Day tags 2024-01-22

rok ruský premiér soud česko doprava muž ukrajinský zápas český člověk americký plzeň praha zemřít australian místo německý open prezident

Tags with an unusual surge in popularity:

družstevní záložně bahn charvát db jewison přiznání zelenským 03 86 christ clippers denysem deutsche dublinu exprimátor filmař gigi isha jesus

Latest Published News for Each Tag

rok

Pro řadu bank je zbrojní průmysl fuj, říká šéf Asociace zbrojařů Jiří Hynek, link

Loňský rok skončil pro obranný průmysl exportně stejně úspěšně jako rok předchozí, čili vývozem v hodnotě kolem 30 miliard korun. Řada výrobců navíc investovala do zvýšení výrobních kapacit či modernizace stávajících technologií. „Přestože téměř dva roky podporujeme Ukrajinu, pořád je obranný průmysl vnímán nadnárodními bankami jako něco, co by nemělo být,“ upozorňuje Jiří Hynek, prezident Asociace obranného průmyslu.

ruský

Lipavský v Bruselu prezentoval návrh na omezení pohybu ruských diplomatů v Schengenu, link

Český ministr zahraničí Jan Lipavský v pondělí v Bruselu před svými unijními kolegy prosazoval český návrh omezit pohyb ruských diplomatů v schengenském prostoru. Česko se snaží tento požadavek dostat do třináctého balíčku sankcí proti Rusku, který Evropská unie sestavuje.

premiér

Jak ze záložny, kde měl podíl premiér, zmizely miliony eur na zbraně Ukrajině, link

Ukrajinská vláda vyčlenila 37 milionů eur na nákup munice pro armádu, konkrétně střely do minometů a tanků. Část peněz ale v Evropě zmizela – konkrétně 14 milionů eur. Ty se ztratily právě z kampeličky Podnikatelská družstevní záložna. To je záložna, ve které měl v minulosti uložené peníze i premiér Petr Fiala.

soud

Soud v Plzni dal pokutu muži, který po střelbě v Praze hrozil vystřílením obce, link

Plzeň - Pokutu 50.000 korun vyměřil soud v Plzni sedmatřicetiletému muži, který druhý den po střelbě na filozofické fakultě v Praze vyhrožoval vystřílením vesnice na Klatovsku. Trest za šíření poplašné…

česko

Piráti a Starostové chtějí urychlit proces přijetí eura, vyzývají ke vstupu do ERM II. Dle ODS to zatím nemá smysl, link

Dvě z pěti koaličních stran, Starostové a Piráti, chtějí urychlit cestu Česka k přijetí eura. Ve vládě hodlají prosadit, aby země už v příštím roce vstoupila do systému takzvaných směnných kurzů ERM II. V něm už by koruna byla zčásti navázaná na euro. A je to jakýsi předpokoj, ve kterém musí před zavedením společné evropské měny setrvat všichni zájemci nejméně dva roky. Premiér Petr Fiala (ODS) ale během konference o dvaceti letech Česka v EU řekl, že s navázáním koruny na euro do konce tohoto volebního období nepočítá.

doprava

Dopravu v části Česka komplikuje velmi silná ledovka. Očekává se kalamitní stav, link

V Pardubickém kraji se v pondělí večer tvoří velmi silná ledovka. Silnice namrzají i na Královéhradecku, Vysočině a na Moravě a ve Slezsku. Výstraha trvá do úterních 03:00. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Mrznoucí srážky komplikují v zasažených oblastech především dopravu. Situace by se měla během noci stabilizovat. Na některých místech ale může ledovka přetrvávat do úterního rána.

muž

Čech ze Švýcarska uplácel vládní úředníky. Česko vydělá miliony, pomohlo ho chytit, link

Podle zjištění Aktuálně.cz dostane Česko odměnu za to, že pomohlo s kauzou muže československého původu, který uplácel slovenské úředníky.

ukrajinský

CNN: Zákopy na rusko-ukrajinské frontové linii zamořily myši a krysy, link

Kyjev - Zákopy na frontové linii, kde svádí boje ukrajinská armáda s ruským invazním vojskem, zamořily myši a krysy, které údajně i šíří mezi vojáky nemoci. Napsala to televize CNN na svém webu. Situace…

zápas

Zápas Slovácka s Rapidem řídil sudí bez licence, turecký svaz ho řeší s právníky, link

Přípravný zápas fotbalistů Slovácka a Rapidu Vídeň (1:2) na soustředění v Beleku, který vzbudil podezření, že byl zmanipulován, podle Turecké fotbalové federace nebyl oficiálně nahlášený. Rozhodčí, který nařídil tři penalty a jednu nechal opakovat, neměl licenci. TFF o tom informovala na svém webu a uvedla, že chystá právní kroky.

český

NHL českým soutěžím nedůvěřuje. I z extraligy slyšíme: Dejte kluka do Kanady, link

Český hokej dostává lesk a šmrnc, medaile ze sledovaných turnajů zase přibývají. Agenti Robert Spálenka a Radek Hampl vysvětlují, co ho dál odděluje od světové špičky.

člověk

Ničivá bouře Isha v Británii zastavila dopravu. Následky pocítí i lidé v Česku, link

Britské ostrovy sužuje bouře Isha. Ve Spojeném království kvůli ní stojí vlaková i letecká doprava. V pondělí odpoledne se situace ve Velké Británii zklidnila, bouři ale pocítí i lidé na pevninské Evropě, včetně Česka.

americký

Druhé kolo. USA a Británie znovu zaútočily na cíle Húsíů, link

Americké a britské síly v pondělí opět zaútočily na několik stanovišť jemenských povstalců. Informovalo o tom Regionální velitelství americké armády CENTCOM. Jde o druhý společný americko-britský úder ze vzduchu a z moře na pozice Húsíů od 11. ledna. Spojené státy spolu s Velkou Británií reagují na útoky šíitských rebelů podporovaných Íránem na lodní dopravu v Rudém moři.

plzeň

Čtvrtmiliardový přestup krachl. Útočník Plzně má problém, který mu hatí sen o velkém transferu, link

Ve výpravě fotbalové Plzně, která v pondělí odcestovala na soustředění do Španělska, chybí kromě záložníka Pavla Buchy (řeší se přestup do Cincinnati) také útočník Rafiu Durosinmi. Mladý Nigerijec, který nedávno neprošel zdravotní prohlídkou ve Frankfurtu, což zhatilo čtvrtmiliardový přestup, se dává do kupy po říjnové operaci kolene. Podle informací Sport.cz je však ve hře další operace…

praha

Obce i Praha chtějí dražší tunelovou variantu Pražského okruhu, link

Hlavní město Praha, Středočeský kraj i starostové obcí na trase budoucí části pražského okruhu mezi Satalicemi i Březiněvsí podpořili tunelovou variantu. Ta proti zahloubené podobě trasy počítá s trojicí tunelů u obcí Třeboradice, Veleň Vinoř a prodražuje stavbu o dvě desítky miliard korun.

zemřít

V Lánech hořela hala s chovem kachňat, zemřely jich tisíce, link

V Lánech na Kladensku v pondělí hořela hala s chovem kachňat, zemřely jich tisíce. Nikdo se nezranil. Škoda na objektu je podle předběžných odhadů půl milionu korun, na chovu 200 tisíc. Uvnitř bylo 9000 zvířat, přežilo jich 300.

australian

Dvacetiletý druhý tenista světa Alcaraz je na Australian Open poprvé ve čtvrtfinále, link

Španěl nadělil srbskému soupeři ve třetím setu dokonce “kanára”.

místo

Desetiletý školák už ministroval na 125 místech. Po mši se těší na mobil, link

Desetiletý Patrik Müller z Roudné na Královéhradecku je držitelem neobvyklého českého rekordu. Ve svém věku už ministroval při římskokatolických obřadech na 125 různých místech, včetně zahraničních chrámů v Římě, Benátkách, Betlémě, Ženevě, Lucemburku či v Irsku. Certifikát si vyzvedl v Pelhřimově. Jak jinak než po mši.

německý

Německý ministr obrany koketuje s povinnou vojnou, link

Ve chvílích, kdy Německo poprvé zcela veřejně hovoří o tom, že se musí připravit na obranu proti Rusku, početní stav bundeswehru skomírá. Protože obrat nepřinesla ani náborová kampaň do německých ozbrojených sil, stále hlasitěji jsou slyšet hlasy, že Němci by mohli znovu povinně rukovat. Přinejmenším někteří.

open

Dvacetiletý druhý tenista světa Alcaraz je na Australian Open poprvé ve čtvrtfinále, link

Španěl nadělil srbskému soupeři ve třetím setu dokonce “kanára”.

prezident

Prezident Petr Pavel s manželkou přijede na návštěvu Plzeňského kraje, link

Plzeň - Prezident Petr Pavel s manželkou Evou zahájí dnes ráno dvoudenní návštěvu Plzeňského kraje. Během dneška a středy projede celý kraj od Šumavy po Tachovsko. Pavel dosud ve funkci prezidenta…


družstevní

Seznam Zprávy: Premiér Fiala nepřiznal podíl v družstevní záložně, link

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Fiala ve svých majetkových přiznáních opomněl, že byl vlastníkem podílu v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Napsaly to dnes Seznam Zprávy. Za chybu mu hrozí…

záložně

Seznam Zprávy: Premiér Fiala nepřiznal podíl v družstevní záložně, link

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Fiala ve svých majetkových přiznáních opomněl, že byl vlastníkem podílu v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Napsaly to dnes Seznam Zprávy. Za chybu mu hrozí…

bahn

Německé železničářské odbory ohlásily šestidenní stávku, naruší i spoje s Českem, link

Strojvůdci německých drah Deutsche Bahn (DB) v osobní dopravě budou od středečního rána do pondělního večera stávkovat, v nákladní dopravě zastaví práci už v úterý večer. V pondělí to oznámily odbory GDL. Protest, kterým se odboráři snaží vymoci vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, ochromí dopravu nejen v Německu, problémy budou mít i spoje s Českou republikou.

charvát

Exprimátor Pardubic Charvát je na svobodě, link

Exprimátor Pardubic Martin Charvát, obviněný spolu dalšími úředníky a podnikateli z manipulace s veřejnými zakázkami, opustil po skoro dvou měsících vazební věznici. Příkaz k propuštění vydala dozorová státní zástupkyně, potvrdil Novinkám šéf okresního státního zastupitelství Aleš Veselý. Charvát je patrně vůbec první, byť bývalý, primátor, jenž skončil v Česku načas za mřížemi vazební věznice.

db

Německé železničářské odbory ohlásily šestidenní stávku, naruší i spoje s Českem, link

Strojvůdci německých drah Deutsche Bahn (DB) v osobní dopravě budou od středečního rána do pondělního večera stávkovat, v nákladní dopravě zastaví práci už v úterý večer. V pondělí to oznámily odbory GDL. Protest, kterým se odboráři snaží vymoci vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, ochromí dopravu nejen v Německu, problémy budou mít i spoje s Českou republikou.

jewison

Natočil V žáru noci nebo Šumaře na střeše. Zemřel režisér Jewison, bylo mu 97 let, link

Ve 40. letech procestoval segregovaný americký Jih a viděl rasismus na vlastní oči. Okolo rasové tematiky se točilo několik jeho nejznámějších děl.

přiznání

Fiala by měl zveřejnit daňové přiznání, řekl Babiš. Koalice premiéra hájí, link

Nepřiznaný podíl premiéra Petra Fialy v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ) není průšvih, shodují se zástupci ODS a KDU-ČSL. Premiér podle nich situaci dostatečně vysvětlil. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že by premiér měl zveřejnit své každoroční daňové přiznání.

zelenským

Tusk přijel do Kyjeva. Se Zelenským jednali i o společné produkci zbraní obou zemí, link

Polský premiér Donald Tusk přijel v pondělí do Kyjeva. Vyjádřil podporu napadené zemi, která se už téměř dva roky brání ruské invazi, a s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským jednali také o společné produkci zbraní, jak vyplývá z prohlášení obou politiků po schůzce.

03

Dopravu v části Česka komplikuje velmi silná ledovka. Očekává se kalamitní stav, link

V Pardubickém kraji se v pondělí večer tvoří velmi silná ledovka. Silnice namrzají i na Královéhradecku, Vysočině a na Moravě a ve Slezsku. Výstraha trvá do úterních 03:00. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Mrznoucí srážky komplikují v zasažených oblastech především dopravu. Situace by se měla během noci stabilizovat. Na některých místech ale může ledovka přetrvávat do úterního rána.

86

Metro bez řidiče za 86 miliard korun. Praha plánuje vypsat obří tendr, link

Pražský dopravní podnik (DPP) plánuje vypsat soutěž s odhadovanou hodnotou 86 miliard korun na automatizaci provozu na lince metra C spolu s nákupem automatických vlaků pro budovanou linku D. Zakázka bude zahrnovat nákup 68 automatických souprav, nutné úpravy stanic a zajištění údržby po dobu 35 let.

christ

Zemřel oscarový režisér Norman Jewison, link

Ve věku 97 zemřel kanadský režisér Norman Jewison. Všestranný filmař se proslavil muzikálem Jesus Christ Superstar či dramatem V žáru noci. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na sdělení publicisty Jeffa Sandersona.

clippers

Basketbalisté Los Angeles Clippers po velkém obratu udolali Brooklyn, link

Basketbalisté Los Angeles Clippers po velkém obratu porazili v NBA Brooklyn 125:114. Tři čtvrtiny domácí tým prohrával, nejvíc až o 18 bodů, ale závěrečné dějství ovládl drtivým poměrem 41:15, zápas zakončil 22 body v řadě. Hvězdou závěru byl Kawhi Leonard, který v posledních pěti minutách nastřílel 14 ze svých 21 bodů.

denysem

Nejdůležitější je podpora Ukrajiny, řekl polský premiér Tusk v Kyjevě, link

Polský premiér Donald Tusk v pondělí přijel do Kyjeva, uvedla jeho kancelář na sociální síti X. Čeká ho kromě jiného schůzka se šéfem ukrajinské vlády Denysem Šmyhalem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Není nic důležitějšího než podpora Ukrajiny v jejím válečném úsilí proti ruské agresi, zdůraznil Tusk.

deutsche

Němečtí strojvedoucí vyhlásili šestidenní stávku. Ochromí i spoje s Českem, link

Strojvůdci německých drah Deutsche Bahn (DB) v osobní dopravě budou od středečního rána do pondělního večera stávkovat, v nákladní dopravě začne protest už v úterý večer. V pondělí to oznámily odbory GDL. Protest, kterým se odboráři snaží vymoci vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, zastaví dopravu nejen v Německu, problémy budou mít i spoje s Českou republikou.

dublinu

Skončili u Paříže místo v Dublinu. Bouře odklonila let z Manchesteru, link

Let z Manchesteru do Dublinu, jehož start byl kvůli bouři Isha o hodinu opožděn, skončil u Paříže. Silný vítr v Dublinu přinutil pilota čekat na vhodnější podmínky, poté se o přistání několikrát pokusil, ale nakonec musel přistát až na 800 kilometrů vzdáleném letišti u Paříže, uvedl server Manchester Evening News.

exprimátor

Exprimátor Pardubic Charvát je na svobodě, link

Exprimátor Pardubic Martin Charvát, obviněný spolu dalšími úředníky a podnikateli z manipulace s veřejnými zakázkami, opustil po skoro dvou měsících vazební věznici. Příkaz k propuštění vydala dozorová státní zástupkyně, potvrdil Novinkám šéf okresního státního zastupitelství Aleš Veselý. Charvát je patrně vůbec první, byť bývalý, primátor, jenž skončil v Česku načas za mřížemi vazební věznice.

filmař

Zemřel oscarový režisér Norman Jewison, link

Ve věku 97 zemřel kanadský režisér Norman Jewison. Všestranný filmař se proslavil muzikálem Jesus Christ Superstar či dramatem V žáru noci. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na sdělení publicisty Jeffa Sandersona.

gigi

Italský fotbal se zahalil do smutku. Oplakává nejlepšího střelce historie, link

Nejlepší střelec v historii italské fotbalové reprezentace Gigi Riva v 79 letech zemřel.

isha

Ničivá bouře Isha v Británii zastavila dopravu. Následky pocítí i lidé v Česku, link

Britské ostrovy sužuje bouře Isha. Ve Spojeném království kvůli ní stojí vlaková i letecká doprava. V pondělí odpoledne se situace ve Velké Británii zklidnila, bouři ale pocítí i lidé na pevninské Evropě, včetně Česka.

jesus

Zemřel oscarový režisér Norman Jewison, link

Ve věku 97 zemřel kanadský režisér Norman Jewison. Všestranný filmař se proslavil muzikálem Jesus Christ Superstar či dramatem V žáru noci. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na sdělení publicisty Jeffa Sandersona.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.