Day tags 2023-10-19

izrael soud česko ministr ruský americký cena milión policie člověk firma obrana obvinit rusko slovenský stát zápas řidič břeh dítě

Tags with an unusual surge in popularity:

sacharovovu čaputová amíníová diskriminace kuplířství liják oteplí 59 amíníové bourges burt cpj dsa ester grandslamového hejtmanství huliaka kurdce kurmaševovou lichtenštejna

Latest Published News for Each Tag

izrael

Hamás tvrdí, že Izrael zasáhl kostel v Gaze, Izrael to nekomentoval, link

Gaza - Palestinské islamistické hnutí Hamás uvedlo, že Izrael zasáhl pravoslavný kostel ve městě Gaza, kde se před bombardováním skrývali křesťané. Podle Hamásu, který v Pásmu Gazy…

soud

Berbr sledoval dva předsedy u soudu. S Fouskem bude FAČR hnít, prohlásil, link

Současný předseda fotbalové asociace Petr Fousek a jeho předchůdce v této funkci Martin Malík vypovídali jako svědci ve čtvrtek u plzeňského soudu v kauze Šváb, která se točí kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Ten jako obvykle seděl v soudní síni na svém místě. „Jsem rád, že jsem podporoval Martina Malíka,“ glosoval Berbr oba výslechy.

česko

Zapojení Íránu do konfliktu by mělo podle Černochové vliv i na bezpečnost v Česku, link

Případné zapojení Íránu do konfliktu, který rozpoutaly útoky teroristické organizace Hamás na Izrael, by zásadně změnilo bezpečnostní prostředí v Evropě i v Česku. V Událostech, komentářích to naznačila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), zároveň zdůraznila, že v současnosti žádné nebezpečí v Česku nehrozí. Poslanec ANO Robert Králíček však varoval, že zpravodajské služby by nedokázaly včas rozpoznat případný příjezd jednoho islamistického extrémisty ze zahraničí.

ministr

Ministři se sejdou s lékaři, kteří požadují změny zákoníku práce a vyšší platy, link

Praha - Ministři zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se dnes odpoledne sejdou ze zástupci lékařů, kteří požadují vyšší základní platy a změny…

ruský

Žoldnéře do války na Ukrajině připravuje i Ruská pravoslavná církev, link

Ruská pravoslavná církev zakládá vlastní soukromé vojenské skupiny, které dle instrukcí Moskevského patriarchátu verbují věřící do války na Ukrajině a zajišťují jim bojovou přípravu. Tvrdí to ve čtvrteční zprávě ukrajinská tajná služba SBU. O „soukromé vojenské skupině Andrejevskij krest“, která má zázemí v námořní katedrále sv. Mikuláše na Kronštadtu u Petrohradu, dříve psala také ruská média. Ruská pravoslavná církev se tehdy ohradila s tím, že pouze pořádá kurzy přežití v bojových podmínkách.

americký

Na Američany v Iráku udeřily rakety a drony, link

Na americké vojáky v Iráku zaútočily rakety a drony a několik jich zranily. Podle agentury Reuters, která se odvolává na americké bezpečnostní zdroje, udeřily ve středu na letecké základny Ajn Al-Asad a al-Harír na severu země.

cena

Cenu za kulturu má Vladimír Pucholt i Arnošt Goldflam, link

Státní ceny a Ceny Ministerstva kultury předal ve čtvrtek večer na Nové scéně Národního divadla ministr kultury Martin Baxa (ODS). Mezi osmi oceněnými jsou i herec a lékař Vladimír Pucholt a herec a spisovatel Arnošt Goldflam.

milión

Čínská Country Garden nezaplatila 351 milionů, věřitelé chtějí jednat, link

Čínská realitní společnost Country Garden ani v odkladném termínu neuhradila splátku dluhopisů, jejich držitelé proto chtějí okamžitě zahájit s firmou jednání. S odkazem na tři zdroje to ve čtvrtek uvedla agentura Reuters. Country Garden měla do středy zaplatit kupon v celkovém objemu 15 milionů dolarů (asi 351 milionů Kč) a teď jí hrozí bankrot.

policie

Policie kvůli podezřelému balíčku uzavřela vestibul metra Můstek i jeho okolí, link

Praha - Policie dnes před 16:00 kvůli nálezu podezřelého předmětu uzavřela vchod do vestibulu metra stanice Můstek s výstupy na Václavské náměstí, Vodičkovu či Jindřišskou ulici….

člověk

Mezi 203 rukojmími v Gaze je 30 dětí či mladých lidí, až 200 osob se pohřešuje, link

Jeruzalém - Mezi 203 osobami, které předminulý víkend unesli ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás do Pásma Gazy, jsou tři desítky dětí a mladých lidí. Informoval o tom server The Times…

firma

Zelené reporty jsou světový unikát a EU lídr, říká šéf Evropské investiční banky, link

Evropské firmy čeká v nejbližších letech nová povinnost. Kromě financí budou vykazovat ještě pokrok v oblasti boje za udržitelnost nebo sociální diverzitu. Podle Luciuse Hakana, který v Evropské investiční bance řídí oblast firemní zodpovědnosti, tzv. ESG výkazy, které dokážou exaktně změřit a porovnat úsilí firem v těchto oblastech, na trhu dlouhodobě chyběly.

obrana

Už brzy uvidíte Gazu zevnitř, slíbil vojákům izraelský ministr obrany, link

Izraelský ministr obrany Jo’av Galant ve čtvrtek slíbil pěchotě shromážděné u hranic Pásma Gazy, že brzy uvidí obléhané palestinské území zevnitř. Podle agentury Reuters tak naznačil, že by se mohla blížit izraelská pozemní operace v pásmu, která se během návštěv špiček světové politické scény v Izraeli neočekávala.

obvinit

Putin obvinil Mezinárodní olympijský výbor z diskriminace, link

Perm (Rusko) - Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Mezinárodní olympijský výbor z diskriminace. Jako důvod podle agentury AFP uvedl záměr MOV nechat startovat ruské sportovce na hrách…

rusko

Rusko chce severní mořskou trasou zvýšit prodej LNG a obchod s Čínou, link

Rusko chce zvýšit obchod s Čínou severní mořskou trasou a stát se největším dodavatelem zkapalněného zemního plynu (LNG) do Číny. Ve čtvrtek to řekl ruský vicepremiér Alexandr Novak. Ruský plynárenský gigant Gazprom současně oznámil, že pracuje na návrhu infrastruktury pro plynovod ze Sachalinu na ruském Dálném východě do Číny.

slovenský

Fico potvrdil nominaci syna Joža Ráže na ministra dopravy, link

Předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico ve čtvrtek večer na sociální síti potvrdil nominace na obsazení křesel v nové slovenské vládě za svou stranu. Jak už v průběhu dne avizovala slovenská média, šéfem slovenské diplomacie se stane Juraj Blanár. Do křesla ministra dopravy usedne Jozef Ráž mladší.

stát

Američtí vojáci jako terč. V Iráku čelili raketám, střílelo se na loď u Jemenu, link

Vojenská loď americké armády, která plula v blízkosti Jemenu, se pravděpodobně stala terčem útoku. Není však jasné, zda střely mířily na konkrétní cíl. Podle agentury Reuters jsou Spojené státy nyní ve stavu zvýšené pohotovosti kvůli aktivitě Íránem podporovaných teroristických skupin. V regionu stoupá napětí kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem.

zápas

V Izraeli se až do odvolání nebudou hrát fotbalové zápasy pořádané UEFA, link

Izrael nebude až do odvolání hostit žádné zápasy pořádané Unií evropských fotbalových asociací (UEFA). Rozhodl o tom výkonný výbor řídícího orgánu. Izrael aktuálně bombarduje Pásmo Gazy poté, co palestinští radikálové z hnutí Hamás zaútočili 7. října na židovský stát.

řidič

Mladá řidička si spletla chodník se silnicí, nadýchala téměř čtyři promile, link

Mladá řidička zaujala policejní hlídku v Jičíně tím, že s vozem odbočila na chodník. Následně opakovaně nadýchala necelé čtyři promile, hrozí jí až roční vězení a pokuta.

břeh

Ukrajinci se vylodili na levém břehu Dněpru, podle Rusů šlo o větší operaci, link

Ukrajinský generální štáb nepřímo potvrdil šířící se zprávy o novém ukrajinském výsadku na levém břehu řeky Dněpr. K takovému závěru došly server Ukrajinska pravda a ruskojazyčný web stanice BBC, které upozorňují, že velení ukrajinských ozbrojených sil v posledních dvou operačních svodkách zařadilo tamní obec Piščanivka mezi města a vsi ostřelované ruskou armádou. Levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti okupují ruská invazní vojska.

dítě

Mezi 203 rukojmími v Gaze je 30 dětí či mladých lidí, až 200 osob se pohřešuje, link

Jeruzalém - Mezi 203 osobami, které předminulý víkend unesli ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás do Pásma Gazy, jsou tři desítky dětí a mladých lidí. Informoval o tom server The Times…


sacharovovu

Sacharovovu cenu získala zesnulá Kurdka Amíníová. Bojovala za práva žen v Íránu, link

Amíníová se po své smrti stala symbolem odporu proti íránskému režimu. Její smrt vyvolala rozsáhlé protesty po celé zemi.

čaputová

Huliaka ne. Čaputová odmítá svěřit životní prostředí popírači klimatické krize, link

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla první jméno v seznamu navrhovaných ministrů pro novou vládu premiéra Roberta Fica. Podle svého mluvčího nejmenuje ministrem životního prostředí kandidáta nacionalistické Slovenské národní strany Rudolfa Huliaka. Kromě jiného to zdůvodnila tím, že Huliak neuznává existenci klimatické krize.

amíníová

Sacharovovu cenu získala zesnulá Kurdka Amíníová. Bojovala za práva žen v Íránu, link

Amíníová se po své smrti stala symbolem odporu proti íránskému režimu. Její smrt vyvolala rozsáhlé protesty po celé zemi.

diskriminace

Putin kritizuje MOV: Hry jako tupý nástroj diskriminace, zváni jsou jen vyvolení, link

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Mezinárodní olympijský výbor z diskriminace. Jako důvod podle agentury AFP uvedl záměr MOV nechat startovat ruské sportovce na hrách v Paříži kvůli invazi na Ukrajinu v omezeném počtu a pod neutrální vlajkou.

kuplířství

Policie obvinila osm lidí z kuplířství. Kvůli stránkám Sex.cz a dalším webům, link

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) minulý týden obvinili osm lidí a jednu firmu z kuplířství a účasti na organizované zločinecké skupině. Server Lidovky.cz už minulý týden uvedl, že se jedná o skupinu kolem webu Sex.cz a podnikatele Andreje Anastasova.

liják

Na severní Evropu udeří silný vichr a lijáky. Hrozí záplavy, link

Sever Evropy postihne dnes a v pátek silný vichr a lijáky, které by mohly způsobit ničivé záplavy. Nepříznivé počasí je očekáváno v Dánsku, Norsku či na severu Německa, informovala agentura AP. Na severu Skotska večer začal platit nejvyšší stupeň varování před špatným počasím kvůli bouři Babet.

oteplí

O víkendu se v Česku oteplí. Hrozí ale silný vítr, varují meteorologové, link

V Česku se na víkend oteplí. Nejvyšší odpolední teploty by se v pátek a sobotu mohly opět dostat přes 20 stupňů Celsia. Bude ale většinou oblačno nebo zataženo, místy s občasným deštěm nebo mrholením. Na východě Česka navíc meteorologové čekají silný vítr. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

59

Basketbalistky KP Tany Brno podlehly v Eurocupu favorizovanému Bourges 59:70, link

Basketbalistky KP Tany Brno podlehly ve své hale v druhém kole Evropského poháru favorizovanému francouzskému celku Tango Bourges 59:70 a i přes velmi bojovný výkon nenavázaly na vítězství z palubovky lucemburského Grengewaldu. Nejlepší střelkyní domácího týmu byla Kateřina Galíčková s 15 body.

amíníové

Europarlament poslal vzkaz Íránu. Sacharovovu cenu dal zabité Mahsá Amíníové, link

Evropský parlament ve čtvrtek udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení Mahsá Amíníové. Mladá Kurdka zemřela v policejní vazbě, kde skončila kvůli špatně nasazenému hidžábu. Po své smrti se stala symbolem odporu proti potlačování práv íránských žen. Naštvaní Íránci a Íránky masově vyšli do ulic, měsíce trvající protesty však teokratický režim nakonec potlačil.

bourges

Basketbalistky KP Tany Brno podlehly v Eurocupu favorizovanému Bourges 59:70, link

Basketbalistky KP Tany Brno podlehly ve své hale v druhém kole Evropského poháru favorizovanému francouzskému celku Tango Bourges 59:70 a i přes velmi bojovný výkon nenavázaly na vítězství z palubovky lucemburského Grengewaldu. Nejlepší střelkyní domácího týmu byla Kateřina Galíčková s 15 body.

burt

Zemřel herec Burt Young, proslavil se jako švagr boxera Rockyho, link

Ve věku 83 let zemřel hollywoodský herec Burt Young. Bývalý boxer má na kontě více než 160 filmů a seriálů, slávu mu ale přinesla role ve filmu Rocky.

cpj

Ruské úřady zadržely rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, link

Ruské úřady ve středu v Kazani zadržely rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, která běžně žije v Česku. Nezaregistrovala se jako „zahraniční agentka“, a teď jí hrozí až pět let za mřížemi, informoval na svém webu Výbor na ochranu novinářů (CPJ), který je případem zaměstnankyně Svobodné Evropy/Rádia Svoboda (RFE/RL) „hluboce znepokojen“. V Rusku už je několik měsíců zadržován také další novinář s americkým občanstvím - Evan Gershkovich.

dsa

Musk zvažuje, že zakáže Evropanům síť X, link

Americký multimiliardář Elon Musk zvažuje, že jeho síť X (dříve Twitter) už nebudou moci využívat lidé v rámci Evropské unie (EU). Vadí mu údajně nový Akt o digitálních službách (DSA), který slouží právě pro dohled nad velkými internetovými platformami. Serveru Business Insider, který o plánech Muska informoval v noci na čtvrtek, to prozradil zdroj obeznámený se situací.

ester

Přišla jsem o spoustu peněz, přiznala Ledecká. Poprat se musela i se zraněními, link

Trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká vstoupí do nové sezony už zdravotně v pořádku a zároveň opět jako reprezentantka Česka.

grandslamového

Macháč porazil Wawrinku a ve Stockholmu postoupil do čtvrtfinále, link

Tenista Tomáš Macháč porazil v 2. kole turnaje ve Stockholmu 6:4, 6:1 trojnásobného grandslamového šampiona Stana Wawrinku ze Švýcarska a podruhé letos a zároveň v kariéře postoupil na ATP Tour do čtvrtfinále. Příštím soupeřem českého daviscupového reprezentanta bude Srb Laslo Djere.

hejtmanství

Ministerstvo obrany otočilo. Přeje si zachovat leteckou záchranku v Líních, link

Pokud se v Líních nebude stavět továrna na baterie do elektroaut, Ministerstvo obrany ČR nesouhlasí se zrušením záložního armádního letiště. Své stanovisko zaslalo na hejtmanství, které rozhodne o změnách zásad územního rozvoje.

huliaka

Huliaka ne. Čaputová odmítá svěřit životní prostředí popírači klimatické krize, link

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla první jméno v seznamu navrhovaných ministrů pro novou vládu premiéra Roberta Fica. Podle svého mluvčího nejmenuje ministrem životního prostředí kandidáta nacionalistické Slovenské národní strany Rudolfa Huliaka. Kromě jiného to zdůvodnila tím, že Huliak neuznává existenci klimatické krize.

kurdce

Sacharovovu cenu dostala zemřelá Kurdka Mahsa Amíníová, link

Evropský parlament ve čtvrtek udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení Mahse Amíníové, Kurdce symbolizující odpor proti potlačování práv žen v Íránu. Amíníová loni zemřela po zadržení íránskou mravnostní policií, její smrt vyvolala v zemi rozsáhlé protesty.

kurmaševovou

Ruské úřady zadržely rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, link

Ruské úřady ve středu v Kazani zadržely rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, která běžně žije v Česku. Nezaregistrovala se jako „zahraniční agentka“, a teď jí hrozí až pět let za mřížemi, informoval na svém webu Výbor na ochranu novinářů (CPJ), který je případem zaměstnankyně Svobodné Evropy/Rádia Svoboda (RFE/RL) „hluboce znepokojen“. V Rusku už je několik měsíců zadržován také další novinář s americkým občanstvím - Evan Gershkovich.

lichtenštejna

Lichtenštejnové u soudu neuspěli, chtěli vrátit zámky v Lednici a Valticích, link

Majetek na Břeclavsku, mimo jiné zámky v Lednici a ve Valticích, stát a další instituce nemusí rodu Lichtenštejnů vracet. Krajský soud v Brně ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí soudu v Břeclavi, který zamítl žalobu Nadace knížete z Lichtenštejna. Rozsudek je tak pravomocný.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.