Day tags 2024-02-22

ruský ukrajina koruna procento rok miliarda prezident soud auto cena moci osmifinále praha vysoký zápas český ředitel evropský matka svět

Tags with an unusual surge in popularity:

betisem cirsteaovou dinamo hajzl obytný schodek soranou synovo valencii vyslat záhřeb 287 769 administrativní alves atlet cimického deštivý dinama dvougólové

Latest Published News for Each Tag

ruský

Spojené státy obvinily šéfa ruské banky VTB z porušování sankcí, link

Spojené státy ve čtvrtek obvinily generálního ředitele ruské státní banky VTB Andreje Kostina a dva jeho spolupracovníky sídlící v USA z porušení sankcí v rámci série donucovacích opatření namířených proti Rusku. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo spravedlnosti, které krok oznámilo dva dny před druhým výročím zahájení ruské agrese proti Ukrajině. VTB je druhá největší banka v Rusku.

ukrajina

Ukrajina bude moci udeřit s F-16 i přímo na Rusko, naznačil šéf NATO Stoltenberg, link

Ukrajina má podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga ve válce s Ruskem právo na sebeobranu, včetně útoků na legitimní ruské armádní cíle mimo Ukrajinu. Podle stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE-RL) to šéf NATO řekl v rozhovoru, jehož část stanice zveřejnila ve středu.

koruna

Poslanec vysoudil přes čtvrt milionu, že ho stíhání vyhnalo z kandidátky, link

Poslanec Pavel Růžička (ANO) vysoudil přes 276 tisíc korun za to, že kvůli stíhání odstoupil z kandidátky pro krajské volby v roce 2016. Růžička byl jako radní Postoloprt stíhán s dalšími městskými zastupiteli kvůli údajně nevýhodnému prodeji domu z městského majetku. V roce 2019 však soudy zprostily obžalované obvinění. Růžička už dříve kvůli této kauze získal odškodnění půl milionu korun za nezákonné stíhání.

procento

Akcie ve Spojených státech vystoupaly na rekordy, link

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek vystoupaly na rekordy. Širší index S&P 500 před 20:00 SEČ přidával dvě procenta a byl na maximu 5082 bodů. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, poprvé v historii překonal hranici 39.000 bodů, když posílil o procento.

rok

Příruční šipkomet pro válku na Měsíci. Jak v 50. letech čekali boje ve vesmíru, link

Dva roky před Gagarinem a deset let před přistáním na Měsíci už lidé řešili, čím tam po sobě budou střílet. Byla to čistá sci-fi a také to tak zůstalo, protože plánovaná hvězdná pěchota měla mít kapesní minomety nebo šipkomety velmi podobné harpunám, s nimiž v bondovkách bojovala hejna potápěčů. Ale v plánu také bylo, jak tam odpálit vodíkovou bombu tak, aby to dobře viděli v Pentagonu nebo naopak v Kremlu. To jen na okraj nynějších plánů Ruska dopravit na oběžnou dráhu atomovku proti satelitům.

miliarda

Pomoc nevládních organizací Ukrajině ve výši 7 mld. Kč získaly tři miliony lidí, link

Pomoc 66 nevládních organizací ve výši sedmi miliard korun získaly za dva roky od ruské invaze více než tři miliony Ukrajinek a Ukrajinců. Zástupci poskytovatelů pomoci to dnes řekli na tiskové konferenci v Praze. Čeští občané podle nich ve sbírkách přispěli 3,17 miliardy korun, dárci z velkých institucí dali minimálně dalších 3,5 miliardy. V sobotu uplynou od začátku ruské invaze dva roky, v následujících dnech se chystají akcepo celém Česku.

prezident

Vybudovat konvenční farmu by byla hloupost, říká švagrová prezidenta Havla, link

Z Košíku na Nymbursku se line vůně sýrů. Švagrová prezidenta Václava Havla tam má prosperující biofarmu. K rozlehlému hospodářství patří i penzion s restaurací. „Kromě mléka, másla a jogurtů tu děláme už také tvrdé zrající sýry, korbáčiky, oštěpky, hrudky, ale i brynzu nebo žinčicu,“ vyjmenovává produkty Havlová.

soud

Nový tým Ústavního soudu funguje. Je zaujatý prací a motivovaný, míní Baxa, link

Podle předsedy Ústavního soudu (ÚS) Josefa Baxy nový tým funguje. Je zaujatý prací, motivovaný a na soudu jsou kolegiální vztahy. Baxa to ve čtvrtek na Pražském hradě řekl novinářům po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem. S hlavou státu hovořil i o budoucích nominacích na ústavní soudce.

auto

Soumrak výroby aut v Evropě. Čína v továrně Fiatu, tu po fordech nikdo nechce, link

Italsko-francouzskou rozmíšku v koncernu Stellantis má vyřešit předhozená kost v podobě výroby čínských aut v továrně Fiatu v Mirafiori. Stane se z FIATu nakonec FCAT, tedy Fabbrica Cinese Automobili Torino? A obsadí Číňané i jiné „plonkové“ evropské továrny? Mnozí se toho s hrůzou obávají, zatímco jiní v to naopak tiše doufají.

cena

Teplá zima přispěla k nižším cenám energií, řada dodavatelů zlevňuje, link

Největším překvapením letošní topné sezony je mírná zima. Ekonomická stagnace v Evropě, naplněné zásobníky plynu, ale i nadprůměrné teploty pomohly k rychlejšímu než očekávanému poklesu cen energií v úvodu letošního roku. Podle analytiků roli sehrál i nadbytek emisních povolenek na trhu.

moci

Liverpool či West Ham? Sparta vyhlíží parádní soupeře, Slavia si může dát repete, link

Fotbalisté Sparty mohou v osmifinále Evropské ligy narazit na Leverkusen, na West Ham nebo na Liverpool.

osmifinále

Liverpool či West Ham? Sparta vyhlíží parádní soupeře, Slavia si může dát repete, link

Fotbalisté Sparty mohou v osmifinále Evropské ligy narazit na Leverkusen, na West Ham nebo na Liverpool.

praha

Airbus se vzácnou livrejí potěšil Prahu a připomněl nedávnou katastrofu, link

Před nedávnem jsme měli možnost, prohlédnout si na letišti Václava Havla v Praze vzácný Airbus A350-900 China Arilines, který tu přistál na pravidelné lince mezi Prahou a tchajwanskou Tchaj-pejí. Stoj je výjimečný svojí livrejí, tady designem pláště trupu evokující použití kompozitních materiálů. Stejný typ stroje shořel v lednu na japonském letišti Haneda.

vysoký

Ve Španělsku hoří čtrnáctipatrová budova. Úřady se obávají vysokého počtu obětí, link

Hasiči ve španělské Valencii od čtvrtečního večera bojují s masivním požárem čtrnáctipatrové budovy ve čtvrti Campanar. Oheň už se rozšířil i na vedlejší dům. Úřady se obávají vysokého počtu obětí, podle informací listu El País na místo vyslaly polní nemocnici.

zápas

Sparta ukázala Turkům pravé fotbalové peklo. Podívejte se na momenty zápasu, link

Sparťanští fotbalisté porazili Galatasaray 4:1 a postoupili do osmifinále Evropské ligy. Připomeňte si největší momenty utkání.

český

Česko zasáhnou vydatné deště, varují meteorologové. Hrozí rozvodnění řek, link

V Krkonoších bude do pátku a v Orlických horách, kolem Králického Sněžníku a v Jeseníkách do soboty vydatně pršet, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Rozvodnit se mohou toky v povodí horního Labe a Jizery a také v Českém lese a části Šumavy. Vyplývá to z výstrahy ČHMÚ.

ředitel

Zemětřesení v Lufthanse. Končí skoro celé představenstvo i finanční ředitel, link

Německá letecká společnost Lufthansa do konce června vymění téměř celé představenstvo a jeden post v tomto rozhodčím orgánu zruší. Také finanční ředitel Remco Steenbergen plánuje odstoupit. Firma s překvapivým oznámením vystoupila ve čtvrtek večer. Od nového a zmenšeného týmu představenstva si společnost slibuje nové impulsy.

evropský

Liverpool či West Ham? Sparta vyhlíží parádní soupeře, Slavia si může dát repete, link

Fotbalisté Sparty mohou v osmifinále Evropské ligy narazit na Leverkusen, na West Ham nebo na Liverpool.

matka

Ruské úřady ukázaly tělo Navalného jeho matce. Pohřbít ho prý musí tajně a brzy, link

Matka ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel v pátek za nejasných okolností ve vězení za polárním kruhem, podle agentury Reuters uvedla, že ji konečně ukázali synovo tělo. Úřady ale podle ní chtějí, aby ho pochovala tajně, bez obřadu, a vyhrožovaly jí, že pokud nebude souhlasit, může se s Navalného tělem něco přihodit. Úřady také vydaly Navalného úmrtí list: Oficiální dokument tvrdí, že opoziční lídr v sibiřském lágru zemřel „z přirozených příčin“.

svět

Chybí důkazy, a tak Bobi přišel posmrtně o titul nejstaršího psa na světě, link

Portugalský pes Bobi přišel o svůj titul nejstaršího psa na světě. Guinnessova kniha rekordů tak rozhodla, protože chybí důkazy o věku zvířete. Podle majitelů bylo psovi 31 let, když zemřel, což je pro tento druh domácích zvířat mimořádně vysoký údaj.


betisem

Dinamo Záhřeb si po remíze s Betisem zahraje osmifinále Konferenční ligy, link

Fotbalisté Dinama Záhřeb remizovali v Evropské konferenční lize doma 1:1 s Betisem Sevilla a v součtu s výhrou 1:0 z úvodního zápasu postoupili do osmifinále. Úvodní kolo vyřazovací fáze zvládl i Servette Ženeva díky dnešním vítězství 1:0 na hřišti bulharských šampionů Ludogorce Razgrad.

cirsteaovou

Šest mečbolů nestačilo. Vondroušová ve čtvrtfinále v Dubaji ztroskotala, link

Česká tenistka Markéta Vondroušová měla semifinále turnaje v Dubaji na dosah. Nad Rumunkou Soranou Cirsteaovou vedla ve čtvrtfinále už 6:2, 5:1, měla šest mečbolů, ale ani to nestačilo. Nakonec prohrála 6:2, 6:7, 2:6.

dinamo

Dinamo Záhřeb si po remíze s Betisem zahraje osmifinále Konferenční ligy, link

Fotbalisté Dinama Záhřeb remizovali v Evropské konferenční lize doma 1:1 s Betisem Sevilla a v součtu s výhrou 1:0 z úvodního zápasu postoupili do osmifinále. Úvodní kolo vyřazovací fáze zvládl i Servette Ženeva díky dnešním vítězství 1:0 na hřišti bulharských šampionů Ludogorce Razgrad.

hajzl

Americký prezident Joe Biden ve středu označil Putina za “šíleného hajzla”, Kreml to považuje za americkou ostudu, link

Americký prezident Joe Biden ve středu označil ruského prezidenta Vladimira Putina za “šíleného hajzla”. Výraz, který použil, by se ovšem dal přeložit také jako zkurvysyn. O výroku, který padl v San Francisku při setkání s podporovateli Bidenovy kampaně, informovala dnes agentura Reuters. Urážlivá slova jsou ostudou USA, šéf Bílého domu předvádí chování ve stylu “hollywoodského kovboje” kvůli domácím politickým zájmům, reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

obytný

Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se 14 podlažími, link

Madrid - Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se 14 podlažími. Úřady se obávají vysokého počtu obětí, a na místo proto vyslaly polní nemocnici, píše agentura EFE. Na místě je nejméně…

schodek

Výdaje na penze: Důchodový systém skončil loni v nejvyšším schodku 72,8 miliardy, link

Systém důchodového pojištění skončil loni ve schodku 72,8 miliardy korun. Je to dosud nejvyšší propad. Výdaje na penze a správu činily loni přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se v minulém roce ve srovnání s rokem 2022 vyplatilo o 97,2 miliardy korun více, penzijní výdaje tak vzrostly téměř o 17 procent. Příjmy na pomyslném důchodovém účtu rostly pomaleji, a to o osm procent. Na odvodech se vybralo 619,5 miliardy korun. V deficitu je systém i letos. V lednu byl v minusu 8,1 miliardy korun. Je to ale zhruba o čtvrt miliardy korun méně než loni. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo financí.

soranou

Šest mečbolů nestačilo. Vondroušová ve čtvrtfinále v Dubaji ztroskotala, link

Česká tenistka Markéta Vondroušová měla semifinále turnaje v Dubaji na dosah. Nad Rumunkou Soranou Cirsteaovou vedla ve čtvrtfinále už 6:2, 5:1, měla šest mečbolů, ale ani to nestačilo. Nakonec prohrála 6:2, 6:7, 2:6.

synovo

Viděla jsem synovo tělo, oznámila matka Navalného. Úřady ji prý pod pohrůžkami nutí pohřbít ho v utajení, link

Matka ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel v pátek za nejasných okolností ve vězení za polárním kruhem, podle agentury Reuters uvedla, že jí úřady konečně ukázaly synovo tělo. Prý ale chtějí, aby ho pochovala tajně, bez obřadu, a vyhrožovaly jí, že pokud nebude souhlasit, může se s Navalného tělem něco přihodit. Vyšetřovatel jí řekl, že čas není na její straně a tělo podléhá rozkladu, dodala Ljudmila Navalná.

valencii

Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se 14 podlažími, link

Madrid - Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se 14 podlažími. Úřady se obávají vysokého počtu obětí, a na místo proto vyslaly polní nemocnici, píše agentura EFE. Na místě je nejméně…

vyslat

Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se 14 podlažími, link

Madrid - Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se 14 podlažími. Úřady se obávají vysokého počtu obětí, a na místo proto vyslaly polní nemocnici, píše agentura EFE. Na místě je nejméně…

záhřeb

Dinamo Záhřeb si po remíze s Betisem zahraje osmifinále Konferenční ligy, link

Fotbalisté Dinama Záhřeb remizovali v Evropské konferenční lize doma 1:1 s Betisem Sevilla a v součtu s výhrou 1:0 z úvodního zápasu postoupili do osmifinále. Úvodní kolo vyřazovací fáze zvládl i Servette Ženeva díky dnešním vítězství 1:0 na hřišti bulharských šampionů Ludogorce Razgrad.

287

Zisk výrobce čipů Nvidia ve čtvrtletí díky zájmu o AI vzrostl o 769 procent, link

Americkému výrobci čipů Nvidia prudce vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk na 12,3 miliardy USD (287,3 miliardy Kč) z 1,4 miliardy USD ve stejném období předchozího roku. Hlavním pohonem růstu byl zájem o čipy pro umělou inteligenci (AI). Tržby stouply o 265 procent na 22,1 miliardy USD. Uvedla to firma ve svém prohlášení.

769

Zisk výrobce čipů Nvidia ve čtvrtletí díky zájmu o AI vzrostl o 769 procent, link

Americkému výrobci čipů Nvidia prudce vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk na 12,3 miliardy USD (287,3 miliardy Kč) z 1,4 miliardy USD ve stejném období předchozího roku. Hlavním pohonem růstu byl zájem o čipy pro umělou inteligenci (AI). Tržby stouply o 265 procent na 22,1 miliardy USD. Uvedla to firma ve svém prohlášení.

administrativní

Evropská komise odpovídá na protesty farmářů. Chce jim zjednodušit předpisy, link

Evropská komise (EK) ve čtvrtek představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí. Chtěla by mimo jiné zjednodušit některé podmínky, které musí farmáři v Evropské unii splňovat pro získání dotací, či snížit počet kontrol v zemědělských podnicích až o 50 procent. V pondělí se návrhy budou zabývat ministři zemědělství 27 členských států EU, kteří se sejdou v Bruselu.

alves

Dani Alvés je vinen sexuálním obtěžováním, v base stráví 4,5 roku. A zaplatí miliony, link

Slavný brazilský fotbalista Dani Alves byl odsouzen ke čtyřem a půl letům vězení za sexuální napadení.

atlet

Na halové MS do Glasgow zamíří 23 atletů v čele s koulařem Staňkem, link

Na halovém mistrovství světa v Glasgow se představí 23 českých atletů. V nominaci na šampionát, který se uskuteční od 1. do 3. března, jsou všechny reprezentační opory v čele s koulařem Tomášem Staňkem. Ten už má na kontě halový světový bronz z Birminghamu 2018 a čtyři evropské medaile, jednu z nich vybojoval před pěti lety právě ve Skotsku.

cimického

Soud vyloučil veřejnost z hlavního líčení s psychiatrem Cimickým, link

Praha - Obvodní soud pro Prahu 8 v případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze znásilnění a vydírání, vyloučil veřejnost na výslechy svědků do konce dnešního jednání. V jejich výpovědích…

deštivý

Skeletonistka Fernstädtová je po polovině mistrovství světa sedmnáctá, link

Anna Fernstädtová je po polovině mistrovství světa v jízdě na skeletonu sedmnáctá. Další český reprezentant Timon Drahoňovský figuruje po dvou jízdách mezi 30 muži na 26. místě. Šampionát ve Winterbergu, který provází deštivé počasí, pokračuje v pátek.

dinama

Dinamo Záhřeb si po remíze s Betisem zahraje osmifinále Konferenční ligy, link

Fotbalisté Dinama Záhřeb remizovali v Evropské konferenční lize doma 1:1 s Betisem Sevilla a v součtu s výhrou 1:0 z úvodního zápasu postoupili do osmifinále. Úvodní kolo vyřazovací fáze zvládl i Servette Ženeva díky dnešním vítězství 1:0 na hřišti bulharských šampionů Ludogorce Razgrad.

dvougólové

Freiburg smazal dvougólové manko a zařadil se mezi možné soupeře Slavie, link

Fotbalisté Freiburgu postoupili podruhé za sebou do osmifinále Evropské ligy. V dnešní odvetě 2. kola porazili po prodloužení Racing Lens 3:2.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.