Day tags 2023-10-26

pavel soud cena skupina řím škola izrael týden americký evropský izraelský rangers střelba ukrajina velký česko město plzeň policie bezpečnostní

Tags with an unusual surge in popularity:

bis eliška fifa mácal velvyslanec asada atála bašára diplomat drake filharmonii filipi jusefa koridorů lewiston michela norský přestěhovat přijímacího suspendovala

Latest Published News for Each Tag

pavel

Nejlepší investice je do vlastního rozvoje, říká podnikatel Pavel Ryba, link

Pavel Ryba je úspěšný podnikatel a investor. V životě zažil i sešup dolů a krach. O to víc přemýšlí, jak se vypracovat, zvýšit příjem a během svého života i dobře investovat. Každý má přitom podle něj šanci, chce to jen začít, a hlavně u sebe. V exkluzivním rozhovoru přibližuje rozdíly mezi zaměstnáním a podnikáním i to, jak se dokázal odrazit ode dna, postavit znovu na nohy a stát rentiérem.

soud

Čtyřicetiletí synové se musí odstěhovat od matky, rozhodl italský soud, link

Dospělé děti nemohou neomezeně spoléhat na pomoc svých rodičů a na to, že mohou zůstat v jejich domě. Uvedl to soud v Itálii, jenž se zabýval žalobou na vystěhování, kterou podala pětasedmdesátiletá matka na své dva syny,jimž je 40 a 42 let. Soud rozhodl, že požadavek ženy, aby se synové vystěhovali z jejího domu, je oprávněný, a musí se tak stát do poloviny prosince, píše ve čtvrtek italský tisk.

cena

Tak levně supersmartphone jinde nekoupíte. Je v podstatě za čínskou cenu, link

Není žádnou novinkou, že ceny smartphonů v Číně jsou na hony vzdálené cenám v Česku či jinde v Evropě. Ovšem skvěle vybavenou novinku koupíte od výrobce v Evropě překvapivě výhodně. Cena je bezkonkurenční.

skupina

GLOSA: Komplikace. Sparta před sebe sama postavila velkou výzvu, link

Břevno Vindahlovy svatyně nejspíš zvoní na Letné ještě teď. Fotbalistům Sparty se rýsoval trpký konec klíčové bitvy s Glasgow Rangers a mohou jen děkovat, že na něj po ráně střídajícího Danila nedošlo. K postupu ze skupiny C v Evropské lize teď ovšem mají Pražané dál než před bezbrankovou remízou se skotským soupeřem. Ve druhé polovině skupiny pojedou dvakrát ven a doma je čeká těžký zápas s Betisem Sevilla, lídrem tabulky.

řím

Smolař Holeš po krachu v Římě: Chyby mě mrzí, chtěli jsme pro fanoušky lepší výsledek, link

Zažil černý čtvrtek. Slávistický kapitán Tomáš Holeš v našlapané aréně AS Řím dvakrát chyboval –⁠ a jeho tým na to v obou případech dojel. „Po dvou inkasovaných gólech jsme to už měli složité,“ přiznal Holeš po porážce 0:2 ve třetím díle Evropské ligy.

škola

Tři přihlášky místo dvou. Poslanci schválili změnu pravidel přijímacího řízení na střední školy, link

Urychlit a zjednodušit obsazování středních škol mají změny pravidel přijímacího řízení, které ve čtvrtek schválila Poslanecká sněmovna. Rozhodla o tom v rámci novely školského zákona už v prvním kole projednávání, aby změny mohly platit od příštího roku. Zájemci o středoškolské studium budou moci podle předlohy například podat tři přihlášky místo dvou. Novelu nyní projedná Senát.

izrael

Hamás poslal na Izrael 8000 raket, link

Bojovníci radikálního palestinského hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy, od 7. říjny odpálili proti Izraeli asi 8 000 raket. Oznámila to ve čtvrtek izraelská vláda.

týden

Další ztráta pro Bílé Tygry potvrzena. Flynn bude mimo několik týdnů, link

Na operaci nemusí, přesto bude Oscar Flynn hokejovému Liberci chybět několik týdnů. Druhý nejproduktivnější hráč Bílých Tygrů nedohrál poslední zápas s Karlovými Vary. „Utrpěl poranění dolní končetiny,“ sdělil týmový lékař Roman Mizera.

americký

OBRAZEM: Vypadá to jako F-16, ale není to F-16. Co je to?, link

Víceúčelový bojový letoun Mitsubishi F-2 japonských ozbrojených sil je dílem spolupráce s americkou stranou a konstrukčně vychází z amerického typu F-16. I když si jsou oba stroje podobné jako vejce vejci, dokonce stejného druhu ptáka, tak F-2 se stal v podstatě novým typem s řadou zásadních odlišností od F-16.

evropský

Barcelona podlehla v Evropské lize Realu, Veselý zapsal double double, link

Basketbalisté Barcelony v 5. kole Evropské ligy podlehli 64:65 na hřišti svého největšího rivala Realu Madrid a utrpěli první porážku v soutěži. Český pivot Jan Veselý si v dresu katalánského celku připsal double double za 12 bodů a 10 doskoků, rozehrávač Tomáš Satoranský měl 10 bodů a 7 doskoků.

izraelský

Odvody do armády i zavřené školy. S válkou přišly problémy i pro izraelské podniky, link

V izraelských firmách je nyní běžný provoz spíše vzácností. Kvůli probíhajícímu válečnému konfliktu totiž chybí pracovníci a podniky kvůli tomu mají problém s dodržováním smluvených termínů i dodávek. Vedoucí zaměstnanci v izraelských firmách mnohdy nabízí svým podřízeným emocionální podporu a snaží se pomoci těm, kteří v posledních dnech přišli o své blízké.

rangers

Kuchta po Rangers: Selhal jsem, nechápu, že jsem to přestřelil. Ale hroutit se nebudu, jdu dál!, link

Sypal si popel na hlavu. Útočník Sparty Jan Kuchta byl na sebe po čtvrtečním zápase Evropské ligy s Rangers (0:0) pořádně naštvaný. Na Letné měl dvě šance, v obou si počínal zbrkle. „Selhal jsem,“ povzdechl si Kuchta.

střelba

Kvůli střelbě u hranic zuří v Libanonu lesní požáry, link

Lesní požáry se šíří v několikakilometrovém pásu na jihu Libanonu. Rozhořely se kvůli střelbě u hranic s Izraelem. S hašením, které ztěžují minová pole u hranice, libanonským hasičům pomáhají příslušníci mírové mise UNIFIL.

ukrajina

Nežádáme výjimky z pravidel, řekl Zelenskyj ohledně vstupu Ukrajiny do EU, link

Ukrajina chápe, že cesta zemí do Evropské unie je založená na zásluhách a institucionálních změnách a nepožaduje pro sebe výjimky. Ve čtvrtek to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když se na dálku připojil k jednání unijních lídrů v Bruselu. V projevu popsal, jak podle něj Kyjev v přípravách pokročil.

velký

Paradox cvičení. Čím víc sportujeme, tím větší nám hrozí riziko, link

Je to lest, kterou na nás líčí strukturovaný trénink, ať je to zvedání železa v posilovně, vyjížďky na kole nebo výběhy. Dává nám pocit, že jsme si už fyzickou aktivitu odbyli. Proto máme větší tendenci mimo cvičení lenošit, zjistila studie.

česko

Zdražování v Unii nejvíce trápí Maďary. Doplácejí i na zastropování cen, link

Maďarsko mělo v září vůbec nejvyšší meziroční inflaci z celé Evropské unie, mimo jiné totiž doplácí na zastropování cen. Česko mělo oproti loňsku čtvrtou nejvyšší inflaci v rámci EU, změřili evropští statistici. Ve srovnání se srpnem ale ceny v tuzemsku naopak poklesly o osm desetin procenta. Spolu s Nizozemskem tak mělo Česko nejnižší meziměsíční inflaci ze zemí EU.

město

Výstavba cyklostezky v Pardubicích vázne. Městu se nedaří získat pozemky a kraj mu vytýká chyby, link

Pardubice nezískaly ani po třech letech stavební povolení na cyklostezku podél obchvatu města. Část pozemků, které radnice potřebuje, blokuje jejich majitel, takže hrozí jejich vyvlastnění. Tomu se ale majitel brání a rozhodnutí magistrátu opakovaně napadá. Krajský úřad už vloni kvůli nedostatkům stavební povolení městu vrátil. A letos podle něj radnice udělala další chyby.

plzeň

Plzeň srazila Záhřeb proměněnou penaltou a je blízko prvnímu místu v Konferenční lize, link

Plzeňští fotbalisté ve třetím kole Evropské konferenční ligy v Záhřebu porazili Dinamo 1:0.

policie

Podle italských médií policie před duelem v Římě zatkla čtyři fanoušky Slavie, link

Podle italských médií římská policie před utkáním Evropské ligy mezi domácím AS a Slavií zatkla kvůli výtržnostem čtyři fanoušky pražského klubu. Deníky Gazzetta dello Sport a Corriere dello Sport na svých webových stránkách bez bližších podrobností uvedly, že při potyčkách také byli zraněni tři policisté a dva bezpečnostní pracovníci.

bezpečnostní

Bezpečnostní informační služba varuje před zneužitím umělé inteligence, link

Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2022 se patrně poprvé věnuje i tématu umělé inteligence. Varuje před jejím zneužíváním při vytváření „syntetických médií“, které mohou zpochybňovat reálné události.


bis

Bezpečnostní situace v ČR se i přes migrační vlnu z Ukrajiny nezhoršila, zhodnotila BIS, link

Bezpečnostní informační služba (BIS) nezaznamenala loni i přes masivní migrační vlnu z Ukrajiny zhoršení bezpečnostní situace. Nárůst kriminality v souvislosti s příchodem vysokého počtu uprchlíků neeviduje ani policie. Služba vyhodnocovala i nebezpečí možného vstupu příslušníků zpravodajských služeb, kteří migrační vlnu z Ukrajiny využijí.

eliška

Popularitě dětských jmen loni opět vévodili Jakub s Eliškou, link

Žebříček nejoblíbenějších dětských jmen za rok 2022 opět ovládli Jakub a Eliška. Jakub je nejpopulárnějším jménem už dvanáct let po sobě, Eliška o jeden rok méně. Na dalších místech se u chlapců objevila jména Jan a Matyáš, u dívek pak Viktorie a Anna. Vyplývá to z dat, která ve čtvrtek prezentoval Český statistický úřad (ČSÚ).

fifa

Jen zoufalé pokusy závistivých, rýpl si Infantino. Trestní řízení bylo zastaveno, link

Švýcarské státní zastupitelství zastavilo trestní řízení s předsedou Mezinárodní fotbalové federace FIFA Giannim Infantinem v takzvaném případu Lauber

mácal

„Jsem tak blízko bohu, Brahmsovi a Mahlerovi.“ Zemřel dirigent Zdeněk Mácal, link

Zemřel dirigent Zdeněk Mácal, bylo mu 87 let. Za svou pětapadesátiletou kariéru dirigoval ty nejvýznamnější orchestry světa. Vedl mimo jiné jako šéfdirigent Českou filharmonii.

velvyslanec

Fico je u moci den, slova o sbližování s Ruskem jsou silná, míní slovenská velvyslankyně Brocková, link

Nový slovenský premiér Robert Fico odjížděl na summit EU s tvrzením, že nekývne na sankce proti Rusku, dokud nebude mít analýzu, jaké mohou mít dopady na Slovensko. Na to reagoval místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), že se Bratislava vydává na trajektorii směrem k Rusku. „To je vážné konstatování vzhledem k tomu, že slovenská vláda je u moci jen 24 hodin,“ prohlásila slovenská velvyslankyně v Česku Ingrid Brocková v Interview ČT24. Ukotvení v EU a Severoatlantické alianci je pro novou vládu podle ní nezpochybnitelné. „Buďme korektní a počkejme si,“ vyzvala velvyslankyně.

asada

Velvyslankyně Filipi po třinácti letech končí v Sýrii, vyznamenal ji Asad, link

Eva Filipi končí k 31. říjnu po 13 letech jako česká velvyslankyně v Sýrii, potvrdil ve čtvrtek mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Před koncem svého působení dostala podle syrská státní agentury SANA od prezidenta Bašára Asada státní vyznamenání. Filipi zůstala v Sýrii jako jedna z mála západních diplomatů i za občanské války.

atála

Fotbalista sdílel antisemitské video, pak se omluvil. Nehraje a čelí vyšetřování, link

Už od minulého týdne je mimo tým, teď trest pro obránce Jusefa Atála z francouzského Nice vyřkla i disciplinární komise tamní nejvyšší soutěže. Za sdílení antisemitského příspěvku na sociálních sítích v polovině října si nezahraje dalších sedm zápasů. Vedení klubu ho suspendovalo už minulý týden, přestože příspěvek rychle smazal a omluvil se.

bašára

Velvyslankyně Filipi po třinácti letech končí v Sýrii, vyznamenal ji Asad, link

Eva Filipi končí k 31. říjnu po 13 letech jako česká velvyslankyně v Sýrii, potvrdil ve čtvrtek mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Před koncem svého působení dostala podle syrská státní agentury SANA od prezidenta Bašára Asada státní vyznamenání. Filipi zůstala v Sýrii jako jedna z mála západních diplomatů i za občanské války.

diplomat

Velvyslankyně Filipi po třinácti letech končí v Sýrii, vyznamenal ji Asad, link

Eva Filipi končí k 31. říjnu po 13 letech jako česká velvyslankyně v Sýrii, potvrdil ve čtvrtek mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Před koncem svého působení dostala podle syrská státní agentury SANA od prezidenta Bašára Asada státní vyznamenání. Filipi zůstala v Sýrii jako jedna z mála západních diplomatů i za občanské války.

drake

Velvyslankyně Filipi po třinácti letech končí v Sýrii, vyznamenal ji Asad, link

Eva Filipi končí k 31. říjnu po 13 letech jako česká velvyslankyně v Sýrii, potvrdil ve čtvrtek mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Před koncem svého působení dostala podle syrská státní agentury SANA od prezidenta Bašára Asada státní vyznamenání. Filipi zůstala v Sýrii jako jedna z mála západních diplomatů i za občanské války.

filharmonii

„Jsem tak blízko bohu, Brahmsovi a Mahlerovi.“ Zemřel dirigent Zdeněk Mácal, link

Zemřel dirigent Zdeněk Mácal, bylo mu 87 let. Za svou pětapadesátiletou kariéru dirigoval ty nejvýznamnější orchestry světa. Vedl mimo jiné jako šéfdirigent Českou filharmonii.

filipi

Velvyslankyně Filipi po třinácti letech končí v Sýrii, vyznamenal ji Asad, link

Eva Filipi končí k 31. říjnu po 13 letech jako česká velvyslankyně v Sýrii, potvrdil ve čtvrtek mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Před koncem svého působení dostala podle syrská státní agentury SANA od prezidenta Bašára Asada státní vyznamenání. Filipi zůstala v Sýrii jako jedna z mála západních diplomatů i za občanské války.

jusefa

Fotbalista sdílel antisemitské video, pak se omluvil. Nehraje a čelí vyšetřování, link

Už od minulého týdne je mimo tým, teď trest pro obránce Jusefa Atála z francouzského Nice vyřkla i disciplinární komise tamní nejvyšší soutěže. Za sdílení antisemitského příspěvku na sociálních sítích v polovině října si nezahraje dalších sedm zápasů. Vedení klubu ho suspendovalo už minulý týden, přestože příspěvek rychle smazal a omluvil se.

koridorů

Lídři EU podpořili na summitu Izrael. Vyzvali k humanitárním přestávkám, link

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie na summitu podpořili právo Izraele na sebeobranu a vyzvali k rychlému a bezpečnému přístupu humanitární pomoci k těm, kteří ji potřebují, mimo jiné prostřednictvím humanitárních koridorů a přestávek pro humanitární účely. Vyplývá to z textu společných závěrů, na kterém se státníci v Bruselu po několika hodinách jednání shodli. Shodu potvrdila mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela.

lewiston

Při střelbě v americkém městě Lewiston přišlo o život 22 lidí. Útočníka hledají, link

Při střelbě na několika místech amerického města Lewiston ve státě Maine přišlo o život nejméně 22 lidí a 50 až 60 dalších utrpělo zranění. Informoval o tom server zpravodajské televize NBC News s odvoláním na policii. Podezřelým je 40letý muž, po němž pátrají stovky policistů. O situaci je průběžně informován americký prezident Joe Biden.

michela

Lídři EU podpořili na summitu Izrael. Vyzvali k humanitárním přestávkám, link

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie na summitu podpořili právo Izraele na sebeobranu a vyzvali k rychlému a bezpečnému přístupu humanitární pomoci k těm, kteří ji potřebují, mimo jiné prostřednictvím humanitárních koridorů a přestávek pro humanitární účely. Vyplývá to z textu společných závěrů, na kterém se státníci v Bruselu po několika hodinách jednání shodli. Shodu potvrdila mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela.

norský

Norskou legendu nesložil ani doping, teď má vlastní značku. Ve sportu jsem dosáhla všeho, líčí, link

Kariéru ukončila už minulý rok, ale norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová se rozhodně nenudí. Čtyřnásobná olympijská vítězka se vedle pětiměsíční dcery věnuje vlastní značce ženského sportovního oblečení, která nese její jméno Johaug. A při příležitosti uvedení produktu na český trh zavítala do Prahy. „Chci motivovat ženy sportovat. A dokázat jim, že máme velkou sílu,“ vykládala 35letá norská legenda.

přestěhovat

STALO SE DNES: Střelec v USA zabil 18 lidí, prezident Pavel se přestěhoval, link

Střelba v americkém Lewistonu ve státě Maine si vyžádala osmnáct obětí. Slovenský premiér Robert Fico odmítl zavedení dalších sankcí proti Rusku, pokud by poškodily Slovensko. Bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri opět stanul před soudem. Klimatické hnutí Fridays for Future tvrdí, že západní média lidem vymývají mozek ve prospěch Izraele. Prezident Pavel s manželkou se přestěhovali do Lumbeho vily. Přinášíme přehled čtvrtečních událostí.

přijímacího

Tři přihlášky místo dvou. Poslanci schválili změnu pravidel přijímacího řízení na střední školy, link

Urychlit a zjednodušit obsazování středních škol mají změny pravidel přijímacího řízení, které ve čtvrtek schválila Poslanecká sněmovna. Rozhodla o tom v rámci novely školského zákona už v prvním kole projednávání, aby změny mohly platit od příštího roku. Zájemci o středoškolské studium budou moci podle předlohy například podat tři přihlášky místo dvou. Novelu nyní projedná Senát.

suspendovala

Nemilosrdný trest pro Kubalíkova spoluhráče: NHL ho suspendovala na 41 zápasů!, link

Vedení NHL suspendovalo amerického útočníka Ottawy Shanea Pinta na 41 zápasů za porušení pravidla soutěže o sázení na sportovní zápasy.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.