Day tags 2023-12-04

rok ukrajina ministr policie miliarda procento firma hranice noc pražský stát vláda válka útok cena dítě dům izrael milión moci

Tags with an unusual surge in popularity:

guyany venezuela zalužného anexi autoritářský guyana madura marapi nezdravotnických nicoláse plebiscit podprsenka pohřešují rizz rám sopka xixoio 190 353 658

Latest Published News for Each Tag

rok

I příští rok chtějí poslanci do exotiky. Sněmovna už má plán cest delegací, link

Thajsko, Tchaj-wan, Argentina nebo Island. I to jsou destinace, kam se v příštím roce chtějí vypravit poslanecké delegace. Vyplývá to z plánu zahraničních cest na příští rok, který schválil organizační výbor Sněmovny.

ukrajina

Zbrojní průmysl USA posílil, ale neudrží krok s Čínou, varuje Pentagon, link

Americký obranný průmysl nestačí vyrábět takovým způsobem, aby dostál globálním potřebám a byl schopen držet krok s Čínou. Uvádí to zatím nezveřejněný návrh zprávy Pentagonu. Částečně je tomu proto, že zdroje USA odčerpávají boje na Ukrajině a v Izraeli. Pentagon nicméně dodává, že válka na Ukrajině americký obranný průmysl posílila.

ministr

Ministři vnitra EU budou jednat o migrační a návratové politice, link

Brusel - Unijní ministři vnitra se dnes v Bruselu budou zabývat pokrokem při projednávání migračního balíčku, který má přinést reformu migrační a azylové politiky Evropské unie. Dalším tématem je zefektivnění…

policie

Palestinci jsou opice, napsal po teroru u zastávky Novotný. Vyšetřuje to policie, link

Policie prověřuje výroky starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, který na sociální síti X označil Palestince za opice a vyzýval k jejich vybombardování. Uvedl to v pondělí server Seznam Zprávy. Upozornil i na to, že ministryně obrany Jana Černochová označila Novotného kontroverzní status jako „líbí se mi“. ODS se od výroku distancovala.

miliarda

Rekordní kontrakt pro Premier League. Britské televize zaplatí 6,7 miliardy liber, link

Anglická fotbalová Premier League prodala domácí vysílací práva na čtyřleté období počínaje sezonou 2025/26 za 6,7 miliardy liber (asi 190,6 miliardy korun). Podle vedení soutěže, které dohodu oznámilo, jde o rekordní smlouvu o sportovních vysílacích právech ve Velké Británii.

procento

Více než polovina Čechů nedůvěřuje vládě v rozhodování o jádru, říká průzkum, link

Více než polovina lidí nedůvěřuje vládě v tom, jak rozhoduje o rozvoji jaderné energetiky v Česku. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Proti loňskému podzimu tato důvěra vládě poklesla o deset procentních bodů na 33 procent a nedůvěra vzrostla o 12 procentních bodů na 56 procent.

firma

České firmy neumí psát o udržitelnosti. Někdy to jde až do absurdna, popisuje expert, link

Evropská regulace zatím předepisuje povinný reporting o udržitelnosti jen asi 25 firmám v Česku, do psaní zpráv se jich ale pouští víc.

hranice

Blokáda tisíců kamionů má pro Ukrajinu katastrofální důsledky. Polsko po nátlaku Bruselu otevřelo jeden přechod, link

Polsko v pondělí otevřelo jeden hraniční přechod pro průjezd prázdných kamionů z Ukrajiny. Jde o první z opatření, která mají pomoci uvolnit ukrajinsko-polskou hranici zablokovanou v důsledku protestů polských řidičů. Ti si stěžují, že ztrácejí zakázky ve prospěch levnějších ukrajinských firem, jež převážejí zboží v rámci EU, nikoli pouze mezi blokem a Ukrajinou. Kvůli blokádě uvázly na hranicích tisíce nákladních vozidel v kilometrových kolonách. K protestu se minulý týden připojilo i Slovensko. Pro Kyjev to znamená vážný problém, protože válka mu komplikuje převoz zboží námořní cestou.

noc

Tisíce domácností v Brně čeká kvůli havárii studená noc, link

Noc na úterý se pro několik tisíc domácností v brněnských Žabovřeskách a Králově Poli ponese ve znamení studených radiátorů a pouze studené vody tekoucí z kohoutků. Na vině je havárie na horkovodu. Výpadek dodávek tepla neovlivní jen ty domy, které mají vlastní kotelnu.

pražský

Další bod pro Kalouska. Pražská TOP 09 ho podpořila na eurokandidátce SPOLU, link

Krajský výbor pražské TOP 09 podpořil nominaci bývalého předsedy strany a někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska na kandidátku SPOLU pro evropské volby. Informoval o tom europoslanec a náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil. Kalousek zájem kandidovat do Evropského parlamentu v příštím roce ohlásil v předminulém týdnu, jeho záměr ale vzbudil i negativní reakce.

stát

Točené pivo už stojí přes 50 korun a ještě zdraží, link

Pryč jsou ty časy, kdy točené pivo stálo okolo třiceti korun. Dnes už průměrná cena za orosený půllitr přesahuje padesát korun. Nejdražší je Praha, kde lidé v průměru zaplatí skoro o třináct korun více. Ukázaly to údaje provozovatele pokladních systémů Dotykačka poskytnuté Novinkám. Na obzoru je přitom další zdražení.

vláda

Británie výrazně omezí migraci, včetně té legální, oznámil ministr vnitra, link

Britská vláda hodlá výrazně omezit nelegální i legální migraci, prohlásil v pondělí ministr vnitra James Cleverly. Slíbil pokles o 300 tisíc příchodů ročně. Čistá migrace do Británie, tedy počet příchodů minus počet odchodů, byla loni rekordní. V zemi migrací přibylo 745 tisíc lidí. Vláda chce zpřísnit vízové podmínky i pro kvalifikované zahraniční pracovníky, jimž budou muset firmy vyplácet zhruba o třetinu vyšší mzdy než dosud. Nová omezení se budou týkat i zdravotníků a zahraničních studentů, napsal deník The Guardian.

válka

STALO SE DNES: Česko zažilo nejmrazivější ráno této zimy, potraviny zdraží, link

Česko se probudilo do nejmrazivějšího rána této zimy, ve Volarech na Prachaticku naměřili minus 28,1 stupně. Po snížení DPH potraviny zdraží, zjistil po jednání s obchodníky ministr Výborný. Válek slíbil lékařům přidat od ledna až 15 tisíc měsíčně. Válka je v patové situaci, zastal se starosta Kyjeva Kličko náčelníka Zalužného. Anglickým slovem roku je „rizz“. Přinášíme přehled pondělních událostí.

útok

Házenkářky se s Nizozemskem v zápase MS trápily v útoku, utrpěly debakl, link

České házenkářky utrpěly v závěrečném utkání základní skupiny H na mistrovství světa debakl 20:33 s Nizozemskem a do další fáze turnaje prošly z druhého místa. Svěřenkyně norského trenéra Bent Dahla se zápasem v dánském Frederikshavnu protrápily a s šampionkami z roku 2019 udržely krok jen úvodních 20 minut. Nedařilo se jim především v útoku.

cena

Potraviny v lednu zdraží, i když DPH klesne. Dodavatelé už hlásí vyšší ceny, link

Zástupci obchodníků podle ministra Výborného nedali jasnou odpověď na to, proč jsou ceny v Česku výrazně vyšší než v Polsku.

dítě

Děti čeká tradiční mikulášská nadílka, vyrazí za nimi Mikuláš s čertem a andělem, link

Praha - Do ulic a domácností malých dětí dnes v podvečer vyrazí Mikuláš s čertem a andělem. Dětem budou v předvečer svátku svatého Mikuláše rozdávat sladkosti, ovoce a drobné dárky, ty zlobivější možná…

dům

Ve Francii se 15letý hoch přiznal k vraždě rodičů, zapálil společný dům, link

K vraždě rodičů a zapálení společného domu se přiznal ve Francii patnáctiletý hoch. Rodina žila v obci Châteauvilain mezi Lyonem a Grenoblem. Policie našla ohořelá těla před týdnem a mladíka zadržela v sobotu na jihu Francie. K činu se přiznal a v pondělí byl obviněn z vraždy.

izrael

Izrael chystá likvidaci lídrů Hamásu. Dostaneme vás kdekoli, vzkazuje Šin Bet, link

Šéf izraelské tajné služby Šin Bet Ronen Bar prohlásil, že jeho lidé hodlají zlikvidovat lídry palestinského teroristického hnutí Hamás, ať jsou kdekoli, včetně Kataru. Izraelští činitelé podle zákulisních informací zvažovali atentáty už po útoku Hamásu na Izrael, nechtěli však ohrozit dohodu o propuštění rukojmí.

milión

Král pod proudem. Svezení prvním elektrickým rollsem je přízračným zážitkem, link

Spectre hýří superlativy, jemně přede a konejšivou jízdou hýčká. Cena je od 9,5 milionu korun, spíš však počítejte se třinácti miliony a více než rokem čekání. Na první elektrický rolls je holt fronta.

moci

KVÍZ: Zkuste si jednoduchý zeměpis a hrajte o knihy Ladislava Zibury, link

Milujete zeměpis v Česku, ale nemáte rádi těžké kvízy? Vyzkoušejte si náš dnešní test, protože lehčí už to asi být nemůže. Pokud se vám podaří odpovědět na všechny otázky správně, můžete soutěžit o tři knihy populárního cestovatele Ladislava Zibury.


guyany

Venezuelané souhlasí s převzetím správy nad částí Guyany. Území je bohaté na ropu, link

Venezuelané se v nedělním referendu vyslovili pro to, aby jejich země převzala správu nad více než dvěma třetinami sousední Guyany.

venezuela

Venezuelané souhlasí s převzetím správy nad částí Guyany. Území je bohaté na ropu, link

Venezuelané se v nedělním referendu vyslovili pro to, aby jejich země převzala správu nad více než dvěma třetinami sousední Guyany.

zalužného

“Zalužnyj řekl pravdu, kterou lidé nechtějí slyšet.” Zelenskyj schytal další ránu, link

Kyjevský starosta Vitalij Kličko podpořil tvrzení vrchního velitele ukrajinské armády Valerije Zalužného o stavu války. “Řekl pravdu,” reagoval.

anexi

Venezuelané chtějí převzít kontrolu nad částí Guyany. Madurovi jde o ropu, tvrdí politolog, link

Autoritářská vláda venezuelského prezidenta Nicoláse Madura tvrdí, že občané země se v nedělním referendu vyslovili pro to, aby jejich země převzala správu nad více než dvěma třetinami sousední Guyany. Guyana plebiscit považuje za krok k anexi svého na nerostné suroviny bohatého území a jasně ho odmítá.

autoritářský

Venezuelané chtějí převzít kontrolu nad částí Guyany. Madurovi jde o ropu, tvrdí politolog, link

Autoritářská vláda venezuelského prezidenta Nicoláse Madura tvrdí, že občané země se v nedělním referendu vyslovili pro to, aby jejich země převzala správu nad více než dvěma třetinami sousední Guyany. Guyana plebiscit považuje za krok k anexi svého na nerostné suroviny bohatého území a jasně ho odmítá.

guyana

Venezuelané chtějí převzít kontrolu nad částí Guyany. Madurovi jde o ropu, tvrdí politolog, link

Autoritářská vláda venezuelského prezidenta Nicoláse Madura tvrdí, že občané země se v nedělním referendu vyslovili pro to, aby jejich země převzala správu nad více než dvěma třetinami sousední Guyany. Guyana plebiscit považuje za krok k anexi svého na nerostné suroviny bohatého území a jasně ho odmítá.

madura

Venezuelané chtějí převzít kontrolu nad částí Guyany. Madurovi jde o ropu, tvrdí politolog, link

Autoritářská vláda venezuelského prezidenta Nicoláse Madura tvrdí, že občané země se v nedělním referendu vyslovili pro to, aby jejich země převzala správu nad více než dvěma třetinami sousední Guyany. Guyana plebiscit považuje za krok k anexi svého na nerostné suroviny bohatého území a jasně ho odmítá.

marapi

Erupce indonéské sopky si vyžádala mrtvé, další lidé se ještě pohřešují, link

Jedenáct turistů zahynulo na indonéské sopce Marapi v západní části ostrova Sumatra. Od nedělní erupce žhavých plynů a sopečného popela se také dalších dvanáct návštěvníků pohřešuje, devět skončilo v nemocnici s popáleninami a jinými zraněními. Záchranáři kvůli dalším erupcím museli pátrání na svazích pozastavit.

nezdravotnických

Válek se dohodl s lékaři. Platy jim porostou až o 15 tisíc, link

Nabídka, se kterou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) souhlasila Česká lékařská komora (ČLK) i zdravotnické odbory, je růst výdělků lékařů o 5 až 15 tisíc korun podle stupně vzdělání a ostatních zaměstnanců nemocnic včetně nezdravotnických o pět procent. Řekl to po pondělním jednání. Finální dohodu chtějí zúčastněné strany podepsat v pátek, poté by měli lékaři odvolat protest.

nicoláse

Venezuelané chtějí převzít kontrolu nad částí Guyany. Madurovi jde o ropu, tvrdí politolog, link

Autoritářská vláda venezuelského prezidenta Nicoláse Madura tvrdí, že občané země se v nedělním referendu vyslovili pro to, aby jejich země převzala správu nad více než dvěma třetinami sousední Guyany. Guyana plebiscit považuje za krok k anexi svého na nerostné suroviny bohatého území a jasně ho odmítá.

plebiscit

Venezuelané chtějí převzít kontrolu nad částí Guyany. Madurovi jde o ropu, tvrdí politolog, link

Autoritářská vláda venezuelského prezidenta Nicoláse Madura tvrdí, že občané země se v nedělním referendu vyslovili pro to, aby jejich země převzala správu nad více než dvěma třetinami sousední Guyany. Guyana plebiscit považuje za krok k anexi svého na nerostné suroviny bohatého území a jasně ho odmítá.

podprsenka

Podprsenky dolů nemusely, říká mluvčí ČZU. Rámy obhajuje špionážní technikou, link

Mluvčí České zemědělské univerzity Karla Mráčková odmítla tvrzení některých studentek, že si musí pro vstup do testovacího centra sundávat podprsenku v případě, že bezpečnostní rám detekuje kov. „Studentky nejsou a ani nikdy nebyly žádány, aby si sundaly část oděvu, na který se dotazujete,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz s tím, že jen letos univerzita rozkryla závažný případ podvodu.

pohřešují

Erupce indonéské sopky si vyžádala mrtvé, další lidé se ještě pohřešují, link

Jedenáct turistů zahynulo na indonéské sopce Marapi v západní části ostrova Sumatra. Od nedělní erupce žhavých plynů a sopečného popela se také dalších dvanáct návštěvníků pohřešuje, devět skončilo v nemocnici s popáleninami a jinými zraněními. Záchranáři kvůli dalším erupcím museli pátrání na svazích pozastavit.

rizz

“Borec má rizz.” Vědci z Oxfordu za slovo roku označili slangový výraz pro charisma, link

“To slovo vám možná nic neříká, nepatříte-li ke generaci Z,” píše BBC s odkazem na kategorii lidí narozených kolem přelomu tisíciletí.

rám

Podprsenky dolů nemusely, říká mluvčí ČZU. Rámy obhajuje špionážní technikou, link

Mluvčí České zemědělské univerzity Karla Mráčková odmítla tvrzení některých studentek, že si musí pro vstup do testovacího centra sundávat podprsenku v případě, že bezpečnostní rám detekuje kov. „Studentky nejsou a ani nikdy nebyly žádány, aby si sundaly část oděvu, na který se dotazujete,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz s tím, že jen letos univerzita rozkryla závažný případ podvodu.

sopka

Erupce indonéské sopky si vyžádala mrtvé, další lidé se ještě pohřešují, link

Jedenáct turistů zahynulo na indonéské sopce Marapi v západní části ostrova Sumatra. Od nedělní erupce žhavých plynů a sopečného popela se také dalších dvanáct návštěvníků pohřešuje, devět skončilo v nemocnici s popáleninami a jinými zraněními. Záchranáři kvůli dalším erupcím museli pátrání na svazích pozastavit.

xixoio

V kauze Xixoio stíhá policie dva lidi a firmu. Podvedli téměř tři tisíce lidí, link

V kauze investiční společnosti Xixoio zahájila policie stíhání dvou lidí a jedné firmy za podvod. Škodu způsobenou klientům vyčíslila na nejméně 353 milionů korun, poškozených zákazníků eviduje 2 931. Obviněným lidem hrozí až deset let vězení.

190

Rekordní kontrakt pro Premier League. Britské televize zaplatí 6,7 miliardy liber, link

Anglická fotbalová Premier League prodala domácí vysílací práva na čtyřleté období počínaje sezonou 2025/26 za 6,7 miliardy liber (asi 190,6 miliardy korun). Podle vedení soutěže, které dohodu oznámilo, jde o rekordní smlouvu o sportovních vysílacích právech ve Velké Británii.

353

V kauze Xixoio stíhá policie dva lidi a firmu. Podvedli téměř tři tisíce lidí, link

V kauze investiční společnosti Xixoio zahájila policie stíhání dvou lidí a jedné firmy za podvod. Škodu způsobenou klientům vyčíslila na nejméně 353 milionů korun, poškozených zákazníků eviduje 2 931. Obviněným lidem hrozí až deset let vězení.

658

Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí vzrostla. Kvůli inflaci však kupní síla poklesla, link

Průměrná mzda v Česku se ve třetím čtvrtletí letošního roku zvýšila meziročně o 7,1 procenta na 42 658 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla osmi procent, se ale mzda reálně snížila o 0,8 procenta. Zaměstnanci si tedy mohli koupit za průměrnou mzdu méně zboží či služeb než před rokem. Reálná mzda klesla osmé čtvrtletí za sebou, tempo poklesu zmírnilo. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.