Day tags 2024-03-15

ruský černý evropský kašel volba plzeň ukrajinský březen liga soud nemocnice přijít sparta ukrajina americký druhý kvalifikace muž operace svět

Tags with an unusual surge in popularity:

leverkusen svrčinový cave krevní kurská montafonu nedokrvení nick operován očkovaní sraženina stabilizovaném výskytu 1848 andrij armin arménií belgorodská bergamo bubenči

Latest Published News for Each Tag

ruský

Ruský návrat. Kvjat se proměnil v Itala, další expiloti F1 startují jako “neutrálové”, link

Bývalí ruští piloti formule 1 se dva roky po útoku vojsk své země na Ukrajinu postupně vracejí na světové závodní okruhy.

černý

Pražští opoziční zastupitelé kritizují Svobodovo vystupování s černým kašlem, link

Pražský primátor Bohuslav Svoboda se potýká s černým kašlem. Polemiku vyvolalo, že se s onemocněním a bez respirátoru účastnil jak některých setkání s lidmi, tak i jednání sněmovního zdravotního výboru – s argumentem, že bere antibiotika a už není infekční. Debata o vhodnosti, nebo nepřijatelnosti takového jednání se mezitím rozproudila na magistrátu hlavního města mezi politiky pražské radniční koalice a opozice. Ta bude chtít téma otevřít v příštím týdnu na jednání zastupitelstva hlavního města.

evropský

Von der Leyenová čelí nečekané vzpouře. Straší ji spory s nesmlouvavým Weberem, link

Cesta šéfky Evropské komise Ursuly von der Layenové k obhajobě vlivného postu nebude tak jednoduchá, jak se zprvu zdálo. Překvapivě na ni útočí někteří členové její domovské Evropské lidové strany včetně předsedy Manfreda Webera. Setrvání ve vlivné funkci jí může zkomplikovat i pravděpodobná fragmentace Evropského parlamentu po červnových volbách.

kašel

Pražští opoziční zastupitelé kritizují Svobodovo vystupování s černým kašlem, link

Pražský primátor Bohuslav Svoboda se potýká s černým kašlem. Polemiku vyvolalo, že se s onemocněním a bez respirátoru účastnil jak některých setkání s lidmi, tak i jednání sněmovního zdravotního výboru – s argumentem, že bere antibiotika a už není infekční. Debata o vhodnosti, nebo nepřijatelnosti takového jednání se mezitím rozproudila na magistrátu hlavního města mezi politiky pražské radniční koalice a opozice. Ta bude chtít téma otevřít v příštím týdnu na jednání zastupitelstva hlavního města.

volba

První den prezidentských „voleb“ v Rusku provázela řada protestních aktů, link

V Rusku v pátek začaly prezidentské volby, které mají dopředu jistého vítěze. Hlavou státu se má znovu stát Vladimir Putin, kandidovat popáté mu umožnila změna ústavy potvrzená referendem. K obhajobě úřadu ruskému prezidentovi hned první den hlasování na sociálních sítích ironicky poblahopřál třeba šéf Evropské rady Charles Michel. Během prvního dne třídenních voleb zatím hlasovala více než čtvrtina voličů, policie za útoky a výtržnosti ve volebních místnostech zadržela nejméně osm lidí.

plzeň

Plzeňští si na Fiorentinu věří. Doma naženeme náskok, říká útočník Chorý, link

Fotbalisté Plzně jsou velmi spokojeni s tím, že jim dnešní los čtvrtfinále Evropské konferenční ligy přisoudil Fiorentinu.

ukrajinský

Lipavský zareagoval na Medvěděvův výplod, link

Na „mírový plán“ s vražděním ukrajinských civilistů, s nímž přišel bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv, zareagoval český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který jej na síti X označil za důkaz zvrácené imperiální ideologie Kremlu. Šéf české diplomacie se také vymezil vůči politice appeasementu a uvedl, že Česko podporuje ukrajinský mírový plán.

březen

Nejdůležitější zprávy dne v jedné minutě: pátek 15. března, link

Podívejte se na minutový přehled událostí z pátku 15. března 2024.

liga

Lídr fotbalové ligy Sparta přivítá Hradec Králové, Slavia bude hostit Liberec, link

Praha - Vedoucí tým tabulky a obhájce titulu Sparta ve víkendovém 25. kole první fotbalové ligy přivítá jedenáctý Hradec Králové. Druhou Slavii, jež před týdnem snížila manko na městského rivala na…

soud

Spolek musí vyklidit Vítkův hrádek, rozhodl soud, link

Českokrumlovský soud rozhodl o vyklizení Vítkova hrádku. Ten je nejvýše položenou zříceninou v Česku. Přední Výtoň, která je majitelem památky, podala žalobu na Spolek přátel Vítkova hrádku. Ten ho měl v pronájmu skoro 25 let. Obec požadovala odstranění vyhlídkové plošiny a dalších dřevěných konstrukcí, což se nestalo.

nemocnice

Mladík spadl z vyšehradských hradeb, s vážnými zraněními skončil v nemocnici, link

V pátek večer spadl z vyšehradských hradeb v Praze mladý muž. Po pádu z výšky utrpěl vážná zranění, záchranáři ho uvedli do umělého spánku a převezli do nemocnice, řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. S transportem zraněného pomáhali i hasiči, napsali na síti X. Příčinu a další okolnosti neštěstí zjišťují policisté.

přijít

V Bratislavě a Košicích pokračovaly protivládní demonstrace, přišly tisíce lidí, link

Bratislava - Ve dvou největších slovenských městech, v Bratislavě a v Košicích, dnes pokračovaly demonstrace proti vládě premiéra Roberta Fica. Zástupci opozice kritizovali nejen ministerského předsedu,…

sparta

Sparta zdolala v prvním čtvrtfinále Liberec 3:2 po nájezdech, rozhodl Irving, link

Praha - Hokejisté Sparty vyhráli úvodní zápas čtvrtfinálové série play off extraligy nad Libercem 3:2 po samostatných nájezdech. Pražané před 11.776 diváky otočili stav z 0:1 na 2:1, ale v čase 58:05…

ukrajina

Scholz oznámil plán na koalici pro dodávku zbraní dlouhého dostřelu Ukrajině, link

Spojenci Ukrajiny vytvoří novou koalici s cílem poskytnout Kyjevu dělostřelecké systémy dlouhého dosahu na obranu proti ruské agresi. Podle agentury Reuters to v pátek uvedl německý kancléř Olaf Scholz na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a polským premiérem Donaldem Tuskem v Berlíně.

americký

Přední americký orchestr přišel o šéfdirigenta. V San Francisku musí šetřit, link

Esa-Pekka Salonen skončí v čele Sanfranciského symfonického orchestru. Ten kvůli úsporám ruší evropské turné.

druhý

Čeští házenkáři remizovali v Nizozemsku, link

Čeští házenkáři v přípravném utkání před květnovým play off kvalifikace MS remizovali v Nizozemsku 29:29. V druhé půli ztratili čtyřbrankový náskok.

kvalifikace

Házenkáři v přípravě před play off kvalifikace MS remizovali v Nizozemsku, link

Čeští házenkáři v jediném přípravném utkání před květnovým play off kvalifikace mistrovství světa proti Rumunsku remizovali v Nizozemsku 29:29. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého vedli v Almere nad favoritem v druhé půli o čtyři branky, náskok ale neudrželi.

muž

Dvojici na Slovensku naháněl medvěd. Ženu našli mrtvou, link

Na muže a ženu, kteří byli v pátek na túře v Demänovské dolině v okresu Liptovský Mikuláš, zaútočil medvěd. „Muž byl vypátrán v pořádku, ale žena byla nalezena bez známek života,“ uvedla slovenská policie. Některá slovenská média uvedla, že medvěd ženu roztrhal.

operace

Jizva na obličeji, rakovina kůže. Modelka Brinkleyová se ukázala po operaci, link

Americká topmodelka Christie Brinkleyová (70) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že musela na operaci. Lékaři jí našli rakovinu kůže. Podle modelky bazaliom ale podchytili poměrně brzy.

svět

Světové legendy lenošení. Seznamte se s nejkrásnějšími termály světa, link

Po celém světě bychom napočítali přes šest tisícovek termálních pramenů, ale koupat se dá jen v pětině z nich. Těžko vybírat nejzajímavější. Ty následující se však mohou pochlubit tím, že kromě příslibu blahodárných účinků na lidské zdraví leží v mimořádných lokalitách anebo vynikají historií.


leverkusen

Schick proti Součkovi s Coufalem. Leverkusen se v Evropské lize utká s West Hamem, link

Favorizovaný Liverpool, jenž v osmifinále rozdrtil Spartu, čeká Bergamo. Přemožitel Slavie AC Milán narazí v duelu italských týmů na AS Řím.

svrčinový

Svrčinová: Školy nesmí děti bez očkování proti černému kašli posílat domů, link

Žádné neočkované dítě nesmí být vyloučeno z kolektivu jen proto, že nemá očkování proti černému kašli. Uvedla to hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Pražská hygiena si podle ní špatně vyložila vyhlášku, na základě které doporučila školám, aby při výskytu infekce poslaly neočkované děti domů. Počty nakažených k pátečnímu dopoledni stouply na 3084.

cave

Strhující, spletitý a povznášející. Nick Cave v říjnu vystoupí v O2 areně, link

Nick Cave & the Bad Seeds vydají na konci léta strhující i spletité nové album Wild God a 17. října se vrátí do Prahy, aby v O2 areně odehráli jeden ze svých vyhlášených koncertů. Málokdo umí pracovat s publikem jako Nick Cave, málokdo dokáže naživo strhnout jako The Bad Seeds.

krevní

Zeman je po operaci nohy ve vážném stavu, uvedla nemocnice Motol, link

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit, uvedla v pátek nemocnice. Podle ní byl devětasedmdesátiletý exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.

kurská

Belgorodská a Kurská oblast v Rusku jsou zónami aktivních bojů, tvrdí rozvědka, link

Dva ruské regiony sousedící s Ukrajinou, Belgorodská a Kurská oblast, se staly oblasti, kde se aktivně bojuje. Agentuře Reuters to řekl ve čtvrtek večer mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov. Podle něj v obou oblastech bojují ruští vzbouřenci. Šéf Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov v noci na pátek uvedl, že v oblasti již nejsou žádné nepřátelské jednotky.

montafonu

Snowboardcrossařka Adamczyková byla druhá v kvalifikaci závodu SP v Montafonu, link

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková skončila druhá v kvalifikaci závodu Světového poháru v Montafonu. Úřadující mistryni světa předčila jen vedoucí žena seriálu Chloé Trespeuchová z Francie, jež byla o čtyři setiny sekundy rychlejší. Z trojice českých mužů postoupil pouze Kryštof Choura.

nedokrvení

Zeman je po operaci nohy ve vážném stavu, uvedla nemocnice Motol, link

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit, uvedla v pátek nemocnice. Podle ní byl devětasedmdesátiletý exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.

nick

Strhující, spletitý a povznášející. Nick Cave v říjnu vystoupí v O2 areně, link

Nick Cave & the Bad Seeds vydají na konci léta strhující i spletité nové album Wild God a 17. října se vrátí do Prahy, aby v O2 areně odehráli jeden ze svých vyhlášených koncertů. Málokdo umí pracovat s publikem jako Nick Cave, málokdo dokáže naživo strhnout jako The Bad Seeds.

operován

Zeman je po operaci nohy ve vážném stavu, uvedla nemocnice Motol, link

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit, uvedla v pátek nemocnice. Podle ní byl devětasedmdesátiletý exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.

očkovaní

ŽIVĚ: Briefing hlavní hygieničky Svrčinové k aktuální epidemiologické situaci, link

Praha - Při výskytu černého kašle ve školní třídě, mohou podle pražských hygieniků docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Opatření trvá 21 dní, uvedla v tiskové zprávě na webu Hygienická stanice…

sraženina

Zeman je po operaci nohy ve vážném stavu, uvedla nemocnice Motol, link

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit, uvedla v pátek nemocnice. Podle ní byl devětasedmdesátiletý exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.

stabilizovaném

Zeman je po operaci nohy ve vážném stavu, uvedla nemocnice Motol, link

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit, uvedla v pátek nemocnice. Podle ní byl devětasedmdesátiletý exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.

výskytu

ŽIVĚ: Briefing hlavní hygieničky Svrčinové k aktuální epidemiologické situaci, link

Praha - Při výskytu černého kašle ve školní třídě, mohou podle pražských hygieniků docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Opatření trvá 21 dní, uvedla v tiskové zprávě na webu Hygienická stanice…

1848

Vzbuřme se proti Bruselu, burcoval Orbán. Probouzejí se už i Češi, tvrdí, link

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek vyzval ke vzpouře proti Bruselu, který se podle něj snaží zatáhnout Maďarsko do války. Učinil tak u příležitosti státního svátku, kterým si země připomíná začátek protihabsburské revoluce z roku 1848. Maďaři už podle Orbána nejsou ve svém odporu osamoceni, po Slovácích se probouzejí i Češi a další národy.

andrij

Belgorodská a Kurská oblast v Rusku jsou zónami aktivních bojů, tvrdí rozvědka, link

Dva ruské regiony sousedící s Ukrajinou, Belgorodská a Kurská oblast, se staly oblasti, kde se aktivně bojuje. Agentuře Reuters to řekl ve čtvrtek večer mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov. Podle něj v obou oblastech bojují ruští vzbouřenci. Šéf Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov v noci na pátek uvedl, že v oblasti již nejsou žádné nepřátelské jednotky.

armin

Německá zbrojovka Rheinmetall chystá otevřít nové továrny na Ukrajině, link

Německý výrobce zbraní Rheinmetall se chystá otevřít na Ukrajině nové závody na výrobu munice či vojenských vozidel. Ve čtvrtek to podle agentury AFP oznámil šéf společnosti Armin Papperger. Podle něj firma počítá s výrazným zvýšením produkce dělostřeleckých granátů. Rheinmetall očekává, že se její příjmy v letošním hospodářském roce zvýší ze 7,2 na deset miliard eur (252 miliard korun).

arménií

Omlouvali se a litovali, ale nominace se nedočkali. Hašek vysvětlil, proč vynechal trio z Belmonda, link

Noční výlet do klubu Belmondo na posledním srazu reprezentace je připravil o pozvánku. Fotbalisté Jakub Brabec, Vladimír Coufal a Jan Kuchta chybí v nominaci trenéra Ivana Haška pro přátelská utkání v Norsku (22. března) a doma s Arménií (26. března). „Těžké rozhodnutí, dlouho jsem myslel, že tu budou. Ale takhle je to prospěšnější pro tým,“ vysvětloval kouč národního týmu na páteční tiskové konferenci.

belgorodská

Belgorodská a Kurská oblast v Rusku jsou zónami aktivních bojů, tvrdí rozvědka, link

Dva ruské regiony sousedící s Ukrajinou, Belgorodská a Kurská oblast, se staly oblasti, kde se aktivně bojuje. Agentuře Reuters to řekl ve čtvrtek večer mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov. Podle něj v obou oblastech bojují ruští vzbouřenci. Šéf Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov v noci na pátek uvedl, že v oblasti již nejsou žádné nepřátelské jednotky.

bergamo

Nejen Schick vs. Souček. Evropská liga nabídne velký český souboj, link

Čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy přinese souboje pětice českých reprezentantů. Los v Nyonu svedl dohromady Leverkusen, za který hrají Patrik Schick, Adam Hložek a Matěj Kovář, a West Ham s Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem. Favorizovaný Liverpool, jenž v osmifinále rozdrtil Spartu, čeká Atalanta Bergamo. Přemožitel Slavie AC Milán narazí v italském duelu na AS Řím.

bubenči

Rusové v Česku volí prezidenta. Před ambasádou je dlouhá fronta, link

V Rusku začaly prezidentské volby. Ruští občané pobývající v České republice mohou svůj hlas odevzdat pouze v průběhu pátku na velvyslanectví v pražské Bubenči. Volební místnost na ambasádě je otevřena od 8 do 20 hodin.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.