Day tags 2024-03-28

ruský česko český nemocnice muž ukrajina člověk putin velký zápas miliarda prezident soud útok bod druhý dům moci rok žena

Tags with an unusual surge in popularity:

bankmana bulovka frieda ftx kryptoměnový abw lepenka vnitroblok behaviorální benzinu bezdrátovou bulovce bystroň chodítka cizinka devítiletá faktoru godzilla jurčík justiční

Latest Published News for Each Tag

ruský

Poslanec AfD Bystroň měl dostat peníze od ruské organizace, link

Poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň byl podle Bezpečnostní informační služby (BIS) jedním z politiků, kteří dostali peníze od ruské vlivové organizace, napsaly ve čtvrtek Deník N a časopis Der Spiegel. Politik českého původu to označil za pomluvy. Deník N již dříve uvedl, že BIS odhalila Ruskem organizovanou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do europarlamentu.

česko

Do dobíječek dá stát dalších šest miliard. Už jich je víc, než auta potřebují, link

Dalších šest miliard korun plánuje ministerstvo dopravy v příštích letech využít na výstavbu nových dobíječek pro elektromobily. Nyní v Česku funguje přes čtyři tisíce veřejných dobíjecích bodů, což je podle evropských statistik adekvátní pro zhruba sto tisíc bateriových vozidel. V Česku jich ale jezdí zhruba třetina.

český

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů, link

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní informační služby jedním z politiků, kteří dostali peníze od ruské vlivové organizace, napsal ve čtvrtek časopis Der Spiegel. Politik českého původu to označil za pomluvy.

nemocnice

Jak velké odškodnění za tragický potrat? Pohled do historie napoví, link

V pražské nemocnici na Bulovce kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena. Nebylo to ale první lékařské pochybení v českých nemocnicích. Tyto případy často vedou k trestům pro lékařský personál a k vyplacení odškodného. Zajímá nás váš názor, jak vysoké odškodnění by bylo v tomto tragickém případu odpovídající. Podívejte se na výběr nejznámějších selhání zdravotníků v minulosti.

muž

Zrušte rande. Tyto typy mužů své špatné stránky odhalují už v začátku, link

Po schůzce s nimi se cítíte nejistá, po vztahu s nimi z vás zbytečně zůstane vyprahlá poušť. Bezhlavě jste se totiž zamilovala a dala jim šanci, i když nad nimi svítila červená kontrolka. Existují čtyři typy mužů, kteří své špatné známky ukazují na první dobrou a se kterými je dobré se raději hned po prvním rande rozloučit.

ukrajina

Zelensky hovořil s Johnsonem, řešil s ním blokaci vojenské pomoci Ukrajině ze strany republikánů, link

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si telefonoval s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a naznačil, že ho požádal o to, aby nechal hlasovat o další americké vojenské pomoci Ukrajině. Ta se už přes dva roky brání ruské invazi a v poslední době se objevují zprávy, že jí dochází munice. Důležitou vojenskou pomoc od Spojených států však blokuje republikánské vedení sněmovny.

člověk

V Hradci Králové hořel panelový dům, zraněno bylo několik lidí, link

V Hradci Králové ve čtvrtek odpoledne hořel byt v panelovém domě na Benešově třídě na největším hradeckém sídlišti Moravské Předměstí. Osm lidí se nadýchalo kouře, a to včetně několika zasahujících policistů.

putin

Že nezaútočí na Česko? Putinovi nelze věřit, varuje vláda, link

Vladimir Putin opakovaně ukázal, že se mu věřit nedá, varoval před slovy ruského prezidenta premiér a šéf ODS Petr Fiala. Putin ve středu prohlásil, že Rusko nemá v úmyslu zaútočit na Polsko, baltské státy ani na Česko. Podobně o jeho slovech ale pochybují i další ministři a předsedové stran.

velký

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy, link

Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například Ivo Rittiga, který nikdy (přesněji od revoluce) nebyl odsouzen, stíhali detektivové svého času ve třech různých případech. Pokud byste v současnosti hledali člověka, jehož jméno prochází spisy elitních policejních útvarů stejně často jako dříve jména Rittig či Roman Janoušek, nabízí se překvapivá odpověď.

zápas

Gulaš: Na kluky jsem pyšný, někteří odehráli sérii se zlomenou nohou, link

Do dvou slibných střeleckých momentů se v rozhodujícím zápase na ledě Třince dostal kapitán Českých Budějovic Milan Gulaš. V obou minul a z gólu se následně radovali obhájci mistrovské trofeje, kteří v definitivně posledním zápase čtvrtfinále zvítězili 2:0 a napínavou bitvu ovládli 4:3 na zápasy. Pro Motor, který se ze stavu 0:3 na zápasy vyhrabal až k sedmému utkání, sezona skončila.

miliarda

Rihanna chce za penthouse zesnulého Perryho půl miliardy. Vlastnila ho rok, link

Luxusní penthouse ve 40. patře mrakodrapu The Century v Los Angeles, který má čtyři venkovní terasy s úchvatným výhledem na město, prodává popová hvězda za 25 milionů dolarů, v přepočtu více než půl miliardy korun.

prezident

VIDEO: S hlavou v oblacích. Prezident Pavel popřál hezké Velikonoce z letadla, link

O tom, že má prezident Petr Pavel adrenalinové zážitky v oblibě, není pochyb. Dokázal to i ve čtvrtek na sociálních sítích, kde zveřejnil krátké video z malého letadla, v němž se ve svém volném čase proletěl. „Ať nadcházející velikonoční svátky strávíte tak, jak to máte nejradši. Třeba s hlavou v oblacích,“ doplnil příspěvek přáním.

soud

Izraelský nejvyšší soud udělal krok pro omezení výsad studentů náboženských škol, link

Tel Aviv - Izraelský nejvyšší soud dnes udělal krok pro omezení výsad studentů náboženských škol, kteří mají výjimku z povinné vojenské služby a pobírají státní stipendium. Soud vládě nařídil částečně…

útok

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí, link

Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské univerzity Judith Butlerová, se dostala pod palbu kritiky poté, co útok palestinské islamistické skupiny Hamás označila za „ozbrojený odpor“. Z řad levicového hnutí zaznívají výtky, že podrývá jeho hodnoty, včetně těch feministických.

bod

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off, link

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v Mnichově nad Bayernem 87:79. Čeští reprezentanti k tomu přispěli dohromady 21 body, pivot Veselý jich za 20 minut hry nastřílel 12, rozehrávač Satoranský přidal devět bodů včetně dvou trojek a sedm asistencí.

druhý

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala, link

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu semifinále play off superligy nad Chodovem 5:3 a vedou v sérii hrané na čtyři vítězství 2:0 na zápasy. Druhá Mladá Boleslav porazila Vítkovice 7:6 v prodloužení a vyrovnala na 1:1. Semifinále bude pokračovat v neděli a na velikonoční pondělí na hřištích Chodova a Vítkovic.

dům

Nejosamělejší dům na světě. Manželé ho zachránili před stržením, link

Pravděpodobně nejosamělejší dům na světě stojí na norském ostrůvku Skalmen u západního pobřeží Norska. Jde o zchátralý, více než sto let starý maják, který úřady už chtěly strhnout, ale v dražbě se našel manželský pár, který objekt koupil s tím, že si jej pro sebe zrenovuje.

moci

Nová cenově dostupná stylovka vás může dostat na fotbalové Euro, link

Vivo má nový smartphone střední třídy, který má velké ambice. Za rozumnou cenu nabídne nejen dobrou výbavu, ale také skutečně prémiové zpracování, díky kterému vypadá rozhodně dražší, než kolik bude stát. Někteří majitelé novinky se navíc díky svému novému smartphonu mohou podívat na zápas české reprezentace na letošním fotbalovém Euru.

rok

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?, link

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné datum vydání. Vzali jsme si na paškál zajímavé hry oznámené pro letošní rok, u kterých však autoři zatím ještě neoznámili, zda vydání do konce roku opravdu stihnou.

žena

Odhalte sílu ženského spojenectví. Podporu jako tady jinde nezískáte, link

Ženě porozumí nejvíc zase žena, to je fakt, o němž netřeba diskutovat. Když jsme navíc ochotny vzájemně se podpořit a respektovat, čelíme pak mnohem snáze různým výzvám.


bankmana

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX dostal 25 let, link

Americký soud ve čtvrtek odsoudil zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda k 25 letům vězení. Porota už loni v listopadu uznala dvaatřicetiletého Bankmana-Frieda vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii.

bulovka

Bulovka vážně pochybila, odškodné za potrat je na pacientce, říká právnička, link

Fakultní nemocnice Bulovka vážně pochybila, když tamní personál omylem způsobil zdravé ženě ve čtvrtém měsíci těhotenství potrat. Výše odškodného je individuální a může záviset i na samotné pacientce, říká v rozhovoru pro iDNES.cz Lenka Teska Arnoštová z Katedry zdravotnického práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

frieda

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX dostal 25 let, link

Americký soud ve čtvrtek odsoudil zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda k 25 letům vězení. Porota už loni v listopadu uznala dvaatřicetiletého Bankmana-Frieda vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii.

ftx

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX dostal 25 let, link

Americký soud ve čtvrtek odsoudil zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda k 25 letům vězení. Porota už loni v listopadu uznala dvaatřicetiletého Bankmana-Frieda vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii.

kryptoměnový

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX dostal 25 let, link

Americký soud ve čtvrtek odsoudil zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda k 25 letům vězení. Porota už loni v listopadu uznala dvaatřicetiletého Bankmana-Frieda vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii.

abw

Polsko vyšetřuje ruskou špionážní síť zaměřenou proti EU, spolupracuje s Českem, link

Polská policejní rozvědka (ABW) vyšetřuje spolu s Českou republikou a dalšími evropskými partnery činnost proruské špionážní skupiny, která se zaměřuje na Polsko a také proti orgánům a členským státům Evropské unie. Informuje o tom polský server Do Rzeczy. Rzeczpospolita zase uvedla, že v případu už došlo k zatčení jednoho Poláka.

lepenka

Hoří na střeše budovy na Václavském náměstí v Praze, link

Několik jednotek hasičů zasahuje v Praze na Václavském náměstí. Podle jejich informací hoří lepenka na střeše domu. Z vnitrobloku budovy stoupá hustý dým.

vnitroblok

Hoří na střeše budovy na Václavském náměstí v Praze, link

Několik jednotek hasičů zasahuje v Praze na Václavském náměstí. Podle jejich informací hoří lepenka na střeše domu. Z vnitrobloku budovy stoupá hustý dým.

behaviorální

Zemřel nobelista Daniel Kahneman, link

Ve věku 90 let zemřel izraelsko-americký psycholog Daniel Kahneman, který získal Nobelovu cenu za své průkopnické teorie v behaviorální ekonomii. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AP s odkazem na prohlášení Princetonské univerzity, kde Kahneman působil. Jeho poznatky o lidském úsudku a rozhodování za nejistoty ovlivnily většinu společenských věd, ale i lékařství či politiku.

benzinu

Ceny benzinu i nafty rostou. Zdražovat budou i v dubnu, varují analytici, link

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku se obrátily k růstu. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu stoupla o 24 haléřů na 38,64 koruny za litr, nafta stála ve středu v průměru 38,53 koruny za litr a byla tak o 12 haléřů dražší než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude zdražování paliv nejspíš pokračovat i v dubnu.

bezdrátovou

Podvodníci mají nový fígl. Vybílí účet z bankomatu i bez karty, link

Pražští kriminalisté odhalili nový způsob, jakým podvodníci dokážou vybrat z bankomatu cizí peníze, aniž u sebe mají platební kartu okradeného. Používají k tomu bezdrátovou technologii NFC a falešnou bankovní aplikaci pro mobilní telefony. Minulý týden policisté zadrželi muže podezřelého z toho, že touto metodou neoprávněně vybral desítky tisíc korun.

bulovce

Na Bulovce potratila zdravá žena, co šla na kontrolu. Personál zaměnil pacientky, link

Ministerstvo sdělilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Personál odpovědný za záměnu je mimo službu.

bystroň

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů, link

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní informační služby jedním z politiků, kteří dostali peníze od ruské vlivové organizace, napsal ve čtvrtek časopis Der Spiegel. Politik českého původu to označil za pomluvy.

chodítka

Stav bývalého prezidenta Zemana se lepší. Na odhad termínu propuštění je brzo, link

Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.

cizinka

V nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena, link

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu. Podle informací CNN Prima News byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku. Ministerstvo zdravotnictví na dotaz ČTK sdělilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru.

devítiletá

Devítileté děvče i sedmdesátník. V Rusku se zatýká za „schvalování terorismu“, link

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě zatýká ruská policie za komentáře k teroristickému útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Upozornil na to portál Meduza. Za „schvalování terorismu“ lidem v případě uvěznění hrozí roky za mřížemi. Mezi nejméně šesti zadrženými se přitom ocitla i devítiletá dívka a šestnáctiletý mladík.

faktoru

V nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena, link

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu. Podle informací CNN Prima News byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku. Ministerstvo zdravotnictví na dotaz ČTK sdělilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru.

godzilla

Recenze: Ryzí filmové šílenství. Godzilla a Kong demolují, co jim přijde pod ruku, link

Nový hollywoodský snímek monstra polidšťuje, dává jim mimiku i emoce včetně digitálních trikových úsměvů na „tvářích“.

jurčík

Litvínovský Jurčík přijde kvůli napadení sudího o úvodní dva zápasy semifinále, link

Litvínovský hokejista Ondřej Jurčík přijde o úvodní dva semifinálové zápasy kvůli disciplinárnímu trestu. Jednatřicetiletý útočník dostal distanc od předsedy disciplinární komise Viktora Ujčíka za fyzické napadání rozhodčích v úterním utkání proti Brnu. O trestu informovala na webu Asociace profesionálních klubů ledního hokeje.

justiční

Feriho případ se bude opět projednávat u soudu. Odvolací řízení začne v dubnu, link

Městský soud v Praze projedná odvolání v případu bývalého poslance Dominika Feriho obžalovaného ze znásilnění v pondělí 22. dubna. Vyplývá to z justiční databáze. Feriho loni v listopadu Obvodní soud pro Prahu 3 nepravomocně odsoudil ke tříletému vězení, proti rozsudku se bývalý politik odvolal.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.