Day tags 2024-01-10

soud rok česko milión ministr policie praha ruský fakulta skončit vláda člověk válka cena fico kraj připravit střelba ukrajina velký

Tags with an unusual surge in popularity:

kralupech sec pavljučenkovový portland smogovou vaclík 52t alojzi anastasií audiokniha detailní england gravelines jihovýchod nabíječka nováková obchodovaných ošetřovatelky platební polétavého

Latest Published News for Each Tag

soud

Paradox ústavního sporu: po jednání o valorizaci jsou obě strany „na koni“, link

Bitva o zkrácenou mimořádnou valorizaci důchodů dnes před Ústavním soudem skončila překvapivými tvrzeními obou stran. Jak vláda, tak opozice se totiž shodně cítí „silnější v kramflecích“. Zástupci ANO i ministři paradoxně shodně věří, že u soudu zazněly přesně ty argumenty, které jejich pohledu na věc pomohou. Vítěz ale může být je jeden.

rok

Zemřel bývalý hokejista Pavlů, mistr s Brnem a Bolzanem, link

V 87 letech zemřel bývalý hokejista Jaroslav Pavlů, který v 50. letech minulého století získal tři tituly s Rudou hvězdou Brno (nyní Kometa). Později hrál také za Plzeň. Od 70. let působil v Bolzanu, kde se stal klubovou legendou. Italský celek dnes informoval o jeho úmrtí na svém webu.

česko

Na boreliózu, rakovinu i naděje pro děti. Nové vakcíny míří do Česka, link

Vývoj nových očkovacích látek je extrémně nákladný a dostat je až k lidem mnohdy trvá roky. Přesto by se v nejbližší době mohli obyvatelé České republiky dočkat dalších. Nejočekávanější je vakcína na rakovinu, ale farmaceutické firmy Valneva a Pfizer pracují také na látce proti v Česku poměrně časté borelióze.

milión

Falešný příbuzný chtěl od ženy peníze na rodinný sraz, poslala mu 1,5 milionu, link

Na osaměle žijící ženu z Brněnska se zaměřil podvodník z ciziny, který se vydával za jejího vzdáleného příbuzného a nadchnul ji nápadem na uspořádání rodinného srazu. Osmdesátnice na jeho organizaci poslala během měsíce přes milion a půl korun, její počínání zarazila až banka.

ministr

Švédsko se musí připravit na válku, varují ministři, link

Švédský ministr pro civilní obranu Carl-Oskar Bohlin v projevu na výroční konferenci asociace Folk och Försvar (Společnost a obrana) v neděli varoval, že i na území Švédska může být válka. Švédové si to mají uvědomit a připravit se na to. Následně se podobně vyjádřili i vrchní velitel švédských ozbrojených sil Micael Bydén a ministr obrany Pål Jonson.

policie

Bez řidičáku prchal až 180 km/h, policie ho dopadla díky zastavovacím pásům, link

Měla to být rutinní policejní kontrola na Berounsku. Řidič kontrolovaného auta však začal ujíždět a policie vůz zastavila až po třiceti kilometrech díky nastraženým zastavovacím pásům. Zatímco spolujezdce vzápětí zajistila, řidič se dal na útěk. Po jeho dopadení policisté zjistili, že má zákaz řízení.

praha

Na Masarykově nádraží začne jeho rekonstrukce, která potrvá do roku 2027, link

Praha - Na Masarykově nádraží v Praze dnes začíná jeho modernizace, při které vznikne platforma nad kolejištěm, lepší spojení s Florencí a namísto dosavadních sedmi budou vlaky přijíždět na devět kolejí….

ruský

Jako k dobytku. Rusové srbským žoldnéřům nadávají a neléčí je, tvrdí náborář, link

Ruské velení se chová k žoldnéřům ze Srbska jako k dobytku a nutí je válčit bez vhodného vybavení a dostatku munice. Uvedl to srbský občan Dejan Berić, jenž pro ruskou armádu své krajany verboval. Berič ve videovzkazu popsal dění v ruském 119. výsadkovém pluku, kde srbští dobrovolníci působí. Nadřízení je neléčí, mlátí je a hrozí jim zabitím, řekl.

fakulta

Poslanci se budou zabývat zásahem policie při střelbě na filozofické fakultě, link

Praha - Poslanci se dnes budou zabývat policejním zásahem při prosincovém útoku střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Postup policistů už zkoumala vnitřní kontrola, pochybení nezjistila….

skončit

Bohnická linka důvěry skončila, psychiatrická nemocnice na ni nemá peníze, link

Linka důvěry Psychiatrické nemocnice Bohnice (PN Bohnice) k poslednímu prosinci loňského roku skončila. Volající se dozvědí jen informaci o dostupnosti ostatních podobných služeb, tedy krizových linek, na kterých odborníci pomáhají lidem s psychickými potížemi. Mluvčí nemocnice Alžběta Remrová sdělila, že na provoz linky důvěry už PN Bohnice nemá peníze.

vláda

V Polsku došlo k převratu, tvrdí PiS. Odsouzení museli do vězení, oponuje vláda, link

Názorová propast mezi vládou a opozicí se ve středu opět projevila v Polsku. Tentokrát jde o odsouzení a uvěznění dvou politiků ještě nedávno vládnoucího Práva a spravedlnosti (PiS) Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika. Zatímco přívrženci tábora vůdce PiS Jaroslawa Kaczyńského tvrdí, že v zemi došlo k převratu, vládní politici oponují, že to jen dva odsouzení, kteří hrubě porušili zákon, museli stejně jako jiní zločinci do vězení.

člověk

Novoměstská teplárna začne využívat štěpku, lidé za teplo výrazně ušetří, link

Teplárna začne zásobovat lidi v Novém Městě na Moravě teplem vyrobeným ze spalování dřevní štěpky. Společnost Novoměstská teplárenská instaluje dva nové kotle o celkovém výkonu 1,2 megawattu, které zajistí více než polovinu dodávaného tepla. I nadále bude topit také plynem, naopak upouští od recyklovaného topného oleje, díky němuž loni překonala kritické období.

válka

Samovolně odpálená raketa zažehla tragédii. Na lodi zahynulo 134 lidí, link

Letadlové lodě se mohou zdát zranitelné, ale od konce 2. světové války utrpěly zdaleka nejtěžší ztráty v důsledku nehod, nikoli v důsledku činnosti nepřítele. K nejhorší z nich došlo 29. července 1967 během války ve Vietnamu na palubě americké letadlové lodi USS Forrestal (CVA-59). Rozsáhlý požár zničil nebo poškodil desítky letadel a vyžádal si téměř tři stovky mrtvých a raněných.

cena

Statistici zveřejní údaje o inflaci v prosinci i za celý rok 2023, link

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní informace o vývoji spotřebitelských cen v prosinci i o celkové inflaci za rok 2023. Analytici předpokládají, že prosincový meziroční růst cen se příliš…

fico

Fico si byt koupil za nižší než tržní cenu. Peníze jsem vysoudil od médií, tvrdí, link

Slovenský premiér Robert Fico si svůj nový byt v Bratislavě koupil za nižší než tržní cenu, píší tamní média. A dokonce i za nižší částku, než za jakou ho původně získal jeho stranický kolega, který mu ho nyní prodal. Fico koupi ve středu potvrdil s tím, že částku odpovídající zhruba polovině kupní ceny vysoudil od médií. Detaily k transakci neuvedl.

kraj

ČHMÚ vyhlásil v celém Moravskoslezském kraji smogovou situaci, link

Ostrava - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil v celém Moravskoslezském kraji smogovou situaci. Vysoká koncentrace polétavého prachu je tam na více než polovině stanic. Meteorologové na…

připravit

Švédsko se musí připravit na válku, varují ministři, link

Švédský ministr pro civilní obranu Carl-Oskar Bohlin v projevu na výroční konferenci asociace Folk och Försvar (Společnost a obrana) v neděli varoval, že i na území Švédska může být válka. Švédové si to mají uvědomit a připravit se na to. Následně se podobně vyjádřili i vrchní velitel švédských ozbrojených sil Micael Bydén a ministr obrany Pål Jonson.

střelba

Poslanci se budou zabývat zásahem policie při střelbě na filozofické fakultě, link

Praha - Poslanci se dnes budou zabývat policejním zásahem při prosincovém útoku střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Postup policistů už zkoumala vnitřní kontrola, pochybení nezjistila….

ukrajina

Putin Ukrajinu nezničí. Budeme dál stát po jejím boku, řekl Stoltenberg, link

Zástupci zemí Severoatlantické aliance potvrdili závazek nadále posilovat ukrajinskou obranu a poskytovat zemi významnou vojenskou, ekonomickou a humanitární pomoc. Severoatlantická aliance to uvedla v prohlášení po středečním jednání Rady NATO-Ukrajina na úrovni velvyslanců, které bylo svolané na žádost Kyjeva po nedávných masivních ruských útocích na ukrajinskou civilní infrastrukturu, města a obce.

velký

Moderní stroje vyvíjené pro městskou leteckou dopravu vznikají i v Brně, link

Doprava lidí i zásilek ve velkých městech malými letadly, která dokáží startovat i přistávat na minimálním prostoru. Zařazení těchto letadel do systému veřejné hromadné dopravy a využití vzduchu jako další přepravní cesty ve velkých aglomeracích. Tyto vize nejsou z vědecko-fantastických románů, ale tvoří seriózní oblast výzkumu i vývoje, v oboru, který je i finančně velmi zajímavý.


kralupech

V Kralupech nad Vltavou hoří ubytovna, zdravotníci mají v péči pět zraněných, link

Hasiči zasahují u požáru ubytovny v Kralupech nad Vltavou, budovu v ulici Poděbradská museli evakuovat. „Aktuálně máme v péči 5 pacientů. Všichni jsou při vědomí,“ uvedla mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková před 13:30. Dva z nich se nadýchali zplodin. Hasičům se požár již podařilo lokalizovat.

sec

Americká Komise pro cenné papíry a burzy schválila 11 bitcoinových ETF, link

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ve středu udělila souhlas se spuštěním 11 spotových bitcoinových investičních fondů obchodovaných na burze (ETF). Bitcoin po zveřejnění zprávy smazal část ztrát.

pavljučenkovový

Tenistka Siniaková dohrála na turnaji v Adelaide ve druhém kole, link

Česká tenistka Kateřina Siniaková si v Adelaide čtvrtfinále nezahraje. Ve druhém kole prohrála 6:2, 3:6 a 2:6 s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou.

portland

New York přehrál v NBA Portland, s novou posilou je zatím stoprocentní, link

Basketbalisté New Yorku po příchodu nové posily OG Anunobyho vyhráli v NBA všech pět utkání. Páté vítězství přidali v úterý, kdy porazili Portland jednoznačně 112:84, přičemž Anunoby k triumfu přispěl 23 body a čtyřmi doskoky. Zazářil také litevský pivot Domantas Sabonis, který triple doublem pomohl Sacramentu k vítězství 131:110 na palubovce trápícího se Detroitu.

smogovou

ČHMÚ vyhlásil v celém Moravskoslezském kraji smogovou situaci, link

Ostrava - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil v celém Moravskoslezském kraji smogovou situaci. Vysoká koncentrace polétavého prachu je tam na více než polovině stanic. Meteorologové na…

vaclík

Co se tam stalo, to jsem nepochopil nikdy, říká Vaclík o bizarním angažmá, link

Na zdvořilostní otázky fotbalový brankář Tomáš Vaclík od středy 10. ledna se svým typickým humorem odpovídá: „Už jsem zase nezaměstnanej.“ Dlouholetá reprezentační jednička je zpátky v Praze, angažmá ve Spojených státech gólmanovi předčasně skončilo, aniž by za New England Revolution odchytal jediný zápas. Co se stalo za podivnosti?

52t

Praha představila nové tramvaje. Jedna stojí 83 milionů, link

Vedení Prahy představilo ve středu nové tramvaje pro hlavní město. Do ulic metropole by první vozy Škoda ForCity Plus 52T měly vyjet už koncem příštího roku. Dopravní podnik nyní podepsal s vítězem veřejné zakázky osmiletou smlouvu na nákup 40 tramvají a opci na dodávku dalších až 160. Za jednu tramvaj zaplatí město 83 milionů korun. Detailně si nové vozy můžete prohlédnout v naší video reportáži.

alojzi

Soud potvrdil 21 let vězení pro Čecha, který se separatisty zabíjel na Ukrajině, link

Odvolací soud ve středu potvrdil jedenadvacetiletý trest vězení uprchlému Alojzi Polákovi, který bojoval na Ukrajině v řadách separatistů. Dvaapadesátiletý muž z Brna zabil jako odstřelovač v letech 2016 až 2020 nejméně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek. Obhájce u hlavního líčení poukazoval na to, že muž už zřejmě nežije.

anastasií

Tenistka Siniaková dohrála na turnaji v Adelaide ve druhém kole, link

Česká tenistka Kateřina Siniaková si v Adelaide čtvrtfinále nezahraje. Ve druhém kole prohrála 6:2, 3:6 a 2:6 s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou.

audiokniha

Zážitky reportéra z válek Proč Alláh stvořil kalašnikov: audiokniha s 50% slevou, link

Publicista a reportér Pavel Pawluscha Novotný procestoval desítky zemí světa, včetně těch, kde zrovna probíhaly válečné konflikty. Ve svém cestopisu Proč Alláh stvořil kalašnikov na tyto nevšední zážitky vzpomíná. Uživatelé iDNES Premium získají audioknihu čtenou Davidem Matáskem s 50% slevou.

detailní

Češi kvůli inflaci sáhli do rezerv. Mohlo být ale hůř, ukázal průzkum, link

Finanční zdraví Čechů není ideální, vzhledem k inflaci a drahým energiím je však příjemné překvapení, že se zhoršilo jen mírně, ukázal průzkum České spořitelny. Ta provedla detailní analýzu finanční kondice u 2,5 milionu svých klientů, které sledovala v několika klíčových kategoriích.

england

Angažmá hrůzy. Vaclík ukončil smlouvu v Americe po půl roce bez jediného startu, link

Šanci v bráně nedostal ani jednou a po pouhém půlroce americké angažmá ukončil. Český fotbalový gólman Tomáš Vaclík se rozešel s klubem New England Revolution, který uplatnil tzv. buyout a rozvázal s ním smlouvu. Čtyřiatřicetiletý gólman je volným hráčem.

gravelines

Nymburk porazil v Evropském poháru doma Gravelines a v osmifinále podruhé uspěl, link

Basketbalisté Nymburka porazili v Evropském poháru FIBA ve 3. kole osmifinálové skupiny M francouzský klub Gravelines-Dunkerque 72:57 a připsali si druhé vítězství. Navázali na měsíc starou domácí výhru nad tureckou Manisou, předtím na úvod podlehli v Zaragoze. Další zápas čeká svěřence trenéra Francesca Tabelliniho 24. ledna doma proti Zaragoze.

jihovýchod

Silné mrazy se v Česku udrží do čtvrtka, v noci bude i minus patnáct stupňů, link

Noci budou ještě hodně chladné, v jihovýchodní části Česka klesnou v noci na čtvrtek a ráno teploty pod minus 12 stupňů Celsia, na severovýchodě ojediněle i na minus 15. V dalších dnech se bude mráz, který se v Česku drží od počátku týdne, zmírňovat. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

nabíječka

IKEA varuje zákazníky před nebezpečnou nabíječkou. Stahuje ji z prodeje, link

Maloobchodní řetězec IKEA stahuje z prodeje USB nabíječku ÅSKSTORM. Zákazníky žádá, aby ji přestali používat kvůli riziku úrazu elektrickým proudem.

nováková

V Kralupech nad Vltavou hoří ubytovna, zdravotníci mají v péči pět zraněných, link

Hasiči zasahují u požáru ubytovny v Kralupech nad Vltavou, budovu v ulici Poděbradská museli evakuovat. „Aktuálně máme v péči 5 pacientů. Všichni jsou při vědomí,“ uvedla mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková před 13:30. Dva z nich se nadýchali zplodin. Hasičům se požár již podařilo lokalizovat.

obchodovaných

Americká Komise pro cenné papíry a burzy schválila 11 bitcoinových ETF, link

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ve středu udělila souhlas se spuštěním 11 spotových bitcoinových investičních fondů obchodovaných na burze (ETF). Bitcoin po zveřejnění zprávy smazal část ztrát.

ošetřovatelky

Soud zprostil viny ošetřovatelky z domova pro seniory Slunečnice v Ostravě, link

Ostrava - Senát Okresního soudu v Ostravě dnes zprostil obžaloby dvě ženy souzené v kauze týrání několika klientek v domově pro seniory Slunečnice v Ostravě. Soudkyně Gabriela Marie Ožanová uvedla,…

platební

Expert: Kdo vyzkouší virtuální platební kartu, nebude chtít plastovou, link

Plastovou platební kartičku má v peněžence dnes prakticky každý. Virtuální karty, nebo jejich jednorázovou variantu zatím nemají v nabídce všechny banky. Jde však o nový trend. „Dnes již není pochyb o tom, že jde o směr, kterým se budou karty v blízké budoucnosti ubírat,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz bankovní analytik Partners Banky Michal Skalický.

polétavého

ČHMÚ vyhlásil v celém Moravskoslezském kraji smogovou situaci, link

Ostrava - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil v celém Moravskoslezském kraji smogovou situaci. Vysoká koncentrace polétavého prachu je tam na více než polovině stanic. Meteorologové na…

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.