Day tags 2024-01-26

člověk soud český ruský izrael video volba policista vláda závod muset online pohár sjezd škola žena auto divadlo druhý muž

Tags with an unusual surge in popularity:

hlaváčovou carrollové dezinformační hostavicích icj kunratickém spiegel dicarlová děkan důvěrnou genocidě haag humánnější injekcím kurs lhářka lidskost nahý nenastoupí radiožurnál

Latest Published News for Each Tag

člověk

Policie stíhá člověka za vyvěšení vlajky s písmenem Z na akci nymburských komunistů, link

Policie stíhá člověka, který loni v červnu na akci nymburských komunistů vyvěsil vlajku s písmenem Z. Je podezřelý z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Uvedla to Česká televize s odvoláním se na Štěpána Brunclíka z nymburského státního zastupitelství.

soud

Soud nařídil Trumpovi zaplatit novinářce skoro dvě miliardy za pomlouvání, link

Soud nařídil bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi zaplatit dalších 83,3 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy Kč) novinářce Jean Carrollové jako odškodnění za poškození její pověsti. Trump novinářku pomlouval, že je lhářka poté, co jej Carrollová obvinila, že ji sexuálně zneužil. O rozhodnutí poroty informovaly tiskové agentury. Trump v reakci na verdikt přislíbil, že se odvolá.

český

Brácha dře, ségra má talent. Mladé české duo sbírá medaile a míří mezi nejlepší, link

On má doma světové stříbro a bronz z turnajů do dvaceti let. Ona ke dvěma třetím místům ze šampionátu dospělých přidala finálovou účast na osmnáctkách. Byť se Matyáš a Adéla Šapovalivovi momentálně tolik nepotkávají, sourozeneckou podobnost zapřít nelze. Při rozhovorech je patrné, že nejsou žádní upovídaní extroverti. Na ledě je ale nemůžete přehlédnout. Oba stojí za největšími reprezentačními úspěchy posledních let a pro český hokej představují obrovský příslib.

ruský

Rusko dokazuje nástup ukrajinských zajatců do letadla videem. Na záběrech je rozeznat nejde, link

Ruští vyšetřovatelé zveřejnili video, které údajně ukazuje nástup ukrajinských válečných zajatců do ruského letounu Il-76 ruských leteckých sil, který podle Moskvy později ukrajinské síly sestřelily v ruské Bělgorodské oblasti. Na zrnitých záběrech z dálky jsou vidět jedoucí automobily vedle letadel, nelze však rozeznat žádné osoby. Kyjev opakovaně upozorňuje, že chybí důkazy, kdo byl či co bylo na palubě.

izrael

Úřad OSN dal výpověď lidem, kteří se podle Izraele podíleli na útoku ze 7.října, link

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) dal výpověď svým zaměstnancům, kteří se podle Izraele podíleli na teroristickém útoku na jihu Izraele ze 7. října. Oznámil to v pátek šéf UNRWA Philippe Lazzarini s tím, že úřad tvrzení Tel Avivu prověří. K ukončení pracovních smluv dotyčných osob přistoupil, aby byl i nadále schopný poskytovat humanitární pomoc v Pásmu Gazy.

video

Rusko dokazuje nástup ukrajinských zajatců do letadla videem. Na záběrech je rozeznat nejde, link

Ruští vyšetřovatelé zveřejnili video, které údajně ukazuje nástup ukrajinských válečných zajatců do ruského letounu Il-76 ruských leteckých sil, který podle Moskvy později ukrajinské síly sestřelily v ruské Bělgorodské oblasti. Na zrnitých záběrech z dálky jsou vidět jedoucí automobily vedle letadel, nelze však rozeznat žádné osoby. Kyjev opakovaně upozorňuje, že chybí důkazy, kdo byl či co bylo na palubě.

volba

Volebních místností v Česku bude o ruských prezidentských volbách míň, posteskla si Zacharovová, link

Při prezidentských volbách Rusko otevře volební místnosti ve všech zemích, kde má diplomatické mise, a to včetně zemí „nikoli přátelských“. Prohlásila to v pátek podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Postěžovala si zároveň, že v některých zemích bude oproti dřívějšku volebních místností méně, přičemž zmínila i ČR.

policista

Senior se v telefonu odmlčel, policisté za pár minut vyrazili dveře od bytu, link

Kvůli seniorovi, který si ošetřovatelce stěžoval na svůj zdravotní stav a v telefonu se náhle odmlčel, museli na konci minulého týdne prokázat brněnští policisté rychlost a rozhodnost. Když se na čtyřiaosmdesátiletého muže nedozvonili, okamžitě vyrazili dveře.

vláda

Máme gardisty z dalších států, jsem připraven na konflikt s Bidenovou vládou, hlásí guvernér Texasu, link

Texaský guvernér Greg Abbott se pouští do stále ostřejšího sporu s administrativou amerického prezidenta Joea Bidena. Poté, co Nejvyšší soud tento týden rozhodl, že federální vláda může odstranit žiletkový drát, který Texas místy instaloval kvůli množství ilegálních migrantů, oznámil Abbott, že je připraven na potenciální konflikt s federálními úřady a že už zhruba deset dalších států vyslalo na texaskou hranici své bezpečnostní složky.

závod

Sáblíková skončila jedenáctá v Salt Lake City, link

Rychlobruslařka Martina Sáblíková skončila jedenáctá v závodu na 3000 metrů na Světovém poháru v Salt Lake City. Vyhrála Joy Beuneová z Nizozemska.

muset

Trump musí za pomluvu novinářky zaplatit 83 milionů dolarů, rozhodl soud, link

Bývalý americký prezident Donald Trump musí zaplatit dalších 83,3 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy Kč) novinářce Jean Carrollové jako odškodnění za poškození její pověsti. Trump novinářku pomlouval, že je lhářka poté, co jej Carrollová obvinila, že ji sexuálně zneužil.

online

ONLINE: Sparta okamžitě udeřila, lídr hraje v Litvínově. Kometa vyzve Hradec, link

Základní část hokejové extraligy míří do poslední čtvrtiny. Hlavní tahák šestizápasového 40. kola představuje souboj doma skvěle hrajícího Litvínova, který od 17.30 čelí vedoucím Pardubicím. Druhá Sparta nastupuje ve stejný čas v Českých Budějovicích, vypjatý souboj se hraje v Mladé Boleslavi, kam přijíždí Liberec. Program zakončuje střetnutí Komety s Hradcem (18.00). Všechna utkání můžete sledovat v podrobných online reportážích.

pohár

Manchester City se dočkal gólu na hřišti Tottenhamu a slaví postup v poháru, link

Fotbalisté Manchesteru City vyřadili ve 4. kole Anglického poháru Tottenham a dál mohou snít o obhajobě trofeje. Úřadující ligoví šampioni zvítězili na hřišti londýnského soupeře 1:0 gólem Nathana Akého dvě minuty před koncem normální hrací doby. Byla to vůbec první branka „Citizens“ na současném stadionu Tottenhamu od jeho otevření v roce 2019 a po pěti zápasech. Čekání Tottenhamu na triumf v FA Cupu trvá od roku 1991.

sjezd

Celostátní konference lidovců vyslovila Jurečkovi důvěru, volební sjezd bude až na podzim, link

Celostátní konference KDU-ČSL v pátek vyjádřila důvěru předsedovi strany Marianu Jurečkovi, aby lidovce vedl a pokračoval ve funkci ministra práce a sociálních věcí až do volebního sjezdu. Ten se bude konat ve druhé polovině října. Na tiskové konferenci po jednání širokého vedení strany to novinářům oznámil přímo Jurečka. Konference tak nevyhověla části straníků, kteří žádali přesunout sjezd na jarní termín.

škola

Ševčík žaluje Vysokou školu ekonomickou kvůli svému odvolání, link

Odvolaný děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík podal na školu žalobu, s odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Ševčík to řekl serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání v polovině prosince. Už tehdy Ševčík řekl, že postup považuje za nezákonný a politický motivovaný a že se bude bránit soudní cestou. Ševčík tehdy odmítl odvolání převzít osobně, vedení univerzity mu ho muselo zaslat do datové schránky.

žena

Hamás zveřejnil nové video se třemi ženami, které drží v Pásmu Gazy jako rukojmí, link

Gaza/Tel Aviv - Palestinské islamistické hnutí Hamás dnes zveřejnilo na telegramu nové video, na němž se objevily tři ženy v zajetí, z nichž dvě se představily jako vojákyně izraelské armády. Informovaly…

auto

Dopravu v centru Ústí ochromila nehoda čtyř aut. Viník nadýchal 1,52 promile, link

Dopravní nehoda čtyř aut uzavřela v pátek večer most Dr. Edvarda Beneše v Ústí nad Labem, který spojuje centrum města se čtvrtí Střekov. Kolizi pravděpodobně zavinil řidič, který nadýchal 1,52 promile.

divadlo

Výstava fotografií u Národního divadla připomíná 30 let paralympijského výboru, link

Zahájením výstavy fotografií u Národního divadla oslavil Český paralympijský výbor (ČPV) 30. výročí svého založení. Vznikl 26. ledna 1994 jako paralelní organizace Českého olympijského výboru, od té doby přivezli čeští reprezentanti z paralympijských her více než 150 medailí. Pražské vernisáže se zúčastnil i nejúspěšnější handicapovaný cyklista Jiří Ježek, šestinásobný paralympijský vítěz.

druhý

Veselého 28 bodů nestačilo, basketbalisté Barcelony prohráli v Miláně, link

Reprezentační pivot Jan Veselý se v 23. kole Evropské ligy blýskl 28 body, basketbalistům Barcelony to ale na vítězství v Miláně nestačilo. Španělský tým, za který dalších šest bodů nastřílel rozehrávač Tomáš Satoranský, prohrál 70:74. S italským celkem Barcelona neuspěla ani ve druhém vzájemném zápase v sezoně, také prosincový domácí duel ztratila čtyřbodovým rozdílem (86:90). Po druhé porážce za sebou ale uhájila druhou příčku v tabulce před rovněž neúspěšnou Boloňou.

muž

Zcela nahý muž pobíhal mezi auty uprostřed rušné křižovatky v Chebu, link

Ačkoliv si drtivá většina čtenářů sociálních sítí myslela, že muž promenádující se uprostřed křižovatky na hlavní dopravní tepně v Chebu byl zfetovaný, ukázalo se, že je jen pořádně opilý. Nicméně si vysloužil obvinění z výtržnictví.


hlaváčovou

Zaplněné Národní divadlo se rozloučilo s Janou Hlaváčovou, na závěr zazněla hymna, link

Oblíbená divadelní a filmová herečka zemřela 13. ledna ve věku 85 let.

carrollové

Trump musí za pomluvu novinářky zaplatit 83 milionů dolarů, rozhodl soud, link

Bývalý americký prezident Donald Trump musí zaplatit dalších 83,3 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy Kč) novinářce Jean Carrollové jako odškodnění za poškození její pověsti. Trump novinářku pomlouval, že je lhářka poté, co jej Carrollová obvinila, že ji sexuálně zneužil.

dezinformační

Německé ministerstvo zahraničí odhalilo dezinformační kampaň, kterou na sociální síti X vede Rusko, link

Německé ministerstvo zahraničí odhalilo dezinformační kampaň, kterou na sociální síti X vede Rusko s využitím tisíce falešných uživatelských účtů. Dnes o tom na svých internetových stránkách informoval týdeník Der Spiegel s odvoláním na důvěrnou analýzu resortu zahraničí.

hostavicích

Policisté zadrželi podezřelého z útoků v Kunratickém lese. Údajně napadl také ženu s kočárkem v Hostavicích, link

Pražští policisté zadrželi muže, který je podezřelý z napadení několika lidí. K údálostem došlo v Kunratickém lese, ve čtvrtek podle vyšetřovatelů také zaútočil sekerou na ženu v Hostavicích. Policie to uvedla na síti X.

icj

Zlepšete situaci v Gaze a zabraňte genocidě, nařídil Izraeli soud v Haagu, link

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby přijal veškeré kroky pro zabránění genocidy a aby zlepšil humanitární situaci v palestinském Pásmu Gazy. Izrael má měsíc na to, aby soud informoval o tom, co dělá k splnění příkazu. Z toho, že páchá genocidu, obvinila Izrael Jihoafrická republika.

kunratickém

Policisté zadrželi podezřelého z útoků v Kunratickém lese. Údajně napadl také ženu s kočárkem v Hostavicích, link

Pražští policisté zadrželi muže, který je podezřelý z napadení několika lidí. K údálostem došlo v Kunratickém lese, ve čtvrtek podle vyšetřovatelů také zaútočil sekerou na ženu v Hostavicích. Policie to uvedla na síti X.

spiegel

Německé ministerstvo zahraničí odhalilo dezinformační kampaň, kterou na sociální síti X vede Rusko, link

Německé ministerstvo zahraničí odhalilo dezinformační kampaň, kterou na sociální síti X vede Rusko s využitím tisíce falešných uživatelských účtů. Dnes o tom na svých internetových stránkách informoval týdeník Der Spiegel s odvoláním na důvěrnou analýzu resortu zahraničí.

dicarlová

OSN nemůže ověřit okolnosti pádu ruského letounu, zaznělo na zasedání Rady bezpečnosti, link

Rada bezpečnosti OSN v noci na pátek jednala na mimořádném zasedání o středečním pádu ruského vojenského letounu v Bělgorodské oblasti. Schůze se konala na žádost Moskvy, která viní Ukrajinu, že stroj sestřelila. Tajemnice pro politické záležitosti OSN Rosemary DiCarlová podle agentury Reuters uvedla, že organizace není v pozici, aby okolnosti pádu letadla ověřila.

děkan

Ševčík podal žalobu na VŠE. Mé odvolání je v rozporu se svobodou projevu, tvrdí, link

Odvolaný děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík podal na školu žalobu, s odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání v polovině prosince. Už tehdy Ševčík řekl, že postup považuje za nezákonný a politický motivovaný a že se bude bránit soudní cestou.

důvěrnou

Německé ministerstvo zahraničí odhalilo dezinformační kampaň, kterou na sociální síti X vede Rusko, link

Německé ministerstvo zahraničí odhalilo dezinformační kampaň, kterou na sociální síti X vede Rusko s využitím tisíce falešných uživatelských účtů. Dnes o tom na svých internetových stránkách informoval týdeník Der Spiegel s odvoláním na důvěrnou analýzu resortu zahraničí.

genocidě

Zlepšete situaci v Gaze a zabraňte genocidě, nařídil Izraeli soud v Haagu, link

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby přijal veškeré kroky pro zabránění genocidy a aby zlepšil humanitární situaci v palestinském Pásmu Gazy. Izrael má měsíc na to, aby soud informoval o tom, co dělá k splnění příkazu. Z toho, že páchá genocidu, obvinila Izrael Jihoafrická republika.

haag

Zlepšete situaci v Gaze a zabraňte genocidě, nařídil Izraeli soud v Haagu, link

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby přijal veškeré kroky pro zabránění genocidy a aby zlepšil humanitární situaci v palestinském Pásmu Gazy. Izrael má měsíc na to, aby soud informoval o tom, co dělá k splnění příkazu. Z toho, že páchá genocidu, obvinila Izrael Jihoafrická republika.

humánnější

Alabama použila novou metodu popravy. Muž se po použití dusíku dlouho zmítal, link

Vězeňská služba státu Alabama v pátek popravila za vraždu odsouzeného Kennetha Smitha. Použila k tomu metodu označovanou jako dusíková hypoxie (nedostatek kyslíku), která k tomuto účelu ještě nikdy nebyla použita. Alabama tento způsob popravy prosazuje jako humánnější alternativu ke smrtícím injekcím, podle kritiků je však krutá a experimentální, napsala agentura AP.

injekcím

Alabama použila novou metodu popravy. Muž se po použití dusíku dlouho zmítal, link

Vězeňská služba státu Alabama v pátek popravila za vraždu odsouzeného Kennetha Smitha. Použila k tomu metodu označovanou jako dusíková hypoxie (nedostatek kyslíku), která k tomuto účelu ještě nikdy nebyla použita. Alabama tento způsob popravy prosazuje jako humánnější alternativu ke smrtícím injekcím, podle kritiků je však krutá a experimentální, napsala agentura AP.

kurs

Mladíci, kteří v rakouském vlaku pustili Hitlerův projev, musí na výchovný kurz, link

Dva mladí Rakušané, kteří loni v květnu prostřednictvím tlampačů ve vlaku rakouských drah (ÖBB) pustili záznam projevu nacistického diktátora Adolfa Hitlera, musejí za trest na výchovný kurz. V pátek o tom informovalo státní zastupitelství ve Vídni. Během vyšetřování se ke svému činu přiznali a jejich případ nepůjde před soud.

lhářka

Trump musí za pomluvu novinářky zaplatit 83 milionů dolarů, rozhodl soud, link

Bývalý americký prezident Donald Trump musí zaplatit dalších 83,3 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy Kč) novinářce Jean Carrollové jako odškodnění za poškození její pověsti. Trump novinářku pomlouval, že je lhářka poté, co jej Carrollová obvinila, že ji sexuálně zneužil.

lidskost

Památku obětí holokaustu si dnes připomenou v Terezíně či Ml. Boleslavi, link

Praha - Česko si dnes stejně jako řada jiných států připomíná Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Odkazuje na 27. leden 1945, kdy byl osvobozen nacistický…

nahý

VIDEO: Nahá žena běžela Brnem. Blázen mi leze do hlavy, tvrdila strážníkům, link

Neobvyklý pohled se naskytl začátkem týdne lidem na brněnském Cejlu. Po ulici běhala mladá žena bez šatů. V odpolední špičce navíc přebíhala silnici na červenou.

nenastoupí

Změna? Ledecká v Cortině figuruje ve startovní listině. Jako jednička, link

Trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká kvůli zdravotním problémům vynechala dnešní sjezd Světového poháru v Cortině d’Ampezzo. Mluvčí jejího týmu Erika Alchusová pak oznámila, že Ledecká nenastoupí ani v sobotu, ale její účast nakonec není vyloučená. Po podvečerním losování osmadvacetiletá Češka figuruje ve startovní listině s číslem jedna.

radiožurnál

Ševčík žaluje Vysokou školu ekonomickou kvůli svému odvolání, link

Odvolaný děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík podal na školu žalobu, s odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Ševčík to řekl serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání v polovině prosince. Už tehdy Ševčík řekl, že postup považuje za nezákonný a politický motivovaný a že se bude bránit soudní cestou. Ševčík tehdy odmítl odvolání převzít osobně, vedení univerzity mu ho muselo zaslat do datové schránky.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.