Day tags 2024-02-13

soud ukrajina moci rok ruský milión americký odvolat rusko závod dítě evropa most plzeň vydat říkat bývalý dům evropský muž

Tags with an unusual surge in popularity:

feri zatykač hořejší kallasova snacha wembanyama antonio audiokniha bližší běžci citic domáhal důstojnou electrolux eutanazie hledaný klánovickém klánovicích kraulařka kristelovou

Latest Published News for Each Tag

soud

Kauza Čapí hnízdo se vrací k soudu. Dorazit by měl Babiš i Nagyová, link

Městský soud v Praze začne ve středu opětovně projednávat kauzu Čapí hnízdo. V ní čelí obžalobě předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Ti byli loni v květnu osvobozeni, případ ale v září vrátil k projednání odvolací senát Vrchního soudu. V plánu jsou výpovědi dvou znalců a listinné důkazy.

ukrajina

Rusko už na Ukrajině ztratilo přes 3000 tanků. Leští staré, kterých má dost, link

Rusko na Ukrajině přišlo už o více než tři tisíce tanků. Ve skladech má však schované starší modely, které nyní renovuje a následně využívá. Podle Institutu pro strategická studia má Rusko i přes velké ztráty k dispozici přibližně dvakrát více tanků než Ukrajina.

moci

Znalci z Čapího hnízda v problémech. Do sporu se zákonem se dostal expert obhajoby i obžaloby, link

Loni vyvázl bez trestu i úhony. Nyní ale bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) může slyšet jiný rozsudek v kauze padesátimilionové dotace pro Čapí hnízdo. U pražského městského soudu ve středu začne obnovené hlavní líčení. Jeho výsledek mohou ovlivnit i dva soudní znalci, kteří se však podle zjištění Novinek sami dostali do problémů se zákonem. Jednoho nyní řeší kvůli možnému závažnému pochybení žalobci, druhý už dokonce skončil u soudu, odkud však odešel s osvobozujícím rozsudkem.

rok

Začala přestavba smíchovského nádraží. Potrvá pět let, link

Po několika letech příprav začíná viditelná přestavba pražského smíchovského nádraží. Po snesení lávky spojující nádraží s Radlickou ulicí a zbourání opuštěných budov kolem nádraží nyní začíná Správa železnic s rekonstrukcí nástupišť, na kterou zhruba za dva roky naváže oprava odbavovací haly. Mezitím bude vytvořena nástavba autobusového terminálu a bude revitalizována přilehlá Nádražní ulice. Přestavba samotného nádraží vyjde na pět miliard, dostavba terminálu na dalších sedm.

ruský

Putin chtěl příměřím „zmrazit“ válku na Ukrajině, USA nevěřily upřímnosti návrhu, link

Washington odmítl návrh ruského prezidenta Vladimira Putina na příměří ve válce na Ukrajině, řekla agentuře Reuters trojice nejmenovaných ruských zdrojů. Podle nich se tak stalo po kontaktech mezi zprostředkovateli. Americký zdroj ale jakýkoliv oficiální kontakt na toto téma popřel; uvedl, že se USA nezapojí do jednání, ve kterých nebude figurovat také Ukrajina.

milión

Startup pojišťuje uhlíkové kredity. Podle experta dává nový byznys smysl, link

Švýcarský startup CarbonPool, který se zaměřuje na pojišťování emisních kreditů, dostal na rozjezd dvanáct milionů dolarů (280 milionů korun). Založila ho skupina bývalých manažerů pojišťovny Allianz a je to první pokus přinést pojištění do vysoce riskantního byznysu týkajícího se emisních kreditů, jimiž firmy vykupují své klimatické hříchy v očích regulátorů nebo veřejnosti.

americký

Biden: Trump své výroky ohledně NATO myslí vážně, dal Putinovi pozvánku k agresi, link

Americký exprezident Donald Trump to myslí vážně, když zpochybňuje princip kolektivní obrany NATO, řekl v úterý jeho nástupce v čele Spojených států Joe Biden. Víkendové výroky, v nichž Trump naznačil, že by povzbuzoval Rusko k útoku na některé členy aliance, Biden označil za pozvánku pro ruského prezidenta Vladimira Putina k napadení amerických spojenců.

odvolat

Na ruském seznamu hledaných osob jsou i čtyři Poláci, link

Čtyři známí Poláci jsou na ruském seznamu hledaných osob, uvedl v úterý server Onet.pl s odvoláním na informace ruského ministerstva vnitra, o nichž informoval jeden z posledních nezávislých ruských webů Mediazona.

rusko

Rusko už na Ukrajině ztratilo přes 3000 tanků. Leští staré, kterých má dost, link

Rusko na Ukrajině přišlo už o více než tři tisíce tanků. Ve skladech má však schované starší modely, které nyní renovuje a následně využívá. Podle Institutu pro strategická studia má Rusko i přes velké ztráty k dispozici přibližně dvakrát více tanků než Ukrajina.

závod

Jeden z nejsilnějších biatlonových zážitků, řekla Jislová po 12. místě na MS, link

Nové Město na Moravě (Žďársko) - Za jeden z nejsilnějších biatlonových zážitků označila Jessica Jislová 12. místo ve vytrvalostním závodě na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Poté, co minula…

dítě

Pokud bydlíte v přírodě, máte menší pravděpodobnost, že budete nosit brýle, link

Děti žijící v blízkosti parků a přírodě obecně méně často trpí špatným nebo zhoršeným zrakem. Výzkum ukázal, že život v blízkosti zeleně může zabránit tomu, aby děti potřebovaly brýle.

evropa

Evropa buduje arzenál zbraní téměř od nuly. Sama by se ubránila až za 10 let, link

Sklady zbraní a munice po celé Evropě se kvůli válce na Ukrajině vyprázdnily, do toho horký uchazeč o Bílý dům Donald Trump utrousil, že by v budoucnu nemusel dodržet závazky v NATO pro ty, kdo neinvestují dostatečně do společné obrany. Nastal poplach.

most

Nezletilá dívka v Ostravě zemřela po pádu z mostu, okolnosti vyšetřuje policie, link

Pád nezletilé dívky z mostu zastavil dnes dopoledne na několik hodin provoz v ostravské Rudné ulici, jedné z nejvytíženějších komunikací ve městě. Dívka na místě zemřela, okolnosti tragické události zjišťují policisté. Zatím nelze s jistotou říct, zda šlo o nehodu či sebevraždu. ČTK to řekla mluvčí ostravské policie Eva Michalíková.

plzeň

V přípravě jsme góly dávali. Teď mlčíme, povzdechl si Hapal po prohře s Plzní, link

Ostravští fotbalisté podali proti Plzni mnohem lepší výkon než v úvodním utkání jarní části první ligy v Českých Budějovicích (0:3). Jenže i podruhé prohráli. Tentokrát 0:1.

vydat

Do vesmíru se vydá soukromá sonda, která má přistát na Měsíci, link

Společnost Intuitive Machines se chce stát první firmou, jejíž stroj přistane bezpečně na Měsíci. Zatím se to podařilo jen státním vesmírným agenturám. Její lunární sonda Nova-C pojmenovaná Odysseus se má ve středu ráno vydat v rámci mise IM-1 na svou devítidenní cestu k oběžnici planety Země.

říkat

Vzala jsem si třpytky, abych rozzářila den, říkala Jislová. V cíli pak slavila, link

Před rokem závody světového šampionátu v Oberhofu jen smutně sledovala u televize, zranění mezižeberních svalů Jessicu Jislovou do bojů nepustilo. „Bolí mě to při každém nádechu,“ říkala tehdy. Letos se v první polovině biatlonového mistrovství v Novém Městě trápila. Ale v úterý se ve Vysočina Aréně rozzářila. Na trať vyrazila jako třetí z Češek. Ale v cíli z nich byla nejlepší.

bývalý

Nezmar o své roli v kauze Berbr: Byl jsem do ní zapleten. Daň za nezkušenost, link

Dlouho byl propírán v médiích. Bývalý fotbalista Jan Nezmar, jenž mimo jiné plnil mezi lety 2017 a 2020 ve Slavii roli sportovního ředitele, byl často skloňován v souvislosti s kauzou bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Nezmar, který by se měl do fotbalu brzy vrátit coby generální ředitel Liberce, o své minulosti promluvil v pořadu TIKI-TAKA na O2 TV Sport. „To, že jsem byl v celé věci namočený, beru jako daň za svoji nezkušenost,“ uvedl.

dům

Rodina si postavila krásný dům v Dolních Jirčanech. Pomohla šťastná náhoda, link

Když mě u branky vítá pan Svatopluk s manželkou a jedním z jejich dětí, moc toho z domu nevidím. K ulici je totiž otočený jen jednoduchou štítovou stěnou se vstupními dveřmi. Ta pravá symfonie se rozehraje, až když projdu dlouhou chodbou a vstoupím do hlavního obytného prostoru s prosklením do zahrady.

evropský

Česko dnes navštíví šéfka Evropského parlamentu, link

Praha - Česko dnes navštíví předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, sejde se s nejvyššími ústavními činiteli, uctí také památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy….

muž

Zproštění obžaloby za komentáře o covidu neplatí, pisatel jde znovu před soud, link

Plzeňský okresní soud musí znovu rozhodnout v kauze muže stíhaného kvůli několika facebookovým komentářům v době koronavirové pandemie. Původně jej zprostil obžaloby. Na facebookové stránce nemocnice muž například vyjadřoval názor, že zdravotníci pacienty zabíjejí, aby měli čísla, že jim určitě dávají něco do pití nebo jed místo léků.


feri

Proti rozsudku za znásilnění se odvolal Feri i zmocněnkyně obětí, link

Proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 3 za znásilnění se odvolal nejen bývalý poslanec Dominik Feri, ale také zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší. Zatímco někdejší politik nesouhlasí s celou obžalobou, oběti požadují vyšší finanční zadostiučinění, informoval dnes iROZHLAS a Radiožurnál. Feri byl loni v listopadu nepravomocně odsouzen ke tříletému vězení za dvě znásilnění a pokus o znásilnění. O dalším vývoji nyní rozhodne Městský soud v Praze.

zatykač

Žena v pražských Strašnicích vypadla z okna. Byl na ni vydán zatykač, link

Hledaná žena, na kterou byl vydán příkaz k zatčení, vypadla v úterý odpoledne z okna v pražských Strašnicích. Záchranná služba ji převezla do nemocnice, byla ale mimo ohrožení života. Okolnostmi se zabývá policie.

hořejší

Proti rozsudku za znásilnění se odvolal Feri i zmocněnkyně obětí, link

Proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 3 za znásilnění se odvolal nejen bývalý poslanec Dominik Feri, ale také zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší. Zatímco někdejší politik nesouhlasí s celou obžalobou, oběti požadují vyšší finanční zadostiučinění, informoval dnes iROZHLAS a Radiožurnál. Feri byl loni v listopadu nepravomocně odsouzen ke tříletému vězení za dvě znásilnění a pokus o znásilnění. O dalším vývoji nyní rozhodne Městský soud v Praze.

kallasova

Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kaju Kallasovou a další pobaltské činitele, link

Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kaju Kallasovou a další pobaltské činitele. Podle agentury TASS to dnes uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj jsou důvodem zařazení na seznam hledaných osob jejich “nepřátelské kroky vůči historické paměti” i Rusku jako takovému. Portál Nastojaščeje vremja dává věc do souvislosti s odstraňováním sovětských památníků v Pobaltí po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022.

snacha

“Je velmi talentovaná.” Trump chce do vedení Republikánů dostat svou snachu, link

Trumpovi podle médií vadí současná šéfka Republikánů kvůli údajně špatné práci při shánění peněz na kampaň a nevýrazným výsledkům z minulých voleb.

wembanyama

Wembanyama? Jen začátek. Budoucnost NBA patří zázračným francouzským obrům, link

Vlétl na zámořské palubovky jako úkaz, v noci na úterý nastřádal Victor Wembanyama v NBA deset bloků a znovu předvedl, proč je tak výjimečný. Jenže Francie má v talonu ještě další blyštivé trumfy, které vytasí na basketbalový svět už brzy. A připravte se zaklonit hlavu, ať na ně dohlédnete.

antonio

San Antonio zabralo v Torontu, Wembanyama předvedl triple double, link

Po sérii sedmi porážek zvítězili basketbalisté San Antonia v Torontu jednoznačně 122:99. Dvacetiletý francouzský talent Victor Wembanyama si připsal druhý triple double v soutěži za 27 bodů, 14 doskoků a ojedinělých deset bloků.

audiokniha

Kouzlo starých příběhů na dalekém Ostrově. Román v audioknize zdarma, link

Česká spisovatelka Bianca Bellová svým románem Ostrov připomíná, že každý vypravěč zároveň prožívá svůj vlastní příběh. Setkávají se zde tři hrdinové, kteří přitom hrdinské představy příliš nesplňují. Uživatelé iDNES Premium získají audioknihu zdarma.

bližší

Mladík z Přerova si napadení a pořezání nožem vymyslel, zjistila policie, link

Policisté zjistili obrat ve vyšetřování přepadení sedmnáctiletého chlapce v Přerově, který oznámil, že ho někdo v pondělí 5. února napadl a pořezal. Vyšlo totiž najevo, že se ani jeden skutek nestal. Jak se tedy mladík zranil, zůstává nejasné. Kvůli jeho nízkému věku policie k případu nesdělila bližší informace.

běžci

Sprinty v Canmore vyhráli Klaebo a Svahnová, z Čechů byl nejlepší Černý, link

Sprinty klasickou technikou na Světovém poháru v Canmore vyhráli Nor Johannes Hösflot Klaebo a Švédka Linn Svahnová. Čeští běžci na lyžích vypadli ve čtvrtfinále, nejvýše byl hodnocen Ondřej Černý, na 21. místě.

citic

Tvrdík skončil jako viceprezident čínské Citic Europe Holding, chce se věnovat Slavii, link

Jaroslav Tvrdík bude v čínské společnosti pokračovat jen jako člen představenstva skupiny. Prioritou pro něj bude Slavie.

domáhal

Muž neuspěl u Nejvyššího soudu se žádostí o eutanazii, link

Marně se u justice domáhal práva na eutanazii, tedy dobrovolného ukončení života, invalidní důchodce z Pardubic. Právo na odchod z tohoto světa odvozoval z Listiny základních práv a svobod s tím, že právo na zachování lidské důstojnosti zahrnuje i právo na důstojnou smrt. Soudy včetně Nejvyššího soudu mu ale nevyhověly.

důstojnou

Muž neuspěl u Nejvyššího soudu se žádostí o eutanazii, link

Marně se u justice domáhal práva na eutanazii, tedy dobrovolného ukončení života, invalidní důchodce z Pardubic. Právo na odchod z tohoto světa odvozoval z Listiny základních práv a svobod s tím, že právo na zachování lidské důstojnosti zahrnuje i právo na důstojnou smrt. Soudy včetně Nejvyššího soudu mu ale nevyhověly.

electrolux

Electrolux zakazoval prodejcům snížit ceny, dostal pokutu 125 milionů korun, link

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal výrobce elektroniky Electrolux pokutou 125 milionů korun za dlouholeté protisoutěžní jednání. Firma prodejcům svých výrobků zakazovala zlevnit spotřebiče pod stanovenou hranici.

eutanazie

Muž se domáhal práva na důstojnou smrt, Nejvyšší soud jeho dovolání zamítl, link

Nejvyšší soud zamítl dovolání muže, který se domáhal eutanazie. Žaloba nárok na ni odvozovala z Listiny základních práv a svobod.

hledaný

Na ruském seznamu hledaných osob jsou i čtyři Poláci, link

Čtyři známí Poláci jsou na ruském seznamu hledaných osob, uvedl v úterý server Onet.pl s odvoláním na informace ruského ministerstva vnitra, o nichž informoval jeden z posledních nezávislých ruských webů Mediazona.

klánovickém

Svůj život vyhasnout nenechám. Vyjádření ženy, která přišla v Klánovicích o dítě a manžela, link

Žena, která v pátek 15. prosince přišla v pražském Klánovickém lese rukou vraha z Filozofické fakulty UK o manžela a dvouměsíční dceru, tento týden zveřejnila dojemné poděkování za solidaritu a pomoc veřejnosti. Učinila tak na webu dobročinné sbírky, kam lidé poslali za dobu jejího trvání téměř 12,5 milionu korun.

klánovicích

Svůj život vyhasnout nenechám. Vyjádření ženy, která přišla v Klánovicích o dítě a manžela, link

Žena, která v pátek 15. prosince přišla v pražském Klánovickém lese rukou vraha z Filozofické fakulty UK o manžela a dvouměsíční dceru, tento týden zveřejnila dojemné poděkování za solidaritu a pomoc veřejnosti. Učinila tak na webu dobročinné sbírky, kam lidé poslali za dobu jejího trvání téměř 12,5 milionu korun.

kraulařka

Kraulařka Seemanová byla na MS osmá v rozplavbě dvoustovky, postoupil i Gemov, link

Největší naděje české výpravy Barbora Seemanová byla na mistrovství světa v Dauhá osmá v rozplavbě na 200 metrů volný způsob. Ve své hlavní disciplíně, z níž má evropský titul z roku 2021 a šesté místo na olympijských hrách v Tokiu, bude o finále bojovat dnes večer.

kristelovou

Nejvyšší soud vyhověl Mafře ve sporu s Kristelovou, jež sama z bulváru těžila, link

Pokud člověk dlouhodobě těží ze zájmu bulvárních médií a sám jej přiživuje, může to později snížit jeho šance na získání odškodnění od vydavatelů. Plyne to z rozhodnutí Nejvyššího soudu, který vyhověl dovolání vydavatelství Mafra ve sporu s moderátorkou Kateřinou Kristelovou.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.