Day tags 2024-02-15

ruský ukrajina procento rok závod český místo soud žena ukrajinský inflace dítě evropský člověk město premiér trest velký útok auto

Tags with an unusual surge in popularity:

avdijivka ósakaovou 2nd drake legie mačetou molde neodehrát nepříčetný antidopingový as atlanta atlantu charlotte corriere cukr della dozor energetiku exekutivní

Latest Published News for Each Tag

ruský

Až si ruský voják omočí nohy ve Sprévě, Západ pochopí, burcuje spisovatel, link

Na Ukrajinu vstoupil Mozkomor a rozsévá zkázu a smrt. Co se stane s Evropou, pokud se ho nepodaří zastavit? Jak vůbec Západu vysvětlit, co se na Ukrajině odehrává? „Chybějí vhodná slova, která by popsala rozbombardovaná města a území, lidi, kteří přežívají na těchto územích, a samozřejmě onoho kolektivního nepřítele s děsivým pojmenováním: ruský voják,“ píše v eseji pro iDNES.cz spisovatel Artem Čech.

ukrajina

Až si ruský voják omočí nohy ve Sprévě, Západ pochopí, burcuje spisovatel, link

Na Ukrajinu vstoupil Mozkomor a rozsévá zkázu a smrt. Co se stane s Evropou, pokud se ho nepodaří zastavit? Jak vůbec Západu vysvětlit, co se na Ukrajině odehrává? „Chybějí vhodná slova, která by popsala rozbombardovaná města a území, lidi, kteří přežívají na těchto územích, a samozřejmě onoho kolektivního nepřítele s děsivým pojmenováním: ruský voják,“ píše v eseji pro iDNES.cz spisovatel Artem Čech.

procento

Pro až 85 procent muslimů v Británii budou důležité postoje stran k válce v Gaze, link

Londýn - Hlas Labouristické straně v příštích parlamentních volbách v Británii hodlá dát v Londýně jen 60 procent těch muslimů, kteří ji volili v roce 2019. Vyplývá to z průzkumu agentury Survation….

rok

Oblékněte se jako správná horalka. Na kopcích budete v teple a v suchu, link

Češi jsou národem lyžařů, miliony jich každým rokem vyrážejí do hor. A na to je třeba se pořádně obléct, i když je to výjimečná událost přicházející jednou či dvakrát do roka.

závod

Sáblíková znovu září, v Calgary obhájila světový bronz. Titul má Schoutenová, link

Usmívala se a spokojeně mávala do kamery. Martina Sáblíková gratulovala nové mistryni světa Nizozemce Irene Schoutenové, sama ale mohla na rychlobruslařské dráze v kanadském Calgary slavit bronzovou obhajobu v závodě na 3000 metrů. Přestože průběh sezony nehrál šestatřicetileté Češce do karet a v lednu musela vynechat závody kvůli zranění třísla, na vrchol zimy se dokázala skvěle připravit a získat svou 33 medaili z mistrovství světa.

český

Hokejový útočník Hanzl odchází z Českých Budějovic do Finska, link

Hokejový útočník Martin Hanzl odchází z Českých Budějovic do finského týmu Sport Vaasa. Motor přesun třicetiletého hráče na sever Evropy oznámil na klubovém webu.

místo

Volejbalisté Liberce porazili Karlovarsko a upevnili si v extralize třetí místo, link

Volejbalisté Liberce v šlágru předehrávaného 26. kola extraligy porazili doma Karlovarsko 3:0 a upevnili si před Západočechy třetí místo v tabulce. Dukla zvládla vzájemný duel s obhájci bronzu po třech porážkách, při nichž získala dohromady jen dva sety. Vloni Karlovarsko ovládlo oba zápasy v sérii o třetí místo a vyhrálo i listopadový domácí duel v nové sezoně, tentokrát ale uhrálo vyrovnané skóre jen ve třetí sadě a prohrálo 17:25, 18:25 a 23:25.

soud

Extremista Breivik u soudu neuspěl se žalobou na norský stát kvůli samovazbě, link

Oslo - Norský pravicový extremista Anders Breivik neuspěl se žalobou na norský stát, kterou se snažil dosáhnout ukončení své samovazby a izolace od vnějšího světa. Soud dnes zamítl jeho žalobu, ve…

žena

Na předměstí Montrealu byly ubodány dvě ženy, třetí je ve vážném stavu, link

Na předměstí kanadského Montrealu dnes zůstaly po potyčce v bytovém domě dvě ubodané ženy. Další žena byla převezena do nemocnice a její stav je vážný. Policie na místě zadržela 44letého muže, kterého podezírá z napadení žen, uvedla kanadská stanice CBC.

ukrajinský

Moskva vyhodila šéfa Černomořské flotily, dopustil zkázu další ruské lodi, link

Proruské informační kanály na platformě Telegram píší o odvolání velitele ruské Černomořské flotily admirála Viktora Sokolova. Důvodem má být zničení ruské výsadkové lodi ukrajinskými silami. Potopení lodi Cezar Kunikov po zásahu námořních dronů oznámila ve středu ukrajinská vojenská rozvědka. Rusko zprávy o ztrátě dalšího plavidla své flotily nekomentovalo.

inflace

GLOSA: Jak Bolek Polívka věštil vysokou inflaci, link

Lednová inflace v meziročním vyjádření spadla na 2,3 procenta a konečně je jen kousíček nad dvouprocentním cílem centrální banky. Na to, jak víc než dva roky zpátky nevídaně rychlé zdražování překvapilo celé Česko, vzpomíná vedoucí ekonomické rubriky iDNES.cz Tomáš Ventura.

dítě

Nejen HHC. Jaké drogy útočí na naše děti a které jim nejvíc chutnají, link

Zvýšený počet případů otravy látkou HHC, kdy několik mladých pacientů skončilo dokonce na jednotce intenzivní péče, vyvolává dojem, že právě tato psychomodulační substance je mezi dětmi a mladistvými momentálně nejpopulárnější. Jenže tu jsou i další rizikové přípravky, jako je kratom, THC, ale třeba i „obyčejný“ alkohol, léky nebo nikotin a jeho náhražky.

evropský

Zbývá týden hlasování o Evropský strom roku. Česká hruška je zatím pátá, link

Dva buky, jeden z Polska, druhý z Francie, olivovník z Itálie a kamélie z Portugalska se ve veřejné anketě o Evropský strom roku zatím drží před naší památnou hruškou v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Ještě není rozhodnuto, skryté hlasování o umístění patnácti národních stromů v evropské anketě končí až 22. 2. 2024 v 16 hodin.

člověk

Panika v ruském Belgorodu. Lidé umírali v obchodě, gubernátor viní český Vampire, link

Šest lidí přišlo o život a 17 utrpělo zranění při ukrajinském ostřelování ruského města Belgorod, uvedly ve čtvrtek tamní úřady. Gubernátor Vjačeslav Gladkov spojil ostřelování města se zprávou ruského ministerstva obrany o ostřelování za pomoci raketometu RM-70 Vampire české výroby. Ruská protivzdušná obrana údajně sestřelila nad Belgorodskou oblastí 14 raket.

město

Mareček ocenil po 10. místě v mixu dvojic Davidovou, té se závod líbil, link

Nové Město na Moravě (Žďársko) - Biatlonisté Markéta Davidová a Jonáš Mareček měli po desátém místě v závodě smíšených štafet na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě odlišné pocity. Zatímco Davidová…

premiér

Vlivná sestra diktátora KLDR dala najevo ochotu zlepšit vztahy s Japonskem, link

Nevyloučila ani možné pozvání japonského premiéra Fumia Kišidy do Pchjongjangu.

trest

Tenista Brooksby se dočkal zkrácení trestu za zmeškané dopingové kontroly, link

Trest amerického tenisty Jensona Brooksbyho za porušení dopingových pravidel vyprší už letos v březnu, původně měl za zameškání tří dopingových kontrol pykat o deset měsíců déle. Mezinárodní agentura pro integritu tenisu ITIA, která hráči vloni v říjnu činnost na 18 měsíců zastavila, dnes oznámila, že se s Brooksbym dohodla na zkrácení suspendace na 13 měsíců.

velký

Brichta má historickou šanci. Změní mi to život, uvědomuje si před obrovskou bitvou, link

Jeden z velkých zápasů českého MMA se blíží. Již 17. února se v liberecké Home Credit Areně postaví do bitvy o prozatímní titul lehké váhy 26letý Leo Brichta, pro nějž se bude jednat o největší duel kariéry. „Výhra titulu by určitě změnila můj život,“ uvědomuje si tíhu okamžiku talentovaný ranař, jenž si to v hlavním duelu největší evropské MMA organizace KSW rozdá s moldavským nájezdníkem Valeriem Mirceou. Vítěz boje si následně zajistí vstupenku do bitvy o právoplatný titul.

útok

Na Izrael letěly desítky raket libanonského Hizballáhu, link

Severoizraelské město Kirjat Šmona se ve čtvrtek stalo terčem desítek raket, které z Libanonu odpálilo teroristické šíitské hnutí Hizballáh. Jde o pokračování série raketových útoků, která začala ve středu ráno, když při raketovém útoku z Libanonu na sever židovského státu zemřela izraelská vojačka. Armáda na její smrt odpověděla rozsáhlými leteckými údery, při nichž na jihu Libanonu kromě bojovníků Hizballáhu podle místních médií zahynulo nejméně 11 civilistů včetně šesti dětí.

auto

České matce hrozí v Itálii trest, protože nechala své děti v autě a šla lyžovat, link

Prokuratura v Tridentu stíhá čtyřicetiletou ženu z České republiky, protože nechala v autě své děti bez dozoru a šla lyžovat. Napsal to ve čtvrtek deník Corriere della Sera. Ženě hrozí za opuštění nezletilého dítěte až pět let vězení. Podobné případy nejsou mezi českými turisty v Itálii ojedinělé.


avdijivka

U města Avdijivka na Ukrajině padl český dobrovolník. Jde o čtvrté podobné úmrtí, link

Na Ukrajině padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně, a to u města Avdijivka. Informaci webu Seznam Zprávy potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. O úmrtí Čecha informoval účet Vozím drony na Ukrajinu na sociální síti X. Česká diplomacie nyní eviduje čtyři české občany, kteří padli v bojích na území Ruskem napadené země.

ósakaovou

Povstání pokračuje. Plíšková vyřadila Ósakaovou, v Dauhá je v semifinále, link

Karolína Plíšková jede na vítězné vlně a nehodlá slézt. Čerstvá vítězka turnaje v Kluži se probojovala do semifinále v Dauhá po výhře 7:6, 7:6 nad Naomi Ósakaovou.

2nd

Nejvíce nominací na Ceny Anděl mají Viktor Sheen a November 2nd, link

Česká hudební akademie rozhodla o držitelích nominací pro letošní předávání Cen Anděl. Nejvíce, tři, mají raper Viktor Sheen a rocková kapela November 2nd. Vyhlášení výsledků se odehraje 30. března v pražském O2 universu a večerem, na který je v prodeji i omezený počet vstupenek pro veřejnost, budou provázet Honza Dědek a Ivana „Fancy“ Kulhánková.

drake

U města Avdijivka na Ukrajině padl český dobrovolník. Jde o čtvrté podobné úmrtí, link

Na Ukrajině padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně, a to u města Avdijivka. Informaci webu Seznam Zprávy potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. O úmrtí Čecha informoval účet Vozím drony na Ukrajinu na sociální síti X. Česká diplomacie nyní eviduje čtyři české občany, kteří padli v bojích na území Ruskem napadené země.

legie

Pekhart nezabránil porážce Legie Varšava v norském Molde, link

Fotbalisté Legie Varšava s Tomáše Pekhartem v sestavě prohráli v úvodním utkání 2. kola Konferenční ligy v norském Molde 2:3. Hrozící debakl zmírnili až po změně stran, kdy český útočník už na trávníku nebyl. Dva čeští fotbalisté na sebe narazili ve Štýrském Hradci, kam přijel bratislavský Slovan. Spokojenější byl Vítězslav Jaroš, který hájil branku domácího Sturmu a radoval se z výhry 4:1. Na levém kraji obrany slovenského mistra nastoupil Jaromír Zmrhal.

mačetou

Útok mačetou na zdravotníky? Pachatel byl nepříčetný, stíhání bylo zastaveno, link

Nečekaný konec má útok na zdravotníky s mačetou v ruce v Českých Budějovicích. Závažný případ se odehrál loni v červnu. Ve čtvrtek 15. února státní zástupce zastavil trestní stíhání pro pachatelovu nepříčetnost. Informoval o tom jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

molde

Pekhart nezabránil porážce Legie Varšava v norském Molde, link

Fotbalisté Legie Varšava s Tomáše Pekhartem v sestavě prohráli v úvodním utkání 2. kola Konferenční ligy v norském Molde 2:3. Hrozící debakl zmírnili až po změně stran, kdy český útočník už na trávníku nebyl. Dva čeští fotbalisté na sebe narazili ve Štýrském Hradci, kam přijel bratislavský Slovan. Spokojenější byl Vítězslav Jaroš, který hájil branku domácího Sturmu a radoval se z výhry 4:1. Na levém kraji obrany slovenského mistra nastoupil Jaromír Zmrhal.

neodehrát

Pokles o jednu pozici. Fotbalisté uzavírají v žebříčku FIFA čtvrtou desítku, link

Čeští fotbalisté v prvním letošním vydání žebříčku reprezentací FIFA klesli o jednu pozici na 40. místo, přestože v novém roce zatím neodehráli žádný zápas. Pořadí národních týmů nadále vévodí mistři světa Argentinci před poraženým finalistou předloňského šampionátu Francií.

nepříčetný

Útok mačetou na zdravotníky? Pachatel byl nepříčetný, stíhání bylo zastaveno, link

Nečekaný konec má útok na zdravotníky s mačetou v ruce v Českých Budějovicích. Závažný případ se odehrál loni v červnu. Ve čtvrtek 15. února státní zástupce zastavil trestní stíhání pro pachatelovu nepříčetnost. Informoval o tom jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

antidopingový

Antidopingový výbor se odvolal proti trestu hradeckého hokejisty McCormacka, link

Antidopingový výbor České republiky se odvolal proti trestu kanadského hokejového obránce Graema McCormacka z Hradce Králové, který měl deset měsíců zastavenou činnost po pozitivním testu v průběhu loňského semifinále play off proti Vítkovicím.

as

Feyenoord s Lingrem na úvod play off Evropské ligy doma remizoval s AS Řím, link

Fotbalisté Feyenoordu Rotterdam se střídajícím záložníkem Ondřejem Lingrem na úvod vyřazovací fáze Evropské ligy doma remizovali s AS Řím 1:1. Odveta v italské metropoli je na programu příští čtvrtek.

atlanta

Krejčí si poprvé v sezoně zahrál v NBA, Atlanta podlehla v Charlotte, link

Český basketbalista Vít Krejčí si poprvé od loňského dubna zahrál v NBA. Za Atlantu nastoupil na závěrečné dvě a půl minuty při porážce 99:122 v Charlotte, do statistik se nezapsal.

atlantu

Krejčí si poprvé v sezoně zahrál v NBA, Atlanta podlehla v Charlotte, link

Český basketbalista Vít Krejčí si poprvé od loňského dubna zahrál v NBA. Za Atlantu nastoupil na závěrečné dvě a půl minuty při porážce 99:122 v Charlotte, do statistik se nezapsal.

charlotte

Krejčí si poprvé v sezoně zahrál v NBA, Atlanta podlehla v Charlotte, link

Český basketbalista Vít Krejčí si poprvé od loňského dubna zahrál v NBA. Za Atlantu nastoupil na závěrečné dvě a půl minuty při porážce 99:122 v Charlotte, do statistik se nezapsal.

corriere

České matce hrozí v Itálii trest, protože nechala své děti v autě a šla lyžovat, link

Prokuratura v Tridentu stíhá čtyřicetiletou ženu z České republiky, protože nechala v autě své děti bez dozoru a šla lyžovat. Napsal to ve čtvrtek deník Corriere della Sera. Ženě hrozí za opuštění nezletilého dítěte až pět let vězení. Podobné případy nejsou mezi českými turisty v Itálii ojedinělé.

cukr

Řetězce si podezřele zvýšily přirážku u cukru, zjistil antimonopolní úřad, link

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zjistil při mapování výroby a trhu s cukrem podezřelé skokové navýšení obchodní přirážky u cukru v obchodních řetězcích. K tomu mělo dojít koncem roku 2022. Antimonopolní úřad to uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě. Zda došlo k protisoutěžnímu jednání, úřad zatím nepotvrdil. Ve věci ale zahájil správní řízení.

della

České matce hrozí v Itálii trest, protože nechala své děti v autě a šla lyžovat, link

Prokuratura v Tridentu stíhá čtyřicetiletou ženu z České republiky, protože nechala v autě své děti bez dozoru a šla lyžovat. Napsal to ve čtvrtek deník Corriere della Sera. Ženě hrozí za opuštění nezletilého dítěte až pět let vězení. Podobné případy nejsou mezi českými turisty v Itálii ojedinělé.

dozor

České matce hrozí v Itálii trest, protože nechala své děti v autě a šla lyžovat, link

Prokuratura v Tridentu stíhá čtyřicetiletou ženu z České republiky, protože nechala v autě své děti bez dozoru a šla lyžovat. Napsal to ve čtvrtek deník Corriere della Sera. Ženě hrozí za opuštění nezletilého dítěte až pět let vězení. Podobné případy nejsou mezi českými turisty v Itálii ojedinělé.

energetiku

Kongres řeší akutní hrozbu. Ruská vesmírná atomovka by ohrozila letadla i energetiku, link

Rusko pracuje na jaderné zbrani, kterou může z vesmíru ničit satelity, domnívají se americké tajné služby.

exekutivní

Joe Biden podepsal exekutivní příkaz o ochraně Palestinců v USA před deportací kvůli podmínkám v Gaze, link

Americký prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který na příštích 18 měsíců chrání Palestince pobývající ve Spojených státech před případnou deportací. Podle agentury Reuters to ve středu večer oznámil Bílý dům, který v této souvislosti poukázal na zhoršující se humanitární podmínky v Pásmu Gazy.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.