Day tags 2023-10-24

policie český izrael soud zemřít rok útok ruský státní brno gazy izraelský americký stát dítě fiala miliarda muž obrana svět

Tags with an unusual surge in popularity:

stolní fejfar fialou groeneveld hackeři jindřišské kadetek lebeda lupička mládeží trump ukradený

Latest Published News for Each Tag

policie

Islamista chystal v Německu útok na židovskou akci, policie ho včas dopadla, link

Policie v západoněmeckém Duisburgu v úterý zadržela islámského radikála, který plánoval útok autem na proizraelskou manifestaci. Informoval o tom deník Bild, podle něhož Německo dostalo varování od zahraniční tajné služby. Zadržený je znám jako vysoce riziková osoba a v roce 2017 ho odsoudili k pětiletému vězení za členství v teroristické skupině Islámský stát.

český

Volejbaloví vicemistři z Českých Budějovic porazili v předehrávce Benátky, link

Volejbaloví vicemistři z Českých Budějovic se ve druhém utkání v extralize dočkali první výhry. Jihočeši v předehrávce 7. kola porazili 3:0 Benátky nad Jizerou a napravili úvodní zaváhání v Brně, kde získali jen bod po porážce 2:3.

izrael

Izrael páchá genocidu, útok Hamásu zavinil on, tvrdí levicoví Židé, link

Na demonstracích na podporu Palestiny se ocitají i překvapiví účastníci: Židé. Část jejich evropské a americké komunity se staví proti Izraeli a kritizuje bombardování palestinského Pásma Gazy. Naznačují, že Izrael využívá teroristického útoku hnutí Hamás k pokračování utlačování Palestinců. Připouštějí, že jejich názory vyvolávají rozepře s rodinnými příslušníky.

soud

Smrt Roma u Brněnské přehrady míří k soudu, útočníkovi hrozí až 18 let vězení, link

Červnová rvačka na Brněnské přehradě, která vedla k napětí mezi Ukrajinci a Romy, zamíří před soud. Státní zástupce obžaloval sedmatřicetiletého cizince původem z Ukrajiny z vraždy a ublížení na zdraví, hrozí mu až osmnáct let vězení. Na webu Krajského státního zastupitelství v Brně to oznámil mluvčí žalobců Hynek Olma. Případem se má zabývat Krajský soud v Brně.

zemřít

Dvacetiletý cyklista Groeneveld zemřel po závodě v Hongkongu, zřejmě na infarkt, link

Dvacetiletý nizozemský cyklista Mark Groeneveld zemřel den po závodě v Hongkongu, který kvůli technickým problémům nedokončil. Podle listu Noordhollands Dagblad zkolaboval na veřejnosti a už se ho nepodařilo oživit. Příčina smrti se vyšetřuje. Kanadský kontinentální tým XSpeed United, za který Groeneveld závodil, uvedl, že šlo pravděpodobně o zástavu srdce.

rok

Mistr světa Martin Fuksa je Kanoistou roku 2023, ukončil nadvládu slalomářů, link

Mistr světa Martin Fuksa je Kanoistou roku 2023. Domácí svazovou anketu vyhrál po pěti letech. Ukončil panování vodních slalomářů Jiřího Prskavce a Víta Přindiše, kteří počínaje rokem 2019 kralovali. Tentokrát se seřadili za nejlepším českým rychlostním kanoistou. Výsledky ankety dnes svaz slavnostně vyhlásil v Praze.

útok

Američané byli v Sýrii a Iráku cílem nejméně třinácti útoků, oznámil Pentagon, link

Americké jednotky a jejich partneři byli za poslední týden v Sýrii a Iráku cílem nejméně třinácti raketových a dronových útoků ze strany skupin blízkých Íránu. Situace v regionu se vyostřila po izraelském bombardování Pásma Gazy. Izrael je největším příjemcem americké vojenské podpory na světě.

ruský

Do Evropy dále proudí kritické suroviny z Ruska, zjistil investigativní portál, link

Evropské firmy nadále dovážejí z Ruska nerostné suroviny jako nikl, hliník, měď nebo titan za miliardy eur. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se přitom Evropská unie snažila ochromit ruskou ekonomiku celkem 11 balíčky protiruských sankcí, v nichž se zaměřila na suroviny jako ropa nebo uhlí. V úterý na to upozornil novinářský tým Investigate Europe.

státní

„Je otázka, jestli lze těm číslům věřit,“ zpochybnil Nacher návrh státního rozpočtu. Skopeček nevylučuje změny, link

Vláda ve finální podobě státního rozpočtu na příští rok podle místopředsedy poslaneckého klubu ANO Patrika Nachera „zázračně“ zvedla finance pro několik resortů, ale plánovaný deficit zůstal stejný. „Je otázka, jestli lze těm číslům věřit,“ prohlásil v Událostech, komentářích. Poslanci začnou návrh projednávat ve středu. Místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS) připustil, že změny na poslední chvíli nelze vyloučit. Důležité ale podle něj je, aby schodek zůstal v naplánované výši, tedy 252 miliard.

brno

Volejbalistky KP Brno v kvalifikaci Ligy mistryň opět prohrály s Albou Blaj, link

Volejbalistky KP Brno prohrály v úvodním zápase druhé fáze kvalifikace Ligy mistryň s rumunským šampionem Albou Blaj 1:3. Ve středu se tým trenéra Erika Nezhody utká s belgickým mistrem Beverenem, který porazil Mladosť Záhřeb 3:2. Do hlavní fáze postoupí dva celky, třetí a čtvrtý budou bojovat v Poháru CEV.

gazy

Invaze ano, nebo ne? Zatím se hovoří o odkladu kvůli rukojmím, link

Izrael je ochoten odložit pozemní invazi do Pásma Gazy o několik dní, aby mohl jednat o propuštění velkého počtu rukojmích, které tam drží teroristé z Hamásu, tvrdí server Axios. Stanice CNN ale uvedla, že Izrael požádal Google, aby ve svých mapových aplikacích „dočasně deaktivoval informace v reálném čase o dopravních podmínkách na silnicích v Izraeli a Pásmu Gazy“. Google udělal podobný krok loni, když začala válka na Ukrajině.

izraelský

V kibucu Beeri rabovali teroristé Hamásu, nyní slouží jako izraelská vojenská základna, link

Raketový poplach byl jen léčka. Teroristé z Hamásu překonali plot a unesli lidi z domácích krytů, popsal pracovník izraelského ministerstva zahraničí, jak probíhal palestinský útok na kibuc Beeri. Kdysi se jednalo o prestižní bydlení na jihu Izraele. V současnosti se ale proměnil ve vojenskou základnu izraelských obranných sil.

americký

Američané byli v Sýrii a Iráku cílem nejméně třinácti útoků, oznámil Pentagon, link

Americké jednotky a jejich partneři byli za poslední týden v Sýrii a Iráku cílem nejméně třinácti raketových a dronových útoků ze strany skupin blízkých Íránu. Situace v regionu se vyostřila po izraelském bombardování Pásma Gazy. Izrael je největším příjemcem americké vojenské podpory na světě.

stát

Sociální sítě jsou škodlivé a návykové, tvrdí státy USA. Nyní žalují Metu, link

Desítky amerických států žalují Metu, mateřskou společnost Facebooku a Instagramu. Sociální sítě mají podle nich negativní vliv na duševní zdraví dětí a mládeže. Firma podle nich problémy ignoruje v zájmu vyššího zisku, stojí v žalobě podané v úterý v americkém státě Kalifornie.

dítě

Basketbalisté obnovili projekt Bez faulu, chtějí zabránit odlivu dětí ze sportů, link

Česká basketbalová federace (ČBF) obnovila projekt Bez faulu, který se zaměřuje na zlepšení sportovního prostředí. Jedním z hlavních cílů projektu je zabránit odlivu dětí ze sportu a zlepšit komunikaci ze strany jejich trenérů či rodičů. Organizátoři při této příležitosti dnes na tiskové konferenci představili nový spot s hercem Ivanem Trojanem v hlavní roli.

fiala

Fiala se setkal s plážovými volejbalisty. Poděkoval jim za úspěch na MS, link

Premiér Petr Fiala se setkal s plážovými volejbalisty Ondřejem Perušičem a Davidem Schweinerem, kteří vyhráli v mexické Tlaxcale mistrovství světa. Za historický úspěch jim poděkoval.

miliarda

Pošta vypsala tendr na budovu v Jindřišské, cena začíná na 1,538 miliardy, link

Česká pošta vypsala výběrové řízení na budovu hlavní pošty na rohu ulice Politických vězňů a Jindřišské v Praze. Vyvolávací cena je 1,538 miliardy korun bez DPH. Tendru předcházela nabídka objektu státním institucím v ceně odhadu, tedy 1,325 miliardy Kč, nikdo ji ale nevyužil. Nabídku zveřejnila Česká pošta na webu.

muž

Při loupeží zavinil smrt muže u Národního divadla. Odsedí si dvanáct let, link

Muž, který při loupeži v dubnu tohoto roku způsobil smrt jednoho ze zaměstnanců Národního divadla, se dohodl se státním zástupcem na 12 letech odnětí svobody. Dohodu schválil soud v úterý 24. října.

obrana

Univerzita obrany odmítla zaplatit. Hackeři vyhrožují zveřejněním dalších dat, link

V úterý zveřejnila hackerská skupina Monti část ukradených dat z Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany v Brně. Mezi dokumenty se objevily i osobní údaje vyučujících důstojníků, zápisy z porad a studijní plány. Univerzita odmítla zaplatit výkupné, tudíž hackeři vyhrožují zveřejněním 750 GB interních dat z dalších fakult.

svět

Mistr světa Martin Fuksa je Kanoistou roku 2023, ukončil nadvládu slalomářů, link

Mistr světa Martin Fuksa je Kanoistou roku 2023. Domácí svazovou anketu vyhrál po pěti letech. Ukončil panování vodních slalomářů Jiřího Prskavce a Víta Přindiše, kteří počínaje rokem 2019 kralovali. Tentokrát se seřadili za nejlepším českým rychlostním kanoistou. Výsledky ankety dnes svaz slavnostně vyhlásil v Praze.


stolní

Trenér stolního tenisu dostal podmínku za zneužití kadetky v roce 2012, link

Bývalý trenér reprezentačního družstva kadetek ve stolním tenisu Michal Lebeda byl za zneužití nezletilé svěřenkyně odsouzen ke dvěma letům vězení s tříletou podmínkou a čtyřletému zákazu práce s mládeží. O rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové v úterý informoval server Seznam Zprávy.

fejfar

Zemřel bývalý poslanec z Vysočiny Tomáš Fejfar. Bylo mu 72 let, link

Ve věku dvaasedmdesát let zemřel politik z Havlíčkova Brodu Tomáš Fejfar. Na kolegu z ODS zavzpomínala rodačka z Brodu a bývalá starostka města Jana Fischerová.

fialou

Fiala ve středu navštíví Izrael, setká se s Netanjahuem a Herzogem, link

Premiér Petr Fiala (ODS) navštíví ve středu Izrael. Uvedla to rakouská agentura APA s odvoláním na úřad rakouského kancléře, protože Karl Nehammer poletí spolu s Fialou. Vídeň označila za cíl cesty „ukázat solidaritu s izraelským lidem“.

groeneveld

Dvacetiletý cyklista Groeneveld zemřel po závodě v Hongkongu, zřejmě na infarkt, link

Nizozemský cyklista Mark Groeneveld nedokončil závod kvůli technickým problémům. V Hongkongu startoval také Zdeněk Štybar.

hackeři

Univerzita obrany odmítla zaplatit. Hackeři vyhrožují zveřejněním dalších dat, link

V úterý zveřejnila hackerská skupina Monti část ukradených dat z Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany v Brně. Mezi dokumenty se objevily i osobní údaje vyučujících důstojníků, zápisy z porad a studijní plány. Univerzita odmítla zaplatit výkupné, tudíž hackeři vyhrožují zveřejněním 750 GB interních dat z dalších fakult.

jindřišské

Pošta vypsala tendr na budovu v Jindřišské, cena začíná na 1,538 miliardy, link

Česká pošta vypsala výběrové řízení na budovu hlavní pošty na rohu ulice Politických vězňů a Jindřišské v Praze. Vyvolávací cena je 1,538 miliardy korun bez DPH. Tendru předcházela nabídka objektu státním institucím v ceně odhadu, tedy 1,325 miliardy Kč, nikdo ji ale nevyužil. Nabídku zveřejnila Česká pošta na webu.

kadetek

Trenér stolního tenisu dostal podmínku za zneužití kadetky v roce 2012, link

Bývalý trenér reprezentačního družstva kadetek ve stolním tenisu Michal Lebeda byl za zneužití nezletilé svěřenkyně odsouzen ke dvěma letům vězení s tříletou podmínkou a čtyřletému zákazu práce s mládeží. O rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové v úterý informoval server Seznam Zprávy.

lebeda

Kouč stolního tenisu zneužil nezletilou, dostal dva roky s tříletou podmínkou, link

Bývalý trenér reprezentačního družstva kadetek ve stolním tenisu Michal Lebeda byl za zneužití nezletilé svěřenkyně odsouzen ke dvěma letům vězení s tříletou podmínkou a čtyřletému zákazu práce s mládeží.

lupička

Za smrt technika Národního divadla se cizinec dohodl na 12 letech vězení, link

Lupič, který způsobil smrtelný pád zaměstnance Národního divadla z ochozu Nové scény, se dohodl se státním zástupcem na dvanáctiletém trestu vězení. Dohodu schválil počátkem října soud. V úterý to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

mládeží

Kouč stolního tenisu zneužil nezletilou, dostal dva roky s tříletou podmínkou, link

Bývalý trenér reprezentačního družstva kadetek ve stolním tenisu Michal Lebeda byl za zneužití nezletilé svěřenkyně odsouzen ke dvěma letům vězení s tříletou podmínkou a čtyřletému zákazu práce s mládeží.

trump

Silný lídr Turecka, řekl Trump o Orbánovi. Sám se přirovnal k Mandelovi, link

Americký exprezident Donald Trump kuriózním způsobem vyzdvihl maďarského premiéra Viktora Orbána. Označil jej sice za jednoho z nejsilnějších lídrů na světě, zároveň však prohlásil, že je v čele Turecka. Trump se též přirovnal k bývalému jihoafrickému prezidentovi Nelsonu Mandelovi a řekl, že by se rád pustil do boje se současným šéfem Bílého domu Joem Bidenem

ukradený

Izrael zveřejnil nahrávku hovoru teroristy, který se rodičům chlubil vražděním, link

Izraelská armáda zveřejnila nahrávku telefonátu, v němž se měl palestinský terorista chlubit své rodině zabitím deseti Židů v jedné z napadených lokalit. Hovor se údajně uskutečnil z ukradeného mobilního telefonu jedné z obětí dne 7. října.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.