Day tags 2023-12-08

ruský muž ukrajina člověk online auto rok milión utkání český polsko soud zápas čtvrtfinále hranice lékař prezident sníh velký vrátit

Tags with an unusual surge in popularity:

rheinische 128 bělorus d6 expedici final hoffenheimu hunter hvězdárna kadeřábek kruhy ledovkou otakar rozjetý simulaci skauti super vetovat vyškovské žalobci

Latest Published News for Each Tag

ruský

Ruské tajné služby mohly mít po léta informace z tisíců kamer po Ukrajině, link

Ruské tajné služby mohly mít po léta k dispozici záznamy z videokamer z Ukrajiny, které byly vybaveny ruským software, uvedla dnes stanice Rádio Svobodná Evropa. Zařízení byla instalována ve státních firmách a institucích, soukromých podnicích a v objektech kritické infrastruktury, například v odstavené Černobylské jaderné elektrárně.

muž

Dopadli teroristy, či civilisty? Internetem se šíří fotky polonahých mužů z Gazy, link

V posledních dnech kolují po sociálních sítích šokující fotografie z válkou zmítaného Pásma Gazy. Izraelští vojáci na nich zadržují velkou skupinu mužů, kteří mají pásky přes oči a jsou svlečení jen do spodního prádla. O jejich totožnosti se zatím spekuluje.

ukrajina

Ruské tajné služby mohly mít po léta informace z tisíců kamer po Ukrajině, link

Ruské tajné služby mohly mít po léta k dispozici záznamy z videokamer z Ukrajiny, které byly vybaveny ruským software, uvedla dnes stanice Rádio Svobodná Evropa. Zařízení byla instalována ve státních firmách a institucích, soukromých podnicích a v objektech kritické infrastruktury, například v odstavené Černobylské jaderné elektrárně.

člověk

Jak vznikl pes? Pár vět o evoluci štěkajících přátel člověka, link

Jak pravděpodobně vznikli věrní průvodci člověka, jak vypadal jejich vývoj a kde a kdy se objevili první tvorové, které už můžeme nazývat skutečnými psy? Moderní výzkumy nám samozřejmě i o této zajímavé problematice poskytují množství dříve neznámých a netušených informací.

online

Palestinská samospráva není pro poválečné Pásmo Gazy řešením, řekl Netanjahu, link

Dění v Izraeli a Pásmu Gazy sledujeme v online přenosu.

auto

Odpůrci nízkoemisní zóny v Londýně vyhodili do povětří kameru, zničili auta, link

Londýnská policie vyšetřuje bombový útok na jednu z kamer, které dohlížejí na dodržování pravidel vjezdu do nízkoemisní zóny v britské metropoli. Starosta Sadiq Khan označil výbuch, který poškodil několik aut, za neodpovědný čin, jenž mohl vést k obětem na životech. Exploze je dalším v řadě činů, kterými se odpůrci zavedení čisté zóny snaží vyřadit z provozu kamerový systém.

rok

Proč Hugh Grant odmítal tančit. Do kin se vrací Láska nebeská, link

Před dvaceti lety se stala novou vánoční klasikou, jenom ze vstupného své náklady zaplatila šestkrát, a byť ji rok co rok hrají sváteční televize, letos se vrací Láska nebeská také do kin.

milión

Oktagon oznámil nový Gamechanger v lehké váze, bojovat o miliony bude i Lengál, link

Atraktivní MMA pyramida Tipsport Gamechanger s celkovou dotací jeden milion eur se dočká po letošní premiéře pokračování. Druhý ročník se však uskuteční nikoli ve váze velterové (do 77 kg), nýbrž v lehké divizi (do 70 kg). Novinkou je, že milion eur si mezi sebe rozdělí i fanoušci.

utkání

Sparta vyhrála na ledě poslední Mladé Boleslavi 6:3, link

Praha - Hokejisté Sparty zvítězili v utkání 26. extraligového kola na ledě poslední Mladé Boleslavi 6:3. Zatímco Středočeši vyšli počtvrté za sebou naprázdno, Pražané vyhráli popáté z posledních šesti…

český

Pardubice dovršily obrat proti Českým Budějovicím v prodloužení, vyhrály 4:3, link

Pardubice - Hokejisté Pardubic vyhráli v utkání 26. kola extraligy nad Českými Budějovicemi 4:3 v prodloužení. Jihočeši vedli na ledě lídra soutěže o dva góly, ale ve třetí třetině Dynamo srovnalo…

polsko

Sáblíková byla na Světovém poháru v Polsku šestá v závodě na 3000 metrů, link

Rychlobruslařka Martina Sáblíková nedokázala na Světovém poháru v Tomaszówě Mazowieckém navázat na výhru z předchozí akce ve Stavangeru a pět dní po triumfu na pětikilometrové trati obsadila v závodě na 3000 metrů šesté místo. V Polsku vyhrála Norka Ragne Wiklundová a upevnila si vedení v průběžném hodnocení Světového poháru na dlouhých tratích před českou reprezentantkou.

soud

Mladiství spojení s vraždou učitele ve Francii dostali podmínky, link

Soud v Paříži v pátek rozhodl o potrestání šesti někdejších středoškoláků za skutky, které přispěly k vraždě francouzského učitele Samuela Patyho zradikalizovaným islamistou v roce 2020. Tresty od šesti do 14 měsíců jsou podmíněné nebo si je odsouzení odpykají v domácím vězení pod dohledem elektronického náramku, rozhodl v pátek soud pro mladistvé. Informovala o tom agentura AFP.

zápas

Hoffenheim s přispěním Kadeřábka ukončil v bundeslize sérii bez výhry, link

Fotbalisté Hoffenheimu porazili v předehrávce 14. kola německé ligy Bochum 3:1 a po čtyřech zápasech se dočkali výhry. Na jedné brance vítězů se asistencí podílel Pavel Kadeřábek. V tabulce si Hoffenheim pojistil šesté místo, Bochum, která naopak vyšla bodově naprázdno poprvé po sérii pěti zápasů, je před víkendovým programem dvanáctá.

čtvrtfinále

Bravo! Házenkářky přejely na MS Španělky a zvýšily šanci na čtvrtfinále, link

České házenkářky v druhém ze tří utkání osmifinálové skupiny na mistrovství světa nečekaně porazily favorizované Španělsko vysoko 30:22 a výrazně se přiblížily k postupu do čtvrtfinále.

hranice

Rusové lstí verbují uprchlíky u zavřených hranic s Finskem. A rovnou s nimi na frontu, link

Rusové verbují u hranic s Finskem do války na Ukrajině migranty, často z afrických zemí, kterým vypršela víza. V rusky psané smlouvě slibují dobrou mzdu a zaopatření. Kvůli uzavření hranic mezi Ruskem a Finskem se uprchlíci ocitají v patové situaci. Důkazy nashromáždila BBC.

lékař

Ministr Válek podepsal dohodu. Co tím lékaři získali a co z toho ještě vytěží, link

Zástupci České lékařské komory a lékařských odborů v pátek stvrdili podpisem dohodu s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem z TOP 09. Od příštího roku dostanou všichni doktoři přidáno o pět až patnáct tisíc korun podle úrovně vzdělání, zdravotníci a ostatní zaměstnanci nemocnic o pět procent. Protest, kdy někteří lékaři odmítali v nemocnicích sloužit přesčasy, by tímto měl skončit.

prezident

Macron slavil s Židy a sklidil kritiku za „dvojí metr“ kvůli muslimům, link

Francouzský prezident Emmanuel Macron sklízí kritiku za to, že ve čtvrtek večer v prostorách Elysejského paláce spolu s představiteli židovské obce zapálil svíčku na oslavu začátku židovského svátku chanuka. Podle části společnosti, tím prezident porušil princip odluky státu a církve. Macron si ale za svým gestem stojí, prezentuje ho jako snahu o „svornost“ obyvatel.

sníh

PŘEHLEDNĚ: Co dělat, když sníh či led ze střechy zničí zaparkované auto, link

Sněžení a mráz znamenají pro majitele a správce budov starost navíc. Na střechách se někdy nahromadí značné množství sněhu a ledu, které se může sesunout jako lavina. Nebezpečí s tím spojené však nehrozí jenom lidem na chodnících, ale také zaparkovaným autům. Redakce iDNES.cz přináší odpovědi, jak postupovat v případech, kdy dojde k újmě na zdraví či voze.

velký

Plavkyně Horská vybojovala bronz! Seemanová vstoupila do ME v krátkém bazénu pátým místem, link

Plavkyně Kristýna Horská získala na ME v krátkém bazénu bronz na 200 metrů prsa. První velkou medaili v kariéře vybojovala v českém rekordu 2:19,63. Největší hvězda české výpravy Barbora Seemanová skončila pátá na 100 metrů volný způsob. Druhá česká kraulařka Barbora Janíčková obsadila v tomtéž finále osmou příčku. Podruhé závodil v Otopeni ve finále znakař Miroslav Knedla, jenž po šestém místě na padesátce doplaval osmý na dvojnásobné trati.

vrátit

Stoper Santos se z Brazílii do Slavie nevrátí. Hostování se změnilo v přestup, link

Brazilský fotbalista Eduardo Santos odchází natrvalo ze Slavie. Hostování šestadvacetiletého stopera v Bragantinu se změnilo v přestup, brazilský klub na hráče uplatnil opci. Pražané o tom informovali na svém webu. Santos se do rodné země vrátil v dubnu, kluby se původně dohodly na hostování do konce roku.


rheinische

Německo oznámilo další prodloužení kontrol na hranicích s Čechy, Poláky a Švýcary, link

Německo prodlouží kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem nejméně o další dva měsíce, řekla listu Rheinische Post německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. Je přesvědčena o tom, že fungují. Stacionární kontroly byly dosud schválené do 15. prosince, Berlín ale dopředu avizoval, že je může prodloužit.

128

Turnaj NBA Cup zná finalisty, o trofej si zahrají basketbalisté Indiany a Lakers, link

Ve finále nového turnaje NBA Cupu se utkají basketbalisté Indiany a Lakers. Pacers porazili třetí nejlepší klub sezony Milwaukee 128:119, tým z Los Angeles suverénně zdolal na Final Four v Las Vegas 133:89 New Orleans. O šampionech se rozhodne v sobotu, každý z hráčů vítězného týmu obdrží půl milionu dolarů (11 milionů korun).

bělorus

Reakce na účast Rusů na OH: Zelená zbraním. Ale i Moskva je proti: Diskriminace, link

Rusové a Bělorusové na olympijských hrách v Paříži 2024? Skutečnost. Mezinárodní olympijský výbor v pátek vydal prohlášení, že za splnění určitých podmínek mohou jednotliví závodníci z těchto zemí startovat pod pěti kruhy. Jde o rozhodnutí, které vyvolalo ostré reakce. Nesouhlasí s ním zástupci Ukrajiny, sportovních federací, ale ani ruská strana.

d6

Silnice v Karlovarském kraji kloužou, dálnice D6 je kvůli nehodě uzavřená, link

V Karlovarském kraji od pátečního odpoledne opět sněží. Na hlavních tazích i na menších silnicích zůstávají zbytku sněhu, vozovky jsou kluzké a namrzají. Dálnice D6 u Kynšperka nad Ohří je kvůli několika nehodám uzavřená. Ve vyšších polohách začínají vozovky namrzat. Po celém regionu se stalo několik menších dopravních nehod. Meteorologové dnes upozornili na možnou tvorbu ledovky.

expedici

Studenti si v simulaci vyškovské hvězdárny zkusili expedici na Mars, link

Pět vybraných studentů z Česka si v simulaci vyzkoušelo, jaké je to cestovat na Mars. Na simulované misi v prostředí vyškovské hvězdárny strávili 100 hodin. V pátek jejich cesta skončila pomyslným návratem na Zemi, zážitky účastníci popsali na tiskové konferenci. Šlo o 20. ročník mezinárodního projektu Expedice Mars, který v posledních letech organizuje spolek Alumni Scientiae Bohemicae.

final

Turnaj NBA Cup zná finalisty, o trofej si zahrají basketbalisté Indiany a Lakers, link

Ve finále nového turnaje NBA Cupu se utkají basketbalisté Indiany a Lakers. Pacers porazili třetí nejlepší klub sezony Milwaukee 128:119, tým z Los Angeles suverénně zdolal na Final Four v Las Vegas 133:89 New Orleans. O šampionech se rozhodne v sobotu, každý z hráčů vítězného týmu obdrží půl milionu dolarů (11 milionů korun).

hoffenheimu

Hoffenheim s přispěním Kadeřábka ukončil sérii bez výhry, Juventus vede italskou ligu, link

Pavel Kadeřábek se asistencí podílel na výhře Hoffenheimu proti Bochumi. Juventus zdolal Neapol a poskočil do čela Serie A.

hunter

Syn amerického prezidenta Bidena čelí dalším obviněním, tentokrát kvůli daním, link

Syn amerického prezidenta Hunter Biden čelí několika dalším obviněním. Týkají daňových deliktů, především nezaplacení 1,4 milionu dolarů (31,6 milionu korun) na daních. Problémy syna Joea Bidena, který je prvním stíhaným potomkem úřadujícího amerického prezidenta, by se podle médií mohly stát důležitým předmětem prezidentské kampaně v příštím roce, v níž se Biden bude ucházet o znovuzvolení.

hvězdárna

Studenti si v simulaci vyškovské hvězdárny zkusili expedici na Mars, link

Pět vybraných studentů z Česka si v simulaci vyzkoušelo, jaké je to cestovat na Mars. Na simulované misi v prostředí vyškovské hvězdárny strávili 100 hodin. V pátek jejich cesta skončila pomyslným návratem na Zemi, zážitky účastníci popsali na tiskové konferenci. Šlo o 20. ročník mezinárodního projektu Expedice Mars, který v posledních letech organizuje spolek Alumni Scientiae Bohemicae.

kadeřábek

Hoffenheim s přispěním Kadeřábka ukončil sérii bez výhry, Juventus vede italskou ligu, link

Pavel Kadeřábek se asistencí podílel na výhře Hoffenheimu proti Bochumi. Juventus zdolal Neapol a poskočil do čela Serie A.

kruhy

Reakce na účast Rusů na OH: Zelená zbraním. Ale i Moskva je proti: Diskriminace, link

Rusové a Bělorusové na olympijských hrách v Paříži 2024? Skutečnost. Mezinárodní olympijský výbor v pátek vydal prohlášení, že za splnění určitých podmínek mohou jednotliví závodníci z těchto zemí startovat pod pěti kruhy. Jde o rozhodnutí, které vyvolalo ostré reakce. Nesouhlasí s ním zástupci Ukrajiny, sportovních federací, ale ani ruská strana.

ledovkou

Tahač s traktorbagrem přepadl přes svodidla, vyprostit ho trvalo 2,5 hodiny, link

Současné zimní počasí s větším množstvím sněhu a občasnou ledovkou klade na řidiče mnohem větší nároky než v jiné části roku. Ne všichni to však zvládnou. U Karviné se převrátil tahač s traktorbagrem, v Ostravě se pak srazily dva vozy.

otakar

Foltýn: Ruský medvěd se připlazil a žebral. Jenže Západ nemá vůli toho využít, link

“Kam vkročila noha ruského vojáka, tam si Rusové myslí, že mohou být pořád,” říká bezpečnostní expert Otakar Foltýn.

rozjetý

Přijel válec z Kalifornie. Kings na cizích ledech rozsévají zkázu, link

Jeden rekord už vytvořili, k vyrovnání dalšího jim chybí jediná výhra. Hokejisté Los Angeles připomínají na cestách rozjetý parní válec z filmu Hej-rup! Také nemají slitování. V Montrealu (4:0) ovládli od začátku sezony už jedenáctý zápas v řadě.

simulaci

Studenti si v simulaci vyškovské hvězdárny zkusili expedici na Mars, link

Pět vybraných studentů z Česka si v simulaci vyzkoušelo, jaké je to cestovat na Mars. Na simulované misi v prostředí vyškovské hvězdárny strávili 100 hodin. V pátek jejich cesta skončila pomyslným návratem na Zemi, zážitky účastníci popsali na tiskové konferenci. Šlo o 20. ročník mezinárodního projektu Expedice Mars, který v posledních letech organizuje spolek Alumni Scientiae Bohemicae.

skauti

Skauti dnes přivezou z Rakouska do Česka tzv. betlémské světlo, link

Brno - Skauti dnes přivezou z Rakouska do Česka takzvané betlémské světlo, které budou o týden později rozvážet vlaky do celé republiky. Světlo přiveze vlak RJ 372 Vindobona s plánovaným příjezdem…

super

Ledecká je zpět. Mezi lyžařky se vrátila 23. místem v super-G ve Sv. Mořici, link

Úvodní rychlostní závod sezony vyhrála Italka Sofia Goggiaová, na niž česká reprezentantka ztratila 3,44 sekundy.

vetovat

Čaputová chce vetovat vládní návrh zrušení speciální prokuratury a změny trestních kodexů, link

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová bude vetovat vládní návrh změny trestních kodexů. Na tiskové konferenci řekla, že nevylučuje ani podnět k ústavnímu soudu, pokud by ji poslanci přehlasovali. Nelíbí se jí, že návrh počítá se zrušením elitního Úřadu speciální prokuratury (ÚŠP) a se snížením trestů kromě jiného za korupci. Vláda ho navíc schválila v urychleném řízení bez odborné diskuse.

vyškovské

Studenti si v simulaci vyškovské hvězdárny zkusili expedici na Mars, link

Pět vybraných studentů z Česka si v simulaci vyzkoušelo, jaké je to cestovat na Mars. Na simulované misi v prostředí vyškovské hvězdárny strávili 100 hodin. V pátek jejich cesta skončila pomyslným návratem na Zemi, zážitky účastníci popsali na tiskové konferenci. Šlo o 20. ročník mezinárodního projektu Expedice Mars, který v posledních letech organizuje spolek Alumni Scientiae Bohemicae.

žalobci

Soud vrátil žalobci případ požáru v Českém Švýcarsku, chce upřesnit škodu, link

Krajský soud v Ústí nad Labem vrátil státnímu zastupitelství obžalobu na muže, který je obviněný kvůli loňskému požáru v národním parku České Švýcarsko. Soud požaduje, aby žalobci upřesnili výši škody. Vyšetřovatelé ji dříve vyčíslili na 350 milionů korun.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.