Day tags 2023-10-18

izrael procento milión nemocnice ruský vláda prezident rok útok soud velký český cena dítě olomouc izraelský ministerstvo muž noc putin

Tags with an unusual surge in popularity:

amině anšbové bečvy györu horkovod jindřišskou meniskus nejstudenější nekoupí otrava přetrhnout scarlett vlakvedoucí zkřížený záporoží aalborg aalborgem diskotéce dopravci eurostat

Latest Published News for Each Tag

izrael

Vrátit do Gazy Fatah? Izrael nemá žádnou poválečnou strategii, varují USA, link

Američané v soukromí tlačí na Izrael, aby přišel se strategií pro palestinské Pásmo Gazy poté, co se jeho armádě podaří svrhnout teroristy z Hamásu. Pro list The Times of Israel to řekli zástupci americké i izraelské administrativy. Bílý dům se obává, že Izraelci jinak v Gaze uváznou na neurčito. Žádný ze scénářů budoucí Gazy přitom pro Izrael není dobrý.

procento

Česko bojuje za mírnější pravidla pro emise busů. Původní návrh ohrožuje MHD, link

Do roku 2030 by mělo mít 85 procent všech nových městských autobusů v Evropské unii nulové emise. Shodly se na tom členské státy. Původní návrh hovořil o sto procentech autobusů, tento postoj se však během dlouhých jednání podařilo změkčit, řekl v Lucemburku ministr dopravy Martin Kupka.

milión

Messimu smlouva v Interu Miami garantuje 20,4 milionu dolarů ročně, link

Argentinský fotbalista Lionel Messi si na základě kontraktu v Interu Miami vydělá ročně 20,4 milionu dolarů (477 milionů korun). S výjimkou tří dalších klubů je to víc, než týmy MLS vydají na výplatu celé své soupisce. Ve zprávě o tom informovala hráčská asociace MLS.

nemocnice

Budovy stojí, kráter chybí. Snímky exploze u nemocnice ukazují na střelu Islámského džihádu, link

Ve městě Gaza došlo v úterý večer k výbuchu v nemocnici al-Ahlí, na jehož následky mělo zemřít více než 500 lidí. Palestinské ministerstvo zdravotnictví, které spravuje teroristické hnutí Hamás, obvinilo z útoku Izrael. Izraelská armáda to ale popřela a ve středu zveřejnila záběry, z nichž má být patrné, že za výbuchem stojí vadná raketa Islámského džihádu. Fotografie, které místo srovnávají s dřívějšími izraelskými útoky, dále naznačují, že se nemohlo jednat o izraelskou pumu, protože ta za sebou zanechá hluboký kráter. Ten u nemocnice ale úplně chybí.

ruský

Lavrov poděkoval KLDR za podporu ruské války na Ukrajině, link

Pchjongjang - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v Pchjongjangu poděkoval KLDR za podporu ruské války na Ukrajině a zároveň slíbil “úplnou podporu pro a solidaritu se” severokorejským…

vláda

Netanjahuův soudný den se blíží. Útok Hamásu umocnil odpor Izraelců k vládě, link

Šokující masakr, který 7. října spáchali ozbrojenci Hamásu, Izraelce vzájemně sblížil. Vládě však projevují jen málo náklonnosti. A zejména pro premiéra Benjamina Netanjahua to může znamenat konec rekordně dlouhé politické kariéry. Ať už válka dopadne jakkoli, čeká ho soudný den.

prezident

Fungování sněmovny by pomohla změna jednacího řádu, vůle k tomu ale chybí všem stranám, říká Kysela, link

Změnu politické kultury v Poslanecké sněmovně by mohla přinést změna jednacího řádu. K ní se ale nikdo nemá, protože je v opozici teď nebo v ní bude časem, a tak mu možnost rozsáhle obstruovat vyhovuje. V Interview ČT24 to řekl ústavní právník, poradce prezidenta republiky a vedoucí katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kysela. Míní, že by pomohlo, kdyby se čeští politici inspirovali modelem fungování parlamentu v Německu či Rakousku. K odmítnutí kandidáta na ústavního soudce Pavla Simona v Senátu podotkl, že vnímá předěl v přístupu senátorů po nástupu nového prezidenta.

rok

Přes dvacet let strávil Jahjá Sinvár ve vězení a nyní stál za útokem na Izrael. Je terčem číslo jedna, link

Za tvář zla a terč číslo jedna v řadách Hamásu označil Izrael vůdce teroristů z Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvára. Právě on měl být strůjcem útoku, při kterém zemřelo na čtrnáct set obyvatel židovského státu a další dvě stovky byly uneseny. Sinvár, který byl v roce 1989 v Izraeli odsouzen na čtyři doživotí, v roce 2017 prohlašoval, že hodlá zastávat přístup mírumilovného odporu. Rétoriku ale brzy výrazně zostřil.

útok

Přes dvacet let strávil Jahjá Sinvár ve vězení a nyní stál za útokem na Izrael. Je terčem číslo jedna, link

Za tvář zla a terč číslo jedna v řadách Hamásu označil Izrael vůdce teroristů z Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvára. Právě on měl být strůjcem útoku, při kterém zemřelo na čtrnáct set obyvatel židovského státu a další dvě stovky byly uneseny. Sinvár, který byl v roce 1989 v Izraeli odsouzen na čtyři doživotí, v roce 2017 prohlašoval, že hodlá zastávat přístup mírumilovného odporu. Rétoriku ale brzy výrazně zostřil.

soud

Belgický soud poslal za mříže gang 20 převaděčů migrantů, dostali až 11 let, link

Brusel - Soud v belgických Bruggách dnes poslal za mříže organizovanou skupinu 20 lidí, kteří převáželi migranty přes Lamanšský průliv do Británie. Za to, že v malých člunech převezli…

velký

Lesbická linka Zlaté labutě se na sítích šířila celosvětově, líčí Kristýna Ryška, link

Dalo by se říct, že už potřetí rozjíždí kariéru. Nejprve s příjmením Maléřová nezvykle dobyla dřív Evropu než Česko. Jako Kristýna Podzimková se po rozvodu přesunula z Prahy na rodné Valašsko a letos se ve velkém vrátila do Prahy i do velké role, kdy se o ní zase mluví – a to s příjmením Ryška. V rozhovoru herečka mluví nejen o lesbické lásce v seriálu Zlatá labuť.

český

Výsledky čtvrtfinále Českého poháru házenkářek, link

Český pohár házenkářek - čtvrtfinále:

Zlín - Hodonín 29:25 (12:14), Slavia Praha - Vršovice 36:24 (17:12), Most - Poruba 37:27 (19:15).

cena

Pokles cen akcií i podílových fondů pokračuje kvůli obavám z inflace, link

V září pokračoval pokles cen akcií a dluhopisů, který započal již v srpnu. Důvodem pro další korekci jsou jestřábí vyjádření představitelů centrálních bank jak v Americe, v Evropě, tak i v České republice.

dítě

Ze života mizí osobní kontakt, hodnotí dnešní děti jejich ragbyový trenér, link

Jsou dnešní děti přecitlivělé, nebo se za svůj sen dokážou poprat? Převládlo u nich sobectví, nebo znají týmový duch? Přečtěte si výpověď o nastavení kluků a holek z pohledu trenéra Rugby Clubu Slavia Praha Jana Lédla. Hodnoty kamarádství a férovosti razí nejen na hřišti, ale i jako velitel družstva profesionálních hasičů.

olomouc

Archeologové našli v místě budoucí dálnice u Olomouce hroby z doby kamenné a Velké Moravy, link

Zhruba dvě desítky hrobů, z nichž nejstarší pochází z pozdní doby kamenné a nejmladší z období Velké Moravy, objevili archeologové na trase chystané poslední části dálničního obchvatu Olomouce mezi Slavonínem a Křelovem. Stavba tříkilometrového úseku dálnice D35 má začít příští rok na jaře a stát bude zhruba miliardu korun.

izraelský

Uprchlíci ve vlastní zemi. Profesorka zůstává v Gaze, příbuzní odchodu litují, link

Od chvíle, kdy začala izraelská armáda bombardovat Pásmo Gazy, univerzitní profesorka Asíl Barakatová téměř nespí. S dalšími dvaceti lidmi se skrývá v bytě v severním Pásmu Gazy poté, co izraelský letecký úder zničil její dům a „smetl“ celé okolí.

ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví chce digitalizovat, hodlá utratit přes 200 milionů, link

Ministerstvo zdravotnictví hledá dodavatele, který zajistí služby elektronického zdravotnictví. Mluvčí resortu Ondřej Jakob pro iDNES.cz řekl, že předpokládaná cena zakázky je 211 milionů korun bez DPH. Nejvyšší kontrolní úřad v minulém týdnu upozornil na to, že elektronizace zdravotnictví se zpožďuje a stále chybí její klíčové součásti. Podle Jakoba by však měla přijít náprava.

muž

Výsledek Poháru Českého florbalu mužů a žen, link

Pohár Českého florbalu mužů - 5. kolo:

Tatran Střešovice - Black Angels 12:8 (4:2, 4:5 , 4:1).

Pohár Českého florbalu žen - osmifinále:

Prague Tigers - Židenice 3:2 v prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0).

noc

V Německu se v noci konaly propalestinské manifestace, některé byly násilné, link

Berlín - Po úterním výbuchu v nemocnici v palestinském Pásmu Gazy, ze kterého se vzájemně obviňují izraelská armáda a Palestinci, se v Německu konala řada propalestinských manifestací….

putin

USA stupňují odstrašení, k Izraeli míří lodě i letadla. Putin reaguje kinžaly, link

Pentagon pokračuje v rozmisťování sil v oblasti Blízkého východu, zatímco se američtí diplomaté v čele s prezidentem Joem Bidenem snaží zabránit tomu, aby válka mezi Izraelem a Hamásem přerostla v regionální konflikt. USA do oblasti s cílem odstrašit nepřátele Izraele kromě dvou letadlových lodí posílají také námořní pěchotu a stíhačky. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že nad Černým mořem budou hlídkovat stíhačky se střelami Kinžal schopnými zasáhnout cíle ve Středozemním moři.


amině

Tenistka Bouzková je v Nan-čchangu ve čtvrtfinále, Hurkacz vypadl v Tokiu, link

Nan-čchang (Čína)/Tokio - Tenistka Marie Bouzková je na turnaji v čínském Nan-čchangu ve čtvrtfinále. Roli favoritky potvrdila i proti Rusce Amině Anšbové, kterou po vyrovnaném začátku…

anšbové

Tenistka Bouzková je v Nan-čchangu ve čtvrtfinále, Hurkacz vypadl v Tokiu, link

Nan-čchang (Čína)/Tokio - Tenistka Marie Bouzková je na turnaji v čínském Nan-čchangu ve čtvrtfinále. Roli favoritky potvrdila i proti Rusce Amině Anšbové, kterou po vyrovnaném začátku…

bečvy

V kauze otravy Bečvy navrhl žalobce pokutu firmě Energoaqua, řediteli podmínku, link

Státní zástupce navrhl ve středu u vsetínského soudu uložit firmě Energoaqua obžalované v případu otravy řeky Bečvy z 20. září 2020 peněžitý trest 21 milionů korun. Pro ředitele firmy Oldřicha Havelku, který je v kauze také obžalovaný, žádá podmíněný trest a pokutu milion korun. Havelka i zmocněnec podniku Vladimír Kurka vinu opakovaně odmítli. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.

györu

Basketbalistky USK vyhrály v Györu a mají druhé vítězství v Eurolize, link

Györ (Maďarsko) - Basketbalistky ZVVZ USK Praha zvítězily ve 3. kole Evropské ligy na hřišti maďarského Györu 83:64 a připsaly si druhou výhru v tomto ročníku soutěže. České mistryně…

horkovod

Horkovod z Temelína dodává teplo do Budějovic, stavba se protáhla na pět let, link

Po více než pěti letech se obyvatelé Českých Budějovic dočkali tepla z Jaderné elektrárny Temelín. Horkovod nyní zásobuje soustavu budějovické teplárny ze třiceti procent. Podle zástupců elektrárny, města i kraje se podařilo dokončit projekt, který je za poslední dekádu jedním z energeticky nejvýznamnějších.

jindřišskou

Praha nekoupí Jindřišskou věž. Vadí jí vysoká cena a dlouhé nájemní smlouvy, link

Hlavní město nekoupí od pražského arcibiskupství středověkou Jindřišskou věž. Důvodem jsou vysoká cena, kterou za stavbu církev chce, nutnost nákladných oprav a dlouhá nájemní smlouva, kterou má současný nájemce do roku 2044.

meniskus

Neymar si přetrhl přední zkřížený vaz v kolenu a musí na operaci, link

Brazilský fotbalista Neymar si v úterním kvalifikačním utkání v Uruguayi o postup na mistrovství světa 2026 přetrhl přední zkřížený vaz a utrhl meniskus v levém kolenu. Představitelé Brazilské fotbalové konfederace dnes na webu oznámili, že se útočník al-Hilálu podrobí operaci. Její termín zatím nebyl určen.

nejstudenější

V Česku na většině území mrzlo. Na Kvildě naměřili -10 °C, link

Noc z úterý na středu byla zatím nejstudenější nocí letošního podzimu. Teploty na celém území klesaly k 2 až -2 °C, ale například na stanici Kvilda-Perla meteorologové naměřili -10 °C. V dalších dnech by již noční minima neměla klesat k nule.

nekoupí

Praha nekoupí Jindřišskou věž. Vadí jí vysoká cena a dlouhé nájemní smlouvy, link

Hlavní město nekoupí od pražského arcibiskupství středověkou Jindřišskou věž. Důvodem jsou vysoká cena, kterou za stavbu církev chce, nutnost nákladných oprav a dlouhá nájemní smlouva, kterou má současný nájemce do roku 2044.

otrava

Vadné kotle ročně zabijí desítky lidí. Na otravu někdy stačí dva nádechy, link

Oxid uhelnatý za deset let usmrtil v Česku celkem 466 lidí, jen loni jich bylo 27. Odborníci varují, že nyní se začátkem topné sezony je riziko otravy nejvyšší. „Nejčastěji nacházíme oběti ležet na podlaze koupelny, s jednou rukou v rukávu košile. Víc nestihli,“ varuje Jiří Buchta, soudní znalec plynových zařízení z Českého sdružení pro technická zařízení.

přetrhnout

Neymar si přetrhl přední zkřížený vaz v kolenu a musí na operaci, link

Brazilský fotbalista Neymar si v úterním kvalifikačním utkání v Uruguayi o postup na mistrovství světa 2026 přetrhl přední zkřížený vaz a utrhl meniskus v levém kolenu. Představitelé Brazilské fotbalové konfederace dnes na webu oznámili, že se útočník al-Hilálu podrobí operaci. Její termín zatím nebyl určen.

scarlett

Muž uvěřil, že mu na WhatsApp napsala Scarlett Johansson. Přišel o 200 tisíc, link

Na špek podvodníkovi skočil muž z Prahy, který uvěřil, že ho kontaktovala známá americká herečka Scarlett Johansonn s nabídkou na koupi její fanouškovské karty za tisíce dolarů a se slibem, že mu každý měsíc přijde pět tisíc dolarů měsíčně. Muži skutečně přišla karta s pěti miliony dolarů, bylo ji však za tisíce nutné odblokovat. A tak muž přišel postupně o 200 tisíc korun.

vlakvedoucí

Natlačení u dveří čekali na záchranu. Cestujícím z hořícího vozu pomohl vlakvedoucí, link

„Jen“ pěti lidmi s lehčími zraněními skončil úterní náraz vlaku do kamionu na přejezdu v Olomouci, po kterém vzplála nafta z roztržené nádrže vlaku a místo ihned zachvátil velký požár. Podle hasičů totiž vše mohlo dopadnout výrazně hůř. Příkladně zareagoval hlavně vlakvedoucí, který z hořícího vozu pomohl cestujícím rychle ven.

zkřížený

Neymar si přetrhl přední zkřížený vaz v kolenu a musí na operaci, link

Brazilský fotbalista Neymar si v úterním kvalifikačním utkání v Uruguayi o postup na mistrovství světa 2026 přetrhl přední zkřížený vaz a utrhl meniskus v levém kolenu. Představitelé Brazilské fotbalové konfederace dnes na webu oznámili, že se útočník al-Hilálu podrobí operaci. Její termín zatím nebyl určen.

záporoží

Ruské síly útočily na Záporoží, Ukrajina hlásí dva mrtvé a čtyři zraněné, link

Nejméně dva mrtvé a čtyři zraněné si v noci na středu vyžádal ruský útok na město Záporoží v jižní části Ukrajiny, uvedla agentura Ukrinform s odvoláním na ukrajinské činitele. Další tři lidé se podle nich pohřešují. Ruské ministerstvo obrany podle agentury Reuters zase sdělilo, že v noci na středu ruské síly zničily 28 ukrajinských dronů.

aalborg

Hudáček: Na oddech není čas, teď nás čekají těžcí soupeři v extralize, link

Hokejoví Oceláři Třinec si v závěrečném utkání základní části Ligy mistrů zajistili postup do play off, když porazili dánský Aalborg 4:0. Na třech gólech se podílel útočník Libor Hudáček.

aalborgem

Piráti z Dánska jeli do Třince přes 1400 kilometrů autobusem. Smekám, ocenil Kacetl a vychytal první nulu, link

Vstup do letošního ročníku hokejové Ligy mistrů se Třinci nepovedl, na tři porážky ale navázal stejným počtem vítězstvím včetně toho posledního 4:0 nad dánským Aalborgem, kterým čeští šampioni stvrdili poprvé od sezony 2017/2018 postup do play off.

diskotéce

Drsná tlačenice na diskotéce ve Slušovicích: Leželo na mně několik lidí, líčila dívka u soudu, link

Okresní soud ve Zlíně začal ve středu projednávat případ loňské tlačenice na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku. V kauze jsou obžalovaní organizátor diskotéky Jiří Kotek a firma Derby Company, jejímž je jednatelem. Devětadvacetiletému muži hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osmileté vězení, společnosti peněžitý trest a zákaz činnosti.

dopravci

Dopravní podniky chtějí zvýšit horní hranici pokut. Současná je patnáct set korun, link

Dopravní podniky v Česku usilují o zvýšení stropu na maximální pokuty pro cestující bez platné jízdenky. Ten stávající je už čtrnáct let nastavený na patnáct set korun. Sdružení dopravních podniků jedná s Ministerstvem dopravy. Dopravci ve velkých městech by chtěli až dvojnásobek současné sazby.

eurostat

Inflace v EU v září klesla pod pět procent, nejvyšší je stále v Maďarsku, link

Míra inflace v Evropské unii v září klesla na 4,9 procenta. Ve své zprávě to ve středu uvedl statistický úřad Eurostat. Nejvyšší inflaci mělo s hodnotou 12,2 procenta Maďarsko, které je zároveň jedinou unijní zemí, kde byla inflace nad deseti procenty. V České republice inflace dosáhla 8,3 procenta, což byla čtvrtá nejvyšší hodnota v EU.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.