský soud první instance ve středu uznal tamního exprezidenta Andreje Kisku vinným z daňového podvodu. Soudkyně Okresního soudu v Popradu to řekla při čtení rozhodnutí, v jehož závěru oznámí výši trestu. Verdikt není pravomocný. Bývalá hlava státu byla souzena pro nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty (DPH) své rodinné firmy KTAG v souvislosti se zahrnutím nákladů na Kiskovu předvolební prezidentskou kampaň do účetnictví společnosti.

rammstein

Německá kapela Rammstein se po dvou letech vrátí na letiště Letňany, link

Praha - Německá kapela Rammstein se po dvou letech vrátí 11. května 2024 se svou pyrotechnickou show plnou světelných efektů na pražské letiště Letňany. Skupina v čele s hlavním autorem…

vyzvedla

Pobřežní stráž vyzvedla zbývající trosky ponorky, našla u ní i lidské ostatky, link

Americká pobřežní stráž ze dna moře minulý týden vyzvedla zbývající trosky ponorky, která v červnu implodovala při ponoru k vraku Titaniku. O život tehdy přišlo všech pět lidí na palubě. Podle agentury AP se nyní vedle zbytků trosek ponorky zřejmě podařilo vyzvednout i lidské ostatky.

aksá

Jak tajnůstkářský velitel Hamásu Muhammad Díf osnoval útok na Izrael, link

Izrael označuje ničivý útok Hamásu z minulého týdne za své 11. září. Tajnůstkářský strůjce útoku, palestinský bojovník Muhammad Díf, jej nazývá bouří al-Aksá. Fráze, kterou nejhledanější muž Izraele použil v audiozáznamu vysílaném v sobotu, kdy Hamás vypálil tisíce raket z pásma Gazy, signalizuje, že útok byl odplatou za izraelské „znesvěcování” mešity al-Aksá na Chrámové hoře v Jeruzalémě, napsala dnes agentura Reuters.

basketbalistce

Basketbalistce Březinové se zatím z Izraele nepodařilo dostat, let zrušili, link

Basketbalistce Renátě Březinové se zatím nepodařilo dostat z Izraele domů. Středeční ranní let z Ejlatu, kterým měla i díky přičinění předsedy České basketbalové federace Miroslava Jansty odcestovat, izraelská strana zrušila.

bennu

Jako černé uhlí s hojným obsahem vody. NASA odhalila vzorky z planetky Bennu, link

Šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson ve středu odhalil vzorky hornin, které sonda OSIRIS-REx dopravila na Zemi z planetky Bennu vzdálené 1,9 miliardy kilometrů. Jde asi o 250 gramů materiálu, který vzhledem připomíná černé uhlí o velikostech od drobných kamínků až po jemný černý prach.

bezradný

Francouzské věznice jsou bezradné, stovky dronů doručují drogy i zbraně, link

Většinou pod rouškou noční tmy, jen s tichým bzučením, přistávají ve francouzských věznicích nikým nezpozorované stroje. Malé drony řízené zvenčí vozí zločincům drogy, zbraně či mobilní telefony, které se k nim legální cestou nedostanou. Ostraha věznic je zoufalá a zvládne odhalit jen malou část z nich, píše list Le Monde. Věznice proto plánují nasazovat rušičky signálu.

bzučením

Francouzské věznice jsou bezradné, stovky dronů doručují drogy i zbraně, link

Většinou pod rouškou noční tmy, jen s tichým bzučením, přistávají ve francouzských věznicích nikým nezpozorované stroje. Malé drony řízené zvenčí vozí zločincům drogy, zbraně či mobilní telefony, které se k nim legální cestou nedostanou. Ostraha věznic je zoufalá a zvládne odhalit jen malou část z nich, píše list Le Monde. Věznice proto plánují nasazovat rušičky signálu.

dankem

Jednání o koalici: Fico podepíše s Pellegrinim a Dankem memorandum o porozumění, link

Memorandum o porozumění dnes dopoledne podepíše expremiér a předseda strany Smer-Sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico s lídry dalších dvou stran, s nimiž jedná o vytvoření nové vlády: Petrem Pellegrinim (Hlas-SD) a Andrejem Dankem ze Slovenské národné strany (SNS). Oznámila to Ficova strana.

implodovala

Pobřežní stráž vyzvedla zbývající trosky ponorky, našla u ní i lidské ostatky, link

Americká pobřežní stráž ze dna moře minulý týden vyzvedla zbývající trosky ponorky, která v červnu implodovala při ponoru k vraku Titaniku. O život tehdy přišlo všech pět lidí na palubě. Podle agentury AP se nyní vedle zbytků trosek ponorky zřejmě podařilo vyzvednout i lidské ostatky.

kings

Vedení Los Angeles Kings zařadilo brankáře Ritticha na listinu volných hráčů, link

Český hokejový brankář David Rittich se před startem sezony NHL ocitl na listině volných hráčů, kam jej zařadilo vedení Los Angeles Kings. Pokud si jednatřicetiletého bývalého hráče Calgary, Toronta, Nashvillu a Winnipegu nevybere jiný klub NHL, přesune se na farmu do Ontaria do nižší AHL. V kádru Kings zůstávají na gólmanských pozicích Pheonix Copley a Cam Talbot.

ktag

Slovenský exprezident Kiska dostal za daňový podvod dvouletou podmínku, link

Soud první instance na Slovensku uznal bývalého prezidenta Andreje Kisku vinným z daňového podvodu a uložil mu trest podmíněně dva roky vězení a pokutu 15 000 eur. Exprezident byl souzen pro nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty (DPH) své rodinné firmy KTAG v souvislosti se svou prezidentskou kampaní.

memorandum

Jednání o koalici: Fico podepíše s Pellegrinim a Dankem memorandum o porozumění, link

Memorandum o porozumění dnes dopoledne podepíše expremiér a předseda strany Smer-Sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico s lídry dalších dvou stran, s nimiž jedná o vytvoření nové vlády: Petrem Pellegrinim (Hlas-SD) a Andrejem Dankem ze Slovenské národné strany (SNS). Oznámila to Ficova strana.

pellegrinim

Jednání o koalici: Fico podepíše s Pellegrinim a Dankem memorandum o porozumění, link

Memorandum o porozumění dnes dopoledne podepíše expremiér a předseda strany Smer-Sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico s lídry dalších dvou stran, s nimiž jedná o vytvoření nové vlády: Petrem Pellegrinim (Hlas-SD) a Andrejem Dankem ze Slovenské národné strany (SNS). Oznámila to Ficova strana.

planetky

Jako černé uhlí s hojným obsahem vody. NASA odhalila vzorky z planetky Bennu, link

Šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson ve středu odhalil vzorky hornin, které sonda OSIRIS-REx dopravila na Zemi z planetky Bennu vzdálené 1,9 miliardy kilometrů. Jde asi o 250 gramů materiálu, který vzhledem připomíná černé uhlí o velikostech od drobných kamínků až po jemný černý prach.

schválený

Vláda zrušila dotace teplárnám. Zákazníci nedostanou kompenzace za drahé teplo, link

Vláda při středečním jednání rozhodla o zrušení loni schválené podpory tepláren ve výši 17 miliard korun. Peníze měly teplárenské společnosti následně promítnout do snížení cen tepelné energie pro zákazníky. Vyplývá to z výsledků jednání vlády. Zrušení dotací je součástí úsporných opatření vlády. Teplárenskému sdružení ČR se rozhodnutí nelíbí, podle něj tím utrpí zákazníci.

titan

Pobřežní stráž vyzvedla zbývající trosky ponorky Titan. Našla i lidské ostatky, link

Americká pobřežní stráž ze dna moře minulý týden vyzvedla zbývající trosky ponorky, která v červnu implodovala při ponoru k vraku Titaniku. O život tehdy přišlo všech pět lidí na palubě. Podle agentury AP se nyní vedle zbytků trosek ponorky zřejmě podařilo vyzvednout i lidské ostatky.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.