Day tags 2023-12-20

muž soud moci rok policie vláda stát český ruský evropský les škola místo pražský ukrajina dům ministr napadnout odvolat online

Tags with an unusual surge in popularity:

způsobilý coloradu migračních revolver rfs strabag středoškolák tvp almeríi badatel bojkotovat bubenči dea defenzivní efektivnější horák jágrem katalánci kladnu kulka

Latest Published News for Each Tag

muž

Muž shodil z útesu přítelkyni, když odmítla žádost o ruku. Usvědčil ho prstýnek, link

Turecká policie zatkla tento měsíc muže, který shodil z útesu svoji 39letou přítelkyni poté, co odmítla jeho žádost o ruku. S odkazem na turecké úřady o tom ve středu informuje list The New York Post, podle kterého policie uvedla, že pachatele usvědčil prstýnek a stopy násilí na místě činu.

soud

Soud potvrdil Nečasovi podmínku a peněžitý trest, rozhodnutí je pravomocné, link

Odvolací soud potvrdil bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky, a také peněžitý trest milion korun. Jeho spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček dostal dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit 300 tisíc korun. Rozsudek, podle kterého se muži dopustili trestného činu podplacení, je tak pravomocný.

moci

Zatím má policie zřejmě mnoho verzí, co se v Klánovicích mohlo stát, říká bývalá vyšetřovatelka, link

Policie bude zatím pracovat s mnoha verzemi případu dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese, míní bývalá vyšetřovatelka Jiřina Hofmanová. V současné době si prý nedovede představit, že by byli její bývalí kolegové u té jedné, která by vedla k pachateli. Práci policie komplikuje místo činu – do oblasti totiž nechodí tolik lidí, kteří by mohli zaregistrovat potřebné informace. O okolnostech případu hovořila v pořadu 90’ ČT24.

rok

Válek zhodnotí výsledky resortu zdravotnictví a představí plány na další rok, link

Praha - Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se svými náměstky na ranní tiskové konferenci přestaví výsledky svého úřadu v letošním roce a výhled na rok následující. Už dříve ministr oznámil,…

policie

Zatím má policie zřejmě mnoho verzí, co se v Klánovicích mohlo stát, říká bývalá vyšetřovatelka, link

Policie bude zatím pracovat s mnoha verzemi případu dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese, míní bývalá vyšetřovatelka Jiřina Hofmanová. V současné době si prý nedovede představit, že by byli její bývalí kolegové u té jedné, která by vedla k pachateli. Práci policie komplikuje místo činu – do oblasti totiž nechodí tolik lidí, kteří by mohli zaregistrovat potřebné informace. O okolnostech případu hovořila v pořadu 90’ ČT24.

vláda

Zákon na ochranu suverenity podle USA dává Orbánově vládě drakonické nástroje, link

Washington - Zákon na ochranu národní suverenity, který minulý týden schválil maďarský parlament a který ve středu podepsala prezidentka Katalin Nováková, poskytuje vládě drakonické nástroje k zastrašování…

stát

Ukrajina může do léta padnout. Západ už kreslí černé scénáře války, link

Ruská vojska za cenu strašlivých ztrát zvyšují tlak podél celé fronty a přísun západní vojenské pomoci Kyjevu se zasekl. Ve Spojených státech i Evropě se tak množí obavy, že by Ukrajina v následujících měsících mohla znovu ztratit značnou část území, či dokonce utrpět porážku. Podle nejčernějších scénářů by se tak mohlo stát už na počátku léta.

český

Skvělý začátek, pak favorit dominoval. Budějovice jsou v Lize mistrů stále bez bodu, link

Volejbalisté Českých Budějovic v Lize mistrů ani napočtvrté nebodovali. Polské šampiony Jastrzebski Wegiel sice v úvodu zaskočili a získali první set, ale pak favorit převzal otěže zápasu a vyhrál 3:1. Po čtyřech kolech elitní evropské soutěže tak český vicemistr zůstává na chvostu skupiny D se ziskem dvou setů.

ruský

VIDEO: K ruskému občanství povolávací rozkaz jako bonus. Muži se nestačili divit, link

Jedenáct mužů, kteří čerstvě získali ruské občanství, obdrželo písemný povolávací rozkaz přímo během slavnostní ceremonie k jeho udělení. Ve středu to na internetu uvedla petrohradská policie, která zveřejnila také video.

evropský

Holešínská dala na hřišti úřadujícího vítěze Euroligy Fenerbahce 10 bodů, link

Basketbalistka Petra Holešínská si deseti body vylepšila střelecké maximum v Evropské lize, porážce Zaragozy na hřišti obhájce trofeje Fenerbahce Istanbul však nezabránila. Španělský tým prohrál s lídrem skupiny A 65:71 a může přijít o druhé místo v tabulce. Zaragoza neuspěla po sérii 15 vítězství v Evropské lize a domácí soutěži.

les

Pátrání v Klánovickém lese skončilo. Policie nenašla nic nebezpečného, místo hlídá, link

Oblast ale budou dál hlídat. Rakušan i mluvčí policejního prezidia ve středu uvedli, že pachatel je stále na svobodě.

škola

Jak slavili učitelé: tanečnice a účet za 300 tisíc. Ředitelka vánoční večírek hájí, link

Tříchodové menu, tanečnice se svítícími vějíři i kartářka. Neobvyklou předvánoční party v centru hlavního města si udělala Základní škola Ohradní z Prahy 4, akce zaskočila i zastupitele městské části. Celkový účet vyšel na 300 tisíc korun. Ředitelka školy poslala rodičům žáků vysvětlení, v němž okolnosti večírku popisuje.

místo

Barcelona porazila poslední Almeríi a posunula se na třetí místo, link

Barcelona ve španělské fotbalové lize doma porazila Almeríi 3:2 a vystřídala Atlético Madrid na třetím místě. Dvakrát se trefil defenzivní záložník Sergi Roberto. Katalánci v lize naplno bodovali po dvou ztrátách a na první Gironu mají šestibodové manko. Poslední Almería dále čeká na premiérovou výhru v ročníku.

pražský

V pražském metru sjel do kolejí dětský kočárek. Vlak do něho narazil, link

Na lince A pražského metra byl dnes po 20:00 na necelou hodinu obousměrně pozastaven provoz mezi stanicemi Strašnická a Náměstí Míru. Vlak najel ve stanici Želivského na prázdný kočárek, který sjel do kolejiště. Zda se někdo zranil, není zatím známo.

ukrajina

Denně z Ukrajiny odjíždí asi 6000 mužů, tvrdí ukrajinský pohraničník, link

Přes západní hranici Ukrajiny odjíždí denně asi šest tisíc mužů branného věku, uvedl ve středu podle listu Ukrajinska Pravda představitel pohraniční stráže Ihor Matvijčuk. Podle něj takto odcházejí zejména muži,kteří se oženili s matkami s mnoha dětmi, nebo ti, kteří do zahraničí doprovázejí osoby s postižením. Není jasné, kolik z nich se pak na Ukrajinu zase vrací.

dům

Koupil byt a začali po něm vymáhat dluh předchozího vlastníka. Zaplatil, a to byla chyba, link

Když člověk kupuje byt, měl by si od společenství vlastníků (SVJ) nechat vystavit potvrzení o tom, že na bytě neváznou dluhy vůči domu. Pavel Carvan z pražského Bohdalce to neopomněl. Potvrzení od SVJ dostal, ale dluh předchozího vlastníka po něm stejně správce domu vymáhal. Pan Carvan udělal chybu: zaplatil.

ministr

Válek zhodnotí výsledky resortu zdravotnictví a představí plány na další rok, link

Praha - Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se svými náměstky na ranní tiskové konferenci přestaví výsledky svého úřadu v letošním roce a výhled na rok následující. Už dříve ministr oznámil,…

napadnout

Napadne až 40 centimetrů sněhu, zesílí vítr. Na horách hrozí kalamita, link

Po relativně teplém začátku týdne přijde ochlazení. Během středy bude zesilovat vítr a objeví se zejména v Čechách s nárazy kolem 55 kilometrů za hodinu. V noci na čtvrtek bude podle meteorologů vítr ještě silnější a během dne pak napadne ve vyšších polohách až 40 centimetrů nového sněhu.

odvolat

Varování pro Zelenského? Ukrajinci jsou proti odvolání generála Zalužného, link

Velká většina Ukrajinců nesouhlasí s možným odvoláním náčelníka ukrajinského generálního štábu Valerije Zalužného. Vyplývá to z průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu, který byl zveřejněn ve středu.

online

ONLINE: Třinec ve šlágru hostí Spartu. Jágr se vrací do sestavy Kladna, link

Z šestizápasového programu 28. kola hokejové extraligy budí největší pozornost duel třetího Třince s druhou Spartou. Rozdíl mezi oběma týmy v tabulce činí sedm bodů, stejnou ztrátu pak mají Pražané na vedoucí Pardubice, které doma čelí předposlednímu Kladnu i s Jaromírem Jágrem v sestavě. Čtvrtý Hradec bojuje s šestým Libercem. Všechna utkání můžete sledovat v podrobných online reportážích.


způsobilý

Nejvyšší soud státu Colorado v noci na dnešek diskvalifikoval Donalda Trumpa z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě, dle soudu není způsobilý znovu vykonávat svůj úřad, link

Bývalý prezident Donald Trump není způsobilý znovu vykonávat svůj někdejší úřad, rozhodl v noci na dnešek nejvyšší soud státu Colorado a exšéfa Bílého domu diskvalifikoval z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž soud rozhodl s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy kvůli Trumpově podílu na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Exprezidentovi právníci uvedli, že se proti diskvalifikaci odvolají k nejvyššímu soudu USA, který má v ústavních záležitostech poslední slovo.

coloradu

Colorado hodilo bombu do prezidentských voleb. Amerika čeká, co na to Nejvyšší soud, link

Nejvyšší soud v Coloradu v úterý rozhodl, že Donald Trump nesmí v republikánských primárkách v tomto státě kandidovat.

migračních

Ministři vítají shodu na nových migračních pravidlech v EU. Evropa je nepoučitelná, míní Babiš, link

Čeští ministři vítají shodu na nových migračních a azylových pravidlech v Evropské unii. Podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) je migrační pakt nutný a pomůže bránit i Česko. Vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09) při příchodu na středeční zasedání kabinetu ocenil, že dohoda nezahrnuje žádné kvóty či jiná opatření, která by omezovala české občany. Předseda opozičního ANO Andrej Babiš si naopak myslí, že reforma je pozvánkou pro miliony nelegálních migrantů, zodpovědnost za ni dle něj nese zejména vláda Petra Fialy (ODS).

revolver

Nejdříve skupinku dětí v tramvaji napadal slovně, pak na ně vytáhl revolver, link

/VIDEO/ Pražští policisté pátrají po neznámém muži, který v tramvaji slovně napadal skupinku osmi dětí. Situace vyeskalovala tak, že poté na děti vytáhl krátkou střelnou zbraň. Celý incident zachytila kamera. Nepoznáváte ho?

rfs

Rusové pohrdli Asií, věří v pokrok při jednání s UEFA, link

Ruský fotbalový svaz (RFS) dnes jednomyslně hlasoval proti administrativnímu odchodu pod hlavičku asijské konfederace.

strabag

Rekonstrukce Masarykova nádraží vyjde na 3,4 miliardy, hotovo má být za tři roky, link

Rekonstrukci Masarykova nádraží v Praze zajistí pro Správu železnic (SŽ) za zhruba 3,39 miliardy korun firmy STRABAG Rail a STRABAG, které uspěly v tendru. Při rekonstrukci vznikne nad kolejištěm takzvaná platforma, tedy jakési patro, které propojí Florenc s Hybernskou ulicí a hlavním nádražím, a namísto dosavadních sedmi budou vlaky stavět na devíti kolejí.

středoškolák

Rodiče nemá, stará se o nevidomé sestry. Studentka přesto sní o dráze učitelky, link

Není běžná středoškolačka. Žije s babičkou, těžce nemocným dědečkem a dvěma nevidomými sestrami. Dostat se z toho nejhoršího Tereze pomohl Člověk v tísni a také lidé, kteří si koupili certifikát Skutečný dárek.

tvp

Nová polská vláda mění vedení veřejnoprávních médií, link

Varšava - Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz odvolal šéfy veřejnoprávní televize TVP a veřejnoprávního rozhlasu PR a státní tiskové agentury PAP a jmenoval nové dozorčí rady, které povolaly…

almeríi

Barcelona porazila poslední Almeríi a posunula se na třetí místo, link

Barcelona ve španělské fotbalové lize doma porazila Almeríi 3:2 a vystřídala Atlético Madrid na třetím místě. Dvakrát se trefil defenzivní záložník Sergi Roberto. Katalánci v lize naplno bodovali po dvou ztrátách a na první Gironu mají šestibodové manko. Poslední Almería dále čeká na premiérovou výhru v ročníku.

badatel

Kulka pro hrdinu. Badatelé ji našli na místě slavného střetu odboje s gestapem, link

Badatelé našli na pražském Starém Městě kulku, kterou gestapo vypálilo přesně před 82 lety na legendárního odbojáře Václava Morávka. Střela uvízla v zárubni dveří bytu v Karlově ulici, odkud se Morávek dokázal prostřílet přes přesilu nacistické tajné policie. Nález ve středu v Kriminalistickém ústavu představili badatelé Pavel Černý, Jaroslav Čvančara a Jiří Košař.

bojkotovat

Dříve vládnoucí polští politici teď brání svobodu médií. Obsadili televizi, link

Polský ministr kultury odvolal šéfy veřejnoprávní televize a rozhlasu a státní tiskové agentury a jmenoval nové dozorčí rady. Šlo o krok navazující na usnesení dolní komory polského parlamentu, která schválila usnesení vyzývající k obnovení nestrannosti veřejnoprávních médií. Poslanci strany Právo a spravedlnost, která je po volbách v opozici, hlasování bojkotovali a shromáždili se v budovách veřejnoprávní televize TVP. „Bráníme svobodná média,“ vysvětlují.

bubenči

Muž se zabarikádoval v pražském bytě. Podle policie může být ozbrojený, link

V pražské Bubenči zasahují policisté a záchranáři. V jednom z bytů se zabarikádoval muž. Hrozí sebevraždou.

dea

Putin nařídil zabavit podíly západních firem v ruských těžařských podnicích, link

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zabavit miliardové podíly rakouské firmy OMV a německé Wintershall Dea v projektech na těžbu plynu v arktické části Ruska. Jde zatím o největší ruský krok vůči zahraničním aktivům v Rusku.

defenzivní

Barcelona porazila poslední Almeríi a posunula se na třetí místo, link

Barcelona ve španělské fotbalové lize doma porazila Almeríi 3:2 a vystřídala Atlético Madrid na třetím místě. Dvakrát se trefil defenzivní záložník Sergi Roberto. Katalánci v lize naplno bodovali po dvou ztrátách a na první Gironu mají šestibodové manko. Poslední Almería dále čeká na premiérovou výhru v ročníku.

efektivnější

Povinná solidarita a rychlejší vracení. Evropská unie schválila migrační reformu, link

Státy Evropské unie a europoslanci se po mnoha letech neúspěšných snah shodli na nových migračních a azylových pravidlech evropského bloku. Oznámili to zástupci unijních institucí. Série norem počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádějí také povinnou solidaritu všech států, které přetíženým zemím pomohou buď přijetím části migrantů, finančně nebo materiálně.

horák

Horák rozhodl rekordně dlouhé nájezdy netradičním řešením, link

Třinec (Frýdecko-Místecko) - Rekordně dlouhými nájezdy vyvrcholil šlágr 28. kola hokejové extraligy mezi Třincem a Spartou. O výhře Pražanů 2:1 rozhodl až v sedmnácté sérii Roman Horák. V devátém a…

jágrem

Jágr se vrací na led. Kladno posílí v zápase na ledě Pardubic, link

Hokejisté Kladna nastoupí do dnešního zápasu extraligy v Pardubicích i s jedenapadesátiletým Jaromírem Jágrem, kterého čeká premiérový start v sezoně.

katalánci

Barcelona porazila poslední Almeríi a posunula se na třetí místo, link

Barcelona ve španělské fotbalové lize doma porazila Almeríi 3:2 a vystřídala Atlético Madrid na třetím místě. Dvakrát se trefil defenzivní záložník Sergi Roberto. Katalánci v lize naplno bodovali po dvou ztrátách a na první Gironu mají šestibodové manko. Poslední Almería dále čeká na premiérovou výhru v ročníku.

kladnu

Jágr poprvé v sezoně nastoupil za Kladno, které prohrálo v Pardubicích 3:4, link

Pardubice - Ani premiérový start hvězdného útočníka Jaromíra Jágra v sezoně nepomohl hokejistům Kladnu ukončit sérii porážek, Rytíři prohráli v 28. kole extraligy na ledě Pardubic 3:4 a neuspěli počtvrté…

kulka

Kulka pro hrdinu. Badatelé ji našli na místě slavného střetu odboje s gestapem, link

Badatelé našli na pražském Starém Městě kulku, kterou gestapo vypálilo přesně před 82 lety na legendárního odbojáře Václava Morávka. Střela uvízla v zárubni dveří bytu v Karlově ulici, odkud se Morávek dokázal prostřílet přes přesilu nacistické tajné policie. Nález ve středu v Kriminalistickém ústavu představili badatelé Pavel Černý, Jaroslav Čvančara a Jiří Košař.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.