Day tags 2023-11-24

rok český moci člověk izrael svět dítě procento řidič škola dům evropský fico milión město nemocnice online policie ukrajinský video

Tags with an unusual surge in popularity:

koryčanech slavík bayern disk kardioložka madeta moťovská oplátka šestinásobný 4000 age balonová barborou drew farna harris hunterovou kloupar krejčíkovat madety

Latest Published News for Each Tag

rok

Nezdolná paní jezdí každý rok na poníkovi z Anglie do Skotska. Je jí 82 let, link

Od roku 1972 se Jane Dotchinová vydává pravidelně na sedm týdnů dlouhé putování z anglického městečka Hexham až na Skotskou vysočinu. Na cestu dlouhou téměř jeden tisíc kilometrů vyráží s fenkou a se svým oblíbeným poníkem. A i přesto, že jí je přes osmdesát, hodlá ve své tradici pokračovat, co jí budou síly stačit.

český

České Budějovice ukončily sérii Liberce, venku vyhrály po dvou měsících, link

Liberec - Hokejisté Českých Budějovic vyhráli ve 21. kole extraligy na ledě Liberce 5:2 a ukončili čtyřzápasovou vítěznou sérii Bílých Tygrů. Motor uspěl na kluzištích soupeřů po pěti porážkách poprvé…

moci

Palestina by mohla být v budoucnu demilitarizovaná a pod zárukami NATO či OSN, prohlásil Sísí, link

Egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí v pátek prohlásil, že budoucí palestinský stát by mohl být demilitarizovaný a pod zárukami sil Severoatlantické aliance, OSN nebo arabských či amerických sil. Informuje o tom list The Jerusalem Post (JP).

člověk

Žena z Mělnicka nabízela zboží pro děti, podvedla 200 lidí, link

Bezmála 250 lidí podvedených při internetových nákupech přes inzeráty má podle policie na svědomí žena z Mělnicka. Měla nabízet převážně dětské zboží, za které si nechala od zájemců zaplatit, pak ale přestala komunikovat. Podezřelé hrozí až pět let vězení.

izrael

Evropští zákonodárci kritizují kroky Izraele. Jsou pro dvoustátní řešení, link

Násilí izraelských extremistů na okupovaném Západním břehu Jordánu musí přestat, řekla v pátek předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a vyjádřila podporu dvoustátnímu řešení. To podpořili také premiéři Španělska a Belgie a kritizovali Izrael kvůli civilním obětem v Pásmu Gazy.

svět

Největší ledovec světa se dal po více než 30 letech do pohybu, link

Obří kus ledu pojmenovaný A23a o rozloze téměř 4000 kilometrů čtverečních, který je největším ledovcem světa, se chystá vyplout mimo vody Antarktidy. Do pohybu se dal po více než 30 letech poháněn větrnými a mořskými proudy a v současné době podle stanice BBC už míjí severní cíp Antarktického poloostrova.

dítě

Poláci už mají nastartované bagry. Dostavbě D11 ale brání Děti Země, link

Stavbaři polského stavebního gigantu Budimex mají, obrazně řečeno, na polsko-české hranici nastartované bagry, připravené zahájit 19. prosince stavbu příhraničního úseku dálnice D11 z Královce do Trutnova. Vjezdu polské stavební techniky z náspu štětínské rychlostní komunikace S3, ukončené v Královci, na české oraniště brání rozklad ekologické organizace Děti Země proti stavebnímu povolení vydanému na předposlední úsek D11.

procento

Pro učitele 130 procent? Jen heslo, říká před stávkou ministr školství Bek, link

Ministr školství Mikuláš Bek tvrdí, že rozumí tomu, proč proti vládě stávkují školy. Zároveň ale říká, že spousta věcí ve školství ohledně financování se musí změnit a že slova o tom, že učitelé budou mít 130 procent průměrného platu, byla předvolební hesla, která on nevykřikoval.

řidič

Řidič v Třebíči srazil nezletilou dívku a od nehody ujel. Policie žádá o pomoc, link

Během pátečního odpoledne v Třebíči srazilo osobní auto dívku a řidič od nehody ujel. Zraněná dívka byla převezena do nemocnice a po lékařském ošetření propuštěna. Policisté žádají svědky dopravní nehody o informace.

škola

Hasiči v Jeseníku odstraňovali strom spadlý na budovu základní školy, link

Vzrostlý strom, který spadl na budovu základní školy, odstraňovali v pátek profesionální i dobrovolní hasiči v Jeseníku. Využít přitom museli i výškovou techniku.

dům

Moderní dům z oceli a skla z roku 1958 je historickou památkou, link

Ikonické domy v Los Angeles se otevírají veřejnosti. Zájemci si tak mohou projít budovy z minulého století ve stylech modernismu, craftsman, španělské koloniální architektury, a to včetně staršího viktoriánského stylu. Mezi zpřístupněné patří i „Case Study 22“ proslavený jako Stahl House.

evropský

Evropští zákonodárci kritizují kroky Izraele. Jsou pro dvoustátní řešení, link

Násilí izraelských extremistů na okupovaném Západním břehu Jordánu musí přestat, řekla v pátek předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a vyjádřila podporu dvoustátnímu řešení. To podpořili také premiéři Španělska a Belgie a kritizovali Izrael kvůli civilním obětem v Pásmu Gazy.

fico

STALO SE DNES: Premiér Fico navštívil Prahu, v Gaze platí čtyřdenní příměří, link

Slovenský premiér Robert Fico si vybral Prahu jako cíl své první zahraniční návštěvy. Mapa zobrazující zařízení, kde bude probíhat pondělní stávka, se kvůli přetížení přestala aktualizovat. Za letošní rok v Itálii zemřelo rukou muže již 53 žen. V Pásmu Gazy začalo platit čtyřdenní příměří. Přečtěte si přehled pátečních zpráv.

milión

Surrealistický Štyrského obraz bude v dražbě, za až 120 milionů korun, link

Mistrovské dílo českého surrealismu čeká v prosinci dražba. Aukční síň Sotheby’s bude v Paříži prodávat rozměrný obraz českého malíře Jindřicha Štyrského Trauma zrození. Dílo z roku 1936 se odhaduje na až pět milionů eur (přes 120 milionů korun).

město

Komedie kolem značek na Starém Městě. Politik podává trestní oznámení na pražského primátora, link

Kvůli značkám, které zakazují noční vjezd do části pražského Starého Města, se rozhořel spor mezi Prahou a městskou částí Praha 1. Zastupitel městské části Praha 1 Filip Lachman v pátek večer na Twitteru uvedl, že primátor Bohuslav Svoboda (ODS) žádnou pravomoc zneplatnit značky nemá. Zastupitel Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) podle něj podává na Svobodu trestní oznámení.

nemocnice

Kvůli protestům odloží nemocnice některé operace, akutní péče zůstane, link

Počet lékařů, kteří slouží přesčasy, se v nemocnicích Zlínského kraje výrazně sníží. Špitály kvůli tomu budou muset částečně omezit péči, ta akutní však zůstane zachovaná. Krajská náměstkyně pro zdravotnictví Olga Sehnalová označila situaci za vážnou.

online

ONLINE: Sparta hraje ve Vítkovicích, Boleslav hostí Třinec. Brno čelí Dynamu, link

Už tradičně vyplňuje páteční večer kompletní kolo hokejové extraligy. Pražská Sparta hraje od 17:30 ve Vítkovicích, Třinec se pokouší natáhnout bodovou sérii na ledě poslední Mladé Boleslavi. Kometa hostí vedoucí Pardubice. Všechna utkání můžete sledovat prostřednictvím podrobných reportáží online.

policie

Proč útok na malé Iry spustil rebelii. Mlžení policie jen podněcuje spekulace, link

Hořící policejní auta, bitky v ulicích irské metropole a desítky zatčených byly výsledkem prudkých protestů, které vypukly poté, co útočník, podle všeho cizinec žijící v Irsku, pobodal v Dublinu čtyři lidi včetně tří dětí. Policie mlží okolo identity pachatele, jak je u zločinů s migračním pozadím obvyklé.

ukrajinský

Ukrajinští agenti vypátrali vlastizrádce v Rusku, zabili ho bombou v autě, link

Ukrajinská tajná služba SBU zlikvidovala v Rusku ukrajinského kolaboranta, který působil na Ukrajině jako úředník ruské okupační správy. Uvádějí to ukrajinská média, podle nichž jde o Oleksandra Slisarenka, který od roku 2022 působil jako zástupce šéfa okupované Charkovské oblasti a podílel se na zvěrstvech spáchaných na civilistech.

video

ONLINE: Video momenty z utkání Plzeň – Olomouc, link

Hokejová Tipsport extraliga nabízí v pátek kompletní 21. kolo. Plzeň v souboji tabulkových sousedů hostí od 17:30 Olomouc. Indiáni i Hanáci mají na kontě shodně 22 bodů, hráči Škody ale odehráli o zápas méně. Oba týmy naposledy přetrhly sérii porážek. Sport.cz vám nabízí v této online reportáži nejdůležitější údaje a ve video ukázkách i všechny góly a nejzajímavější momenty zápasu.


koryčanech

Za tragický výbuch domu v Koryčanech uložil soud muži podmínku, link

Kroměříž - Okresní soud v Kroměříži uložil Hynku Šípkovi za způsobení předloňského tragického výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem…

slavík

Českého slavíka opět získal Ztracený, mezi zpěvačkami bodovala Farna i Balonová, link

Pořadí prvních tří skupin je stejné jako loni, Kabát dosud posbíral včetně letošního 14 prvenství v této kategorii.

bayern

Nezastavitelný Kane dal osmnáctý gól v sezoně. Bayern je v čele německé ligy, link

Fotbalisté Bayernu Mnichov zvítězili v předehrávce 12. kola německé ligy v Kolíně nad Rýnem 1:0 a před víkendovým programem se posunuli do čela.

disk

Ulož.to omezí sdílení souborů. Pod tlakem EU, link

Ulož.to Disk je populární česká webová služba, která uživatelům slouží pro sdílení nejrůznějších souborů. Od letošního prosince, tedy přesně za týden, však provozovatelé kvůli tlaku Evropské unie (EU) mění pravidla. Tato platforma již nebude umožňovat stahování souborů, které si na ni uživatelé sami nenahráli.

kardioložka

Národní cenu vlády Česká hlava získala kardioložka Zuzana Moťovská, link

Nejvyšší české vědecké ocenění, Národní cenu vlády Česká hlava, letos získala kardioložka Zuzana Moťovská. O jejím ocenění ve středu rozhodla vláda. Ceny Česká hlava, o kterých rozhoduje odborná porota, dostali např. Jan Martínek za nové minimálně invazivní způsoby léčby onemocnění žaludku a jícnu či archeolog Jiří Macháček za objev germánských run na slovanském sídlišti.

madeta

Čekáme velký a jasný růst nákladů, hlásí Madeta. Od ledna plánuje zdražovat, link

Za letošní rok čeká Madeta podobný, možná mírně vyšší obrat než loni, zisk výrazně klesne.

moťovská

Národní cenu vlády Česká hlava získala kardioložka Zuzana Moťovská, link

Nejvyšší české vědecké ocenění, Národní cenu vlády Česká hlava, letos získala kardioložka Zuzana Moťovská. O jejím ocenění ve středu rozhodla vláda. Ceny Česká hlava, o kterých rozhoduje odborná porota, dostali např. Jan Martínek za nové minimálně invazivní způsoby léčby onemocnění žaludku a jícnu či archeolog Jiří Macháček za objev germánských run na slovanském sídlišti.

oplátka

V Pásmu Gazy začalo čtyřdenní příměří mezi Izraelem a Hamásem, link

V Pásmu Gazy začalo v sedm ráno místního času (v šest ráno středoevropského času) platit čtyřdenní dočasné příměří mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás, uvedla izraelská média a světové tiskové agentury. Odpoledne, okolo 15. hodiny očekávají v Izraeli propuštění prvních třinácti z padesáti Hamásem zadržovaných rukojmí. Na oplátku by v pátek měli Izraelci ze svých věznic propustit 39 z 150 palestinských vězňů.

šestinásobný

Paralympijský vítěz Pistorius bude v lednu po deseti letech propuštěn z vězení, link

Šestinásobný paralympijský vítěz Oscar Pistorius bude v lednu podmínečně propuštěn z vězení, kde si od roku 2014 odpykává trest za vraždu přítelkyně. Oznámila to jihoafrická vězeňská služba.

4000

Největší ledovec světa se dal po více než 30 letech do pohybu, link

Obří kus ledu pojmenovaný A23a o rozloze téměř 4000 kilometrů čtverečních, který je největším ledovcem světa, se chystá vyplout mimo vody Antarktidy. Do pohybu se dal po více než 30 letech poháněn větrnými a mořskými proudy a v současné době podle stanice BBC už míjí severní cíp Antarktického poloostrova.

age

Siniaková startuje bouři. Po rozchodu s Krejčíkovou bude hrát se světovou jedničkou, link

Kateřina Siniaková bude po ukončení spolupráce s Barborou Krejčíkovou hrát čtyřhru se Storm Hunterovou. Australská tenistka to řekla webu The Age.

balonová

Českého slavíka opět získal Ztracený, mezi zpěvačkami bodovala Farna i Balonová, link

Pořadí prvních tří skupin je stejné jako loni, Kabát dosud posbíral včetně letošního 14 prvenství v této kategorii.

barborou

Siniaková startuje bouři. Po rozchodu s Krejčíkovou bude hrát se světovou jedničkou, link

Kateřina Siniaková bude po ukončení spolupráce s Barborou Krejčíkovou hrát čtyřhru se Storm Hunterovou. Australská tenistka to řekla webu The Age.

drew

„To jsme ještě nezažili.“ Irsko se po útoku na děti obává dalších pouličních bouří, link

Policie v irském hlavním městě zatkla 34 lidí při nepokojích, které vypukly ve čtvrtek večer poté, co neznámý muž u školy v centru Dublinu pobodal ženu a tři děti. Policejní šéf Drew Harris v pátek výtržnosti označil za bezprecedentní a uvedl, že za nimi byla „krajně pravicová ideologie“. Irský premiér Leo Varadkar varoval, že o víkendu by mohly přijít další podobné protesty.

farna

Českého slavíka opět získal Ztracený, mezi zpěvačkami bodovala Farna i Balonová, link

Pořadí prvních tří skupin je stejné jako loni, Kabát dosud posbíral včetně letošního 14 prvenství v této kategorii.

harris

„To jsme ještě nezažili.“ Irsko se po útoku na děti obává dalších pouličních bouří, link

Policie v irském hlavním městě zatkla 34 lidí při nepokojích, které vypukly ve čtvrtek večer poté, co neznámý muž u školy v centru Dublinu pobodal ženu a tři děti. Policejní šéf Drew Harris v pátek výtržnosti označil za bezprecedentní a uvedl, že za nimi byla „krajně pravicová ideologie“. Irský premiér Leo Varadkar varoval, že o víkendu by mohly přijít další podobné protesty.

hunterovou

Siniaková startuje bouři. Po rozchodu s Krejčíkovou bude hrát se světovou jedničkou, link

Kateřina Siniaková bude po ukončení spolupráce s Barborou Krejčíkovou hrát čtyřhru se Storm Hunterovou. Australská tenistka to řekla webu The Age.

kloupar

Ve věku 55 let zemřel zakladatel Sázavafestu Pavel Kloupar, link

Ve věku 55 let zemřel ve čtvrtek zakladatel hudebního festivalu Sázavafest Pavel Kloupar. O jeho skonu informovala na Facebooku jeho bývalá partnerka, matka jeho syna, moderátorka Iva Lecká.

krejčíkovat

Siniaková startuje bouři. Po rozchodu s Krejčíkovou bude hrát se světovou jedničkou, link

Kateřina Siniaková bude po ukončení spolupráce s Barborou Krejčíkovou hrát čtyřhru se Storm Hunterovou. Australská tenistka to řekla webu The Age.

madety

Madeta zdraží kvůli rostoucím nákladům nejméně o tři až pět procent, link

Jindřichův Hradec - Největší česká mlékárna Madeta od ledna zřejmě zdraží výrobky nejméně o tři až pět procent. Rostou jí náklady na energie i pohonné hmoty, řekl dnes generální ředitel Madety Milan…

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.