Day tags 2024-02-18

závod online ruský rok sparta ukrajina zápas druhý vyhrát člověk hokejista liberec pokračovat video hala moci město prohrát tipsport český

Tags with an unusual surge in popularity:

odvetných třiatřicetiletý bezbrankovém curry daníček emmou genový gironě ionescuovou kriechmayr navarrovou nedotáhlo nevnese olatunji přívratský rozehraný sedmadvacetiletá slalomu superobřím travolta

Latest Published News for Each Tag

závod

Cyklistický závod Kolem Malopolska - konečné pořadí po 4 etapách:, link

Cyklistický závod Kolem Malopolska - konečné pořadí po 4 etapách:

  1. Dina (Maď.) 11:02:20
  2. Budziňski (Pol.) -33
  3. A. Ťoupalík -35
  4. Voltr -42 …7. Jakoubek (všichni ČR) -1:17.

online

Rána, která změnila letectví. Hrdina osedlal raketu a uháněl rychleji než zvuk, link

Jak Američané poprvé prolomili rychlost zvuku. Online deník Aktuálně.cz přináší druhý díl seriálu Velikáni nebes.

ruský

Zajali jsme dva ruské vojáky, hlásí partyzáni. Žádají schůzku s gubernátorem, link

Skupina proukrajinských ruských partyzánů v neděli oznámila, že v bojích v ruské Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou vzala do zajetí dva ruské vojáky. Skupina nabídla, že zajatce vymění za „několik minut rozhovoru“ s gubernátorem oblasti Vjačeslavem Gladkovem. Ten uvedl, že je připraven se s partyzány setkat na kontrolním stanovišti v Šebekinu.

rok

Největší protesty od pádu socialismu. V Polsku demonstrovaly statisíce lidí, link

Organizátoři uvedli, že protest bude “největší za posledních 30 let”.

sparta

Extraligové přestupy: Sparta hlásí další zvučnou posilu, přichází obránce Mozík, link

S koncem sezony se i v české extralize rozjely ve velkém hokejové přestupy. Podívejte se, jaké zajímavé posily tuzemské kluby získaly.

ukrajina

Dikobraz, Izrael, Západní Německo. Jaké bezpečnostní záruky dostane Ukrajina, link

Ukrajina touží po členství v NATO, její přijetí je však nejasné, ačkoli výhledově s ním členské země počítají. Západ proto řeší naléhavou otázku bezpečnostního uspořádání pro válkou zasaženou zemi pro případ, že v Alianci nebude, nebo bude část jejího území stále kontrolovat Rusko. Na stole je scénář takzvaného „dikobraza“, inspirace Izraelem či model Západního Německa.

zápas

Vyškov - Zlín 0:0, zápas k nekoukání, ligový tým soupeři nic nedovolil a zachránil se, link

Zlínští fotbalisté zůstali prvoligoví. I v odvetě baráže nedovolili Vyškovu skórovat, radují se i po bezbrankové remíze. Druholigový tým neměl za celý zápas jedinou vyloženou šanci, to hosté se v samém závěru po pěkné akci prosadili, ale gól střídajícího Vukadinoviče po předchozí hře rukou Fantiše na doporučení VAR hlavní sudí odvolal.

druhý

Volby by vyhrálo ANO, druhá ODS. Lidovci a TOP 09 mimo Sněmovnu, link

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je na plné čáře hnutí ANO. Volilo by ho 33,5 procenta lidí. Druhá ODS by měla 14,6 procenta, třetí Piráti by získali 10,8 procenta. Uvádí to průzkum agentury STEM pro CNN Prima News, který probíhal po představení konsolidačního balíčku.

vyhrát

Házenkářky Knedlíková a Jeřábková vyhrály Ligu mistryň, link

Házenkářky Jana Knedlíková a Markéta Jeřábková vyhrály stejně jako loni s Kristiansandem Ligu mistryň. Knedlíková pošesté za sebou, Jeřábková podruhé.

člověk

Největší protesty od pádu socialismu. V Polsku demonstrovaly statisíce lidí, link

Organizátoři uvedli, že protest bude “největší za posledních 30 let”.

hokejista

Dominik Hašek navštívil Charkov. Ukrajinský hokej nezanikne, slíbil místním, link

Hašek minulý týden avizoval, že se na Ukrajinu chystá. Ve svém tweetu kritizoval, že ruští hokejisté dál hrají v NHL.

liberec

Chytří papoušci mají v zoo vlastní voliéru, nudu zaženou luštěním hlavolamů, link

Zobákem dovedou bez větších problémů vyšroubovat šrouby, umí používat i jednoduché nástroje. Novozélandští nestoři kea si svým intelektem nezadají se čtyřletými dětmi. V Zoo Liberec se dva páry těchto ohrožených papoušků přestěhovaly do samostatné a prostornější voliéry.

pokračovat

Okolí Špindlerova Mlýna je plné dobrovolníků, link

V Krkonošském národním parku (KRNAP) druhým dnem pokračuje akce Čisté Krkonoše. Zapojily se do ní desítky dobrovolníků, kteří se tradičně zaměřili na sběr odpadu na některých turistických trasách. Cílem je vysbírat pohozené odpadky, které se objevily po zimní sezóně. Obvykle se podaří během dvou dnů vyčistit hory od zhruba třech až čtyř tun odpadu, řekl dnes ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. V Krkonoších začala akce Čisté Krkonoše v pátek, kdy se zapojili do sbírání odpadků pracovníci Správy KRNAP, dnes akce pokračuje s dobrovolníky z řad veřejnosti.

video

Ej, Milošu, Milošu, vrať se na Vysočinu! Video se vzkazy prezidentovi je připraveno, link

UVNITŘ VIDEO Tři vteřiny, v kterých měli účastníci listopadového happeningu vyjádřit svůj vzkaz prezidentu Miloši Zemanovi, se dají naplnit různě. Zatímco někdo onoho 19. listopadu loňského roku vzkázal jen minimum slov, jiný měl problém se do třívteřinového limitu vejít. Přesto byl zájem o to promluvit k hlavě státu veliký. Nyní se vzkazy objevily na internetu.

hala

V Budějovicích vyroste národní sportovní hala za 1,3 miliardy, ohlásili Fiala a Kuba, link

Dnešním dnem naplno začínají přípravy na stavbu nové multifunkční haly v Českých Budějovicích. Vyrůst má na okraji areálu výstaviště, u jeho vstupní brány. MF DNES o tom jako první informovala už v polovině května, ve středu to přímo na místě potvrdili zástupci státu, Jihočeského kraje a města. Hotovo má být v roce 2028. Náklady se odhadují na 1,3 miliardy korun.

moci

Fiala s Babišem se přeli, kdo může za inflaci, link

Premiér Petr Fiala (ODS) si se svým předchůdcem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem navzájem v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News vyčítali, kdo z nich může za současnou českou drahotu. Podle Fialy za to mohlo rozhazování Babišovy vlády během covidu. Podle Babiše za to zase může Fialova vláda, která se současnou situací nic nedělá.

město

Základní školy kolem Prahy hlásí plno až přeplněno. Plánuji stavby nových tříd, link

S nedostatkem míst pro žáky základních škol se nejvíce potýkají města ve Středočeském kraji, která tvoří prstenec kolem hlavního města. Právě tam totiž přibývá obyvatel, kteří se stěhují za hranice metropole. Jsou ale i středočeská města, která mají nápor na základní školy pod kontrolou. Ostatní radnice pak plánují rozšiřování stávajících škol či výstavbu nových.

prohrát

Ostravské prokletí poslední bitvy. Zatleskáme a příště jim snad dáme na budku, věří Češi, link

Už popáté bavili tři tisíce fanoušků na beznadějně zaplněném centrkurtu až do posledního dne turnaje v Ostravě. Jen prokletí závěrečného zápasu plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner nezlomili. Třikrát v Dolní oblasti Vítkovice prohráli finále, teď podruhé zápas o bronz. Po semifinálovém dramatu s pozdějšími norskými vítězi Molem a Sörumem prohráli hladce souboj o bronz s Američany Partainem a Beneshem.

tipsport

Jubilejní Czech Bowl. Našlapaný útok domácích proti obávané obraně, kdo uspěje?, link

Je to tady. Polovina července patří tradičně Czech Bowlu. Jubilejní 30. ročník Snapbacks ligy amerického fotbalu jde do finále. Do Tipsport Czech Bowlu XXX se probojovali Vysočina Gladiators a ISMM Ostrava Steelers. O mistrovi se rozhodne 16. července na stadionu FC Vysočina v Jihlavě.

český

Armáda spásy volá po dalším Milostivém létu na pomoc zadluženým Čechům, link

Oddlužovací akce Milostivé léto proběhla v České republice v nedávné době již dvakrát. Vzhledem ke stále rostoucímu počtu českých dlužníků se pro řadu lidí jedná o šanci, jak dostat své dluhy pod kontrolu. Vyplývá to z příběhů zaměstnanců i klientů charitativní organizace Armáda spásy.


odvetných

FA Cup chystá rozsáhlé změny, jsou ve prospěch bohatých klubů, link

Anglický pohár podle britských médií čekají od sezony 2024/25 největší změny v historii soutěže. Patří mezi ně zrušení odvetných zápasů, hraní v týdnu místo o víkendu a také předání vedení soutěže klubům z Premier League.

třiatřicetiletý

Basketbalista Auda opouští po třech letech Jokohamu, v Japonsku chce ale zůstat, link

Basketbalista Patrik Auda po třech letech skončil v japonské Jokohamě. Třiatřicetiletý reprezentant se nedohodl se semifinalistou uplynulého ročníku nejvyšší soutěže na nové smlouvě. V rozhovoru s ČTK ale řekl, že chce v zemi vycházejícího slunce pokračovat. Během léta si plánuje odpočinout a dát se zdravotně dohromady. I proto zřejmě vynechá srpnovou předkvalifikaci o postup na olympijské hry v Paříži 2024.

bezbrankovém

Priske: Čekám podobný zápas jako v Kodani. Peníze? To se mnou nic nedělá, link

Po prvním bezbrankovém utkání v Kodani měl jasno: „Do odvety potřebujeme víc kuráže a kvality.“ Když Brian Priske, kouč sparťanských fotbalistů, v pondělí dopoledne na Strahově odpovídal novinářům, svou představu trochu rozvedl. Dobře ví, co tým před odvetou třetího předkola Ligy mistrů musí vylepšit.

curry

Ten kluk je podvod, zíral Curry. Wembamánii už propadli i multimilionáři, link

A vy si myslíte, že jste v životě pod tlakem? Počkejte, až přes 220 centimetrů vysoký Victor Wembanyama poprvé okusí palubovku NBA. Největší basketbalový talent posledních dvaceti let a čerstvá jednička letošního draftu slýchává komplimenty i od hvězd nejblyštivějších. Ani LeBron James není výjimkou.

daníček

„Afrika vám přiroste k srdci.“ Češi v Etiopii zachraňují awasské jezero, link

Martin Šefr a Tomáš Daníček z České rozvojové agentury (ČRA) už na černém kontinentu podnikli hodně misí. Spolu s kolegy z Mendelovy univerzity se podíleli i na vyčištění etiopského jezera Awassa. Africe zasvětili část svého dosavadního profesního života a mají o ní hodně co říct. V rozhovoru pro iDNES.cz došlo dokonce i na původ rastafariánství.

emmou

Na trávníku Sigmy vyrostlo za dva dny obří pódium pro Festival harmonie, link

Na fotbalovém trávníku Sigmy Olomouc na Andrově stadionu vyrostlo pódium o rozměrech 15x12 metrů. Musí se na něj pohodlně usadit hudebníci Moravské filharmonie Olomouc s hosty Evou Urbanovou, Vojtou Dykem, Jankem Ledeckým, Bohušem Matušem a Emmou Smetanou. Festival filharmonie vypukne v 19 hodin.

genový

Vědci zautomatizují ruční práci v genobankách, Praha a Olomouc spojily síly, link

Genobanky slouží pro záchranu druhové rozmanitosti, ale jejich pracovníci jsou při manipulaci s tisícovkami semen rostlin odkázáni na ruční práci. Vyvinout automatizované systémy je úkolem vědců z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci, kteří spolupracují s největší tuzemskou genovou bankou Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni.

gironě

Fotbalový záložník Romeu opouští Gironu a vrací se do Barcelony, link

Záložník Oriol Romeu se vrací do Barcelony, se kterou podepsal tříletou smlouvu. Katalánský klub o příchodu jednatřicetiletého fotbalisty, za kterého podle médií Gironě zaplatil pět milionů eur, informoval na webu.

ionescuovou

Jako když Kingová porazila muže. Utkání hvězd NBA chystá „souboj pohlaví“, link

Historický basketbalový střet a velká premiéra. Utkání hvězd NBA v polovině února proti předchozím ročníkům nenabídne jen klasickou bitvu nejlepších trojkařů soutěže. O střeleckou korunu ve speciálním dovednostním duelu zabojuje nejúspěšnější zakončovatel z dálky v historii Stephen Curry se Sabrinou Ionescuovou, celebritou ženské WNBA.

kriechmayr

Kriechmayr vyhrál super-G ve Val Gardeně, Zabystřan na body těsně nedosáhl, link

Rakouský lyžař Vincent Kriechmayr vyhrál závod Světového poháru v super-G v italské Val Gardeně. O dvě setiny vteřiny porazil druhého krajana Daniela Hemetsbergera, další setinku ztratil třetí Švýcar Marco Odermatt. Český reprezentant Jan Zabystřan den po nečekaném dvacátém místě ve sjezdu obsadil 32. místo se ztrátou 0,96 vteřiny na vítěze. Od bodované třicítky ho dělily tři setiny.

Skvělá Siniaková je ve finále. Američance Navarrové nedala šanci, link

Kateřina Siniaková porazila v Bad Homburgu Američanku Emmu Navarrovou dvakrát 6:2 a zahraje si finále proti Italce Lucii Bronzettiové.

nedotáhlo

Krejčíková nedotáhla stíhací jízdu. Titul v Birminghamu slaví Ostapenková, link

V druhém setu rychle mazala ztrátu, přesto nakonec Barbora Krejčíková prohrála tenisové finále v Birminghamu.

nevnese

Nenáviděná Camilla je královi oporou. Komunikuje s lidmi a zachraňuje monarchii, link

Kdysi ji Britové vnímali jako ženu stojící za krachem manželství princezny Diany a následníka trůnu Charlese a obávali se, že do královské rodiny nevnese nic dobrého. Po nástupu Karla III. na trůn se ale pozice jeho ženy Camilly zcela proměnila. V době nemoci svého muže a princezny Kate zaujala uvolněný prostor a začala se starat o tolik důležitý kontakt vládnoucí dynastie s veřejností, píše agentura AP.

olatunji

Olatunji mešká přípravu. Začne ji s Libercem?, link

V Liberci si od něj v příští sezoně hodně slibují, jenže útočník Victor Olatunji s k týmu ještě nepřipojil. Podle plánu měl do přípravy naskočit hned čtvrtý den po jejím startu předminulé pondělí, ovšem čekání se prodlužuje. V rodné Nigérii ho zdržely potíže s vízem.

přívratský

Medaile i přes školácké chyby. Na oslavu není čas, říká bronzový Přívratský, link

Na Evropské hry odjížděl jako jedna z největších nadějí českých střelců na medaili. A hned v druhý den ukázal proč. Dvaadvacetiletý Jiří Přívratský hladce prošel kvalifikací ve střelbě na 10 m vzduchovou puškou, ve vyrovnaném finále pak vybojoval třetí místo. Česká výprava na Evropských hrách je tak zase o jednu medaili bohatší.

rozehraný

Bouzková ztratila slibně rozehraný duel, v Eastbourne končí v prvním kole, link

Tenistka Marie Bouzková nedotáhla dobře rozehraný zápas s Beatriz Haddadovou Maiaovou a po výsledku 6:3, 3:6, 6:7 končí v Eastbourne v 1. kole.

sedmadvacetiletá

Haddadová-Maiaová zdolala hvězdnou Tunisanku a je v semifinále French Open, link

Brazilská tenistka Beatriz Haddadová Maiaová je po Karolíně Muchové a Bělorusce Aryně Sabalenkové třetí semifinalistkou Roland Garros. Sedmadvacetiletá světová čtrnáctka otočila zápas s Tunisankou Uns Džábirovou a po výhře 3:6, 7:6 a 6:1 je první Brazilkou mezi elitní čtveřicí v Paříži v takzvané Open éře, tedy od roku 1968.

slalomu

Přindiš se těší na závody v Troji, taktiku piluje v extrémním slalomu, link

Kajakář Vít Přindiš, úřadující mistr světa chce uspět i v závodě SP ve vodním slalomu v Praze-Troji.

superobřím

Ledecká byla v prvním sjezdu po návratu 22., ve Sv. Mořici vyhrála Shiffrinová, link

V prvním sjezdu po návratu na lyže obsadila trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká 22. příčku. Ve Svatém Mořici měla dnes výrazně menší ztrátu než v pátečním superobřím slalomu, kde byla třiadvacátá. Poprvé od března 2022 vyhrála sjezd Světového poháru Američanka Mikaela Shiffrinová a připsala si již 91. vítězství v elitním seriálu. Pořadatelé kvůli zhoršení podmínek sjezd po 35 závodnicích ukončili.

travolta

Foto: Největší hvězdy ve Varech. DiCapria ještě nikdo neznal, Travolta zatančil, link

Připomeňte si v galerii ty největší hvězdy, které se za posledních 25 let prošly po červeném koberci mezinárodního karlovarského festivalu.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.