Day tags 2024-01-17

soud slovenský vláda moci člověk rok český dálnice návrh rakušan sněmovna sparta druhý volba milión online praha procento stát svět

Tags with an unusual surge in popularity:

d8 magory s24 francese kousnout mělnicku palác 496 adamovou arynou barnabás dohrávaném durant exity ficovy jezero kaut kensingtonského kitzbühelu mnichovském

Latest Published News for Each Tag

soud

Soud zamítl žalobu soudců, kteří odmítli vyplňovat docházku elektronicky. Stravenky ale chtěli, link

Okresní soud v Lounech zamítl ve středu žalobu osmi soudců děčínského soudu, kteří se domáhali nároku na stravenky za měsíc říjen roku 2022. Soud tak rozhodl v málo vídaném pracovněprávním sporu. Podle žalobců jim stravenky upírá předseda soudu Jan Tichý, který vyplácení stravovacího benefitu podmínil tím, že budou elektronicky evidovat docházku do soudní budovy.

slovenský

Slovenská ministryně nechce podporovat akce LGBTI+. Zdůvodnila to šetřením, link

Slovenské ministerstvo kultury vedené nominantkou Slovenské národní strany Martinou Šimkovičovou zahájilo na sociální síti Facebook skandální anketu, zda má podporovat akce LGBTI+, či kulturní dědictví. Zdůvodnila to tím, že chce ušetřit finanční prostředky.

vláda

Stanjura: Vláda by si s nepříznivým verdiktem ÚS k valorizaci penzí poradila, link

Praha - Kdyby Ústavní soud (ÚS) vyhověl návrhu na zrušení zkrácené valorizace penzí, vláda by si s tím poradila. Našla by úspory, řekl v rozhovoru v CNN Prima News ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)….

moci

Najděte si čas být spolu, může vám to zachránit vztah, link

V hektickém každodenním kolotoči, kdy se vše točí kolem závazků a povinností, může být vytvoření harmonického partnerského vztahu náročné. Nemáte na sebe zkrátka čas ani energii.

člověk

Výbuch v thajské továrně na zábavní pyrotechniku zabil 23 lidí, link

Výbuch, který zcela srovnal se zemí továrnu na výrobu zábavní pyrotechniky v centrálním Thajsku, zabil 23 lidí. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

rok

Tatra jede, dokud má kola, vzpomíná frajer, co dojel Dakar se zmuchlanou 815, link

Nákladní automobily Tatra se s nástrahami pouštních závodů potýkají už od roku 1986, tedy 38 let. Na začátku se kolem závodního týmu pohyboval Ota Měřínský, rychlý závodník s polepeným kádrovým profilem se na Dakar poprvé vypravil v roce 1987. Pro iDNES.cz poskytl dlouhý vzpomínkový rozhovor.

český

Přemožitelé českých házenkářů Dánové a Portugalci zapsali na ME další výhry, link

Přemožitelé českých házenkářů ze základní skupiny vstoupili na mistrovství Evropy v Německu vítězně i do čtvrtfinálové fáze. Mistři světa Dánové porazili ve skupině II v Hamburku 39:27 Nizozemsko, Portugalci zdolali 37:32 Norsko.

dálnice

Pozor na dálnici D8. U Chotiměře ji uzavřela nehoda kamionu, link

Nehoda kamionu ve středu večer silně zkomplikovala provoz na dálnici D8 ve směru na Prahu. U Chotiměře ji zcela uzavřela, na dálnici se tvoří dlouhé kolony.

návrh

Britská Dolní sněmovna schválila migrační zákon, link

Dolní sněmovna ve středu večer ve třetím čtení schválila návrh migračního zákona, který má umožnit britské vládě deportovat do africké Rwandy některé migranty žádající o azyl.

rakušan

Rakousko si všimlo Babišových „magorů“, od českých politiků zní omluva i kritika, link

Výrok opozičního lídra Andreje Babiše o Rakušanech jako „magorech“ zaznamenalo několik rakouských zpravodajských webů. Píše o něm například deník Die Presse nebo server oe24. Předseda klubu TOP 09 Jan Jakob se Rakušanům za Babišova slova omluvil. Předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek je označil za nehorázná.

sněmovna

Britská Dolní sněmovna schválila migrační zákon, link

Dolní sněmovna ve středu večer ve třetím čtení schválila návrh migračního zákona, který má umožnit britské vládě deportovat do africké Rwandy některé migranty žádající o azyl.

sparta

Zraněný Kempný nedohrál! Šanci tak dostal mladík. Sparta je v tomhle zvláštní, míní kouč, link

Byl to hodně ošklivý moment, po kterém se často stávají ta nejhorší hokejová zranění. Pardubický Jan Mandát tři metry před mantinelem v souboji postrčil brzdícího Michala Kempného. Klíčový sparťanský bek náraz neustál v kleče to po hlavě napálil přímo do hrazení. Výsledek? Dvojka pro hostujícího forvarda a konec utkání pro zkušeného 33letého obránce. Možná i kvůli jeho absenci Sparta nakonec padla 1:2 v prodloužení.

druhý

ONLINE: Nosková a Lehečka usilují o postup ze druhého kola Australian Open, link

První grandslamový turnaj sezony má v rámci pátého dne na programu další zápasy druhého kola singlu. Na australských kurtech se postupně představí čtyři čeští zástupci. Od jedné hodiny ráno českého času hrají Linda Nosková proti Američance McCartney Kesslerové a Jiří Lehečka proti Američanovi Alexi Michelsenovi, později přijdou na řadu Kateřina Siniaková a Jakub Menšík. Zápasy českých tenistů sledujte v podrobných online reportážích.

volba

Pravice a levice je pryč. Evropské volby rozhodne klima a migrace, tvrdí studie, link

Průzkum před evropskými volbami ukázal, že voliči už se nedělí podle levice a pravice, ale podle postojů k pěti velkým krizím: migraci, klimatu, ekonomice, Ukrajině a covidu. Autoři to líčí jako souboj dvou „kmenů“ — mainstreamových stran a antisystémových „populistů“.

milión

Podle portugalských médií má Jurásek namířeno na hostování do Hoffenheimu, link

Fotbalista David Jurásek podle portugalských médií míří z Benfiky Lisabon do Hoffenheimu. Třiadvacetiletý český reprezentační obránce by měl v německém klubu hostovat do konce sezony a součástí dohody má být i opce na letní přestup údajně ve výši minimálně 10 milionů eur (247,5 milionu korun). Informoval o tom sportovní deník A Bola. Pokud by se transakce dotáhla, stal by se Jurásek v Hoffenheimu spoluhráčem jiného českého krajního beka Pavla Kadeřábka.

online

ONLINE: Nosková a Lehečka usilují o postup ze druhého kola Australian Open, link

První grandslamový turnaj sezony má v rámci pátého dne na programu další zápasy druhého kola singlu. Na australských kurtech se postupně představí čtyři čeští zástupci. Od jedné hodiny ráno českého času hrají Linda Nosková proti Američance McCartney Kesslerové a Jiří Lehečka proti Američanovi Alexi Michelsenovi, později přijdou na řadu Kateřina Siniaková a Jakub Menšík. Zápasy českých tenistů sledujte v podrobných online reportážích.

praha

Lvi Praha postoupili ze skupiny volejbalové Ligy mistrů, link

Lvi Praha porazili doma 3:0 na sety rumunský tým Galati a postoupili do vyřazovací fáze volejbalové Ligy mistrů. Dokázali to jako první český klub v historii soutěže v současném formátu. Ve skupině E jsou druzí, nestačili jen na italskou Civitanovu.

procento

V hradecké MHD téměř zdvojnásobí základní jízdné. Je to hodně, reagují lidé, link

Hradec Králové po osmi letech zdražuje jízdné v MHD. Od března si cestující připlatí v průměru o 10 až 30 procent, nejběžnější typ jízdenky však zdraží dokonce o téměř 80 procent. Jízdné bude nově zdarma pro člověka doprovázející dítě do šesti let, které má přepravu také bezplatnou.

stát

Europoslanci kritizují Fica za kroky proti právnímu státu, nechtějí “druhé Maďarsko”, link

Kritika se na slovenskou exekutivu snáší po krocích, které jdou podle europoslanců proti zásadám právního státu.

svět

Nová éra mobilního světa. Samsung Galaxy S24 přichází s umělou inteligencí, link

Očekávaná nová generace vlajkových lodí společnosti Samsung si odbyla ve středu večer středoevropského času premiéru. Ukázaly se již tradičně tři modely – Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ a Galaxy S24, které přicházejí vyzbrojené umělou inteligencí (AI). Jihokorejský elektronický gigant tím startuje novou éru mobilního světa, protože přístroje poháněné tzv. Galaxy AI toho umějí opravdu hodně.


d8

Pozor na dálnici D8. U Chotiměře ji uzavřela nehoda kamionu, link

Nehoda kamionu ve středu večer silně zkomplikovala provoz na dálnici D8 ve směru na Prahu. U Chotiměře ji zcela uzavřela, na dálnici se tvoří dlouhé kolony.

magory

Babiš označil Rakušany za magory. Zdůvodnil to zastoupením Zelených ve vládě, link

Andrej Babiš to řekl během diskuse před projednáváním návrhu na zavedení korespondenční volby.

s24

Samsung zlevnil. Nové S24 jsou až o 2 000 Kč levnější než předchůdci, link

Nová řada S24 vyjde zákazníky výhodněji, než za kolik bylo možné loni koupit modely řady S23. Rozdíly jsou až 2 000 korun a levnější jsou mezigeneračně všechny modely s jedinou výjimkou. V rámci předprodeje pak lze ušetřit ještě víc.

francese

Dříč Macháč po životní výhře: Měl jsem zdravý respekt, machýrka dělat nebudu, link

Tolik emocí se v něm mísilo, až pod jejich návalem klesl na kolena a rozzářený obličej položil na zem. Premiérový postup do třetího kola grandslamu, první výhra nad soupeřem z elitní dvacítky světového pořadí. „Předvedl jsem skvělý výkon,“ jásal tenista Tomáš Macháč poté, co na Australian Open vyřadil 17. hráče žebříčku Francese Tiafoea 6:4, 6:4 a 7:6.

kousnout

Letadlo mířící přes Pacifik se vrátilo do Tokia. Pasažér kousl letušku, link

Letadlo japonské společnosti All Nippon Airways mířící přes Pacifik do Spojených států se ve středu ráno vrátilo do Tokia poté, co jeden z cestujících údajně kousl do ruky letušku. Napsala to japonská agentura Kjódó.

mělnicku

U Veltrus havaroval kamion s kravami, D8 na Prahu je zavřená, link

Praha - Provoz na dálnici D8 poblíž Veltrus na Mělnicku bude kvůli překládce krav z havarovaného kamionu ve směru na Prahu přerušen nejméně do 11:00. Dálnice je uzavřena mezi exity devět Úžice a 18…

palác

Princezna Kate je po operaci, do nemocnice půjde i král, link

Britská princezna Kate se v londýnské nemocnici zotavuje po blíže neupřesněné operaci v oblasti břicha, oznámil ve středu její tým z Kensingtonského paláce. Operace byla podle prohlášení plánovaná a byla úspěšná. Do nemocnice půjde i král Karel III.

496

Europoslanci odsoudili snahy Ficovy vlády změnit slovenské trestní právo, link

Evropský parlament ve středu většinou 496 hlasů ku 70 přijal rezoluci odsuzující snahy vlády premiéra Roberta Fica měnit slovenské trestní právo a zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP). Takový krok by narušil snahu bojovat proti korupci na unijní úrovni, shodli se poslanci, kteří rovněž kritizují Ficovu neochotu účastnit se veřejné debaty ohledně změn.

adamovou

Schillerová se Pekarové neomluví. Taky o mně tvrdí, že jsem hlásná trouba Ruska, říká, link

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová přirovnala předsedkyni sněmovny Pekarovou Adamovou k mluvčí ruského ministerstva.

arynou

Nové maximum a zkušenosti. Jak mladá Brenda vzdorovala světové dvojce, link

Splnila si jeden z velkých snů, v šestnácti letech si zahrála na obří scéně. Tenistka Brenda Fruhvirtová bojovala ve druhém kole Australian Open na centrálním dvorci s obhájkyní titulu Arynou Sabalenkovou, a přestože padla 3:6 a 2:6, prostředí arény Roda Lavera si užila.

barnabás

Další těžký lyžařský pád. Pro izraelského reprezentanta musel v Kitzbühelu vrtulník, link

Izraelský lyžař Barnabás Szöllös měl v dnešním tréninku na páteční a sobotní sjezdy Světového poháru v Kitzbühelu těžký pád.

dohrávaném

Hokejisté Brna udolali Litvínov 3:1, Severočechy porazili poprvé v sezoně, link

Brno - Hokejisté Brna zdolali v dohrávaném 29. kole extraligy Litvínov 3:1. Severočechy porazili poprvé v sezoně. O své třetí výhře za sebou s plným bodovým ziskem rozhodla Kometa v čase 57:26, kdy…

durant

Durant řídil nevídaný obrat. Embiidovy střelecké manévry míří do dějin, link

Philadelphia 76ers zvítězili v NBA nad obhájci titulu Denver Nuggets 126:121. Postaral se o to především pivot Joel Embiid, který 41 body potvrdil roli nejlepšího střelce prestižní basketbalové soutěže. Výhru Phoenix Suns 119:117 nad Sacramento Kings zařídil čtyřmi trestnými hody v závěru Kevin Durant.

exity

U Veltrus havaroval kamion s kravami, D8 na Prahu je zavřená, link

Praha - Provoz na dálnici D8 poblíž Veltrus na Mělnicku bude kvůli překládce krav z havarovaného kamionu ve směru na Prahu přerušen nejméně do 11:00. Dálnice je uzavřena mezi exity devět Úžice a 18…

ficovy

Europoslanci odsoudili snahy Ficovy vlády změnit slovenské trestní právo, link

Evropský parlament ve středu většinou 496 hlasů ku 70 přijal rezoluci odsuzující snahy vlády premiéra Roberta Fica měnit slovenské trestní právo a zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP). Takový krok by narušil snahu bojovat proti korupci na unijní úrovni, shodli se poslanci, kteří rovněž kritizují Ficovu neochotu účastnit se veřejné debaty ohledně změn.

jezero

Vzácné rybky žijí v jednom jediném jezeře na světě. A taky v Ostravě, link

Takovým malým pokladem v ostravské zoologické zahradě jsou vzácné rybky pojmenované medaky Sarasinovy. Ve volné přírodě žijí pouze v jednom jediném jezeře na světě, a to na indonéském ostrově Sulawesi. Ostravské zoo se daří rybky rozmnožovat.

kaut

Svátek hokeje! Kaut se cítil jako doma, link

Šlágr 29. kola nabídl bitvu na ledě i v hledišti. Hokejisté Pardubic před 16 646 diváky nakonec porazili Spartu na jejím ledě 2:1 v prodloužení a snížili ztrátu na první příčku na jediný bod. Pražané ztratili body poprvé v novém roce.

kensingtonského

Princezna Kate je po operaci, do nemocnice půjde i král, link

Britská princezna Kate se v londýnské nemocnici zotavuje po blíže neupřesněné operaci v oblasti břicha, oznámil ve středu její tým z Kensingtonského paláce. Operace byla podle prohlášení plánovaná a byla úspěšná. Do nemocnice půjde i král Karel III.

kitzbühelu

Další těžký lyžařský pád. Pro izraelského reprezentanta musel v Kitzbühelu vrtulník, link

Izraelský lyžař Barnabás Szöllös měl v dnešním tréninku na páteční a sobotní sjezdy Světového poháru v Kitzbühelu těžký pád.

mnichovském

Schwarzeneggera zadrželi na mnichovském letišti, neproclil luxusní hodinky, link

Americký herec a bývalý politik rakouského původu Arnold Schwarzenegger byl ve středu zadržen na mnichovském letišti. Nenahlásil totiž k proclení luxusní hodinky. Zadržení odpoledne potvrdil mluvčí mnichovského celního úřadu.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.