Day tags 2023-10-13

izrael izraelský armáda gazy soud člověk rok procento milión pásmo velký zabít útok útočník šilhavý francie sněmovna zemřít česko škola

Tags with an unusual surge in popularity:

kalouskovi cez hacker hypoték nikulin padáky psyche se 134 adsbexchange arrasu danieleho garavito glóbus glücková irozhlas kontejner matera moto2 měřína

Latest Published News for Each Tag

izrael

Víme, co je naše povinnost. Hizballáh prohlásil, že je plně připraven zapojit se do války s Izraelem, link

Šíitské hnutí Hizballáh je připraveno zapojit se spolu s Hamásem do války proti Izraeli. Oznámil to Naím Kásem, druhý nejvýše postavený činitel této organizace. „Jsme plně připraveni, a až přijde čas jednat, uskutečníme to,“ řekl na propalestinské demonstraci v Bejrútu. Svůj projev pronesl v den, kdy Libanon navštívil íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján.

izraelský

Hamás zveřejnil mrazivé video s izraelskými dětmi, link

Palestinští teroristé zveřejnili záběry svých ozbrojenců se dvěma malými izraelskými dětmi. Video bylo zřejmě pořízeno už v sobotu. „Bojovníci Hamásu, projevující soucit s dětmi uprostřed bitev v kibucu Cholit, během prvního dne operace Bouře Al-Aksá,“ hlásá popisek videa, na němž teroristé se zbraněmi na zádech berou do rukou kojence či laskavě promlouvají s malým chlapcem a dávají mu napít.

armáda

To mají odejít na oslech? V Gaze po izraelské výzvě zavládl ještě větší chaos, link

V palestinském Pásmu Gazy, které od soboty čelí masivnímu bombardování izraelskou armádou, v pátek zavládl zmatek a panika kvůli výzvě izraelské armády, aby obyvatelé do 24 hodin opustili město Gaza a sever oblasti. Lidé ale kvůli izraelské blokádě nemají elektřinu ani palivo a dochází jim i zásoby pitné vody a potravin. Doteď řešili, kam jít pro pitnou vodu, nyní se ptají, jak odejít a kam.

gazy

Izrael začal tanky čistit okraje Pásma Gazy, do výčtu mrtvých přibyl novinář, link

Izraelská armáda uvedla, že její pozemní jednotky s tanky v posledních 24 hodinách provádí lokální operace za hranicí Pásma Gazy. Cílem je vyčistit pohraniční oblast od bojovníků palestinského hnutí Hamás, informují izraelská média. Armáda měla na okupovaném Západním břehu Jordánu zabít nejméně 11 Palestinců a další zranit.

soud

Řidičák získalo podvodem 700 lidí. Provozovatelé autoškol dostali podmínky, link

Dva provozovatelé autoškol, obžalovaní v rozsáhlé kauze podvodů při vydávání řidičských průkazů ve Varnsdorfu na Děčínsku, dostali u soudu podmínku. Zaplatit musí dohromady také 900 tisíc korun. Vinu u soudu přiznali, se státním zástupcem se dohodli na trestu. Soud v pátek dohody schválil.

člověk

Pardubická policie obvinila šest lidí z výroby a prodej drog, link

Pardubice/Praha - Stovka policistů při pondělní razii v Pardubickém kraji a Praze zadržela šest lidí. Policie je obvinila z výroby a prodeje drog. Nalezla u nich i několik zbraní a přes…

rok

Zemřela básnířka Glücková. Držitelce Nobelovy ceny bylo 80 let, link

Zemřela americká básnířka Louise Glücková, která v roce 2020 obdržela Nobelovu cenu za literaturu. Autorce, jejíž nadčasovou poezii oceňovali čtenáři i odborníci díky její propracovanosti, intenzivní obraznosti i odkazům na klasická díla minulosti, bylo 80 let.

procento

Důvěra ve vládu dál zůstává nízká, ukázal průzkum, link

Důvěra ve vládu zůstává nadále nízká. Kabinetu Petra Fialy (ODS) věří čtvrtina lidí. V prezidenta Petra Pavla má důvěru 58 procent občanů. Oba výsledky jsou stejné jako v předchozím letním průzkumu, uvedlo v pátek Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z ústavních institucí se tradičně nejvyšší důvěře těší starostové a obecní zastupitelstva. Naopak nejhůře dopadla Sněmovna, věří ji 23 procent Čechů.

milión

Obránce Toews se dohodl v Coloradu na prodloužení smlouvy o sedm let, link

Hokejový obránce Devon Toews se dohodl v NHL s Coloradem na prodloužení smlouvy o sedm let. Podrobnosti kontraktu vedení Avalanche nezveřejnilo, podle serveru Sportsnet si hráč vydělá celkem 50,75 milionu dolarů (asi 1,19 miliardy korun). Smlouva vstoupí v platnost po této sezoně a Toewse v klubu, s nímž vloni získal Stanley Cup, udrží do roku 2031. V posledním roce nynější čtyřleté smlouvy si Toews přijde na 5,9 milionu dolarů.

pásmo

Izrael začal tanky čistit okraje Pásma Gazy, do výčtu mrtvých přibyl novinář, link

Izraelská armáda uvedla, že její pozemní jednotky s tanky v posledních 24 hodinách provádí lokální operace za hranicí Pásma Gazy. Cílem je vyčistit pohraniční oblast od bojovníků palestinského hnutí Hamás, informují izraelská média. Armáda měla na okupovaném Západním břehu Jordánu zabít nejméně 11 Palestinců a další zranit.

velký

Vládě věří jen čtvrtina lidí, největší oblibě se těší starostové a zastupitelé, link

Důvěra ve vládu zůstává nadále nízká, věří ji čtvrtina lidí. V prezidenta má důvěru 58 procent občanů. Výsledky jsou stejné jako v létě, uvedlo v nejnovější zprávě Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Největší důvěře se těší starostové, kterým důvěřuje 66 procent lidí, a následně obecní zastupitelstva, ve které má důvěru 65 procent občanů a občanek.

zabít

Útočník ve škole na severu Francie zabil nožem učitele. Zachytily ho kamery, link

Útočník na střední škole v Arrasu na severu Francie dnes nožem zabil učitele a další lidi zranil, informují francouzská média. Ministr vnitra Gérald Darmanin na síti X oznámil, že „pachatele policie zadržela“. Motiv útoku je zatím neznámý, stanice BFM TV s odvoláním na nejmenovaný zdroj tvrdí, že útočník křičel „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký). Úřady tuto informaci zatím nepotvrdily. Arras leží v severofracouzském departementu Pas-de-Calais nedaleko hranic s Belgií.

útok

STALO SE DNES: Krvavé drama ve Francii. D1 uzavřeli kvůli hrozbě výbuchu, link

Francouzský prezident Emmanuel Macron odsoudil útok nožem na střední škole ve Francii jako čin barbarského islámského terorismu. Poslanci schválili daňový balíček, přinese zvýšení daní. Ruský prezident Vladimir Putin přirovnal blokádu Gazy k Leningradu. Hamás ukázal video z tréninku útoku na Izrael. Provoz dálnice D1 byl oběma směry uzavřen, v autobuse našli vzkaz vyhrožující výbušninou.

útočník

Zámoří teď není můj cíl. Hlavou jsem jen v Hradci Králové, prohlásil slovenský útočník Okuliar, link

Skvělou formu má útočník Hradce Králové Oliver Okuliar. Potvrdil to i v duelu 10. kola extraligy v Olomouci, kde výrazně přispěl k zisku dvou bodů za výhru 2:1 po samostatných nájezdech. Vstřelil v první třetině vedoucí gól svého týmu a proměnil i trestné střílení. Mounfield si tak spravil chuť po poslední porážce ve východočeském derby s Pardubicemi.

šilhavý

KOMENTÁŘ: Šilhavý není nýmand, ale nezachytil vývoj. Impuls je nutný, link

Velký třesk se blíží. Sice pozdě, ale snad pořád včas, aby se fotbalová reprezentace stihla probudit a odvrátit blamáž. Trenér Jaroslav Šilhavý si odkroutí nedělní zápas s Faerskými ostrovy a s vysokou pravděpodobností půjde.

francie

Ronaldovi nezkazily oslavy ani dva slovenské góly, na ME postoupily další tři týmy, link

Fotbalisté Belgie, Francie a Portugalska postoupili na ME. Belgie vyhrála v Rakousku 3:2, Francie v Nizozemsku 2:1 a Portugalsko zdolalo Slováky 3:2.

sněmovna

Opozice měla na kritiku úsporného balíčku dost času, míní Skopeček. Koalice „znásilnila“ jednací řád, kontruje Dostálová, link

Místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová (za ANO) obvinila v pátečních Událostech, komentářích vládní koalici v souvislosti s procesem schválení konsolidačního balíčku ve sněmovně ze „znásilnění“ jednacího řádu. K tomu podle ní navíc dochází opakovaně. Místopředseda dolní komory Jan Skopeček (ODS) nicméně něco takového jasně odmítl, domnívá se, že opoziční zákonodárci měli na kritiku či úpravy souboru vládních úsporných opatření času dost, navíc s ním sami plýtvali.

zemřít

Zemřela americká básnířka Louise Glücková, link

Zemřela americká básnířka Louise Glücková, která v roce 2020 obdržela Nobelovu cenu za literaturu. Informovala o tom agentura AP. Autorce, jejíž nadčasovou poezii oceňovali čtenáři i odborníci díky její propracovanosti, intenzivní obraznosti i odkazům na klasická díla minulosti, bylo 80 let.

česko

Teplotně extrémní den. V Česku znovu padaly rekordy, naměřili i přes 25 stupňů, link

Česko podle meteorologů zažilo teplotně extrémní den. Na mnoha místech v Čechách i na Moravě bylo výrazně více než 25 stupňů Celsia, což je hranice pro letní den. Rekordy padly na téměř polovině ze zhruba 160 stanic, které měří alespoň 30 let. Nejvíce v pátek naměřili v Kuchařovicích na Znojemsku, a to 27,9 stupně. Na facebooku o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

škola

Ministerstvo školství chce škrtat středoškolské obory, ze stovek mohou být desítky, link

Ministerstvo školství (MŠMT) chce snížit nabídku středoškolských oborů ze současných 283 na desítky. O možnostech změn vzdělávání ve středních školách jedná. Vyplývá to z odpovědi mluvčí MŠMT Terezy Fojtové. Kolik oborů by měly školy nově nabízet, úřad zatím neupřesnil. Náměstek ministra školství Jiří Nantl nedávno mluvil o tom, že by jich mohlo být 40. Návrh by měl být hotový do poloviny roku 2024.


kalouskovi

Babiš se omluvil Kalouskovi za výrok, že “zabil lidi cez padáky”. Nařídil mu to soud, link

Babiš už dříve uvedl, že se soudním verdiktem nesouhlasí, bude jej ale respektovat.

cez

Babiš se omluvil Kalouskovi za výrok, že “zabil lidi cez padáky”. Nařídil mu to soud, link

Babiš už dříve uvedl, že se soudním verdiktem nesouhlasí, bude jej ale respektovat.

hacker

Ruský hacker Nikulin, vydaný z Česka do USA, už je na svobodě, link

Ruský hacker Jevgenij Nikulin, kterého Česko vydalo na jaře 2018 do Spojených států, byl koncem letošního února propuštěn z vězení, uvádí web iROZHLAS.cz a Český rozhlas-Radiožurnál. Louisianskou věznici Oakdale opustil necelý rok před uplynutím soudem vyměřeného trestu v délce sedmi let a čtyř měsíců, do kterého mu byl započítaný i předchozí pobyt ve vazbě od jeho zatčení v říjnu 2016.

hypoték

Úroky u hypoték dál klesají, ukazují nová data. Na poptávce po úvěrech je to znát, link

Banky a stavební spořitelny poskytly v září hypoteční úvěry za 13,6 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 90 procent.

nikulin

Ruský hacker Nikulin, vydaný z Česka do USA, už je na svobodě, link

Ruský hacker Jevgenij Nikulin, kterého Česko vydalo na jaře 2018 do Spojených států, byl koncem letošního února propuštěn z vězení, uvádí web iROZHLAS.cz a Český rozhlas-Radiožurnál. Louisianskou věznici Oakdale opustil necelý rok před uplynutím soudem vyměřeného trestu v délce sedmi let a čtyř měsíců, do kterého mu byl započítaný i předchozí pobyt ve vazbě od jeho zatčení v říjnu 2016.

padáky

Babiš se omluvil Kalouskovi za výrok, že “zabil lidi cez padáky”. Nařídil mu to soud, link

Babiš už dříve uvedl, že se soudním verdiktem nesouhlasí, bude jej ale respektovat.

psyche

NASA se vydala zkoumat kovovou planetku. Z mysu vypustila sondu Psyche, link

Datum startu NASA musela i kvůli špatnému počasí několikrát odložit.

se

Milan se dočkal etapové výhry na Kolem Kuang-si a je novým lídrem, link

Italský cyklista Jonathan Milan si v druhé etapě závodu Kolem Kuang-si v Číně dojel pro druhé vítězství ve WorldTour. Den poté, co v hromadném finiši prohrál s krajanem Eliou Vivianim, tentokrát ve spurtu uspěl.

134

Provoz D1 je zastavený kvůli údajné výbušnině v autobusu, link

Jihlava - V autobusu jedoucím po dálnici D1 byl vzkaz vyhrožující výbušninou. Je odstavený na nájezdu na exit 134 u Měřína na Žďársku. Provoz na dálnici je oběma směry je zastavený….

adsbexchange

Repatriace z Izraele využilo 228 lidí, link

V Praze dnes zhruba v 10:40 přistál šestý, poslední repatriační let z Izraele. Vyplývá to z informací serveru globe.adsbexchange.com, na kterém je možné sledovat leteckou dopravu. Dohromady šesti lety se podle tiskové zprávy ministerstva zahraničí do Česka vrátilo 228 lidí, kteří v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Opačným směrem naopak některými z repatriačních letů dorazilo 73 Izraelců. Počty se mírně liší oproti původním informacím úřadu.

arrasu

Škola ve Francii hlásí krvavé drama, učitel je mrtvý, jsou dva těžce zranění, link

Útočník na střední škole v Arrasu na severu Francie v pátek nožem zabil učitele a další dva lidi vážně zranil. Ministr vnitra Gérald Darmanin oznámil, že pachatele policie zadržela. Na místo útoku míří francouzský prezident Emmanuel Macron.

danieleho

Perušič se Schweinerem jsou na MS ve čtvrtfinále, čekají je norští obhájci titulu, link

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner porazili na mistrovství světa v Mexiku Italy Danieleho Lupa s Enricem Rossim 21:15, 21:17 a postoupili do čtvrtfinále. V něm je v noci na sobotu čekají obhájci titulu a světové jedničky Anders Mol a Christian Sörum z Norska, se kterými mají nepříznivou vzájemnou bilanci 2:9.

garavito

Bestiální vrah Garavito zemřel v kolumbijské vězeňské nemocnici, link

V kolumbijském vězení zemřel odsouzený vrah Luis Alfredo Garavito, který se dříve přiznal k vraždám nejméně 170 dětí a mladistvých. V noci na pátek to oznámila vězeňská správa, informovala agentura AFP. Ve vězení byl bestiální vrah od roku 1999, v posledních letech trpěl rakovinou a leukémií.

glóbus

Repatriace z Izraele využilo 228 lidí, link

V Praze dnes zhruba v 10:40 přistál šestý, poslední repatriační let z Izraele. Vyplývá to z informací serveru globe.adsbexchange.com, na kterém je možné sledovat leteckou dopravu. Dohromady šesti lety se podle tiskové zprávy ministerstva zahraničí do Česka vrátilo 228 lidí, kteří v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Opačným směrem naopak některými z repatriačních letů dorazilo 73 Izraelců. Počty se mírně liší oproti původním informacím úřadu.

glücková

Zemřela americká básnířka Louise Glücková, link

Zemřela americká básnířka Louise Glücková, která v roce 2020 obdržela Nobelovu cenu za literaturu. Informovala o tom agentura AP. Autorce, jejíž nadčasovou poezii oceňovali čtenáři i odborníci díky její propracovanosti, intenzivní obraznosti i odkazům na klasická díla minulosti, bylo 80 let.

irozhlas

Ruský hacker Nikulin, vydaný z Česka do USA, už je na svobodě, link

Ruský hacker Jevgenij Nikulin, kterého Česko vydalo na jaře 2018 do Spojených států, byl koncem letošního února propuštěn z vězení, uvádí web iROZHLAS.cz a Český rozhlas-Radiožurnál. Louisianskou věznici Oakdale opustil necelý rok před uplynutím soudem vyměřeného trestu v délce sedmi let a čtyř měsíců, do kterého mu byl započítaný i předchozí pobyt ve vazbě od jeho zatčení v říjnu 2016.

kontejner

Tisíc kontejnerů s municí plulo z KLDR do Ruska. USA zachytily pohyb lodě, link

Severní Korea dodala podle Spojených států Rusku více než 1000 kontejnerů s vojenským vybavením a municí, kterou může Moskva využít ve válce na Ukrajině. Informoval o tom v pátek bezpečnostní poradce Bílého domu John Kirby. Washington zároveň v pátek zveřejnil mapu se snímky ukazujícími přesun těchto kontejnerů z KLDR do Ruska lodí.

matera

Zemřel miliardář René Matera, zakladatel strojírenské skupiny Promet Group, link

Těžké nemoci podlehl ve středu 11. října René Matera, zakladatel strojírenské skupiny Promet Group, která působí ve strojírenství, metalurgii a inženýringu. Sídlo skupiny je v Ostravě, závody má mimo jiné v Kopřivnici, Vsetíně, Úvalech u Prahy či chorvatském Slavonskim Brodu.

moto2

Salač zajel v tréninkovém dnu v Indonésii až 22. čas v Moto2, link

Mandalika (Indonésie) - Filip Salač zajel v tréninkovém dnu před nedělní motocyklovou Velkou cenou Indonésie až 22. čas ve třídě Moto2. Po úvodních jízdách byl český jezdec ještě…

měřína

Provoz D1 je zastavený kvůli údajné výbušnině v autobusu, link

Jihlava - V autobusu jedoucím po dálnici D1 byl vzkaz vyhrožující výbušninou. Je odstavený na nájezdu na exit 134 u Měřína na Žďársku. Provoz na dálnici je oběma směry je zastavený….

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.