Day tags 2024-01-09

ruský soud fakulta rok ukrajina český velký město německý policie moci muž dálnice ministr premiér téměř hasič milión místo procento

Tags with an unusual surge in popularity:

attal archeolog globální nahý plíškovat potůčky siniaková skelleftea 3000 aik archeologický bobista chatgpt copernicus d3 ekvádoru faksa guatemala guatemale hochoetz

Latest Published News for Each Tag

ruský

Novinář sliboval odhalení korupce v Mariupolu, do Moskvy živý nedojel, link

Tělo ruského reportéra Alexandra Rybina bylo nalezeno vedle silnice u města Šachty v Rostovské oblasti. O smrti novináře informovala ruská média s tím, že vyšetřovatelé jako příčinu úmrtí stanovili srdeční chorobu. Ukrajinská média připomínají, že Rybin nedávno navštívil Mariupol a slíbil, že po návratu do Moskvy napíše rozsáhlý materiál odhalující „gigantickou korupci“ provázející obnovu Rusy okupovaného jihoukrajinského města.

soud

Soud projedná odvolání ve sporu o nájemné za pozemky s ruskými budovami, link

Praha - Odvolací Městský soud v Praze se dnes bude zabývat žalobou ministerstva zahraničních věcí, které požaduje zpětné doplacení nájmu za pozemky v pražských Stodůlkách, na nichž stojí komplex administrativních…

fakulta

Dostanu špatnou známku a všechny vystřílím. Policisté řeší další případ napodobování střelce z fakulty, link

Karlovarští policisté se zabývají případem šestnáctiletého mladíka, který měl vyhrožovat, že pokud dostane špatnou známku, tak přijde a „všechny do jednoho vystřílí“. Celkem se policisté v kraji zabývají čtyřmi případy schvalování střelby na filozofické fakultě nebo jejím schvalováním.

rok

NASA o rok odložila mise Artemis. Na Měsíci přistanou nejdřív za dva roky, link

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) o rok odložil mise Artemis II a Artemis III, které měly s posádkou zamířit k Měsíci a poprvé na něm od konce programu Apollo v roce 1972 přistát. V úterý to oznámil šéf úřadu Bill Nelson.

ukrajina

Putin vyslal na Ukrajinu desetitisíce gardistů, mají zamezit nepokojům, link

Moskva na okupovaná území na Ukrajině vyslala už pětatřicet tisíc členů ruské Národní gardy, jejichž úkolem je potlačovat jakýkoliv vzdor občanů. Uvedlo to ukrajinské Národní centrum odporu (CNR), podle něhož takzvaná Rosgvardija rovněž filtruje civilní obyvatelstvo a hledá členy podzemního hnutí. Své úsilí nyní podle centra zřejmě výrazně zintenzivní s ohledem na nadcházející prezidentské volby v Rusku.

český

Senior zemřel při havárii na zasněžené vozovce v Českém Krumlově, link

Pětašedesátiletý řidič renaultu havaroval v úterý v podvečer na zasněžené vozovce v Českém Krumlově. Sjel z místní komunikace do srázu u potoka a na místě zemřel.

velký

Vondroušová ukončila své náhradnici masáž. Zraněnou Češku už zase podceňují, link

Markéta Vondroušová je před ostrým startem grandslamové sezony znovu velkou neznámou a ve světě ji podceňují.

město

Novinář sliboval odhalení korupce v Mariupolu, do Moskvy živý nedojel, link

Tělo ruského reportéra Alexandra Rybina bylo nalezeno vedle silnice u města Šachty v Rostovské oblasti. O smrti novináře informovala ruská média s tím, že vyšetřovatelé jako příčinu úmrtí stanovili srdeční chorobu. Ukrajinská média připomínají, že Rybin nedávno navštívil Mariupol a slíbil, že po návratu do Moskvy napíše rozsáhlý materiál odhalující „gigantickou korupci“ provázející obnovu Rusy okupovaného jihoukrajinského města.

německý

Němečtí strojvůdci stávkují za sedmdesátitisícový bonus a zkrácení pracovní doby, link

Na německé železnici začala v úterý večer stávka strojvedoucích nákladních vlaků společnosti Deutsche Bahn (DB), ke kterým se v noci na středu přidají jejich kolegové z osobní dopravy. Protest, kterým se odbory GDL snaží vymoci vyšší mzdy a kratší pracovní dobu, potrvá do pátečního večera.

policie

V polském prezidentském paláci se zatýkalo. Policie si přišla pro dva poslance PiS, link

Polská policie v úterý večer přímo v prezidentském paláci v centru Varšavy zadržela dva poslance opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS). Mariusze Kamińského, bývalého ministra vnitra z dob vlády PiS, a jeho náměstka Macieje Wąsika, jež byli odsouzení shodně na tři roky do vězení za zneužití pravomoci.

moci

Dnes je poslední den pro přihlášení do režimu paušální daně, link

Praha - Dnes je poslední den, kdy se mohou živnostníci nově přihlásit do režimu paušální daně, změnit pásmo daně nebo z režimu vystoupit. Další možnost budou mít znovu za rok. Paušální daň mohou využívat…

muž

Na Tachovsku unikl jedovatý izokyanát, link

Hasiči i záchranáři zasahují v průmyslové zóně Nová Hospoda u Boru na Tachovsku. Podle prvotních informací unikl v jednom z tamních podniků jedovatý izokyanát. Zranili se tři muži.

dálnice

Začala stavba D3 z Nažidel do Dvořiště. Do Lince má dálnice vést v roce 2031, link

Stavba nejjižnější části dálnice D3, která v budoucnu propojí Prahu, Tábor a České Budějovice s Rakouskem, je oficiálně zahájena. Tři a půl kilometru dlouhý úsek povede z Nažidel až ke státní hranici. Jednu z největší dopravních stavebních akcí na jihu Čech slavnostně odstartovala v úterý 9. ledna na bývalém odpočívadle u Dolního Dvořiště početná delegace v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou a ředitelem ŘSD Radkem Mátlem.

ministr

Jurečka zůstává ministrem, lidovci ho podrželi, link

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zůstává ve svém křesle. Celostátní výbor lidovců ho v úterý večer podržel. Jurečka uvažoval o rezignaci v souvislosti s večírkem na svém resortu a jeho špatnou komunikací během střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

premiér

Macron v problémech. Výměnou premiérky chce smazat rekordní ztrátu na Le Penovou, link

Macronovo hnutí zaostává za krajně pravicovou stranou Marine Le Penové o dvanáct procentních bodů.

téměř

ČNB loni téměř ztrojnásobila objem zlata v rezervách, link

Česká národní banka v loňském roce téměř ztrojnásobila objem zlata, které drží ve svých rezervách. Ke konci loňského roku dosahovaly 986 000 trojských uncí, což odpovídá 30,67 tuny. Hodnota zlata v rezervách byla 45,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů o struktuře devizových rezerv, které v úterý centrální banka zveřejnila.

hasič

Hasiči likvidovali požár garáže v Karviné, oheň způsobil škodu za tři miliony, link

Tři jednotky hasičů musely zasahovat u rozsáhlého nočního požáru garáže v Karviné. Příčina vzniku je zatím neznámá, škodu hasiči vyčíslili přibližně na tři miliony korun.

milión

Hotovo! Sparta hlásí druhou velkou posilu, link

Fotbalový osud už je takový. Předloni pomohl Letenské vyřadit v předkole Konferenční ligy, teď se jim upsal. Druhou zimní posilou Sparty se podle očekávání stal norský reprezentant Markus Solbakken z Vikingu Stavanger. Třiadvacetiletý defenzivní záložník bude českého mistra podle zákulisních informací stát dva miliony eur (něco přes 49 milionů korun). Podepsal s ním víceletou smlouvu.

místo

Klapky, výškovka, kormidlo? Zbytečné, letadlo řídí stlačený vzduch, link

Americký výrobce Boeing představil prototyp letadla, které dokáže manévrovat bez jediného pohyblivého ovládacího prvku na křídlech nebo na zádi. Místo toho má po aerodynamických plochách rozmístěné trysky se stlačeným vzduchem, který ovlivňuje proudění v daném místě.

procento

Pražská burza čtvrtým růstem po sobě zakončila nejvýše od předloňkého února, link

Praha - Pražská burza dnes počtvrté po sobě vzrostla a zakončila nejvýše od poloviny února 2022. Index PX stoupl o 0,09 procenta na 1448,28 bodu. Téměř procento přidaly akcie zbrojovky Colt CZ, vzhůru…


attal

Novým francouzským premiérem je Gabriel Attal, link

Novým francouzským premiérem se v úterý stal dosavadní ministr školství Gabriel Attal. Jmenoval jej prezident Emmanuel Macron, uvedl v tiskovém prohlášení Elysejský palác. Attalovi je 34 let, a bude tak nejmladším premiérem v dějinách země. V minulosti byl i mluvčím vlády. V čele kabinetu nahradí Élisabeth Borneovou, která v pondělí rezignovala.

archeolog

Čeští archeologové našli 3000 let staré mayské město, pomohla jim umělá inteligence, link

Česko-slovenský archeologický tým město objevil loni na severu Guatemaly v provincii Petén.

globální

Světová banka čeká letos zpomalení globálního růstu na 2,4 procenta, link

Washington - Globální ekonomický růst v letošním roce třetím rokem za sebou zpomalí, což prodlouží chudobu a zvýší zadlužení mnoha rozvojových zemí. Uvedla to Světová banka (SB) ve své nejnovější zprávě…

nahý

Streameři na Twitchi už nesmí ani předstírat, že vysílají nazí, link

Streamovací platforma Twitch neustále mění svá pravidla, aby nezletilé uživatele ochránila před zobrazením erotiky. Nejnověji zakázala, aby se před kamerou objevovali lidé, kteří předstírají, že jsou nazí.

plíškovat

Siniaková v Adelaide porazila Plíškovou, Bouzková přešla první kolo v Hobartu, link

Český tenisový souboj v úvodním kole v Adelaide vyhrála Kateřina Siniaková, jež porazila Karolínu Plíškovou za hodinu a čtvrt 6:2 a 6:1. Wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová se z generálky na Australian Open před prvním duelem z turnaje odhlásila kvůli zranění kyčle. Marie Bouzková splnila v prvním kole turnaje v Hobartu roli favoritky, Švýcarku Viktoriji Golubicovou pátá nasazená zdolala 6:2 a 6:4.

potůčky

Přechody Boží Dar i Potůčky, které zablokovali němečtí farmáři, jsou průjezdné, link

Hraniční přechody Boží Dar - Oberwiesenthal a Potůčky - Johanngeorgenstadt byly 9. ledna brzy ráno kvůli protestům německých farmářů znovu neprůjezdné. Po půl osmé ale protestující zemědělci přechody odblokovali a ustoupili zpět do Německa.

siniaková

Siniaková v Adelaide porazila Plíškovou, Bouzková přešla první kolo v Hobartu, link

Český tenisový souboj v úvodním kole v Adelaide vyhrála Kateřina Siniaková, jež porazila Karolínu Plíškovou za hodinu a čtvrt 6:2 a 6:1. Wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová se z generálky na Australian Open před prvním duelem z turnaje odhlásila kvůli zranění kyčle. Marie Bouzková splnila v prvním kole turnaje v Hobartu roli favoritky, Švýcarku Viktoriji Golubicovou pátá nasazená zdolala 6:2 a 6:4.

skelleftea

Vítkovice v prvním semifinále hokejové Ligy mistrů podlehly Skelleftee, link

Hokejisté Vítkovic prohráli v úvodním utkání semifinále Ligy mistrů na domácím ledě se švédským celkem Skelleftea AIK 2:4.

3000

Čeští archeologové našli 3000 let staré mayské město, pomohla jim umělá inteligence, link

Česko-slovenský archeologický tým město objevil loni na severu Guatemaly v provincii Petén.

aik

Vítkovicím se finále vzdálilo. Už jsme sérii dokázali otočit, s tím pojedeme do odvety, zavelel kapitán, link

Premiérovou domácí porážku v letošním ročníku Ligy mistrů si hokejisté Vítkovic připsali až v šestém utkání, přišla ale hodně nevhod. V úvodní semifinálové bitvě podlehli švédskému týmu Skelleftea AIK, 2:4 a pokud chtějí pomýšlet na postup do finále, musejí na severu Evropy vyhrát o tři branky.

archeologický

Čeští archeologové našli 3000 let staré mayské město, pomohla jim umělá inteligence, link

Česko-slovenský archeologický tým město objevil loni na severu Guatemaly v provincii Petén.

bobista

Korytem letěl i po hlavě, teď bude třeba kontrolovat výtržníky. Dvořák končí kariéru, link

Český bobista startoval na třech olympiádách, na další už ho nepustí bolavé koleno.

chatgpt

Řidiči si podle VW chtějí s autem povídat. Golf dostane umělou inteligenci, link

Německá automobilka Volkswagen integruje do svých vozidel populární chatovací systém ChatGPT založený na umělé inteligenci (AI). Firma oznámila, že ChatGPT bude součástí jejího hlasového asistenta IDA. První vozidla se systémem ChatGPT automobilka představila na mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas.

copernicus

Rok 2023 byl nejteplejším v historii měření, rekordy padaly „jako domino“, link

Rok 2023 byl nejteplejším v historii měření, průměrná globální teplota dosáhla 14,98 stupně Celsia. Uvedla to v úterý meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Loňský rok tak s velkým náskokem předstihl rok 2016, který byl předchozím nejteplejším rokem, dodal Copernicus ve své výroční zprávě o globálním klimatu. Pro Evropu nicméně loňský rok nejteplejším nebyl.

d3

Začala stavba D3 z Nažidel do Dvořiště. Do Lince má dálnice vést v roce 2031, link

Stavba nejjižnější části dálnice D3, která v budoucnu propojí Prahu, Tábor a České Budějovice s Rakouskem, je oficiálně zahájena. Tři a půl kilometru dlouhý úsek povede z Nažidel až ke státní hranici. Jednu z největší dopravních stavebních akcí na jihu Čech slavnostně odstartovala v úterý 9. ledna na bývalém odpočívadle u Dolního Dvořiště početná delegace v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou a ředitelem ŘSD Radkem Mátlem.

ekvádoru

Ozbrojenci v Ekvádoru přepadli televizi, drželi rukojmí. Armáda mobilizuje, link

Živé vysílání ekvádorské televize přerušili ozbrojenci. Než se vysílání přerušilo, byly slyšet výstřely a také exploze. Na místě zasahují specializované policejní jednotky. V zemi platí výjimečný stav. Prezident mobilizoval armádu.

faksa

Faksa byl mezi střelci Dallasu. Pastrňák, Zacha a Hronek asistovali, link

Hokejový útočník Radek Faksa byl jedním ze čtyř střelců Dallasu u pondělní výhry 4:0 z ledu Minnesoty. Venkovní vítězství slavil i obránce Filip Hronek, jenž k triumfu Vancouveru 6:3 nad Rangers přispěl hned dvěma přihrávkami. Útočníci David Pastrňák a Pavel Zacha (oba 0+1) vybojovali s Bostonem bod z ledu Colorada, které uspělo 4:3 až po samostatných nájezdech.

guatemala

Čeští archeologové našli 3000 let staré mayské město, pomohla jim umělá inteligence, link

Česko-slovenský archeologický tým město objevil loni na severu Guatemaly v provincii Petén.

guatemale

Čeští archeologové objevili v Guatemale mayské město, link

Čeští archeologové objevili v Guatemale pomocí moderních technologií jedno z nejstarších mayských měst, je staré 3000 let, uvedla Nadace Neuron. Expedice zamířila do provincie Petén hledat pozůstatky města loni v létě.

hochoetz

V Rakousku se zřítila kabina lanovky, čtyři lidé jsou těžce zranění, link

V lyžařském areálu Hochoetz v rakouské spolkové zemi Tyrolsko se v úterý dopoledne zřítila kabina lanovky. Mluvčí policie agentuře APA sdělila, že těžká zranění utrpěli všichni čtyři lidé, kteří byli uvnitř.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.