Day tags 2024-01-30

člověk český ruský firma město procento česko milión muž ostrava rok stát druhý rakušan rusko ekonomika moci soud stanice velký

Tags with an unusual surge in popularity:

anastasií drůbež fruhvirtová hospodářství kaprain kubalík londa nottinghamu oil pražák sněžce sněžky svěřenských vyvést čepro čip 685 arsenalu benzinový chemička

Latest Published News for Each Tag

člověk

Během nouzového stavu za covidu přibylo úmrtí na nemoci srdce, zjistili vědci, link

Od jara 2020, kdy se v Česku objevil první nakažený, podlehlo koronaviru 43 480 lidí. Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik však zjistil, že pandemie zkrátila mnohem více životů. Ovlivnila totiž i úmrtí lidí s jinými diagnózami.

český

Zájemci o dostavbu Dukovan přislíbili většinové zapojení českého průmyslu, link

Většinu prací na stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech by měl zajistit český průmysl. Nadpoloviční podíl tuzemských firem na projektu postupně přislíbili všichni tři uchazeči v dohodách o spolupráci s Aliancí české energetiky, která zastupuje největší tuzemské technologické firmy v oblasti jaderné energetiky.

ruský

Školy potřebují „skutečné muže“, ať učí vojáci, hlásá ruský poslanec, link

Příčinou šikany na školách je „sodomie“, řekl ruský poslanec Oleg Nilov. Ta podle něj nahradila „výchovnou, pionýrskou a vlasteneckou práci“. Navrhl, aby školy najímaly mužské učitele s vojenskou praxí, nejlépe veterány z války na Ukrajině.

firma

Nejsou zakázky a máme faktury v prodlení. Firmy popsaly, co je nejvíc trápí, link

Slabá poptávka, ale i drahé energie nebo pozdě proplácené faktury. To jsou hlavní potíže, s nimiž se firmy v poslední době musí vypořádávat. Tyto problémy se odrážejí i na celkovém ekonomickém výkonu země a přispěly k loňskému poklesu HDP o 0,4 procenta.

město

VIDEO: Obří rande naslepo. Korejské město se snaží zvýšit plodnost, link

Zástupy mužů a žen se jmenovkami na svátečních šatech, radnice jako dohazovací agentura. Účastníci a účastnice akce doufají, že najdou lásku, úřad města Seongnam věří, že masovým rande naslepo naplní politický cíl Koreje – vyšší plodnost. Za rok 2023 uspořádal takových dostaveníček několik.

procento

Tržby Microsoftu předčily očekávání. Díky novým funkcím AI, link

Americký softwarový gigant Microsoft ve druhém finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 33 procent na 21,9 miliardy dolarů (téměř 500 miliard Kč). Nové funkce umělé inteligence (AI) pomohly přilákat zákazníky ke cloudovým službám a operačnímu systému Windows. Tržby překonaly očekávání analytiků, akcie podniku však po zveřejnění výsledků mírně oslabily. Za loňský rok si nicméně připsaly 57 procent.

česko

Jak si žil nejhledanější drogový boss z Česka. Kováč úspěšně uniká dopadení, link

Jak žil zřejmě největší obchodník s drogami v novodobé historii Česka? Zlaté řetězy na krku a exotické sportovní vozy v garáži nečekejte. Devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, v této chvíli jeden z nejhledanějších lidí v Evropě, se držel hesla, že lepší je příliš nevyčnívat. Svědčí o tom alespoň jeho fotografie, které MF DNES anonymně získala. Že je na nich skutečně nejhledanější Čech současnosti, se redakci podařilo potvrdit ze dvou důvěryhodných zdrojů.

milión

Putinovo majetkové přiznání: Za šest let měl vydělat něco přes 17 milionů, link

Ruský prezident Vladimir Putin za šest let vydělal necelých 68 milionů rublů (asi 17,4 milionu Kč). Měl na to plat hlavy státu, vojenskou penzi, příjem z vkladů v bankách a z cenných papírů a také z prodeje pozemku v okolí Moskvy, uvedl v úterý ruský list Kommersant s odvoláním na majetkové prohlášení, které zveřejnila ústřední volební komise.

muž

Pejskař Milan skočil pro tonoucího do řeky Malše v Budějovicích, link

Pejskař Milan společně s dalším mužem zachránili v úterý odpoledne tonoucího podnapilého cyklistu, který spadl do řeky Malše v Českých Budějovicích. Milan skočil za mužem do vody a vytáhl ho za batoh. K záchraně nedaleko Velkého jezu používali i vodítko.

ostrava

Motor se výhrou v Ostravě přihlásil do boje o čtyřku. Vlčáků je tam hodně, usmíval se Čihák, link

Do vítkovické sestavy se po dvouměsíční absenci vrátili uzdravení útočníci Jakub Kotala a Patrik Zdráhal, to byla ale pro Ostravany poslední dobrá zpráva z dohrávky 19. kola hokejové extraligy, v níž Vítkovice na svém ledě prohrály s Českými Budějovicemi 1:2.

rok

Jak mu na okno ťukal Gott a proč v Praze podaná ruka neplatí. Jiří Zmožek vypráví, link

Zvonky štěstí, Biograf láska nebo Tam u nebeských bran nám už v uších zní desítky let, přesto si je ne každý hned spojí s jejich autorem – hitmakerem Jiřím Zmožkem. Jeho život by vydal na román, ale zatím se budeme muset spokojit s knižním rozhovorem Už mi, lásko, není 20 let, který s ním napsala jeho dcera Markéta. Jak dnes vidí svoje vzestupy a pády? Kvůli čemu mu na okno klepal Karel Gott? A proč se nyní rozhodl po letech uspořádat koncert v pražské Lucerně?

stát

Překvapení bylo jen hrané. Pro OSN melouchařil i ministr vnitra Hamásu, link

Byl to dobrý herecký výkon. Západní státy jsou tak upřímně „překvapené“ objevem, že agentura OSN na pomoc věčným palestinským uprchlíkům zvaná Unrwa funguje v Gaze jako filiálka teroristů z Hamásu, že ji z toho leknutí přestaly platit. Největší překvapení ale je, že ty státy jsou překvapeny. Těžko může být někdo překvapen, když o tom věděl.

druhý

Fotbalisté Arsenalu v anglické lize vyhráli v Nottinghamu, link

Fotbalisté Arsenalu v anglické lize vyhráli v Nottinghamu 2:1 a na druhém místě tabulky vystřídali Manchester City, který odehrál o dva zápasy méně.

rakušan

Pražská burza posílila, cena akcií ČEZ po výrocích Rakušana kolísala, link

Praha - Pražská burza dnes mírně posílila. Index PX stoupl o 0,35 procenta na 1450,49 bodu. Cena akcií energetické firmy ČEZ po výrocích vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) o výkupu menšinových podílů…

rusko

Kapelu kritickou k Putinovi zadrželi v Thajsku, bojí se deportace do Ruska, link

Rocková kapela Bi-2, která kritizuje válku na Ukrajině, čelí možné deportaci z Thajska do Ruska. Členy hudební skupiny, založené na konci osmdesátých let v Bělorusku, zatkli v letovisku Phuket, údajně za práci bez povolení. Původní plán nechat je odletět do bezpečí v Izraeli podle hudebníků zmařili ruští diplomaté.

ekonomika

MMF zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,1 procenta, link

Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky. Podle aktualizované prognózy se hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o 3,1 procenta, zatímco v říjnu MMF letošní růst odhadoval na 2,9 procenta. Za zlepšením prognózy podle fondu stojí příznivější hospodářské vyhlídky ve Spojených státech a v některých velkých rozvíjejících se ekonomikách.

moci

Azalky, milovnice kyselosti, můžete pěstovat i na kmínku nebo jako bonsaj, link

Dříve bývaly spíše symbolem MDŽ, dnes si je můžete pořídit po celý rok. K zimě se hodí ty sněhově bílé, leden či únor vám ovšem spolehlivě rozzáří červené, růžové, fialové, lososové nebo vícebarevné.

soud

Jen jsem ji obejmul, hájil se u soudu. Přepadená pošťačka má po útoku posttraumatickou poruchu, link

Nejsem zlý člověk, neměl jsem v úmyslu ublížit a slibuji, že už nebudu páchat žádnou trestnou činnost. S takovou obhajobou předstoupil před brněnský krajský soud Adam Zelinka. Podle obžaloby přepadl poštu na Prostějovsku a odnesl si několik desítek tisíc korun. Přepadená pošťačka utrpěla dle znalce těžkou psychickou újmu.

stanice

Generátory Jaromíra Soukupa. Nouzový režim jeho televize brnká sousedům na nervy, link

Generátory Jaromíra Soukupa, právě tak by se mohl jmenovat nový pořad na TV Barrandov. Chod stanice totiž po nedávném odpojení od elektrické energie, k němuž došlo v důsledku neuhrazení pohledávek za energie, zajišťují agregáty. Jejich provoz ale ruší obyvatele blízkých nemovitostí. Ti se nyní obrací na hygienickou stanici, aby proti zdroji permanentního hluku zasáhla.

velký

EU chce definovat, jak vypadá auto do šrotu. Tlak na omlazení autoparku sílí, link

Od začátku letošního roku se v zahraničí šíří poplašná zpráva, že Evropská unie plánuje zakázat větší opravy starších vozidel. Co vlastně znamená pojem větší oprava? A u jak starých aut by bylo případně zakázáno je provádět? Zejména veteránisté jsou v pozoru.


anastasií

Linda Fruhvirtová začala turnaj v Thajsku výhrou nad ruskou náhradnicí, link

Osmnáctiletá tenistka Linda Fruhvirtová postoupila na turnaji v Chua Chin v Thajsku do druhého kola po výhře 6:3, 6:1 nad Anastasií Tichonovovou. Ruska nahradila na poslední chvíli Američanku Claire Liuovou a mladá Češka proti ní splnila roli favoritky za 68 minut. Po letošním prvním vítězství v singlu čeká rodačku z Prahy ještě čtyřhra.

drůbež

Firma Mach Drůbež z Litomyšle musí v Kosoříně zlikvidovat tisíce kusů drůbeže, link

Veterinární správa hlásí ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu firmy Mach Drůbež v Kosoříně u Chocně. Soukromník musí zlikvidovat 70 tisíc slepic a kohoutů. K výskytu ptačí chřipky se uskuteční v úterý večer mimořádný briefing v sídle firmy Mach Drůbež v Litomyšli.

fruhvirtová

Linda Fruhvirtová začala turnaj v Thajsku výhrou nad ruskou náhradnicí, link

Osmnáctiletá tenistka Linda Fruhvirtová postoupila na turnaji v Chua Chin v Thajsku do druhého kola po výhře 6:3, 6:1 nad Anastasií Tichonovovou. Ruska nahradila na poslední chvíli Američanku Claire Liuovou a mladá Češka proti ní splnila roli favoritky za 68 minut. Po letošním prvním vítězství v singlu čeká rodačku z Prahy ještě čtyřhra.

hospodářství

Pokles HDP hlásí i Německo, potvrdili statistici. Prognózy jsou opatrné, link

Hrubý domácí produkt Německa se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku snížil proti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta. V pondělí to na základně cenově a kalendářně očištěných dat oznámil Spolkový statistický úřad. Stejnou měrou se německé hospodářství v meziročním srovnání propadlo za celý rok 2023.

kaprain

Kaprain může převzít firmy z Babišových svěřenských fondů, rozhodl ÚOHS, link

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka může převzít ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše mediální skupinu Mafra, provozovatele rozhlasových stanic Londa a pardubickou chemičku Synthesia. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nabylo v pondělí právní moci, uvedl v úterý úřad na síti X.

kubalík

Uzdravený Kubalík slavil s Ottawou výhru nad Nashvillem, link

V pondělí nabídla hokejová NHL jen jediný zápas, ve kterém Ottawa zdolala Nashville 4:3 po prodloužení. Vítěznou branku vstřelil v 64. minutě veterán Claude Giroux. Výhru slavil i český útočník Dominik Kubalík, jenž se vrátil do sestavy po čtyřzápasové pauze vynucené zraněním.

londa

Kaprain může převzít firmy z Babišových svěřenských fondů, rozhodl ÚOHS, link

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka může převzít ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše mediální skupinu Mafra, provozovatele rozhlasových stanic Londa a pardubickou chemičku Synthesia. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nabylo v pondělí právní moci, uvedl v úterý úřad na síti X.

nottinghamu

Na špici Premier League je těsno. Arsenal stáhl náskok vedoucího Liverpoolu, link

Fotbalisté Arsenalu zvítězili ve 22. kole anglické ligy v Nottinghamu 2:0 a na druhém místě neúplné tabulky vystřídali Manchester City.

oil

Čepro koupilo síť čerpacích stanic Robin Oil, přibude mu 75 pump, link

Státní podnik Čepro koupil od podnikatele Jiřího Zoubka konkurenční síť čerpacích stanic Robin Oil, od níž získal 75 benzinových pump. Zařadí je do své sítě EuroOil, která tak bude nově mít 285 stanic, to jí řadí na třetí místo v ČR. Čepro o tom informovalo ČTK.

pražák

Kaprain může převzít firmy z Babišových svěřenských fondů, rozhodl ÚOHS, link

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka může převzít ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše mediální skupinu Mafra, provozovatele rozhlasových stanic Londa a pardubickou chemičku Synthesia. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nabylo v pondělí právní moci, uvedl v úterý úřad na síti X.

sněžce

Horská služba po tragédii na Sněžce: Už včera tu podobná akce byla, link

Úterní tragédii na Sněžce, kdy po pádu na zledovatělé cestě zemřeli dva turisté, předcházel v pondělí obdobný případ, jenž měl ale šťastnější konec. Horští záchranáři v této souvislosti znovu upozornili na výstrahu před zledovatělým terénem, jež platí v Krkonoších několik posledních dnů.

sněžky

Pád ze severního svahu Sněžky nepřežili dva lidé. Po další osobě záchranáři pátrají, link

Na místě zasahují záchranáři z Polska i Česka, včetně tří vrtulníků letecké záchranné služby.

svěřenských

Kaprain může převzít firmy z Babišových svěřenských fondů, rozhodl ÚOHS, link

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka může převzít ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše mediální skupinu Mafra, provozovatele rozhlasových stanic Londa a pardubickou chemičku Synthesia. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nabylo v pondělí právní moci, uvedl v úterý úřad na síti X.

vyvést

Na fakultu v Brně v sobotu přišel muž s legálně drženou zbraní, působil roztěkaně a neklidně, strážníci jej vyvedli, link

Strážníci v sobotu vyvedli z brněnské pedagogické fakulty muže s legálně drženou zbraní, na okolí působil roztěkaně a neklidně. Na místě se konal den otevřených dveří. Mladý muž byl v aule společně s dvěma stovkami lidí. Novinářům to dnes oznámil mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem. O tom, zda si muž uchová zbrojní průkaz, nyní rozhodnou lékaři. Univerzity v Česku jsou ostražitější od loňské prosincové střelby v Praze, kde student na filozofické fakultě zabil 14 lidí. Nejsou indicie, že by muž v Brně plánoval jakýkoliv násilný čin.

čepro

Čepro koupilo síť čerpacích stanic Robin Oil, přibude mu 75 pump, link

Státní podnik Čepro koupil od podnikatele Jiřího Zoubka konkurenční síť čerpacích stanic Robin Oil, od níž získal 75 benzinových pump. Zařadí je do své sítě EuroOil, která tak bude nově mít 285 stanic, to jí řadí na třetí místo v ČR. Čepro o tom informovalo ČTK.

čip

Muskova firma implantovala člověku čip do mozku, link

Implantovali jsme prvnímu člověku do mozku čip, tvrdí podnikatel Elon Musk. Operaci prý provedla jeho společnost Neuralink. Pomocí čipu by měl teoreticky být pacient schopen dát najevo, jak se chce pohnout. Pacientovi, o němž nejsou známy žádné podrobnosti, se po operaci prý daří dobře.

685

Počet kyberútoků na klienty bank loni vzrostl na trojnásobek, link

Banky loni v oblasti kyberpodvodů zaznamenaly 69 685 okradených klientů. V průměru přišli o 19 357 korun. Celková škoda dosáhla 1,35 miliardy korun. Oznámila to Česká bankovní asociace (ČBA). Oproti roku 2022 se jedná o trojnásobný nárůst. Škoda ovšem klesla.

arsenalu

Na špici Premier League je těsno. Arsenal stáhl náskok vedoucího Liverpoolu, link

Fotbalisté Arsenalu zvítězili ve 22. kole anglické ligy v Nottinghamu 2:0 a na druhém místě neúplné tabulky vystřídali Manchester City.

benzinový

Čepro koupilo síť čerpacích stanic Robin Oil, přibude mu 75 pump, link

Státní podnik Čepro koupil od podnikatele Jiřího Zoubka konkurenční síť čerpacích stanic Robin Oil, od níž získal 75 benzinových pump. Zařadí je do své sítě EuroOil, která tak bude nově mít 285 stanic, to jí řadí na třetí místo v ČR. Čepro o tom informovalo ČTK.

chemička

Kaprain může převzít firmy z Babišových svěřenských fondů, rozhodl ÚOHS, link

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka může převzít ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše mediální skupinu Mafra, provozovatele rozhlasových stanic Londa a pardubickou chemičku Synthesia. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nabylo v pondělí právní moci, uvedl v úterý úřad na síti X.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.